Het goede nieuws is dat je bekende streamingdiensten als Netflix en Disney+ op een gegeven moment goedkoper kunt krijgen. Het slechte nieuws daarbij is dat je in ruil voor die lagere prijs advertenties te zien krijgt. Streamingdiensten zien dat als een manier om nu nog te groeien.
Sommige streamingdiensten bieden al een abonnement met advertenties, maar nu giganten als Disney+ en Netflix het ook hebben aangekondigd, is duidelijk dat de streamingmarkt toe gaat naar abonnementen met advertenties. Daarin zit de impliciete bekentenis dat abonnementen voor veel potentiële klanten te duur zijn. Bovendien is het nodig om een andere reden: de groei van abonnees stokt.
Waarom er abonnementen met advertenties komen
Beide bedrijven zeggen dat ook bijna expliciet; Disney-topman Bob Chapek vertelde het bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind mei. "Ik denk dat dit ons de mogelijkheid zal geven om een nog breder publiek te bereiken. (...) Dat wordt natuurlijk gecompenseerd door de extra inkomsten die we per gebruiker zouden krijgen uit de advertentie-uitgaven."
Netflix-topman Ted Sarandos zei vorige week ongeveer hetzelfde op nota bene een conferentie voor de advertentie-industrie, Cannes Lions. In gesprek voor de podcast van Kara Swisher voor The New York Times zei hij volgens The Hollywood Reporter: "We voegen een optie met advertenties toe; we voegen geen advertenties toe aan Netflix zoals je het nu kent. We voegen een advertentieabonnement toe voor mensen die zeggen: 'Hé, ik wil een lagere prijs en ik zal advertenties bekijken.'"
De ingreep is nodig, omdat de groei er voor de meeste streamingdiensten wel uit lijkt. Netflix kende de eerste daling van het aantal abonnees na tien jaar groei. Disney+ groeide in het afgelopen kwartaal met 7,9 miljoen abonnees; dat waren er een kwartaal eerder nog 11,8 miljoen. Die afgenomen groei heeft te maken met de toegenomen concurrentie. Er zijn steeds meer streamingdiensten en veel mensen willen series of films zien die soms op de ene en dan weer op de andere streamingdienst staan. Als gebruikers het idee hebben dat ze meer streamingdiensten moeten afnemen om alles te kunnen zien wat ze willen, neemt de bereidheid om veel te betalen voor een abonnement snel af. Een goedkoper abonnement met advertenties biedt dan uitkomst.
De meeste mensen met een abonnement op een populaire streamingdienst in Nederland, combineren niet. De bovenstaande cijfers van Telecompaper betreffen alleen streamers die Netflix, Videoland of Disney+ hebben, of een combinatie van die diensten. Daaraan is te zien dat minder dan 40 procent streamingdiensten combineert. Van degenen die niet combineren, heeft vrijwel niemand alleen Videoland of alleen Disney+. Het lijkt erop dat velen die al Netflix hadden, het alleen bij Netflix houden, maar weinig mensen maken de exclusieve keuze voor een van de concurrenten.
Daarnaast liggen de prijzen van streamingdiensten in een deel van de wereld relatief hoog. Als er minder te besteden is, leidt een prijsverlaging inderdaad tot een toename van het aantal mensen die het geld voor een streamingdienst kunnen missen.
Hoe een advertentieabonnement eruit kan zien
Een van de drie genoemde streamingdiensten heeft al een optie met advertenties: Videoland. Het is van RTL, een televisiebedrijf dat al decennialange ervaring had met advertenties. Dat zal geholpen hebben om de keuze vroeg te maken, want de optie bestaat sinds 2020. Die kost 5 euro per maand, tegenover 9 euro voor de optie zonder reclame.
Netflix | Disney+ | Videoland | |
Abo met advertenties | Nnb | Nnb | 5 euro |
Goedkoopste abo zonder advertenties | 8 euro | 9 euro | 9 euro |
Middelste abo zonder advertenties | 12 euro | - | - |
Duurste abo zonder advertenties | 16 euro | - | 11 euro |
Er zijn natuurlijk veel meer streamingdiensten, zoals Amazon Prime Video, Apple TV+, NPO+, Pathé Thuis, HBO Max en natuurlijk Viaplay, maar voor de vergelijking pakken we even de twee die abonnementen met advertenties hebben aangekondigd en vergelijken we die met Videoland. Het gaat dus om goedkopere abonnementen.
De optie die RTL heeft gekozen met Videoland, lijkt ook voor Netflix en Disney+ voor de hand te liggen, in elk geval in de Benelux: rond 4 of 5 euro. Het ligt voldoende onder de optie zonder advertenties om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe klanten, maar vermoedelijk is de besparing te gering voor huidige klanten en blijven ze dus in hoge mate bij hun huidige abonnement.
De advertenties zelf zitten vermoedelijk voor en tussen afleveringen en niet in de interface. Volgens Disney gaat het om maximaal vier minuten per uur, terwijl Netflix daar nog geen uitspraken over heeft gedaan. Vermoedelijk zijn de advertenties aangepast aan het kijkprofiel van degene die kijkt. Kinderen krijgen bij Disney+ geen advertenties te zien.
Tot slot
De stap van streamingdiensten naar advertentiemodellen is logisch. Commerciële televisie had altijd al reclame en met lagere prijzen kunnen streamingdiensten in potentie meer mensen bereiken. Liefst maken ze de taart groter dan dat ze elkaars stukjes proberen af te pakken. De vraag is nu hoe succesvol dit zal zijn. Met de versplintering van de streamingmarkt van de afgelopen jaren is het maar deels een oplossing voor iets waar veel mensen tegenaan lopen. Het is goedkoper om op die manier meer streamingdiensten te nemen, maar de gebruikservaring gaat achteruit. De vraag is dus hoe dit zich zal ontwikkelen.