Microsoft Edge krijgt efficiënte modus en upscaling voor Xbox Cloud Gaming

De Microsoft Edge browser krijgt een efficiënte modus waarbij de system resources minder belast worden bij het spelen van een pc-game. Edge kan voortaan ook aan upscaling doen bij Xbox Cloud Gaming en krijgt een nieuwe homepagina waarin games centraal staan.

De efficiënte modus moet er volgens Microsoft mee voor helpen zorgen dat pc-games soepel blijven draaien. De modus zorgt ervoor dat de Edge-browser minder rekenkracht van de cpu en andere componenten zal vragen, al is niet duidelijk welke aanpassingen Microsoft precies heeft gedaan. De modus werkt op Windows 10 en Windows 11 en kan via het instellingenmenu van Edge geactiveerd worden.

De Edge-browser krijgt via Clarity Boost ook de mogelijkheid om aan upscaling te doen tijdens een speelsessie van een game op Xbox Cloud Gaming. Dankzij Clarity Boost moet een gestreamde game er vooral scherper en helderder gaan uitzien. Gebruikers van de Edge-browser krijgen ook de mogelijkheid om nieuwe gaming homepagina in te stellen. Daar zal nieuws over games, handleidingen, livestreams en toernooiaankondigingen op verschijnen. Ook nieuwe releases en pas uitgebrachte games zullen op de homepagina te zien zijn.

Microsoft Edge Clarity Boost

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Jay Stout

Redacteur

23-06-2022 • 19:12

40 Linkedin

Reacties (40)

Wijzig sortering
Wat dat betreft, is Google Chrome nog vrij neutraal gebleven. Je zult in Chrome geen functie tegenkomen dat Google's website net wat sneller laadt dan Facebook bijvoorbeeld.

Microsoft heeft moeite mee om bij z'n tools relatief stand-alone te laten, en dus niet teveel te laten integreren in hun ecosysteem. C# .NET is al moeilijk bruikbaar zonder Visual Studio. Zonder een licentie kun je amper je C# .NET applicatie uitbreiden. Ook kun je moeilijk bij bepaalde Azure resources zonder een Azure AD-account.

Het ecosysteem van Microsoft (Cloud, besturingssysteem, gaming, en nu ook code met Github en C#) begint steeds meer je 'dwingen' om met al hun diensten te laten integreren. Meer diversiteit en concurrentie zou echter beter zijn.
Reageer
C# .NET is al moeilijk bruikbaar zonder Visual Studio.
He wat? Je kan op Linux, Mac OS X en Windows prima in C# ontwikkelen zonder Visual Studio. Tenzij je nog met een oude .Net versie werkt, maar .Net Core is inmiddels volwassen.
Zonder een licentie kun je amper je C# .NET applicatie uitbreiden
Waar doel je op?
Ook kun je moeilijk bij bepaalde Azure resources zonder een Azure AD-account.
Again waar doel je op?
Het ecosysteem van Microsoft (Cloud, besturingssysteem, gaming, en nu ook code met Github en C#) begint steeds meer je 'dwingen' om met al hun diensten te laten integreren.
Het ecosysteem van Microsoft is nog nooit zo open geweest.
Wat dat betreft, is Google Chrome nog vrij neutraal gebleven
Nee.
Reageer
[...]

He wat? Je kan op Linux, Mac OS X en Windows prima in C# ontwikkelen zonder Visual Studio. Tenzij je nog met een oude .Net versie werkt, maar .Net Core is inmiddels volwassen.


[...]
Inderdaad. Er is zelfs een hele geliefde IDE op de markt van een andere partij (Rider van Jetbrains) die je laat ontwikkelen in .NET op linux, MacOS en Windows. Visual studio is echt niet meer nodig. Als het moet kun je het zelfs in notepad doen. Of vim, zullen er ook genoeg doen. Er werken er ook een hoop in VS code.

Dit om je punt even de onderschrijven. Jammer dat het beeld nog zo lang zo blijft hangen.
Reageer
Met VS express mis je wellicht wel wat, maar compleet crippled is het ook niet. Dus kan evt ook nog als alternatief. Keuze genoeg dus
Reageer
Ter toevoeging, visual studio 2022 (dus niet vs code, hoewel overduidelijk code daarvan gebruikt is) heb ik native draaien op mijn mac.
Reageer
Bedoel je visual studio 2022 for mac? is dat niet een aangepaste mono-develop (ik kan het mishebben)?
Reageer
Jij bent de DOM API van Youtube die alleen in Chrome zat vergeten? Waardoor Youtube gewoon echt traag was op alles wat niet Chrome was?
Reageer
Naast het YouTube gedoe was er ook het probleem met de Google G Suite apps. Die werkte alleen op Chromium en Mozilla's engine. Op Edge had je constant gedonder omdat Google weer iets tegen de standaarden deed in Chromium waardoor Edge, Safari en andere browser weer niet goed werkte met Google Contacts, Calendar, Docs, etc. Uiteindelijk is daar een einde aan gekomen doordat Microsoft zich inkocht by Chromium en Edge op Chromium omcodeerde, net zoals Opera dat ook heeft gedaan overigens.
Reageer
Nog sterker: windows mobile devices werden actief dwarsgezeten door google voor hun webdiensten.
Reageer
microsoft zich inkocht in chrome(ium)??? Verder van de waarheid kan bijna niet.

Dat google het spelletje niet altijd helemaal eerlijk speelde moge duidelijk zijn - maar dan moet je ook het handelen van apple en microsoft niet vergeten, je doet nu net of het arme zielige bedrijfjes zijn gedwongen om de grote boze google de baas te laten spelen.

Maar het is Apple die zelf weigert om openheid te bieden in safari en in alternatieve engines voor zijn mobiele platforms. en het is MS die zelf een waardeloze browser bouwde, het was echt niet om Gapps dat alle klanten wegliepen bij MS en het gebruik van de buildin browswer. Voor lange tijd bleef men zelfs liever bij het alom gehaate Internet Explorer dan dat men edge ging gebruiken.

je kan van google niet verwachten dat ze naast de 2 grootste browsers ook nog 10 kleintjes blijven ondersteunen en dat terwijl MS zelf lange tijd nog veel minder support bood aan alternatieve browsers.
Hoe lang heeft het in het begin wel geduurt voor MS open browser stanaarden wilde omarmen, hoe lang zaten we met de MS update tool die niet werkte onder enige andere browser dan IE (het updaten van je besturingsysteem en jaren lang werkte dat alleen onder een alom verafschuwde browser. - maar misschien heb je dat in die jaren nooit echt meegekregen of was je gewoon te jong toen?


Google is geen lief bedrijf, en hun 'Do no Evil' is een lang vervlogen kreet, maar beschuldig ze niet van dingen die niet bij hen liggen dat maakt dit een waardeloze discussie.
Reageer
Chromium is open source. Google zit in de board van Chromium en bepaalde zo mede hoe de engine werkte. Microsoft is toen overgegaan naar Chomium is lekker naast Google in die board gaan zitten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_(web_browser)

Google was willens en wetens bezig om zijn webapps steeds te veranderen zodat ze niet werkte in non-Chromium browsers. Onderdeel van de strategie om mensen Chrome op te dringen.
Reageer
Behalve dat youtube wel sneller/better werkte dan op andere browsers…
Reageer
Dit is toch wel een vrij specifieke functionaliteit, niets mis om dat in Edge te bouwen. Tevens het Microsoft van vandaag de dag kennende zal dit op een later moment ook gewoon naar andere Chromium browsers gebracht worden.
Reageer
Ik verwacht niet dat google deze specifieke functionaliteit in chrome wil inbakken en dus bewust achterwege zal laten. Tegelijk opent dit voor hen wel de deur hetzelfde te doen voor Stadia, als dat niet al is gedaan of onderweg is naar de graveyard.
Reageer
Daar heb je zeker een punt. Wellicht stellen ze het als een plugin beschikbaar oid, maar het is ook niet vreemd dat platform specifieke onderdelen alleen op platform specifieke software werken.

Ik kan in Chrome ook niet dezelfde Netflix kwaliteit ontvangen als in de Netflix app zelf.
Reageer
Het eco-systeem verplicht niets. Je hebt deze keuze. En vaak sluiten de tools van msft goed aan. Maar je hebt wel de vrijheid. Ze geven alleen extra als het beter kan samen werken. Dat doet apple, en google ook. In google docs kan ik ook geen OneDrive koppelen en Ook daar werkt uitsluitend google account. Waarbij je bij msft wel keuzes hebt.
Reageer
In google docs kan ik ook geen OneDrive koppelen
in Word online kan dat dan weer wel.... of nuja in je externe private-cloud -aplicatie zoals nextcloud kun je wel word- en exel online koppelen zodat deze bestanden in die editors worden geopend. voor Google Docs is er geen vergelijkbare api en dan zou je moeten uitwijken naar bijvoorbeeld onlyoffice of Colabora online.
Reageer
Wat dat betreft, is Google Chrome nog vrij neutraal gebleven. Je zult in Chrome geen functie tegenkomen dat Google's website net wat sneller laadt dan Facebook bijvoorbeeld.
Grapje zeker? Ten einde van de tijd van BBOS10 werkten de Google diensten ook opeens niet of heel slecht in de Blackberry browser, terwijl de BB browser het beste scoorde tussen alle browsers wat betreft ondersteuning van de standaarden. Als je useragent veranderde werkte het opeens wel weer prima.. Google misbruikt zijn macht aan de lopende band, maar doet het vaak wel subtiel onder de radar.
Reageer
De meeste bedrijven hebben hier wel een handje van weg, maar Microsoft stond er wel héél berucht voor met hun 'Embrace, Extend, Extinguish' beleid (https://en.m.wikipedia.or...e,_extend,_and_extinguish)

Maar ondertussen vind ik wel dat Microsoft hele grote stappen in de omgekeerde richting zet _/-\o_
Reageer
En over hoeveel decennia terug praten we dan inmiddels?
Reageer
Wat dat betreft, is Google Chrome nog vrij neutraal gebleven. Je zult in Chrome geen functie tegenkomen dat Google's website net wat sneller laadt dan Facebook bijvoorbeeld.
Dat klopt niet helemaal, Google gebruikt voor bijna alle google services geen TCP maar UDP. Daardoor werken de google services in de chrome browser net even wat sneller.

Zie hier uitleg van het protocol QUIC

[Reactie gewijzigd door wiegvlieg op 24 juni 2022 09:46]

Reageer
Quic is geen propretair protocol, waar je dikke licenties op moet nemen. dus wat houdt andere browsers tegen er ook wat mee te doen?

TCP is een leuk dingetje maar het begint een beetje op een diesel te lijken waar de rest al sids jaar en dag gelectrificeerd is ... ja op zeer specifieke momenten is een diesel wellicht nog beter te gebruiken maar dat geld lang niet voor alles. Met moderne netwerken en hun oneindig veel grotere betrouwbaarheid en lage latency is tcp verouderd en achterhaald. en kost services-operators bakken met geld aan extra rekenkracht. Het internet dreigt steeds meer achterhaald te raken door gebrek aan innovatie en backwardscompatibiliteits-vereisten. Veel mensen doen nu alsof Google.com ineens niet meer bestaat uit html. js en css bestanden en dat browswers er dus niks meer mee kunnen. dat is alles behalve waar. het is zelfs niet zo dat tcp- ineens niet meer wordt aangeboden... nee - maar er wordt wel ook een beter (voor google) protocol geboden en de browsers die dat implementeren zullen dus winst hebben.
Reageer
Volledig oneens. MS staat er juist om bekend dat ze in eilandjes werken in plaats van in een goed geïntegreerd ecosysteem. Een nadeel is dat MS producten niet 100% lekker samenwerken met andere MS producten. Integratie is iets dat Apple bijvoorbeeld veel beter voor elkaar heeft. Azure is natuurlijk wel een ecosysteem, maar ook daar veel eilandjeswerk.
Reageer
Chrome ondersteund enkel Wedevine als DRM platform, Wedevine is uiteraard van Google. Alle content rechthebbenden eisen dat hun content beschermd is met DRM dus gezien het marktaandeel van Chrome, hoeveel keuze hebben streaming diensten als het op hun DRM platform komt?

En als je denkt dat Google die machtspositie niet misbruikt heb je liggen slapen, Electron (een open source chromium browser) krijgt geen toelating om Wedivine te gebruiken wat wilt zeggen dat alle streaming diensten er nooit op gaan werken. Wedevine is ook geoptimaliseerd voor ARM met Trustzone, op een desktop geraak je daar nog mee weg maar op een tablet zonder Trustzone, veel geluk met apps zoals ziggo. Of wat dacht je van je smart tv die plots niet meer wilt streamen of enkel wilt streamen in lagere resoluties, dan heb je hier wat artikels over TV fabrikanten die updates moeten uitbrengen maar in de achtergrond is het Wedevine die bepaalde CPU's / toestellen weigert te authoriseren.

Als je dan Google (Chrome) nog neutraal durft te noemen dan vrees ik dat je hebt liggen slapen, in die mate dat je zelfs gemist hebt dat Chrome de nieuwe Internet Explorer 6.0 genoemd word

Reageer
de drm module waarop je doelt heet widevine niet wedivine ... en je verhaal is vrij onzinnig,

de reden waarom widevine in grote mate onbeschikbaar is op obscure hardware en gekke software is grotendeels ook gewoon omdat google (en anderen) dan niet langer kunnen garanderen dat het 100% safe is. de Disney's van deze wereld eisen een hackproof-oplossing dan kun je moeilijk gewoon de broncode open gooien en hopen dat het goed komt ...

dat bepaalde cpu's en platforms dan geen widevine ondersteuning inbouwen komt natuurlijk ook gewoon omdat zij het niet implementeren en onderhouden. - maar dat hele verhaal over niet meer ondersteunen van hobyprojectjes.. tja - je kunt het ook omdraaien.

als wij nu eens met z'n allen zouden afstappen van dat idiote idee van een 'alles in een smart tv' die honderd jaar moet blijven werken.... waarom zijn er niet gewoon mediaboxen en domme schermen... gewoon een dom tft plasma oled of wat dan ook voor scherm. met een beeldconnectord waar je een media-box op aan sluit, sommigen daarvan zullen dolby atmos ondersteunen en 1.000 verschillende apps in een apwinkel... andere werken alleen met ziggo kabeltv. weer andere zijn zo klein als een compute-stick en doen alleen maar netflix of amazone prime of nlziet of...

koppel nu eens gewoon de inteligentie los van het scherm, zodat je niet een perfect werkend scherm moet afschrijven omdat er geen software-updates meer uitkomen - dat heeft niets met widevine te maken maar alles met achterhaalde hardware die het allemaal niet meer kan bolwerken of waarvoor support gewoon te duur aan het worden is.
Reageer
Het enigste wat Google moet doen om hun monopoly positie op DRM open te breken is andere DRM toelaten op Chrome. Dat verplicht een Disney niet om andere DRM te gebruiken, dat verplicht een Netlfix niet om een andere DRM te gebruiken, dat verplicht een TV fabrikant niet om wel of niet een smart TV te integreren.

Echter door het gigantische marktaandeel van Google en door enkel hun eigen DRM systeem op hun eigen platform toe te staan verplicht je letterlijk iedereen om overal hun eigen DRM te gebruiken. Dat geeft exclusief Google de macht om te bepalen wie DRM content mag aanbieden en hoe goed die werkt, een machtspositie die Google duidelijk aan het misbruiken is.

Heel je uitleg over hoe lang smart TV's moeten meegaan staat daar volledig los van.
Reageer
De Microsoft Edge browser krijgt een efficiënte modus
Ik weet dat er nuance is, maar mijn eerste gedachte was: "en het alternatief is dus een inefficiente modus?"
Reageer
Geen gekke gedachte. Je levert in qua browser performance of meer over te houden om te kunnen gamen:

"Through a new setting in Efficiency mode, Microsoft Edge helps improve gaming performance on Windows 10 and 11 to help keep games running fast and smooth by automatically reducing browser resource usage when a PC game is launched"
Reageer
De upscaling ziet er uit als contrast sharpening turned up to 11. Wellicht FSR ingebouwd en sharpening veel te hoog gezet?
Reageer
This one goes up to 11
Reageer
Mij lijkt dat zo'n efficiëntie-modus ook handig kan zijn voor als je b.v. op Youtube zit te kijken of gewoon aan het surfen bent. Alleen hoop ik niet dat er nu weer allerlei extra game toestanden komen in Edge en je die dan weer allemaal eerst moet gaan uitschakelen. Beetje ook een ergernis die ik heb bij een verse Windows installatie dat allerlei game gerichte instellingen standaard ingeschakeld staan.

Niet dat ik iets tegen gamers heb maar ik zit er zelf totaal niet in en gebruik mijn pc dan ook voor heel andere dingen. Misschien zou Microsoft er goed aan doen dat je al direct bij installatie kan kiezen tussen b.v. een gaming setup of een productieve setup. Zou dan voor beide richtingen veel gemakkelijker zijn.
Reageer
In Windows 11 kun je tijdens installatie wel aangeven wat je met je PC wil gaan doen. Met opties als gamen, werken, studeren enz. Weet verder niet precies wat het uithaalt.
Reageer
Voor wat ik gezien heb bij de 1ste installatie van Windows 11 krijg je dan eerder nog meer extra toestanden erbij. Misschien dan wel wat meer gericht op wat je ermee gaat doen maar puur qua instellingen veranderd er weinig tot niets. Waar ik meer op doel is dat dan b.v. bij een productiviteitsmodus standaard dan b.v. gaming instellingen uitgeschakeld staan of helemaal niet worden geïnstalleerd. En uiteraard andersom dat bij een gamingmode verder geen productiviteitszaken geïnstalleerd worden of uitgeschakeld zijn.
Reageer
en krijgt een nieuwe homepagina waarin games centraal staan.
wat stond r eerst dan centraal? :+
Reageer
En "nieuws". Waarom wil Microsoft mij zo graag laten weten dat een of andere BN'er een nieuwe relatie heeft. Of dat Maxima een nieuw hoedje heeft?
Reageer
Dat zijn de nieuws netwerken die dat aanleveren. En blijkbaar zijn er héél veel mensen die dat lezen, anders produceren ze wel ander "nieuws".

Net als roddelbladen.... persoonlijk lees ik dat niet, maar blijkbaar genoeg mensen dat het lucratief is om roddelbladen te blijven produceren. Je ziet het nu ook op social media van allerlei "juice" kanalen. Dat is gewoon de nieuwe variant op roddelbladen, maar dan digitaal.
Reageer
Die gebouwen in Flight Sim doen mij anders nog steeds aan Fallout denken. Scherp of niet.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee