Vier studio's werken aan games die alleen op Google Stadia uitkomen

Ontwikkelaars Harmonix, Supermassive Games en Uppercut Games werken aan exclusives voor Stadia. Details over de games zijn echter nog niet bekend. De vierde exclusive Stadia-game is Outcasters van Splash Damage. Daarvan is een trailer uitgebracht.

Outcasters is een multiplayershooter met een top-downperspectief, waarin tot acht spelers het tegen elkaar opnemen. Het spel wordt gemaakt door Splash Damage, de ontwikkelaar die ook achter Brink en Gears Tactics zit. Outcasters komt later dit jaar uit op Stadia, wanneer precies is nog niet bekend.

Google maakte de komst van Outcasters bekend in zijn Stadia Connect-uitzending van dinsdagavond. Daarin liet het bedrijf ook weten dat er meer studio's aan games werken die alleen op Stadia verschijnen. Het gaat om Harmonix, bekend van de Rock Band-games, Supermassive, bekend van de Until Dawn-horrorgames en Uppercut Games, de studio die onder andere de Epoch-games voor iOS maakte. Google gaf geen concrete informatie over de games waar de studio's aan werken.

Verder maakte Google in de Connect-uitzending bekend dat Orcs Must Die! 3 per direct beschikbaar is. Stadia Pro-abonnees kunnen de game gratis spelen en voor anderen kost het spel 30 euro. Dit spel is voorlopig alleen via Stadia beschikbaar; Google liet dat al eerder weten. Wanneer de game naar andere platforms komt, is nog niet bekendgemaakt.

Ook komen er diverse games naar Stadia die niet exclusief zijn voor de streamingdienst. Het gaat onder andere om Hitman en Hitman 2, die op 1 september verschijnen. Ook Hitman 3 komt naar de streamingdienst, dat zal in januari 2021 gebeuren. In de herfst komen ook NBA 2k21 en Sekiro: Shadows Die Twice naar Google Stadia.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-07-2020 • 19:39

175 Linkedin

Reacties (175)

Wijzig sortering
Haters gonna hate...

Ik kom van consoles en game-pc's, maar heb niet meer zoveel tijd om te gamen als vroeger. Bovendien kan ik de investering van een game-pc of meerdere consoles nog maar moeilijk rechtvaardigen tegenover mijn vrouw en ook tegenover mijzelf. Voor mij is Stadia perfect. Het aanbod aan games is nog niet heel uitgebreid, maar uitgebreid genoeg om lang niet alles te kunnen (uit)spelen.

Ik heb dan ook het idee dat met name mensen in mijn situatie het meest positief zijn over Stadia en er de toegevoegde waarde van zien. Even snel een spelletje tussendoor kunnen spelen zonder lange laadtijden, maar dan wel een spelletje dat meer biedt dan een app op je telefoon. Na een drukke dag op het werk, net nadat de kinderen in bed liggen, vlak voordat je op visite gaat, op de bank met de laptop op schoot naast een vrouw die TLC kijkt enz. enz.

Dat zijn voor mij de momenten waarop ik even tijd heb om te gamen, maar waarin ik te weinig tijd heb om een console of pc op te starten. Bovendien moet ik mij dan terugtrekken op de studeerkamer of heb ik de tv nodig die door anderen wordt gebruikt. Dus pak ik de Chromebook, openklappen en binnen een minuut zit ik midden in een shoot-out in The Division 2.
Stadia, leuk voor de mensen die op zn tijd even een casual spelletje willen spelen.

Een PS4 kost 400 euro en gaat wat 7 jaar mee? al zou je er 2x per week op spelen dan is dat al te rechtvaardigen. Een hobby kost geld en daar investeert men nou eenmaal in.

Wat betredt de laadtijden, die zijn bij de aankomende generatie verleden tijd, dus daar hoef je t ook niet voor te laten.

Dont get me wrong, maar ik vind stadia niet echt voor "gamers" meer voor mensen die als ze geen zin hebben in hun 1e 2 hobbies, dan maar ffe een spelletje doen. Ook prima. :)

[Reactie gewijzigd door Ambition88 op 15 juli 2020 00:16]

Hier reken je wel de prijs van de spellen zelf niet mee, en dat kan snel oplopen. Verder kan je een service zoals stadia overal spelen, zoals op de bank met de laptop zoals hij vermeldde, wanneer de vrouw de tv in beslag heeft.
Maar op de Stadia betaal je ook voor de spellen, toch?
in het abonnement voor 10 euro per maand krijg je een aantal spellen. Als die voldoende zijn (zoals voor mij nog momenteel), is dat alles
Dan ben je na 7 jaar €840 kwijt, meer dan het dubbele van een ps4.
Dat is allemaal leuk zo rekenen maar Stadia is technisch gezien gratis als je de spellen koopt en geen Stadia pro wilt. Je bent dan 0 euro kwijt voor de 'console' en alleen voor de games, hetzelfde als een ps4. Je kunt Stadia pro beter vergelijken met playstation plus in dat geval dat op ongeveer 5 euro per maand uitkomt als je het voor een jaar koopt.

10 * (7 * 12) = 840
400 + ( 5 * ( 7 * 12)) = 820

Dit scheelt dan maar 20 euro op 7 jaar. Maar goed als je op tv wilt spelen zul je voor Stadia ook een premier edition moeten kopen a 100 euro en kom je op 120 euro verschil uit op 7 jaar.

Overigens als je je ps4 bij launch hebt gekocht om er 7 jaar mee te doen heb je er ook geen 400 maar 500-550 voor betaald en gaan we er ook even voor het gemak maar van uit dat je geen upgrade naar een ps4 slim of pro hebt gemaakt.
ja, maar ik doe echt weinig gamen, 2 x per maand of zo. Kan best zijn dat ik over een maand opzeg en dan na een aantal maanden weer Stadia neem.

Die optie is er niet bij aankoop van een PS4. Ik denk dat het een goed product is voor mensen zoals ik.
Uiteraard is iedereen en hun situatie anders.

Persoonlijk ben ik niet zo'n voorstander van 'games as a service', en al helemaal niet eentje aangeleverd door Google. Google heeft nogal een slechte track-record als het gaat om hun services (duo, duo+, hangouts, etc) en dan heb ik het nog niet eens gehad over het hele issue van ownership.
Bedrijven links en rechts willen/proberen steeds minder producten te verkopen en steeds meer 'diensten'.
Klinkt leuk, en in sommige gevallen is het logisch (zoals netflix, spotify etc) maar wanneer autofabrikanten 'verwarmde stoelen' als een optionele service gaan beschouwen waar je maandelijks voor moet betalen trek ik de streep. :+

Overigens kan je natuurlijk ook gewoon een HTPC/NAS+Gameconsole bouwen die prima strak eruit ziet, dienst doet als NAS (sowieso handig om te hebben thuis voor opslag/backup), een PLEX media server runt voor je TV én waar je, wanneer je zin hebt, op kunt gamen.

Ja het kost een keertje wat geld.. maar zoals Redstone al zei ben je na 7 jaar 840 euro kwijt aan Stadia (ten minste) en voor ongeveer datzelfde geld kan je een prima NAS+HTPC+Gaming PC bouwen die óók naar je tablet/telefoon/laptop kan streamen met als voordeel dat die altijd werkt, ook wanneer het internet eruit ligt of wanneer de Google Stadia dienst overbelast/down is. :+

Ik zelf game ook nauwelijks meer, maar toch heb ik een degelijke game-pc gewoon omdat ik het zélf wil bezitten. (enige spel dat ik consistent nog wel eens speel is Rocket League)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 15 juli 2020 08:56]

Anoniem: 708439
@Ayporos15 juli 2020 11:06
en Stadia is dan inmiddels 3-4x kosteloos geupgrade naar een 3080ti > 4080ti > 5080ti zit jij nog met je 1660 supertje te kloten.
Dát is natuurlijk een goed punt! Well done. :)

Dat 'kosteloos' wil ik wel even een asterix bij zetten trouwens.. want NIKS weerhoud Google ervan om de prijs op te drijven, zoals praktisch élke service dat doet die te maken heeft met data(streaming) (Netflix, Ziggo, etc).
Vergeet ook niet dat Stadia op dit moment in de kinderschoenen staat en dus op het moment een prijs heeft gecalculeerd op zo veel mogelijk zieltjes winnen.
Het zal mij dan ook echt totaal niet verbazen dat over 1 of 2 jaar, er van uit gaande dat ze dan wat marktaandeel hebben weten op te bouwen, de prijs significant omhoog gaat (al dan niet instant dan geleidelijk elk jaar een euro of 2 per maand erbij).
Anoniem: 708439
@Ayporos15 juli 2020 12:30
Verwacht misschien een €19.99 voor 8k in de toekomst, maar 4k pro moet en zal €9,99 moeten blijven anders zit je echt veel te snel in het vaarwater van GFN/Xcloud en de reguliere hardware aanschaf.

Als alle cloud services draaien dus ook die van Sony, Nintendo en Amazon weten we pas wie of wat er het beste uitkomt.

Google, Microsoft en Amazon hebben alleen de capaciteit om dit alleen te kunnen dragen de rest lukt dat niet.
I dunno... 4k voor een tientje?.. bij Netflix betalen we al meer voor 4k en dat is minder complex want dat is een statische 4k stream. Ik heb m'n twijfels bij die assertie van jou, maar zoals je zegt.. only time will tell. :)
Anoniem: 708439
@Ayporos15 juli 2020 12:48
Werkt ook wel iets anders daar zitten alle films in de kosten verwerkt bij Stadia moet je de meeste games los aanschaffen naast de paar die bij pro zitten ook word er natuurlijk flink verdient aan DLC troep, Bij netflix lease je meer gewoon een film/serie.
Ja dat opzeggen klinkt leuk maar in de praktijk zullen de meeste mensen het gewoon door laten lopen.

Je kan ook naar Geforce Now kijken. Werkt ook goed, dan hoef je alleen het spel aan te schaffen bij het gratis abonnement.
Kende het wel maar nog nooit naar gekeken. Ik wilde zeggen 'ja, maar ik wil op m'n Android TV gamen', maar na Googlen zie ik dat Geforce Now op m'n Philips Android TV ondersteund wordt! Ik heb het eens geinstalleerd. later eens uitproberen, binnenkort vakantie :D
Je kunt uiteraard ook een abonnementje nemen op Shadow.tech - een leuke gaming pc huren waarmee je de vrijheid krijgt om je eigen games te installeren (het is immers gewoon een pc) en deze via hun android app te streamen. Doe ik nu op de shieldTV :).
toch niet... ik zei ook op na 2 maand. Toen kwam corona en kreeg ik terug 2 maand gratis. In die tijd echter nog maar 1 keer opgestart. Periode loopt ook bijna terug af denk ik. Zal ook niet direct verlengen (door deze post te zien, wel nog eens alle gratis Pro games geclaimd)
Mogelijks ga ik wel gewoon eens een spel kopen. Dan kan ik dit blijven spelen na opzeggen. Uiteindelijk speel ik max 2 keer per maand een uurtje...
Bij het gratis abonnement van Stadia hoef je ook alleen maar het spel aan te schaffen. Als je gewoon casual wilt gamen werkt het gratis abonnement prima waarbij je gewoon de games die je wilt aanschaft.
Stadia werkt momenteel echt veel beter dan GFN, Shadow of Xcloud.
Beter dan Shadow? Daarvoor wil ik dan wel eens de concrete cijfers zien om dat te onderbouwen.
Anoniem: 708439
@Centurius16 juli 2020 08:45
Shadow en Stadia zijn inderdaad lastig te vergelijken omdat de 1 een remote desktop is en de ander een Cloudbased console.

Maar als je kijkt naar overall kwaliteit van de streams is Stadia duidelijk beter.

Ik ben all in cloud gaming en wens Shadow een warm hart toe maar Stadia werkt gewoon beter.
Mja zal dan wel verschil van perspectief zijn. Ik heb zowel Stadia (van een vriend geleend) als Shadow gebruikt op m'n 4k Samsung QLED uit 2019 via de nieuwste Nvidia Shield TV Pro en vind Shadow toch vaak net grafisch er mooier uitzien en juist het feit dat je makkelijk even kunt overschakelen naar een volledige Windows 10 voor browsen of productiviteit (ik doe best veel video editing op afstand waarbij Anydesk op m'n eigen pc het net niet is) vind ik een enorme bonus.
Geeft toch niks? Ik koop een spel, ik speel hem een tijdje en daarna waarschijnlijk weinig tot niet meer. Als dan ooit Stadia zou stoppen dan is dat jammer van de gekochte game, maar wellicht heb ik hem al uitgespeeld en/of zou ik hem toch nooit meer spelen.

Plus ik zie stadia nog niet 123 stoppen. Dit lijken ze vrij groots aan te pakken.
Google+ hebben ze ook groots aangepakt. Google Glass ook.

https://killedbygoogle.com/
Tja, niet van de een op de andere dag maar allemaal uitgefaseerd. Maar stadia is wel iets groter dan dat, eigen serverpark ervoor, eigen hardware. Dure deals met gamestudios.

plus ik denk oprecht dat cloud gaming de toekomst is. Het is niet meer logisch om overal de hardware neer te gaan zetten. Op een centrale plek kan het goedkoper en beter maken dan een console of pc.
Dat ze het niet van de één op de andere dag killen ging ik ook wel van uit, maar dat het op den duur uitgefaseerd wordt is wel aannemelijk. Wat betreft de grotere aanpak. Is dat wel echt zo? Volgens mij draait het gewoon op het Google Cloud platform. Die servers zijn zo terug in de pool te zetten voor Cloud klanten voor hun. Vooral de hardware met GPU's is gewild voor cloud compute en rendering. Die deals zijn inderdaad prijzig maar niet voor eeuwig, en de waarde zakt ook snel in aangezien ze voor specifieke games zijn en niet alle releases van toekomstige studio's.

Cloud gaming heeft vast een blijvende rol in het landschap, maar ik zie het niet PC en console gaming vervangen. Hooguit complementairen. De redenen hiervoor zijn niet erg lastig te bedenken. Hier in Nederland hebben we een ontzettend goede internet infrastructuur met bovengemiddelde capaciteit, hier draait zoiets als Stadia maar ook Shadow dan ook erg goed. Daar zijn we alleen vrij uniek in. In de grote markten is de infrastructuur een heel stuk minder dan dat zie je dan bijvoorbeeld ook terug in de (negatieve) reviews van veel Amerikaanse publicaties. Ook heb je in een land zoals de VS in een groot deel van het land al geluk als je een ADSL lijntje van rond de 10 Mbps download krijgt. Dan heb je de opkomende landen als Brazilië, China en Rusland waar de stabiliteit van het internet ook dubieus te noemen is. De Nederlandse markt en die paar andere landen met een vergelijkbare infrastructuur zijn niet groot genoeg als markt om eigen hardware van de troon te stoten.

Om nog maar niet te spreken over een het meest populaire genre (FPS) waar de extra latency een enorme effect heeft.

Nee, gaming PC's en consoles blijven dominant. Wat ik alleen wel zie gebeuren is dat er veel meer een focus gelegd gaat worden op streamen vanaf je eigen PC of console zoals dat ook nu al goed kan op PC's met een Nvidia GPU. Het geeft de mobiliteit van cloud gaming zonder dat de fabrikanten zwaar moeten investeren in hardware.
Echt dat killedbygoogle is al zo uitgekauwd nu. Google+ was een gratis dienst en Google glass is nooit voor consumenten op de markt gekomen. Alles wat op killedbygoogle staat is gratis of in een andere dienst verwerkt.
Dat Google+ voor eindgebruikers gratis was betekent niet dat het gratis was. Google heeft er net zo goed flink R&D in gestoken en heeft via adverteerders ook wel degelijk een plan gehad om er inkomsten uit te halen of net als YouTube uiteindelijk een abonnementsdienst voor extra features. Dat ze er flink op ingezet hebben is ook te zien aan het feit dat ze het je door de keel drukten als je toegang tot YouTube wou hebben. Dat Google Glass niet voor andere consumenten beschikbaar is geweest betekent niet dat ze er niet flink op ingezet hebben.

En goed, kijkend naar deze comment thread houden mensen er ook van te wijzen op het feit dat Stadia ook een gratis dienst is.

Ik zou in ieder geval niet m'n hele game catalogus in de handen willen hebben van een bedrijf met een reputatie om de stekker uit dingen te halen als het even niet meer lekker loopt.
Anoniem: 708439
@MyKey16 juli 2020 16:30
Word je -1 gegeven maar dat is onterecht kocht je recent Doom kan je dat nu niet meer spelen of World of Warcraft of etc etc
@Anoniem: 708439 Ja ik gebruik de service al sinds de beta hoor, maar de lijst met games die niet meer beschikbaar zijn die het eerst wel waren is best een flinke lijst. Dus snap de -1 ook niet haha.
Hierin betrek je dan niet al de games die je voor de ps4 moet kopen alla €60 euro per game.
dus als je niet meer dan 7 ps4 spellen hebt dan kost het je evenveel.
dan heb ik je abonnement voor playstation online nog niet meegenomen.
Plus het feit dat die ps4 verouderd in tegenstelling tot stadia dat blijft mee groeien.
Plus het feit dat die games op stadia altijd up to date zijn ipv 20 gig+ aan updates die je weer moet binnen halen als je na een paar weken weer eens wilt gamen.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 15 juli 2020 09:13]

Maar bij Stadia moet je ook spellen kopen. Het abonnement zie ik dus als console aanschaf prijs.
Bij stadia hoef je ALLEEN maar spellen te kopen als je wilt. Zo speel ik al een paar maand tomb raider, kostte me een tientje. Geen maandelijkse kosten, niks.
Je vergeet dat je niet alleen voor de ps4 betaald, komt ook jaarlijks €60 voor PS Plus bij en de losse games. Al met al zal het na 7 jaar niet veel schelen. Persoonlijk blijf ik ook liever bij m'n console en pc hoor; ook zonder internet kan je dan veel, al dan niet de meeste games spelen. Is bij Stadia een ander verhaal. Bovendien heb ik nog een gigantische stapel aan games die aan m'n steam en Playstation account vast zitten.
Ps Plus is optioneel. Ik heb niks met online multiplayer en laat het links liggen, dus die kosten erbij betrekken is niet altijd van toepassing.
Iedereen vergeet hier de kost van elektriciteit van zo een PS4, PS5, Xbox, Gaming PC, ... Die voedingen slurpen toch al wel wat elektriciteit op en die wordt ook elk jaar maar duurder. Stadia speel je op een chromebook die pakweg 30 Watt verbruikt ipv 300 Watt of meer.
Dat kan ook een factor zijn, afhankelijk van hoeveel je speelt: als je elke dag gemiddeld 3 uur speelt zit je aan 365*3 is ongeveer 1000 Uur/jaar met 300 W heb je dan 300 kWh per jaar verbruikt, oftewel zo'n €75.- Stadia zie ik eerder voor mensen die 5-10 uur per week spelen, oftewel €20-40 per jaar aan stroom.
Stadia pro is ook optioneel, je hoeft niet het abbo te hebben om te spelen.
Met Stedia PRO betaal je 10 euro per maand. daarvoor krijg je elke maand meerdere spellen. en een 4K stream. De spellen welke je bij PRO krijgt zijn enkel te spelen als je een PRO subscription af neemt. als de subscription verloopt dan kan je deze niet spelen. dit is vergelijkbaar met de concurrenten.

De spellen welke je koopt kan je altijd en overal spelen. voor het spelen van gekochte spellen is geen Stadia PRO subscription nodig. Je krijgt dan wel een 1080p stream aangezien 4K een PRO "feature" is.

Naast Stadia ben ik ook in bezit van een XBOX, PS en Switch. voor deze consoles betaal ik ook subscriptions. Ik moet wel anders kan ik mijn spellen niet online spelen, dit is met een gemiddelde switch game niet erg maar voor de spellen welke ik op de Xbox en PS speel is dat een ander verhaal.

In mijn optiek is Stadia dus een goede deal als je het vergelijkt met de fysieke concurrentie. De keuze voor Stadia of Fysiek hangt bij mij persoonlijk af van het spel en hoe ik het wens te spelen.
Ja, waarschijnlijk hangt het af van subscriptions of niet. In vergelijking met pc kan het een goede deal zijn afhankelijk van welke spellen je speelt. Ik koop 1 keer per 5-10 jaar een nieuwe pc (1000 euro) maar betaal zelden meer dan 7 of 8 euro voor een spel.

Ik heb bagger internet dus voor mij is streaming sowieso geen optie.
Dat kan ik nu ook al met de huidige consoles :? Komt regelmatig voor dat ik verder ga op mijn telefoon als vriendinlief iets op de woonkamer TV wilt zien.
Behalve dat je ook op stadia de spellen los moet kopen, en ze daarna vast zitten aan stadia en je ze dus kwijt bent als de service stopt, vergeten mensen vaak dat je bij stadia maar 1 verkoper hebt: Google. Er is dus geen concurrentie tussen winkels onderling, of een budgetbak met oudere titels. In plaats daarvan mag je de volle mep betalen voor een 4-jaar oude game als Hitman die je voor de playstation waarschijnlijk voor €2,50 uit de kringloop kan halen. Zo’n gebrek aan concurrentie is voor mij een no-go. Eigenlijk valt stadia voor mij bij voorbaat al af omdat het van Google is, wat bij mij ongeveer gelijk staat aan Facebook, maar als het van een andere partij was, was ik nog steeds niet geinteresseerd.
Ik heb daar ook problemen mee, maar dat hoeft niet: Stadia pro komt met "gratis" games, of hele goedkope en dan heb je dat probleem niet. Groots investeren in games ketent je wel vast aan de Stadia dienst, is dus inderdaad niet erg verstandig, dan kan je beter een console kopen.
Hi echte gamer hier :+

Ben voornamelijk een pc gamer, wil binnenkort wel een Nintendo halen. Xbox heeft voor mij te weinig meerwaarde want de meeste games zijn er nu ook voor pc en heb een steak link dus kan ook simpel op mijn tv gamen. zelfde als bij PlayStation, al zou ik die nog wel willen, paar erg leuke exclusives die ik wel een keer wil doen.

En ik betaal ook voor stadia, kosten zijn erg laag, en merk dat ik het toch ook af en toe wel aanslinger. Want ik kan letterlijk op elk apparaat waar ik op dat moment zit, binnen een minuut een spel spelen, zelfs mobiel zonder controller gaat met de meeste games beter dan ik dacht.

Op dit moment is er geen ander systeem die zo smooth dit gemak geeft, enig nadeel kan dataverbruik zijn, van lag niet echt iets te merken, behalve bij connectivity issues maar dat is logisch bij cloud gaming. Dat je in hun ecosysteem zit, is bij elk systeem zo, zelfs pc games hebben tegenwoordig exclusives dankzij Epic :|

Ik vind als je een "echte gamer" bent, ben je enthousiast over alle game systemen. VR moet ik nog in investeren, weet dat ik vroeger ook het idee van onLive super vet vond, ben ook benieuwd wat xcloud wordt.

Ben alleen niet te spreken over Epic en EA... Al lijkt EA langzaam het licht te zien... Blizzard is helaas zijn draadje ook kwijt :'(
Ik heb ook een hekel aan exclusives, maarja roeien met de riemen die je hebt, ik snap het soms ook wel, maar ben daar nooit blij mee.

Dus ja, speel waar je op wilt spelen, en verdedig niet alleen je eigen keuze ;) voor alles is iets te zeggen.

[Reactie gewijzigd door bskibinski op 15 juli 2020 07:42]

De enige reden dat EA langzaam het licht begint te zien is ook alleen maar omdat ze inzien dat er meer geld te verdienen valt aan een community die EA niet als een roedel geldwolven ziet...
Je gaat voorbij aan het feit dat een console bij de release en zeker na 2 jaar al verouderd is qua hardware, terwijl je bij Stadia steeds up to date bent.
Anoniem: 708439
@Ambition8815 juli 2020 08:04
Wat een onzin ik speel Red Dead op Stadia 100% uit omdat ik een casual nep gamer ben?

Sorry maar voor mij is een dure pc of console gewoon overbodig omdat Stadia perfect werkt.

400 euro is 3.5 jaar Stadia + games die daarbij komen tot nu toe al 30+ erg goeie games.
Wat betredt de laadtijden, die zijn bij de aankomende generatie verleden tijd, dus daar hoef je t ook niet voor te laten.
Maar je hebt nog wel de giga updates die je moet downloaden, dat is bij Stadia ook direct verleden tijd.

Ja, de content op Stadia is nu nog niet wat je mag verwachten, en op wifi draait het niet vlekkeloos, maar zodra AAA games van het kaliber Cyberpunk, GTA VI, COD, etc. op release direct beschikbaar zijn, net als wat kwalitatief goede exclusives (2-3 jaar verwacht ik), dan zou Stadia imo écht de concurrentie met PS en Xbox aan moeten kunnen gaan. Zeker als Google het click to play slim aanpakt en grote streamers aan boord krijgt - Hoe vet is het voor de nieuwe generatie dat je met 1 klik direct met je favoriete streamer kan meespelen?
Stadia gaat het uiteindelijk afleggen tegen XCloud, de waarde propositie is daar gewoon zoveel beter.
Dat zou kunnen (en deels persoonlijke voorkeur, XB1 heeft immers ook de betere hardware maar PS4 is heer en meester), maar waarom zou het niet XCloud en Stadia kunnen zijn, i.p.v. PS4 en Xbox One nu?

Het hele landschap staat te veranderen.. Microsoft heeft instrastructuur, content en community. Google heeft infrastructuur, werkt hard aan content, maar mist de community. Sony heeft de content, community, maar geen (eigen) infrastructuur. De kaarten worden echt opnieuw geschudt de komende 5-10 jaar.
Dat gaan we zien, ik zie heel veel mensen de potentie van xcloud afzetten tegen stadia nu. Dat vind ik zelf geen eerlijke vergelijking. Laten we nu tegen nu zetten en straks tegen straks. Nu is stadia beter dan xcloud en straks weten we nog niet.
De potentie van XCloud zit in de combinatie van lokaal en remote. Dat zal Stadia nooit kunnen matchen. Uit interviews met Phil Spencer is het ook duidelijk dat MSFT wel precies snapt waar de winst van streaming zit.
Maar veel mensen (ik inbegrepen) willen geen locale hardware meer. Ik zie veel voordelen in alles in de cloud.
Klopt, daarom is er ook gewoon XCloud. Microsoft wil gewoon een grotere markt bedienen dan Google (en Sony, maar die ziet MSFT sowieso niet als grootste concurrent op het moment). Verder is uiteindelijk het doel dat je een game niet meer koopt op 1 platform, maar dat de game beschikbaar is op het platform van jouw keuze. Los van wat ze beschikbaar maken met hun abonnement.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 15 juli 2020 19:40]

Vergeet de online van de playstation niet, daarnaast is is geld uitgeven aan een hobby relatief.
Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld als ik spel koop van ~30 euro die ik maar 1 of zelfs 2 uur speel ik het zonde vind. Terwijl ik ook aan wakeboarden doe waarbij een sessie van een uur al naar de 20 euro gaat, dan nog parkeerkosten en een drankje en dan zit je daar ook overheen. En dit vind het waard.

Daarnaast is zeggen dat je een X bedrag uitgeeft aan hobby te rechtvaardigen is maar hoe zou jij dat rechtvaardigen als er een alternatief is dat even goed is maar de helft goedkoper. Dan heb je eigenlijk 200 euro weggegooid.

Ik zelf ben niet perse een casual gamer maar sinds kort heb ik stadia, daarnaast heb ik ook een goede game pc en een ps4. Het voordeel van stadia is dat je geen installatie, updates wachttijden meer heb. Daarnaast kan je het overal spelen.
Jij gaat van 1 ps4 uit. Dit was ideaal geweest toen mijn ouders gescheiden waren. Want dan wou ik al snel zowel beneden als boven in mijn eigen kamer gamen. En kwam we al snel op 4 ps4. En dan wou ik af en toe ook nog eens ergens anders gamen bij bv een vriend.

Als je op 1 plek wil gamen is een console inderdaad het goedkoopst. Wil je op meerdere plekken gamen is stadia echt een uitkomst.
Ook ik vind het investeren in een gamesysteem moeilijk te rechtvaardigen ten opzichte van mijn familie. Daarom koop ik het een en ander tweedehands (via twaekers V&A). Ok, dan heb ik niet het nieuwste van het nieuwste, maar wel een systeem dat fatsoenlijk genoeg is om op ca 60 frames per seconde te gamen.
lekker dan, weer een exclusief platform. No thanks jeff
Gelukkig kun je eenvoudig een Stadia game aanschaffen zonder dat je een duur abonnement of dure hardware nodig hebt. Dus het exclusieve hoeft geen enorm probleem te zijn.

Het is toegankelijk voor elke PC gamer (en voor mensen met minder krachtige PC/Laptops)
Ik denk dat het bezwaar voor de meeste tweakers mbt exclusiviteit meer eraan ligt dat zij niet gedwongen willen worden hun gegevens aan Valve, Google of Epic te verpatsen om spellen te spelen. Maar ik geef toe dat ik ook nog wel eens een exclusive in de Epic Store heb gekocht als ik hem -echt- wilde spelen.

Maar Google Stadia daar ga je mij toch echt niet vinden, hoe tof ik het spel ook vindt. Tenzij het bruikbaar zou worden zonder google account.
Orcs must die! 3 als timed exclusive op Stadia... erg jammer. Heb inmiddels 200+ uur in de vorige 2 delen zitten, hilarische spellen. Maar ik wil hem wel met een muis spelen. Hoop dat ie snel op PC komt.
Stadia kan ook gewoon met muis en toetsenbord op je chrome browser op een laptop of computer
Nou goed nieuws dan, dat kan, je gaat naar https://stadia.google.com/ en neemt een maand proef abonnement en je kan meteen spelen op je pc.
Die haat toch tegen stadia is grotendeels gebaseerd op mensen die er iets over lezen, ik heb daadwerkelijk 4 van mijn vrienden een proef abbo laten afsluiten om te kijken wat de bevindingen zijn. Geen een heeft last van input lag, hetzelfde wat ik ervaar. Ik vind het prima dat je stadia niks vind, maar ga dan lekker ergens anders lopen bashen. Ik speel al sinds november op stadia er is niks maar dan ook helemaal niks mis met die de dienst ansich, ja aanbod, ja 4k.. maar het werkt gewoon. Ben benieuwd wanneer x-cloud komt of we dezelfde populaire anti-cloudgaming reacties zien. (ook microsoft cancelled een hoop van de producten dat is echt een non discussie)
Helaas is X cloud een stuk minder veel lagere bitrate games worden via Xbox hardware servers naar je toe verzonden inclusief lange laadtijden. Maar daar hoef je weer geen games aan te schaffen
Dat is ook zo, maar vind die argumenten allemaal verwerpelijk, d.w.z de meeste hatelijk reacties zijn gebaseerd op zaken die er op reddit en/of youtube verkondigd worden terwijl de meeste personen die zo reageren stadia (generaliseer ik even) nooit zelf geprobeerd hebben.
Je hoeft niet alles geprobeerd te hebben om er een mening over te hebben.
Er staan genoeg feiten op Internet over Stadia, en als die punten je niet bevallen, dan is het je goed recht om hier negatiev over uit te laten

Dat jij geen problemen hebt, of alles prima vind is natuurlijk leuk, maar zegt verder weinig over hoe andere het ervaren
Dat is het hem juist het gros volgt de kudde , die ervaren helemaal niks. Oordeel zelf voordat je iets afschiet.

Alfa romeo`s zijn roest bakken en erg onbetrouwbaar het zijn slechte auto`s (zijn allemaal feiten op basis van historie en statistieken)... ik heb er drie gehad geen een zonder noemenswaardige mankementen. Het is maar wat je wilt lezen of zien.
Dat komt vooral door hardcore gamers( beetje treurige websites zoals resetera die Stadia als bedreiging ziet)

Of Digital Foundry die 10x zoom gebruikt en klaagt over ontbrekende textuur in een game.
Cloud gaming is een toekomst die uiteindelijk het grootste deel van consoles en dikke gaming pc's zal verdrijven (niet compleet, maar grotendeels).
Het grootste probleem met Stadia is niet de technology (wat idd veel mensen horen en doorvertellen zonder deftig uit te testen of persoonlijke ervaring mee te hebben) maar het aanbod.
Momenteel zijn er weinig games, maar het staat in zijn kinderschoenen. Ik hoop dat ze hun aanbod snel kunnen vergroten om zo een deftige concurrent te worden van Sony, nintendo en microsoft en zo cloud gaming meer main stream te maken en globaal te verbeteren.

Echter vermoed ik dat Microsoft een grote kans heeft om de heer en meester te worden over cloud gaming in tegenstelling tot google. Simpelweg door hun aanbod die ze al hebben in de game-pass met een gigantische bibliotheek. Google heeft nu net als psn enkele games per maand maar geen netflix achtig iets. Heb je alle games in de pass, nee. Maar op netflix heb je bv ook niet alle films. Je hebt wel een groter aantal games direct en voor ieder wat.

Verder zie ik ook wel de kracht van xcloud doormiddel van spelen op xbox, windows of cloud. Je bent niet beperkt. Weet je dat je bv door problemen geen internet hebt? Download de game op je gaming pc/laptop en je kan spelen. Heb je weer internet? Oke schakel 4k cloud gaming in. Kom je bij een vriend die bv een downloadlimiet heeft (kuch telenet in belgie kuch) enzo streamen niet interesant is, installeer deze op xbox.
En voornamelijk dat 2de denk ik dat het ervoor zal zorgen dat Microsoft, Google zal voorbijsteken.
Nu, niets houdt tegen om google diezelfde vlakken te bewandelen ;) De toekomst zal het resultaat geven. Wel heeft Google de technologie goed op de markt gebracht en werkt het grotendeels zeer prettig, ookal zijn niet alle providers en lokaties in belgie/nederland ervoor klaar. Maar daar kan google niet aan doen.

Stieken hoop ik dat ze ook gewoon console's en clients voor pc gaan uitbrengen om lokaal spelen met stadia bibliotheek mogelijk te maken
Ik wilde laatst gamen op Stadia maar wat een gedoe. App is er blijkbaar niet voor de Shield. Een Chromecast heb je een speciale Stadia controller voor nodig want externe werken daar niet mee en zijn niet bij Coolblue, Mediamarkt etc te koop. Toen bekabeld mijn MacBook aangesloten, geen 4K dat ondersteund Chrome niet op de Mac.

Op dat gebied qua hardware lijkt me meer werk aan de winkel.

[Reactie gewijzigd door robbinonline op 14 juli 2020 20:19]

De app is er inderdaad (nog) niet voor de Shield. Om via de Chromecast te spelen heb je inderdaad een Stadia controller nodig, maar om PS4-games te spelen heb je niet alleen een specifieke dual-shock controller nodig, maar heb je ook een PS4 nodig. In dat opzicht heeft Stadia al 1 horde minder. Verder zijn de controllers inderdaad niet bij een reguliere retailer te koop, maar worden ze doorgaans binnen een dag geleverd wanneer je ze bij Google bestelt. Verder kun je op je MacBook gewoon in HD spelen. Dat voldoet meer dan genoeg op een dergelijk formaat scherm. Wil je in 4K spelen? Dat wordt inderdaad (nog) niet ondersteund op de Mac, maar is dat een probleem van Stadia/Google of een probleem van Apple?

Het lijkt een beetje op zoeken naar negatief commentaar, terwijl je in feite binnen enkele momenten al in FHD had kunnen gamen op je MacBook.
om PS4-games te spelen heb je niet alleen een specifieke dual-shock controller nodig, maar heb je ook een PS4 nodig
Dat dacht ik dus ook altijd, maar het blijkt niet waar: PlayStation Now is Sony's clouddienst, ook in NL beschikbaar, waarmee je PS4 games (ook exclusives, al zijn de nieuwste tijdgebonden) kunt spelen via je PC, en een DualShock controller is hierbij niet vereist (officieel ondersteunen ze alleen die, maar het werkt gewoon met een Xbox controller en als het goed is met alles dat XInput ondersteunt).

De beeldkwaliteit is natuurlijk niet beter dan dat je via de console krijgt, maar het is wel een optie voor PC gamers zoals ik die nog nooit een PS gehad hebben en ook niet overwegen aan te schaffen, maar wel een PS exclusive willen spelen. De eerste week is gratis dus als je maar 1 zo'n exclusive heb kun je die vlug uitspelen :P en anders is 10 piek voor de eerste maand ook goed te doen.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 15 juli 2020 07:09]

Maar kun je PSNow op een Chromecast of Shield spelen? Of in 4k op een MacBook? 😏
Zeker, als je maar een PC hebt en de video out naar je andere apparaten stuurt. :P

Dus nee, voor de persoon waarop je reageerde is dit niet relevant, maar ik vond het toch de moeite van het vermelden waard. Tot voor kort wist ik nog niet eens van het bestaan hiervan af, en ik vermoed een hoop PC gamers met mij. Stadia daarentegen kent "iedereen" want Google, zelfs of misschien vooral de mensen die er geen enkele interesse in hebben.
De shield gebruikt een SoC uit 2015, die ondersteund vast geen vp9 profiel 2. Dacht dat nvidia dit pas sinds Turing inbouwde, eind 2018/begin 2019?

Makkelijk te testen door te kijken of je youtube in 4k kunt zien. Zo niet, dan kan dat systeem niet snel genoeg de videostreams van Stadia omzetten. De cpu kan zo'n workload onmogelijk zonder hardware ofloading handelen.
noem me ouderwets maar ik ben niet zo te spreken van cloud gaming. ik heb liever de console thuis staan met een schijfje er in
Tja, dan moeten ze maar leren games te ontwikkelen die daadwerkelijk af zijn bij v1.0, in plaats van net doen alsof.
Waarom 'moeten' 'ze' dat? We verdienen prima geld, en het is niet alsof je een keuze hebt als je een release wil spelen.
Gaan wij dat ook accepteren als een game daarom een maand later uit komt. omdat er eerst nog een patch op een schijfje moet omdat er nog enkele zijn die niet met hun tijd mee willen? Of moeten we met 5 schrijfjes gaan werken omdat niet alle data op 1 disc kan?
Ja graag. Breng het spel pas uit als het af is aub.
Het is "af" alleen moet je even een patch downloaden. En ja ik wil niet wachten omdat mensen zo graag hun games volledige offline willen spelen en geen internet hebben in 2020. Of bang zijn dat ze hun game niet volledig kunnen spelen in 2050 omdat de servers offline zijn.
Een schijfje is net zo ouderwets als een PS5 en Xbox Series X die allebei een variant zullen hebben met een bluray drive.
Aan de scores en reacties (en jouw reactie) te zien hebben mensen niet door dat het een stukje tekst van mij was dat in speelt op de eerste drie woorden van mikesmit ("noem me ouderwets"). Humor is een beetje verdwenen van tweakers en is met platte tekst wat minder goed uit te drukken...

Maar om op het onderwerp in te gaan: ja, die zijn er inderdaad. Net als dat het vroeger geen 'optie' was maar altijd aanwezig was, en de eerste varianten zonder verwisselbare media de 'light' versie was en nu de 'volle' versie is en het 'alternatief' de versie met verwisselbare media is en niet meer de standaard.
Het verschil is dat bij game streamen de content in de cloud draait en dat je een soort virtueel scherm krijgt over het internet.

Bij het streamen van muziek en andere media download je telefoon het ook gewoon maar dan “just in time”. Dit is mogelijk omdat je weet wat er over 10sec in het nummer gebeurt.

Bij het streamen van games wacht je op user input, je hebt dus last van latency en je kan niet in de achtergrond alvast frames bufferen.

Bij het spelen van een spel op je pc doe je eigenlijk hetzelfde als het streamen van content, je download eerst wat data en voert dat dan uit (bij games moet je wel eerst alles downloaden).
Stadia al geprobeerd? Latency merk ik niet. Het is er absoluut, daar kan je niet omheen. Maar je merkt er echt niks van.
Goed om te zien dat er steeds meer games komen voor dit platform. Maar, stadia is duidelijk een platform dat in ontwikkeling is. Belangrijk voor mij is met name het gebruiksgemak. Je kunt direct gaan spelen, zonder enige update te hoeven downloaden. Dit was voor mij echt een verademing t.o.v. de updates op de XBOX voor Warzone. De input latency hebben ze voor een heel groot deel erg goed onder controle. Twee weken geleden zat ik in een luxe safaritent op de camping (voorzien van wifi en TV). Voor de test heb ik mijn chromecast op de TV aangesloten en de controller gelinked met de wifi in de tent en ik kon gewoon ESO spelen. Dat werkte verrassend goed. Ik zie me niet zo snel mijn xbox of pc mee naar de camping sleuren.

Stadia heeft duidelijk nog wel ontwikkeling nodig: zonder twijfel moet het aantal games worden uitgebreid en de grafische prestaties moeten ook omhoog. Op dit moment is Stadia het meest geschikt voor gamers die voor gemak en flexibiliteit gaan. Voor de diehard gamers is het platform minder geschikt.
Grafische prestaties omhoog? Het ziet er super uit, kan prima mee met de huidige generatie!
Als iemand die graag gamed, maar die ook z'n geld moet verdienen met z'n PC is dit weer iets wat ik links kan laten liggen. Ik ben toch meer van de wat meer strategy games, en die speel je nou eenmaal op een PC, niet op een console (ook niet gestreamed, want een controller is geen toetsenbord en muis)... en al kan het met toetsenbord en muis; ik heb een prima PC die zonder problemen alle games aan kan, en als ik ergens een hekel aan heb is het YET ANOTHER abonnement waar m'n geld naar weglekt.

Mensen onderschatten ECHT hoeveel geld ze per maand aan al die abbo's uitgeven en nooit iets opbouwen. De gemiddelde nederlander spaart minder dan 500 euro per maand, maar kan wel honderden euro's per maand uitgeven aan allerlei diensten (ook al worden ze niet gebruikt).

Ja.. ik denk dat DAT het is: Ik hou gewoon niet van geld lekkage.. aanschaf doet veel minder 'pijn' dan een abonnement, maargoed.. dat is mijn mening, en die is vast niet populair, but I don't give a shit :)

[Reactie gewijzigd door cappie op 15 juli 2020 10:21]

Op zich wel een punt.
Maar het tegenargument is: zoveel mensen kopen spullen die ze na korte tijd niet meer gebruiken.
Al die consoles die stof happen ergens achterin een kast omdat het uiteindelijk toch niet zo leuk was, een ander platform beter of andere interesses - zonde! Dan is het beter een abonnement te nemen en dat ook vrolijk stop te zetten. Dan moet je dus wel bewust je abonnementen aan/uitschakelen, bij mij na de trial uitgeschakeld want mooi weer dat werkte goed. ik ga in de winter echter vrijwel zeker weer terug. Het enige dat mij definitief uit Stadia kan jagen is het gebrek aan VR games, dat zie ik dan nog wel als b.v. de PS5 uitkomt.
Ik zou Stadia best een keer willen proberen, maar ben nog het wachten dat hij voor Android TV komt. Ik weet dat het ook op mijn telefoon of Laptop kan, maar telefoon vind ik te klein en heb geen Chrome op me laptop.
Dus dan installeer je toch gewoon even Chrome om het te proberen? Lijkt mij veel handiger dan wachten tot het naar Android TV komt.
HDMI kabel verbinden van je laptop naar je TV en spelen maar!
Heeft iemand meer gegevens wat het dataverbruik is bij dagelijks gamen in de cloud?
Zelf ben ik geen die hard gamer en mijn internetabo is eerder beperkt qua datalimiet.
Ik zou het willen aanschaffen zonder dat ik een zwaarder internetabonnement moet aanschaffen.
Uit tweede hand lees ik her en der dat dataverbruik hoog kan zijn. Afhankelijk van game en resolutie tot 12 gig een uur als ik het goed herinner.
Hier zijn wel tabellen voor te vinden als je het echt wilt weten :)
https://qz.com/1748962/go...ats-wrong-with-data-caps/

If you’re planning on playing on a 720p or 1080p screen, Stadia will eat up a lot less data. Playing on a 720p screen will use around 4.5GB per hour, while a 1080p screen will use 9.0GB per hour. So 30 hours of 720p gaming will use 135GB of data, while 1080p will use 270GB.

Das aardig wat als je op een data plan zit.

Lijkt mij een simpele xbox one/ps4 van minder dan 200 euro een goedkopere optie. En kan je af en toe een game van 10 euro 2de hands kopen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 15 juli 2020 07:03]

Heb de stadia connect "stream" bekeken maar helaas is er niks gezegd over de Gen 2 hardware in de datacenters.
Op Reddit zag ik ook veel mensen die hier op hoopte, maar dit soort technische details verwacht ik eerder op een blogpost of behind the scenes.

De connect is vooral bedoeld om de tijdlijn zichtbaar te maken, en de aankomende features/games uit te rollen. Ik zie de connect op dit moment meer als marketing video.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee