Door Mark van der Kruit en Jelle Stuip

Vaarwel thuisknop - Apple iPad en iPad Pro 2022

21-11-2022 • 06:00

56 Linkedin

Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven heeft Apple dit najaar deze twee nieuwe iPads aangekondigd: een nieuwe instap-iPad en een nieuwe iPad Pro. Dat is best opvallend, want de instap-iPad is flink veranderd. In deze video vertelt Jelle je wat er aan de iPads vernieuwd is en welke iPad je op dit moment het beste kunt kopen.

00:00 - Intro
00:17 - Prijzen en specificaties iPad (Pro) 2022
01:43 - iPad 2022
02:36 - Magic Keyboard en Pencil
03:28 - Accuduur
04:43 - Conclusie

Lees ook onze eerder verschenen review voor alle details: Apple iPad (2022) en iPad Pro (2022) Review.

Reacties (56)

Wijzig sortering
Ben ik nu de enige die deze prijzen absurd vind?
Plus 299 voor een bluetooth toetsenbordje? Vroeger raadde ik iedereen een apple tablet aan omdat deze prijs/kwaliteit de beste weren, ook i.v.m. upgrades, nu blijven enkel de upgrades over...
Kan je beter een Samsung tablet kopen die geven tegenwoordig ook langer updates...
Reageer
Inderdaad, de eerdere iPad instapper was 349 euro. Dat was nog echt een instapper. Nu heb je daar een toetsenbordje voor en een halve pen :')

En zelfs de iPad van 589 euro heeft niet eens een gelamineerd scherm.

Ik vind het vooral vervelend omdat het de prijzen over de hele industrie omhoog drijft. Want ook veel Android merken volgen Apple in prijs.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 november 2022 10:16]

Reageer
Nee iedereen vindt de prijzen van deze 'instap' iPad absurd. Ik zat echt te wachten op de iPad 2022 omdat ik graag een iPad wilde en de budget iPad best mooi geprijsd was. Toen het nieuws uitlekte dat de instap iPad een nieuw design zou krijgen keek ik er al helemaal naar uit. Toen werd de prijs bekend en halfbakken feature set van deze iPad en ben ik gelijk volledig genezen. Misschien toch maar een iPad 2021 op de kop tikken of 100 euro meer uitgeven en een Air 2020 scoren.
Reageer
De eerste iPad in 2010 was 499 euro voor 16gb. Het portfolio is naar onderen en vooral naar boven uitgebreid, maar als je ongeveer hetzelfde verwacht ben je niet meer kwijt dan in 2010, wat best knap is gezien de inflatie.
Reageer
Je bent wel de enige inderdaad die deze prijzen absurd vindt want menig ander vindt alle prijzen absurd :9 De boodschappen enzovoort gaan toch ook nergens meer over?

Een iPad geeft nog steeds waar voor je geld. Dat is gewoon feitelijk want als je kijkt wat Samsung aanbied in een tablet, dan moet je namelijk ook in het hele eco systeem van Samsung zitten wil je daar optimaal gebruik van maken.

Het 2e vind ik de kwaliteit die gewoon zoek is bij een andere tablet dan de iPad. Nog steeds geeft Apple de langste updates vergeleken met de andere fabrieken en de bouwkwaliteit ligt ook nog steeds hoger. Als ik zie wat een Samsung S8 kost en wat je ervoor krijgt? Dan krijg je bij Apple er wel 10x meer voor terug. Android is het allemaal net niet, niet qua apps, gewoon .. mmmmm
Reageer
Geeft Samsung ook 7 jaar updates op hun tablets? Mijn pa een heeft iPad Pro van november 2015(eerste model), en heeft onlangs iPad OS 16.1 ontvangen als update. Zou knap zijn als Samsung dat evenaart...
Reageer
Ik denk dat het punt is dat Apple tot voor kort ook voor 200€ minder die 7 jaar updates gaf.
Reageer
7 jaar update is een nadeel geen voordeel.
Bij Apple moet je 7 jaar wachten totdat je alles hebt waarvoor je hebt betaald.
Bij andere merken krijg je het gros v/d functionaliteit bij aanschaf.

Bij een Androiud en Windows tablet kun je voloop genieten vanaf de eerste dag. Bij Apple moet je 7 jaar wachten om de volledige functionaliteit te krijgen.
Reageer
Als je een apparaat koopt ga je toch eerst alle functies na die het moet kunnen voor je eisen? Men koopt een iPad dus met de functies die het op dat moment heeft, en is er tevreden mee. Alle functies die later komen zijn mooi meegenomen.

Voldoet de iPad niet aan je eisen? Koop dan een andere tablet. Ik vind het een vreemde redenatie van u.
Reageer
Als je reactie gericht was op telefoons kon ik deze enigszins volgen. Echter qua tablets was de iPad gewoon altijd de meest prettige tablet om mee te werken. Gebruik zelf steeds minder de tablet maar mijn iPad Air gebruik ik nog af en toe met grote tevredenheid. Deze nieuwe prijzen zorgen er wel voor dat consumenten toch eerder naar een alternatief kijken. Ik ben het dus wel eens met @apeklootje.
Reageer
Mijn iPad Mini 4 van € 399 uit 2015 krijgt nog steeds beveiligingsupdates, die bovendien een mooier gelamineerd scherm heeft dan de huidige instap iPad van € 589. Je hoeft geen € 589 te betalen om 7 jaar updates te verwachten.

Het is echt triestig om te moeten zeggen dat een € 399 instap iPad Mini uit 2015 nog steeds een beter apparaat voor mij is (op wat processorkracht na) dan een € 589 instap iPad uit 2022...

[Reactie gewijzigd door Dashter op 21 november 2022 16:35]

Reageer
Ik stoor me voornamelijk aan de manier waarop tweakers YouTube influencers lijkt te kopiëren met hun manier hoe zij de personages wit omlijnen en van die gekke bekken trekken :o

Beetje kopieer gedrag.

Zal wel iets met de doelgroep te-maken hebben

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 21 november 2022 23:04]

Reageer
Net een iPad 2021 gekocht , scheelde bijna de helft. Dan maar met een home knop, wat ik overigens prettig vind.

De 2022 zal vanzelf ook dalen in prijs, de iPads zijn niet de producten waar Apple z’n geld mee verdient.

Oja en de werkende link!:

https://tweakers.net/reviews/10640/

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 21 november 2022 08:28]

Reageer
Ik kan al niet wennen aan het gebrek aan een Back knop, zonder Home button kan ik zo'n ding al helemaal niet meer bedienen. Ik zal echt een keer daar een halve dag mee moeten spelen ben ik bang.
Reageer
M’n iPhone heeft ook geen knop, maar soms vind ik het bevestigen te snel gaan, van een aankoop of toegang tot iets is prettiger als dat met een knop zou kunnen.

Maar goed , ik hou ook meer van knoppen in een auto dan tablets.
Reageer
Aankopen bevestigen gaan met 2x klikken op de slaapknop, mét biometrische verificatie...?
Reageer
Toen ik nog een iPad had met een thuis knop gebruikte ik die al niet. Het naar boven vegen om naar het thuisscherm te gaan werkte al sneller en fijner vond ik.
Je raakt er zo snel gewend aan, het voelt er natuurlijk, die bewegingen om terug te gaan ook :)
Reageer
Bij Apple zit er ook een back knop maar die heet geen back knop en heeft een iets andere functie. Ik hoor daar meer Android gebruikers over klagen maar dat komt omdat het systeem van Apple gewoon net iets anders werkt.

Ik heb bijvoorbeeld een Shield TV pro en een Apple TV. Op de shield heb je de back knop wat op de Apple TV gewoon de menu knop is. Zo simpel is het en persoonlijk vind ik het vegen en swipen handiger en sneller werken dan een back knop.
Reageer
Het is ook gewenning, maar ik hoor er best veel mensen over die niet groot zijn geworden in het iOS landschap, dus blijkbaar is het niet voor de hand liggend.

Waar zit de knop die jij bedoelt en wat is er anders aan de functie als ik vragen mag?

Het swipen is gewoon iets waar ik aan moet wennen ;)
Reageer
ook net ipad 2021 gekocht Was aan het wachten op nieuw design maar 200 euro meer vond ik toch wat teveel voor tablet die hoofdzakelijk door kinderen gebruikt wordt. Prijzen gaan meestal niet zo heel snel naar beneden bij apple en in feite is de iPad 2021 een harstikke mooie tablet. De oude ipad air 1 (uit 2013 geloof ik) begon inmiddels wel beperkt te worden omdat hij iniet meer nieuwste ios kon draaien en verschillende apps zoals lego apps niet meer draaiden.
Reageer
De Home Knop vond ik juist prachtig bij Apple, weet je het even niet meer druk erop en je bent terug bij af.

Apple vergeet 1 ding "ouderen" die zullen daar grote moeite mee hebben deze verandering.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 21 november 2022 09:55]

Reageer
Ouderen zijn ook vaak van de generatie dat ze een apparaat kopen en vervolgens gebruiken totdat deze echt niet meer werkt. Lijkt me ook niet echt een interessante doelgroep voor Apple om het ontwerp van een nieuw apparaat te baseren op een doelgroep die 1 keer in de 10 jaar een nieuw apparaat bij hun afneemt. Verder blijft de 2021 iPad nog wel bestaan dus er is nog steeds een iPad met een home knop.
Reageer
Juist een ipad was gebruiksvriendelijk voor ouderen.
Reageer
Als ze al een iPad hebben blijft de home knop gewoon op hun apparaat zitten hoor ;). Die verdwijnt niet magisch door het uitkomen van deze iPad. Daarnaast blijft de iPad met home knop gewoon bestaan naast deze nieuwe. Mijn ouders (die ook langzaam richting deze generatie gaan) hebben een iPad Pro en iPhone 13 Pro Max en komen ook van apparaten met een home knop en ik heb alleen gehoord dat ze er even aan moesten wennen maar dat het daarna geen probleem meer was. Dus ik vraag me oprecht af of dat het probleem wel zo groot is dat er geen homeknop meer is.
Reageer
Ehm wel eens geteld hoeveel ouderen er zijn. Je argument houdt geen steek denk ik zo. Zelfs als de ouderen 1 maal per 10 jaar vernieuwen praat je over een gigantische vervang markt. Maar ja dat past inderdaad niet in kwartaalcijfertjes...
Reageer
Het klinkt stom, maar je hebt gelijk dat dit een aardige stap is voor de ouderen die niet technisch onderlegd zijn. Ik heb voor mijn moeder ook een iPhone SE gekocht omdat deze vertrouwd werkt. Het zal vast wel lukken om er aan te wennen, maar het zal behoorlijk frustrerend zijn in het begin.

Ik denke echter niet dat we daarom maar eindeloos met een overbodige knop moeten blijven zitten. Het ding kost ontzettend veel ruimte, vooral op telefoons maar zelfs op iPads, en is niet benodigd vanuit een werking standpunt.

Ik zie het als een noodzakelijk en tijdelijk nadeel voor die doelgroep. You can't please everyone.
Reageer
De prijzen in de video zijn de Apple adviesprijzen ? De pricewatchInstapper Ipad pro 11 inch begint bij EUR 969 in plaats van de genoemde EUR 1.470. De instapper Ipad Pro 12,9 inch begint bij EUR 1.329. Instappper Ipad 529.
Reageer
De MediaMarkt heeft op het moment een Black Friday aanbieding met de iPad Pro 2021 11", vandaar de € 969,-. Ik heb deze daar net gekocht, maar de letters doen erg raar tijdens het scrollen in dark mode. Geen idee of dit aan het scherm ligt, of dat het een bug is.
Reageer
Typisch apple, en dan bij de volgende marketing strategie:

Nu de ipad pro "MET" home-button. voor 200 extra
Reageer
Wat een prijzen zeg. Ik blijf nog wel even op de oude hardware zitten totdat ik echt iets van meerwaarde zie dit dit bedrag kan verantwoorden.. Want ik denk dat het helaas een trend gaat worden dat dit soort producten duurder gaan worden. Zaken als inflatie, instabiele geopolitiek, tekorten aan grondstoffen en personeel, China die ook winst wil maken maakt het voor ons als consument niet beter.
Reageer
Geef mij maar een OLED scherm en passieve pen komt daar nog mooi bij. Al die draadloze meuk is niks voor mij helaas.
De toepassingen zijn dan wel een stuk minder maar dan heb ik wel mijn rust en ook beter voor de ogen. Lang genoeg Apple gehad was al helemaal blij met de Remarkable 2 want kon ik buiten lezen / studeren en nog vitaminen pakken van de zon ook.
Ik zal wel oud klinken (ben ik niet( maar minder is in dit geval meer voor mij.
Reageer
Ik snap niet waarom jullie klagen. De prijzen zijn toch prima voor schoolgaande kinderen? 8)7

Kies je iPad:
iPad 64 GB WiFI €589
iPad 256 GB WiFi €789
iPad 64 GB + Cellular €789
iPad 256 GB + Cellular €989

Accessoires:
Oude Apple Pencil 1: €119
Lightning naar USB C adapter: €10
Magic Keyboard €299

Verzekering:
AppleCare+ €79 met €49 eigen risico (€29 voor scherm)

...als ik ouder was , had ik mijn kind een Windows/Chromebook/MacBook gegeven. _/-\o_
Reageer
On the bright side: die lightning naar usb-c adapter wordt meegeleverd met de Apple Pencil. Je hoeft hem alleen maar los te kopen wanneer je al een Pencil had en mee wilt nemen naar een nieuwe iPad.

Heb je toch weer €10 bespaard.

Ik ben best Apple-minded, maar dit zijn echt keuzes die ik niet begrijp van Apple. Het kan niet anders dan dat ze nog een grote partij Apple Pencils hadden waar ze vanaf willen, om de nieuwe iPad niet compatible met de Apple Pencil 2 te maken?
Reageer
Marquees Brownlee analyseerde dat Apple deze iPad echt als laptop vervanger inzet en heeft dan ook de camera naar het midden verplaatst. Hierdoor is geen ruimte voor het laadcircuit + magneten van de Apple Pencil 2...
Reageer
Allemaal rijkere ouders dan in mijn tijd vermoed ik. Met de huidige brandstof en energieprijzen is dit natuurlijk ook allemaal een druppel op een gloeiende plaat :+

Hoewel: sommige scholen kopen zelf zo'n stapel van die iPADs.
Reageer
Ik snap niet waarom jullie klagen. De prijzen zijn toch prima voor schoolgaande kinderen? 8)7

Kies je iPad:
iPad 64 GB WiFI €589
iPad 256 GB WiFi €789
iPad 64 GB + Cellular €789
iPad 256 GB + Cellular €989

Accessoires:
Oude Apple Pencil 1: €119
Lightning naar USB C adapter: €10
Magic Keyboard €299

Verzekering:
AppleCare+ €79 met €49 eigen risico (€29 voor scherm)

...als ik ouder was , had ik mijn kind een Windows/Chromebook/MacBook gegeven. _/-\o_
Dus je betaald voor Cellular €200 meer. Pfff, wat een prijzen zeg.
Vroeger ging alles in stapjes van €100 omhoog bij de iPad, nu is dat in stappen van €200.
De iPad prijst zichzelf uit de markt zo.
Reageer
Ik snap niet waarom er geen mogelijkheid is om macos op de iPad Pro te draaien. Hardwarematig kan hij (of zij) dit makkelijk aan.
Reageer
Is toch best logisch? MacOS is niet geschikt voor touch, dus het werkt niet met een iPad. Niet iedereen heeft er een toetsenbord/muis bij en je wil een iPad ook gewoon 'in de hand' kunnen gebruiken. Dat zou met MacOS niet kunnen.

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 21 november 2022 12:10]

Reageer
Wat een onzin. Samsung heeft al jaren het Dex systeem. Dat kan Apple makkelijk doen, zeker nu met de M series chip.
Reageer
Maar waarom zou Apple dat doen als hun klanten net zo lief 2 apparaten kopen? Dat zou in hun verkopen snijden.
Reageer
Daar gaat het niet om. Het gaat om dat het kan, en TimmiX zegt dat het niet geschikt is.

Maar het kan makkelijk gerealiseerd worden, schande dat het nog niet kan naar mijn mening.
Reageer
Ik zeg dat MacOS momenteel geen touch ondersteunt omdat er nooit Macs hebben bestaan met een touchscreen. Of wel wel of niet makkelijk toe kan worden gevoegd weet ik niet, maar ik vermoed dat dat toch meer voeten in de aarde heeft dan je initieel zou vermoeden. Het is een gigantische overhaul van de gehele grafische interface en de fundamentele manier waarop bepaalde programma's werken.

Het is technisch ongetwijfelt mogelijk, maar Apple heeft nou eenmaal gekozen voor iPadOS, dus waarom zouden ze de tijd investeren? Kijk eens naar Microsoft die het wel heeft geprobeert met Windows en nog steeds na al die jaren niet vlekkeloos werkt.
Reageer
Apple verdient meer aan twee halfbakken devices dan aan 1 meer compleet device.
Reageer
Omdat Apple dat niet wil. Ze hebben een design filosofie voor de iPad. Daarin hoort een bepaalde manier van werken.
Omgekeerd heeft Apple heel bewust gekozen om in hun MacBooks geen touchscreen te bouwen.
Ze maken heel bewust machine-software voor een bepaald doel/uitgangspunt.

Neemt niet weg dat ik zou willen dat Apple wat minder krampachtig hun gebruikers tegenwerkt iets anders te doen met hun apparatuur dan ze zelf hadden verzonnen.
Reageer
Ze zouden dat best kunnen combineren: zonder toetsenbord werkt het als iPad, met toetsenbord werkt het als MacBook, desnoods te overriden via een toggle.

Maar waarom zouden ze, als ze je ook 2 apparaten kunnen verkopen, met een beetje lulverhaal over design filosofie, ergonomie en manier van werken om het een beetje logisch te laten klinken?
Reageer
Wat je dan in wezen doet is twee OS-en draaien. Klinkt ook niet fantastisch. i-PadOS werkt anders dan MacOS. Ook hoe het met geheugen om gaat en ook hoe het wel en niet met sandboxing omgaat. Dus dan zul je het OS opnieuw opbouwen, of iig de GUI moeten ontwikkelen. Tenzij je een soort Dual boot wil hebben en dat lijkt mij niet een goed plan.

En wat je ook niet wil is zoals Windows het aanpakt. Ik vind hun touchscreen interface het allemaal 'net niet' hebben. Krijg je een GUI dat niet echt weet wat het wil zijn.
Reageer
Ja lekker naar een Ipad mini met Jelly scroll.... heb van het weekend even gekeken, maar je ziet het overduidelijk. Ook geen goede aanrader dus. Voor mij is het gewoon wachten op een nieuwe "Mini". :)

[Reactie gewijzigd door madtraxx op 21 november 2022 14:54]

Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee