Ceo Samsung biedt excuses aan voor prestatiebeperkingen S22-toestellen

Samsung-ceo JH Han heeft zijn excuses aangeboden voor de prestatiebeperkende maatregelen die de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft ingebouwd in zijn Galaxy S22-toestellen. Han zegt dat Samsung 'de bezorgdheid van de klanten over de app- en de spelprestaties niet goed heeft begrepen'.

Sinds begin maart zeggen verschillende Galaxy-gebruikers dat de Game Optimization Service-software de prestatie van apps en games zou beperken op onder meer S22-toestellen. De software staat ook op S21-, S20- en S10-toestellen. Volgens Samsung is de throttling van apps onder andere nodig om oververhitting te voorkomen bij langdurig gamen op de telefoons.

De topman bood zijn excuses aan tijdens een bijeenkomst met aandeelhouders van het bedrijf, schrijft onder meer SamMobile. Han zegt dat de GOS de prestaties van smartphones hoort te verbeteren. Verder zegt hij dat Samsung 'de bezorgdheid van de klanten over de app- en de spelprestaties niet goed heeft begrepen'.

Samsung werkt aan een firmware-update voor S22-telefoons die gebruikers meer controle moet geven over de ingebouwde prestatiebeperkingen. De update wordt eerst getest in Zuid-Korea. Het is nog niet bekend wanneer het wereldwijd wordt uitgerold. Daarnaast is het niet duidelijk of gebruikers van S21-, S20- en S10-toestellen een soortgelijke firmware-update kunnen verwachten.

Door Loïs Franx

Redacteur

16-03-2022 • 18:57

86 Linkedin

Reacties (86)

86
81
36
5
0
31
Wijzig sortering
https://youtu.be/d7sQ7K6Ab8Q

Het lijkt erop dat met gos aan de s22 beter presteert (iig als je het grafisch zware genshin impact speelt). Na een paar minuten begint het toestel dusdanig te throttelen terwijl de stroomconsumpie ook toeneemt.

Wellicht was het beter geweest als ze dit bijvoorbeeld hadden goed hadden uitgelegd middels een filmpje. Nu heb je een slider om GOS te toggelen, maar betekent dit als je gos uitzet dat je naw alleen de eerste 2-3 minuten enkele % betere prestaties hebt die vervolgens daarna inkakken terwijl je batterij wordt leeggezogen.
Wel apart dat bij gaming benchmarks de processor wel op volle toeren draait en GOS niet actief is. Ruikt naar misleiding van de consument.

[Reactie gewijzigd door Fiscalist op 16 maart 2022 20:17]

Een benchmark meet de prestaties van het uitvoeren van benchmarks, en niet meer. Je hebt realistische benchmarks (zoals spellen die intensieve scenes afspelen en daarvan statistieken berekenen) maar daar zijn er niet veel van.

De meeste benchmarks duren maar een minuut of twee, en meten ook nog eens een voor een verschillende onderdelen. Ik ken geen benchmark die in de buurt komt van een game-sessie van 30 minuten.

Samsung had hier nooit zo sneaky in mogen zijn (een melding "game-modus actief" of "prestatiebeheer ingeschakeld" voor elke app, dus ook de niet-games, had dit bijvoorbeeld duidelijk genoeg gemaakt), maar dat benchmarks hier niet achter komen is niet vreemd natuurlijk. De meeste benchmarks hebben weinig te maken met real-world performance, en als je voor telefoons shopt moet je je daar ook vooral niet door laten afleiden.
Ik ken geen benchmark die in de buurt komt van een game-sessie van 30 minuten
Wellicht toch eens tijd voor zoiets als dit..
Misschien werkt 3d mark op loop? Al is er dan geen input op het scherm.
Ik meen dat G-Mod / Half-life 2 zoiets wel had
Lijkt er dus op dat Samsung het goed had gedaan met die tool. Maar door alle heisa nu door het stof moeten.
De update wordt eerst getest in Zuid-Korea. Het is nog niet bekend wanneer het wereldwijd wordt uitgerold.
De update is momenteel al uit in Europa (de EUX CSC) als het goed is; het voegt een extra optie toe in de instellingen van Game Booster voor "Ander beheersysteem voor gameprestaties", welke de throttling van Game Optimizing Service uitschakelt.

De resultaten van deze optie zijn getest in deze video. Een voorlopige conclusie die ik hieruit kan trekken is dat de FPS in het begin wel hoger is, maar daar een hogere energieverbruik en temperatuur tegenover staat. In dit specifieke geval vindt er na een tijdje ook thermal throttling plaats.
Zeker niet netjes van Samsung. Verre van.
Maar het is ook een hele slechte beurt van benchmark sites.
Het toont aan dat benchmarks op en andere manier moeten gebeuren.
Dan spreek ik niet alleen over synthetic vs real-life maar ook op het tijdstip dat je meet.
Zelf heb ik geen ervaring met telefoons omdat ik geen zware apps draai op mijn telefoon.

Wel heb ik eerder voorgesteld dat Tweakers bij laptoptests, eerst minimaal een kwartier Prime95 draait. En daarna pas de benchmarks. Heel veel mensen ongeacht het merk worden bedrogen door i3, i5, i7, M1 etc laptops. Snellere CPUs die vaak al na een paar minuten throttelen. En dat gebeurt dus ook bij Samsung.

Nogmaals ik praat niets goed van Samsung, maar dit soort gethrottle is een groot probleem en sorry dat ik het zeg, een blamage dat veel benchmarksites het vaak niet merken vanwege een foute manier van benchmarks draaien.
Het hoeft zelfs niet eerst met Prime95 zoals ik voorstelde. Een game waarvan de framerate kort na het opstarten en na een half uur in de resultaten komt is ook prima.
Daarmee worden benchmarks professioneler EN worden kopers meer beschermt tegen een kat in de zak...
Och, de verkopen zullen wel tegenvallen en dan - verassing - begrijpen ze ineens de gebruikers beter.

Mijn Oneplus6 wil ik vervangen en de S22 ultra is een serieuze kandidaat. Maar toch eerst maar eens zien hoe zich dit nu ontwikkelt... want als de telefoon te heet wordt, neig ik naar een ontwerp fout.
Och, de verkopen zullen wel tegenvallen en dan - verassing - begrijpen ze ineens de gebruikers beter.
Ik denk dat de verkopen niet door deze ‘feature’ tegenvallen. Het toestel is nauwelijks een significante upgrade vergeleken met de S20 en S21. Ik gebruik Samsung sinds de S6, maar dit jaar maak ik toch maar de overstap naar de Apple iPhone 14 Pro. Belangrijkste reden, premium features verschijnen alleen in hun Ultra reeks, deze zijn me te groot.
Maar Apple doet precies hetzelfde, maar nog een tikkeltje erger als je het aan mij vraagt.
Van de S20/21/S22 kan je tenminste zeggen dat het basis model ten allen tijden ook triple-camera heeft en een 120hz scherm.

v.d Iphone 14 kunnen we nog niks zeggen, maar als ik de meest recente 13 pak.
Heb je het basis model gewoon 60hz (wel eindelijk een OLED deze keer..) en 2 rear camera's.
Wil je de telelens, of wil je een refresh rate anno 2019+ ... mag je naar de Pro of Max gaan.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 16 maart 2022 19:36]

De basic 12 had ook al oled? Hoe kom je erbij dat dit pas vanaf de iPhone 13 zo is?
iphone X had ook al oled :)
De x was niet het basis model. De x werd tegelijk gelanceerd met de 8 en 8 plus.
Klopt. Het voordeel van de iPhone 13 Pro is dat het geen gigantische unit is. Wel premium functies, in een bescheiden jasje.
Heb dit vorig jaar gedaan. Van een full specced ‘kleine’ Samsung naar een iPhone 13 Pro. Altijd afgegeven op iOS en wil nu nooit meer terug.
Ben wel benieuwd wat de reden is dat je niet meer terug wilt? Ik overweeg ook de overstap te maken, maar het lijkt mij zo een gedoe met fotos overzetten, ander besturingsysteem etc. Of went dit snel en werkt t allemaal logisch?
Overzetten ging eigenlijk verrassend eenvoudig met de tool van Apple, alleen voor Whatsapp berichten had ik een externe tool nodig. Dat was wel gedoe. Verder werkt iOS veel vloeiender dan Android. Het is toch gemaakt met specifieke hardware in gedachten. Van de verschillen merk je niet zoveel. Was heel even wennen, maar viel allemaal mee.
Grote waarschijnlijkheid dat de Iphone 14 usb-c gaat krijgen. Hoef je in ieder geval de adaper en de kabel niet separaat aan te schaffen.
Ik heb daar geen enkele betrouwbare leak over gezien nog, die dat écht aannemelijk maakt. Als het niet portless is, verwacht ik zelf dat ze Lightning behouden.

Wat ik betreur, want een 14 pro max met USB-C klinkt voor mij als mijn nieuwe telefoon. Anders misschien ook wel (de OnePlus 6 is gaar), maar ik zou er geen nee tegen zeggen.
Heeft te maken met Prores bestanden die door een lightningport gepushed moeten worden. En airdrop voor grote bestanden niet perse een betrouwbare verbinding is. Maar inderdaad nog geen betrouwbare leak. En alleen theoretische aannames op YT.
Die kabel hoef je sowieso niet apart aan te schaffen, die wordt gewoon meegeleverd. Of je wel of geen adapter moet aanschaffen hangt een beetje af van wat je nu hebt. Als je een iPhone 12 hebt en de meegeleverde usb-c naar Lightning kabel gebruikt om te laden heb je al een usb-c adapter. Als Apple een usb-c poort in de nieuwe iPhone zou stoppen zullen ze ook wel een usb-c naar usb-c kabel meeleveren, en kun je gewoon je "oude" usb-c adapter blijven gebruiken.
Beetje appelen met peren natuurlijk een 13 pro kost 1129 dus de 14 zal enkel meer kosten.
De s22 kost nu 850 , daarbij is de s22 qua "features" (refresh scherm, aantal camera's en RAM,optische zoom eerder de 13 pro, de s22+ is gelijkaardig aan de 13 pro max en de s22 ultra heeft een pak zaken die apple niet heeft.
Ram specs van de samsung kan je niet vergelijken met een Apple, iOS heeft gewoon ander geheugen gebruik/beheer dan Android. Jouw punt over prijs is wel terecht. Een S22 is gewoon minder snelle en mooi afgewerkte telefoon dan de 13Pro, maar kost ook minder.
Tja een s22 heeft 120hz scherm, meer camera's, betere optische zoom, fingerpint unlock tov een gewone 13 vandaar dat die eerder overeenkomt met ene 13 pro .

Qua snelheid zijn ze ook gelijkaardig hoor .
Ik ken geen enkele telefoon die continu op volle toeren kan draaien. Er is geen actieve koeling en dan bereik je al snel een maximum.
Daar was de firmware dus voor om bepaalde apps te throttlen zodat het juist niet oververhit. Elke telefoon gaat throttlen, meestal de gehele CPU/GPU, maar Samsung koos voor apps en dat is ze niet in dank afgenomen. Er is dus geen ontwerpfout qua hitte, dit gaat puur om de manier hoe oververhitte verkomen kan worden.

Andere apparaten laat ik aan jou om een oordeel over te vellen. Daar heb ik geen ervaring mee.
Dat de soc niet voor langere periodes 100% kan draaien begrijp ik, maar om hem maar op 50% te laten draaien vind ik nogal extreem, wat is het nut van een supersnelle soc die maar de helft van de performance levert die die zou kunnen leveren?
Anoniem: 377816
@bousix16 maart 2022 21:35
Een telefoon is niet gemaakt om continu zwaar belast te worden door een game.
Een wasdroger met een levensduur van 5 jaar is tegenwoordig ook vrij normaal. Nog maar weinig merken geven je er 5 jaar garantie bij. Meestal nog maar 2 of 3.
Mijn wasmachine is uit 1995 en droger uit 2000. Voldoen nog steeds prima en geen monteur over de vloer gehad.
Maar dat is dus geen nieuwe wasmachine. Tegenwoordig is een levensduur van 5 jaar inderdaad redelijk normaal.
Koop een nieuwe (niet doen) en je zult zien hoe snel die monteur langs moet komen.
Qua wasdroger; die gaf na 4 weken al issues. Geen ruil, geen service, wel onderhoudsmonteur over de vloer. Meerdere malen. Dit duurt al ruim 3 jaar. Die 5 jaar is de theoretische grens dat we deze onmacht van een slecht product willen voelen. economisch zou die best langer mee kunnen, als je de kwaal maar accepteert.

De hele opmerking verwijst naar de kwaliteit, van Samsung. Dáár gaat het over.
Ik ben van de Oneplus6 vorig jaar naar de MI 11 Ultra overgestapt. Ik ben zeer tevreden, maar het camera eiland is voor sommige mensen too much.
Och, de verkopen zullen wel tegenvallen en dan - verassing - begrijpen ze ineens de gebruikers beter.

Mijn Oneplus6 wil ik vervangen en de S22 ultra is een serieuze kandidaat. Maar toch eerst maar eens zien hoe zich dit nu ontwikkelt... want als de telefoon te heet wordt, neig ik naar een ontwerp fout.
De oneplus6 heeft een snapdragon 845. Als je de performance van de S22 beperkt zal hij nooit overhitten en rondjes vliegen rond jouw oneplus6.
Mijn Oneplus6 werd een beetje te heet omdat ie in de warme auto lag met GPS en Wifi ect. aan. Komt er een keurige melding op het scherm dat ie uitgeschakeld wordt. Na een een minuut of 10 was die voldoende afgekoeld. Werkt dus alleen niet zo voor stroom slurpende spelletjes (die ik nooit doe).
Jammer dat ze niet ook even naar de S10 kijken, die kreeg onlangs een update naar Android 12 maar die gaat sindsdien ook nog maar de helft zo lang mee.
En je zou daar maar eens de accu moeten veranderen Fokker :)
Dat hij maar excuses had aangeboden aan klanten die in het eerste kwartier hun pre-order hebben gedaan en nog steeds geen telefoon in handen hebben na bijna 3 weken na de release datum van 24 februari.

[Reactie gewijzigd door Robier op 16 maart 2022 20:29]

Hebben mensen die de telefoon na de release datum hebben besteld hun telefoon al wel dan? Met een pre-order zul je je telefoon eerder krijgen dan de rest, maar als de levertijden langer duren zal dat uiteraard ook het geval zijn voor pre-orders.
Er zijn inderdaad mensen die dezelfde telefoon als ik hebben besteld: hetzelfde model, dezelfde kleur, hetzelfde geheugen; en deze telefoon al in hun handen hebben.

Het enige verschil is dat ik al genoeg gevallen ken waarbij zij later dan ik hebben besteld, en zij al wel hun telefoon hebben maar ik niet.

Ik heb het over een directe bestelling bij Samsung, geen andere tussenpartijen. Immer kan dat ook niet met de variant van 1 TB geheugen.

9 februari 16:17. Ik ben benieuwd hoeveel er zijn die voor mij besteld hebben.
Dat is dan wel jammer inderdaad. Maar is dit een structureel probleem? Of is het bij uitzondering dat een pre-order later geleverd wordt dan een bestelling na release?
Bizar dat de chip in het goedkoopste model van iphone t.w.v € 529 rondjes draait om een Samsung ultra dik van boven de €1.100 met een nieuwere chipset.. dan spreken we nog niet eens over de iPad Air met een anderhalf jaar oude M1 chip die de prestaties van de Samsung tab lachwekkend maakt..

Als mensen Apple al overpriced vinden, wat vinden ze dan van Samsung?
Is waar ... In een benchmark sneller en op papier.
Echter, met praktijktests zie je dat de Iphone lang niet altijd sneller is om dezelfde apps (of vergelijkbaar) op te starten.
Ze unlocken niet sneller, laden niet sneller dus waar pak je dan je winst ??
Ja, als je 4K video in de auto loopt te editen en te renderen heb je winst maar in de praktijk niet.

Hetzelfde geld voor de Ipad's met M1. Leuk dat geheugen wat niet gebruikt wordt (max 5.5GB van de 8 of zelfs 16GB kan je als RAM gebruiken) en ook het volledige potentieel haal je er niet uit door het beperkende IpadOS. Ga eens multitasken, dan weet je niet wat je overkomt.

En laten we eens kijken naar de Iphone 13 die ook FLINK throttled met zware games en dan zelfs het scherm gaat dimmen.
Ik vind het lachwekkend dat je niet eens het accupercentage kan zien op een Iphone 10-up en je moet swipen. Zou makkelijk ipv dat zinloze icoontje kunnen als een instelling. Nee, je mag zinloos swipen.

Alles heeft zijn voor en nadelen.
iOS voelt over het algemeen soepeler aan, in ieder geval vergeleken met elke Android telefoon die ik heb gehad. Daar pak je de winst.

Wat je over die iPad met de M1 zegt klopt ook niet helemaal. Een 3rd party app kan "maar" 5GB ram pakken, maar heb jij maar 1 app op je tablet staan? Juist bij multitasken merk je het als je meer ram hebt. Het zou een beetje raar zijn als je maar 5GB in totaal kunt gebruiken, ook als je 16GB hebt, en dat is dus ook niet waar.
Wat bedoel je met "het beperkende iPadOS"? Apps doen hun ding, en het hele OS werkt mooi soepel.

Ik heb zelf nog niet gezien dat de iPhone 13 throttled in games, maar wat ik zo online kan vinden is dat er inderdaad licht gethrottled wordt, en de helderheid gaat even iets omlaag. Uiteindelijk merk je er weinig van zo te lezen.

En de accupercentage, ik heb liever dat icoontje dan een onleesbaar klein stukje tekst. Ik kijk vrijwel nooit naar het percentage, ik zie daar ook niet zo het nut van in.
3rd party apps is waar het vaak om draait.
Of maakt Apple zelf games ? Koop je een Pro Met M1 om te FaceTime, email te sturen of een foto mee te maken ?

Het zijn 3rd party apps die vragen om kracht en opslag.
Van muziekproductie, tot de meest zware grafische toepassingen. Zelfs onder IpadOS15 kan je zelfs met een 16GB M1 maar 12GB gebruiken.

Wat bedoel ik met beperkt IpadOS ? Zoals iedereen het al bijna roept, alle kracht maar je kunt er weinig mee.

- doorvoer snelheden usbC op de iPad zijn beperkt
- multitasken is beperkt, komt niet in de buurt van een 200 euro Android tablet op dat vlak
- file management is nog steeds mager, wel beter als eerst maar nog steeds beperkt.
- en welke 'Pro' apps zijn er nu ?? Je kunt er ook geen Mac OS op zetten en in weze kan je niks meer dan dat je op een 350 euro iPad ook kan.

Licht throttlen en even dimmen ??
Kijk eens naar Genshin Impact op de 13 Pro Max en kijk dan eens wat er gebeurd als hij warm wordt. Mega dimmen en FPS drop.
Kijk eens naar de Golden reviewer, hij review alle devices op throttling, warmte opbouw en overal performance.
Je hebt echt een roze bril op.

Ga je me echt vertellen dat JIJ op dat prachtige Oled scherm op een iPhone 10-up de cijfers van een accu percentage niet kan lezen ??
En dat terwijl de rest van de wereld dat wel kan en dat ook prima kon op een iPhone 6 bijvoorbeeld met in verhouding een matig display.
Nee, Apple vind het niet nodig en daarom vind jij het opeens niet nodig.
Zelfs met de kleinere Notch op de 13 is er geen percentage terwijl het er makkelijk op past, en dat weet je ook.
Ik zie die iPad Pro met M1 niet als apparaat om "de meest zware grafische toepassingen" op te draaien, maar meer als de opvolger voor de Axx varianten, die er uiteindelijk gewoon uit gaan. Los daarvan zie ik een tablet sowieso niet echt als Pro device, het is allemaal net niet zo fijn om echt op te werken, hetzelfde geldt voor Android tablets. De vergelijking met een 200 euro Android tablet gaat niet echt op, met die 200 euro Android tablet heb je een slechte performance vergeleken met een iPad of een duurdere Android tablet. De extra power is wel handig voor multitasken, en je kunt er wel wat zwaardere applicaties op draaien dan op een normale iPad. (3GB vs 8-16GB op de Pro en dus de M1 soc)
Multitasken vind ik wel prima werken op een iPad, op zo'n relatief klein scherm heb ik niet zo'n behoefte aan floating windows als je dat bedoelt.

Wat Genshin Impact betreft: ik lees toch veel positieve reviews over de performance. Ik zie in de video's ook niet zoveel van dat dimmen. Ze hebben het wel over een fps drop, maar niet zo ernstig dat het niet soepel speelbaar is.
Deze gebruiker heeft het bijvoorbeeld over een fps drop van 59 naar onderin de 50, na 15-20 minuten:
https://www.reddit.com/r/...hin_impact_fps_gpu_usage/

Het kan een mooi scherm zijn, maar als je de batterijpercentage naast de notch en de icoontjes zet in plaats van een batterij icoontje is het toch best klein. Het zal dan nog wel leesbaar zijn, maar het staat niet mooi. Ik heb dat op mijn XR wel eens geprobeert met een jailbreak tweak, maar het ziet er niet mooi uit.
Op de iPhone 6 (en de rest tot en met de 7 en de 8) kon het wel prima, omdat er meer ruimte was in verhouding. De icoontjes en de tijd/batterijpercentage, als je dit op een iPhone 12 zou doen klopt de verhouding gewoon niet meer, tenzij je de icoontjes ook kleiner maakt, maar dat wordt er ook niet mooier op. Op een iPhone 13 zou het misschien kunnen.
En het is niet zo dat ik het niet nodig vind omdat Apple het niet nodig vind, ik zette dat ook altijd uit in Android (waar het kon, had meestal Lineage OS draaien en daarvoor Cyanogenmod), daar had ik ook liever een icoontje voor de batterijstatus, ook op een 6,5 inch scherm.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 17 maart 2022 14:34]

Als je het nut niet ziet voor zware grafische taken, wat is dan het nut van de M1 ?
Je gaat er niet beter van facetimen, youtuben, insta en weet ik wat nog meer.
Er zijn zat mensen die graag de Pro gebuiken voor video editing en het renderen van 4K content omdat de touch workflow hun bevalt, zelfs na het proberen van een MBA M1 ….
Ik vind het zeker wel een Pro device want hij blinkt vrijwel overal in uit behalve het OS met de nodige beperkingen en dat is jammer.
Heb overigens zelf een Ipad Pro naast een Air 2 en een mini 4. In totaal nu iets van 7 ipads de afgelopen
11 jaar dus ik durf te stellen dat ik best een kenner ben.
En ja, 90% kan exact dezelfde ervaring op een 200 euro Android tablet hebben als op welke ipad dan ook want Netflix, email, Disney, buienradar en Spotify draaien minstens zo goed en soepel.
Dat is wat vrijwel iedereen ermee doet, media consumeren, wat browsen, een mailtje, muziekje en mischien een potje solitaire spelen.
Daar heb je geen moderne soc voor nodig. Sterker nog, in de auto heb ik een Android tablet omdat die meer kan als een Ipad, omdat het multitasken op de ipad gewoon zeer beperkt is in verhouding, daarbij is navigatie alleen mogelijk met een dure Cellular versie, op een 200 euro Android gaat gps wel zonder issues. Om maar te zwijgen over de storage die je uitbreid met 512GB voor 5 tientjes en je op vakantie de gehele Netflix, Disney catalogus mee kan nemen.

Ik heb hier een Iphone 11 naast me liggen en dat percentage kan prima in plaats van de icon. Het zou dan een optie moeten zijn zodat mensen ZELF kunnen kiezen wat ze willen, icon of percentage.
Je jailbreak versie was mischien niet mooi omdat hun beperkingen hebben qua coding maar Apple zelf kan dat wel mooi uitlijnen.
Sterker nog, links gebeurd vrij weinig behalve de tijd en daar is echt wel ruimte om de tijd verder naar links te plaatsen en wifi sterkte ernaast te plaatsen.
Alles kan, als je maar wilt.
Op mijn Macbook had ik ook standaard alleen een icon, en na wat zoeken kon ik percentage erbij kiezen, een optie dus.
Rare is dat als de macbook op de lockscreen staat heb je altijd alleen dat icon en kan je niet het percentage zien.
Ik vind dat soort zaken vervelend en zouden op een groot scherm geen punt moeten zijn.

Geen calculator op de ipad, geen accu conditie op de ipad. Wederom zaken die nergens op slaan want ik zie ze op me iphone wel terug.
Bullshit excuus van Apple omdat ze iets geweldigs willen doen trap ik niet in, want er staan zat standaard apps op die niks speciaals zijn en ook niet zijn weg gelaten.

Blijft mooi spul, maar perfect is het zeker niet.
Zie hier de nieuwste Air met een zware gametest.

https://youtu.be/lErl_RbXmik

Zo zie je maar, snelle soc is niet alles.
Ik heb gisteren een update gehad waar stond dat dit aangepakt is, merk weinig verschil telefoon is soms nog steeds best laggy en buggy vooral in camera apps
merk weinig verschil telefoon is soms nog steeds best laggy en buggy vooral in camera apps
Dat blijft toch bijzonder dat een Android van een a-merk als Samsung met dito prijs het nog steeds niet voor elkaar heeft om een lagvrije interface te maken.
[...]

Dat blijft toch bijzonder dat een Android van een a-merk als Samsung met dito prijs het nog steeds niet voor elkaar heeft om een lagvrije interface te maken.
Dat krijg je als je een interface / skin bouwt vol met onzin en tientallen Samsung services om het te laten functioneren.

Samsung had ook gewoon kunnen overwegen een kale Android te leveren voor hun toestellen. Maar ze kiezen net als vele fabrikanten de moeilijkste weg.
Een kale Android is lastig, omdat het een hele hoop features mist. Naast dat mainstream Android achterloopt op fabrikanten, loop je ook nog tegen het probleem aan dat bijvoorbeeld de mediaspeler al zes jaar niet veranderd is, de galerij nog gebaseerd is op Android 2 en je zonder Google Chrome niet eens een browser hebt. Je moet wel een eigen ecosysteem maken, want Google doet haar best Android-onderdelen stuk voor stuk met closed-source alternatieven te vervangen.

De moderne Samsung-laag is een stuk sneller dan die van een paar jaar terug. Google's inspanningen om dit soort laagjes minder diep in de Android-code te hoeven doen heeft hier ongetwijfeld een stuk bij geholpen. Het is niet meer een laag over Android, maar meer een Android-thema.

Ik ben zelf groot fan van LineageOS en haar laag over Android, maar ik hoor van Samsung-gebruikers dat ze OneUI verkiezen boven Google's Android. Qua performance maakt het elkaar niet zoveel volgens mij, dus op dit punt is het puur smaak. Ik snap het zelf niet zo, maar over smaak valt niet te twisten; ik hoor tenslotte zelfs mensen die MIUI de beste Android-skin vinden...
Heb je recentelijk OneUI nog gebruikt? Het is al lang niet meer de Touchwiz die het ooit was. Ik vind het een van de soepelste Android-skins om te gebruiken en voegt een hoop nuttige functies toe, die vaak pas jaren later in AOSP verschijnen.
Als het goed is (pin me er niet op vast) heeft het met throttling van de chips te maken, zowel van de Snapdragon als de Exynos chips.

Met GOS was het dacht ik een meer geleidelijke throttling, zonder GOS na een iets langere tijd, maar begon toch wel te throttlen.
Geen last van lag in de interface, in ieder niet voor de update, want die heb ik nog niet gehad. Bij third party apps hangt het natuurlijk meer van de app af hoewel ik ook nog geen app tegengekomen ben waarbij er sprake is van lag.
Ik heb dat niet op mijn mid range Samsung toestel...
raar want nooit meegemaakt met mijn S8
Vergelijk het maar eens met de interface van een iPhone, of van een Huawei telefoon. Ik vond die EMUI interface altijd soepeler werken dan de interface van Samsung.
Ik gebruik voor werk een iphone 8 en die werken voor mij even goed hoor.

Ik erger me meer aan de iphone ui die soms zaken ver wegstopt dan android 9/samsung ui 1 (denk ik) geen idee met de nieuwe versies natuurlijk kan dat het slechter geworden is.
Ja klopt, ik vind de iOS interface zelf nog het meest soepel werken, zelfs op mn oude 6s nog.
En dat ze er zulke krankzinnige opgefokte SoC's voor nodig hebben.

Hoewel ik moet zeggen dat mijn S9 nog altijd zo smooth is als verse boter. Vanuit mijn perspectief worden telefoons dus juist alleen maar trager.
Een kale Android rom is alles behalve laggy. En kijk maar naar Huawei, ook met een enorm aangepaste interface kan het heel soepel werken. Bij Samsung is een minder soepele interface altijd al een ding geweest.
Sinds android bestaat hoor ik ieder jaar weer het zelfde laggy verhaaltjes. En elke keer zou het of gaat het opgelost worden. Inmiddels zijn we 15 jaar verder en nog steeds is het laggy.
Maar gebruik je het zelf ook? Zelf gebruik ik al jaren een Galaxy S9 (da's al niet meer de nieuwste), daarvoor een S7 en daarvoor een HTC One M7. Bij alleen geen last van een 'laggy' ervaring. Dus ik vraag me oprecht af hoe je aan die 'ervaring' komt?

Tussendoor ook nog een Nokia 6 gehad met Windows Phone, als je het over 'laggy' ervaringen wilt hebben dan is dat een aanrader.
Ik heb de S10 een paar maanden gebruikt. Ik merkte aan de interface dat het niet helemaal soepel ging. Er zat gewoon vertraging in.
Bijzonder, want op het forum is daar niets over te vinden en jij al een review plaatste voordat de release was (25-2).

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 17 maart 2022 07:42]

Je moet hem eerst uitzetten hè ? Zelf heb ik een S21 ultra en wil graag ook de mogelijkheid dit uit te zetten. Ik had wel een firewall erop gezet en daarmee werkt mijn telefoon veel beter.
Ik zit nog steeds op de Galaxy S8. Telkens als ik dit toestel vergelijk met de niewste modellen dan raak ik maar niet overtuigd. Ze zijn wat sneller, hebben iets meer werkgeheugen, maar daarbij zijn ze onhandig groot en zijn functies zoals irisscan en SD-kaart verdwenen (om over de nieuwe set bloatware maar niet te spreken), Natuurlijk, onderaan de streep zijn de nieuwste modellen beter, maar het is me die honderden euro's, voor slechts de eenvoudigste plastic uitvoering, absoluut niet waard.
Overigens doet Call of Duty het prima op de S8. Wel zonder cover en op de laagste kwaliteit.
En niet te vergeten heeft de S8 een hogere resolutie scherm, 3,5mm jack, hartslagmeter/O2 bloed-verzadiging meter en '3d home button'.

Imo is innovatie al een flink aantal jaren aan het afnemen bij de meeste telefoonfabrikanten. Eerlijk gezegd zie ik alleen de Chinese merken nog echt proberen met noemenswaardige innovaties te komen.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 16 maart 2022 19:54]

Same here met S8 , alhoewel ik laatst een A52s ernaast hield met name benieuwd vanwege de camera en dat was vergelijkbaar = prima . Alleen de S modellen zijn met nieuw abbo en eea cashback en kortingen dan weer net zo duur als een losse A serie dus ja dan wint toch de S het en is de keus snel gemaakt.
Same, dit is precies waarom ik waarschijnlijk de S21 FE ga kopen. Wilde eerst een A52s kopen, maar voor dat beetje extra geld krijg je een S21 FE met een duidelijk beter presterende camera.

Plus wat andere extra functies die het het waard maken. Ik ben benieuwd of die GOS ook op dit model nog een grote rol zal spelen.
En daarom geen dure telefoon kopen, je kan betere een goedkopere nemen, als hij dan wat traag is neem je dat sneller voor lief.
Je kan eerder juist op basis van het excuus stellen dat als je iets voor een bepaalde prijs koopt je niet zomaar minder prestatie hoeft te verwachten. Dat een goedkoper product waarschijnlijk hoe dan ook al minder prestaties levert is nog geen reden om dan maar sneller of hoe dan ook maar voor lief te nemen dat je dan minder prestatie hebt dan je mag verwachten. Daarbij lijkt het me ook onredelijk om zomaar aan te nemen dat iemand die graag hogere prestaties heeft dus maar sneller voor lief zal nemen wat de prestaties van een goedkopere telefoon zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee