AMD introduceert Threadripper Pro-cpu met 64 cores in Lenovo-workstation

AMD kondigt zijn Threadripper Pro-cpu's aan. De processors hebben achtkanaalsgeheugen en 128 pci-e-lanes. De cpu's worden alleen aan systeembouwers geleverd en Lenovo's ThinkStation P620 is een van de eerste computers die daarvan worden voorzien.

De Threadripper Pro-processors zijn bedoeld voor workstations en verschillen op verschillende punten van de Threadripper-processors die AMD eerder uitbracht. Zo hebben de Pro-cpu's ondersteuning voor achtkanaalswerkgeheugen, dat ook registered mag zijn, en zijn er 128 pci-e 4.0-lanes aanwezig. Daarnaast hebben de processors ondersteuning voor AMD Pro Technologies, AMD's tegenhanger van Intel vPro. De cpu's zullen niet los verkrijgbaar zijn, maar worden alleen aan systeembouwers geleverd.

Lenovo is volgens eigen zeggen de eerste systeembouwer die de Threadripper Pro-processors integreert en heeft daarvoor een nieuw model in de ThinkStation-lijn ontwikkeld: de P620. De P620 kan maximaal van de 64-core Threadripper Pro-processor voorzien worden en krijgt maximaal 512GB werkgeheugen op 3200MT/s aan boord. Er is ruimte voor twee dubbelslots-videokaarten en in de snelste uitvoering zijn dat twee RTX 8000-gpu's van Nvidia. Wat opslag betreft is het moederbord voorzien van twee m2-slots en is daarnaast ruimte voor vier 3,5"-schijven. Het geheel wordt van energie voorzien door een 1000W-voeding.

Lenovo gaat de ThinkStation P620 eind september leveren. De prijs is nog niet bekend, maar de fabrikant heeft het over een 'duidelijk prijsverschil' in vergelijking met een Intel-systeem met ongeveer evenveel cores. Intel verkoopt voor workstations op dit moment processors met maximaal 28 cores. Die moeten dus in duo-opstelling draaien om in de buurt te komen van het aantal cpu-cores van de Threadripper 3995WX.

Door Jelle Stuip

Redacteur

14-07-2020 • 18:30

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Wat mij ook interessant lijkt is wat voor koeling ze toepassen amd support alleen waterkoeling voor de threadrippers. Er zijn echter wel lucht gekoelde oplossingen maar deze zijn serieus groot en zitte vaak in de weg bij de ram slots.

Daarnaast lenovo... nee doe toch maar niet.. prima voor een simpele pc maar op het echt zware gebied heb ik er geen hoge pet van op.
Ik zie zelfs geen eens een koeler op de processor, ik hoop dat ze wel wat toevoegen, Grappig om te zien dat er wel een flinke koeling op de VRMs en RAM getoond wordt maar niet op de processor.

Lenovo links laten liggen zou ik niet doen, het is de oude PC productie van IBM en die deden heel veel performance workstation werk. Dat kreeg je op de consumentenmarkt niet te zien maar die apparaten waren lang zo slecht niet. Helaas voor hun hebben ze een imago gekregen met hun consumentenproducten en daar heb ik een hoop slechte van gezien.

Ik heb overigens zelf een Ideapad i5 8250 laptop. En daar laten ze zien dat niets snappen van koelen en throttling. Als dat ding op gang komt stort de performance daarna meteen in.

Als ik deze zou kopen zou ik hem meteen openmaken om zeker te weten dat deze processor een hele dikke koeler heeft.
Lenovo haalt al lang niet meer de kwaliteit van wat IBM als standaard had. Dus die vergelijking gaat niet meer op. Daarnaast denk ik dat dit weer een manier wordt om cad workstations aan de certificering te krijgen en de prijs flink op te drijven.

Want zoveel meerwaarde zie ik niet in deze pro versie behalve dat ze straks bij autodesk en solidworks kunnen roepen dat je alleen support krijgt op een pro variant en daar dus ook dik extra voor moet betalen
Lenovo haalt al lang niet meer de kwaliteit van wat IBM als standaard had.
Dat hoor ik wel vaker, maar wij gebruiken op kantoor Thinkpads en ik moet zeggen dat ik dat degelijke machines vind. Ik heb ook een oude IBM Thinkpad gehad en die was misschien nog meer bullet proof (ook zwaarder), maar imho is er weinig mis met de nieuwe thinkpads. Goed doordachte machines met een stevige behuizing en beter repareerbaar en uitbreidbaar dan de concurrentie.

Ik heb nu een Dell laptop (7950). Die vind ik beduidend minder dan de Lenovo Carbon X1 die ik daarvoor had. Had een dedicated GPU nodig, anders had ik mooi de carbon X1 gehouden. Heb de Dell zelf moeten repasten en undervolten om niet helemaal gek te worden van de fans.

Misschien heb je gelijk voor de non-think machines, maar die heb ik persoonlijk nooit gebruikt.
Ik hoor persoonlijk (n=een paar) ook alleen maar positieve dingen over thinkpads.

Zelf nooit een gehad overigens, ik heb van mijn werk een HP Envy laptop (weet zo niet welk model).
Het feit dat mijn Thinkpad uit 2017 een dans met een tas vol koffie heeft overleefd zonder ook maar een defecte usb poort eraan over te houden (en nog steeds draait als op dag 1, zonder het os ooit te herinstalleren) heeft mij ervan overtuigd dat ik nooit meer een ander merk laptop hoef.
Mwa volgens mij was er bij de launch van TR juist een luchtkoeler welke door AMD en Coolermaster samen ontwikkeld is?
https://www.vortez.net/ne...wraith_ripper_cooler.html
Anoniem: 310408
@mrveenie14 juli 2020 20:54
Daarnaast lenovo... nee doe toch maar niet.. prima voor een simpele pc maar op het echt zware gebied heb ik er geen hoge pet van op.
Geen idee hoeveel ervaring je hebt met de workstations van Lenovo (niets?) maar ze zijn echt enorm in opkomst. Ik kom ze met grote regelmaat tegen en ik denkl dat wij ze ook gaan kopen omdat alles wat ik hoor gewoon positief is.

Als jij andere ervaringen (geen links graag, die kan ik ook wel vinden) mag ik dat graag horen. Het gaat over een order van 90.000 euro....
Gevalletje 'ervaringen uit het verleden...' die geclaimd wordt vermoed ik.

Met deze configuratie, van welke hardwareboer dan ook, zijn 0 ervaringen te vinden. Dus wellicht even de kat uit de boom kijken? Ik gun AMD de wereld, daar niet van.
threadripper is makkelijker te koelen dan een ryzen 3900x. Veel groter oppervlak.
Met dit soort processoren vraag ik me toch af waarom Apple het niet nog even heeft geprobeerd met AMD op processor-gebied. Zeker voor de high-end (video) doelgroep waar Apple zich op richt met de Mac Pro valt er gigantisch veel winst te halen t.o.v de Xeons die ze nu gebruiken.

Met al die PCI-E lanes zijn alle zorgen qua expansie ook direct weg. Het lijkt me alleen dat de kast van Lenovo nou niet gemaakt is om het maximale uit de processor te halen. Je kan met deze kast nooit al die PCI-E lanes benutten (al zullen weinigen dat nodig hebben). Ook vraag ik me af of de koeling wel voldoende kan zijn voor langere tijd piek-performance.
Omdat dat had betekenend dat ze weer een nieuw contract hadden moeten aangaan met amd voor de cpu, en aangezien ze dus al een langere tijd willen gaan overstappen op hun zelf ontworpen arm cpu's.
De koeling kan prima zijn voor een hoge langetermijnbelasting. De vraag is of het geluidsniveau acceptabel wordt geacht. Met 80mm fans kom je een heel eind, zeker in serverland. Je ziet ook een best forse koeling van het RAM. Enig probleem is de herrie, we zijn allemaal gewend om een zo stil mogelijke pc te bouwen. Hier staat performance centraal, al had ik nog wel een 10GE NIC verwacht en eventueel thunderbolt, maar dat kan je altijd nog toevoegen natuurlijk.
Met dit soort processoren vraag ik me toch af waarom Apple het niet nog even heeft geprobeerd met AMD op processor-gebied.
Wellicht dat Apple straks een beest van een Apple Silicon workstation uit gaat brengen?
De A13 processor uit de iPhone van herfst vorig jaar doet powerconstrained single-core beter in SPEC als de huidige Intels en AMD’s:
Zie https://www.anandtech.com...e-11-pro-and-max-review/4 en https://www.anandtech.com/show/14694/amd-rome-epyc-2nd-gen/9

Ik ben zeer benieuwd wat Apple voor elkaar gaat krijgen als ze iets neer kunnen zetten wat niet powerconstrained hoeft te zijn...
Ik zeg niet dat je ongelijk hebt (ken de cijfers niet direct), maar die specifieke tests naast elkaar leggen is natuurlijk niet eerlijk. Epyc is een server processor waar de focus vooral ligt op veel cores. Je ziet altijd dat de singlecore performance daarbij inlevert. Als je echt wil kunnen vaststellen dat de singlecore top performer van AMD (en Intel) langzamer is dan Apple moet je de resultaten vergelijken met de Ryzen R9 3900X en de Intel i9-10900K.
Als je echt wil kunnen vaststellen dat de singlecore top performer van AMD (en Intel) langzamer is dan Apple moet je de resultaten vergelijken met de Ryzen R9 3900X en de Intel i9-10900K.
OK, ik bijt:
https://www.anandtech.com...ing-intel-ice-lake-10nm/4
Hier vindt je de Intel i9-9900K en de AMD Ryzen R9 3900X.
Vergelijkbare benchmarkresultaten.
(Kon zo even geen SPEC getallen vinden voor de i9-10900K, maar dat is geen factor 2).

Statement blijft: Ik ben zeer benieuwd wat Apple voor elkaar gaat krijgen als ze iets neer kunnen zetten wat niet powerconstrained hoeft te zijn...
Die doelgroep is peanuts vergeleken met mobile division.
Apple plant al met eigen chips sinds het Skylake fiasco in 2016, toen was Ryzen nog niet in zicht. Bedrijven die dit soort volumes draaien kunnen niet stante pede een andere leverancier regelen en hun ontwerpen compleet omgooien. Zeker in de laptop divisie is AMD pas echt competitief sinds dit jaar.
Jammer dat ze niet los verkocht worden, er zullen toch wat mensen leuke builds kunnen maken hiermee voor de prosumer.
idd

met deze build van lenovo word t al lastig om de 128pcie4 lanes volledig te kunnen benutten...maar 2 m2slots, 2 pcie4x16, zult n hoop addon kaarten moeten toevoegen, of n hoop extern, wil je de 128 uberhaubt benaderen...

las dat ook t geheugen tot max 2tb kan nu, en dat levert lenovo ook niet...

zeker n leuk systeem, maar denk dat velen veel meer uit deze cpu kunnen halen, voor elk gewenst doel, met n custom build...
Veel meer m2 slots krijg je niet eenvoudig op een moederbord. Je kunt met insteekkaarten wel eenvoudig nog eens 4 of 8 slots maken, lijkt me voldoende. Ik geloof dat er ook al 2- en 4tb ssd's zijn op pcie4 m2. Veel meer dan dat lijkt me vooralsnog niet noodzakelijk voor een workstation. Bij meer dan 8tb lokale supersnelle opslag ga je echt heel specialistische casussen krijgen.
zijn al meerdere bordjes met 4 m2 slotjes...blijkbaar geen probleem...

en specialistisch zijn dit soort systemen eigenlijk zowiezo...de een wilt er een hoop snelle opslag op, de andere zoveel mogelijk geheugen, weer een ander zoveel mogelijk 3d kaarten,...en weer een ander allemaal...

bedoel gewoon dat de 128 pcie4 lanes vrijwel nooit benut kunnen worden met dit systeem, en max 1/8 van de geheugencapaciteit wat de cpu kan is ook vrij karig...zal t voor de 1 genoeg zijn, voor de ander niet...
De spec zeggen dat het 4x PCIE 4 x16 heeft en 2x PCIE 4 x8, https://thinkstation-specs.com/thinkstation/p620/
ok thnx...

maar dus vlak naast elkaar, waardoor er maar 2 "normale" kaarten ingaan...of 4 zonder koeler in n gekoelde serverruimte...dan kun je net zo goed een epic nemen...
Of watergekoeld, of je werkt met pcie risers. Niet ideaal maar zeker niet heel erg moeilijk.
begrijp ik, maar pci-risers kun je niet makkelijk kwijt in de kast, moet je alles ombouwen in n grotere kast...watergekoeld idem...en zijn er dan problemen...weg garantie...

mensen die zoveel geld neertellen, zullen t kant en klaar willen...en liefst customized naar wens.
De echte prosumer koopt dan wel zo'n bak en sloopt hem er uit.

Sta meer te kijken dat de ThinkStation de eerste is met deze hardware specs, staan nou niet bekend om snelheidsmonsters.
alleen voor eec support?
neh gewoon de niet pro
Gewone threadripper ondersteund ook ECC. Alleen max 256gb en dat blijkt al lastig.
Nee dat is wel een verschil. Maar goed 256 waar heb je dat voor nodig?
We gebruiken Threadripper voor het inzetten van high-performance VM's met PCI-E passthrough (Dedicated of hyperconverged).

Threadripper 256GB ECC support?

Dus 4 VM's met 6-cores elk, ~50GB per VM, en dan 8-cores +50GB voor VM overhead. Een van de snelste VM's die je kunt krijgen op de markt, gericht op architecten, rendering enz enz.. ;)
2TB ram ondersteuning in 8 channel wel en ook nog eens een berg extra pcie lanes
De processors zal je binnen no time heus wel via via kunnen kopen. Alleen op welke moederborden gaan ze werken? Speciale chipset? Of op alle TR4 borden?
Het lijkt me sterk dat AMD het kapitaal heeft om een aparte chipset te ontwikkelen voor een erg kleine niche. Of ze moeten al het SoC model van Epycs overnemen maar dat zou denk ik wel in de nieuwsartikelen staan. Ga er maar vanuit dat hardwarematig het gewoon TR4 is. Al kan het wel zijn dat ze er een speciale bios aan koppelen en dat je er op een gewoon board geen support voor kunt krijgen. Dan zou je via-via al de CPU en Mobo moeten hebben.
Hmm vraag me af hoe het zit met de geluidsproductie van deze workstations als deze alleen door systeembouwers gebouwd zullen worden.
Anoniem: 310408
@bones14 juli 2020 20:56
Hmm vraag me af hoe het zit met de geluidsproductie van deze workstations als deze alleen door systeembouwers gebouwd zullen worden.
Bij workstations is dat werkelijke geen factor. Wij zetten ze in een serverhok en gebruiken firewire om monitor, muis en toestenbord aan te sluiten. Dat kan tot 50 meter.
ja snap ik, maar als freelancer die bijvoorbeeld met rendering bezig is, heb je meestal geen serverhok thuis staan, vandaar mijn vraag.
Wat een rare CPU om er nog bij te hebben. Was het gat tussen Threadripper en Epyc dan zó groot dat er nog een upgrade van TR tussen moest?...
Dit is in de basis een 64 core EPYC CPU gemaakt voor workstations. Deze heeft alle specs van een EPYC 7742 en de clock snelheden van een Threadripper 3990X. Dit is eigenlijk de variant voor de professionele workstations. Waar de EPYC een server CPU voor server is en de Threadripper 3990X een voor prosumer markt is.
Dus het is een Threadripper met ECC/Registered support. Dat is gewoon wat TR oorspronkelijk had moeten zijn dan toch. Ik begrijp dus nog steeds niet welk gat dit nou opvult, behalve een heel klein gaatje dat er in eerste instantie niet had hoeven zijn.
ECC geheugen, 128 PCIe lanes ipv 64 PCIe lanes, 8 geheugen kanelen (max 2tb) ipv 4 geheugen kanalen (max 256gb), AMD's tegenhanger van Intel vPro en ondersteuning voor een aantal verschillende geheugen types.
Genoeg dingen dus voor Epyc om zich van TR te onderscheiden, zodat een normale TR prima ECC?Registered had kunnen ondersteunen. Dat is eigenlijk wat ik bedoel.
Ligt vast aan mij - maar al die fannetjes in dat systeem... Stil zal anders zijn - iets wat bij Threadrippers (250W+ :X ) idd een erg grote air, dan wel een WC vereist.

Verder lijken mij de fans voor het geheugen aan de verkeerde kant te zitten - gaat tegen de flow in :? |:(
Anoniem: 310408
@Sjeepee14 juli 2020 20:57
Ligt vast aan mij - maar al die fannetjes in dat systeem... Stil zal anders zijn - iets wat bij Threadrippers (250W+ :X ) idd een erg grote air, dan wel een WC vereist. Verder lijken mij de fans voor het geheugen aan de verkeerde kant te zitten - gaat tegen de flow in :? |:(
Het is een workstation. Die heb je vaak niet naast je bureau staan. Firwire kaart erin en de kast naar een hok verplaatsen.
Firewire?? Je bent niet serieus toch? 8)7

Monitor/peripherals op afstand doe je met Thunderbolt 3.
Wat een beest van een werkstation kun je daarmee bouwen.

Dual-socket was altijd noodzakelijk om een beetje performantie te krijgen. Nu dus alles in één CPU (alhoewel 't er stiekem 2 in één socket zijn :D )
Niet helemaal omdat er maar 1 NUMA node is inplaats van 2. :)
Ik wacht toch ook op het prijsverschil, heb Z8-G4 met 2x Platinum 8280 van Intel samen 112 cores. Maar de prijs is ook wel enorm voor deze capaciteit. Hopelijk onder de €10k voor Threadripper Pro full configuratie, dan word het wel interessant.

[Reactie gewijzigd door JoJoMi op 14 juli 2020 19:08]

Volgens mij bedoel je 112 threads ;)
2x 28 cores, 56 cores totaal..

112 threads
Maar dan kan je wel meerdere tabs in je browser openen
Met Chrome moet je dan ook nog veel geheugen hebben :)
Die AMD processoren kunnen max 2TB adresseren. Dan kan je wel wat tabs open hebben in Chrome hoop ik ;)
Gezien je twee top CPU's van intel nodig hebt die maar 56 cores hebben vs 1 CPU van AMD met 64 cores denk ik dat de AMD optie aanzienlijk goedkoper te maken is. Daarnaast zijn Xenon CPU's over het algemeen een stuk duurder dan EPYC en Threadripper is goedkoper dan EPYC. Threadripper Pro zal wel tussen die twee in zitten qua prijs.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 15 juli 2020 09:49]

eindelijk, was al een vraag van mijn firma voor jaren aan Dell en HPinc... nu maar eens zien of ze ook de ballen hebben om deze effectief in te voeren zoals lenovo. Kunnen we eindelijk die belachelijk dure HPinc z600 -z800 buitensmijten, dual socket omdat er niks beters was op de markt....

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee