T-Mobile ondersteunt vanaf 5 november 4G-Apple Watch voor 5 euro per maand

T-Mobile heeft Multisim geïntroduceerd, een abonnementsvorm waarmee gebruikers de 4G-versie van een Apple Watch kunnen koppelen aan een iPhone-abonnement. Zo delen smartwatch en telefoon hetzelfde telefoonnummer. Multisim kost 5 euro bovenop een regulier abonnement.

Bij Multisim zijn een abonnement en telefoonnummer gekoppeld aan twee eSIMs, schrijft T-Mobile. Zo kunnen de iPhone en Apple Watch GPS + Cellular van een gebruiker een telefoonnummer en abonnement delen. Het abonnement en de cellular-variant van de Apple Watch Series 7 zijn vanaf 29 oktober te bestellen en een week later is het abonnement in Nederland beschikbaar. Dit abonnement kost vijf euro bovenop een bestaand abonnement. Telefoon en smartwatch delen de hoeveelheid data, belminuten en sms'jes binnen het abonnement.

T-Mobile gaf begin oktober al aan de 4G-versie van de Apple Watch te gaan verkopen en ondersteunen, maar gaf toen geen details. In andere landen is het al langer mogelijk een abonnement te delen met een smartphone en smartwatch. Met Multisim hebben gebruikers een mobiele verbinding op hun smartwatch om bijvoorbeeld te bellen of te browsen, zonder dat er een gekoppelde smartphone in de buurt hoeft te zijn.

Vooralsnog werkt Multisim alleen met de Apple Watch; andere smartwatches met geïntegreerde eSIM worden 'mogelijk in de toekomst' ook ondersteund. Alle 4G-Apple Watches worden door T-Mobile ondersteund, dus ook voorgaande versies die de provider niet verkoopt. Voor Multisim is minimaal een iPhone 6S of SE van de eerste generatie nodig, evenals iOS 15. Mogelijk worden Android-telefoons 'in de toekomst' ook van Multisim voorzien.

Roaming wordt nog niet ondersteund; in het buitenland moet de smartwatch dus aan de telefoon worden gekoppeld om te kunnen browsen of bellen. Met Multisim is het niet mogelijk om twee telefoongesprekken tegelijk uit te voeren. Het is daarnaast niet mogelijk om alleen een abonnement af te sluiten voor een Apple Watch; dit abonnement moet ook altijd aan een smartphone zijn gekoppeld.

Eerder gaf ook KPN aan de eSIM van de 4G-versies van de Apple Watch Series 7 te gaan ondersteunen. Hier heeft het bedrijf echter nog geen aanvullende details over verstrekt. Tweakers heeft KPN gevraagd of en wanneer de provider een vergelijkbaar Multisim-abonnement gaat aanbieden.

De Cellular-versies zijn aan de rode band bij de knop te herkennen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-10-2021 • 11:05

165 Linkedin

Reacties (165)

165
163
58
11
0
87
Wijzig sortering
Het zal pas echt interessant worden als je die 2e sim ook op een tablet met 4g/5g kan droppen. Als je dan toch al een Unimited abonnement hebt, is dat wel tof :)

5 euro per maand voor een horloge wat 99% van de tijd toch verbonden kan zijn met je smartphone of wifi, lijkt me een beetje prijzig.
Klinkt aan alle kanten gewoon als een nieuwe melkkoe.

Het feit dat ze voorwaarden stellen (iOS 15, In Nederland gekochte Apple Watch 7) die Apple helemaal niet heeft, doet mij ook vermoeden dat ze het kunstmatig moeilijker maken dan strict noodzakelijk.
5 euro per maand voor een horloge wat 99% van de tijd toch verbonden kan zijn met je smartphone of wifi, lijkt me een beetje prijzig.
(...)
Klinkt aan alle kanten gewoon als een nieuwe melkkoe
Ik maak me er niet zo druk over. Mensen die dit te duur vinden hebben een hele eenvoudige optie, voor u verandert er verder niets. Mensen die dit al heel lang willen omdat ze bijvoorbeeld tijdens het sporten wel radio willen luisteren of bereikbaar willen zijn, maar geen telefoon aan hun bovenarm willen tapen, zijn er misschien wel heel blij mee. En als weinig mensen daar EUR 5 voor over hebben dan is de kans groot dat T-Mobile de prijzen laat dalen. Stemmen met je protomonee was nog nooit zo makkelijk.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 oktober 2021 11:41]

Je hoeft tijdens hardlopen gaan telefoon aan de arm te plakken, zijn genoeg sportbroeken te vinden waar die strak in vast kan zitten :).
Maar goed als je bereikbaar wil zijn inderdaad zou het kunnen, ik zou zeggen loop ook hard dat half uurtje effe voor me zelf geen bereikbaarheid ook lekker rustig eens.
Er zijn ook mensen die er mee fietsen en dan soms behoorlijk ver van huis gebruik willen kunnen maken van de functies. Zoals een SOS knop voor als je met je MTB tegen een boom bent geknald.
Nouja, een van de mooie dingen van eSim is dat je heel snel even van provider wisselt. Ga ik de EU uit en wil ik niet de absurde roaming bedragen betalen? Dan heb ik een app waar ik zo met apple pay een nieuwe eSim kan kopen voor mijn trip. Die kan ik van te voren alvast kopen en dan activeren daar, of zodra ik wifi vind daar. Super easy, goed betaalbaar. Ook in eigen land kan je zo even een eSim van een andere aanbieder nemen als die een goede aanbieding voor data heeft.
Bedrijven als T-Mobile proberen nu van alles om je toch aan hun te binden, ze zijn niet blij met eSim. Ze gaan nu enkel mee voor de Apple Watch omdat een van de concurrenten er mee begonnen is en ze wel moeten.
Esim is helemaal niet in eigen land even naar andere provider kan hoppen, ja kan prima maar wel met een nieuw nummer.
Je moet gewoon je huidige contract van de andere provider uitzitten, en meestal zijn die 1 jaar of 2 jaar jaar bij sommige heb je maand opties.

Ik heb ook Esim van SImyo en kan nu echt niet ineens naar Vodafone, moet gewoon mijn jaar contract uitzitten.
Dat komt omdat je een contract met Simyo hebt afgesloten. Er zijn echter ook (meestal buitenlandse) aanbieders die dat anders doen: daar kun je voor 1 dag, 7 dagen, 30 dagen, etc. een lokale SIM krijgen, ongeacht het land waar je bent. Het idee van dergelijke diensten is dat je ze tijdens het reizen gebruikt naast je eigen SIM van thuis, zodat je ook op je eigen vetrouwde nummer gewoon bereikbaar blijft.
Dat is niet onverdeeld logisch, daar je óók roaming kosten betaalt voor binnenkomende gesprekken. En aangezien die bellers niet eens weten waar jij bent..
Ik heb een prepaid eSim van simyo, een normale Griekse simkaart, en als ik reis doe ik tijdelijk een data bundel kopen via een app bij andere aanbieders. Die kan ik idd niet tegelijk met mijn Simyo eSim gebruiken, maar ik kan wel zo terugswitchen als mijn Nederlandse nummer toch bereikbaar moet zijn (als heb ik vaak niet genoeg beltegoed om buiten de EU gebeld te worden, dus heeft niet veel zin).

eSim is nou juist net bedoelt om makkelijk te switchen. Het voegt weinig toe boven een klassieke sim als je altijd dezelfde sim gebruikt. Maar providers in Nederland proberen dit heel hard tegen te houden, want je zou maar vrije keuze hebben.
Wat ik wel een wezenlijk voordeel van eSim vind is dat de simkaart er niet uit gehaald kan worden als mijn telefoon gestolen is. Zolang hij aan staat en in de EU is kan ik hem tracken. Weet niet of dit in de praktijk ook zo is maar het is een geruststellend idee😄
tot je hem uitzet/de sim deactiveerd. Je hoeft een iphone ook niet te unlocken om hem op airplane mode te zetten (bij apple watches weet ik dat niet eigenlijk, het lukt mijzelf nu niet nu ik het probeer).
Bij mijn iPhone 13 Pro blijft mijn telefoon vindbaar als ik deze uitschakel. De Airplane modus kan ik alleen activeren als ik de telefoon ontgrendel.
Dus daar heeft Apple ervoor gezorgd dat je iPhone eigenlijk altijd te vinden is.
Ik heb het ook zojuist geprobeerd maar ik kan de airplane mode gewoon inschakelen wanneer die locked is.
Als je naar Instellingen -> Face ID gaat kun je onderaan de pagina instellen wat je wel en niet kunt doen als je iPhone vergrendelt is.
Als je je control centre daar uitschakelt, kun je je telefoon niet meer in vliegtuigmodus zetten.
Cool thanks voor de tip!
Je kunt je nummer gewoon laten uitporteren, hoor. Kan zijn dat ze deze eerst weigeren met mededeling: Binnen contract. Maar als jij na telefonisch contact akkoord gaat met afkoopsom, ben je zo weg...
Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar in België is het voor telco's maximum 6 maand, en na de eerste 6 maand moet je abbonement elke maand kosteloos opzegbaar zijn.
https://economie.fgov.be/.../veelgestelde-vragen-over

Daarnaast bied elke provider hier een optie voor gratis nummer migratie, of dit wettelijk voorzien is weet ik niet, ook geen zin om het op te zoeken.

[Reactie gewijzigd door maevian op 22 oktober 2021 13:32]

Het is hier of 1 jaar of 2 jaar in meeste gevallen, sommige providers doen ook 1 maand maar meestal iets duurder.
Dus als je eerder wil vertrekken kan je jou contract natuurlijk afkopen, maar anders zit je gewoon aan die periode vast.
Ook in eigen land kan je zo even een eSim van een andere aanbieder nemen als die een goede aanbieding voor data heeft.
Er zijn veel dingen die me er van weerhoud van provider te wisselen. Het feit dat ik dan eenmalig mijn sim-kaart fysiek moet wisselen is daar niet één van. Ik vind e-sim prima hoor, zo'n losse kaart is niet meer van deze tijd, maar ik zie niet hoe het een significante verbetering is bij het wisselen van provider.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 oktober 2021 13:00]

Het gaat dus vooral om tijdelijk wisselen. Je houd 1 (e)sim met je vaste nummer voor bellen en sms'en, daarnaast heb je een flexibele eSim voor een data aanbieding, of een vakantie (buiten de EU), etc. In Sommige landen heeft ook niet elke provider overal dekking, daar wil je dus ook snel in je settings kunnen switchen soms. In Nederland kan het goed zijn als je provider tijdelijk plat ligt maar je toch een belangrijk telefoontje moet plegen, even in een app een bundel kopen via wifi en je kan gaan!

Niet iedereen zal dit nodig hebben nee, maar het systeem heeft echt wel voordelen voor genoeg mensen.
Je geeft goede voorbeelden van wanneer e-sim handig is, slechts het wisselen van providers vind ik een slechte.
Welke app gebruik je daarvoor als ik vragen mag? Moet binnenkort naar de US en lijkt me wel handig om eSIM te gebruiken deze keer ipv kaartjes te gaan versteken.
Ik wil het ook wel weten (leef in een camper, altijd gegannes om de juiste aanbieder te vinden in een fysieke winkel)
Zelf heb ik laatsts Airalo gebruikt. Werkte goed :)

@Hot Pixel ook

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 23 oktober 2021 14:40]

Ik maak me ook niet druk, ik koop gewoon geen 4G Apple Watch. ;)
In de veelgestelde vragen wordt benoemd dat ook andere Apple Watches ondersteuning hebben;
Multisim kan gebruikt worden met alle Apple Watch Cellular modellen die besturingssysteem Watch OS 8 ondersteunen. Dat zijn de Apple Watch Cellular series 3, 4, 5, 6, 7 en SE. Let op: er zijn varianten uitgebracht voor verschillende regio’s. Of de Apple Watch Cellular die jij buiten Nederland hebt gekocht geschikt is voor het T-Mobile netwerk, kun je navragen bij Apple.

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 22 oktober 2021 12:44]

Waar lees je dat het een in Nederland gekochte Series 7 moet zijn? Ik heb van T-Mobile begrepen dat vanaf Series 3 alle (Cellular) modellen ondersteund worden. Voor €5,- vind ik het juist prettig dat ik kan bellen, muziek kan luisteren en vindbaar ben, mocht mij onverhoopt iets gebeuren. Tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Ik laat in zulke gevallen mijn iPhone lekker thuis, omdat ik dat niet prettig vindt. Als ik dan terug nog even langs een winkel loop, kan ik meteen wat meenemen en afrekenen. Dat is toch een stukje gemak vind ik.
Als je Apple Pay gebruikt kun je sowieso offline afrekenen met je Apple Watch, geen Cellular voor nodig. Overigens zijn de andere dingen die je noem wel heel handig inderdaad.
Alle 4G-Apple Watches worden door T-Mobile ondersteund, dus ook voorgaande versies die de provider niet verkoopt.
Het betreft dus niet enkel de series 7. Daarnaast kun je vanaf 29 oktober de series 7 met 4G bestellen dus die heeft Apple dan wel. Ook hoeft de watch niet in NL gekocht te zijn, ook geimporteerde modellen functioneren. iOS 15 is inderdaad wel opvallend maar goed er zijn veel iPhones met ondersteuning hiervoor dus dat hoeft geen obstakel te zijn.

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 22 oktober 2021 19:45]

Ik denk als je een Apple koopt dat je zoiezo duurder uit bent qua produkt dan een android tablet, smartwphone en daarnaast Apple laptops vs Windows, Chrome laptops.

Ik denk dat gebruikers niet omvallen voor 5 euro en je kan het altijd met je toestel synchroniseren.

Bij KPN kun je overigens een datasim krijgen voor 5 euro met 1 GB en dan kun je data krijgen van andere nummers door data te delen. Ze ondersteunen hierbij internet en volgens mij kun je via whatsapp bellen , maar ook via FaceTime Audio met Apple gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 oktober 2021 11:58]

Waar lees jij dat de Apple watch in NL moet gekocht zijn? Want volgens mij staat er toch duidelijk dat het ook om alle voorgaande Apple watches gaat ook die het bedrijf niet verkoopt, dus als ik mijn titanium versie in Duitsland heb gekocht dan zou ik hem zover ik lees wel gewoon moeten kunnen gebruiken.
Er staat dat je dan aan Apple moet vragen of het werkt met T-Mobile.
Ook verkoopt T-Mobile niet de 4G SE, alleen de 7.

Mijn punt was dus dat ze het kunstmatig ingewikkeld hebben gemaakt. iOS 15 is ook helemaal geen eis van Apple, 4G watches werken al enkele jaren zonder.
'Vroeger' had T-mobile dat. Een jaar of 6 geleden had ik 2 extra simkaarten die m'n databundel deelden, zonder extra kosten.
Snelle google, dat is nog steeds mogelijk ;) (https://www.simonlyabonne...ede-simkaart-aan-duo-sim/)

Alhoewel het verschil nu is dat volgens mij op beide apparaten de call binnen komt en bij duo sim maar op 1.
@Tjark doelt volgens mij op de MB-verdeler, en niet op de DUO-sim
https://www.t-mobile.nl/k...ordeelbundels/mb-verdeler

Met de introductie van de GO-abbonementen niet meer actief. Alleen nog actief op oude prijsplannen
Behalve dat je met DuoSim maar één apparaat tegelijk kan gebruiken. Om op je tablet te mailen moet je even zonder inter op je telefoon. Dat is niet waar om gevraagd wordt hier.
Zo wordt het omschreven inderdaad, maar is het werkelijk nodig? IMHO heeft de watch enkel internet nodig als de telefoon niet in bereik is?
Dat is mijn hele punt. DuoSim (telefoon + tablet, bijv.) kan niet tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde verbinding. MultiSim (wat T-mobile nu introduceert, telefoon + horloge) wél. Er is dus een verschil tussen (oude) DuoSim en het nieuwe MultiSim.

Bovendien kunnen de telefoon en watch wel degelijk tegelijk nodig zijn. Bijv. een telefoon die gewoon mailtjes ontvangt terwijl je een rondje hardlopen bent met je watch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 365396 op 22 oktober 2021 14:57]

Ik had het over de combinatie iphone, watch. Daar hoeft ie niet uitgeschakeld te worden.

Over DuoSim juist wel.
Dual sim is bij KPN en Vodafone gratis (soms eenmalige kosten) en zeker geen 5 euro per maand. Vreemd verhaal van T-mobile.
Vroeger had Vodafone ook Multi-SIM bij bijvoorbeeld het Black abonnement. Maar sinds dat de databundels veel groter werden is dat afgeschaft. Red Together is nu een goed alternatief om een gigantische databundel te delen over 5 simkaarten.

Duo-SIM is overigens al veel ouder, deze is ontstaan in de beginjaren van GSM toen je nog een 8 Watt autotelefoon had en een 2 Watt handheld. Om te voorkomen dat je iedere keer de simkaart moest wisselen kreeg je duo-Sim wat een clone was. Het netwerk kon niet goed omgaan met 2 gelijktijdige aanmeldingen, het apparaat dat het laatst contact had gehad met een zendmast, was dan verbonden en ontving de oproepen.

Wat T-Mobile nu aanbiedt is zoveel meer dan alleen een 2e Sim, er staat nog een (entitlement) server aan gekoppeld die bijhoudt waar beide Sims zijn en als 1 apparaat een inkomende oproep beantwoord, moet de andere ophouden met overgaan e.d. Deze server is ook niet gratis voor hen dus €5 per maand extra vind ik een redelijk bedrag.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 22 oktober 2021 13:25]

Volgens mij is dat tegenwoordig niet meer mogelijk.
Dat had T-Mobile (en Vodafone) tot enkele jaren geleden, echter hebben ze dat toen om onduidelijke redenen afgeschaft.
Bij sommige abonnementen biedt T-Mobile dit nog aan. Bij zakelijk @Work Unlimited abonnement is het 25 euro per maand, dus loont dan niet.
https://www.t-mobile.nl/k...ordeelbundels/mb-verdeler
Er zijn ook mensen die juist alleen de horloge mee willen nemen als ze bijvoorbeeld gaan hardlopen. Of mensen die werken op plekken waar je niet de hele tijd je telefoon bij je mag/kan hebben. Ik ken mensen die moeten in de winkel hun telefoon in kluisje leggen, maar die willen toch bereikbaar zijn voor noodgevallen of dringende vragen van kinderen/familieleden. Verbinding met telefoon is dan niet mogelijk, maar als de smartwatch zelf een 4g verbinding heeft, kunnen ze wel berichten ontvangen.

Het zal niet voor iedereen relevant zijn, maar ik kan me goed voorstellen dat er best een groep mensen is, die hier 5 euro per maand voor over hebben.
Ik ben in België al heel lang aan het wachten op eSim ondersteuning voor de Apple Watch en op dit moment biedt enkel Telenet de optie aan. Addertje onder de geldmat is dat je hiervoor een pack moet nemen en Telenet is al een hele dure vogel. Je betaalt niets extra voor de eSim zelf maar je betaald maandelijks wel 30/40 euro meer dan bij concurrent Orange.

Ik wil eSim op mijn Apple Watch heel erg, maar als het er ooit komt bij de andere Belgische operatoren en er woekerprijzen worden gevraagd zoals 5 euro per maand enkel hiervoor zal ik het wel links laten liggen.
Ja, ik heb daar ook geen 5 euro voor over. Als ze nu eenmalig kosten in rekening brengen lijkt me dat prima…

Is er überhaupt een aanbieder die dit gratis aanbiedt? Of moeten ze er van Apple geld voor vragen?
Er zijn al providers die gewoon een 2e (data-only) sim kaart aanbieden toch? Vodafone in ieder geval, en al jaren.
Alleen is dit “slechts” ~800kbps down en ~400kbps up dus daar heb je op een tablet niet erg veel aan. Voor de Watch en incidenteel gebruik is dat helemaal prima natuurlijk.
Zo kost je mini smart device gewoon zeker een jaar PlayStation+ XBL, ene game…

Nee geen slimme zet, men had beter gewoon “inflatie” correctie kunnen toepassen of nog beter:

Gewoon gratis en goed in de markt zetten: dan stappen er vanzelf een vloot over. Daar zit je winst Provider X die dit leest, niet in je trouwe klanten nog €60 extra uitwringen..
Dit kan al maar kost iets van 25 euro per maand (fysieke simkaart)
Bronvermelding

Wanneer is de Apple Watch Cellular te koop bij T-Mobile?
De Apple Watch Series 7 Cellular is te bestellen vanaf 29 oktober 2021 en is beschikbaar vanaf 5 november 2021.

Heeft T-Mobile een abonnement voor de Apple Watch Cellular?
T-Mobile introduceert een nieuwe dienst: Multisim. Met Multisim kunnen klanten met een Apple Watch Cellular via 4G bellen en internetten zonder smartphone op zak. Multisim is geschikt voor klanten die gebruikmaken van een iPhone en een Apple Watch Cellular en is vanaf 29 oktober 2021 te bestellen in combinatie met het Cellular model van de Apple Watch Series 7. Beide zijn beschikbaar vanaf 5 november 2021. De nieuwe dienst koppelt beide apparaten aan hetzelfde telefoonnummer. Multisim is een abonnement voor klanten met een Go-abonnement en kost 5 Euro per maand.

Ik heb een Apple Watch Cellular gekocht buiten Nederland. Kan ik die gebruiken met mijn T-Mobile abonnement?
Multisim kan gebruikt worden met alle Apple Watch Cellular modellen die besturingssysteem Watch OS 8 ondersteunen. Dat zijn de Apple Watch Cellular series 3, 4, 5, 6, 7 en SE. Let op: er zijn varianten uitgebracht voor verschillende regio’s. Of de Apple Watch Cellular die jij buiten Nederland hebt gekocht geschikt is voor het T-Mobile netwerk, kun je navragen bij Apple.

Wat is eigenlijk het verschil tussen Apple Watch GPS en Cellular?
Met de nieuwe dienst Multisim kunnen klanten met een Apple Watch Cellular via 4G bellen en internetten zonder smartphone op zak. Kijk voor meer informatie over Apple Watch en verschillen tussen modellen op de internetpagina van Apple.

Waarom kan ik de Apple Watch GPS niet bij jullie bestellen?
De Apple Watch GPS is niet te bestellen bij T-Mobile. De Apple Watch Series 7 Cellular is vanaf 29 oktober 2021 te bestellen bij T-Mobile en vanaf 5 november 2021 beschikbaar. We ondersteunen de volledige functionaliteit van Apple Watch Cellular modellen met onze nieuwe dienst Multisim.

Op welk nummer ben ik bereikbaar met een Apple Watch Cellular als ik een Multisim abonnement aflsuit?
T-Mobile klanten die een Multisim abonnement afsluiten, zijn op hun Apple Watch Cellular bereikbaar op het 06-nummer van het Go-abonnement.

Hoe zit het met de internetsnelheid van mijn Multisim abonnement?
De internetsnelheid van het Multisim abonnement is speciaal afgestemd op de functionaliteit van de Cellular modellen van Apple Watch. Het apparaat wordt optimaal ondersteund.
En wanneer zijn andere smartwatches aan de beurt? Zoals een Samsung Galaxy Watch LTE?
Ook T-Mobile gaat voor kwaliteit.

Eerst , dan lange tijd niets en dan Samsung Galaxy Watch LTE 😂😂🤣🤣
Telenet in België vraagt niets extra 's per maand voor deze dienst.
Dat moet hier toch ook kunnen in Nederland?
Vergeleken bij de omringende landen zijn de tarieven hier al aan de hoge kant vind ik.
5 euro per maand valt nog mee, dat is een schijntje voor wie al een dure iphone, apple watch, airpods etc heeft.
Je gaat nu echter wel geld betalen voor iets wat vroeger gewoon gratis was bij Tmobile. In het verleden heb ik 2 sims gehad, een in de telefoon en een in de auto (data only) en dat was gewoon gratis.
Bij een verlenging naar de huidige abo's waar je unlimited music streaming erbij kreeg waren ze echter even vergeten te vertellen dat die 2de simkaart niet meer samenging met het nieuwe abo, gevolg: auto zonder data. Slaat nergens op, want eerder konden ze het ook leveren en in alle gevallen gaat de data van dezelfde bundel.

Nu gaan ze dat dus min of meer terug introduceren, alleen nu moet je er extra voor betalen en daarnaast werkt het alleen met eSim. Ben benieuwd waarom dit niet zou kunnen werken met normale simkaarten.
Dat is technisch wel heel anders ingeregeld. De MB-verdelers waar je het namelijk over hebt hadden een eigen telefoonnummer namelijk een 097 nummer. Het was dan ook geen kopie van je sim maar eigen “abonnement” welke als bundel aan je abonnement werd gefactureerd. Het was dan ook niet 1 nummer, 2 simkaarten. Maar zoals gezegd 2 nummers en 2 simkaarten. Je kon zelfs met je 06 bellen naar de MB-verdeler. In feite bestaat deze bundel nog steeds maar dan louter voor zakelijke klanten met @work en dan voor €25,— p/m maar dat is niet interessant meer.

Deze multisim daarentegen vereist extra servers omdat dit een eis is vanuit Apple. Hoe dat technisch in z’n werk gaat durf ik je niet te zeggen maar er zijn dus wel extra resources nodig. Wellicht gaat het net zoals bij 4G en 5G nu, tijdelijk extra kosten totdat de kosten gedekt zijn en dan gratis bij unlimited (zoals 5G nu). Maar dat is speculeren, de multisim kost TM nou eenmaal gewoon geldt. Terwijl de MB-verdeler dat niet kost want de infra voor 097 nummer is er sowieso (en wss al afbetaald).

Maar ik snap wat je bedoeld en was super fijn! €12,99 eenmalig en de tablet lifte fijn mee op mijn databundel.

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 22 oktober 2021 20:03]

Maar ik snap wat je bedoeld en was super fijn! €12,99 eenmalig en de tablet lifte fijn mee op mijn databundel.
Vodafone had jaren lang. Precies op die manier heb ik met mijn ipad daar jaren gebruik van gemaakt. Maar helaas kan dat niet meer met de nieuwe abonnementen. Uiteindelijk toch maar over naar nieuwe abonnement omdat ze de oude veel indexeerden en de nieuwe toch meer data levert en minder kost.

Hoe moeilijk kan het zijn. Het is puur een geld keuze van de telecom leveranciers. Begrijpelijk, maar wel jammer.
De eSim is een gedeelde sim van je huidige Sim.
Dus niet hetzelfde als 2 afzonderlijke (e)Sims
je kunt een eSim helemaal niet delen. Die zitten ingebakken in een device.
Het is dus daadwerkelijke wel 2 afzonderlijke eSims die hooguit gekoppeld zijn aan hetzelfde abonnement.

Dat is niets nieuws. Dat bestond vroeger ook al. 1 nummer, 2 simkaarten.
Vandaar mijn vraag, waarom gaat tmobile dit nu ineens weer wel toestaan bij eSims, maar niet gewoon zoals vroeger bij 2 simkaarten of een combi van een simkaart en een eSim?
Dat was al voor unlimited streaming, met de introductie van de eerste Unlimited abonnementen
Een schijntje? Apple apparatuur is een eenmalige aanschaf en je kunt er ook langer mee doen dan twee jaar waardoor de kosten ook weer mee gaan vallen .

Vind het belachelijk dat er maandelijks geld betaald moet worden hiervoor. Het is toch niet meer dan een simkaart die het mogelijk maakt van je toch al lopende abbonement gebruik te maken, dat zou hooguit een eenmalige kostenpost moeten zijn mijn inziens.
Zo denk ik er ook over, de zoveelste maandelijkse kost er weer bij voor iets wat je eigenlijk al betaalt. Gewoon 1x activatiekost voor de administratie die moet gebeuren zou voldoende moeten zijn...
Nou, ik vind het eigenlijk te veel geld voor die ene keer dat ik mijn telefoon niet bij heb. Dat is alleen met hardlopen en dan heb ik geen data of gesprekken nodig. Ik ga er ook niet speciaal voor upgraden naar een 4G Watch dus voorlopig is het sowieso niet aan de orde.
Ik wilde inderdaad upgraden, maar hoe meer ik er over nadenk hoe minder ik het nut zie. Ik zou het handig vinden tijdens het wielrennen. Maar met een premium abbo op Strava is mijn telefoon ook mijn navigatie dus die zit toch al op mijn stuur.
Ik zou het handig vinden tijdens het wielrennen. Maar (...) mijn telefoon (...) zit toch al op mijn stuur.
Ik heb je commerciele informatie weggehaald en vraag me nu af wat je wilde zeggen :)

Ik denk eigenlijk dat ik wel weet wat je wilt, een use case vinden om dit af te nemen. Technisch is het namelijk wel cool, maar voor weinigen is het echt nuttig. Ik heb mezelf destijds een smartwatch met mp3-speler aangepraat. Ik heb het een paar keer gebruikt in de sportschool, toen ben ik in verband met corona niet meer gegaan, ik ga niet hardlopen en heb verder altijd mijn telefoon bij me. Het zijn coole maar voor veel van ons nutteloze features.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 oktober 2021 11:40]

Haha ja je hebt gelijk. Ik probeer het aan mezelf te verkopen, maar dat lukt slecht.
Dat is het precies, het moet nut hebben. Maar nut kan wel verschillen per persoon. Sommige willen altijd bereikbaar zijn en hebben geen telefoon bij zich met sporten, voor anderen kan nut zijn het kunnen opscheppen dat het kan, al gebruiken ze het in de praktijk nooit.
We zullen zien wat de verkoopcijfers zijn.
Precies dit, 60 euro per jaar voor die ene paar keer?

Leuk voor de mensen die echt de deur uit gaan zonder iPhone maar dat gebeurt bij mij nauwelijks. Verder kun je vrij weinig op je Apple Watch dat je iPhone niet nodig maakt.
Die €0,17 per dag?
Ik vond het best wel prijzig in verhouding wat een Watch kost: 60 per jaar tegen 519,- Da's meer dan 10% en geen schijntje
Dat is toch een non-argument? Omdat iemand iets 'duurs' heeft, kan die ook vast meer betalen voor een extra dienst?

Veel providers bieden tegen bijbetaling van € 1,- of € 2,- per maand onbeperkt bellen in plaats van een bepaald aantal minuten. Idem voor 'snel internet'... dat is vaak maar +€ 0,50 zelfs. En een vervangende simkaart is altijd al gratis geweest. We hebben het hier over e-sim...

Een kleine vergoeding voor deze extra dienst... ok... Maar € 5,- is mijns inziens echt teveel.
de Apple Watch is toch niet zo duur??? En de iPhones vond ik altijd duur tot de concurrentie ook de prijzen hebben verhoogd tot vergelijkbare prijzen. Al kun je in Android land ook voor 250/300 euro nog wel een redelijke phone kopen, de topmodellen doen niet onder voor Apple qua prijs/kwaliteit.
En kom nu eens met het update beleid van die goedkope telefoons?
Ik heb zulke producten omdat ik er jaren lang voor spaar en keihard voor werk... maar 4G Apple Watch? nope... onzin omdat ik standaard mijn telefoon bij me heb.
En het is je gegund! ;)
Ja, het is wel weer 5 EUR per maand. Maar goed, ik denk er toch wel sterk over om het te doen. Met sporten super handig en ook met name dat ik dan de auto kan open/starten zonder telefoon is toch wel erg fijn. (Tesla) Is het noodzaak? Nee, zeker niet. Maar wel leuk/handig.
Voor een niche is het veel te veel en het zijn terugkerende kosten, iets waar de meeste mensen (hopelijk) allergisch voor zijn ondanks dat ze geld hebben voor een Apple Watch.

Als ze echt slim zouden zijn, dan zetten ze het als een 'gratis' optie voor hun hogere abonnementen.
Oneens. Ik vind 5 euro heel erg veel voor internetverbinding op een Apple Watch, een toestel dat zelden direct verbinding zal moeten maken met de antennes en dat zo weinig data verbruikt.

De logica dat mensen die reeds dure spullen hebben dit makkelijk mee kunnen nemen begrijp ik helemaal niet. Ik heb zelf dit jaar al een nieuwe MacBook Pro, iPhone 13 Pro en een Apple Watch Series 7 gekocht en dat heeft veel geld gekost maar dat is omdat ik er zijn waarde in zie. Ik ga m.a.w. niet geld geven aan iets wat ik z'n prijs niet waard vind en/of niet nodig heb.
Tuurlijk, iPhone bezitters betalen ook graag 25% extra bij de Albert Heijn. Want ze hebben toch geld zat.
Ik vind het wel duur. Je krijgt geen nieuw nummer, alleen een tweede sim met hetzelfde nummer? Ik neem aan dat je voor deze sim (apart) extra data krijgt, anders zou ik zeggen dat het <€1 hoeft te kosten, of een eenmalig bedrag.

Niet dat het me interesseert: Apple lijkt ook hier weer gebruikers (onnodig) op kosten te jagen.
iPod: destijds was het niet mogelijk het apparaat standaard als plug&play te gebruiken, dus ik zou alsnog een extra usb-stick nodig hebben. Praktisch alle concurrenten konden dit wel.
iPhone: geen mogelijkheid tot uitbreiding opslaggeheugen via SD-kaartjes. Maar wel het 5 tot 10 voudige rekenen voor uitbreiding van interne opslag. Praktisch alle concurrenten boden de mogelijkheid wel.
iPhone: weglaten van de 3,5mm aansluiting. Genoodzaakt (dure, extra) bluetooth dopjes aan te schaffen, die ook nog opgeladen moesten worden en makkelijker kwijt te raken. Legio professionele koptelefoons worden geleverd met draad. En de 3,5mm aansluiting sluit bluetooth niet uit.
Reparaties: Apple probeert een monopolie te creëren in het reparatiecircuit, door het derden onmogelijk te maken hardware te vervangen. Op zich kan dat discussies voorkomen als consumenten niet begrijpen hoe het werkt, maar bij de aankoop van een auto behoud je ook (wettelijke) garantie als je je onderhoud bij een niet erkende garage laat uitvoeren.

Ik vind het jammer om te zien dat dit gedrag keer op keer in een andere vorm terugkeert en dat consumenten niet kritisch hierop zijn. Apple maakt heel mooi spul, maar ik vertik het om dit in stand te houden.
Ik snap dat je geen fan van Apple bent maar om nu de abonnementskosten die T-Mobile vraagt aan Apple aan te rekenen is wel tamelijk krom.
En we waarderen je bezorgdheid, maar iedereen heeft de vrijheid om eigen keuzes te maken. Dat jij dat als "niet kritisch" kwalificeert, ach, da's maar een mening he? Jij hebt ook de vrijheid om een ander merk dan Apple te kopen en daar spreekt ook niemand je op aan.
Vereist Apple geen speciale hard- en software richting de provider om dit mogelijk te maken? In dat geval zorgt Apple wel degelijk voor extra kosten die providers natuurlijk Links- of rechtsom terug willen verdienen.
Klopt als een bus... het is dus niet even die esim van de Apple Watch zo registreren en hoppa.
Ahum, deze wijze van eSim is niet iets alleen van Apple hoor.
Jammer dat het 5 euro moet kosten, ik heb nu al een van de duurste abbo's van T-mobile (eigen keuze begrijp ik). Maar had liever gezien dat dit gewoon binnen de service zou vallen. Ik kan de kosten ook moeilijk verklaren om die maandelijks overeind te houden.

Een eenmalige registratiefee zou ik eerlijker vinden.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 oktober 2021 11:16]

Was zeker leuk geweest als ze het als extra (gratis) dienst bij de duurdere abonnementen deden. Ik vind 5€ ook sowieso te veel voor het beperkte nut.
Wel heb ik visual voicemail, dat vind ik eigenlijk ook vreemd om bij te moeten betalen maar dat is dan "maar" 2€ en dat gebruik ik vermoedelijk vaker dan 4G via de Apple Watch.
Werkt dit bijvoorbeeld ook op een iPad? Dan zou het die 5 euro misschien nog waard zijn maar 5 euro per maand voor je Apple watch lijkt mij wat overdreven.

Wat stopt de gebruiker om deze esim op een ander toestel dan de watch te activeren?
Werkt dit bijvoorbeeld ook op een iPad?
nope dat kan niet. Dit is puur voor de Watch.
Ik weet niet hoe dit technisch nieuw of anders is van ‘duo-Sim’ welke wij op werk regelmatig gebruiken.
Dat zijn gewoon 2 simkaarten die hetzelfde nummer en abbo delen. Je kan er met één tegelijk bellen maar bent wel op 2 telefoons bereikbaar.
Techniek er achter is al zo oud als mobiele telefonie zelf zo ongeveer.

Dit klinkt het zelfde alleen dan met één eSim, flink prijzig per maand en een hippe naam :X

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 oktober 2021 11:12]

Met een ouderwetse duo-sim ben je maar op één toestel tegelijk bereikbaar. Dat is hier anders; beide simkaarten zijn tegelijk verbonden met het netwerk en als je gebeld wordt gaan beide over.
An sich snap ik de opslag: een extra aangemelde SIM kost eenmaal resources in de backend. 5 euro vind ik wel een pittig bedrag, zeker omdat ze geen fysieke SIM naar je toe hoeven te sturen. Maar ik vind het niet uit te leggen dat je niet kan roamen. Vind dat echt een bizarre beperking.
Dat is helaas een beperking vanuit Apple. Vind het ook bizar, en erg onhandig. Juist op vakantie zou dit erg handig zijn (naar het strand zonder je telefoon)…
Op zich is dit qua prijs te overzien. En cool dat ze KPN hebben "verslagen" door eerder te komen met ondersteuning voor de Apple Watch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee