Intel levert minder notebookprocessors door tekort aan andere componenten

Intel heeft in het afgelopen kwartaal minder notebookprocessors geleverd. Ceo Pat Gelsinger zegt dat dit door een gebrek aan andere componenten komt, zoals lcd's en wifi-chips. Daarom zouden fabrikanten minder laptops kunnen maken en dus minder processors nodig hebben.

In het afgelopen kwartaal genereerde Intels notebookdivisie vijf procent minder omzet dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt dat deze daling komt door 'beperkingen binnen het notebook-ecosysteem' en door de verkoop van minder modems. Tegenover CNBC verklaart Gelsinger dat de daling gekoppeld is aan de chiptekorten.

Laptopmakers hebben door die chiptekorten niet genoeg onderdelen om hun computers af te maken. 'We noemen het match sets, waarbij wij misschien wel de cpu hebben, maar de fabrikant geen scherm heeft', zegt Gelsinger. Die tekorten blijven nog tot 2023, voorspelt hij. 'We zitten nu in het ergste, vanaf volgend jaar wordt het ieder kwartaal iets beter.' Balans tussen vraag en aanbod zal pas in 2023 worden bereikt, denkt de ceo. Dat het bedrijf minder laptopprocessors levert, is enigszins opvallend; in de twee voorgaande kwartalen wist het bedrijf juist meer notebookprocessors te leveren.

Ondanks de terugval in het aantal geleverde notebookprocessors bleef de algehele omzetdaling van Intels Client Computing Group beperkt. Intel zag namelijk een omzetstijging van twintig procent bij desktopprocessors, waardoor de omzet van de laptop- en desktopdivisie 'slechts' twee procent lager was dan een jaar eerder. Er zou een aanhoudende grote vraag zijn naar desktopprocessors en Intel wist ook de gemiddelde verkoopprijs van processors te verhogen. De omzet van Intels Client Computing Group kwam uit op 9,7 miljard dollar.

Ook bij Intels datacenterdivisie had het bedrijf last van de leveringsproblemen van externe componenten. Toch steeg de omzet van deze divisie met tien procent naar 6,5 miljard dollar. Deze groei komt volgens het bedrijf door een sterk herstel bij grote bedrijven en overheden, die vaker eigen servers op eigen locaties zouden willen hebben. Intels totale kwartaalomzet kwam uit op 18,1 miljard dollar, vijf procent meer dan een jaar eerder.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-10-2021 • 10:53

46 Linkedin

Submitter: DeathNebula

Lees meer

Reacties (46)

46
46
6
0
0
34
Wijzig sortering
"Intel heeft in het afgelopen kwartaal minder notebookprocessors geleverd. Ceo Pat Gelsinger zegt dat dit door een gebrek aan andere componenten komt, zoals lcd's en wifi-chips."

Om even te speculeren: zou het toevallig ook geen rol kunnen spelen dat Ryzen laptopprocessoren momenteel een betere prijs/performance hebben, en dat zij marktaandeel wegsnoepen? Logisch dat we dat niet zouden terughoren in de uitleg van de Intel CEO ;).

[Reactie gewijzigd door Bio op 22 oktober 2021 11:50]

AMD snoept wel wat marktaandeel af maar is in het laatste kwartaal geen 5% maar 1,8%.

https://www.extremetech.c...e-soars-hits-14-year-high
Volgens dat artikel is het 4.2%, want je moet kijken naar de yearly change. De 1.8% is het verschil tussen Q1 en Q2 van '21. Waar het in dit Tweakers artikel over gaat is Q2 '21 t.o.v. Q2 '20. 'Year over year'.

Dus mijn hypothese lijkt wellicht waar te zijn :).

[Reactie gewijzigd door Bio op 22 oktober 2021 12:17]

In mobility lijkt er weinig verschuiving te zijn qua marktaandeel; https://wccftech.com/amd-...k-segments-post-big-wins/

Dus nee, volgens mij klopt je hypothese niet. :)
Het probleem is dat je daar kijkt naar de volledige x86 processor markt, en niet naar de marktsegmenten gesplitst en dat is voor jouw hypothese wel heel belangrijk.

Pak je deze segmentering er wel bij: https://imgur.com/a/1vaiLVz

Dan zie je dat AMD YoY in desktop zelfs marktaandeel verliest tussen Q2 2021 (laatst bekende cijfers) en Q2 2020.
Dat je in het laptop segment vrijwel gelijk blijven 20% in Q2 2021 t.o.v. 19.9% in Q2 2020
En dat de grote winst in het marktaandeel in het server segment zit.

Op basis van deze cijfers lijkt jouw hypothese m.b.t. het laptop segment dus niet waar te zijn.

Dat deze cijfers niet 100% aansluiten met de totale markt voor x86 cpu's komt omdat in de link van @Inspired ook IoT en SoC meegenomen is, van dat segment is geen los staatje beschikbaar voor zover ik kan vinden. Echter doordat o.a. de console SoC's in dat segment opgenomen lijken te zijn zal AMD daar, verwacht ik, relatief goed scoren.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 oktober 2021 12:29]

Je ziet in al deze berekeningen ook niet waaar er mogelijks stock staat en waar elk ding dat ook maar binnenkomt direct uitverkocht is.... dat zou mogeljiks ook een heel ander beeld geven. Iets dat natuurlijk in cycli gaat maar sterk gebonden in aan nieuwe releases. Sterk verkoop bij start, stock opbouw er na.

Vooral dat desktop verhaal kan je dit en vorig kwartaal best met een korreltje zout nemen. Intel release rocket lake geeft vooral een boost in OEM sales of OEM aankoop van stock :)

Kijk nog steeds naar BYO and het aandeel is verre van in die balans, maar dat is natuurljik maar een klein deel van totaal verkoop.
Ga je kijken naar sub-segmenten, denk aan OEM en DiY voor desktop zal je inderdaad andere verhoudingen zien in die segmenten.

In DiY is AMD bijvoorbeeld momenteel veel groter dan Intel, maar zoals je al aangeeft DiY is maar een klein deel van de totale markt. OEM is een veel groter, en veel belangrijker segment, daar zit immers het meeste geld.

Je moet het OEM segment en die verkopen dan ook zeker niet met een 'korreltje zout nemen', marktaandeel gaat over de totale verkoper per kwartaal, waarbij niet van belangrijk is of dit nu een OEM machine is of een CPU verkocht bij Azerty om maar een webshop te noemen. Ik zou zelf, als iemand met een belang in AMD, graag willen zien dat AMD minder focus zou hebben op DiY, maar juist achter het 'vet' in de OEM markt aan zou gaan, daar is voor AMD nog veel te winnen.
Dan moet je ook weten hoe die markt werkt.... met R&D sponsering, budgeteringen en volume verzekering.
Daar wringt het schoentje vooral en is er vaak nogal wat verwrongen wayofworking in het spel.
Uiteraard, maar dat is redelijk bekend binnen de IT. AMD moet daar simpelweg meer in investeren, zowel in marketing budgetten als ook het stallen van engineers bij de grote OEM's, meer het spelletje spelen zoals Intel het speelt, dat roep ik al jaren :)

Een nadeel daar voor AMD is nog altijd volume natuurlijk, daardoor zullen ze niet snel Intel kunnen inhalen op die markt. Het volume dat AMD kan produceren blijft immers nog altijd (flink) achter op dat van Intel. Dat zou echter niet moeten betekenen dat AMD niet gaan investering in het verkrijgen van meer, vooral high end design wins in bijvoorbeeld het laptop segment. Daar blijven ze echt flink achter t.o.v. de kwaliteit van hun cpu's. AMD's mobile cpu's zijn van top kwaliteit, toch zie je ze amper in fatsoenlijke (zakelijke) notebooks, op een aantal Lenovo Sku's na.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 oktober 2021 15:22]

Dat kan zeker, achter verwacht ik niet dat het om volumes gaat die 5% of meer van de markt betreffen. AMD heeft namelijk ook last van deze zelfde problemen, en is vaak qua levertijd, zeker bij volume orders, nog problematischer om te verkrijgen dan vergelijkbare Intel machines, dit zie je ook terug in de marktaandeel ontwikkelingen in de desktop en laptop segmenten sinds Q2 2020.

Hier bijvoorbeeld de marktaandeel ontwikkelingen voor de desktop en laptop segmenten van nu terug naar Q4 2018. https://imgur.com/72IsiZD
Waarbij je ziet dat AMD het laatste jaar in beide segmenten Q2 2020 (Start impact Corona) een beetje aan het kabbelen is, net als Intel. Waar AMD soms een procentje wint, verliest Intel die en waar AMD wat verliest wint Intel het. Terwijl voor Corona er een duidelijk stijgende lijn zat in de marktaandelen van AMD in beide segmenten.
Ik ben toch benieuwd hoe lang deze logistieke issues nog blijven bestaan. Het is te hopen dat er niet een Covid-variant komt waar de huidige vaccins niet tegen werken, want dan zijn we terug bij af en zitten we weer met nieuwe lockdowns waarschijnlijk. Het is zaak om nu z.s.m. iedereen (dus ook in 3e wereldlannden) te vaccineren, schijnbaar leveren we daar schandalig weinig vaccins, ook al hadden we beloofd een X percentage af te staan als rijke landen.
In die landen hebben ze meer aan wat extra eten om in leven te blijven dan aan een vaccinatie.
https://www.volkskrant.nl...en-7-door-covid~b63d7b8e/
Komt weer pijnlijk naar voren inderdaad waar wel, en waar totaal niet de prioriteiten liggen van de wereld regeringen/organisaties etc.
We kunnen wachten op regeringen en organisaties maar "de mensheid" zou dit ook zelf aan kunnen pakken. Als ik lees dat we in Nederland in een jaar even meer dan 50 miljard sparen dan zouden we best iets (meer) kunnen doen. Maar goed, iedereeen koopt liever een nieuwe laptop, auto, een grotere woning en gaat 5 keer per jaar op vakantie. (Ja, ik ben er zelf ook schuldig aan.) Dus ja, blijkbaar vinden we het onderscheid en de ongelijkheid prima. Het argument dat regeringen maar meer moeten doen is natuurlijk wat zwak.
We kunnen wachten op regeringen en organisaties maar "de mensheid" zou dit ook zelf aan kunnen pakken. Als ik lees dat we in Nederland in een jaar even meer dan 50 miljard sparen dan zouden we best iets (meer) kunnen doen. Maar goed, iedereeen koopt liever een nieuwe laptop, auto, een grotere woning en gaat 5 keer per jaar op vakantie. (Ja, ik ben er zelf ook schuldig aan.) Dus ja, blijkbaar vinden we het onderscheid en de ongelijkheid prima. Het argument dat regeringen maar meer moeten doen is natuurlijk wat zwak.
Dat gaat allemaal geen steek helpen.

Lees het artikel dat hierboven door Fable is aangehaaald maar. Daar staat in dat de overgrote deel van de honger in de wereld wordt veroorzaakt door (burger)oorlogen. Als je de Engelse klassiekers leest (geschreven zo tussen 1800 en 1900), dan zul je zien dat veel landen die nu problemen hebben, daarin ook al genoemd worden. Misschien bestaan de problemen nog langer.

Wij hebben hier in West-Europa _EINDELIJK_ onze les geleerd (blijkbaar), en we zijn gestopt met oorlogen voeren. Daarom gaat het hier nou zoals je zou verwachten van een ontwikkeld land.

In de derde wereldlanden kun je geld en kennis blijven steken, maar zolang het geld naar oorlogvoering (territoriaal of religieus) gaat, en de mentaliteit er onder de leiders (en mensen, mogelijkerwijze) niet bestaat om dingen te verbeteren, dan ZAL er ook niks verbeteren.

Met sommige van deze landen zijn we al meer dan 70 (!) jaar bezig, en er is nog geen steek veranderd. Dus waarom zou er wel wat veranderen als wij "minder op vakantie gaan en minder auto's kopen"?

En nee, ik zeg niet "Je bent het zelf schuld als je een derde-wereldland bent", maar de constante oorlogen en machtsgrepen in veel van deze landen dragen er wel aan bij dat die landen derde-wereldlanden blijven.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 oktober 2021 12:38]

Grove schatting maar 45-49 van die 50 miljard wordt opgespaard door <1-5% van de mensen.
Dat is een beetje een rare uitspraak en erg zwart-wit gedacht, gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de cijfers (vind ik). Natuurlijk moeten mensen ook eten (en drinken) hebben om in leven te blijven en is dat in veel landen oneerlijk verdeeld, maar de cijfers van Oxfam geven mijns inziens helemaal niet aan dat we ons moeten focussen op eten en niet op vaccineren. Je moet duidelijk beide doen.

1. Omdat 7 doden per minuut niet bepaald verwaarloosbaar is t.o.v. de 11 door honger.
2. Omdat Oxfam nota bene zelf aangeeft dat die toegenomen honger wereldwijd deels veroorzaakt wordt door de Covid- en klimaatcrises, dus als je de gevolgen van de Covid-pandemie beteugelt, zal dat aantal van 11 hongerdoden per minuut ook zakken (samen met de 7 Covid-doden per minuut).
3. Als we het aantal besmette mensen terugdringen, ontstaan er ook niet zoveel mutaties en is er ook geen risico op een nieuwe economische dip, die volgens Oxfam dus verdere gevolgen gaat hebben voor de allerarmsten die nu al honger leiden.
Covid zal inderdaad een onderdeel van het probleem zijn, maar de grote sterfte ligt bij dikke/oude mensen en die zijn er in derdewereldlanden met honger niet zoveel. Mij lijkt het dat een kind van 6 meer heeft aan een kilo rijst dan aan een vaccin. En dat eten is nog eens een stuk goedkoper ook. De kosten daarvan gaat ook naar boeren die het verbouwen ipv naar een farmaceut en zijn aandeelhouders.
Ja en nee. Nogmaals: ik ben het 100% met je eens dat het tenenkrommend is hoe weinig het Westen zich aantrekt van de honger epidemie die er heerst in derdewereldlanden (maar ook in Westerse landen beginnen de verschillen zo groot te worden, dat mensen niet altijd aan voldoende voedsel kunnen komen).

Maar waar ik denk ik met je van mening verschil is dat ik vind dat we niet het geld dat we aan Covid-vaccins voor derdewereldlanden uitgeven moeten uitgeven aan eten voor die landen, maar dat we daarnaast meer geld moeten besteden om voedseltekorten op te lossen. We hebben geld zat om allebei goed te doen en het gekke is: waar we wellicht geen intrinsieke prikkel hebben om het hongerprobleem op te lossen, hebben we die wel voor het oplossen van de Corona-pandemie en zelfs daar denken we alleen aan onszelf. Want wat je zegt is gewoon waar: wij worden met ons overgewicht harder getroffen door toekomstige Covid-mutaties dan mensen die honger lijden.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 oktober 2021 13:45]

Ja er is geld zat, maar ook weer niet. Er is niet eens genoeg geld om voor onze eigen armen te zorgen. Of naja, het is er wel.

Maar zodra je je verdiept in hoeveel geld de overheid wel niet verspeeld in.... totale nutteloosheid en dat het al dat geld onevenredig komt halen bij de werkende burger.

Je wordt er een beetje sneu van als je eens de berekening doet van 'modaal inkomen a 36,500 euro X het aantal werkenden a ~9,000,000 mensen' en we daarmee op zijn best 328,500,000,000 mee verdienen. Van die ~328,500,000,000 gaat 64,000,000,000 naar inkomstenbelasting, 12,200,000,000 naar acijnzen, 37,100,000,000 naar zorgverzekeringspremies. Her en der nog wat tientallen miljardjes aan BTW, erfenis en overige belastingen en we houden allemaal bij elkaar op zijn best misschien ~150,000,000,000 over.

Aan de andere kant komt er een veelvoud van dat getal verdient wordt door bedrijven ... dan zakt je de moed van in de schoenen.

Het is van der zotte dat in een land met zo veel geld als de onze, er elk jaar meer mensen aankloppen bij de voedselbank en de bewindvoerders als paddestoelen uit de grond schieten.

Je kunt het eigenlijk ook niet maken dat we, terwijl we meer dan 2+ miljoen mensen hier in Nederland niet tot nauwelijks helpen die diep in de shit zitten, mensen elders wel gaan helpen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 oktober 2021 21:54]

De problemen ontstonden mede door een bepaalde verwachting (daling van verkopen) van de bedrijven waardoor ze orders gingen annuleren, denk dat ze daar wel van geleerd hebben en een nieuwe variant alsnog niet dezelfde invloed gaat hebben.

Ook hebben we soort van gezien dat werken nog best wel kan met de juiste maatregelen (en natuurlijk zo veel mogelijk thuis, maar dat gaat voor productiewerk niet op). Dus helemaal stil liggen zal het ook allemaal niet (meer).

Al met al denk ik dus dat we met de kennis van nu bij een herhaling wel degelijk beter reageren.

Ik denk dat er nog wel een tijd nasleep is en blijft een inhaalslag maken is namelijk erg moeilijk, zo flexibel is de industrie blijkbaar niet.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 oktober 2021 11:01]

Ik twijfel serieus aan het verhaal van “tekorten”.


Daar waar het in westerse landen hapert,
daar knallen met name chinese bedrijven keihard door. De logistieke keten is daar blijkbaar wel een stuk stabieler, wat ergens ook logisch is aangezien de lijnen daar een stuk korter zijn.


De capaciteit is er grotendeels wel, al draait alles wel redelijk op zijn max,
alleen is niet alles op locatie. Wereldwijd staan overal en nergens containers en de kans dat die leeg worden opgehaald is vrij klein.


Chinese autofabrikanten lukt het vb wel om de productie hard op te schalen,
maar ook xiaomi, vivo en oppo lukt het allemaal wel nog.
Het is allemaal veel complexer dan het lijkt vanuit de luie stoel. Er zijn zeker wel 6/7 tal redenen aan te wijzen voor de tekorten in semi-conductor industrie. Je kan je zelf ook even informeren en Googelen en dan weet je het.

https://www.fool.com/inve...l-semiconductor-shortage/

We leven in zeer complexe wereld, die we als mensen amper meer kunnen overzien. Maar toch posten we voortdurend simpele oplossingen en ideeën op fora en social media. Vaak gebaseerd op onderbuik gevoelens en zelden op feiten.
???
We leven in zeer complexe wereld, die we als mensen amper meer kunnen overzien. Maar toch posten we voortdurend simpele oplossingen en ideeën op fora en social media. Vaak gebaseerd op onderbuik gevoelens en zelden op feiten.
Kun je iets specifieker zijn dan verwijten maken dat het zoveel complexer is en dat niemand het begrijpt…. maar jij blijkbaar wel??


Als er een tekort is over de breedte, dan zouden ze in China niet in staat moeten zijn om de productie aldaar op te voeren, daar is geen Chinees woord bij toch 🤡
Als de output nauwelijks is veranderd maar dat je aan de ene kant bedrijven hebt die tekorten kennen en aan de andere kant bedrijven hebt die de productie hard kunnen opvoeren met soortgelijke producten,

dan hapert die keten. En de keten in Azië en China zelf is vele male korter dan de rest over de wereld.


https://www.statista.com/...hone-shipments-worldwide/
In Azië zijn er ruwweg 61 mln meer smartphones verkocht in 2020. Die capaciteit komt toch echt ergens vandaan en gaat ook ten kostte ergens van waaronder die automotive die zijn productie had afgeschaald en nu niet meer terugkrijgt.
Kun je iets specifieker zijn dan verwijten maken dat het zoveel complexer is en dat niemand het begrijpt…. maar jij blijkbaar wel??
Nee. Maar ik snap tenminste dat deze complexiteit er is. Ook lees ik mij graag in voordat ik iets post.

Ik kan van alles gaan roepen over Azie t.o.v. het Westen. Dat gaat heel epistel worden die niemand leest en waarschijnlijk mis ik de helft. Bovendien doet mijn opinie en die van jouw er helemaal niet toe. Het lost namelijk niet de problemen op. ;)
Ook lees ik mij graag in voordat ik iets post.

Ik kan van alles gaan roepen over Azie t.o.v. het Westen. Dat gaat heel epistel worden die niemand leest en waarschijnlijk mis ik de helft. Bovendien doet mijn opinie en die van jouw er helemaal niet toe. Het lost namelijk niet de problemen op. ;)
Geen idee wat je hebt gelezen,
maar je klinkt nog steeds verwijtend waarbij herhalen van “complexiteit” blijkbaar voldoende en afdoende is?
Of we googelen zelf de waarheid bij elkaar.
Al die containers terugzetten op de juiste plaats en sorteren zou niet langer hoeven te duren dan 2/3 maanden max, alleen moet je je afvragen voor wie dit een prio is (niet voor de container verhuurders/verkopers, die pakken een gouden marge)
De containers gaan meer in een soort cirkel over de wereld. Dat zou betekenen dat er schepen leeg heen gaan en in deze periode is de kans daarop heel klein.

Met deze prijzen kan het zelfs winstgevender om schepen buiten bedrijf te houden en/of groot onderhoud.
Dat is ook precies het probleem: China gaat in lockdown --> er wordt veel minder geproduceerd --> minder (gevulde) containers gaan van China naar bijvoorbeeld Europa. Tegelijkertijd: Europa heeft (nog?) geen Corona-issues --> er wordt nog steeds veel geproduceerd --> veel gevulde containers gaan o.a. naar China.

Die gevulde containers gingen voorheen zowel vol naar China als vol terug, maar in de situatie hierboven moeten ze leeg terug uit China en wie betaalt daarvoor? En andersom heb je hetzelfde probleem.
Chip fabricage => niet alleen Machines van ASML, veel water en stroom ook nodig. En andere complexe apparatuur (en die hebben ook Chips), en er worden veel verschillende chemicaliën gebruikt. Krijg je toch een chip toch "klaar" zijn er nog ongeveer 1000 stappen nodig om die chip in een telefoon of PC te krijgen. Als er in die keten iets omvalt of niet geleverd kan worden => geen product.

Auto's hebben in de afgelopen 15 jaar een lading Chips erbij gekregen, dat is ook van invloed.
Zie mij reactie boven,

het bestaat niet dat op de ene locatie de afzet zoveel malen hoger is, terwijl de ander nee moet verkopen.

Intel heeft te weinig chips, en de kans dat die ze gaat krijgen is heel klein. De huidige capaciteit wordt opgeslokt door andere partijen die net zo goed betalen, waar je sneller je spullen aan kwijt kunt zonder dat ze dagen onderweg zijn, en waar veel meer groeipotentie in zit.

Mbt groei van chips in auto’s,
https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car_use_by_country

China kan en de eigen markt voorzien en verkopen aan het buitenland terwijl hier in Europa fabrieken soms worden gezet door tekort aan onderdelen.
Europa heeft kleine chip productie capaciteit in vergelijking met de wereld.

NXP heeft een soort R & D FAB, in Duuitsland heeft Bosch sinds kort ook een FAB. In Frankrijk staat ook een FAB. AMD had vroeger een FAB in Dresden.

Als voormalige ASML'er ben ik bekend met een aantal van deze FABs.

En China kampt met stroomtekorten, doordat ze oa. Australisch kool weigeren en China veel crypto-miners had (die zijn nu verboden in China). Een FAB kun je niet zomaar "uitzetten". Het is geen PC die na een paar minuten gereboot is.
Beste obimk1,

Kan jij als voormalig ASML’er mij ook vertellen of Apple en Google die hun chips zelf produceren hierbij gebruik maken van de machines van ASML ??
Apple M1 wordt op 5nm proces gemaakt bij TSMC in Taiwan. TSMC, Samsung en Intel (?) hebben al EUV machines. Apple heeft het 5nm en 5+ proces van TSMC gekocht

Google's Tensor Chip wordt op het 5nm proces van Samsung gemaakt

TSMC 5nm wordt beschouwd als het meest geavanceerde en "beste" proces.
De problemen ontstonden mede door een bepaalde verwachting (daling van verkopen) van de bedrijven waardoor ze orders gingen annuleren, denk dat ze daar wel van geleerd hebben en een nieuwe variant alsnog niet dezelfde invloed gaat hebben.
Dat is een illusie. Alles is met elkaar verbonden.

Zodra de belasting op de zorg te groot wordt vindt er een lockdown plaats dat sociaal verkeer beperkt tot een minimum (winkels) wat zich direct vertaald in een beperking van economisch verkeer. Dat is nu goed zichtbaar in het oostblok.

De enige en beste manier om dit te voorkomen is de vaccinatiegraad te verhogen door b.v. te verplichten.
Denk dat we met de huidige variant alweer richting lockdowns gaan in bepaalde landen. Kijk al bijvoorbeeld naar Rusland. In veel landen is de vaccinatiegraad/bereidheid ook veel lager dan hier. Er is al zo'n backlog aan chips dat we hier echt nog wel even last van blijven houden. Komt nu de energiecrisis ook nog bij. Daardoor krijgen we steeds meer te maken met tekorten. Zie oa; https://www.dagelijksauto...-bedreigt-auto-industrie/
De mens is onzin en een zoogdier, over 10 jaar is er waarschijnlijk een nieuwe epidemie doordat de mens drastisch in aantallen is toegenomen, hoe vaak breekt wel niet de vogelgriep/koeiegekte/varkenspest uit in verschillende stallen omdat zij op elkaar zitten, de mens is niet anders, doordat jij en ik toevallig op dit moment geboren zijn in een nauwe tijdspan waar de mens nogal wat ontwikkelingen heeft doorgemaakt door de industriële revolutie om onze gemak zuchten te voorzien wil nog niet zeggen dat het alleen maar berg opwaarts gaat.

De tijdsspanne/besef van je bewustzijn reikt ook niet verder voor velen dan van week tot week of dag tot dag of jaar tot jaar.
Hypothetisch gezien, mocht je in een tijdmachine stappen en terug reizen naar het krijt tijdperk dan zal je binnen een uur dood omvallen, en dat komt niet omdat er een t-rex je hoofd eraf bijt, na een ademhaling heb je duizenden ziektes opgelopen omdat de atmos/bio sfeer vol zit met andere levensvormen waar jij als soort niet hebt kunnen aanpassen.

niet dat mijn comment ook maar iets bijdraagt aan het onderwerp, maar ik laat mijzelf wel even ventileren.
Over 100 jaar is er niet veel veranderd, over 1000 jaar is de sapien misschien al gereduceerd met 50%( waar veel muizen zijn komen ook meer uilen), over 10,000 jaar betaal je geen belasting en ben je weer zelf onderhoudend en verzorg je weer je naaste omgeving, over 100,000 jaar zie je er weer wat anders uit of moeder natuur laat je onveranderd omdat je omgeving het toelaat.
je zou verwachten dat het mogelijk wel redelijk zou kunnen leveren aangezien apple ook veel minder chips afneemt bij intel. helaas zien we het in meerdere sectoren terug...
Ceo Pat Gelsinger zegt dat dit door een gebrek aan andere componenten komt, zoals lcd's en wifi-chips.
Intel kan dus prima leveren, maar de laptopfabrikanten kopen minder omdat ze wegens tekorten van andere onderdelen niet genoeg laptops kunnen maken om de cpu's in te stoppen.
snap ik. Maar intel is ook een van de leveranciers van wifi chips.. Dus voor de CPU afname begrijp ik het maar blijkbaar hebben ze zelf ook problemen om andere componenten te kunnen leveren.
Dat hoeft natuurlijk niet, al is die kans er natuurlijk wel. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de leveranciers van budget chips mogelijk meer last hebben. Je zou dan eigenlijk moeten zien in wel segment deze tekorten zichtbaar zijn, zie je bijvoorbeeld een afname in het budget segment kan het bijvoorbeeld best een leverancier zijn als Qualcomm of Realtek die leveringsproblemen heeft, daar je die meer ziet in dat segment.
Ik weet echt niet wat ik van die z.n. tekorten van andere componenten moet denken waarbij ik best geloof dat de pandemie een impact heeft gehad op productie. Dan nog daarbij het tekort aan chauffeurs voor vervoer kan ook zeker een rol mee spelen, net als die blokkade in het Suezkanaal. Evenzogoed ook natuurlijk voor bedrijven een rede om prijzen kunstmatig omhoog te kunnen schroeven.

Soms denk ik ook nog wel eens dat fabrikanten op de een of andere manier niet meer innovatief genoeg werken. Alles is zo strak ingedeeld allemaal dat er voor mijn gevoel geen plek meer is voor flexibiliteit in het productieproces. Er is b.v. geen tekort aan lcdschermen voor tv's of pc-monitoren maar blijkbaar wel een tekort aan laptopschermen. Ook is er zo te zien bij Intel geen tekort aan cpu's wat uiteindelijk ook net zo goed een chip is.

Wat ik mij dan afvraag is of het niet mogelijk is om b.v. een productielijn van lcdpanels voor tv's tijdelijk om te bouwen voor productie van lcdpanels voor laptops. Klinkt allemaal wel heel simplistisch en zal zeker heel wat voeten in aarde hebben.

Maar ja, uiteindelijk zijn wij als consumenten vaak de dupe van dit soort tekorten. Van de andere kant misschien ook een goede rede om eens wat langer te doen met wat we hebben. Ons niet te gek laten maken door commerciele praatjes dat het nieuwste vele malen beter is etc... Beter kijken of het daadwerkelijk nut heeft voor je eigen gebruik.
ik ben het vooral eens met lblies

[Reactie gewijzigd door its just felix op 27 oktober 2021 20:34]

ik vind het eigenlijk echt onzin ze kunnen makkelijk meer notebooks maken
ik bedoel zo'n groot bedrijf als Intel moet dat toch makkelijk kunnen, en nu zitten mensen er op te wachten.
Beetje rare actie van Intel

[Reactie gewijzigd door its just felix op 27 oktober 2021 20:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee