Samsung erkent gps-probleem S22 Ultra en werkt aan een fix

Samsung erkent het probleem van zijn smartphone S22 Ultra met de ontvangst van gps-signalen. Het werkt aan een update om dat probleem te verhelpen, zegt een moderator op Samsungs eigen forum. Het is nog onbekend wanneer de fix er zal zijn.

De moderator zegt dat Samsung zich bewust is van het probleem en werkt aan een software-update die het moet oplossen. Samsung Benelux heeft hetzelfde gezegd tegen een Nederlandse gebruiker van de telefoon die contact opnam met het bedrijf. In die verklaring staat dat de fix komt in 'een volgende onderhoudsrelease', vermoedelijk een komende beveiligingsupdate.

Gebruikers melden dat in apps als Google Maps en Waze het gps-signaal af en toe wegvalt en de telefoon dan aangeeft te 'zoeken naar gps'. Soms lost een reboot het probleem tijdelijk op, totdat het terugkeert. Het gaat vooral om de in België en Nederland verkochte versie van de telefoon met Exynos-soc van Samsung zelf.

Het is onbekend hoeveel gebruikers het probleem hebben. Het gps-probleem lijkt zich niet voor te doen met de andere S22-modellen. Samsung bracht de S22 Ultra vorige maand uit. Het gaat om een nieuwe telefoon die voorheen in de Galaxy Note-serie zou zijn geplaatst, met een pennetje dat gebruikers in de behuizing kunnen opbergen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-03-2022 • 11:25

97 Linkedin

Reacties (97)

97
97
21
4
0
61
Wijzig sortering
Wat een drama zeg. telefoon gepreorderd, redelijk snel geleverd. scherm blijft hangen bij unlocken, gps werkt niet, batterij heel snel leeg, niks helpt. telefoon teruggestuurd voor omruiling, nu 2 weken wachten op een nieuwe. sturen ze hem eindelijk op heeft ie het adres van hun hoofd kantoor.

en ja ik weet wel dat het allemaal software issues zijn, maar ik had er geen zin in om op te wachten. hoewel dat achteraf misschien wel sneller geweest zou zijn
Ik heb mijn toestel ook met de pre-order vervroegd ontvangen. Ik heb hetzelfde probleem met de GPS die wegvalt en dat het scherm blijft hangen bij het unlocken. Over het tweede dat het scherm blijft hangen gaf Samsung aan dat het een bekend probleem was en dat ze eraan werken.

Over het GPS probleem gaf Samsung aan dat het alleen aan specifieke toestellen zoals die van mij zou liggen door een software crash. Ze hadden namelijk een diagnose gedaan op mijn toestel. Ik heb de software er toen niet direct opnieuw op laten opzetten ivm de gegevens die op het toestel stonden. Daarbij had ik al aangegeven dat het volgens mij een bekend probleem is, aangezien ik zelf enkele dagen na ontvangen van het toestel een bericht op het Samsung platform had geplaatst. Ik was bijna van plan de software vandaag opnieuw erop te laten zetten. Jammer dat dit probleem niet sneller geëscaleerd is door Samsung voor een Vlaggenschip toestel van 1400 euro.
Het vlaggenschip de note serie is de das om gedaan. 12gb heb ik immers in mijn note10+ zitten(is een toestel uit s10 tijd. S20 s21 en s22) zijn dus 3 generaties verder. Brengen ze alsnog een s22 ultra met 8gb en 12 gb ram uit, dit had zeker wel 16 bij het laagste ultra model moeten zijn. hoezo vlaggenschip dan?
De verschillen met nieuwe generaties is dus in sommige aspecten een downgrade te noemen of amper vooruitgang. Ik zie dit gewoon als een bizar verdienmodel, prima dat je met nieuwe toestellen komt maar dit slaat nergens op.

Doet mij een beetje denken aan mercedes die heeft onlangs een nieuwe sl63 uitgebracht met rond de 550pk. Een sl uit 2009 had dit ook en sterker nog de sl65 van 15+jaar terug heeft meer vermogen.

Note20 ultra scheelt amper want en heeft ook nog eens meer pixels. En die is 2 generaties terug.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 24 maart 2022 14:46]

Dus meer is altijd beter? Denk dat een telefoon meer baat heeft bij sneller, ipv meer geheugen. Net zoals die nieuwere Mercedes waarschijnlijk een stuk sneller weg is bij het stoplicht als die oudere en daarbij nog minder brandstof verbruikt ook :+
Minder brandstof irrelevant op een benz van een kwart miljoen.
Komkom, denk je ook effe aan de natuur. 12L/100km is beter dan 13,5L/100km :)
Ik denk wel aan de natuur veganist ev rijder. 6 afvallen bakken, consuminderen. PV, geen gebruik gemaakt afgelopen 11 jaar van het vliegtuig.
Mijn reactie was dan ook sarcasme, geen verwijt ;)
Inderdaad een drama telefoon. Ik heb spijt van de aanschaf. Ik heb nu drie jaar een Huawei P30 PRO in gebruik, de batterij gaat nog steeds 1,5 dag mee ondanks het veelvuldig dagelijks gebruik door mijn functie als ICT coördinator.

Opsomming van de problemen tot nu toe met mijn S22 Ultra:
- Batterij super snel leeg
- Haperende interface
- Website slimmemeterportal.nl liet de hele telefoon helemaal crashen (na update van android opgelost)
- 2 van de 5 cameralensjes blijken hele kleine scheurtjes te bevatten waardoor het licht versplinterd en dus erg slechte foto's bij kunstmatig licht oplevert. Volgens Samsung is deze schade door mijzelf veroorzaakt terwijl ik de telefoon pas enkele dagen in mijn bezit heb en deze zeer zorgvuldig behandel. Belsimpel gelooft mijn verhaal gelukkig en gaat de garantie zelf met mij oplossen. HULDE!!!
- GPS is al 5 keer uitgevallen en alleen weer te activeren door een totale reboot.
- Garmin Fenix 7 synchroniseert na een nacht niet actief te zijn geweest niet of moeilijk (bluetooth uit en weer aan zetten)

Ik hoop dat toekomstige software updates de problemen zullen verhelpen maar heb de afgelopen twee jaar veel problemen op de werkvloer met Samsung gezien waardoor ik er een hard hoofd in heb. Helaas tegen beter weten in toch de S22 Ultra gekocht.
Je kunt een Samsung ook niet vergelijken met een Huawei.

Die van mij na drie jaar dienst ook vervangen (met weemoed)

Helaas zijn ze nog steeds gebanned van Google spullen.....

Anders had ik meteen weer een Huawei gekocht, beste toestel ever met super batterij duur
Anoniem: 486069
@mellowpimp24 maart 2022 11:44
En wat hebben we daarmee geleerd over pre-orderen? ;)
Ik zie t probleem met pre-orderen niet als we goed consumentenrecht hebben. Voldoet t product niet dan stuur je het toch gewoon terug?

Pre-orderen heeft vaak zat voordelen omdat je er producten bij krijgt, zelfde bij games. Niet goed? Geld terug.
Dankzij je pre-orders blijven bedrijven slechte day 1 games/producten uitbrengen. Bedankt voor je ongeduld.
Nee mensen die het product niet terugsturen ondanks ze ontevreden zijn, daardoor blijven bedrijven slechte day 1 producten/games uitbrengen. Als iedereen die ontevreden was gewoon de refund button zou gebruiken zou dit gedrag heel snel over zijn als dit echt zo een groot deel van de gebruikers is.

Bedrijven zullen alles doen om geld te verdienen en wij als consumenten zijn degene die ze aan standaarden moeten houden (zeker) bij luxe producten.
En wat hebben we daarmee geleerd over pre-orderen? ;)
Goh, je mag hem altijd terugsturen, en als ik hem nu verkoop krijg ik er meer voor dan dat ik bij de pre order heb betaald...
Niet pre-orderen bij bedrijven die producten op de markt brengen, waarbij het product niet af genoeg is bij launch. Helaas doen heel veel bedrijen dit tegenwoordig. Laat ze dus maar weten dat dit niet de manier is, waarop een product op de markt hoort te verschijnen.
Dat het zeer de moeite waard kan zijn?

Alternatief is sowieso niet orderen... tot zo'n beetje x maanden na launch?

Tja, als early adapter ondervind je soms nou eenmaal de nadelen van een nog niet helemaal gepolijst product. Met een preorder wordt dit tenminste vaak nog gecompenseerd met kortingen en/of extras. Normaal zou ik de S22U niet genomen hebben vanwege de prijs, maar dankzij de pre-order en andere acties heb ik er bijna 500 euro korting op gekregen. Dan is het ineens wel de moeite waard.

Niet werkende GPS is wel een ernstige trouwens (zelf nog geen last van gehad gelukkig *klop klop*) net als de vastlopers die mensen wel eens melden. Overigens zelf af en toe last van maar tot nu slechts een paar seconden en geen reboots.

Overall uberhaupt nog erg blij met het toestel hoor, batterij gaat bij mij prima lang mee. Werkt allemaal soepel en snel, etc. Dus tja... Dat er genoeg op aan te merken is aan hoe de releases tegenwoordig vaak gaan ben ik het mee eens, maar pre-orderen kan zeker ook zijn voordelen hebben juist.
Haha, ja meestal wacht ik wel af, meteen weer een opfris cursus gehad :)
Haastige spoed is zelden goed. ;)
Ik heb hem gepreordered op 19 februari en heb hem nog steeds niet binnen.
Al twee keer gebeld en ze hebben nog steeds geen datum afgegeven wanneer de verwachting is dat ik hem krijg.
Vergeet t maar. Ik heb hem on dezelfde reden afgesteld. De incompetentie van de klantenservice van Samsung is van buitenaards niveau
Neem volgende keer een Iphone. Heb je alles in een keer opgelost.
Haha, ja want iPhones hebben nooit issues natuurlijk :+
Gelukkig geen gps problemen hier maar heb inderdaad wel dat de telefoon bevriest tijdens unlocken wat een paar keer per week voorkomt. Na een seconde of 10-30 is het vanzelf weer verholpen. Hopelijk is dat er bij de volgende patch ook uit. Accu is eigenlijk best prima, maar niet uitzonderlijk.
Slimme mensen kopen NOOIT Day 1.
Klinkt lullig maar het is gewoon zo met moderne electronica.
Je bent gewoon een beta tester en met de immer complexere software zie ik dat alleen maar erger worden in de toekomst.
Tijd om echt uitgebreid te testen is er gewoon niet meer.
Bij mij heeft het verwijderen van de app Samsung Global Goals geholpen om de freeze van de unlock scherm op te lossen
Inderdaad!

Heel lang getobt en gezocht. Want aan mijn Samsung S22 Ultra kon het niet liggen. Wél dus. Waardeloos en een vlaggenschip onwaardig!
Hier ook zelfde probleem op een standaard S22.
GPS doet korte update van positie als ik navigatie start via Google maps.
Daarna ziet hij geen beweging en snelheid wordt ook niet gemeten. Binnen Google maps navigatie stoppen en starten heeft zelfde effect, huidige positie wordt geupdate maar daarna niks meer. Alleen herstart van telefoon lost het probleem op, erg lastig als je al onderweg bent.
Misschien een domme vraag, maar waarom krijgen wij in nederland (en belgie) geen snapdragons in onze telefoons van Samsung?
Als ik me niet vergis heeft qualcomm bepaalde patenten in de vs lopen,
waardoor het voor samsung goedkoper is om een snapdragon soc te gebruiken in de vs t.o.v. hun eigen exynos.
Amerika is het enige land waar Samsung snapdragons in hun telefoons stoppen?
De S22 heeft in Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Zuidoost-Azië, China, Japan en India een Qualcomm soc. Alle andere landen maken gebruik van de Exynos soc. Bron.

[Reactie gewijzigd door Luuk2015 op 24 maart 2022 12:35]

Is geen antwoord op de vraag.
Immer de SD zit wel in alle andere Android flagships die verkocht worden.

Het antwoord is, met de Exynos maken ze veel meer winst omdat ze die zelf maken en niet aankopen.
De SD betalen ze flink voor in verhouding aan Qualcomm en doen die alleen in regio's waar ze dat verplicht zijn ivm regelgeving.
+1 voor de kop. Falende GPS opzoek naar een fix. @arnoudwokke
Haha dank, altijd leuk als het mensen opvalt ;)
Sommige games draaien ook niet / bagger op de exynos variant van de s22
omdat deze vrij bagger opengl drivers heeft t.o.v de snapdragon.
Exynos gebruikt google ANGLE als drivers waardoor alle opengl calls overgezet worden
naar vulkan en dat loopt soms mis.

Sommige emulators willen hierdoor totaal niet draaien.

Hopelijk kan en wilt samsung dit ook oplossen.
Aan de andere kant heb ik vernomen dat de Exynos chip een stuk zuiniger omgaat met de batterij dan de Snapdragon, dus dat is dan weer een voordeel.. Voor mij persoonlijk belangrijker aangezien ik toch niet game op mijn mobiel..
Idle time bij Exynos is om te huilen. Sinds S10 niets veranderd. Rommel.
Yep koperstaking op Samsung.
Onzin, zijn beiden redelijk gelijk qua gebruik als ik alle reviews en tests onderling zie.
Check de vergelijkingen maar eens bij Golden reviewer.
Maar afgezien van de SD, als ik de Nederlandse reviews van users zie dan is de accuduur sowieso niet heel bijzonder.
Welke emulators als ik vragen mag? Retroarch werkt voor alsnog goed, en gelukkig kan je hierin kiezen welke drivers je wil gebruiken als iets niet werkt (OpenGL vs Vulkan)
Het is vooral Citra wat problemen geeft,
de officiële versie crasht bij een game inladen
de MMJ fork geeft alleen zwart scherm met geluid.

Citra draait alleen op opengl en geen vulkan helaas.
Citra zelf nog niet getest, maar Retroarch met de DeSmuME core voor DS roms werkt prima (openGL drivers)
zal wsl de manier zijn waarop citra opengl calls maakt wat niet goed overweg kan met de s22 drivers.
Gaat niet gebeuren vrees ik. En devs gaan hun apps niet aanpassen aan een kleine groep mensen die een Exynos 2200 hebben terwijl de rest SD draait.
Ik heb hier anders op mijn gewone S22 ook geregeld last van - de GPS fix is bar slecht op deze chipset. Enige voordeel wat ik heb ten opzichte van de S22 Ultra gebruikers is dat ik geen volledige reboot hoef uit te voeren maar enkel alle applicaties moet forceren om af te sluiten. Is met Android Auto af en toe onhandig, moet ik even de wagen stilzetten, maar toch.
helaas is niet alleen GPS bagger, de stortvloed aan klachten over dit toestel met exynos is gigantisch. Ik begrijp ook eerlijk gezegd niet de lovende reviews over de exynos variant, vooral als men de reviews en side by side comparisons ziet van de snapdragon variant. het zijn gewoon 2 verschillende toestellen waarbij snapdragon gigantisch voorloopt.

Naast de random gps/wifi/telefoon disconnects heeft de exynos variant ook veel stabilisatie issues. Zie een van mn meest favo YT kanalen sinds de s21 werd uitgebracht: https://www.youtube.com/watch?v=UdGxT2jc4Rw en https://www.youtube.com/shorts/T94WZJhz0iU (het is zelfs zo erg met de exynos dat een kind @random op de achtergrond in tranen uitbarst)

Voor een toestel van 1400 verwacht ik dat het even goed presteert als de snapdragon variant. als Samsung dit niet kan, moeten ze andere regios ook voorzien van een snapdragon, (net zoals ze in ZKorea hebben gedaan) ik betaal liever 50e of 100e meer voor een snapdragon dan dat ik een useless paperweight in huis haal die het allemaal (net/vaak) niet is.

[Reactie gewijzigd door Parabas op 24 maart 2022 13:09]

Weet je hoe het komt dat het niet echt uit de verf komt ??
De reviewers reviewen niet echt, ook niet op Tweakers.
Sure, ze nemen hem 2 weken mee maar het blijft een side toestel en zetten 101% niet hun hele leven over op dat ding.
Sim erin ... Basis apps erop, en gaan met die banaan.
Bellen wat, zijn bereikbaar op dat nummer, sturen een appje en maken foto's en spelen een game.

Kan je garanderen dat hun niet ALLES overzetten en dat toestel helemaal gebruiken.
Logisch want het opzetten kost je uren tot soms een dag en na max 2 weken gaan ze naar het volgende toestel.
Ze houden dus altijd een soort van Admin toestel erbij waar hun leven als het ware op staat en de constante factor is.

Dan heb je veel meer data erop staan, veel meer apps, 2 way auth, meerdere Social media platforms, meer games, modificaties, en sowieso grote caches van 100+ apps ....
Dan loop je soms tegen zaken heb die je niet tegen komt als je hem 'basic' installed en daarmee werkt.

Dit is wat niemand je verteld. Ze doen net alsof ze weken alleen maar dat toestel exclusief hebben gebruikt.

Daarbij heeft niet iedereen last van bepaalde klachten.
Sommige hebben nergens last van, of merken het niet direct.
De ander heeft overal last van, en anderen hebben dat ene probleem wel maar de ander weer niet.
Zo gaat dat soms.
Herkenbaar probleem. Heb ook de S22 Ultra in de pre-order gekocht. GPS positie zweeft enorm (geeft dan rare effecten zoals in mijn SkiTrack app die dan aangeeft dat ik ergens 391 km/u zou hebben geskied terwijl ik buiten op een terras aan het lunchen was), en af en toe een freeze na unlock (de laatste week niet meer meegemaakt). Ik verwacht/hoop dat Samsung dit binnenkort met een firmware update zal fixen.
De S22 was een toestel ter overweging, maar gezien al een jaar lang horror verhalen over de Exynox chip (wel-niet-wel), had ik mij voorgenomen echte reviews af te wachten.

Het is alleen jammer dat mijn huidige S10 een batterij en achterkant vervanging nodig heeft. Dit laten doen, is het niet waard en zelf die zogenaamde originele onderdelen kopen is volgens mij allemaal aliexpress kwaliteit :'(
Ik heb dit gelukkig nog niet ervaren(even afkloppen). Ik heb wel eens gehad dat de telefoon helemaal vast loopt als je hem wil unlocken, dit duurt een paar minuten en dan reboot die ineens. Jammer van de bugs maar ik ben over het algemeen erg tevreden over de telefoon.
Ik heb ook geen enkel probleem met mijn S22 Ultra, dus ook niet met unlocken.
Gebruik de clear-view PC book case i.c.m. vingerafdruk, maar ook het unlocken van een idle time-out met cover open gaat prima (unlockt direct zowel met vingerafdruk op scherm die uit is als met de knop op de zijkant en dan vingerafdruk)

Gisteren ook voor het eerst Flitsmeister aangezet om te testen (voor bepaalde stukken traject controle) maar de hele rit tussen Den Haag en Middelburg geen enkele keer last gehad dat de GPS weg viel of uit sync liep.
Misschien heeft een bepaalde batch/serie hier minder last van dan andere?

Ik had mijn Ultra ook ge pre-ordered en deze op 17 feb ontvangen, maar verder ook erg tevreden.

[Reactie gewijzigd door 6Pac op 24 maart 2022 13:32]

Ik reboot 's morgens mijn S22 ultra steeds voor ik vertrek naar het werk om tijdens de rit de file info te krijgen.
Als ik 's avonds terug wil rijden moet ik opnieuw herstarten omdat de gps met sprongen de locatie weergeeft.

Heb dit zowel met google maps, tomtom go als waze.
Tomto go starte eerst zelf helemaal niet op, direct een crash vd app. Maar door een beta te installeren is dit inmiddels verholpen.
2x per dag rebooten, en dat accepteer je ?????
En dat voor een basale functie zoals GPS.
Mijn s22 ultra 256gb/12gb op 18 Feb ontvangen met serieuze korting.

Op FHD+ resolutie is ie stabiel en kom je er makkelijk de dag mee door. Komend van een Note 8 is dit echt een fantastisch toestel. Wordt zowel privé als zakelijk gebruikt en Flitsmeister, locatie delen met gezin, Teams, Outlook, het werkt allemaal prima.

Twee echte problemen gehad: Chrome geeft zwart scherm, opgelost met setting in Chrome. Andere probleem was dat geluid bij video's niet gelijk loopt met beeld. Hier heeft Samsung een work around voor.

Er zit zo ongelofelijk veel functionaliteit in moderne telefoons, dat er best nog wat te verbeteren zal zijn, maar dit is echt een fantastisch toestel.

Eigenlijk maar over 1 ding ontevreden: de vibratie motor is gewoon te zwak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee