Met het risico in herhaling te vallen zeggen we het nog maar een keer: de 3990X is bedoeld voor een zeer select publiek en als je niet in de videogame- of filmindustrie werkt, is de kans klein dat je tot de doelgroep behoort. Developers die veel fouten maken en steeds een nieuwe versie moeten compileren, zullen ook profijt hebben van alle rekenkracht die de 3990X biedt. Maar als je vakantiefilmpjes of -foto's bewerkt, of wat wil gamen op je pc, zijn er veel goedkopere alternatieven, die ook nog eens een veel betere prijs-prestatieverhouding bieden.
AMD heeft de Threadripper 3990X naar eigen zeggen gemaakt op speciaal verzoek van onder meer vfx-artiesten die hun testrenders niet naar een serverfarm willen sturen, maar gewoon op hun workstation willen renderen voor een snellere preview. Met onze benchmarks is dat lastig in beeld te brengen, maar de prestaties in software als Cinebench, onderhuids gewoon Maxon-software die in Cinema4D wordt gebruikt, en Blender geven een aardige indicatie van de tijdsbesparing die deze processor in dit soort werkomgevingen kan opleveren. Ook de compilatietest laat dat goed zien.
Voor vrijwel alle andere taken kun je de Threadripper 3990X gevoeglijk negeren en als je toch een Threadripper wil kopen, hou het dan bij een bescheiden 24 of 32 cores. Dat bespaart je aanzienlijk in financiële zin, maar ook in kopzorgen rondom plafonds wat scaling van software betreft.
Kortom, de Threadripper 3990X is een soort Ferrari of F1-wagen: fantastisch om naar te kijken, maar voor de meesten van ons hetzij financieel niet bereikbaar, hetzij gewoon veel te krachtig om praktisch te zijn. Maar watertanden mag altijd, en AMD heeft hoe dan ook weer een mooi visitekaartje afgeleverd met een technisch hoogstandje waarmee het de lat voorlopig buiten bereik van de concurrentie legt.