Reuters: Intel bouwt chippackagingfabriek bij Italiaanse stad Verona

Intel en de Italiaanse regering hebben een locatie geselecteerd voor Intels nieuwe backendfabriek, waar het bedrijf chips zal 'packagen'. De fabriek komt te staan in Vigasio, een dorp vlak onder de Noord-Italiaanse stad Verona en in de buurt van het Gardameer.

Intel en de demissionaire regering van Mario Draghi hebben de knoop onlangs doorgehakt, vertellen twee anonieme bronnen aan Reuters. De twee partijen zouden begin september een overeenkomst hebben gesloten. De officiële aankondiging zou komen na de Italiaanse verkiezingen, die op zondag plaatsvonden. 'Naaste medewerkers' van Draghi zouden achter de schermen gaan onderhandelen met de nieuwe Italiaanse regering, die volgens de exitpolls onder leiding van Giorgia Meloni komt te staan.

Intel en Italië zouden de locatie onder meer gekozen hebben omdat deze gemakkelijk bereikbaar is; er ligt een auto- en spoorweg. De locatie zou goed verbonden zijn met het Duitse Maagdenburg, waar de fabrikant chipfabrieken gaat bouwen. Ook een locatie in de Noordwestelijke regio Piedmont stond op de shortlist voor de packagingfabriek, maar is het niet geworden.

De fabriek in Italië wordt een zogeheten backendfabriek. Daar worden onder meer chips 'gepackaged', waarbij losse chip-dies in een daadwerkelijk functionerende chip worden 'verpakt'. Intel zei eerder dat de Europese packagingfabriek geavanceerde technieken als EMIB en Foveros gaat inzetten, respectievelijk om meerdere kleine chiplets te combineren en te 'stapelen'. Naar verwachting gaat Intel in eerste instantie 4,5 miljard euro in de fabriek investeren. Op termijn kan dat bedrag hoger worden. De fabriek moet 1500 permanente banen opleveren, naast 3500 banen bij leveranciers en partnerbedrijven. De fabriek wordt naar verwachting tussen 2025 en 2027 operationeel.

Een deel van het geld voor de fabriek komt uit subsidie. Bronnen van Reuters stellen dat de Italiaanse regering tot 40 procent van Intels investeringen in het land wil financieren, hoewel er nog geen concrete bedragen bekend zijn. Dat wordt mogelijk gemaakt door de European Chips Act, die de chipsector in Europa moet stimuleren met miljardensubsidies. De EU wil zijn positie in de chipsector versterken, onder meer vanwege geopolitieke spanningen en om toekomstige chiptekorten tegen te gaan. Tweakers schreef eerder een achtergrondverhaal over Europa's chipambities.

Intels beoogde packagingfabriek is onderdeel van zijn nieuwe IDM 2.0-strategie, die ceo Pat Gelsinger vorig jaar aankondigde. Daarmee breidt het bedrijf zijn chipproductiecapaciteit uit met nieuwe chipfabrieken in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf gaat daarnaast chips produceren voor andere bedrijven, waar het voorheen alleen zijn eigen producten produceerde. Het bedrijf bouwt, naast de fabrieken in Duitsland en packaginglocatie in Italië, ook een r&d-centrum in Frankrijk.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

26-09-2022 • 11:41

50

Reacties (50)

50
46
26
5
0
11
Wijzig sortering
Nu AMD nog fabs hier in Europa.
Ook all weet ik eigenlijk er niet veel van, of zijn die er al?
AMD heeft in zijn verleden al zijn foundries afgestoten. Er zijn alleen 4 (grote) foundries op de wereld: TSMC, Samsung, Globalfounderies (was dus eerst van AMD) en Intel. En zij gebruiken allemaal ASML machines (Nederlandse bedrijf!) om die chips te bakken.

Eigenlijk 3, want bij Intel kan je niks uitbesteden en die foundry bakt alleen Intel chips, er zijn geruchten dat Intel uiteindelijk ook chips zal bakken voor anderen.

Het is eigenlijk heel erg duur om een foundry op te zetten. Daarom is er weinig concurrentie op dit vlak. Je hebt ook gespecialiseerde foundries, maar dat zijn niet algemene foundries die alles bakken en vaak zitten ze ook op een oude node. Globalfounderies zit overigens op een oude node, maar zij richten zich niet meer op high end maar veelzijdigheid en andere klanten die niet het nieuwste node nodig hebben of waarbij het niets uitmaakt en dan kunnen klanten kosten besparen om bij die andere gespecialiseerde founderies of bij Globalfounderies aan te kloppen.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 26 juli 2024 15:41]

Intel biedt al jaren "Intel Foundry Services" aan, waarbij ze chips bakken voor andere partijen. Dit begon in 2013 met chips bakken voor Altera, maar later zijn ook Panasonic, Microsemi, Achronix en Tabula hier gebruik van gaan maken.

Vorig jaar heeft Intel weer extra focus op IFS gelegd, met daarbij dit jaar de overname van TOWER, en ondertussen staan Qualcomm, AWS en Mediatek al op de lijst als partners/toekomstige-klanten.

In 2013/2014 boden ze zelfs nog een speciaal programma aan waarbij bedrijven een eigen chip konden ontwerpen met een onboard Atom en deze kon laten maken bij Intel, dit was onderdeel van Intels poging om de mobiele markt te betreden met Atom, maar dat programma is compleet geflopt.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 26 juli 2024 15:41]

Oké, dit wist ik niet. Bedankt voor de info.
Eigenlijk 3, want bij Intel kan je niks uitbesteden en die foundry bakt alleen Intel chips, er zijn geruchten dat Intel uiteindelijk ook chips zal bakken voor anderen.
Nóg niet. Want zoals je in het artikel kunt lezen gaat intel van dat beleid af stappen.
Dus het blijft dus bij 3 foundries? Want TMSC, Samsung en Globalfounderies maken chips voor anderen. Intel dus niet en als dat blijft heb je dus 3 anders 4.
Nóg niet. Want zoals je in het artikel kunt lezen gaat intel van dat beleid af stappen.
Zo eenvoudig is dat niet.

Als klant concurreer je met Intel ontwerpfaciliteiten en bij een succesvol product kan Intel meteen erin stappen met lagere kosten en meer geld voor een buffer/lage marge om je de markt uit te drukken.
Kleine toevoeging: het is heel duur om een leading-edge foundry op te zetten, en op de laatste procesnodes te zitten. Oudere nodes zijn een stuk voordeliger, en daar zijn dan ook meer foundries van, zoals UMC, SMIC (die ook flink aan het opschalen zijn, want China), of ons eingen STM (Ok, Frans-Italiaans, maar genoteerd in Nederland).

Zoek het lijstje op wiki er maar op na... (waar de meesten overigens geen foundry zijn)

Overigens doet Intel al wel aan foundry, zoals anderen al vermeldden
AMD heeft een gigantische fab in Dresden (Duitsland) neergezet, genaamd fab 1.
Is in 2009 in Globalfounderies terechtgekomen na de afsplitsing van hun fabs.
AMD is fabless. Die kopen in bij TSMC. Vroeger hadden ze wel eigen fabrieken maar die zijn dus naar GlobalFoundries gegaan. Ik denk dat het juist voor hun een voordeel is, omdat ze daardoor ook veel eerder dan Intel op EUV konden laten produceren.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 26 juli 2024 15:41]

Fabless? Maar ze produceren nog steeds chips? (nee, niet die knapperig chips :'))
Zo niet, dan is AMD geen chipfabrikant meer.
AMD ontwerpt de chips en laat die bij andere waferfabs maken. Voordeel is wel dat je dan helemaal op het ontwerpen kan richten en niet voortdurend miljarden moet reserveren om je chips met de nieuwste nodes te laten maken.
Ben je dan nog chipfabrikant? Ik zou denken van wel, ook al laat je de chips in opdracht bij een ander maken.
Puur op semantisch niveau is AMD alleen maar een "fabrikant" als ze iets van het productieproces onder eigen dak doen (weet niet of de packaging ook wordt uitbesteed of niet). Maar ze zijn op z'n minst nog wel "chipontwerper".

Als je er vanuit bedrijfskundig oogpunt naar kijkt is voor AMD de klant-/partnerrelatie met TSMC van onmisbaar belang voor gezonde bedrijfsvoering. Ik heb niet de indruk dat ze makkelijk even bij Samsung gaan produceren als TSMC wegvalt. Daarmee is productie bij TSMC een integraal deel van het bedrijf geworden (partners zijn immers onderdeel van je businessplan), en heb je eigenlijk een situatie vergelijkbaar met een aannemer in de bouw die gereedschappen huurt voor specifieke klussen.

Het is maar hoe je het beoordeelt of je AMD nog een fabrikant mag noemen, maar uiteindelijk doet het er ook niet veel toe. Ze "organiseren de productie van chips". In dit geval ovengebakken siliciumchips met metaalzout. 8)7
Ik verwacht dat de packaging ook uitbesteed wordt, al die stappen zijn vrij specialistisch geworden nu er meer dies in een package zitten en de packages sowieso vrij groot geworden zijn. Hier speelt hetzelfde als bij wafers maken, maar niet zo extreem.
Dus ja, dan zou je AMD alleen nog chipontwerper noemen. Omdat zij wel de hele lijn doen, zij het via subcontractors, zou ik ze zelf toch een fabrikant noemen. Want zijn er anders nog wel chipfabrikanten? De meeste laten op z'n minst een deel van hun productie bijv. via TSMC lopen.
Als een design voor het TSMC-proces gemaakt is kun je dat niet zo makkelijk naar een ander fab sturen, al gebruikt die dezelfde node. Designs worden echt helemaal afgestemd op het proces van de fabrikant. Dus inderdaad, voor AMD is klant-/partnerrelatie met TSMC van levensbelang. Die aannemervergelijking is wel een goede ja.

[Reactie gewijzigd door Azara op 26 juli 2024 15:41]

Nu AMD nog fabs hier in Europa.
Ook all weet ik eigenlijk er niet veel van, of zijn die er al?
AMD heeft geen eigen fabs. Ze gebruiken de productiecapaciteit van TSMC.

TSMC was overigens wel van plan om een fab neer te zetten in duitsland, maar ik weet niet precies hoe het daar nu mee staat.
AMD is fabless. Die maken enkel hun ontwerpen en laten de productie doen door vb TSCM of Samsung.

Vroeger hadden ze wel fabs, maar die zijn nu afgesplitst onder GlobalFoundries.
Een deel van het geld voor de fabriek komt uit subsidie. Bronnen van Reuters stellen dat de Italiaanse regering tot 40 procent van Intels investeringen in het land wil financieren, hoewel er nog geen concrete bedragen bekend zijn.
Hierdoor acht ik de kans klein dat we een Intel fabriek in Nederland gaan zien. Over het algemeen is de publieke opinie hier tegen het subsidiëren van dit soort investeringen.

Intel maakt miljarden winsten dus ik kan die logica wel begrijpen. Wel is een dergelijke fabriek strategisch interessant om te hebben. Het pas goed binnen de kenniseconomie en het trekt snel vergelijkbare hightech bedrijven aan. Denk aan silicon valley.
Intel heeft duidelijk gekozen om hun fabrieken dicht bij de klanten te bouwen, de grote Europese maakindustrie. Die vind je eerder in Duitsland, Italië en Frankrijk dan in Nederland dus NL stond niet eens op de shortlist. Zelfs Ierland, wat wel op de shortlist stond, lijkt aan het kortste eind te trekken omdat er daar weliswaar al een Intel fabriek staat maar er weinig afnemers in de buurt staan.

Je moet niet vergeten dat de hele reden dat Intel dit doet is omdat er een drang naar near-shoring is en Europese bedrijven (sinds de pandemie en andere supply-chain storingen) hun leveranciers graag op hooguit 24 uur rijden hebben zitten.
Ik vind dat niet zo'n heel sterke redenatie, heb je daar een bron van? Vracht vanuit Nederland zit natuurlijk zo in Italië. Nederland is een belangrijk doorvoerland. Verder zijn de transport kosten voor de koper. Dat lijkt mij geen doorslaggevende reden.

Er waren eerder al geruchten dat de overheid van Italië bezig was Intel binnen te hengelen: nieuws: 'Ook Italië probeert potentiële Intel-chipfabriek naar zich toe te ha...
Italië zou een bod doen bij Intel in de vorm van scherpe tarieven op arbeids- en energiekosten die bij de constructie komen kijken, gefinancierd met belastinggeld. In ruil daarvoor zou Intel een chipfabriek plaatsen, een investering met een waarde van 4 tot 8 miljard euro. Deze zou duizend banen creëren in het land.

Intel is van plan om twee chipfabrieken in Europa op te zetten. In ieder geval voor een is Duitsland de kandidaat met de meeste kans om die deal binnen te halen. Van de andere fabriek is minder zeker waar hij komt, maar naast Italië zijn België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen volgens The Register potentiële landen voor de chipfabrieken, zo schreef het medium vorige maand.
Er zoemde in het begin wel wat rond over de benelux.
Even though Germany seems to be the front-runner, Intel would consider building a fab in the Netherlands, Belgium or Luxembourg. “We think of Germany as a good candidate – not the only, but a good candidate – for where we might build our fabrication capabilities,” Intel CEO Pat Gelsinger told Handelsblatt. He added that the Benelux countries are good locations, too.
Intel has plans to build at least two new advanced chip factories in Europe. This will involve an investment of some 80 billion euros over the next ten years, according to the company. Where the factories will be located is not yet known. The American company is reportedly in talks with parties in the Netherlands, Belgium, Germany, France, and Poland. The location should be known later this year.
Ook over de subsidies is wel wat losgelaten:
he made clear that government funding is a necessity to be competitive. “Many governments provide generous incentives to attract and develop semiconductor manufacturing and to incentivize R&D. Europe must match this to stand a chance of competing,” Gelsinger wrote in an article submitted to the Financial Times.
Overigens heeft Italie o.a. STmicro, maar Nederland heeft dan weer ASML. Dus voor de werknemer kwaliteit zal dat niet doorslaggevend zijn. Eigenlijk wijst alles er naar dat degene die het meest subsidieerd de fabriek krijgt.

Met andere woorden, had Nederland het net zo graag als Italië gewild dan was Intel wel te verleiden geweest.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 juli 2024 15:41]

Stel, je bent een buitenlands bedrijf. Je zit dat er Nederlands niets mag vanwege een stikstofcrisis, ziet dat bedrijven als Shell de grens over gejaagd worden, ziet dat Facebook geen rekencentrum mag neerzetten e.d. Uiteraard is er een hele rits aan kwesties die bekeken worden, maar dit soort dingen helpen niet. Het laatste wat een bedrijf als Intel wil is dat een fabriek twee jaar te laat opent vanwege politieke strubbelingen. Dat is in iedere bedrijfstak lastig, maar in de chipindustrie, waarin je op gezette tijden nieuwe technologie klaar moet hebben, is het dodelijk.
Pijnlijk punt hierbij is dat de subsidie die Italië verstrekt aan Intel eigenlijk door de noordelijke lidstaten wordt betaald, want Italië ligt aan ons financieel infuus per slot van rekening......
Met al die subsidies en ASML
Is er dan echt geen ruimte voor een nieuwe Europese chipmaker?
De grote jongens bakken toch vooral ontwerpen van anderen, met handelsbelemmeringen naar oa China zou het ASML toch goed uit moeten komen als ze echt Europese klanten krijgen.
Voor een succesvolle strategie om chips in Europa te maken moet je zowel investeren in eigen fabrikanten als buitenlandse fabrikanten. Buitenlandse fabrikanten zijn zeer nuttig voor het opleiden van mensen met de juiste kennis, het opzetten van een toeleveringsindustrie en wisselwerking. Als Intel serieus is met het produceren van chips voor derden, zie ik bijvoorbeeld niet in waarom deze fabriek geen chips van Europese fabrikanten kan verpakken, waardoor Europese fabrikanten toegang krijgen tot geavanceerde verpakkingstechnieken in de eigen regio.
Maar ik vraag me toch wel eens af, met ASML in Europa moeten er toch ook 'in de buurt' toch wel gekwalificeerde mensen zijn om een hypermoderne FAB te bouwen?

Sterker, ze zouden zelfs het voordeel kunnen krijgen dat ASML daar altijd z'n allernieuwste spul wil hebben omdat het qua afstand en cultuur 'om de hoek' is.

Maar dan moeten we daar wel de komende jaren wat miljarden tegenaan durven te gooien.
Nee die hebben we niet. En het probleem is, als we dit 10 jaar geleden hadden gewild, was STM nog redelijk bij cutting edge. Maar die hebben dat ook opgegeven als te duur, dus je moet het zo ongeveer compleet vanaf de grond opbouwen.

Bij ASML zit natuurlijk wel wat kennis, maar het is alsof je zegt dat als een bedrijf hijskranen maakt, ze dus ook wel een volledig gebouw kunnen neerzetten. Daar zitten nog vele stappen tussen, inclusief hoe je precies die hijskranen gebruikt om een gebouw te maken.

Europa ligt hier echt gigantisch ver achter tov Azië (Taiwan/Zuid Korea primair) en Amerika. En dat kost heel veel tijd, en nog meer geld, om dat in te halen. Om het er nog niet over te hebben wie het zouden doen. ASML en algemeen de tech in Eindhoven draait al grotendeels op Aziaten.
Het is niet dat we totaal geen kennis hebben, maar als je geen chipindustrie van betekenis hebt is dat geen aansporing voor universiteiten om de juiste opleidingen te starten en doen weinig mensen de relevante praktijkervaring op. Nog even los van het feit dat ASML zijn eigen mensen keihard nodig heeft en nog flink wil uitbreiden ook.
Subsidies zijn leuk maar er zijn twee grote bottlenecks voor foundries (en techniek in het algemeen):
1) Er moet veel kennis ontwikkeld worden om competitief te worden en te blijven (waarin Europa nog ver achter ligt). Met het tekort van ingenieurs is het de vraag of je dit uit de grond kan stampen.
2) De kosten nemen exponentieel toe per generatie. Dus hoeveel subsidie is er nodig voor een duurzaam bedrijf?
Ben ik het toch niet mee eens.
We hebben hier vrij veel ingenieurs, heel ASML zit er vol mee, en GloFo in Dresden is jarenlang ook prima in staat geweest om mee te draaien. STMelectronics, Philips, Bosch en noem maar op ontwikkelen nog steeds hier.
Dat stampen lukt dus wel, de mensen zijn er ook (Intel fabriekt ook nog in Ierland, ook geen kleintje) alleen de bedrijven willen niet meedoen in die markt. Waarom niet? Juist, reden 2. Het kost gigantisch veel om mee te doen, en de markt is niet interessant genoeg om mee te spelen, tenzij je pure-play bent (TSMC, GloFo) of het 'erbij kunt doen', zoals Intel en Samsung, die beide toch al fabs hadden, en de kosten willen spreiden, en er zo ingerold zijn.
De meeste producenten rommelen nog wat in de marge (kleine chipjes op oude processen) of in de niche (high power circuits, optica, of hebben chips niet als core-business.

Then again, misschien kunnen we X-Fab interesseren om groter te spelen? Wapper een paar miljard voor hun neus, krijg een proces wegens staatssteun aan je broek, ga 10 jaar juridisch bekvechten en tegen die tijd is elk bedrijf wel afgehaakt...
Bedenk wel dat chipindustrie geneigd is om vlak bij elkaar te gaan zitten, Silicon Valley is een voorbeeld, Taiwan is een voorbeeld en Dresden is een voorbeeld. De mogelijkheid om knappe koppen te vinden speelt een belangrijke rol, arbeidskosten veel minder. ST Micro en Micron hebben een fab staan in Agrate Brianza, dat is 140km van de gekozen locatie. Al hoewel dus niet pal naast de deur, het is dezelfde regio en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit ook een voorbeeld van clustering is, op deze afstand kan men zeker nog profiteren van kennis die in de regio aanwezig is,
Sterker nog, met de overname van Tower Semiconductor door Intel komt Intel ook in Agrate Brianza te zitten omdat Tower Semiconductor daar een fabriek heeft.
Vergeet IMEC niet. Die werden vorig jaar door Intel CEO Gelsinger nog één van de parels van de Europese chipindustrie genoemd.
Ja die is er, als je er nog meer miljarden tegenaan wil smijten. Het kost een gigantische investering om alleen al een fab op te zetten als je de expertise en IP in handen hebt. Als je dan vanuit het niets wil beginnen vraagt het 10-voudige aan investeringen en tijd voordat zo'n fab uberhaupt rendabel te maken is.
Dat terwijl er bedrijven zijn die dit in enkele jaren voor elkaar kunnen krijgen.
Mocht er dan alsnog een wereldwijde crisis uitbreken dan kan je die fabs gewoon nationaliseren ;)
Er zijn er eigenlijk maar 3 grote foundries (als je de gespecialiseerde en Intel niet meerekent, want die produceert geen chips voor anderen).
UMC groter dan Global foundries en volgens mij SMIC ook dus nu 5 en volgens mij is Intel ook al een foundry
Met de uitslag van gister vers in het achterhoofd, de roep om uit de EU te gaan, betwijfel ik of dit nog een heel handige plek is voor Intel.
De tijd zal het leren, maar met de politieke spanningen daar, niet de beste keuze.
De partij die gisteren gewonnen heeft is niet van plan om de EU te verlaten. Anders hadden ze ook nooit zoveel stemmen gekregen. Bovendien, als die regering over twaalf maanden nog in het zadel zit eet ik mijn hoed op.
Dat zou ik niet zo hard durven zeggen: Italiaanse regering vallen vaak omdat coalitietrouw niet zo sterk aanwezig is als in Nederland. Er wordt vaak een coalitie gesmeed zonder uitgebreid regeerakkoord met als gevolg dat parlementariërs zich vrij voelen om hun regering aan te vallen.

Lega Nord en Fratelli d'Italia zijn beide rechtse partijen en het op veel actuele punten, zoals Europees beleid en immigratie eens. Het belangrijkste twistpunt is dat Lega Nord Noord-Italiaanse autonomie wil, terwijl Fratelli d'Italia vindt dat er aan de Italiaanse eenheid niet getornd mag worden. Zolang ze dat onderwerp op de achtergrond kunnen houden, zie ik weinig gronden voor instabiliteit.
Mwah, ik voorzie niet snel dat Italië uit de EU zal stappen. Voor hen nog veeeeel meer dan voor ons biedt de EU vooral voordelen.
Ik zie het ook nog niet gebeuren, maar het is wel wat ze er willen.
Kennelijk zijn ze de subsidies, incl. degene die nodig waren om deze fabriek er te krijgen, meer dan zat en willen ze liever terug naar hoe het ooit was. ;)
Eigenlijk triest dat de EU niet in staat is om eigen chipproduktie te voorzien, en bij de Amerikanen moet gaan bedelen en hen miljoenen betalen om hier toch maar een chipfabriek te komen neerzetten, die vervolgens gebruikt zal worden in het geopolitieke machtsspel, dat ons afhankelijk van hen houdt.
Intel heeft ook een package-fabriek in Vietnam en dat land is toch nog behoorlijk communistisch, waar je wat geo-politiek betreft je zorgen over zou kunnen maken, ook qua IP diefstal. Ik mag aannemen, dat Intel e.e.a. heeft afgewogen en het geen groot risico vindt. Mijn I7- 12700K processor komt trouwens uit Vietnam.

Edit: typo processor

[Reactie gewijzigd door Kyle op 26 juli 2024 15:41]

Het verpakken van chips was altijd een proces wat behoorlijk lowtech was en vond en vindt vaak in lagelonenlanden plaats. Een TTL-chip in een plastic behuizing plaatsen is evenwel iets heel anders dan HBM-geheugen aanbrengen, chiplets plaatsen, een die met 3D-cache op een bestaande die monteren en ga zo verder.

Zonder te weten welke verpakkingstechnieken er in welke fabriek gebruikt worden, kun je over dit soort dingen weinig relevants zeggen. We weten nu dus dat deze Italiaanse fabriek zich met Foveros gaat bezighouden. Of dat ook voor die Vietnamese fabriek het geval is?

[Reactie gewijzigd door dmantione op 26 juli 2024 15:41]

Intel is voor zover mij bekend nog geen Italiaans staatsbedrijf, waar zit het probleem precies?
De grootste partij van dit (ver) rechtse blok is fel anti Putin, dus dat zal (gelukkig) wel meevallen. Daarin zijn ze wel een uitzondering, want inderdaad de vriendschap tussen alt-right en Putin heb ik nooit begrepen (nou ja, behalve wie betaald, bepaald).
Hou toch op met je extreem...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.