Apple verhoogt prijzen in Europese App Store, ook van goedkoopste apps

Apple gaat de prijzen van apps en in-app-aankopen verhogen. Europese gebruikers gaan voortaan 1,19 euro voor een app betalen in plaats van het huidige 0,99. Ontwikkelaars krijgen daardoor ook hogere vergoedingen.

Apple schrijft dat de prijsstijgingen op 5 oktober van dit jaar in gaan. Het gaat om de prijsstellingen waaraan ontwikkelaars moeten voldoen als ze betaalde apps aanbieden in de Store. Die zijn vastgesteld op bepaalde bedragen; ontwikkelaars kunnen niet zomaar alternatieve prijzen berekenen.

Opvallend is dat de prijzen van zogenaamde tier 1-apps stijgen. Dat zijn de goedkoopste apps in de Store, die nu nog 0,99 euro kosten. Apple verhoogt die nu naar 1,19 euro per app. De prijzen van veel apps en in-app-aankopen stijgen wel vaker, maar dan gaat het vaak om de hogere tiers. Tijdens de eerdere prijsverhoging, in augustus 2021, bleef de prijs voor tier 1-apps op 0,99 euro staan. Prijzen voor lopende abonnementen in apps blijven wel gelijk. Die kunnen niet zomaar worden verhoogd zonder contractbreuk.

Het bedrijf noemt geen reden voor de hogere prijzen. Apple verhoogt de prijzen niet alleen in de eurozone, maar ook in verschillende andere landen. Alleen voor Vietnam geeft het bedrijf nieuwe regulering en belastingwetten op als reden.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

20-09-2022 • 10:12

150 Linkedin

Submitter: cricque

Reacties (150)

Wijzig sortering
"Ontwikkelaars krijgen daardoor ook hogere vergoedingen." Ja en Apple uiteraard ook, wat uiteraard de voornaamste drijfveer is om het te verhogen.
Reageer
Nee. De drijfveer is de zwakke euro. Op dit moment geldt € 1 = $ 1. In zomer '21 gold € 1 = $ 1,20. Nu prijsverhoging van 20%. De prijzen zijn daarmee weer gelijk aan die in de Amerikaanse App Store: daar is de laatste tier $ 0,99 - en dat is zonder BTW. Hier wordt het € 1,19, inclusief BTW.

Ik zou niet weten waarom een commercieel bedrijf koersschommelingen voor haar rekening zou moeten nemen. Het verbaast me eigenlijk dat Apple niet veel eerder koerscorrecties heeft toegepast op haar prijzen. Ik zou wel voorstander zijn van a) een helder beleid en b) bv. maandelijkse indexering, wereldwijd. Niet alleen voor App Store maar ook voor hardware.
Reageer
Ik zou niet weten waarom een commercieel bedrijf koersschommelingen voor haar rekening zou moeten nemen.
Omdat het voor een consument niet van belang is. ;)
We doen in Nederland zaken met Apple NL, met NL BTW en NL valuta.
Leuk dat Apple NL dit verrekent met Apple USA, maar daar heeft de consument niets mee te maken.
Ze konden ook het geld lokaal houden, dan heb je dat probleem niet (alleen dan betaal je belasting erover :) ).

Koersschommelingen zijn onderdeel van ondernemersrisico. Er zijn bedrijven hierdoor failliet gegaan en bedrijven die hier hun winst mee maken (valutahandel).
Reageer
Ik snap waarom ze het doen en het is hun goed recht, maar in deze crisis is het wel een beetje unlikable dat bedrijven even snel willen blijven groeien en daarom de prijzen verhogen. Het zou wellicht goed zijn voor de maatschappij als bedrijven zouden zeggen, weet je wat, als we dit jaar gewoon op hetzelfde niveau blijven en niet groeien, maar de prijzen even gelijk houden. Maar dat is geen optie natuurlijk.

Uiteraard kunnen consumenten dit beïnvloeden door simpelweg niet te kopen voor deze prijzen. Helaas hebben we als maatschappij geleerd dat retail therapy een uitstekende manier is om met onderliggende stress te dealen. Er zijn dus nog steeds ontzettend veel mensen die de nieuwe iPhone toch weer kopen, omdat het ze een tijdelijke boost geeft. Het grappige is dat de meeste mensen onderhand wel weten dat ze het niet nodig hebben en dat het te duur is, en veel mensen kennen uit ervaring onderhand zelfs dat gevoel dat je na 1-2 dagen hebt zovan “oh, eigenlijk is het helemaal niet zo anders dan mijn vorige phone… was dit wel zo slim?”. Maar helaas is de mens zwak wat dit betreft en bedrijven kunnen dat prima manipuleren.

Als we nou massaal eens een generatie zouden overslaan, of gewoon de oudere , goedkopere modellen gaan kopen dan gaan de prijzen heus wel weer omlaag.
Reageer
Ik snap waarom ze het doen en het is hun goed recht, maar in deze crisis is het wel een beetje unlikable dat bedrijven even snel willen blijven groeien en daarom de prijzen verhogen. Het zou wellicht goed zijn voor de maatschappij als bedrijven zouden zeggen, weet je wat, als we dit jaar gewoon op hetzelfde niveau blijven en niet groeien, maar de prijzen even gelijk houden. Maar dat is geen optie natuurlijk.
Heel leuk als je winst 5% groeit, maar met een inflatie van bijna 15% is je daadwerkelijke winst dus echt gedaald. Een inflatiecorrectie is, zeker als het bedrijf niet groeit, pure noodzaak. Vakbonden hebben het nu ook al over een loonsverhoging van 12%. Sommige bedrijven hebben een dusdanig kleine marge dat dat gewoon kan betekenen dat iets niet meer winstgevend is. Er zijn, op startups die prooi vallen aan durfkapitaal na, geen verdrijven die blijven bestaan als er geen winst wordt gedraaid. Wat heb je eraan als een werknemer straks z’n baan verliest omdat het bedrijf failliet gaat? Daarnaast moet je blijven investeren en is een buffer ook niet onverstandig. Bij veel bedrijven is die buffer opgeraakt gedurende de lockdowns. De meeste bedrijven zullen daar aardig van hersteld zijn, maar dat is zo weer op. En wie weet wat voor maatregelen we nog krijgen.

Toegegeven, er zullen vast genoeg bedrijven zijn die andere motieven hebben. Maar de meeste, veelal kleinere, bedrijven zullen toch echt prijsverhogingen door moeten voeren om er niet op achteruit te gaan.

Klinkt leuk hoor, een uurtarief van 65 excl. maar vergeet de onzekerheid en daarnaast kosten en belastingen die daar allemaal nog af gaan.
Reageer
en waarom moeten bedrijven altijd hogere winsten maken (dan het jaar ervoor). Winst is niet wat je daadwerkelijk in kas hebt. Dat je geld (wat je in kas hebt) ziet dalen is minder leuk en ik snap dat je als bedrijf dat minimaal niet zou willen, maar zelfs dat is niet erg zolang je niet failliet gaat. Deze economie is gek dat ze altijd maar stenigende winsten moeten hebben in plaats van gewoon een gezond bedrijf (wat niet falliet gaat).

Nu voelen we als consument (samenleving) hoe het is als we bedrijven de mentaliteit toestaan altijd meer winst te willen hebben. Het wordt tijd dat bedrijven meer maatschappelijke verantwoordelijkheid krijgen en dat als hoogste prioriteit gaan stellen. Laten we dat maar als peiler nemen voor succes.
Reageer
en waarom moeten bedrijven altijd hogere winsten maken
Voor de aandeelhouders. En om in nieuwe of lopende ontwikkelingen te steken. :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 20 september 2022 21:10]

Reageer
Heel leuk als je winst 5% groeit, maar met een inflatie van bijna 15% is je daadwerkelijke winst dus echt gedaald. Een inflatiecorrectie is, zeker als het bedrijf niet groeit, pure noodzaak. Vakbonden hebben het nu ook al over een loonsverhoging van 12%. Sommige bedrijven hebben een dusdanig kleine marge dat dat gewoon kan betekenen dat iets niet meer winstgevend is.
De bedrijfswinsten zijn de afgelopen jaren tot absolute recordhoogtes geëxplodeerd, dit door belastingvoordeel na belastingvoordeel, aka de maatschappij die cadeaus uitdeelde aan bedrijven.

Toen besloten bedrijven plots dat prijzen omhoog moest. Want ja: meer winst, grafiek omhoog is meer beter! Daardoor gingen bedrijven ook meer geld aan elkaar vragen, en dat vonden ze geen probleem. Daardoor gingen ook consumenten meer betalen, en de bedrijven zeiden "tsja, ik heb hogere kosten en door corona/oekraine/mn tante is ziek moet ik wel alles duurder maken", en de consument moest dit aanvaarden, bedrijven vonden dit prima werken.

Die prijsverhogingen, daar zagen "ondernemers" nooit een probleem in, maar nu hun eigen werknemers geen neten meer kunnen kopen, nu is een prijsverhoging op arbeid plots een gigantisch probleem? Rot toch eens op en betaal gewoon je personeel.

Elk bedrijf schreeuwt dat ze niemand kunnen vinden, maar ze houden wel vast aan een beledigend laag minimumloon, en 10 jaar ervaring voor een startersbaan. En dat terwijl ze letterlijk stikken op hun overwinst.

De hebzucht moet eens ophouden.
Bij veel bedrijven is die buffer opgeraakt gedurende de lockdowns.
De overheid (aka mijn belastinggeld) heeft ondernemers doodgegooid met coronafondsen. Niets dus eigen buffer: de bedrijven zijn met belastinggeld overeind gehouden.
Reageer
Welke crisis? Man ze maken nog steeds honderden-miljarden-winsten en hebben een kas reserve van 500 miljard. 8)7
Reageer
Omdat het voor een consument niet van belang is. ;)
Zolang alle echte omzet naar de US gaat (of beter gezegd, de kaaiman eilanden) zal dit altijd zo blijven. Zeker met het versnipperde europese techbelasting beleid en gebrek aan investeringen in europese alternatieven / innovatie, hoeven we hier de komende decennia geen verandering in te verwachten. De enige hoop is stabilisatie van Europa waardoor de euro weer wat sterker wordt (en zelfs dan zul je echt geen prijsverlagingen zien).

Koersschommelingen zijn onderdeel van ondernemersrisico. Er zijn bedrijven hierdoor failliet gegaan en bedrijven die hier hun winst mee maken (valutahandel).
Haha, ja en nee. Bedrijven zullen er alles aan doen om dit 'risico' te mitigeren. Bijvoorbeeld alleen kunnen betalen in een bepaalde valuta of van die betaalproviders die het wel even realtime voor je omzetten (met de klant die de conversie betaald). Verschillende valuta's zijn verder een groot hoofdpijndossier voor je administratie en helpt niet om je personeel te betalen. De financiële 'prikkel' om dit op orde te hebben is er dus ook wel.
Reageer
Dus koersschommelingen zijn ondernemers risico wat de ondernemer moet nemen. Maar als diezelfde ondernemer de regels in zijn eigen 'store' wil implementeren om ondernemersrisico af te dekken moeten we dat wel van hogerhand opleggen dat dat niet kan. Dat lijkt me een beetje hypocriet op zijn minst?

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 20 september 2022 13:00]

Reageer
Een reactie die je naam eer doet. Wat de reden ook is, een organisatie staat over het algemeen vrij de prijzen te verhogen. Of je dat nu wil of niet. Als je dat niet wil zit er niets anders op dan een ander merk kiezen.

Helaas werkt het in praktijk niet zo makkelijk als jij doet schetsen. Die lage Euro heeft immers ook gevolgen voor bijvoorbeeld de benzineprijs. Olie wordt immers in USD afgerekend. Moeten tankstations dit verlies volgens jou ook voor rekening nemen? We leven in een geglobaliseerde wereld waar we afhankelijk zijn van onder andere koersschommelingen. Zo werkt de markt nu eenmaal.

[Reactie gewijzigd door snaggyheadshot op 20 september 2022 14:00]

Reageer
We doen in Nederland zaken met Apple NL, met NL BTW en NL valuta.
Leuk dat Apple NL dit verrekent met Apple USA, maar daar heeft de consument niets mee te maken.
Ze konden ook het geld lokaal houden, dan heb je dat probleem niet (alleen dan betaal je belasting erover :) ).
Je koopt in de App Store apps van ontwikkelaars uit NL, US, China, Pakistan, Zuid-Afrika, Egypte, of welk land ter wereld dan ook. De aankoop verloopt via Apple NL, maar uiteindelijk moet Apple wel de ontwikkelaars van de apps uitbetalen. Dus "ze kunnen het wel lokaal houden" klinkt leuk, maar op een globale markt zoals in de App Store gaat dat eigenlijk niet op.
Reageer
Maar krijgen europese gebruikers dan ook een prijs correctie toen de euro $ 1,60 waard was, of wanneer deze stijgt terug tot $ 1,20? Of blijven de prijzen nu voor altijd zo, een prijsdaling zou dan logisch zijn, immers het bedrijf zou geen koersschommelingen voor haar rekening moeten nemen.
Reageer
Ik denk dat het ook te maken heeft met ‘Wat kun je er voor vragen in dat werelddeel’.

Netflix kost ook significant minder in pakweg India of Mexico dan in Nederland.

De meeste apps worden verkocht tegen de laagste bedragen. Eén, tweeëneenhalf, drieëneenhalve euro. Bedragen die zo laag zijn dat niemand er wakker zal liggen. Alleen verschillen die niet-wakker-van-liggen bedragen wel per werelddeel.
Reageer
Veel mensen kennen het misschien eerder als de Big Mac-index.

Afgezien daarvan zijn er ook culturele verschillen, zelfs per generatie en bevolkingsgroep.

Mijn vader vindt een iPhone van € 1.000 belachelijk duur. Dat gaat hij er niet voor betalen, ook al is hij overtuigd iOS-gebruiker, maar hij heeft in zijn jonge jaren dan ook nog gewerkt voor een paar gulden per dag.
Reageer
Een voordeel; wie 1.000 euro voor een iPhone neerlegt vindt een verhoging van een app met 20 cent waarschijnlijk niet zo veel (en dat is de markt waar Apple uiteindelijk mee te maken heeft).
Reageer
Nah ik heb best wel vaak reviews gelezen op de AppStore waarbij men zeurt over de prijs van een game. Terwijl de game maar een paar euro kost. Zie je vooral bij gratis games die de helft van de game achter een paywall hebben geplaatst. Veel iOS users willen helemaal niets betalen voor apps. Ook all leggen ze 1k neer voor de telefoon. De meeste mensen betalen ook niet gelijk het gehele bedrag voor de telefoon.

Gelukkig is er voor iOS devs wel een grote minderheid die wel voor apps betaalt. Denk dat dat vooral komt omdat sideloaden niet makkelijk is op iOS.
Reageer
"Mijn vader vindt een iPhone van € 1.000 belachelijk duur. Dat gaat hij er niet voor betalen" Je vader heeft gelijk, zelfs de helft van die prijs is al veel te veel
Reageer
Volgens mij heeft Apple de prijzen wel eens naar beneden bijgesteld inderdaad.
@Lekker Ventje dus dat is een beetje een te negatieve opmerking ;)

[Reactie gewijzigd door iAR op 20 september 2022 11:08]

Reageer
Uiteraard blijven de prijzen zo na de verhoging. Apple gaat echt niets teruggeven dan.
Reageer
Het is heel normaal hoor om per regio eigen prijzen te hanteren. Nu zijn wij als regio de Sjaak,waarschijnlijk door de hogere kosten in de EU voor stroom en gas. In de overige regio's zullen de verhogingen ook niet uitblijven, want ook daar gaan de kosten omhoog.
Reageer
Het financiele risico van koerswisselingen ligt niet bij Apple. Als je bijvoorbeeld als Europese developer een app verkoopt voor de Tier 1 prijs in de US dan rekent Apple een prijs van US$ 0.99. Bij veel landen gaat daar dan eerst nog de VAT/BTW vanaf maar in de VS is dat dan niet. Vervolgens haalt Apple daar 30% vanaf, dus blijft er +/- US$ 0.69 over. Dat wordt gedurende de uitbetaalperiode (normaal een maand) voor alle door Apple gebruikte valuta apart opgeteld en op het moment van uitbetalen wordt het voor de op dat moment geldende koers uitgekeerd in de valuta van keuze van de developer. Apple loopt daar dus nergens een koersrisico. De developer zelf wel want als de US$ t.o.v. de Euro minder waard wordt ontvang je dus uiteindelijk minder Euros voor de verkopen die in US$ plaatsvonden.
Reageer
Ik zou niet weten waarom ik als consument koersschommelingen zou moeten opvangen voor een van de rijkste bedrijven ter wereld. Wel fijn voor Apple dat jij graag meer betaalt.
Reageer
Ik denk dat je veel vaker als consument schommelingen opvangt dan je denkt.
Reageer
Zeker! Maar of dat ook de meest wenselijke situatie is valt te betwisten.
Reageer
Ik vind het vreemd dat ze niet sowieso de dollar aanhouden in hun winkel. Reken dat direct om naar Euro's en soms zit het mee en soms zit het tegen.
Reageer
Dat lijkt me heel onhandig. Je kan dan als developer ook niet meer adverteren met een bepaalde prijs want vandaag kost je app nog € 0,99 maar morgen € 0,98 en overmogen € 1,01. Wat zet je dan op je website of in advertenties?
Reageer
Dollarprijs. Je doet zaken in een buitenlandse winkel om het maar zo te zeggen. Op Aliexpress zijn de prijzen ook met de dag anders.

Stel je voor dat je zaken doen in een land als Zimbabwe dan weet je als ontwikkelaar nooit wat je krijgt voor je werk als je het aan de lokale munt overlaat.
Reageer
Maar 99 cent of 1,19 kan een grote drempel zijn om het niet te nemen. Je hebt daar als ontwikkelaar dus nu helemaal geen invloed op.

En dat kan per land verschillen.
Reageer
Er zijn genoeg kinderen/vrienden fanilieleden die de oude telefoon krijgen van...

Niet iedereen heeft geld om de nieuwste telefoons te kopen.
Reageer
misschien moet je zijn reactie beter lezen?

Die iphone kan ook een krijgertje zijn. Kosten €0.00 zodat er nog een paar centen overschieten om een spelletje aan te schaffen. Degene met de centen om die 20 cent verhoging peanuts te vinden is de gever die het niet boeit dat ie er ook nog wel xxx EUR voor had kunnen krijgen als ie de moeite nam om het op marktplaats te zetten.
Reageer
Je hebt mij vast een -1 gegeven, ik snap geen reet van jouw reactie.
Het modereren hier gaat echt nergens over.
Reageer
Tuurlijk niet... dat doen anderen wel, ik reageer liever inhoudelijk op jouw flame... om aan te geven dat soms 20 cent op een euro ook veel geld kan zijn voor een iphone gebruiker. Het punt dat aangedragen werd in de post waar jij weer op reageerde met 'misschien moet je nog eens lezen', die ik daarop met nadere info maar even weer naar je terugkaatste.
Reageer
Hou maar op, begrijpend lezen is niet voor iedereen weggelegd.
Reageer
Helaas is het voor Apple, dat in dollars handelt, waarschijnlijk lood om oud ijzer en slechts een teruggave van de inkomsten die verloren werden door het instorten van de Euro sinds deze tijd vorig jaar.
Reageer
Apple heeft het misschien misgelopen maar zeker niet verloren, iets wat je niet hebt (gehad) kan je ook niet verliezen.
Reageer
Huh? Bepaalt Apple de prijs van alle apps? Je mag toch zeker wel zelf bepalen hoeveel je voor je app vraagt? Echt, ik blijf me verbazen dat mensen het autoritarisme van Apple blijven slikken.
Reageer
Makkelijk natuurlijk, even afgeven op Apple en je beroepen op onwetendheid.

Apple laat je een prijs tier selecteren, en zorgt er dan voor dat je prijs gelokaliseerd wordt op basis van de gekozen tier in iedere regio waar jij je app aanbiedt. Zo hoef je zelf geen prijzen te micromanagen.

En als de Euro ineens veel minder waard wordt, of er belastingcorrecties plaats moeten vinden, regelt Apple dat ook nog voor je. Dat is onderdeel van hun service.
Reageer
Makkelijk natuurlijk, even afgeven op Apple en je beroepen op onwetendheid.
Lolwat...

Ja ik wist dit inderdaad niet, vandaar de verbazing.

Ja ik vind het een zoveelste negatieve eigenschap van het fenomeen genaamd Apple.

Wat is je punt?
Reageer
Het punt is dat de manier waarop je net reageert nogal flamend overkomt.
Echt, ik blijf me verbazen dat mensen het autoritarisme van Apple blijven slikken.
Reageer
En toch is er geen enkele reden waarom Apple niet gewoon de markt kan laten werken en verkopers een eigen prijs kan laten zetten waarbij Apple in de achtergrond gewoon een omzetting doet naar andere valuta.
Reageer
Dit is veel makkelijker en efficienter, zo krijg je mooie ronde bedragen in alle valuta en geen rare afrondingsverschillen etc.
Reageer
Hoe dan? Een rond bedrag in het ene valuta zorgt gegarandeerd voor een niet rond bedrag in een ander valuta als je het omrekent.

Overigens is 1,19 ook geen rond bedrag.
Reageer
Mijn verwoording was inderdaad niet juist. Ik bedoel een eenheid. Dus altijd hetzelfde. In de eerste 'tiers' zie je ,19 ,49 en daarna ,99. Ga je dat converteren krijg je overal rare bedragen zoals ,46 of ,28. Dat is estetisch niet echt mooi.
Reageer
Dat is estetisch niet echt mooi.
Oja, dat is een goede reden inderdaad
Nee, natuurlijk wordt het niet makkelijker en efficiënter. Het maakt namelijk echt helemaal niets uit. Cijfers blijven cijfers. Die worden echt niet efficiënter en makkelijker. Sterker nog.. als je overal mooie ronde getallen wilt hebben, dan ga je afwijken van de werkelijke uitkomst, omdat het enkel esthetisch mooi oogt. Daarmee wordt het juist alleen maar moeilijker en inefficiënter.
Reageer
Is in de brandstof markt niet anders.. Heb je ook rare bedragen..
Bij ons aan de pomp (zonder personeel) staat 1 liter benzine nu op €1.87
Reageer
1,87, 1,879 of 1,869?

Weirdo’s zijn het, die pompstations :)
Reageer
oohja, nu zie ik het indd..

187.9 (altijd die .9 op het eind indd)
Reageer
Off-topic, maar daar erger ik me ook aan. Vroeger was het wellicht nodig zodat 1 liter “super” misschien voor f 0,375 kon worden aangeboden. toen was afronden op hele centen misschien iets te grof. Maar dat de prijzen nu altijd op een “9” eindigen, geeft aan dat ze die granulariteit niet meer nodig hebben.
Reageer
Van die mooie ronde bedragen zoals 0,99 of 1,19
Reageer
We zijn zo gewend geraakt aan psychologische prijsstelling dat we het als 'rond' zijn gaan zien. Prachtig.
Reageer
Dat jij geen reden kan bedenken is iets anders dan dat er geen reden is. Er zal vast over nagedacht zijn.

Wat ik zo kan bedenken:
Als je het volledig vrij laat, heb je kans op prijswijzigingen van een cent om maar onder de concurrentie te komen. Met daaropvolgende actie van die concurrent en dus een hoop wijzigingen die feitelijk tot heel weinig leiden
Reageer
Ja en dus? Zo werkt de markt al honderden jaren.
Dat heeft niet echt tot problemen geleid tot op heden. Maar Apple zal het wel weer beter weten.
Reageer
De markt werkt natuurlijk ook zo dat als je het niet eens bent met die prijsstappen, je voor Android moet gaan ontwikkelen.
Reageer
Mja en wat ga je dan krijgen? Dat men gaat zitten grabbelen over centen. Een app die dus 98 ct wordt.

Uiteraard moet je dan ineens ook filters gaan toevoegen op prijs zodat men dan de “goedkoopste” app kan kiezen.

Met dit soort bedragen… gaan we dan echt moeilijk lopen doen? De verschillende tiers gaan vaak over verschillen van €0,50 of zelfs minder (lagere tiers). Waar hebben we het over?
Reageer
en wie zegt dat ontwikkelaars dat standaard willen?
Reageer
Niemand. Maar ik wil ook wel eens precies 323,7 gram suiker kopen maar daar doet de Albert Heijn ook niet aan mee.
Dus wat wil je nu precies zeggen?
Reageer
Het is andersom. Het gaat om de verkoper niet de koper. En als een producent 323,7 gram per pak wil doen is hij daar inderdaad volkomen vrij in. Maar inderdaad zullen er best markten zijn waar niet de poducent maar de reseller de regels bepaald. Dat hoeft niet slecht te zijn. De markt bepaald uiteindelijk, maar alleen in een gezonde markt. Anders kan er weggekomen worden met beperkingen die men niet wil maar gewoon niet omheen kan.

Edit:
Overigens als er vraag is naar losse suiker zal er vast een winkel komen waar je dat kan halen als AH dat niet zou willen. Dat is namelijk een redelijk gezonde markt. Daarom moet je altijd een beetje oppassen om Apple met supermarkten te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 20 september 2022 12:14]

Reageer
Dat developers zelf per regio een afgeronde prijs invoeren zoals vrijwel elke andere shop?
Reageer
Inderdaad, zeer handig voor de Amerikaanse app ontwikkelaar die altijd min of meer dezelfde vergoeding krijgt in dollars... Als Europese ontwikkelaar ben je daar niet veel mee... Stijgt straks de euro weer in waarde, dan krijg je ineens 20% minder voor je apps...
Reageer
Nee, dan volgt weer een aanpassing van de prijzen.
Reageer
inderdaad... Dat is het hem net... Dan volgt een aanpassing van de prijzen om weer min of meer in lijn te komen met de dollarprijzen... Dus vandaag zet je een Tier 1 app op de markt en krijg je 1,19€. Stijgt binnen 3 maanden de koers van de euro weer naar het niveau van een jaar geleden, dan krijg je ineens voor diezelfde app maar 0,99€, en dit allemaal om het leven van de Amerikaanse app ontwikkelaars makkelijker te maken...
Reageer
Dus, bepaald apple om de prijs te verhogen, zonder uitleg. Tiers zijn opgedragen systeem waar verkoper niet omheen kan.

Dan is afgeven op apple prima op de plaats.
Reageer
Makkelijk natuurlijk, even afgeven op Apple en je beroepen op onwetendheid.
Dat slaat op jezelf neem ik aan?

Je kan je eigen prijs dus niet bepalen, je kan kiezen uit door Apple bepaalde prijzen/tiers! Het hele artikel gaat er dan ook juist over dat Apple de prijzen verhoogd en niet de ontwikkelaars zelf.
Dat is onderdeel van hun service.
Weet niet of je een opgelegde/opgedrongen eis dat je er gebruik van moet maken (indien je geld wil vragen natuurlijk) nou echt service kan noemen.

Hoe zit het eigenlijk met bijv promotiemateriaal wat een app-verkoper heeft waar bijv de prijs van 99 cent op staat? Levert Apple daar ook een 'service' voor dat je dat gratis en voor niks met de nieuwe (door Apple bepaalde) prijs? Of levert Apple alleen 'services' die vooral hunzelf meer opbrengt?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 september 2022 13:10]

Reageer
Je kunt zelf instellen maar dat gaat in stapjes (tiers) zoals in de table staat.
Reageer
Je kunt het dus niet zelf instellen.

Stel dat ik €0,50 voor m'n app wil hebben, en niet van zins ben de winst van Apple m'n prijs te verhogen, dan kan dat dus niet.
Reageer
Dan kun je het dus juist niet zelf instellen...
Reageer
stapsgewijs is toch ook instellen.. De vraag is welke granulatie je wil.
Reageer
Nee, dat is niet instellen, dat is selecteren
Reageer
Stapjes van 1 cent zijn toch ook stapjes?
Reageer
Stapjes van 1 cent kun je niet selecteren omdat ze niet in de lijst staan.
Omdat ze niet in de lijst staan bestaan ze niet en zijn het dus geen stapjes.
Reageer
Dat zijn het wel, enkel geen stapjes die te kiezen zijn in de apple app store. Je winkel doet niet anders (al werkt die verrassend vaak in stapjes van minstens 10 cent, altijd eindigend in een 9). Maar ook daar zouden ze best kleinere eenheden kunnen gebruiken, die opgeteld aan de kassa afgerond worden op centen, omdat de afrekeneenheid nu eenmaal geen kleinere stapjes dan centen kent.
Reageer
Je bepaalt zelf welke tier je gebruikt. Dat is makkelijk omdat je dan internationaal met verschillende valuta gelijk klaar bent.
Reageer
Uiteraard mag de maker van een app zelf de prijs bepalen, deze moet echter wel kiezen uit verschillende "tiers". je kan je app dus inderdaad niet voor 13,37 euro in de appstore zetten, maar mag als app maker wel bepalen of dit 11,99 , 13,99 of 14,99 moet kosten.
Reageer
Nee, apple bepaalt specifieke bedragen en je mag als ontwikkelaar kiezen voor een bedrag uit de lijst.

Je betaalt zelf of je 1,19 of 2,49 of een ander bedrag vraagt, zolang het maar op de lijst staat.
Reageer
Bijzonder, een prijs van 0.99 (of *.99) werkt toch altijd goed (althans, het wordt massaal gebruikt).

En apart dat Apple over dit soort price tiers gaat. Of kan je er ook tussen zitten als je dat wil als app developer?
Reageer
Nee, je moet kiezen tussen 1 van de vooraf gegeven 88 tiers.
Reageer
Ik vermoed dat vroeger toen Apple nog relatief nieuw was, inderdaad die 99 cent als "goedkoop" overkwam. Je kunt je afvragen na zoveel jaar of indexatie inderdaad niet eens tijd wordt. Tegelijkertijd is het wel apart dat Apple hierover eenzijdig over beslist. Dit zal voor hun een gigantische boost zijn qua omzet maar het geeft ook direct aan wat de positie van Apple is dat ze dit soort beslissingen kunnen maken over hun platform.

Reden te meer om Apple te forceren dat de appstore niet een gesloten platform blijft of alternatief dat de ontwikkelaar vrij staat om te betalen hoe ze worden betaald. Dit is zeker niet in het voordeel van de consument die notabene betaald heeft voor hun eigen mobieltje.
Reageer
Ik vermoed dat vroeger toen Apple nog relatief nieuw was, inderdaad die 99 cent als "goedkoop" overkwam. Je kunt je afvragen na zoveel jaar of indexatie inderdaad niet eens tijd wordt.
Wil je zeggen dat 99 nu duurder overkomt dan 14 jaar geleden toen de app store begon?

Indexatie, oftewel de prijs aanpassen aan de waardevermindering van de munt, is precies wat hier gebeurt.

Sowieso, waar hebben we het over, klagen over de prijs van een app die € 1,19 in plaats van € 0,99 kost.

Ouwe lui alarm: Ik betaalde 25 gulden voor een lullig spelletje, wat dus twee weken zakgeld kostte, op een cassettebandje en dan moest ik ook nog een uur met het OV reizen om überhaupt bij de winkel te komen.

Er zit ook geen ontwikkelaar te wachten op nog een lagere minimumprijs, want hier verdienen ze ook al niks aan.
Reageer
Er zit ook geen ontwikkelaar te wachten op nog een lagere minimumprijs, want hier verdienen ze ook al niks aan.
Dus er waren geen ontwikkelaars die 99 cent vroegen? Anders zaten ze daar (duidelijk) wel op te wachten.
klagen over de prijs van een app die € 1,19 in plaats van € 0,99 kost
Dat is wel ruim 20% meer, maar dat terzijde het probleem zit hem bij de meeste vooral bij het feit dat Apple dat bepaald en niet de ontwikkelaar zelf. Als een ontwikkelaar niet uit kan voor 99 cent had ie zelf ook een andere tier (bij gebrek aan je eigen prijzen mogen bepalen) kunnen toepassen die het wel dekt!

Het is dus puur voor Apple om hun zakken (nog verder) te vullen en dat is tegenstrijdig met wat veel gebruikers kunnen waarderen (zeker in deze tijden) :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 september 2022 13:18]

Reageer
Nee, wat ik bedoel is juist dat € 0,99 al heel weinig is voor een app / dat ontwikkelaars weinig behoefte zullen hebben aan nog kleinere bedragen.

En ja, € 1,19 is 20,2% meer maar hoeveel jaar is het al € 0,99? Iets met inflatie.
Reageer
Eigenlijk zegt Apple nu dus dat hun transactiekosten compleet uit de klauwen zijn gelopen. De prijsstijging van 20% in de eurozone is eigenlijk een prijsstijging van 1.19/0.9=32%, als je de veranderingen in de wisselkoers meeneemt.
Zoals @Neruo als zegt, waarom zou je de psychologische prijs van 0.99 verlaten? Of zou er nog een ander component in de prijs verwerkt zitten? :z O-)
Reageer
Nee, de euro is gewoon ruk momenteel en daar compenseren ze voor. 1 euro is momenteel 1 dollar, min of meer. Alleen zijn de prijzen in de nederlandse appstore inclusief 21% BTW. Vandaar dus 1,19 vs 0,99.

Het is geen rocketscience
Reageer
Prijzen zijn al jaren niet verhoogt dus gezien alle inflatie snap ik wel dat ze een keer omhoog gaan. Kan er niet heel wakker van liggen
Reageer
Oké misschien een stomme vraag: Apple verhoogt in de EU de prijzen van apps maar ook van de iPhones zelf, omdat de Euro ten opzichte van de Dollar relatief minder waard is geworden. 1 euro = 1 dollar, voorheen was de Euro meer waard dan de Dollar.

Wat ik mij dan afvraag is waarom iPhones al jarenlang in Europa duurder zijn dan in de VS en dit verschil nu alleen maar groter is geworden. Het is niet dat de Euro minder waard is dan de Dollar.
Reageer
Waarschijnlijk dat de concurrentie in de VS veel en veel harder is.

Ik keek net even en had geen idee dat het verschil zo groot was. 999 dollar (+VAT) en 1329 euro (inclusief BTW) voor een iPhone 14 pro.
De VAT verschilt per jurisdictie en is tussen de 0 en 13,5%. Dus ook inclusief de VAT is het nog altijd een gigantisch verschil.
Reageer
Waarschijnlijk dat de concurrentie in de VS veel en veel harder is.

Ik keek net even en had geen idee dat het verschil zo groot was. 999 dollar (+VAT) en 1329 euro (inclusief BTW) voor een iPhone 14 pro.
De VAT verschilt per jurisdictie en is tussen de 0 en 13,5%. Dus ook inclusief de VAT is het nog altijd een gigantisch verschil.
Klopt, de amerikanen zijn duurder.
Reageer
Klopt, de amerikanen zijn duurder.
Ik ga er even vanuit dat je bedoeld dat ze in de VS duurder zijn, maar dat klopt niet:
999 dollar + 20% (het is eigenlijk 13,5% maximaal, maar voor het gemak) is afgerond 1200 dollar, wat op het moment van schrijven overeen komt met 1199,16 euro.
Reageer
En daar gaat het mis.

Je moet niet kijken naar de wisselkoers van vandaag.

Je moet kijken hoeveel de euro in een jaar tijd heeft verloren t.o.v. de dollar.
Reageer
Dat vind ik geen logische redenatie als ik vergelijk wat iets vandaag kost?

Als ik iets vandaag wil kopen interesseert het mij niets wat het 3jaar geleden kostte toch?

Maar goed. De koers stond vandaag 3 jaar geleden op 1.11.

1200 dollar was toen 1089 euro

Ik ben vluchtig wat koersen afgegaan op https://www.wisselkoers.nl/koersconverter maar ik heb meegevend gevonden dat 1200 dollar meer werd dan 1329 euro.
Reageer
Dat vind ik geen logische redenatie als ik vergelijk wat iets vandaag kost?

Als ik iets vandaag wil kopen interesseert het mij niets wat het 3jaar geleden kostte toch?

Maar goed. De koers stond vandaag 3 jaar geleden op 1.11.

1200 dollar was toen 1089 euro

Ik ben vluchtig wat koersen afgegaan op https://www.wisselkoers.nl/koersconverter maar ik heb meegevend gevonden dat 1200 dollar meer werd dan 1329 euro.
Jouw interesseert het misschien niks, maar voor Apple is de devaluatie van de euro echt wel iets wat ze meenemen in hun Europese prijscalculatie
Reageer
Ja, maar daar heb je als consument die prijzen vergelijkt tussen landen toch niks mee te maken?

De stelling was dat de telefoons in de VS duurder zijn, en dat klopt dus niet.

Maar Apple houdt daar uiteraard ook rekening mee. Ze doen tenslotte internationaal zaken. Dan heb je daar mee te maken.

Wat ik veel interessanter vindt zijn de prijsverschillen tussen de EU-landen:
https://themacindex.com/v...14-pro-128gb?currency=EUR
Reageer
Je hebt helemaal gelijk.

Fijne avond :)
Reageer
Koop je je apps toch niet in de App Store. Oh wacht...
Reageer
Ik koop eigenlijk nooit apps omdat bijna alle diensten etc al via andere kanalen zijn geregeld e.g. de bank. Het enige abonnement die ik gebruik (Spotify) is buiten Apple om gekocht.

Welke apps naast games betalen mensen vooral voor?
Reageer
Ik zelf 1Password bijvoorbeeld, maar ook Disney+ (want korting via Apple) en Apple TV+ en wat kleinere apps voor bijvoorbeeld weerinformatie etc.
Reageer
Abonnement op Chess, eentje op Overcast, Flitsmeister natuurlijk. En van de zomer een paar camera-apps gekocht om uit te proberen. Soms een spelletje, bv Icewind Dale en andere spellen uit de Baldur's Gate franchise voor op de iPad.
Reageer
Off topic: voegt betaalde abo op Flitsmeister echt iets toe vind je (tenzij je zo's FM One of Two gebruikt)?
Reageer
Weinig, behalve dat ik wil betalen voor een goede dienst en het bedrag is schappelijk.
Reageer
GoodReader (pdf reader)
Video player die om kan gaan met verschillende formaten.
Creatieve apps voor op een tablet.

Een heleboel diensten met een abo gaan buiten Apple om, zelfs de abo's die je via de Applestore kan betalen.
Reageer
Ik heb heartwatch gekocht, fantastische app die je gezondheid data uitleest en mooi weergeeft en analyses op doet. Ik koop liever soms iets dan een of ander abbo aan te gaan (wat helaas de standaard lijkt te zijn)
Reageer
Jeetje wat een zure reactie. Helaas is er nog geen zuurtegraad meter :+

Waar mij het vooral om gaat is een plek om te zien hoe hard ik ergens gefietst heb, wat mijn hartslag was op dat moment, of mijn hartslag gemiddeld lager, etc, etc, etc.
Reageer
Jij gebruikt zeker de afstandsbediening van je televisie ook niet?
Reageer
Het is begrijpelijk gezien de koersdaling van de euro. Ik ben wel benieuwd of, als de euro weer meer waard wordt, de prijzen weer naar beneden worden gesteld. Dat zie ik zelden tot nooit gebeuren.

De prijsstijgingen gebeuren ook op andere vlakken. Een luxe koptelefoon die ik op het oog heb is van 4250 naar 4550 euro in prijs gestegen, nog geen week nadat deze beschikbaar kwam. Dit is dus niet alleen bij Apple spelende.

[Reactie gewijzigd door ExNomenDei op 20 september 2022 10:49]

Reageer
Bij Apple is het tot nog toe altijd netjes gekoppeld geweest ja. Dat betekende in het verleden ook wel eens dat producten goedkoper werden in Europa toen de Dollar instorte. In 2008 bijvoorbeeld.
Reageer
Idd. Apple voert heel netjes koerscorrecties door. Beter dan mening ander bedrijf, trouwens. Dit was dus ook wel te verwachten.
Reageer
Het issue is dat historisch gezien bij veel Amerikaanse bedrijven de dollar prijs lijdend is. Een prijs van $0,99 is een heel strategische prijs, daar wil je dus niet snel van afwijken. Voorheen stond de dollar op ~0,85, met 21% btw zit je net boven een euro, andere landen in de EU hebben andere btw tarieven, dus dan is €0,99 nog steeds een heel strategische prijs (inc. btw).

Echter is die dollar koers al een jaar hoger dan die 0,85. Het heeft dus een jaar geduurd voordat Apple dit aanpaste. Voordat je de prijs weer terug ziet vallen zal die koers weer een jaar (of langer) op die 0,85 moeten staan of lager...

Andere bedrijven zetten het verschil van koers + btw veel hoger in omdat het hele andere kosten moet dekken (zoals import, transport, opslag, etc.) voor een andere markt, maar dat is over het algemeen fysieke (luxe) goederen.
Reageer
Knap, in een jaar tijd een verhoging van 20% 8)7
Reageer
Dit is de eerste verhoging van tier 1 in 14 jaar tijd, volgens mij is de inflatie over de afgelopen 14 jaar bij elkaar opgeteld wel hoger als de prijs verhoging van 20% die we nu voorgeschoteld krijgen.
Reageer
Ach, alles wordt in rap tempo duurder. Misschien gaan we eindelijk eens het maatschappelijke vraagstuk stellen of door moeten gaan met die eindeloze consumptiemaatschappij.
Reageer
20% prijsstijging van apps komt door eindeloze consumptiemaatschappij? Het lijkt net de Rusland argument. Als iets stijgt in prijs geven we gewoon de consumptiemaatschappij de schuld.

Nee dit komt door de monopolie van Apple met zijn App Store waarbij het niet mogelijk is een alternatief App Store te installeren. Ze kunnen in principe ook de prijzen met 300% laten stijgen, je kunt toch nergens heen als je een iPhone bezit.
Reageer
Uhm, nee. Dat beweer ik nergens. Niet alleen apps zien 20% of hogere prijsstijgingen, zo'n beetje alles is in rap tempo (een stuk) duurder aan het worden.
Reageer
Als er een alternatieve Apple store komt gaat deze dan ook de prijzen verlagen naar 0.49 eurocent voor de eerste tier? Als we nu een bakkerij openen gaan we dan ook goedkoper brood zien dan bijvoorbeeld de bij de supermarkt?

De echte reden is niet Rusland of corona, maar heeft te maken met de Amerikaanse FED en de ECB, deze hebben de rente zo lang mogelijk laag gehouden om de inflatie boven de 2% te houden. Er is te veel geld bij geprint en er moest iets gebeuren en de prijzen schoten omhoog. Hyperinflatie is niet tegen te houden en krijgen straks dezelfde taferelen als Venezuela.
Reageer
Ben je al eens bij een supermarkt naar binnen gelopen de afgelopen maanden?

We hebben mega inflatie en tov de dollar is de euro kompleet ingestort.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee