Android 13 Go krijgt ondersteuning voor Play System Updates

Google heeft Android 13 Go aangekondigd, de lichte versie van zijn mobiele besturingssysteem. De belangrijkste wijziging is dat de Go-versie nu ook ondersteuning heeft voor Play System Updates, om updates te forceren via het Play-ecosysteem.

De ondersteuning moet ervoor zorgen dat de vaak goedkope Android Go-smartphones ook geregeld beveiligingsupdates krijgen buiten de normale releases om, zegt Google. De Play-systeemupdates bestaan sinds Android 10, maar zaten nog niet in Android 11 Go en Android 12 Go.

Een andere nieuwe functie is ondersteuning voor thema's in kleuren die uit de wallpaper komen. Ook andere Android 13-functies zoals notificatiepermissies en het instellen van een taal per app zitten in de Go-versie. Google zegt niet welke functies het heeft weggelaten.

De systeemeisen liggen ook hoger. Google zei eerder al dat telefoons minimaal 2GB aan geheugen en 16GB aan opslag hebben. Daarmee zou een upgrade voor huidige telefoons met Android Go, die veelal met minder geheugen of opslag komen, lastig maken. Nieuwe telefoons met Android 13 Go verschijnen volgend jaar.

Android 13 Go
Android 13 Go

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-10-2022 • 07:50

23

Reacties (23)

23
23
15
1
0
4
Wijzig sortering
Ik begrijp het niet. Als de fabrikant niet wil updaten, waarom willen ze wel updaten via Play System?
Omdat ze het dan niet kunnen tegenhouden. Ze hoeven in dit geval ook niks te doen om de update toe te passen, het gaat automatisch via Google.

[Reactie gewijzigd door RalphM. op 23 juli 2024 20:50]

Ok weer wat geleerd.
Fabrikant wil niet, dus doet Google het maar.
Ik vraag me af als er niet getest word, loop je dan tegen stabiliteits problemen aan?
En als het fout gaat, wie gaat het oplossen?
dan hier nog wat om te leren ;)

een OS (en zeker android) bestaat uit meerdere lagen,

voor het gemak zal ik die lagen proberen te vertalen naar normale mensentaal,

je hebt hardware niveau, daarbij draai je in de diepste krochten van de kernel dus allerlei low-level code (asembly enzo) om de hardware aan te sturen...
bijvoorbeeld stuur 1,321milivolt voor 0,000123milisec naar pin #4351 om de gpu te vertellen dat er uiteindelijk een rode pixel moet komen. of om een bitje naar het LTE-modem te sturen, of om het batterijpercentage te meten of ....

dit is allemaal code die direct 100% hardware afhankelijk is, en dus 100% device-specifiek moet worden gefinetuned. om hier in te debuggen zul je drivers aangeleverd moeten krijgen van chipmakers, en zul je weken lang moeten testen met allerlei settings voor warmte beperking, bugdetectie, stabiliteit, etc.

vroeger (voor android 10? 11?) was dit gewoon een intergraal deel van android, dus een aanpassing van android was een aanpassing aan deze code met gevolg dat fabrikanten elke keer weer aan de bak moesten om de hele zut te testen.

Toen heeft google besloten om dat te veranderen, men heeft de systemen zo aangepast dat deze laag meer op zichzelf is komen te staan....

het nadeel daarbij is dat, op individueel niveau, apps en services minder goed in staat zijn om specifiek voor die ene hardware te optimaliseren, het voordeel is dat je de rest van het systeem onafhankelijk van hardware support kunt blijven updaten ...

de 2e laag is dan dus een soort middle-ware ... als windows de eerste laag is, dan is de java runtime de tweede laag... in java kun je mooie programma's maken, maar je hoeft windows niet te updaten om java te updaten, dus wanneer er weer nieuwe ideeën zijn over hoe je iets beter, veiliger of efficienter kunt laten doen door java aan te passen, dan download je gewoon een nieuwe installer, die binnnen redelijke perken even goed werkt op windows xp, 7 10 en 11.

uiteindelijk zul je wel merken dat je onder xp bepaalde features mist, en dat men daarom met work-arounds moet werken (en dat dat dus behoorlijk veel performance kost) maar op zijn minst kan het nog een lange tijd mee... en bovendien... als de OEM wil kan het altijd besluiten windows de upgraden de boel debuggen en optimaliseren zodat die performance hit weer verdwijnt.

** let op, op android ligt het verschil tussen hardware-laag en middleware-laag veel dieper in het OS dan - het voorbeeld met windows en java = maar ik probeer het vooral een beetje duidelijk te maken voor mensen die nog nooit van zaken als Hardware Abstraction Layers hebben gehoord.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 20:50]

Nog wat geleerd vandaag. Dank je wel, ik kan je helaas geen + 2 geven.
Ik wist dit
"" vroeger (voor android 10? 11?) was dit gewoon een intergraal deel van android, dus een aanpassing van android was een aanpassing aan deze code met gevolg dat fabrikanten elke keer weer aan de bak moesten om de hele zut te testen. ""
Ik wist niet dat het inmiddels aangepast was vandaar mijn initiele vraag, ik zag een berg problemen.
om het misschien iets makkelijker te maken

heeft google een 3-lagen structuur doorgevoerd...

kernel space (hardware) aansturen van alle hardware, en het terugkrijgen van input.
system space (systeem) zaken zoals het ondersteunen van programmeer talen, het aanbieden van standaard api's voor video geluid, of het opvragen van GPS-data en natuurlijk de apps zoals het instellingen menu of de backuptool.
User space (aplicaties) - alle apps die je download uit de appstore.

om nu te zorgen dat android wel kan worden geüpdatet ook zonder medewerking van de fabrikan is er geprobeerd om de kernelspace zoveel mogelijk los te kopelen van de systemspace, je werkt dan welliswaar met verouderde drivers of minder goed werkende aansturing van die hardware... maar op zijn minsts kun je alle andere zaken zoveel mogelijk blijven updaten.

volgens mij is google hier bij android 10 mee begonnen en hebben ze dit bij 11 grotendeels afgemaakt. waarmee het theoretisch mogelijk zou moeten zijn om iedere telefoon die uitkwam met android 10 of later, desnoods via custom roms kunt updaten naar versie 13... zelfs als als hardware geen drivers meer krijgt.. (dus ook niet ... in bijvoorbeeld andere telefoon roms, zoals men dat voor android 10 nog wel eens voor elkaar bokste)
Hardware Abstraction Layer bedoel je, neem ik aan :). Hardware Extraction Layers ken ik ook niet.

Maar goed uitgelegd, dankjewel!
@_Pussycat_
Hardware Abstraction Layer bedoel je, neem ik aan :). Hardware Extraction Layers ken ik ook niet.

Maar goed uitgelegd, dankjewel!
dank - voor deze opmerking... je hebt gelijk... ik ga het aanpassen.
Die mogelijkheid is er. Maar het gaat om simpelere toestellen met, naar ik aanneem, een van de standaard configpaketten en verder geen eigenzinnige features, waardoor dergelijke updates makkelijker door te voeren zijn en problemen minder snel voor zouden moeten komen.
En als het fout gaat, wie gaat het oplossen?
Google heeft hier processen voor. Zo worden Play System updates niet direct volledig uitgerold, maar eerst naar bijv. 1% van de apparaten, en alleen als dat goed gaat, naar meer apparaten. Daarnaast is er een rollback mechanisme wat deze updates kan terugdraaien als er problemen worden gedetecteerd. Deze rollback werkt zowel server-side (als Google ziet dat een nieuwe update veel crashes veroorzaakt), als device-side (als het apparaat zelf bijvoorbeeld niet meer opstart na een update).
Oprechte vraag, is er een review van Tweakers of externen waar het verschil tussen Android GO en Android wordt uitgelegd. Waarom zou ik namelijk geen Android GO toestel kiezen?
Ik gebruik nu als tijdelijk toestel een telefoon met Android GO, en ik merk daaraan toch wel dat er een aantal features missen die ik graag gebruikt zou hebben.
Voor mij persoonlijk is de grootste hiervan Android Auto (leunt tegen een aantal Play Services aan die niet aanwezig zijn), maar ook een aantal andere features zijn wat verder teruggebracht tot de basis. Desalniettemin is het prima als telefoon voor een dergelijke situatie waarin je vooral bereikbaar wilt zijn.

[Reactie gewijzigd door TimeWaster op 23 juli 2024 20:50]

ik ben wel benieuwd naar een review.

ik ben namelijk wel eens een beetje geïnteresseerd geraakt in de vraag of een Android Go custom rom mogelijk zou zijn, stel dat je een toestel als een samsung A52 op android Go zou laten draaien, waardoor de cpu wellicht een beetje teruggeklokt kan worden (geen burstspeed meer nodig heeft) - als de hele android ervaring gewoon naar de absolute basics kan...

dat zou echt een geweldige mobiel zijn voor bijvoorbeeld senioren (of kinderen waarvan de ouders liever niet willen dat ze een enorme telefoongame-verslaving oplopen.

maar toegegeven, android auto (of fiets) zou dan wel een gemis kunnen zijn.
Die use-case kan best interessant zijn! Ik durf alleen niet te zeggen hoe een Android Go zich verhoudt tot bestaande custom roms die wellicht al enige (Google) zaken strippen om compacter te zijn. Ik zal de verschillen eens onderzoeken!
Google heeft de AA app de nek omgedraaid.

Het is afwachten wat er de verdere gevolgen zullen worden.
Dit gaat om Android Auto for Phones, ik bedoelde de Android Auto integratie met de headunit van de auto.
Android Go toestellen zijn tot nu toe budget toestellen geweest, er is geen higher end toestel met Android go. Het hangt dus een beetje van je wensen en budget af of Android Go een optie is.
Ik kwam laatst een GO-app tegen die ik wilde installeren op mijn telefoon, maar dat mocht niet van de Play Store. Op zich wel jammer, want zeker als je niet alle toeters en bellen van de 'grote' variant wil hebben, is een lichte versie soms prima.
Geen apk-mirror van ofzo? of in een andere appstore zoals F-droid? Dat kan allemaal op een "open" OS
Vast, maar dat mag dan weer niet van mijn werkgever, dus dat gaan we dan ook maar niet doen.
Dus als ik het goed begrijp zou ik op mijn POCO F1 deze 13 GO kunnen installeren via de Play Store?
Android Go is een alternatief besturingssysteem en moet geïnstalleerd zijn op je telefoon om er gebruik van te kunnen maken.

Jouw telefoon werd niet geleverd met Android Go. Het gaat dus alleen werken als iemand een Go rom voor je telefoon heeft gemaakt en jij die geïnstalleerd hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.