"De" oplossing heb ik ook niet, maar de bron aanpakken is een goed begin.
De bron is natuurlijk het toestel, men moet er eigenlijk voor zorgen dat deze niet meer interessant zijn om ze te stelen.
Iets dat dus eigenlijk weer vrij eenvoudig kan worden omzeild,
zoiets hadden we tenslotte jaren geleden met de simlock die gewoon door een kabeltje en wat software kon worden opgeheven.
Je zou ze bijvoorbeeld kunnen beveiligen met een activatie slot. Pas als de provider/winkel/tussenhandel de telefoon 'vrijgeeft' (aan de fabrikant) kan deze het boot process afmaken en de installatie voltooien.
Dat moet dan wel een extreem groot iets worden zodat het niet direct kan worden mee gejat bij inbraak, diefstal of overval of nog leuker, dat het niet door een medewerker zelf kan worden ontvreemd - iets dat vandaag de dag niet zo moeilijk meer is.
Andersom kan ook, gestolen telefoons op de zwarte lijst.
Dat gebeurt als het goed is al, en toch kopen nog genoeg mensen spullen die van diefstal/overval afkomstig zijn. Nog altijd vertrouwen mensen een ander en vergeten ze om even te controleren of spullen bijvoorbeeld niet al aangemeld zijn bij
stopheling.nl En zelfs dan nog.... iets dat vandaag gestolen wordt en direct op Marktplaats of Tweakers wordt verkocht, staat nog niet in de lijst van
stopheling.nl of te wel... dweilen met de kraan open.
Dat is er nu ook al, maar bijvoorbeeld Samsung heeft 5 tot 8 weken nodig om een IMEI nummer aan de zwarte lijst toe te voegen. Apple schijnt hier ook veel tijd voor uit te trekken.
Het is niet eens Apple of Samsung die zoiets kunnen, de winkel moet bij overval hun inventaris opmaken en nakijken welke toestellen gejat zijn. Dit moet eerst bij de aangifte worden gedeponeerd waarna het "daarna pas" kan worden aangemeld bij
stopheling.nl. Tegen de tijd dat je al zover bent, ben je al dagen of zelfs weken verder en is het item al lang en breed doorverkocht.
En je benadeeld alleen de eindgebruiker mee die het toestel eerlijk tegen marktconforme prijs gekocht heeft op Marktplaats.
Dat moet gewoon binnen 2 uur geregeld kunnen zijn.
Dat is het punt juist, je verwacht dus dat de winkeliers even - nadat ze mogelijk een wapen tegen hun slaap gericht hebben gehad - even gauw hun inventaris gaan opmaken en kijken wat er zoal is gejat. Denk dat die lui daar niet op zitten te wachten op dat moment maar eerst een paar uur gesprekken met politie en bureau slachtofferhulp nodig hebben en pas daarna die hele inventaris pas aan bod komt. En inderdaad, dan is het leed al geschied.
Telefoons in een kluisjes, ook een optie. Op afstand kan het kluisje door de provider geopend worden als de aanvraag is goedgekeurd.
Werkt ook niet, hoe veel overvallen zijn er al niet gebeurd in Nederland alwaar de daders met een wapen op de strot of tegen de slaap eiste om het kluisje te openen. Lukt het niet? Dan is het leed al helemaal niet te overzien. Zo'n dader schroomt er dan niet om, om dan echt slachtoffers te maken. En dan doel ik niet een bedreiging maar een paar stappen verder. Als ze eenmaal in het nauw zitten en nee krijgen als beloning zijn ze in alle staat.
Zelf heb ik ook ooit een blijkbaar gestolen toestel gekocht. Een specifiek Galaxy S9+ model wat in Nederland niet leverbaar was. Gekocht via eBay, bij een grote verkoper met 25k+ positieve beoordelingen. Pas 5 (!!) maanden later kreeg het toestel een IMEI blokkade, wat overigens verassend genoeg op alle netwerken van BE, DE, FR en DK aktief bleek te zijn behalve Vodafone Nederland en alle providers van Polen en Litouwen. Half bakken dus.
Geen enkele controle is waterdicht en maar één iets is mogelijk om slachtoffers te voorkomen. Gewoon kappen met de verkoop van toestellen in fysieke winkels tenzij er beveiliging is die ook daadwerkelijk iets mogen i.p.v. met een vingertje omhoog "foei" roepen en dan doel ik niet op één beveiliger die het gewoon aflegt tegen 5-6 man.
Tenzij, en misschien is dat nog wel iets waar winkeliers over kunnen nadenken, er een sluis komt tussen de ingang en de winkel alwaar daders eventueel kunnen worden vastgezet. Een aantal winkels in de VS hebben dit gedaan nadat ze meermaals slachtoffer waren van overvallen en dat is na de laatste poging - alwaar de dader vervolgens niet meer weg kon komen - tot een dieptepunt gedaald.