Samsung brengt camerafuncties Galaxy S22 naar oudere modellen

Samsung gaat met de One UI 4.1-update camerafuncties van de Galaxy S22 naar oudere modellen brengen. Het gaat onder meer om de detectie van huisdieren en de mogelijkheid om de portret- en nachtmodus te combineren.

Het is nog onbekend wanneer de update naar welke telefoon komt. Alleen de S21 krijgt alle camerafuncties, blijkt uit de lijst die Samsung online heeft gezet. De S20 en Note20 krijgen alleen de nachtportretfunctie, iets dat de FE-modellen niet krijgen. Die hebben wel weer huisdierherkenning, wat de S20 en Note 20 weer niet krijgen.

De nieuwe camerafuncties zitten op de S22, S22+ en S22 Ultra. Het gebeurt vaker dat Samsung de nieuwe camerafuncties beschikbaar maakt voor vorige modellen. Dat gebeurde vorig jaar bijvoorbeeld ook. De updates voor alle telefoons zouden voor eind juni moeten verschijnen.

S21 FE S21 S20 FE S20 Note20 Fold3 Flip3 Fold2
Nachtportret Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Huisdierherkenning Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Aanpassen van positie licht Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Portretvideo met telelens Ja Ja Ja
'Enhanced director's view' Ja Ja Ja
Snapchat-integratie Ja

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-03-2022 • 14:58

35 Linkedin

Lees meer

Reacties (35)

35
35
17
2
0
15
Wijzig sortering
Er is ook een persbericht, en daarin worden meer toestellen genoemd die OneUI 4.1 krijgen, naast de toestellen uit de tabel in het artikel. Mogelijk krijgen die dan niet alle camera functies (of geen enkele?), maar wel de update. In een voetnoot bij het persbericht zie ik dat de S10 wel de "erase shadows" en "erase reflections" krijgt.
Op mijn S10e draai ik al de software die dit kan. Hele objecten kunnen zelfs worden weggepoetst. Werk de Samsung galerij software bij en de foto editor en je krijgt de functie Gum voor object in de editor achter de drie puntjes.
Inderdaad! Nav jouw bericht ook even de Samsung apps geüpdatet en ik heb inderdaad nu ook de gummen voor objecten, schaduwen en reflecties op de S10e. Nieuwe camera functies lijken er vooralsnog niet te zijn.
En die twee functies zitten in de galerij app van Samsung om nabewerking te doen op foto's. Dus niet in de foto app.
Ah. Mijn S10 is dan nu toch een keer echt verouderd :P
Hou hem mooi nog een half jaartje aan. Zeer verbaasd over hoe lang die toestellen het volhouden. Niet echt iets waar Samsung om bekend staat... De accu laat na al die jaren wat te wensen over, maar verder nog meer dan prima te gebruiken en nog steeds regelmatig updates. Straks maar overstappen een keer naar de S22 als die in de aanbieding is ergens.
Ik gebruik zelf nog een S8, ook zeer verbaasd dat die het nog goed doet. Heb alleen de accu een keer laten vervangen. Wel veel minder updates.
Bij mijn S8 was inderdaad de accu op enig moment de bottleneck. En toen was verkopen en de S10 in de aanbieding kopen voordeliger dan nog geld steken in de S8.... Mijn huidige S10 heeft een barst in het scherm. Niet echt hinderlijk, maar maakt wel dat verkopen niet interessant is. Dus hou hem wat langer. De accu wordt nu wel langzaamaan een uitdaging - maar niet zoals dat destijds met de S8 was!
heb de s8 nog steeds haha, accu enige probleem. ja en de peper dure prijzen van een nieuwe s22 :)
Bij mij was op het laatst de accu van de S8 wel echt drama hoor.... Bij volledig opladen en niet heel intensief gebruik redde hij het hooguit 7-8 uur. Dat is niet werkbaar meer. Mijn huidige S10 red het bij een volledige lading en wél intensief gebruik ook tot een uur of 7-8, maar met intensief gebruik is dat prima! Bij minder intensief gebruik hoef ik hem gedurende de dag niet op te laden - dat was met de S8 na twee jaar gebruik anders.

De prijzen kijk ik nooit zo naar. Weet dat er altijd wel ergens een leuke aanbieding komt, vaak in combinatie met een contract verlenging. De S10 die ik nu heb was destijds in de winkel ook 900 euro (dacht ik??). Heb hem toen gekocht voor 450 euro bij verlenging abo en mijn abonnement werd daar ook nog eens iets goedkoper door. Voor de S8 kreeg ik destijds nog dik 200 euro via Marktplaats. Dus voor 250 euro was ik overgestapt. Dat gaat me nu dus niet lukken. De S10 krijg ik niks noemenswaardigs meer voor wegens kapot scherm en de S22 ultra die ik op het hoog heb is wel echt even een slag duurder.... Maar ga er nog steeds vanuit dat het wel gaat lukken hem ergens een keer voor 500 euro te pakken te krijgen, misschien 600. Dat is het me wel waard.
En gewoon bewaren he, de oude s10 of s8 of s7
Ik heb de s21+ ,fijn toestel ,maar toch ineens microfoon stuk na 1 jaar,geeft niet want garantie.
Werd keurig netjes opgehaald zelfs en dan 3 dagen weg. Fijn als je je oude s8 uit de la haalt na een jaar en dattie gewoon opstart met nog 60% batterij. Grote blij. Ff updaten,oude backup erop en hoppa.
Normaal gesproken verkoop ik mijn oude toestel altijd. Dit keer dus niet. Dus die blijft inderdaad als back-up ergens liggen.
Hier wordt nog een S7 gebruikt. Originele accu, gaat langer mee dan mijn S20.
Dan gaat er iets niet goed met je s20. S7 is 6 jaar oud ofzo
Of de S7 was gewoon heel erg goed. ;)
Nee hoor. De S7 was prima, maar had eenzelfde type accu als de S8. Die slijten gewoon na een jaar of 2. Groot verschil is natuurlijk wel dat de S7 nog veel minder energie verbruikte dan de S20 omdat het een veel eenvoudiger toestel is. In die zin kun je het niet één op één vergelijken. Als je Nu nog rondloopt met een Nokia 3310 van 20 jaar oud is het zeer goed mogelijk dat ook die langer doet met de accu dan de Samsung S20 ;)
Heb net anderhalve maand geleden mijn S7 Edge vervangen voor een tweedehands S21. De reden dat ik toch eindelijk de S7 met pensioen heb gestuurd was niet de accuduur maar dat ik me begon te ergeren aan de traagheid bij het switchen tussen apps en het ontbreken van een groothoek camera.

De accu is zeker achteruitgegaan na 5,5 jaar dagelijks aan de lader, maar nog steeds ruim voldoende om het einde van de dag te halen met een aantal uur gebruik per dag.
De S10 blijft nog wel een tijdje support houden hoor :)

Ik ga proberen er zo lang mogelijk mee te doen. Ik ben er nog steeds tevreden mee, de nieuwere toestellen zijn niet veel beter (al zijn de marketing teams die ze promoten wel erg goed in hun werk, daarom heb ik destijds m'n S7 naar deze S10 geüpgraded 😅) en ik wil graag "consuminderen".

Tegen de tijd dat m'n S10 echt uit de support loopt ga ik daarna lekker "all-out" voor een nieuwe zoals de Fold serie. Dat mag dan wel van mezelf als ik hier 5-6 jaar mee doe.
Heel verstandig!
Voor mij is wel relevant dat het scherm kapot is. Niet heel hinderlijk, maar uiteraard ook niet ideaal en de accu is toch wel echt onder de maat nu. Ik wil waarschijnlijk overstappen naar de S22 ultra. Die is wel echt een slag beter/uitgebreider dan de S10 omdat het eigenlijk een Samsung Note is... Maar ik wacht nog even een half jaartje ofzo.
Toevallig doe ik ook voor het eerst heel lang met mijn mobiel, heb hem al 3 jaar, batterij is zelfs nog perfect! ( ik laat hem nooit leeglopen en laad op tot 80%)
Nooit leeg laten lopen is een luxe die ik niet heb, evenals slechts opladen tot 80% niet.... Ook toen hij nieuw was was de accu eind van de dag regelmatig leeg en naarmate de tijd verder ging gebeurt dat ook nog wel gedurende de dag. 's nachts gaat hij aan de lader en laadt dus op tot 100%.

Sinds het thuiswerken is het wel anders - maar ja, inmiddels is de accu al niet op zijn best meer!
De update is wat uitgebreider dan wat Arnoud beschrijft:

https://www.sammobile.com...lder-galaxy-devices-list/
Samsung debuted One UI 4.1 with the Galaxy S22 and the Galaxy Tab S8 series. The newer version of One UI brings a lot of features to the table, including Google Duo live sharing, improved image editing, and easier file sharing. Today, the company announced that most of those features will be released to older Galaxy devices as a part of the One UI 4.1 update.
Updates komen deels ook naar o.a. de S10
The One UI 4.1 update will first roll out to the Galaxy Z Flip 3 and the Galaxy Z Fold 3. Later, the new update will be released to the Galaxy S10, Galaxy Note 10, Galaxy S20, Galaxy Note 20, Galaxy Z Fold, and Galaxy Z Flip series.
Link dan naar het perspericht want ook Sammobile is niet compleet.
Zo noemen ze de S21 niet eens, maar ook de A-series en Tab S7 niet.
https://news.samsung.com/...-fold3-and-galaxy-z-flip3
Staat wel in het artikel
The One UI 4.1 update will be released to various Galaxy A, Galaxy M, Galaxy F, Galaxy Tab, and Galaxy Xcover series devices as listed in the image below.
Eh, jawel:
"Starting with the Galaxy Z Fold3 and Galaxy Z Flip3, the software update will include the Galaxy S21 series,1 Galaxy A series and Tab S7 FE. The update will extend to even more Galaxy devices, including the S20 series,2 Z Fold,3 Z Flip,4 Note series,5 S10 series,6 A series and Tab S series."
Weet iemand waarom Nachtportret niet naar de S21 FE en S20 FE gaan?
Mogelijk door image stabilizer. Want het is niks meer dan een lange sluitertijd. Dan moet je het beeld wel stil houden.
Is de stabilisatie daar hardwarematig anders van?
Hier ook een S10+ en was tot voor kort zeer tevreden met accuduur en beeld en alle updates maar sinds enkele maanden heb ik een vervelende bug (al op Android 11) die het toestel 3/4x per dag laat crashen en dan m'n foon laat herstarten. Met name als er veel beeld moet worden opgebouwd. Iets met de Game Optimising Service die dan inhaakt? Echt alles al geprobeerd (zelf een complete factory reset) maar dat heeft niet geholpen.

Maar goed, S22+ maar besteld. Moet alleen T-mobile em dan wel leveren, voor nu is het vertraagt tot onbekend.
Android 12 is de nieuwste en via de PC erop zetten via Odin zal dat probleem waarschijnlijk verhelpen. De ROM kan je bij SamMobile downloaden.

Wellicht is je S10 dan nog wat waard :)
Moet zeggen dat Samsung enkele jaren terug een slechte naam had met hun bloatware, (persoonlijke) lelijke skin, slechtere ondersteuning,...

Maar sinds enkele maanden heb ik de Galaxy S21 en dit is eigenlijk echt een geweldig toestel.
 • Leuke features zoals scherm extreem donker zetten (tot bijna 0), net zoals Pixel mogelijkheid om voorwerpen uit fotos te verwijderen
 • Goede batterijduur (kan net geen 48h mee met enkele uren schermtijd per dag)
 • OK qua bloatware of verwijderbaar
 • Goede ondersteuning, elke maand security update, enkele grote android updates
Nu dat ook enkele nieuwe features ook naar de vorige toestellen komen is leuk meegenomen en maakt een toestel toch wat duurzamer.

[Reactie gewijzigd door vanpeers op 15 maart 2022 16:54]

Er is zeker veel veranderd. Ik was altijd tegen die "rommel"... Totdat ik een familielid een Nokia met die schone Android (ben even de naam kwijt hoe dat heette) aanraadde, toen mistte ik aardig wat features die Samsung al lang in hun toestellen stopte.

Al met al zijn ze zo gek nog niet op de software afdeling bij Samsung :)
Dat noemen ze oudere modellen?

Mijn Note 9 is een oud model.
Het is bizar dat @arnoudwokke die zegt tegen planned obscolence te zijn refereert aan oude modellen. Schijf dan modellen van vorig jaar of iets in die trant.
Wel raar toch dat S21 FE sommige camera features niet krijgt terwijl S21 alles krijgt? Het zijn grotendeels dezelfde camera met dezelfde hardware specs.
Brengen ze ook weer een basisfunctie terug in de camera app, waar we zelf de resolutie kunnen kiezen?

Deze functie is er sinds kort uitgesloopt (S20), waardoor we verplicht worden om in volle resolutie foto's te nemen.

Samsung support medewerkers verschieten er ook van als ik het meld. Maar wordt er verder niet mee geholpen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee