Microsoft bevestigt tekorten Xbox Wireless Controller

Problemen in de leveringsketen maken dat er niet genoeg Xbox Wireless Controllers zijn om aan de vraag van consumenten te voldoen. Dat heeft Microsoft bevestigd. Het aanbod van controllers is laag, met stijgende prijzen tot gevolg.

In onder andere Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is er weinig aanbod aan Xbox Wireless Controllers. Microsoft erkent tegen VGC dat consumenten op dit moment waarschijnlijk moeilijk aan de controllers kunnen komen. Volgens het bedrijf is dit te wijten aan niet nader aangeduide disrupties in de leveringsketen.

"We werken zo hard als mogelijk is met onze productie- en winkelpartners om het te verbeteren", aldus het bedrijf. Wanneer verbetering te verwachten is, meldt Microsoft niet. In de Nederlandse winkel van Microsoft zelf is de draadloze Xbox-controller op het moment van schrijven alleen in het wit verkrijgbaar, in de overige kleuren is de controller uitverkocht.

In de Pricewatch is juist de witte uitverkocht, evenals de zwarte versie. De controller is in het blauw nog beperkt leverbaar, voor aanzienlijk hogere prijzen dan de introductieprijs van 60 euro. Zo verkoopt een van de twee webwinkels met voorraad, deze voor 208 euro.

De Xbox Series X zelf is sinds de release in oktober 2020 moeilijk verkrijgbaar door chiptekorten, evenals de concurrent, de PlayStation 5 van Sony. Niet bekend is wat de precieze reden achter de tekorten van de controller is en of er tekorten van andere accessoires te verwachten is. Wel zijn er lockdowns vanwege corona-uitbraken in China, die diverse leveringsketens treffen.

Prijsverloop in de Pricewatch van blauwe Xbox Wireless Controller, 21 juni 2022

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-06-2022 • 17:32

76 Linkedin

Reacties (76)

76
75
30
5
0
33
Wijzig sortering
Kan je niet de oudere generatie gebruiken? Die van de Xbox One ofzo?

Ik heb zelf nog steeds die van de Xbox 360 in gebruik hoewel ik er ook een van de Xbone heb. Ik vind de 360 gewoon fijner in de hand liggen (een maatje kleiner met name). Maargoed dit is op de PC.. Ik weet niet of de consoles dit ook kunnen.
Xbox one kan je gebruiken, 360 niet
Jammer die vind ik verreweg de fijnste. Ook onverwoestbaar. Het enige is dat het rubber van de joysticks een beetje slijt en de klikfunctie daarvan soms een beetje lam wordt (al was dit vooral met de eerste generatie beige controllers, op mijn huidige zwarte is het niet meer gebeurd). Maar verder helemaal 0 problemen na jaaaaren.

En de verwisselbare AA batterijen zorgen ervoor dat je nooit problemen hebt met een versleten accu.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 juni 2022 18:03]

Zowel de XBO en XBS werken nog steeds met batterijen. Alleen de elite Controller werkt met accu.
Oh dat wist ik ook niet :$ Ik heb na de Xbox 360 nooit meer een console gehad.

Toen begon de VR tijd en ben ik weer helemaal overgegaan op PC gaming. Nou had je ook wel de PSVR natuurlijk maar PC gaming is waar VR verreweg het beste is.

Bovendien had ik de console meer omdat het niet nodig was steeds te upgraden (kwam ook doordat de 360 gewoon bizar lang de enige MS console is geweest!). En omdat je de games terug kon verkopen in de winkel waardoor het heel betaalbaar was veel games te kopen. Maar nu zijn consoles veel duurder, komen vaker nieuwere uit, en de games worden meer online verkocht waardoor je ze niet meer in kan ruilen (heb ik begrepen iig).

Wel heb ik 3 Xboxen versleten doordat ik steeds het RROD probleem kreeg na de garantieperiode :( Alleen de laatste (slim) heeft het tot het eind uitgehouden. Maargoed in die tijd kostte zo'n ding ook geen fluit meer, de slim heb ik dacht ik 120 euro voor betaald.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 juni 2022 18:12]

https://www.xbox.com/nl-n...xbox-wireless-controller#

Technische specificaties

Connectiviteit
Maak verbinding met Xbox-consoles met Xbox draadloos. Maak draadloos verbinding met Windows 10-pc's, tablets, iOS en Android via bluetooth.*

Compatibel met
Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One, Windows 10, Android en iOS.*

Accu
AA-batterijen voor een batterijduur tot 40 uur****

Dus mocht hij kapot gaan kan je op form factor na rustig een nieuwe kopen.
Zo worden ze inderdaad verkocht inderdaad, maar voor zowel de XBO als de XBS is er een officiële los-verkrijgbare accu welke opgeladen kunnen worden via de usb-connector op de controller. Ook zijn er onofficiële accu's verkrijgbaar.
Klopt. Zelf met loading dock kan je hem direct iedere nacht opladen. Maar ik gebruik liever oplaadbare batterijen met controller holders van Cable guys. Het oog wil ook wat😆
Vraag van een Belg: wat is het verschil tussen accu en batterij? Accu als batterij die ingebouwd zit (Zoals ook je smartphone)?

Ja, opgezocht maar verschil is nog steeds niet 100% duidelijk (buiten oplaadbaar en niet oplaadbaar). Meer specifiek naar oplaadbare AA batterijen.

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 22 juni 2022 00:00]

Ik weet niet zeker of er volgens de Dikke van Dale een verschil is. Maar, in de "volksmond" is een batterij een stroombron welke een standaardformaat heeft (AA, AAA maar ook CR2032/2042 bijvoorbeeld). Een accu is meer generiek, maar vaak ook maar voor een speciale toepassing ontworpen. Ze hebben wel vaak dezelfde spanning / specs, maar passen dan qua vorm maar in een bepaalde auto, telefoon of laptop (al vervaagt hier de grens ook steeds meer omdat een "cel" van een accu dan soms ook weer een batterij is). Een accu kan dus ook opgebouwd zijn uit meedere batterijen.
Ik denk dat je het meer moet zoeken in de standaard maat. Zoals AA en AAA en c14 en die ook bijna overal kan kopen. Een accu is meer specifiek ontworpen voor een bepaalt product. Zoals een telefoon of tablet.
Zoals het hier bedoeld wordt interpreteer ik het als: Accu heeft een speciale form factor en is oplaadbaar, Batterij is voor eenmalig gebruik.

Zelf gebruik ik oplaadbare AA-batterijen, maar dat kun je dan zien als accu's in batterijvorm.
Die met kabel werkt nog wel.

EDIT:
Heerlijk die misleidende artikelen op internet tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 juni 2022 18:06]

XBO Controller werkt prima de eerste Xbox en Xbox 360 werken niet op de XBS
De 360 (originele) is al jaren niet meer verkrijgbaar. Enkel zeer matige kwaliteit namaak. Vind ik jammer want ik vond de 360 ook de fijnste. Tevens ging deze ook het langste mee (10 jaar ofzo)
Idd, de 360 controller was by far de beste. En en had niet zo'n gruwelijk irritante felle witte LED die in je gezicht schijnt als hij aan staat. Wie dat heeft verzonnen... |:(
Xbox Series Controller:
Settings > TV & Display Options > Night Mode > Controller Brightness (default)
Dan de checkbox aan zetten, en "Default brightness" naar 0.
Als je hem met een xbox gebruikt misschien, maar met bijvoorbeeld mn android telefoon in een houder net boven de controller is het een drama omdat je niet kan dimmen. Voor zover ik weet kan het onder linux ook niet (windows weet ik niet).
Ik dacht dat het alleen kon met de elite controller en niet de standaard xbone versie.
Het is in principe gewoon een bizar ontwerp imho. De LED's van de 360 controller zijn imho veel minder storend dan dat felle witte licht. Het is imho een flinke ontwerp faal.
Tip: Ik heb na wat zoeken op reddit en kijken van youtube reviews net een '8bitdo ultimate wired' gekocht, in Nederland te vinden via nedgame (bol en hier op tweakers is alleen de versie met de linker analog stick op een gekke plaats te vinden; nedgame en amazon hebben de 'goeie').

Weet niet of dit valt onder reclame maken :P Maar mijn god, na meerdere cheapo 3rd party gamepads te hebben versleten in no time vind ik het mijn morele plicht om mensen deze lijdensweg te ontnemen :Y)
8bitdo maakt inderdaad mooie producten. Kwaliteit is meer dan prima.
Inderdaad ik dacht dat alleen Nintendo met de Nes en Snes onverwoestbare controllers kon maken maar ik heb Classic controllers van 8bitdo en daar mankeerd niets aan voor een zachte prijs en de Pro controllers https://www.google.com/se...lient=mobile-gws-wiz-serp krijgen ook uitstekende cijfers en ik had al een link van Mayflash Magic NS adapters geplaatst maar 8bitdo maakt dezen ook en schijnen ook prima te werken :)
ziet er uit als een mooi ding, hopelijk brengen ze een wireless versie uit voor PC dan koop ik m ook
8Bitdo heeft de Pro 2 Wireless, heerlijke controller. Werkt op PC, android, iOS en volgens mij zelfs de Switch.
die kwam ik inderdaad tegen, alleen ben ik echt totaal geen fan van het PS-controller design. ben altijd al fan geweest van xbox design qua sticks locatie.

hopelijk krijgen we deze mooie xbox versie ook wireless :)
Heb ik ook besteld ondanks dat ik nog 4 wireless controllers heb liggen.

Werd er een beetje vervelend van als op de pc de controller zonder waarschuwing uit ging omdat de batterijen leeg waren en op mijn bureau vind ik die kabel totaal niet vervelend.
Anoniem: 1664360
21 juni 2022 17:35
De xbox series elite controllers 2 zijn nog vollop op vooraad maar wel 2x. Zo duur
En, de kwaliteit laat ook te wensen over voor dat bedrag, toch?
Ze hebben relatief vaak mankementen helaas ja. Toch wil ik nooit meer een andere controller (of nou ja, er kan altijd wat beters komen natuurlijk maar ik wil niet terug naar een gewone). Hij voelt zoveel fijner en als je er een beetje aan gewend bent zijn de extra functionaliteiten ook erg handig. Garantie afhandeling van Microsoft is gelukkig ook vrij goed.
Ik heb die van mij terug gestuurd omdat deze defect was, gekocht via Bol.com, 2 dagen later zonder discussie mn geld terug.
Ik heb nu een bedrade gekocht, ben er erg blij mee. Deze; https://www.bol.com/nl/nl...eries-s/9200000118929700/
Garantie afhandeling is prima. Totdat je 1 dag na verlopen van de garantie aan komt kloppen. Dan houden ze zich wel erg stug vast aan hun standpunt voor een relatief duur product.
Maar is dat ook zo? Ik hoor dit zo vaak van mensen "1 dag na garantie". Maar het lijkt mij extreem stug dat iedereen precies 1 dag na de garantie periode er last van heeft. Ik gok dat de mensen er vaak eerder last van hebben maar het als niet belangrijk genoeg om te repareren afschepen en dan ineens garantie willen. Of het is 2 maanden na de garantie periode (en roepen dat de garantie net voorbij is en dat ze coulance willen). Ik maak dit zo vaak mee in mijn branche.

Nee ik denk dat als je echt letterlijk 1 dag buiten garantie zit dat ook Microsoft niet moeilijk zal doen.
Mwah. Er zijn al vanaf het begin heel veel problemen met die controller, ook v1, en MS wilt daar relatief weinig aan doen.

Daarnaast heeft MS ook echt wel een verleden met klanten kapot laten vallen. Denk alleen al aan de RROD, bekraste discs enz.

De Elite controller geeft echt wel een hoop gezeur, dus zou niet teveel aannames doen wat betreft wat ze wel of niet doen.
Precies 1 dag na garantie is misschien een beetje overdreven. Maar ik heb al 2 Xbox 360 controllers versleten op de PC, die echt in ~2 maanden na garantie kaduuk zijn.

Wireless dongles voor die draadloze variant die ook al 2 keer overleden zijn vlak na de garantie.

Dan gebruik ik de controller vrij minimaal gezien ik ruim 99% van de tijd gewoon game met muis/keybo.

Zelf nooit een Xbox console gehad, wel de PSX, PS2 en PS3... Waarvan de controllers ruim de levensduur van de console wisten de overleven. Jammer dat ik uiteindelijk zelf de firmware van mijn PS3 controller gesloopt heb en toen overgestapt ben op 360 controllers, want betere PC ondersteuning.

Mijn ervaring met Xbox controllers is om te janken. Knopjes die vaag gaan doen, stickshift en uiteindelijk afbrekende kabels of zekeringen die spontaan doorbranden van wireless dongles. Terwijl ze maar een paar 100 uur gametijd per jaar krijgen. Versus de vele duizenden uren gametijd per jaar in het PSX/PS2/PS3 tijdperk en dat de stickshift enkele jaren nodig heeft om zich te ontwikkelen. Mijn PS2 controllers heb ik bv tot lang in de PS3 levensduur als reserve (of voor party games) gebruikt voordat ze echt op waren, gewoon versleten, niet eens defect.
Anoniem: 1664360
@juiced0121 juni 2022 18:01
Zelf persoonlijk heb ik hem ook maar ik verkoop hem omdat ik hem niet zo chill vind ligge in de hand
Het is vooral de kwaliteitscontrole die slecht is. Ik heb mijn series 2 controller drie keer moeten ruilen voordat ik een goede had. Die is gelukkig dan ook echt goed.
YMMV zeg ik daar maar, ik heb de V1, revamp V1 en de V2, alle 3 werken tot vandaag nog helemaal prima.

Het is pas sinds een maand of 2 geleden dat mijn V1 het rubber iets los is gekomen, na denk honderden, misschien duizenden uren gebruik.
Jemig, 150+ voor een controller :') Die smijt je ook niet zomaar door de kamer als het weer eens niet lukt. Wel goed voor het milieu :+

En die vier platte knoppen onderop zitten niet op de gewone. Hoe werkt dat dan in-game? Kan je dan sommige functies niet gebruiken? Of moet je speciaal de elite kopen voor sommige games?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 juni 2022 17:54]

Zijn gewoon extra knoppen die je kan toewijzen / remappen via een app. Er zijn geen elite-only games.
Die 4 knoppen kun je een bestaande functie toewijzen via het menu. De elite voegt geen nieuwe functies toe maar is bedoeld om volledig te personaliseren, je kunt de gevoeligheid van de triggers en stick zeer nauwkeurig instellen met een curve.
Geen wonder dat er zoveel boden kwamen op mn Elite controller die ik te koop aanbood…
Voor 208 een normale of een elite voor 50 minder. Ik zou het wel weten.

Bij deze nog voorraad: pricewatch: Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2 Zwart

[Reactie gewijzigd door Kecin op 21 juni 2022 19:46]

De elite ligt nog volop in de winkels ;)
ben ik blij dat ik mijn elite voor 100 euro op marktplaats gekocht had :D en er zat nog een jaar garantie op via microsoft.
Ik snap werkelijk waar niet waarom mensen dure controllers kopen als je gewoon bij Microsoft zelf de controller zoals jij 'm wilt hebben kunt kopen.

https://xboxdesignlab.xbox.com/nl-nl/

Volledig te customizen....
Dat is een goede tip zeg, bedankt!
Dit is al weken zo. Onlangs heb ik er maar een op MP gekocht, scheelde ook gelijk weer 20eu.
De next gen consoles en accessoires hebben het slechtste in mensen en winkels naar boven gehaald. Ongekend hoe alles en iedereen er een slaatje uit wil slaan. Van marktplaats handelaren tot de Mediamarkt aan toe met hun verplichte bundels. :(
Die bundels zijn er denk ik om scalpers te ontmoedigen. Die willen alleen een losse console om die dan met woekerprijzen op mp te zetten.
Zo had ik het nog niet bekeken. Dan is die insteek wellicht inderdaad juist wel goed.
Inderdaad een extra 150€ of meer aan games en accesoires zal een scalper ontmoedigen maar dat betekent niet dat winkels er graag misbruik van maken :+ net als bij de Snackbar "oh sorry is de patat weer te zout" dan maar weer een extra frisdrank of milkshake erbij.. (door al die zout, suikers, zuren enz. heb ik een Airfryer) hoe meer sales des te beter en de klant hun portemonnee en nieren maakt niets uit.
Overigens kun je er nog wel eentje zelf ontwerpen via de Xbox Design Lab tegen een meerprijs (minimaal 70 euro) en een levertijd van 3 tot 4 weken.

Toevallig net de afgelopen dagen opzoek geweest naar een nieuwe Xbox controller en vroeg me al af waardoor dit komt. Ook de draadloze adapter voor PC die ik wil is uitverkocht.. Komende week op vakantie maar kijken of ik er daar een kan scoren.
Via gameshops zijn de controllers nog gewoon te krijgen hoor, ga desnoods eens voor wat anders dan wit en zwart. Bijvoorbeeld de Shock Blue versie, Pulse Red en Electric Volt, etc... en anders heb je nog third party merken als PDP en PowerA, die werken ook prima. Nacon heb je ook nog.. er is legio keus.

Er zijn geen tekorten.

[Reactie gewijzigd door Armselig op 21 juni 2022 18:56]

Of je koopt voor een kleine meerprijs een Xbox Series S met controller.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee