Samsung voegt astrofotografie-modus toe aan Camera Raw-app voor S22

Samsung voegt een astrofotografie-modus toe aan zijn Camera Raw-app voor de Galaxy S22-telefoons. Met de optie kunnen gebruikers planeten, sterren en sterrenbeelden op de foto zetten met een sluitertijd tot vier minuten.

De Expert Raw-app heeft software aan boord om te compenseren voor de beweging van hemellichamen, zegt Samsung. Via patroonherkenning probeert de software de diverse elementen, zoals sterrenbeelden en planeten, in het frame te herkennen en zich daarop aan te passen. De interface heeft ook een Astro Guide om sterrenbeelden en planeten uit te lichten.

De astro-modus komt niet in de reguliere camera-app. Gebruikers hebben Expert Raw nodig, die in de Galaxy Store te vinden is. De functie zit vooralsnog alleen in de bètaversie en vereist Android 13 op een Galaxy S22.

Behalve de astrofotografie-modus komt ook Camera Assistant naar de app. Die kan diverse functies in- en uitschakelen, zoals Auto HDR, het automatisch wisselen tussen de diverse camera's en het afdwingen van kortere sluitertijden. Ook komt er een optie om foto's niet automatischer softer te maken. Het is onbekend of de nieuwe functies van Camera Raw ook naar eerdere Galaxy-telefoons gaan komen.

Samsung astrofotografie voor S22, Expert RawSamsung astrofotografie voor S22, Expert RawSamsung astrofotografie voor S22, Expert Raw

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-10-2022 • 14:55

24

Reacties (24)

24
24
9
3
0
13
Wijzig sortering
De naam van de app is Expert RAW
Deze is te vinden in de Samsung Galaxy Store
https://galaxystore.samsung.com/prepost/000005977497

Deze app is er in ieder geval voor de S21 Ultra en S22 Ultra.
De verbeteringen genoemd zitten in OneUI 5 welke met Android 13 mee komt en al op de S22 Ultra geïnstalleerd kan worden.
Op de S21 Ultra moet die dit jaar ook nog komen, laatste geruchten is dat die versie in november beschikbaar gaat komen.
https://www.androidplanet...13-updateschema-one-ui-5/
Hij werkt ook op de Fold 4
Wel mooi dat er meer mogelijkheden zijn met deze kleine sensoren. Hopelijk komt het ook naar de oudere hardware

[Reactie gewijzigd door Deselator op 23 juli 2024 07:19]

Dit lijkt me een mooi voorbeeld van het verkeerde gereedschap voor een bepaalde klus gebruiken...

Heb je dan een statief nodig met astro tracking? Of moet je je mobieltje ergens tegenaanzetten dat-ie stabiel staat en trails maakt? No way dat je het apparaat vier minuten pixel perfect stil kan houden.

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 23 juli 2024 07:19]

No way dat je het apparaat vier minuten pixel perfect stil kan houden.
Dat hoeft toch ook niet? Ik dacht dat het doel van computational photography juist was dat de software elke kleine beweging kan compenseren als het meerdere beeldjes schiet. Dat meerdere beeldjes schieten is toch al een noodzaak voor bewegende hemellichamen, dus het is een kwestie van extra rekenwerk; meer niet.
Dit lijkt me een mooi voorbeeld van het verkeerde gereedschap voor een bepaalde klus gebruiken...
Het beste gereedschap is het gereedschap dat je (voor handen) hebt. Als ik een foto voor een gallery zou maken zou ik wellicht voor een professionele camera kiezen en 'stacking' met de hand of dure desktop-software fixen. Misschien zou ik wel twee camera's gebruiken, en eentje op een Star Tracker zetten. Maar meestal maak ik foto's voor mezelf of vrienden en familie, en dan is dit een stuk beter dan een gewone telefoonfoto.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 07:19]

Volgens mij hoef je niet meer foto's te schieten, maar moet je de hemellichamen volgen en een lange sluitertijd gebruiken. Als je alleen maar meer beelden schiet, zijn ze allemaal kort belicht.
Als je alleen maar meer beelden schiet, zijn ze allemaal kort belicht.
Je hoeft het ook niet zelf te doen, dat doet de software voor je. Als je al zo goed zou zijn dat je vier minuten lang de telefoon ten opzichte van de sterren stil houdt, dan zouden objecten op de voorgrond (gebouwen en bomen etc) juist heel vaag worden. Door meerdere beelden te combineren kun je de lichtsterkte variëren, waardoor zowel de sterren als de voorgrondobjecten zichtbaar én scherp zijn. De exacte berekening weet ik niet meer, maar volgens mij werkt het met (sensor)ruis zo dat als je tien beelden van hetzelfde object combineert, het het signaal 10x zo sterk maakt maar de ruis slechts √10x zo sterk. Ofwel, je krijgt dezelfde beeldverbetering als bij een langere sluitertijd maar veel meer flexibiliteit. Zoek maar eens op termen als 'astrophotography' en 'stacking'.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 07:19]

Dank voor deze aanvulling! 👍
Misschien sluit dit aan op mijn verhaal:

Tracking vs stacking
Equatoriale mount met een 9.25 celestron <3 maar goed dan heb je het over een kompleet andere manier van astrofotografie. Al helemaal qua prijskaartje

[Reactie gewijzigd door shades op 23 juli 2024 07:19]

Anoniem: 1832746 @hooibergje27 oktober 2022 16:01
Inderdaad je telefoon ergens tegenaan zetten of een statief gebruiken zijn de opties. Op de Google Pixel telefoons zit een dergelijke functie al langer en dat werkt eigenlijk prima. Ik zie niet zo wat er slecht is aan het feit dat je hem stil moet houden, een foto van sterren maken in korte tijd met een handheld apparaat zal nooit lukken omdat je met de hoeveelheid licht zal blijven zitten.
Dus ja dan kun je een groot apparaat meetrekken, maar dan is een telefoontje ergens stil tegenaan leggen toch een stuk eenvoudiger.
Vier minuten voor star trails. Ben benieuwd hoe de ruis ophoudt op zo een kleine sensor zonder koeling. Verder wel een leuke gimmick. :)
waarom zou dit belastender zijn voor de sensor dan het maken van een video in een van de ondersteunde formaten:
7680x4320 (8K UHD) (24 fps)
3840x2160 (4K UHD) (60 fps)
1920x1080 (Full HD) (240 fps)
1280x720 (HD) (960 fps)
Omdat de meeste objecten (behalve planeten en sterren) erg zwak zijn. Dus krijg je te maken met signaal over ruis verhoudingen. In "het echt" gebruikt men daarvoor grote sensoren met vaak actieve koeling tot wel -20. Neemt niet weg dat wat ik heb gezien met smartphones (vaak door een telescoop gemaakt dan) best aardig is voor wat het is. Niet te vergelijken met echt spul natuurlijk.
Een video en een foto van vier minuten zijn twee hele verschillende dingen. Verder zijn er genoeg artikelen vinden over ruis en de grootte van een sensor (en alle details die daarbij horen).

https://www.dpreview.com/...and-sensor-sizes-on-noise
https://www.bwillcreative...ise-and-how-to-reduce-it/
Ik weet niet hoe het met deze app zit maar als ik met mijn galaxy s20 foto's maak van sterren/maan dan wordt het heel erg bewerkt met AI. Hetzelfde zullen ze hier waarschijnlijk ook toepassen maar dan beter. Al met al geen fan hiervan want het is niet wat je ziet/wat de sensor binnen krijgt.
voor ios maak ik al paar jaar gebruik van deze app; https://apps.apple.com/nl/app/skyview/id404990064
is ook een lite versie vna; https://apps.apple.com/nl/app/skyview-lite/id413936865

(planeten, sattelieten, iss etc.) ik vind mooi :)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 07:19]

Ik zag een paar dagen terug een vergelijkingsvideo met de iPhone 14 pro en ondanks de vele Megapixels zagen de foto's er echt slecht uit, vooral in Nachtmodus lijkt de camera beduidend minder te presteren https://youtu.be/sPb-kdw-igM
De iphonne 14 pro max is misschien iets beter een S22 is toch echt niet slecht te noemen. .
Ik houd het wel bij een gekoelde sCMOS sensor :)
Maar kan die ook beter UFO's vastleggen? :+
Mooi dat een behoorlijk dure en complexe hobby zoals astrofotografie op een bepaalde manier 'mainstream' wordt.
Ik ben persoonlijk al blij als ik de objecten die ik live zie door mijn telescoop kan vastleggen op een mobieltje.
Dat nu de handheld rekenkracht van een mobiel gebruikt kan worden om de beweging te compenseren is gewoon kewl.
4 minuten op de S22.. bedankt voor de astro-foto maar batterij is wel leeg dan |:( |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.