Mijn
persoonlijke kijk hierop:
Het is heel moeilijk om over wat er precies gebeurd is een oordeel te vormen als buitenstaander. En ook al is iemand lastig, en ziet de dingen eenzijdig, dat wil nog niet zeggen dat ie geen punt zou hebben. Je moet al een beetje lastig zijn om in opstand te komen. Volgers laten alles gedwee over zich heen komen. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom acceptabel is.
Ik bekijk dit meer van uit de grote lijnen. Wij staan er veel te weinig bij stil dat corporaties als Apple zich qua machtsstructuur laten vergelijken met Noord Korea. Apple valt daarbij nog eens op door een uitzonderlijk gesloten bedrijfscultuur die wel wordt vergeleken met een geheime dienst. Alles is op "need to know" basis. Je mag alleen maar weten wat je nodig hebt om je taak uit te oefenen. Dan vraag je wel af, is dat wel verantwoord dat wij in een rechtstaat zulke dictatoriale machtsstructuren zo groot laten groeien.
Juist omdat deze bedrijven zoveel macht vergaren zouden wij vergaande openheid van ze moeten eisen en de overheid zou toezichthouders op bedrijfsprocessen moeten hebben vanuit algemeen belang. Dat dit buitenlandse bedrijven zijn die gegevens, dus ook inlichtingen verzamelen maakt dit alleen maar belangrijker. Vreemd dat als het om China gaat men direct met het veiligheidsaspect zwaait, maar dat we bij de VS steevast de andere kant op moeten kijken.
Zonder verder iets van de zaak af te weten, vind ik er een nare geur aan hangen. En dat is om het volgende. Het begint allemaal met iemand die protesteert over werkomstandigheden en het eindigt er mee dat die persoon ontslagen wordt wegens "
het uitlekken van geheime informatie".
Wat er tussenin gebeurd is kan ik niet beoordelen maar dit simpele gegeven maakt mij best wel boos. Ik geloof namelijk geen moment dat iemand die geheime informatie zou lopen lekken, zich zo in de picture gaat spelen. Apple staat bekend als een bedrijf dat werkelijk keihard optreedt tegen mensen die informatie lekken en ze desnoods jarenlang met aanklachten vervolgt en door detectives in de gaten laat houden, wat al een behoorlijk stukje intimiderend machtsmisbruik is.
Ik vind dat je niet moet zeggen: Apple handelt ethisch want ze handelt volgens de wet. Nee corporaties misbruiken de tekortkomingen in onze wetten om onrecht te plegen en dat is juist ergste vorm van criminaliteit. Dat misbruik van onze wetten maakt het niet ethischer maar onethischer. Dat ze via lobby's nieuwe wetgeving lopen corrumperen, maakt het nog een stuk ernstiger.
Wat is nu erger dan het recht misbruiken om onrecht te doen?
Ik geloof geen moment dat deze vrouw geheime informatie heeft gelekt, tenminste niet wat normale mensen daar onder verstaan. Maar omdat bij Apple alles geheim is, kan je naar buiten brengen van misstanden op het werk daar ook onder scharen. Alles is bij Apple geheim. Er altijd een stok om de hond te slaan.
Natuurlijk, zij schaadt Apple door dit soort zaken naar buiten te brengen. Maar het kan toch niet zo zijn dat bedrijven hun eigen misstanden tot geheime informatie voor de buitenwereld kunnen verklaren. Apple laat zich er verder niet over uit. Ze verschuilt zich achter die algemene term.
Maar wat is de boodschap van Apple naar het eigen personeel hiermee? Als jij negatieve werkomstandigheden naar buiten brengt, dan ontslaan we je niet alleen, we maken je zo zwart dat geen enkele andere werkgever jou nog wil aannemen. Wij grote Apple stampen jou zielige eenling helemaal in de grond. Jij bent machteloos tegen de almachtige Apple, ofwel Noord Korea.
En dit soort zaken staan niet alleen. Ook Facebook en Google medewerkers worden keihard aangepakt als ze misstanden op het werk naar buiten brengen en ze worden in zo een keurslijf geduwd dat ze ook heel moeilijk informatie kunnen verzamelen. En daarbij gaat het helemaal niet om echte bedrijfsgeheimen, maar gewoon om de stront binnenboord te houden.
Als Apple een net bedrijf was geweest hadden ze de zaak niet zo afgehandeld, ook al zou de vrouw een relnicht zijn. Je kunt iemand ook ontslaan omdat de werkverhoudingen te zeer zijn verslechterd. Maar iemand dit aan zijn broek hangen vind ik echt een vorm van intimidatie aan de rest van het personeel. Je zult dit maar op je CV hebben staan: "ontslagen wegens lekken geheime informatie". Het wordt even aan de hele wereld bekend gemaakt, maar in de VS zijn dat soort dingen vrij eenvoudig voor werkgevers op te vragen.
En hoe lossen dit soort bedrijven het op wanneer het hoge officials zijn die geld of informatie stelen. Hoe gaan ze om met witteboordencriminaliteit? Dan gaat het er heel anders aan toe. Nee dan willen ze dat zelden naar buiten brengen. Dat is slecht voor het imago, zeggen ze dan. Maar het lijkt meer op klassenjustitie, waarbij de hoge heren zichzelf beschermen tegen vervolging door elkaar te beschermen.
Het gebeurt zelfs dat ze mensen nog geld toegeven om mee te werken aan een vertrek. Wegens gezondheidsredenen heeft X zijn zijn functie als ...directeur neergelegd. X gaat zich meer op zijn familie richten. X blijf als adviseur verbonden aan het bedrijf (vangt nog enige jaren geld).
Witteboordencriminaliteit wordt zelden aangegeven.
Als het wordt aangegeven, wordt er zelden een onderzoek gestart.
Als er onderzoek wordt gedaan, wordt zelden vervolgd.
Als het vervolgd wordt, wordt komt het zelden tot een veroordeling.
Als het tot een veroordeling komt, zijn de straffen laag.
Maar een gewone werknemer? Die gaan we niet beschermen, die knopen we op aan de hoogste boom. Dan moet er een negatief voorbeeld gesteld worden voor de rest.
Dit is heel slecht. Waarom is Snowdon indertijd gevlucht. De reden was dat andere klokkenluiders die netjes de procedures volgden en misstanden rapporteerden via de officiële kanalen, vervolgens helemaal kapot gemaakt werden. De boodschap was, wat je ook ziet, mond dicht. En dat was nota bene bij de overheid zelf.
Mensen vinden het zo heerlijk om te pas en onpas over de Nazi's te praten. Maar dit soort mondsnoeren is eigenlijk wat het Nazi-bewind bracht. Niet met anderen durven praten, en een voortdurende angst om verraden te worden, en dan als voorbeeld terecht gesteld te worden. Met dat soort intimidatie wisten ze alle oppositie monddood te maken en dat stelde hen weer in staat veel grotere misdaden te plegen.
Meer mensen hebben al opgemerkt dat corporaties zich even gevoelloos gedragen als psychopaten. Ze bouwen een bedrijfscultuur waarin elke vorm van openheid en inspraak, maar ook verantwoording door de leiding aan het personeel, wordt uitgebannen. Het is allemaal eenrichtingsverkeer. Toen we nog een sociaaldemocratie hadden heeft men geprobeerd om wat meer democratie naar de werkvloer te brengen in de vorm van ondernemingsraden.
Maar in het Angelsaksische model is alles keihard. Aandeelhouders zetten er een dikbetaalde zetbaas boven met maar één doelstelling en dat is geld maken voor de aandeelhouder, en daarvoor moet hij bereid zijn zijn personeel op alle manieren uit te benen. In dat soort cultuur mag de werknemer ook niet meer uit de school klappen. Dit zijn gewoon wantoestanden.
Dat een bedrijf dit soort cultuur schept en zo meedogenloos in stand houdt, maakt mij alleen maar wantrouwiger om wat ze dan werkelijk uitvoeren. Apple wil zo graag het imago opbouwen dat je gegevens bij haar veilig zijn, maar ze zorgen wel dat wij nooit kunnen uitvinden dat het niet zo is. Dat soort gebrek aan openheid kenmerkt nu juist georganiseerde criminaliteit. We leggen onze leden de
Omerta op.
Sorry, maar wanneer gaan de burger en de politiek nu eens een keer aan de bel trekken. Want dit wordt alleen maar erger naarmate deze corporaties meer macht vergaren. En waarom mogen er geen gegevens naar China maar wel naar dit soort "Noord Koreaanse" privaat legers, die hun mensen intimideren en alles geheimhouden?
Het gaat hier om onze vrijheid. Hoe kun je vrij zijn als je alle gegevens overdraagt aan totalitaire machtsstructuren waarin geen overheidstoezicht is en de medewerkers de mond wordt gesnoerd. Dit soort bedrijven zijn gewoon een black box. We weten alleen wat ze naar buiten brengen via Public Relations en dat is vaak al zorgwekkend.
Nee, ik geloof niet dat het grote Apple hier slachtoffer is geworden van een relnicht. En ook al zou het wel zo zijn, dan is de reactie er op nog pure intimidatie. Denk maar niet dat ze bij Apple niet weten wat het effect is op de rest van het personeel. Apple is ook een bedrijf die rustig zijn eigen personeel door detectives laat volgen. Dan heb je auto's die achter je aan rijden. dat soort dingen. Die werkwijze lijkt op de Scientology Kerk. Dat een bedrijf überhaupt de privé-gevens kan inzien van zijn personeelm vind ik een grof schandaal, dat zou bij wet verboden moeten zijn. Maar hé. Apple doet al bij een miljard mensen.
En verder vind ik dat de overheid de rechten van de werknemer beter moet beschermen. Zo moet een werknemer de communicatie op de werkvloer, in zoverre die geen vitale bedrijfsinformatie bevat, kunnen opnemen. Je moet zorgen voor machtsevenwicht, wil je de rechten van burgers in stand houden. Het is scheef dat bedrijven wel camera's mogen ophangen om mensen te monitoren en ze daar op af te rekenen, maar omgekeerd de mensen het bedrijf niet mogen monitoren in de omgang met het personeel.
Nee, geef mensen het wettelijke recht om opnames te maken en biedt mensen de mogelijkheid om klachten neer te leggen bij een onafhankelijke instantie die de informatie beoordeeld en eventueel doorspeelt aan een speciale rechterlijke instantie. En durf dit soort bedrijven ook onder curatele te stellen als ze de fout in gaan. En als zo een bedrijf dan de werknemer aanpakt, hang ze dan op aan de hoogste boom. We willen toch geen samenleving gerund door machtsstructuren van psychopaten?
Wat is dit is nu precies de werkwijze van psychopaten. Ze isoleren mensen van buitenwereld zodat ze daar geen hulp meer kunnen krijgen en zo scheppen ze een klimaat waarin ze hun overmacht kunnen gebruiken om mensen langdurig te misbruiken. Wanneer gaat de politiek nu eens een keer zijn verantwoordelijkheid nemen? Je kan wel elk jaar een dodenherdenking houden, maar als je er niets van geleerd hebt, is het een zinloos ritueel.
Begrijp nou eens waar het echt omgaat, het gaat niet om concentratiekampen, dat is alleen maar het eindstation. Het gaat om MACHTSMISBRUIK binnen dictatoriale machtsstructuren jegens het individu. Grote machtsverschillen leiden vanzelf tot steeds verdere escalatie. Wanneer houdt de politiek eens op weg te kijken van de praktijken van corporaties. Wanneer laten ze eens een ruggengraat groeien. Zij horen de burger te beschermen.
---
Mensen die zeggen: Ik heb alle vertrouwen in het interne onderzoek van Apple, die mensen zijn integer. Echt waar. Apple is een keiharde winst gedreven corporatie. Maar laten we ze het voordeel van de twijfel geven. Laten we eens veronderstellen dan hun ethiek op het zelfde hoge niveau staat als een morele autoriteit als de Katholieke kerk. Zal zij dan misbruiktoestanden niet onder het tapijt vegen? Geef zelf je antwoord: (doorstrepen wat niet van toepassing is)
A: Ja/Nee dat gaat zij wel/niet doen. Ik heb alle/geen vertrouwen dat de onderste steen zal worden boven gebracht. Apple zal alles/niets onder het tapijt vegen. Schuldigen zullen zeker niet/wel op herhaling kunnen gaan. Het recht/onrecht zal zegevieren.
B: Voor Apple werknemers: Ik werk bij Apple, mijn naam is .................. ................. . Ik durf rustig te verklaren dat Apple dit onder het tapijt gaat vegen. Nee, ik ben niet bang dat deze verklaring mijn loopbaan bij Apple negatief zal beïnvloeden.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 20:42]