Door Luke van Drie en Jelle Stuip

Nog even niet kopen - Intel Arc A770 Review

12-11-2022 • 06:00

99 Linkedin

Als het om videokaarten gaat maken AMD en Nvidia al een jaar of twintig de dienst uit, maar met de Arc-kaarten van Intel komt er een derde speler bij. Intels topmodel is de A770 en in deze video vertelt Jelle je hoe die kaart presteert en of hij de moeite waard is.

00:00 - Intro

00:18 - Specificaties

00:43 - Vergelijking met AMD en Nvidia

01:11 - Prijs

01:36 - 3DMark Fire Strike

02:11 - Cyberpunk 2077

02:31 - Prestatie-index

02:54 - Frame-times

03:58 - Metro Exodus

04:48 - Conclusie

Reacties (99)

Wijzig sortering
Nog even niet kopen..

Wat een titel. Intel heeft early adopters nodig hoor zogenaamde Tweakers. Anders verliezen we de derde gpu speler vooraleer hij gelanceerd is.

Juist voor jullie publiek is experimenteren met Intel GPU’s net boeiend. Gemiste kans.
Reageer
Conclusie in het geschreven artikelen was veel milder, werd ook niet gewaardeerd in de comments.

Daar word een beeld geschetst dat Tweakers de kaart te rooskleurig neer zet en er op dit moment gewoon geen redenen zijn om de kaart aan te schaffen op basis van kosten, prestaties of energie verbruik.
Reageer
Het is toch nooit goed. Dat is helaas hoe het is.

Ik vind de video eigenlijk best een prima samenvatting. "Niet slecht, maar wij adviseren de concurrent op dit moment." Het artikel over de Arc 380 was vrij meedogenloos, het geschreven artikel over de Arc 770 was mild. Deze review zit er ietwat tussenin.

Niets is zo vervelend als frametimes die niet stabiel zijn, en koop je nu die Arc dan ga je je daar ongetwijfeld aan storen. Leuk dat je als Tweaker kan tweaken zoals hier gesuggereerd wordt, maar een GPU is toch een aardig gesloten systeem en je bent volledig afhankelijk van de drivers. Nogal wishful thinking om dan toch de early adopter uit te gaan hangen. Waarom begrijp ik niet, een videokaart moet frames stampen, en ik hoef daar niks aan te tweaken. Ok, als je wil overklokken prima, en dat is wellicht een niche waar ze nog wat meer in hadden kunnen duiken in de review.

Temeer dat de consensus hier in de reacties vreemd is, omdat we het hebben over Intel, die werden een paar jaar geleden nog afgebrand omdat hun CPUs nauwelijks verbetering hadden. En nu zouden we massaal deze kaart moeten gaan aanschaffen om ze te steunen? Als we het nu hebben over een starter, is early adoption essentieel voor zo'n bedrijf. Maar Intel investeert miljoenen of zelfs miljarden, voornamelijk in R&D. De kaart is slecht verkrijgbaar, dus Intel weet al dat ze met deze generatie vooral kosten maken, en weinig omzet. Intel snapt ook wel dat je niet ineens de markt overneemt. Laat het maar gewoon even zijn tijd krijgen, hun volgende generatie zal ongetwijfeld een groter succes worden.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 12 november 2022 14:18]

Reageer
En dan ook nog over idle power gebruik "dit is zonde van de energie". En dan in de recente roundup van 4090 kaarten het stroomverbruik niet als minpunt noemen, schiet mij maar lek..
Reageer
Als je een 4090 koopt dan weet je ook wat je kunt verwachten met verbruik onder load.
40watt idle is gewoon ontzettend veel, en inderdaad, zonde van de energie.
Reageer
De 4090 levert flink betere prestaties per Watt. En idle is ie een stuk zuiniger.
Reageer
Dat is wel gewoon op te lossen met software en andere powerstates had ik begrepen?
Reageer
De oproep om deze kaart te kopen en zo het duopolie van AMD en Nvidia te doorbreken is niet omdat Intel steun nodig heeft, maar om de consument op termijn meer keuze, lagere prijzen en betere prestaties te bieden door meer concurrentie op de GPU-markt. Als Intel deze markt als onaantrekkelijk gaat beschouwen en zich terugtrekt is de kans vrij klein dat die gewenste derde speler er komt binnen afzienbare termijn.
Tegelijkertijd is dit voor de meeste mensen een erg dure aankoop om primair vanuit principiële redenen te doen en begrijp ik het advies om vooralsnog voor de concurrentie te kiezen.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 12 november 2022 14:51]

Reageer
Bovendien kan Intel een leuke intruductieprijs hanteren terwijl de drivers worden doorontwikkeld en de spellen op compatibiliteit aangepast. Intel heeft daar genoeg geld voor.
Alleen qua marketing is dat lastig, maar via een bundelactie kunnen ze dat best.
Reageer
Tweakers biedt Intel hier iets veel waardevollers dan een aankoopadvies, namelijk kritische feedback. Intel kan de volgende generatie kaarten hiermee verbeteren. Nou verwacht ik eigenlijk dat Intel zelf ook wel weet wat er schort aan deze kaart, maar dan begrijp ik weer niet dat ze 'm met deze tekortkomingen tegen deze prijs uitgebracht hebben, dus kom ik er toch weer op uit dat het waardevolle feedback is.
Reageer
Wat een rare beredenering. Intel zet een stel kaarten neer op de markt die issues hebben en onder doen aan de concurrent. De consument kiest hier dan niet voor en dan zou het dus de concurrent zijn schuld zijn als intel zich terug trekt op de GPU markt?

Intel heeft zat cash en krijgt zelfs subsidies vanuit overheden. Mochten ze zich terug trekken uit de GPU markt is dit alleen aan zichzelf te danken.


De prijzen die nu gehanteerd worden voor gpu's heeft de consument wel aan zichzelf te danken. Als jan en pietje de absurde bedragen neerlegt die NVIDIA er voor vragen waarom zouden ze deze dan verlagen? Waarom zou AMD dan echt normale bedragen vragen als ze nu al ruimschoots onder NVIDIA zitten?

Nee er zou in principe niet eens een derde speler nodig zijn...
Reageer
Intel heeft beta-testers nodig om ooit in de buurt van AMD en nVidia te komen.
Er zijn hierover in feite twee meningen op tweakers:
  • Intel moet opdraaien ervoor dat ik me dat aandoe
  • De andere tweakers moeten het maar doen omdat het leuk is
Let ook wel hoe @Benga nergens zegt dat hij het gaat doen omdat het leuk is.
Reageer
Hey @Darkstriker ik krijg het hard te verduren hier vandaag. Ik vind mijn standpunt echter niet extreem en hecht ook zeker waarde aan het feit dat Intel beter zijn huiswerk had moeten doen. Maar om plots te verwachten dat alles zoals een trein draait is toch ook wel wishfull thinking. Hoe lang Knokken amd en nvidia reeds aan drivers …

Aan alle anderen, ik wou helemaal geen haat zaaien naar Tweakers of de miljarden organisatie Intel een hand boven het hoofd houden. Ik wil wel dat de markt naar 3 aanbieders evolueert om het beter te maken voor jou en mijzelf.

Peace out
Reageer
Ik zeg nergens dat ze het als een trein moeten doen. Dat heb ik ook nergens verwacht. En ze hebben ook open gecommuniceerd dat hun drivers slecht zijn. Allemaal prima. Maar zorg dat de prijs erna is. €250, €300 absoluut max. Als ze niet de derde speler worden omdat ze de ballen niet hebben erin te investeren, dan zouden ze als derde speler ook niks toevoegen voor consumenten. Sterker nog, hoe meer ik van hun team hoor, hoe meer ik het idee krijg dat ze hoe dan ook niks gaan toevoegen. Ze zijn gewoon veel te vol van zichzelf ondanks dat ze nog nooit een degelijk concurrentievaardig product in deze categorie op de markt hebben gebracht.
Reageer
Ik vind dat er een ding over het hoofd wordt gezien met deze kaart, en dat de de encoding/decoding van videodiensten en het transcoden hiervan.

In een Linux machine met deze GPU heb een mooie plex server. (Nvidia limiteert zijn consumenten gpu tot 2 streams en AMD wordt door plex nog niet ondersteund)
Reageer
Mogelijk, maar hoe fijn is het om deze kaart daar voor in te zetten als het idle gebruik belachelijk hoog is vergelijken met de alternatieven?
Reageer
Overigens kun je die beperking weghalen — ik zou vanuit dat oogpunt ook eerder een Arc halen natuurlijk, maar ik zeg het er maar even bij.
Reageer
Ik vind over het algemeen dat in al het nieuws Tweakers behoorlijk negatief is over de nieuwe kaart van Intel. Ik zeg niet dat er in de review onwaarheden zitten, maar ze laten bij elk nieuws wel een bepaalde negatieve toon willen zetten. Even snel paar plaatjes dat de kaart gemiddeld mee kan komen, maar stil blijven staan bij Cyberpunk die slecht scoort.

Als ik de review moet samenvatten kom ik tot de conclusie dat:
- Kaart mooie specs heeft
- Kaart niet goed mee kan komen dan AMD en Nvidia
- Het vermoedelijk door drivers komt
- Kaart in Cyberpunk echt matig draait
- Kaart over algemeen prima mee kan komen, maar niet 1 1/2 sneller is.
- 40watt idle stroomverbruik
- Kaart slecht leverbaar is

Er wordt gewoon niet gefocussed op de doelgroep waar deze kaart voor is. Daarnaast zijn er ook games waar de kaart juist WEL laat zien dat het prima mee kan doen. En dat is voor een nieuwkomer echt behoorlijk knap. Tuurlijk, als jij op 16 jarig leeftijd, op je zolderkamer, een vette gamepc wil neerzetten met je gespaarde geld dan ga je niet voor deze kaart. Maar ik denk dat dit meer de conclusie moet zijn en niet de screeuwende titel "Nog even niet kopen".

Persoonlijk hoop ik dat ze over een X aantal maanden nog een keer deze kaart gaan reviewen. Ik ben benieuwd of de drivers dan beter zijn geworden.
Reageer
Ik verbaas mij ook over de negatieve toon die Tweakers (de redacteuren/recensenten) aannemen voor ARC. Van allen die ARC zouden kunnen kopen, lijken Tweakers (de gebruikers van deze site zelf) mij juist een best goede doelgroep.

Wie namelijk even wil sleutelen aan een ARC, kan veel van de negatieven uit de review oplossen. https://www.youtube.com/watch?v=wktbj1dBPFY, DXVK om de DX12 --> DX9/10/11 emulator te vervangen voor grote performance gains.
https://www.intel.sg/cont...untrylabel=Asia%20Pacific, Intel's eigen aanpassingen voor betere idle power draw.
En nog even een beetje geduld voor wat verbeteringen in de drivers, et voilà, je hebt voor tussen de €350 en €420 een kaart met veel VRAM, goeie raytracing performance, AV1 encoding en oprecht een mooi uiterlijk (subjectief, maar dan nog).

Zodra de A770/A750 wijd beschikbaar komen, overweeg ik serieus om er eentje in huis te slepen. Zelfs al speel ik nog HEEL vaak DX11/DX9 games. Het lijkt me ergens ook gewoon leuk om een beetje te ''Tweaken'' :P
Reageer
Maar voor 440 euro heb je al een Radeon RX 6700 XT. Goed, dan heb je geen AV1 encoding, maar voor de rest een kaart die aan alle kanten beter is.

Tweaken is echt leuk en zo'n nieuw product proberen (en daarmee supporten) kan echt een meerwaarde hebben die niet in de prijs zit.
Maar vergeet niet dat je als consument geen beta tester bent. Bovendien maakt Intel al bijna 25 jaar GPU's en leveren ze wereldwijd 65% van de GPU's. Dus eigenlijk moeten ze een beter eindproduct kunnen afleveren dan dit.

Met zoveel ervaring geloof ik niet dat die drivers vlot beter worden, anders waren ze nu al wel beter geweest. Een kritische toon lijkt mij dan ook meer dan terecht.
Reageer
Je mist een beetje het punt hierin. Ook jij gaat ervan uit dat je meeste bang for bucks wil hebben op FPS gebied. In dat geval kun je beter een AMD kopen. Wat @JSLV zegt is precies de spijker op zijn kop slaan. Wil jij een kaart kopen, hem in je pc steken en gelijk de best FPS hebben? Dan is deze kaart niet voor jou. Wil jij lekker tweaken, foefjes toepassen dan kan je best wel wat uit de kaart persen.
Reageer
Ik vind ca €400,- voor een speeltje wel erg veel geld!
Een beetje tweaken en foefjes toepassen is leuk, maar als je voor hetzelfde geld gewoon een kant en klaar alternatief kan kopen wat beter presteert...waarom zou je dan aan een ondermaats product je geld uit willen geven wat je met een hoop extra moeite (hopelijk) nog een beetje op niveau kan tillen?

Als de prijzen nu dermate laag waren dat je na het tweaken voor minder geld een vergelijkbaar product zou hebben als bij de concurrent...dan is het misschien nog het overwegen waard.
Reageer
Het leuke van tweaken lijkt me ook vooral dat je met wat sleutelen iets gelijkwaardigs of beters neer kan zetten, júist voor minder geld. Als je al gelijke prijs moet betalen en dan nog sleutelen is de meerwaarde voor velen al minder, denk ik. Precies wat je zegt, voor hetzelfde geld koop ik dan liever een out of the box goed werkend product.
Reageer
Ik ben het met je eens dat leuk lopen kloten met een kaart leuk is en typisch voor mensen op dit forum zou moeten zijn. Maar het feit blijft dat het een product is met veel kinderziektes, terwijl het daar niet voor geprijsd is.
Reageer
Je kunt inderdaad beter voor je geld doen, dat is niet het punt.
maar vergeet niet dat je als consument geen beta-tester bent.
Dit lijkt me een eigen keuze, ik wil best beta-tester/early adopter zijn van een product als ARC, als dat tot gevolg kan hebben dat de GPU-markt weer concurrerend/innovatief wordt. In dit geval zou ik van harte de underdog ondersteunen, zelfs al krijg ik op de korte termijn geen geweldige price/FPS.
Reageer
Dan koop je toch de kaart zonder je aan te trekken van de reviews.

Review moet weerspiegeling van de werkelijkheid zijn. En de werkelijkheid is dat in vergelijking met de concurrenten de kaart onvoldoende goed genoeg is.

Ik denk dat je bij jezelf te rade moet gaan waarom je teleurgesteld bent. Denk dat het eerder te maken heeft met te hoge verwachtingen van de kaart hebben gehad die nu niet uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 12 november 2022 16:09]

Reageer
Ik weet even niet precies waar ik het tegengekomen ben (mogelijk gewoon de wan show van Linus tech tips), maar er werd uitgelegd waarom Intel niet zoveel heeft aan hun ervaring met drivers voor hun integrated gpu's... Het probleem is dat je bij een vrij zwakke igpu meer taken af wil laten handelen door de cpu. Bij een discrete gpu is dat andersom, je wil juist zoveel mogelijk door die relatief krachtige gpu laten doen om niet op je cpu te bottlenecken. Dat zou de primaire reden zijn waarom dit toch grotendeels nieuw terrein is voor ze.
Reageer
Ik ben met je eens dat Tweakers.net het hele 'tweaken' mist in hun reviews (al jaren), maar dat is niet alleen een issue bij deze Intel Arc kaart, maar ook bij hun reviews van AMD en Nvidia kaarten. Mijn conclusie sinds twee weken is dat je gewoon de reviews op Tweakers.net moet overslaan (als in geheel onbetrouwbaar), het enige interessante is nog de comments (als je de fanboy comments vermijd). Het was al jaren dat je naast de Tweakers.net reviews een second en third opinion moest halen bij andere review sites die dieper op de materie ingingen. Het is er niet beter op geworden (understatement)...
Reageer
Ik snap wat je bedoelt.

Ik ga er zelf zeker één kopen om OneAPI te testsen. Het is alweer enige tijd geleden dat ik OpenCL 2.0 gebruikte ipv CUDA en SYCL heb ik nog nooit gebruikt.

Echt tweakers gebruik: ik ga er geen spel op spelen! :) Dus hoe goed of slecht de gaming drivers zijn boeit me niets. Mooi meegenomen als de drivers over een tijdje beter worden om de optie te hebben en iemand er blij mee te maken die het geld niet heeft om een nieuwe PC te kopen (dat doe ik met al mijn oude hardware, maar de vraag wordt minder nu veel middelbare scholen laptops eisen; een zware dobber voor veel bijstand en minimum loon gezinnen)

In het verlengde van dat laatste, ik weet niet of de markt van mensen die zich een tweede PC met een 440 euro dure kaart kunnen veroorloven om wat mee te experimenteren. Ook de tweaker zal een 'normaal' werkend systeem willen hebben.
Reageer
Precies, vroeger toen ik overstapte van een 3DFX voodoo 2, 12mb naar een Nvidia TNT 2 Ultra liep ook niet alles meteen zoals ik gewend was, als de mensen toen ook niet massaal Nvidia hadden gekocht was het ook nooit iets geworden.
Reageer
doelgroep tweakers? misschien moet je dan even 10j terug in de tijd... het doelpubliek is hier al jaar en dag anders...

de meeste zagen en klagen en zijn nog niet eens capabel het laatste 1.5jaar om rechtstreeks een GPU te kopen van AMD en Nvidia...

De ARC is gewoon geen goede optie om te kopen. tweakers of niet. Steun aan Intel als 3e GPU aanbieder... mja als je graag dom bent als consument doe gerust... als het aan intel lag dan zaten we nu nog op dual en quad core en netbusrt tech. Het is enkel nvidia die serieus scheef gaat in zijn prijs/prestaties in releases. En toch blijven alle groene fans maar kopen, want DLSS, want drivers 10j geleden etc... }:O ja daar komt de echte tweaker weer boven die niet capabel is om een driver deftig op OS te zetten.....

[Reactie gewijzigd door d3x op 12 november 2022 12:49]

Reageer
Ik vond de ARC A770 review schandalig slecht! 'Cherrypicken' van prestatie resultaten, slechte prijsvergelijking, niet de aandacht geven aan verbruik dat het bij het Nvidia aanbod deed.

Je moet een product dan ook niet over potentiële potentie, maar op de huidige situatie.

Bron:
review: Intel Arc A770 - Meer keus in het middensegment
Reageer
Dank voor je samenvatting. Video-reviews bekijk ik eigenlijk nooit en dan ben je afhankelijk van Tweakers zoals jij.
Reageer
En terecht negatief. De tweaker avondturristen die rauw product willen testen en aanklooien is klein deel van audience laat staan gewone consument die kwaliteit in hardware en software wilt. De software is ruk de drivers lopen achter. En fine whine verwachting is geen garantie. De lage oplage is goed voor die doelgroep die graag wilt klooien. Of collector editie. Voor voormalige i740 owners. Ik had een Asus i740 goede ervaring mee. Komt wel goed volgend jaar maar dan wacht ik liever Battlemage af.
Reageer
wat ik jammer vind aan tweakers hedendaags is het grofweg overnemen van nieuws artikelen en een simpele schema maken van x vs y. Er komt letterlijk niks meer bij kijken wat een product wél biedt en evt kan dmv te tweaken o.i.d. Het is een simpele nieuws website geworden.
Reageer
Wat is dat nu weer? Als ze de drivers niet in orde krijgen moet je niet lanceren. Punt uit.

Intel geen start-up waarbij sympathisanten belangrijk zijn. Die nemen er best graag de haperingen of mindere frame rates bij in de hoop dat het met drives updates beter wordt.
Reageer
Ach, AMD en Nvidia lanceren hun kaarten ook vaak genoeg met brakke drivers.
Reageer
Dan moeten ze 4 million GPU of g-kaarten jaar of 2 opslaan en nog wat vel rooiere resultaten aan hun aandeelhouders tonen. Denk dat ze te ver overtijd waren en de software team dramatisch achter loopt. Als in de hardware was er al lang maar de software niet en drivers lopen ook achter.
Ze hebben de software en driver aandeel wat nV en AMD in laatste 20 jaar opgebouwd hebben zwaar onderschat.
Reageer
Ja ik begrijp dit ook niet helemaal. Schrijf dan iets van 'Videokaart met potentie' oid.
Reageer
Welke potentie? Er is geen reden om te verwachten dat Intel zijn zaakjes straks wel op orde heeft.
Reageer
Want...? Klinkt meer als jouw verkapte mening.
Reageer
Want jij ziet bedrijven wel altijd de problemen van hun producten oplossen?
Reageer
:D

[Reactie gewijzigd door spokje op 12 november 2022 18:06]

Reageer
Wat een titel. Intel heeft early adopters nodig hoor zogenaamde Tweakers. Anders verliezen we de derde gpu speler vooraleer hij gelanceerd is.
Na duizenden keren voor de kiezen geworpen te hebben gekregen dat bedrijven geen goede doelen zijn (meestal als excuus voor een slecht product/prijs/dataroof), zal ik zo vrij zijn om dit miljardenbedrijf de zelfde gunst terug te verlenen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 12 november 2022 09:09]

Reageer
Volmondig mee eens.

Het valt uiteraard te verwachten dat er haken en ogen tekortschieten ten aanzien van een nieuwe GPU-speler die zijn eerste kaarten komt te introduceren.

Dat indachtig mis ik dan het verwelkomen van een nieuwe GPU-speler, het geven van een faire kans, hen de tijd bieden te verbeteren, de positieve kanten beter belichten - en daar staat dan de titel tegenover "Nog even niet kopen - Intel Arc A770 Review"... Dit kan je bezwaarlijk een nieuwe speler een faire kans geven noemen. Tig mensen beslissen dan al om de review verder niet te lezen/bekijken en beslissen dit product al meteen niet te kopen.

Dat neemt niet weg dat de negatieve punten er niet zijn, uiteraard zijn die er. Maar een titel als (bijvoorbeeld) "Mooie start voor de Intel ARC A770, maar nog niet voor iedereen" nuanceert dan tenminste een beetje en laat ruimte voor specifiekere doelgroepen waarvoor deze kaart wel geschikt is.
Reageer
Het voornaamste wat ik van deze kaart wil weten is moet ik deze (willen) kopen? Tweakers weet ook dat meer mensen met deze vraag leven dus zoeken gewoon de kop die de meeste clicks (en dus advertentie inkomsten) oplevert.

We leven nou eenmaal in een attention economy. Heb je daar moeite mee en wil je meer genuanceerde koppen? Dan moet je ervoor zorgen dat Tweakers minder afhankelijk wordt van afvertentie inkomsten en een gewoon abonnement afsluiten.
Reageer
Ja sponsor jij even een miljardenbedrijf 8)7

Moet niet gekker worden dit. Reviews horen niet gemanipuleerd te worden omdat je graag een bepaalde marktbeweging wilt zien. Tweakers heeft hier een verantwoordelijkheid naar de gebruiker, niet naar Intel.
Als jij perse early adopter moet zijn kan je dat als Tweaker zelf beslissen, maar Tweakers hoeft niet te doen alsof het een goede aankoop is.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 12 november 2022 11:27]

Reageer
Tweakers zijn geen unpaided alpha testers die nog steeds een veel te prijzige kaart kopen (voor wat ie kan). Als Intel had gedaan wat ze hadden gezegd in interviews ver voor launch, dat ze de kaart in de markt zouden zetten op de lage prestaties, dan zou het wellicht een ander verhaal zijn geweest.

Het is niet aan ons om een derde speler op het GPU vlak te spekken en ZEKER niet Intel, die absoluut geen underdog is en bergen geld heeft.

Daarnaast nog eens alle geruchten over de hele Intel GPU lijn die wellicht DOA (Dead On Arrival) zou kunnen zijn (Intel trekt de stekker er uit).

Dit is absoluut geen kaart voor Tweakers.

Dan zou ik zelfs willen zeggen dat een 4090 of een 7900 een betere keuze is voor een Tweaker, om die vervolgens te tweaken om zo veel minder stroom te verbruiken tegen nog steeds enorme prestaties (op alle vlakken)...

Note: Ik koop ook deze generatie geen nieuwe decicated video kaart, de laatste is alweer 8 jaar oud (GTX970) en ook die gaat binnenkort de deur uit en daar komt geen vervanger voor vanuit Nvidia, AMD of Intel. I game voorlopig op de integrated graphics van een 4800U, Steam Deck en wellicht eerdaags een 6800U. Allemaal zeer low power APUs (van AMD in dit geval) die heel weinig stroom verbruiken en op alle vlakken enorme prestaties neerzetten, helemaal voor hun stroom verbruik. Sure, geen 4k gaming met die systemen. Maar voor alles waar die integrated graphics niet goed genoeg voor zijn, pak ik voorlopig een game streaming abo. Maar als ik een high end dedicated GPU nodig zou hebben, dan zou dat deze generatie een Nvidia kaart zijn...
Reageer
Idle = 30W extra.
Als je PC 365 dagen per jaar aan zou staan is dat bij €0,70 per kWh (dat is de huidige stroomprijs): €183,- per jaar extra.

Stel je hebt hem niet 24/7 aan, maar gebruikt hem ook voor je werk 5 dagen per week 8 uurtjes en dat 46 weken.
Dat is €38,50 extra stroom per jaar t.o.v. NVIDIA of AMD. Er van uitgaande dat je werk weinig GPU kracht nodig heeft (programmeren/office/browsen).

[Reactie gewijzigd door djwice op 12 november 2022 15:25]

Reageer
Het is een consumentenproduct, geen kickstarter: als je een blinde test zou doen, waarbij gebruikers GPUs van Intel, AMD, en nVidia van dezelfde prijs laat gebruiken, dan verliest Intel met significante marges, zo simpel is het.

Als reviewers consumenten slechtere producten gaan aanraden om een miljardenbedrijf te helpen zijn we echt ver van huis: AMD Bulldozer chips kregen ook geen troostprijs uit sympathie, het waren gewoon slechte producten. Pas bij de eerste Zen chips werd AMD weer aangeraden, en dat was ook terecht want het was ook een echt competitief product.

De A770 is dat voor de meeste consumenten niet.
Reageer
Van zodra het ding compatible is met mijn Unraid server en ik kan meerdere VM's en mijn Plex voorzien van acceleratie, koop ik er eentje.
Reageer
Is het bekend of de ARC kaarten dit ondersteunen, GPU virtualisatie?

Alleen daarom zou het al een interessante kaart kunnen zijn, want voor zover ik weet ondersteunt AMD dit helemaal niet, en blockt NVidia het actief voor de consumenten kaarten.
Reageer
.

In de pricewatch worden kaarten van Amd en Nivida bij chips, alleen benoemd bij met hun chip, zonder merknaam van de fabrikant. Bijvoorbeeld: rtx 3080. Bij de Arc A770, staat er Intel Arc 770. Laat dat Intel weg, en ze staan bovenaan in het chiplijstje. Dat is ook bijn oa Nvidia en AMD zo.
Reageer
experimenteren met een kut kaart is niet boeiend. Tweakers willen een rete snelle kaart waar je nog meer uit kan halen met tweaken.
Reageer
Of een rete zuinig kaart die precies doet wat je nodig hebt. Uitdaging kan bijvoorbeeld zijn om deze 40W idle zelf onder de 10W te krijgen zonder verlies van performance.
Reageer
Je vergeet volgens mij dat hier op tweakers niet meer alleen maar echte hardcore uh, nouja, tweakers zitten. Ik vins het fijn voor mijzelf een capabele pc te kunnen bouwen, daar houd het op. heb het geld er ook niet voor om te experimenteren.
Reageer
Ik heb 'm dus besteld en kan niet wachten tot er aan de deur gebeld met wordt met het pakketje.

Je bent een Tweaker of niet... :)
Reageer
En wat zijn je overwegingen geweest om juist deze kaart te bestellen en niet een andere? Daar ben ik wel heel benieuwd naar!
Reageer
Heel simpel, nieuwsgierigheid en omdat ik het kan betalen, meer zit er niet achter
Reageer
Voor deze prijs maak er maar de 6700XT. Prijzen zijn aardig aan het dalen en in de actie heb je al een 6700xt voor 440 euro. Ja dat is dan wel 10% meer dan wat de ARC A770 zou moeten kosten, echter is de vraag of deze kaart wel voor die prijs word verkocht. (Iets met GPU die toch voor een hogere prijs worden verkocht)

Jammer dat de 6700 XT niet is meegenomen in de 3D Marks. (Overige wel in de game benches) Denk namelijk dat deze kaart meer de concurrent is voor de Intel dan de 3060/6600. Verder denk ik dat het een kwestie van tijd is tot Intel ook heeft aangehaakt. Mits ze de lange adem ervoor hebben.


uitvoering: Powercolor Fighter AMD Radeon RX 6700 XT 12GB GDDR6
Reageer
Ik zou deze kaart dus juist willen kopen. Die drivers zijn het punt niet. Wellicht een puntje nu, maar dat komt in de toekomst wel goed. En zo heftig gamen doe ik nu toch niet dat ik nog altijd tevreden ben met mijn RTX2060. Waarom ik dan zou upgraden is dan nog maar even de vraag. Maar waarom ik zou wachten met kopen zoals de titel zegt is mij niet helemaal duidelijk. Zeker gezien de prijs. Daarnaast is het design ook een stuk aantrekkelijker. Zeker voor een minimalistische build. Geen overdreven gamer look en zonder al die gekke LED's.
Reageer
de shroud zit vast met lijm en is een heuze hitte val. denk dat meeste van deze kaarten niet heel lang mee zullen gaan.
Reageer
Ik wil er best 1 kopen, maar op het moment is die nergens te koop, en ik ga hooguit voor de 16GB, 8GB begin ik echt niet meer aan als ik nu nog een videokaart koop.
Reageer
Nog even niet kopen ?
Presteert beter dan directe concurrent van dezelfde prijs.
betere titel was; nog even nergens te koop
https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-a770/26.html
Reageer
Werkt prima met de beta drivers. Eigenlijk is prima nog een understatement. Ik heb geen glitches of een underperformance. Helemaal geen slechte keuze als je de kaart voor een redelijke prijs kunt krijgen. Sowieso kans klein dat je in NL wat kunt vinden. Of dat je een redelijke prijs kunt krijgen gezien het hoge-scalping-gehalte in NL. Ik heb 'm omgerekend voor 320 euro aangeschaft. Een 3060 heb je niet eens voor die prijs. Zelfs tweedehands niet. Overpriced scalped shit.

1440p meeste games tussen 70fps en 100. RDR2 en Forza5 voorbeelden.
Als mediapc op 4K televisie prima beeld.

Geüpgrade vanaf een 2070 RTX. Haalde met deze op de meeste games 60fps. 1440p.
Ik ben eigenlijk niet zo'n grote gamer dus de ARC gaat ws naar mijn zoon' pc.

En schandelijk van Tweakers dat ze met zo'n halfgare betuttelende popiyopi titel aan komen draven.
Er moet maar gauw een mogelijkheid komen om artikelen van tweakers te kunnen beoordelen.
Reageer
Zou iemand zo vriendelijk willen zijn om een samenvatting van de conclusie te delen?
Reageer
Heb de A750 en hij is nog maar net stabiel genoeg voor normaal desktop gebruik.
Reageer
Bedoel je daarmee dat zodra je ook maar iets serieus wilt doen met de GPU de boel crashed of wat precies?
(Heb de A770 LE besteld)
Reageer
Waar heb je die kunnen bestellen, want ik kijk al minimaal 3 weken overal rond en heb em nog nergens te koop gezien.
Reageer
ah, thanx, zal daar eens kijken zodra ze ook daadwerkelijk leverbaar zijn, wil deze namelijk inclusief een NUC 12 Extreme i9 gaan kopen.
Reageer
of hij is instabiel door temps omdat de vastgelijmde shroud een hitteval is, of het gaat hier om inconsistente performance in gamws wanneer resizable bar uitstaat
Reageer
Zolang de softwarematige emulatie van oudere DirectX nog niet vlekkeloos gaat op een Intel Arc dan schiet het voor mij persoonlijk nog niet veel op.
Reageer
Ja, ik vraag me af waarom ze daar niet ook aandacht nog aan besteden, er zijn nog steeds zoveel oude games die gespeeld worden.
Reageer
Inderdaad. Ik denk dat de aandacht bij Intel vooral ligt bij nieuwe releases en de top X games op Steam.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee