Wat een vooroordelen. De Italianen zijn hardwerkende mensen. Daarbij is Italië een oud land. Het heeft het meest op de
werelderfgoedlijst. Dat moet allemaal worden bijgehouden. Eigenlijk is Italië een groot museum, ongelooflijk knap dat ze dat allemaal weten bij te houden. Er zit enorm veel kundigheid en vakmanschap (ook high tech) in Italië met name bij kleine bedrijven. Ze hebben dan ook het meeste zelfstandigen. Italië heeft eerder te lijden van de EU. Voor de invoering van de euro had Italië de lire. Die werd regelmatige gedevalueerd daardoor kon de kleinschalige industrie in Italië concurrerend blijven, ook met Azië. Alles is nu te duur geworden, de harde euro heeft 40% van de jongeren werkeloos gemaakt.
Het neoliberale systeem is funest voor die landen. Het is een vernietigend systeem dat bedrijven blootstelt aan competitie met de goedkoopste landen. De enige die daarvan profiteren zijn de multinationals die hun productie naar die arme landen brengen. Onze voorsprong in technische ontwikkeling die ons aanvankelijk voordeel gaf, zijn wij zo ook kwijtgeraakt aan de Aziatische landen. Het kan de multinational niet schelen welke kant de handel opgaat, zij verdienen er altijd op. Of ze Aziatische landen moeten uitbuiten voor ons of andersom. Zolang China maar toestaat dat ze vanuit China mogen opereren, zullen ze ons graag leeg trekken met Chinese bedrijven (Daarvoor heet Trump China het mes op de keel gezet).
Men klaagt hier dat de zuidelijke landen van noordelijke leven, maar steun is een noodzakelijk gevolg van de invoering van de euro die landen met een lagere welvaart een dure munt opdringt en daarmee de prijzen door de hele EU egaliseert. De armen moeten dan bij de rijken aan tafel gaan zitten en kunnen de rekening niet betalen. Die hogere prijzen in het zuiden heeft de rijke noordelijke landen bevoordeeld. Voorheen konden wij niet winstgevend exporteren. Een land als Nederland moet vooral niet klagen, wij hebben een enorm handelsoverschot naar de landen in de EU.
Probleem is dat die superwinsten hier voornamelijk in de zakken verdwijnen van de rijken, maar de burger de EU bijdrages mag ophoesten. Nederland heeft zelfs het grootste vermogensverschil ter wereld. Nu de rijken zich op de onroerendgoedmarkt gaan storten wordt de ellende pas echt groot, want daarmee stijgt de eerste levensbehoefte die iedereen hard raakt: wonen. Ja ze zullen schatrijk worden van alle woningschaarste die ze hebben veroorzaakt door miljoenen migranten binnen te halen.
Overigens is dit een probleem dat overal speelt waar neoliberalisme en partij"democratie" zegevieren. Deze schijndemocratie staat toe dat de elite aan de touwtjes trekt en de politici niet meer dan hun marionetten zijn. In de VS zijn de huizenprijzen ook geëxplodeerd. Maar ook in een schatrijke stad als Hong Kong wordt de onroerendgoedmarkt volledig beheerst door een paar rijke families die bouwplannen van de overheid saboteren om te zorgen dat de huren onbetaalbaar blijven. Het effect zie je doordat in deze schatrijke landen mensen op straat moeten leven. Want door de huren hoog te houden, schep je zowel meer winst als leegstand, die weer helpt de huren verder op te drijven. Een monopolist zet de prijs altijd zo hoog dat groepen buiten boord vallen. Dat geeft hem de hoogste winst. Het is een psychopatenmoraal. Medemenselijke gevoelens spelen er geen rol in. "Sociaal" is een scheldwoord voor deze mensen.
Het is overal in het westen het zelfde liedje, onnodige armoede door grote ongelijkheid, waarbij de rijken steeds de vinger wijzen naar het buitenland als schuldige. Trappen mensen daar nou nog steeds in?
[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 juli 2024 14:09]