Door Luke van Drie en Tomas Hochstenbach

AMD Ryzen 7000 vs. Intel 13th Gen Core: De definitieve conclusie

23-11-2022 • 07:10

144 Linkedin

AMD en Intel brachten de afgelopen tijd allebei een gloednieuwe reeks processors uit. Het rode kamp ging van start met de Ryzen 7000-cpu’s, Intel volgde kort daarna met de dertiende generatie Core-processors. Nu het stof is neergedaald, hoe vergelijken de nieuwe series van deze twee processorkemphanen met elkaar? In deze video bekijken we wat er nieuw is, hoe de processors presteren en welke je nou het beste kan kopen.

Lees hier de geschreven reviews over de AMD Ryzen 7950X en 7700X, AMD Ryzen 5 7600X en Ryzen 9 7900X en Intel 13th Gen Core Raptor Lake.

En bekijk hier de video van de AMD Ryzen 7000 op het AM5-platform.

Update: Vlak voor publicatie van deze video verlaagde AMD de prijzen van zijn Ryzen 7000-processors. Hieronder vind je de nieuwe prijzen. Aan onze adviezen veranderen de nieuwe prijzen echter weinig. AMD is nu vooral nog wat aantrekkelijker dan het al was in het topsegment, maar zelfs voor zijn nieuwe prijs zal vooral de Ryzen 5 7600X nog altijd flink last ondervinden van het dure AM5-platform en DDR5-geheugen in de concurrentie met Intel.

AMD Ryzen 9 7950X - 669 euro (-18%)
AMD Ryzen 9 7900X - 549 euro (-11%)
AMD Ryzen 7 7700X - 399 euro (-11%)
AMD Ryzen 5 7600X - 289 euro (-17%)

00:00 - Intro

00:24 - Wat is er nieuw in Intel Raptor Lake

01:25 - Wat is er nieuw in AMD Ryzen 7000

02:11 - Line-up: De legers die AMD en Intel

02:59 - Testresultaten

03:09 - Cinebench 23 single + multi

03:38 - CPU-prestatiescore

04:13 - CPU-gamingprestatiescore

04:50 - Stroomverbruik

05:22 - Koeling

06:17 - Conclusie

Reacties (144)

Wijzig sortering
Helaas is de 5800x3d dan weer niet meegenomen in dit verhaal. Zeker voor game prestaties de meest interessante vergelijking tussen oude en nieuwe generatie.
Reageer
Maar dat is dus niet de vergelijking die men hier maakt. Men vergelijkt de nieuwste generatie met elkaar. Voor vergelijkingen met oudere generaties kan je de reviews lezen van de CPUs zelf
Reageer
Dus maakt men een vergelijking die niet geheel representatief is voor degene die consumenten zullen maken. Al is het maar om aan te tonen dat het toch daadwerkelijk verstandiger is om met een nieuw platform te beginnen in plaats van een uitloopmodel te kopen.
Reageer
zie de review van het platform (want daar wordt die vergelijking wel gemaakt) ipv op deze titel te klikken en dan te zeggen dat het niet is wat je had verwacht of zou willen. Het is niet wat je zoekt, dan kan je uit de titel ook gewoon afleiden dat je het hier niet moet zoeken.
Reageer
Veelgelezen commentaren daar hadden vooral betrekking op het energieverbruik en het niet toepassen van de zeer zinvolle eco of 110W modi. Juist de punten die dus hier niet zijn meegenomen. Ik ben hier dus als consumente niks wijzer geworden omdat er in deze video niks nieuws wordt verteld dan wat er reeds behandeld was in de artikelen.

Dat AMD goede, maar slecht te koelen chips heeft geleverd was al bekend. Dat Intel de allersnelste CPU levert als je graag watergekoeld Counter Strike speelt op 720p, terwijl AMD er in alle andere gaming scenario niet voor onder doet, was ook reeds bekend.

Juist omdat de 5800x3d zo goed als identiek presteert als de 7700X, maar in de originele review dus flink minder verbruikt én significant goedkoper is in de aanschaf, maakt deze video een beetje tot tijdsverspilling door onvolledigheid en te weinig diepgang.

Het enige nieuwtje is dus dat het platform nu prijstechnisch beter in de markt ligt. Maar dat kon met een nieuwsbericht ook wel af. Een gemiste kans dus om de gaten te dichten van de originele reviews. Maar wellicht komt dat dan nog wel. Men had hier voorheen nog geen tijd voor immers.
Reageer
Het is voor mij juist wel interessant. Mijn huidige PC is dermate oud dat een vergelijking zinloos is. Ik wil gewoon weten welk platform en CPU ik op dit moment het beste kan kopen.
Reageer
Ja, maar in dit geval is Intel ook einde platform en in die zin dus zeer zeker een nuttige vergelijking AMD's AM4.

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 23 november 2022 07:48]

Reageer
Echter, hoe lang AMD doorgaat met AM5 is op dit moment ook niet bekend en gen op gen upgrade is zelden de moeite waard.
Reageer
AMD gaat AM5 sowieso ondersteunen tot ten minste 2025, en waarschijnlijk langer.

Dat is iets heel anders dan "niets"...
Reageer
Maar met de langere levensduur van hardware (althans voor de mensen die genoegen nemen met iets minder dan top of the line), kan ik met een 5800 op AM4 meer dan príma door tot aan iig 2025. Dus ik heb zeker geen haast met overstappen. Wellicht kan ik AM5 geheel overslaan en anders is hopelijk een paar jaar van nu dat platform een stuk betaalbaarder.

Iedereen moet natuurlijk vooral doen wat hij / zij prettig vindt, maar ik snap de mensen die nog niet willen instappen zeker wel.

Ik ben vroeg in 2017 ingestapt op AM4 met een ryzen 1600. Sinds ongeveer een jaar heb ik een 3700x, omdat ik die gratis kreeg van een vriend van me. Anders had ik nog steeds mijn 1600 gehad, ik had geen noodzaak voor upgrade. Dat is 5+ jaar met 1 CPU. Ik zou prima nog een 5800x kunnen aanschaffen voor die EOL is en dan kan ik zo weer 5+ jaar door, als mobo het overleefd natuurlijk ;).
Reageer
Wat versta je onder ondersteunen tot en hoeveel rechten kun je daaraan verlenen als AMD opeens in 2023 besluit om toch iets nieuws uit te brengen? En tenzij je ergens een harde citaat kan vinden van dat AMD belooft om een 8000/9000 serie (of whatever ) heb je dus alleen maar vage beloftes.

Op werk zeg ik wel eens "jouw definitie van spoed is niet mijn definitie van spoed" .
Reageer
Heel erg onwaarschijnlijk scenario, maar hé, whatever floats your boat...

En 'keiharde garantie' dat jij gelijk krijgt v.w.b. bovenstaand scenario kun jij wel geven?
Ik heb nog nooit 'in bloed getekende garanties' gezien overigens, wel Ryzen 1000, 2000, 3000 en 5000 serie op AM4. :+
Reageer
resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Reageer
Het staat letterlijk op een officieel aangekondigde roadmap, dan aankomen met "hoe lang AMD doorgaat met AM5 is op dit moment ook niet bekend" is gewoon lulkoek.

Ja, plannen kunnen wijzigen. Behalve de PR-technische schade kost een nieuw socket ontwikkelen ook moeite en geld, en daarnaast heeft AMD tot nu toe altijd lang met sockets gedaan, dus alles wijst erop dat die roadmap gewoon heel realistisch is.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 23 november 2022 13:19]

Reageer
Dit?
https://images.anandtech....CPU%20Roadmap_678x452.JPG

Artikel erachter heeft ook gewoon gelijk, "supporting till 2025" kan van alles inhouden.

https://www.anandtech.com...to-coming-desktop-in-2024
At two years out, AMD isn't offering any further details than what they've said about the overall Zen 5 architecture thus far. So while we know that Zen 5 will involve a significant reworking of AMD's CPU architecture with a focus on the front end and issue width, AMD isn't sharing anything about the Granite Ridge family or related platform in particular. So sockets, chipsets, etc are all up in the air.
Reageer
Je komt nu met een artikel over Zen 5.

Ja, het zou kunnen dat tot 2025 alleen Zen 4 refreshes en die-shrinks uitkomen. Nou en?
Reageer
Dit?
Daar staat toch helemaal niks?

Zeer waarschijnlijk dit (@bwerg?):
https://techgage.com/wp-c...00-Tech-Day-AM5-Plans.jpg

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 23 november 2022 14:48]

Reageer
Precies, bij het doen van een investering is 100% garantie ook niet nodig, als de kans heel groot is dat AM5 nog een aantal jaar meegaat, dan is dat voor een investering voldoende; je moet investeringen altijd kanstechnisch bekijken. Altijd.
Reageer
Een socket is eigenlijk ook best overzichtelijk qua techniek. Er zijn beperkingen rond voeding (aantal) en IOs, maar zolang het daar binnen past kan de socket gewoon mee.
En zolang DDR5 er is, er niet meer IO-lanes nodig zijn, kan zo'n socket gewoon mee, lijkt me.
Reageer
Je kan pas oordelen zodra het tegendeel bewezen is. Echter heeft AMD toch wel bewezen meerdere generaties op AM4 aan te bieden. Dus dat je nu ineens advocaat van de duivel wilt spelen snap ik dan ook niet. Dat kan je pas doen zodra AMD de volgende cpu generaties ineens op AM6 gaat lanceren....
Reageer
AMD gaat AM5 sowieso ondersteunen tot ten minste 2025, en waarschijnlijk langer.

Dat is iets heel anders dan "niets"...
Dat klopt zeker, zie linkje:

https://www.pcgamer.com/amd-am5-support-thru-2025/
Reageer
misschien moet je even de statistieken erbijnemen van de AMD 1000-3000-5000 series alvorens zo een statement te maken....
Reageer
belachelijke reacties geven is ook zeer goedkoop.

realiteit is dat AMD een open platform strategie heeft, dat is al met verschillende generaties zo (DDR3-DDR4-DDR5) en ja niet altijd zijn alle mobo en cpu compatibel en hebben verschillende generaties andere specs. In het geval van AM5 zal veel afhangen van de DDR5 en PCI-e5 standaard. Bij intel weet je het op voorhand, dat is ook een duideljike strategie, niks mis mee.

Dan kies je dus zelf voor de strategie die je wil en bij je fanboy aankoop visie past.....

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 november 2022 12:18]

Reageer
Fanboys? Ik ben op hetzelfde moederbord uit 2017 van een Ryzen 1600 via een 3700X naar een 5900X gegaan.
Begonnen met een 6-core en geëindigd met een 12-core.
Als ik Geekbench mag geloven heb ik nu zo'n 2x singlecore en 2,8x multicore vergeleken met 2017. Geen hardware moeten weggooien of extra aankopen. Geen moederbord+RAM wissel. Geen herinstallatie nodig.

Goed, ik heb geen PCIe4, maar voor de rest is dit toch een heel mooi upgradepad geweest.
Reageer
De nieuwe producten bestaan niet in een vacuum hoor. Als jij de nieuwe RX 7900 XTX gaat reviewen, dan neem je, als het kan, toch ook meer mee dan alleen de 4080?
Reageer
Er zijn al geruchten dat in Q2 2023 een X3D variant van de 7 serie komt, officieel is dit nog niet erkend, want anders zouden mensen die een upgrade vanaf AM4 overwegen die afwachten.
Reageer
Tja, ik verwacht die ook en heb om de tijd te overbruggen de 5800x3d gekocht. AM5 kan nu minimaal wachten tot de eerste zen4 refresh en dan zijn we wel een jaar verder en is m5 en ddr5 hopelijk ook een stuk goedkoper.

Een gokje, maar geen grote aangezien ik vooral RTS, sim games en MMOs speel waar de extra cache het grootste effect heeft. Af en toe een FPS en daar deed de upgrade het ook goed!
Reageer
vooral RTS, sim games en MMOs speel waar de extra cache het grootste effect heeft.
Dat is dus exact de reden waarom mijn nieuwe systeem volgende maand gewoon nog AM4 wordt.
Reageer
En in Q2 2023 zullen er geruchten zijn dat er een leuke refresh komt. Ik denk dat het vooral relevant is wat men nu zo rond de Sinterklaas- / kersttijd kan kopen en wat daarin de verstandigste keuze is.

Voor de ultieme gamingprestaties zal de komende X3D chip zeker de moeite waard zijn als je nog even kunt wachten. Maar met de huidige chips ben je ook reeds goed bediend de komende jaren.
Reageer
nieuws: Gerucht: AMD wil Ryzen 7000-processors met 3D V-Cache in januari onth...
Die vergelijking komt begin volgend jaar zo te zien. Dit is een vergelijking tussen de laatste generaties zoals anderen al aangaven.

[Reactie gewijzigd door Consequator op 23 november 2022 09:09]

Reageer
Helemaal mee eens. Ik heb zins 2 weken de 5800x3d ivm prestaties voor gaming.
En een leuke prijs! Stroom vebruik is prima en temp ook.
Reageer
Vandaag en zeker binnen een paar weken is de 5800x3d volgens mij niet meer relevant tenzij je al AM4 hebt. De nieuwe CPU's beginnen goedkoper te worden dan de 5800x3d en je hebt het idee dat je later nog kan upgraden. Bovendien zie je in meer en meer tests waarbij deze voor gaming trager is dan de 7600X gecombineerd met de nieuwste GPU's. Ik geloof dat het op 1440P was.

Het gaat over details he, prima CPU die 5800x3d, maar voor een nieuwe PC in December - Januari .... weet ik niet of er nog veel mensen geïnteresseerd gaan zijn.
Reageer
Als je AM4 400 of 500 serie moederbord hebt met een Ryzen 3000 of lager of een 5600X dan is het gewoon een heel goede upgrade waarvoor je de prijs van een nieuw moederbord en geheugen bespaart.

Met de huidige prijsontwikkelingen moeten ze een 7600x gratis weggeven om het een betere performance per euro upgrade te maken.

Ik heb meer vragen bij de beschikbaarheid van de 5800x3d in Jan/Feb dan of het nog wel een goede upgrade is, voor gaming is het antwoord op dat laatste eenduidig ja.
Reageer
dan kan je beter toch nog even langer wachten op de cache versie van de 7600 en 7700
Reageer
Verloopig is dit een prima upgrade geweest. Van de i9 9900k.

Ik game alleen 1080p en daar is met alles sneller dan de 7600. En veeeel goedkoper aangezien je meteen naar ddr5 moet en duur moederbord. Dus relevant is het nog.
Reageer
Vergeet niet dat een nieuw platform altijd (kleine) kinderziektes zal hebben. Ik koop nooit eerste generatie dingen vooral tweede of derde generatie.

Zoals nu met de cooler die niet goed opd en CPU zit waardoor je temperatuur onnodig iets hoger is, bevestigd door Linus. Mijn advies naar mensen is om nu een AM4 game pc te bouwen en in eind 2023 of 2024 pas een AM5 ook omdat onderdelen dan goedkoper worden doordat early adopters het hebben gekocht.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 23 november 2022 14:22]

Reageer
Dit is een vergelijking tussen de 2 nieuwste cpu op de markt.

Waarom we nu zo graag een oudere cpu erbij willen halen om toch maar te kunnen zeggen dat amd een goede gaming cpu heeft is beetje vreemd.
Reageer
De 5900x en 5950x staan er toch ook tussen, waarom dan niet de beste game cpu uit de 5000 serie..
Reageer
Meestal gebeurt dat niet omdat de oudere processoren niet meer relevant zijn.
de 5800x3d is zeker nog wel relevant als het om gamen gaat, of andere applicaties die van veel cache houden, en zeker een goede deal in dat soort gevallen, dus het zou mij een aardige toevoeging lijken.
Juist ook omdat het een unieke processor is en je niet kunt vergelijken met z'n direkte voorganger - 20% performance aangezien die niet bestaat.
Reageer
Ik zie dat de 13700K zo'n 100 Watt meer gebruikt onder belasting dan de 7700X.

Hoeveel scheelt dat dan in kosten tijdens een uurtje gamen bijvoorbeeld? (voor het gemak even vanuitgaand dat de CPU maximaal belast wordt)
Reageer
100 watt gedurende 1 uur is 0.1 kWh. Dat kost zo'n 4 cent op dit moment.
Reageer
Jammer dat het zulke heethoofden zijn. Dat is alleen maar warmer geworden in de afgelopen jaren. Mijn i7 10700k had ook al een beetje een reputatie van "ik word warm" maar dit is dus nog veel erger.

Ik hoop dat de volgende generatie prestaties kan leveren zoals de huidige maar dan met een lager stroomverbruik. En dan word ik geïnteresseerd in een mogelijke aanschaf :)
Reageer
Draai ze op eco mode. Je verliest mss 1% maar het stroomverbruik en warmte is fors minder. Dat gezegd hebbende, deze cpus zijn erop gebouwd om hun hele leven op 95c te draaien. Is geen enkel probleem.
Reageer
De focus op verbruik en temperatuur onder maximale performance vind ik zo jammer. Het schetst een compleet ander beeld van de CPU. Dit is juist een extreem zuinige.
Reageer
Sinds midden jaren 90 pc's gebruikt en nog nooit een processor gehad die is overleden door.... Hittestress. Wel andere onderdelen op het moederbord of de voeding

Stijging energie verbruik is absurd in relatie tot stijging prestaties als je de grafieken bekijkt
Reageer
Het wilde vroeger nog wel eens gebeuren dat die overleed door hittestress. Ik meen dat de Athlon 64 er berucht om stond? Maar toen hadden die dingen ook geen temperatuursensor en er was dus ook geen thermal throttling. Ze gingen gewoon door tot ze stuk gingen. En als je de koeling verkeerd had gedaan, tja, dan ging die dus ook stuk.

Maar dat is dan ook echt iets van vroeger.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 24 november 2022 03:24]

Reageer
Stock ja. Maar zowel de R7000 als i13000 cpu’s laten zich erg makkelijk undervolten.

AMD: https://youtu.be/FaOYYHNGlLs
Intel: Intel Core i7-13700K Boxed review door Niels van Wooni

AMD en intel hebben allebei gewoon veel te overdreven op performance gemikt. Beide producten zijn ontzettend efficiënt als je ze iets minder hard laat lopen, vaak zelfs zonder echt performance te verliezen.

Veel AM5 moederborden hebben ook gewoon presets. Bijvoorbeeld bij asrock kun je gewoon via een dropdown in de bios aanklikken: max temp op 75, pbo aan en -30 curve

Dus hopelijk betekent dat, dat de i5 13400 en R5 7600(nonX) erg efficiente chips worden out of the box

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 november 2022 08:51]

Reageer
Ik heb op mijn ASUS ROG Strix B660-I Gaming WiFi dat undervolten nog niet helemaal door. Het lijkt niet echt wat te doen, tot in ineens wat raar doe, en dan willen mijn efficiency cores niet meer boosten. Nou ja, ik weet ook niet zeker of ik dat zo heel erg vind. Gebruikt het hele systeem ineens onder maximale CPU load nog maar 150W of zo.
Reageer
Misschien ben ik teveel een leek en mis ik hier iets om enthousiast te worden over deze ontwikkelingen maar de toename in prestaties staat nu toch op geen enkele manier in verhouding met de toename van het stroomgebruik? Leuk dat AMD over hun eigen producten zegt dat de temperatuur niet uitmaakt voor de levensduur maar zoiets zie ik liever door een externe partij over langere tijd bepaald worden. AMD/Intel kunnen over cpu's die net uit zijn zulke uitspraken nog niet eens doen. Betekent hoger stroomverbruik niet vrijwel altijd kortere levensduur? Je voeding, moederbord, etc moet het vermogen allemaal maar leveren.

Het doet me denken aan ontzettend dure videokaarten die mensen op 70% laten draaien omdat er anders het hoogst irritante coil whine ontstaat. Waarom zou je dergelijk product accepteren?
Reageer
Uitgebreide reviews laten wel zien dat de prestatie per watt voorruit gaat, gemiddeld verbruik zal dus ook lang niet zo hoog liggen. Toch had ik ook liever de focus meer op zuinigheid willen zien. 10 jaar terug zou zo'n i9 het resultaat van een overclocker zijn, vet snel, maar niet stabiel met normale koelers. Doordat ze nu automatisch langzamer gaan als ze te warm worden, kan je zo'n proc wel normaal gebruiken.
Reageer
Voorruit (bijv van je auto) is wat anders dan vooruit ;-) (al zit die stand ook wel op een auto)
Reageer
Door de vorm van de chips komen ze met een lager verbruik alsnog tot een hogere interne temperatuur. Ze kunnen hun warmte niet goed kwijt maar zijn hierop ontworpen.

De hogere gemeten temperatuur is dus niet omdat er meer hitte wordt geproduceerd door een hoger verbruik.
Reageer
De AMD heeft tenminste de ECO modus waardoor de prestaties verhoogt kunnen worden. Maar dan nog heeft de CPU (of de chipset?) een hoge idle stroomverbruik.
Reageer
Men heeft het zo vaak over de toekomstbestendigheid van AM5, maar wie gaat er NU de hoofdprijs betalen voor een AMD CPU om vervolgens over 2 tot 3 jaar alweer de hoofdprijs te betalen voor een nieuwe?
Reageer
Ik.
Deze week deels nieuwe build gemaakt (op psu en gpu na). Ik zat op een dik 5 jaar oud am4 bord. Daar had ik ook een 5800X3D in kunnen doen, op de laatste BETA bios.
Leek mij niet handig om nu 300+ euro uit te geven en zeker weten dat ik over 2 a 3 jaar sowieso een heel nieuw systeem moet halen. Daarom iets meer uitgegeven aan Mobo voor AM5 zodat ik ook een volgende Ryzen er in kwijt kan. Ik zie niet hoe ik nu over 2 tot 3 jaar weer de hoofdprijs moet betalen. Alleen een cpu upgrade zou kunnen als ik ook naar een 4080 ga. Het geheugen was nu duur, sure. Maar ook mijn huidige geheugen zou niet optimaal gebruik maken van de 5800X3D.
Aangezien ik er voor gespaard heb maakt het mij persoonlijk ook niet zoveel uit nu.
Reageer
"Ik zie niet hoe ik nu over 2 tot 3 jaar weer de hoofdprijs moet betalen."

Hoe wil je niet de hoofdprijs betalen voor een CPU over drie jaar? Wat dan uitkomt is toch de hoofdprijs betalen?
Reageer
De hoofdpijs is CPU+Mobo+geheugen.

Dat is zonder upgradepad zoals bij Intel of om nu nog een AM4-setup aan te schaffen.

Met upgradepad (nu AM5 kopen) is:
Over 2, 3 of 4 jaar dan enkel een nieuwe CPU hoeven kopen en mobo en geheugen laten zitten. Ook al is AM5 wel duurder dan AM4 natuurlijk, als ie twee of zelfs drie CPUs meegaat is het natuurlijk wel goedkoper. Maw; dat is dan dus juis niet de hoofdprijs hoeven betalen.

Of het wat voor je is laat ik in het midden.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 23 november 2022 13:55]

Reageer
Dat is dus niet wat ik bedoelde. Lees in dat geval hoofdprijs maar als nieuwprijs.

Wie gaat er nu 669 betalen voor een 7950X om over drie jaar weer tegen de 700 te betalen voor de 9950X ?
Reageer
Dat klopt ja. Alleen die oude is nog steeds iets waard. Dus als je het tegen elkaar wegstreept is het het 1 keer een goede investering en daarna bijhouden.
En eigenlijk doe ik niet anders, elke 2 a 3 jaar komt er een nieuwe cpu of gpu in, om bij te blijven. Dit is mijn hobby, andere gaan op een vereniging of sportschool oid. kost ook elke maand contributie. Die contributie spaar ik op om zo elke keer een upgrade te kunnen doen.
Reageer
Ik snap wat je bedoelt. Ik denk dat er fanatiekelingen zijn die elke 2 of 3 jaar een nieuwe CPU willen. En dat sneller doen als moederbord kan blijven.

En besef ook goed dat je gerust een middenmotor-cpu kunt kopen en dan over een paar jaar weer. Dat kan ook interessant zijn. Dan is het nooit de hoofdprijs maar ben je toch redelijk up-to-date.

En dan is die long-term support dus extra prettig omdat je relatief veel betaald hebt voor het mobo tov de cpu. (Wederom even los van het feit dat een AM5 moederbord op dit moment echt aan de prijs is.)

Ik heb het zelf tot nu toe ook niet gedaan hoor maar ik ben niet zo'n power user, ik heb mijn 3570k de deur uit gedaan toen deze de bottleneck werd en vervangen voor een 9700k. Een maat van mij upgrade liefst wel wat vaker bv.

Overigens is nu een middenmotor cpu kopen en dan op het einde een vlotte ook een prima deal om het nog weer iets langer uit te kunnen zingen. Een beetje zoals bij de 3570k naar 9700k, maar dat zijn natuurlijke losse platformen. Echter heb ik bewust wat meer uitgegeven aan de CPU om dezelfde reden; langer ermee doen. Ik ga dan wellicht in de toekomst weer voor een middenmotor, waarbij ik dan weer een generatie extra wacht tov een hogere van een generatie eerder.

Allerlei afwegingen, allemaal valide wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 23 november 2022 15:52]

Reageer
Uuh misschien een noob idee van mij maar mobo's worden toch ook doorontwikkeld? Aanbod van nu is eerste generatie am5 mobo's... Volgens die rationale zou je dan nu een extra goed (duur) am5 mobo moeten kopen om het upgradepad van de zen4 processor gebalanceerd te houden.. Of tzt het mobo dan ook weer upgraden??
Daarnaast van wat ik gelezen heb zullen er naar verwachting volgend jaar cpu koelers voor de zen4 generatie op de markt komen die ze misschien wel goed koelen, iets met een misfit las ik. Dus ook de kosten van een nieuwe top aio koeler calculeer ik in, en die zijn duur..
Voorgaande en de veel te dure ddr5 zorgt ervoor dat mijn nieuw te bouwen systeem gewoon am4 gaat zijn
Reageer
Als je bedenkt wat een moederbord aan ontwikkeling doormaakt is dat voornamelijk:
- socket (maar die is net vervangen)
- ddr (maar die is net naar ddr5 gegaan)
- pci-e (maar die is vaak nauwelijks de bottleneck, heb even geen bronnen maar dat wordt af en toe eens gebenchmarkt en dat blijkt vaak enorm mee te vallen)
- usb etc (maar die gaan ook niet zo snel)

Je hebt nog wel geheugensnelheid binnen DDR5 die wellicht nog wat opkrikt, maar dat is toch wel behoorlijk ondergeschikt aan de CPU-snelheid. Dus een extra duur moederbord kopen hoeft wat mij betreft niet. Tussentijds een mobo vervangen van dezelfde socket heeft ook maar relatief beperkt nut. Sterker nog, je kunt straks voor een A620 gaan en dat is net zo goed een toekomstbestendige chipset, afgezien van wellicht de mindere pci-e lanes. Als je die pci-e lanes niet nodig hebt is dat toch wel een goede investering lijkt me.

Het gaat even om het principe overigens; niet dat je NU in AM5 zou moeten investeren. Het principe was; is een langlopende socket fijn? Mijn antwoord is: ja, maar wellicht enkel voor de power users. Ik zou inderdaad nu nog even wachten met AM5, gezien de 3d cache en de betere koelers. En A620 die eraan komt. Maar dat is altijd zo; je moet nooit zomaar het duurste kopen in de verwachting er daarom lang mee te doen.

Edit:
Heb even de prijzen erbij gezocht en het valt me alleszins mee, 32GB voor zo'n 140 euro en een B560-plank heb je al vanaf 200. Dat is prima te doen wat mij betreft.

Ik durf bijna te wedden dat een 7600X3D met betaalbaar DDR5-geheugen en een B560-bord of een A620-bord wanneer die uitkomt een zeer goede keuze gaat zijn voor korte en lange termijn.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 24 november 2022 11:54]

Reageer
Sterker nog, heb nu een 7950X, maar als de specs van een 7xxxX3D goed genoeg zijn, stap ik over.
Reageer
Precies. Ik ook. En dan kan je je 'oude' cpu vaak tegen een prima prijs verkopen.
Reageer
Dat hangt er helemaal vanaf wat die 9950x meer te bieden heeft als een 7950x.

Als je bijvoorbeeld geld verdient met video bewerking en die upgrade jouw idle tijd terwijl je wacht op renders van videos significant reduceert dan is 700 euro peanuts.

Ik zit in een andere business waar ik helaas vaak moet wachten omdat de hardware te langzaam is. Als ik met nieuwe hardware een uur kan besparen die aan een andere klant besteed kan worden dan is dat 500 euro extra inkomsten. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat over een periode van drie jaar een 700 euro upgrade die ca 15% sneller is, wat niet ongewoon is, veelvoudig wordt terugverdient. Sterker nog het verschil is groot genoeg dat er een hele nieuwe PC komt, die is ook zo terug verdient, voor een zzp-er is een hele nieuwe workstatio n vanwege de support en garantie vaak dan weer wat minder relevant en die kan mooit de cpu upgraden.
Reageer
Snel geheugen heeft weinig zin op de 5800X3D, de 3D cache zorgt ervoor dat het geheugen niet snel de beperkende factor is. Nu weet ik niet hoe dat zit met DDR4 geheugen dat op 2400 MT/s of minder loopt (dat is bij jou waarschijnlijk het geval), maar het heeft bijvoorbeeld geen zin om sneller dan 3200 MT/s te gaan.
Reageer
Ik heb er zelf ook niet naar gekeken, dus bedankt :)
Ging er blind vanuit dat aangezien de hele ryzen serie van begin tot eind nogal profijt heeft van snel geheugen dat bij de X3D ook zo zou zijn.
Maar water onder de brug nu, de nieuwe set staat klaar.
Reageer
Ik begrijp je misschien verkeert maar het gaat er om dat je dan niet ook nog eens een nieuw moederbord er bij hoeft te kopen omdat de nieuwste snellere CPU in eens een ander socket heeft zo als bij Intel wel heel vaak het geval is.

Mijn Game systeem draait overigens ook nog gewoon met een Ryzen 7 3700X, omdat naar mijn idee niet veel nut had voor mij om te upgraden naar een 5000.
Reageer
Als je het toch niet doet dan heeft het dus weinig nut. Ik weet van mezelf dat ik niet binnen een paar jaar upgrade dus daar heb ik niet m'n keuze op gebaseerd. Wel op het feit dat de 3700X op dat moment gewoon een veel betere keuze was dan alles van Intel.
Reageer
Mijn primaire (Game) systemen zijn al sinds 2000 (Socket A) allemaal AMD CPU's, mijn andere systemen hadden wel vaak Intel procesors, bvb Laptop's of PCtje voor mijn Moeder.
Beetje sympathie voor de Underdog denk ik, en omdat AMD wat Game prestaties betreft zeker tot en met 2005 beter presteerde als Intel, maar Intel weer beter was met Office aplicaties etc.
Reageer
Dat is @Rutgertje's punt: tegen de tijd dat de meeste mensen hun CPU zouden willen upgraden zijn de nieuwe CPUs al lang over op een ander moederbord. Het publiek dat daadwerkelijk ieder jaar of 2 zijn CPU gaat vervangen is niet noemenswaardig.
Reageer
Lijkt mij eigenlijk ook meer een ding van vroeger, toen was elk jaar of om de twee jaar een nieuwe cpubzoveel beter. Maar een cpu van nu 8 jaar oud zal zelfs nog prima voldoen voor de meesten.
Reageer
Hij zegt: "maar wie gaat er NU de hoofdprijs betalen voor een AMD CPU om vervolgens over 2 tot 3 jaar alweer de hoofdprijs te betalen voor een nieuwe?"

Lijkt me duidelijk dat hij dat ook bedoelt, aangezien hij het meerdere keren herhaald, maar met AM5 schat ik in dat je dan alleen de CPU hoeft te upgraden, en niet zo als bij Intel ook gelijk een nieuw moederbord omdat ze weer een ander socket hebben, AM4 is ook al 6 jaar mee gegaan. AM3(+) 7 jaar, en AM2(+) 4 jaar.
Reageer
Waarom wordt er niet gesproken over de toekomstbestendigheid van de twee verschillende kampen? Socket 1700 is aan zijn laatste set processoren bezig, terwijl AM5 maar net begint en je (hopelijk) nog twee generaties verder kunt. Je kunt dus een stuk langer door met een AM5 setup.
Reageer
Vroeger kocht ik ook vanwege toekomstbestendigheid. Maar de keren dat ik ook echt heb geupgrade is met 1 vinger te tellen 😅
Meestal laat ik alles 3-5 jaar zitten om gewoon alles nieuw te kopen.
Reageer
dat was dan ook waarschijnlijk steeds een intel build? :) daar heb je amper de keuze van upgrades binnen een platform. AM4 heeft net bewezen dat het wel degeljik kan.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 november 2022 23:07]

Reageer
Het is leuk dat het kan, maar waarom zou je?
Reageer
waarom zou je? ik weet niet maar als je gewoon nadien een CPU upgrade kan doen over verschillende jaren en architecturen heen... 1600AF - 3700X - 5800X en kijk maar eens wat je op al die jaren van performantie en optimalisatie wint en dat allemaal met eenzelfde 370x mobo en 3200C14 geheugen...als je dan ook nog eens niet kiest van early adaptor en wacht tot prijzen wat gezet zijn (of 2dehands...)

ja waarom zou je.... als je maar om de 5j ofzo een build koopt dan kan je beter een andere opzet kiezen. Maar dan maakt het ook niet uit welke vendor je nu kiest en neem je diegene die het beste bij je keuze/budget past.
Reageer
Idem. Ik ben van een 7700K naar een 13600KF gegaan. Dat is dus iets van 6 jaar. In die tijd zijn Ryzen 1-5 gekomen. Ik heb heel AM4 in 1 grote stap overgeslagen. Zo'n langdurige socket hoef ik alleen te doen om de verkoopwaarde. En het zou me verbazen als ik tegen de tijd dat ik aan een upgrade toe ben nog niet voor AM6 kan kiezen.
Reageer
Maar hoe relevant is dat? Socket 1700 is aan zijn laatste set bezig, ja, mar ook een stuk goedkoper. En dan is het nog maar de vraag of AMD zo'n upgrade pad ook gaan aanbieden (Threadripper *kuch*). En als ze het al aanbieden... hoeveel mensen hebben echt de noodzaak om met iedere processorgeneratie mee te gaan? Mensen die binnen dezelfde socketgeneratie willen upgraden gaan toch echt maar een klein aandeel zijn, zelfs hier op Tweakers. Tenzij er toevallig binnen dezelfde socket een gigantische sprong wordt gemaakt hebben upgrades vaak niet veel zin en als je al zover bent dat het wel van belang is voor jou kun je er zelf ook wel conclusies uit trekken.
Reageer
Vergeet niet dat het bij AM4 zeker wel zin had en ook veel gebeurt is dat mensen hun CPU hebben geupgrade als ze een Ryzen # 1000 processor hadden, ik ken helemaal niemand meer die nog zo een eerste generatie AM4 CPU in hun systeem hebben, zijn allemaal in iedergeval naar Ryzen # 3000 gegaan of zelfs de 5000
Dus dit zou zo maar het zelfde kunnen worden, dat mensen die nu een Ryzen # 7000 CPU systeem bouwen straks over stappen op de 9000 als die een heel stuk sneller mocht blijken.

[Reactie gewijzigd door WhiteSnake76 op 24 november 2022 00:40]

Reageer
een stuk goedkoper? als je kijkt naar identieke moederborden binnen 1700 chipset en de 2 generaties is er ook mega verschil in prijs: 100eur tussen 690 en 790 identiek type mobo.
ASUS TUF Gaming Z690-PLUS WIFI D4
ASUS TUF Gaming Z790-PLUS WIFI D4

https://tweakers.net/pricewatch/compare/1761252;1876226/
Dus een stuk goedkoper met oude moederborden wil je zeggen...

threadripper vergelijk is "kuch" bullshit, dit is geen generiek consumenten platform.

Niet de nood om te upgraden binnen chipset, dan heb je gewoon nog nooit een AMD platfrom gehad. Als er dan volgens u toch maar een klein aantal upgrades doen, waarom denk je dan dat er nu ineens zoveel 5000 serie verkocht wordt? geen upgrades ? Je bent hier wel op tweakers website... de generieke consument is idd het type profiel waar tweakers nu naar op zoek is, je voldoet volledig aan dat profiel...

https://www.hardwaretimes...d-in-germany-mindfactory/

denk je dat dit allemaal nieuwe sales zijn met nieuw mobo....

[Reactie gewijzigd door d3x op 24 november 2022 09:41]

Reageer
Ik denk dat dat inderdaad zoals enkele anderen ook al posten dat veel mensen (waaronder ikzelf) een multi year build maken en daarmee 2 generaties of meer overslaan.
Reageer
Ik heb net nog een Intel i5-12600 upgrade set gekocht. Ik heb heel lang naar het nieuwe AMD platform gekeken, maar vond zowel de prijs als de hogere temperaturen (en stroomverbruik) net iets teveel. Daarnaast blijkt uit de benchmarks dat de Intel i5-12600 prima mee kan komen (en soms zelfs sneller is) met de AMD Ryzen 5 7600X.

Deze upgrade doe ik van een Intel i5-9600 setje, dus ik liep al aardig achter inmiddels. Ik vermoed dat ik hier weer een mooie tijd mee vooruit kan. Zodra dat aan vervanging toe is kijk ik wel weer eens naar het AMD aanbod op dat moment.
Reageer
Goede keuze, die 12600.

Ik ben zelf nog steeds blij met mijn 9700k, en grappig om te lezen dat ik dat ding nog zeer prima vind en jij een 9600 aardig achter vind lopen. Zo ieder zijn meug, en die diversiteit is ook leuk om te lezen vind ik.

De 9700k blijft de komende jaren nog, ik game niet echt meer. Enige is dat het voorbereiden van bestanden voor de 3d-printer ik soms wel koffie kan gaan zetten zo lang het duurt. En eigenlijk is dat dan ook weer niet erg; pauzes nemen is goed.

Anyway, dit is volledig offtopic maar ik vond het gewoon leuk om even te reageren :+
Reageer
Een 9900K doet het ook nog best, heb daarnaast ook een 12400 en bij gewoon gebruik eigenlijk geen verschil. Ga je benchmarks draaien dan zie je uiteraard verschillen.
Reageer
Nu de 7600X te koop is aan 243EUR begin ik te twijfelen; slechts 6 cores, maar dat is voor gaming voorlopig voldoende en voor AM5 komen er nog wel leuke dingen uit.

Al kosten de moederborden gemiddeld even veel als de CPU…
Reageer
Ik persoonlijk wachten op de A620 bordjes. Die zullen wel een stuk goedkoper zijn en tegen die tijd is DDR5 waarschijnlijk nog verder in prijs gezakt. Mogelijks is er dan ook al een 7600X3D beschikbaar (de 7800X3D gaat er ook aankomen, 12 & 16 core modellen is onduidelijk momenteel). Lijkt me de ideale combinatie. Zo'n A620 bordje is waarschijnlijk erg functioneel voor een normale setup met 1 GPU & SSD en overclocking is minder en minder nodig gezien AMD ze al zelf veel te ver pusht.
The A620 chipset is said not to be much different, according to Angstronomics virtually all capabilities are retained, only instead of eight PCIe 4.0 lanes this chipset has only four.
en
Finally, there's an update on the A620 chipset platform. So far, AMD has confirmed X670 & B650 chipsets but the leaker states that the A620 chipset will be announced around Q2 2023 and will not offer CPU overclocking support. The entry-level platform would make sense with Non-X and low-end Ryzen 3 chips if AMD plans on launching them. This may solve the high pricing issue of the AM5 platform
Reageer
Ja die mobo prijzen zorgen er wel voor dat ik hier nog voorlopig vanaf zie. De prijsdaling van de AM5 processors lijkt toch permanent dus echt haast is er niet bij, maar met mobos die ook rond de 300 euro kosten + de verplichte overstap naar DDR5 maken het wel in 1 keer een heel duur grapje
Reageer
Voor een nieuw werkstation (foto/video) zit ik zelf te kijken naar de 7900X, beste compromis tussen prijs, prestatie en verbruikskosten. De processors zijn tot daaraan toe maar de prijzen voor een moederbord... Flink!
Reageer
Ik snap dat dit een "stand off" is tussen de Intel en AMD generatie. Maar, hoe verhoudt dit CPU geweld zich tot de M2 van Apple? Stel ik wil videos renderen?
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee