'Head of product' van Stadia heeft Google verlaten

John Justice is vertrokken bij Google. Hij was sinds begin 2019 vice president en head of product van gamestreamingdienst Stadia. In die rol richtte hij zich op 'de consumentenbeleving' van Stadia. Het is niet bekend waarom hij weg is.

Google bevestigt tegenover 9to5google dat Justice het bedrijf heeft verlaten, maar een verdere toelichting geeft het moederbedrijf van Stadia niet. Het vertrek van Justice werd door The Information gemeld, zelf heeft hij er ook nog geen duidelijkheid over gegeven.

Wat de gevolgen zijn van het vertrek van Justice, is niet duidelijk. In zijn rol als head of product was hij verantwoordelijk voor zaken met betrekking tot de consumentenbeleving van de dienst. In het verleden vertelde hij het publiek ook wat er op komst is op Stadia.

Begin dit jaar sloot Google zijn eigen Stadia-studios en werd bekendgemaakt dat er geen eigen games meer ontwikkeld worden voor de dienst. Google gaat wel verder met Stadia, maar zet de dienst alleen voort als een platform waar andere uitgevers en ontwikkelaars hun spellen op kunnen zetten.

Jade Raymond, de Canadese topvrouw die de leiding had over de Stadia-studio, vertrok ook al bij Google. Zij heeft een nieuwe studio opgericht en is een samenwerking gestart met Sony voor het ontwikkelen van een PlayStation-game.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-05-2021 • 16:30

222 Linkedin

Reacties (222)

Wijzig sortering
Ja, als hij zich ontfermde over 'de consumentenbeleving', dan snap ik wel waarom hij er niet meer zit. Anderhalf jaar nodig om erachter te komen dat een zoekbalk wellicht een slim idee is? Ik heb Stadia een halve maand gehad, en ik snapte er niks van. Waarom moet ik die hele lijst afscrollen om een tomb raider spel te kopen. * laat * mij * zoeken * Google.
Ironisch, de zoekmachine van de wereld die een zoekfunctie vergeet
Er was een goede reden voor: het aanbod was beperkt. Dus als je een open zoekfunctie inbouwt, dan wordt dat redelijk pijnlijk duidelijk dat als je 2 letters intypt, je direct al geen quick results krijgt.

De oplossing is trouwens 5 jaar geleden al bedacht door de Koreanen en Chinezen: een eigen appstore waar je in kunt zoeken integreren met de zoekfunctie van de webbrowser. Voorbeeld: je zoekt "Guardian" maar helaas, geen games, maar wel 123.451 hits op het woord Guardian in the Oppo Xcellent browser ;)
Die zoekbalk is er ondertussen wel :)
Google gaat wel verder met Stadia
Yeah, right. Ik geef het nog hooguit een jaar of anderhalf, en dan zal ook Stadia hier terug te vinden zijn:
https://killedbygoogle.com/

Maar ook even zonder dollen: ik vraag me toch wel eens af wat voor een cultuur daar heerst die maar van alles en nog wat de ether in slingert, adverteert en marketeert, om het vervolgens na iets amper de tijd te geven om tot volle bloei te komen, de nek om te draaien. Waarschijnlijk levert het niet snel genoeg voldoende geld op.

Feit dat nu alweer twee kopstukken uit die onderneming weg zijn gegaan (al dan niet geheel of gedeeltelijk vrijwillig) zegt ook al veel.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 4 mei 2021 16:38]

ik vraag me toch wel eens af wat voor een cultuur daar heerst die maar van alles en nog wat de ether in slingert, adverteert en marketeert, om het vervolgens na iets amper de tijd te geven om tot volle bloei te komen, de nek om te draaien.
Een cultuur die denk ik iedereen die daar komt werken ook zoekt. Google is simpelweg een bedrijf wat heel veel test en onderzoekt, dat is ondertussen wel bekend (denk aan de meme van killedbygoogle, ookal is een naamsverandering voor die site genoeg om een entry er op te knallen, het laat wel zien dat Google experimenteert).

Als je daar gaat werken weet je dat je aan projecten werkt die experimenteel zijn en worden getest. Als je wilt werken aan producten die eerst worden uitontwikkeld tot perfectie, dan ga je niet naar Google maar naar een Apple bijvoorbeeld, die juist het tegenovergestelde doet: ontwikkelen van producten duurt jaren, maar dan wordt er in 1x iets opgeleverd. Het is simpelweg een andere strategie.
Okay, goed punt, maar dan nog ga je niet iets als een gek marketen om het vervolgens in de prullenbak te donderen (looking at you, Google Glass). Dat is gewoon absurd slechte marketing. Ik zit overigens zelf in IT sales & marketing, dus met die bril (pun intended) kijk ik er dan ook naar.
Maar zeggen dat het slechte marketing is klopt natuurlijk niet, dan is je aanname dat alles wat gemarket wordt moet worden aangehouden. Als dat is wat jouw bedrijf doet dan is dat prima, maar Google zal zich wel bewust zijn van de sunk cost falacy. Je moet gemaakte kosten in het verleden niet laten meewegen voor belissingen in de toekomst (iets wat in bedrijven heel vaak fout gaat).

Het past juist heel goed in het bedrijf om de ideeen die er wel zijn wel te marketen. Zonder die marketing zouden ze sowieso niemand bereiken, nu doen ze dat nog wel. Dus absurd slechte marketing ben ik het niet mee eens, anders dan het gemiddele bedrijf is het wel maar dat maakt het nog niet slecht. De meeste bedrijven hebben namelijk helemaal niet de middelen om zoveel te experimenteren, dus dan is het project waar jij op zit ook heel belangrijk, voor Google is die druk er een stuk minder.
Daar heb je deels een punt, maar wat ik bedoelde was dat die producten dikwijls niet eens op de markt komen, of niet voldoende tijd krijgen om te bloeien. Daarom ook Google Glass als voorbeeld. Zou hèt product van de eeuw worden, ligt nu in de prullenmand...
Nee dat is ook zo hoor, maar ik denk dat dat meer te maken heeft met de technische aspecten. Marketing krijgt dan natuurlijk al wel door wat het product zou kunnen, maar dan kan het best dat op een gegeven moment blijkt dat het toch niet haalbaar is om de beloftes na te komen of het product te maken tegen een redelijke prijs.

Of de marketing wordt gebruikt als een soort proefje in de markt, kijken wat de reactie is. Ik vermoed namelijk dat Glass buiten Tweakers niet zo'n bekendheid heeft, en wellicht was dat juist het experiment: Hoe ver rijkt zoiets en hoeveel interesse is er, blijkt dat die er niet is dan heeft het ook geen zin om het product uit te brengen.

Maar goed alles is speculeren natuurlijk hoor, op basis van wat ik weet hoe Google werkt, maar nog steeds speculeren.
Ik zou je eerlijk niet kunnen vertellen of Google Glass niet buiten Tweakers bekend is in algemene zin, maar ik weet wel dat ik er niet voor het eerst op Tweakers van gehoord heb, dus de info was ook via andere kanalen naar buiten gebracht, en volgens mij is het ook meerdere keren op TV geweest, maar goed, de tijd zal leren hoe het Stadia vergaat.

Persoonlijk denk ik dat er geen behoefte of plek is voor nog een gigant, tussen de console aanbieders en PC platformen zoals Steam en dergelijke. Zo heel veel nieuws of anders brengt Stadia niet.

En daarnaast vraag ik me ook af waarom er inmiddels twee kopstukken zijn vertrokken; dat is meestal toch niet echt een teken dat het lekker gaat.
Bij ons waren het juist de marketeers, product developers, account managers en product owners die met Google Glass aan de haal gingen.

Ook de BHV zag wel wat in Google glass. Tijdens een hulp actie kunnen experts op afstand mee kijken, de helpende gerust stellen en eventueel instructies geven, en de vervolg acties voorbereiden.
Bijvoorbeeld hulpdiensten inschakelen met gedetailleerde informatie zonder dat de helpende zijn helpende functie hoeft te onderbreken of twee taken te gelijk moet doen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 6 mei 2021 17:33]

Niet helemaal, het heeft de deur open gezet voor andere producten en de discussie aangezwengeld over privacy en de technieken worden gebruikt in andere producten. Google Photo's, Youtube, Google lens.
Dat wel, maar dat is toch niet hetzelfde als een AR bril op de markt brengen, die je met veel fanfare presenteerde, enkel en alleen maar om het later een stille dood te laten sterven...
Die google Glass is gekilled door de media die het afdeden als een spyglass.
Het grappige is dat ASML hem gebruikt om op afstand machines te installeren. Voor Corona stuurde ze een team installateurs mee. Nu met Corona en beperkingen moeten ze het doen met lokale mensen en die ze een Google Glas bril laten opzetten zodat ASML kan meekijken en of afstand helpen. Zei één van de topmannen van ASML in een uitzending op BNR.
Zou zo maar kunnen, maar ik kan me niet herinneren daar iets over gelezen te hebben, dus ik sluit het niet uit, maar of het ook echt de reden is...
Ik kan me het negatieve sentiment wel voorstellen hoor, maar vooralsnog blijven er games uitkomen (ook AAA) en heeft google t zelf over 400 games in de komende 3 jaar. Het gebrek aan een roadmap is duidelijk, maar noem eens een betaalde google dienst op killedbygoogle die niet is verdergegaan in iets anders? Ik zie stadia best verdwijnen, maar dan overgaan in bv YouTube gaming of stadia als platform voor uitgevers van een game (bv FIFA 28, powered by stadia) om de game laagdrempelig aan te kunnen bieden.
"400 games in de komende 3 jaar " is echter een lachertje. Xbox en PlayStation zitten daar op jaarbasis alleen al consistent ver boven (ik heb hier op Tweakers ooit de berekening gemaakt, ik geloof dat dit altijd rond de 550-600 games per jaar zitten). En bij Xbox en PlayStation zijn dat nieuwe games, Stadia moet het vaak ook halen van games die al jaren uit zijn.
Kwam dat 300 games verhaal ook niet uit de tijd toen ze nog eigen gamestudio’s hadden die ook spellen voor stadia gingen uitbrengen? Blijft ook niets meer van over.
De vergelijking met Xbox en PlayStation gaat ook niet helemaal op mijn inziens. Die platformen vereisen namelijk de initiële investering van hardware. Dat er geen abonnement nodig is, zal voor sommigen ook een voordeel zijn t.o.v. xCloud of Geforce Now. Als je een beetje de koopjes afwacht kan je voor vrij weinig geld vele uren gameplezier beleven. Uiteraard is het aantal games een lachertje tegenover de consoles, maar de focus ligt bij google ook niet op het weglokken van de consolegamers denk ik.
Op wie mikken ze zich dan? De content volgt toch gewoon die van de consolemarkt? Het is niet dat ze met games uitpakken die voor een ander publiek bedoelt zijn.
0Anoniem: 470811
@monojack5 mei 2021 11:46
Uhm, ik? Ik game op een laptop via Stadia nu. Heerlijk! Ben nu definitief over op Stadia en GeForce Now. Als dat ooit weggaat zie ik dan wel weer.
Dus je bent een PC gamer en Stadia mikt op PC gamers?
0Anoniem: 470811
@monojack5 mei 2021 13:01
Stadia mikt op anytime, anywhere (bij goede verbinding), en any device.

Mijn zoontje doet dat met controller op TV, en ik op de laptop (en dat zelfs tegelijk).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 5 mei 2021 13:03]

Zoals Microsoft het doet met de Xbox en de PC.
0Anoniem: 470811
@monojack5 mei 2021 17:45
Klopt. Maar wat is je punt? Los van het feit dat de aanschaf van Stadia 0 euro is, en die van een Xbox niet.
Mijn punt is dat ze op dezelfde markt mikken.
0Anoniem: 470811
@monojack6 mei 2021 08:56
Ik denk het niet helemaal. Er is zeker overlap, maar er is ook een marktdeel dat liever geen consoles koopt (zoals ik) en ook geen dure PC hardware (zoals ik).

Wellicht ben ik in mijn Remi en bestaat die markt uit 1 (ik). Maar wellicht ook niet.
Vergeet niet dat Stadia nog redelijk nieuw is. Vooral vergeleken met de playstation en xbox. Ontwikkelaars zullen er vertrouwen in moeten krijgen om hiervoor te gaan investeren. Dus onder andere mensen in dienst nemen die voor de Stadia kunnen gaan programmeren. Okee Google zou ook zelf kunnen veranderen waardoor men eerder geneigd is om voor de Stadia te gaan. Dan denk ik dus aan de artikelen waarbij een paar developers dit niet wilden doen vanwege slechte voorwaarden of te weinig eraan zouden verdienen.

Ook moet de consument er vertrouwen in krijgen dat Stadia stabiel blijvend is (en dus geen geld verspilling), stabiel genoeg is qua gameplay en lag. En niet iedereen kan het gebruiken vanwege slechte trage internet verbinding. Zelf in Nederland zijn er nog genoeg plekken zonder snel internet. De aantal mogelijke klanten zijn dan niet zo groot natuurlijk als bij de playstation en xbox. Vooral sommige landen die geen glasvezel hebben nog of nog vast zitten aan een data bundel.

Aan de andere kant hoeveel van die 500 games zijn succesvol? Want als maar 100 van die games succesvol (een miljoen verkocht binnen een half jaar bijvoorbeeld) heb je dus veel troep. Deze opmerking komt trouwens omdat ik, in een andere artikel, mensen heb zien klagen dat Stadia te weinig echte games had en dat ze dus beter konden focussen op AAA games in plaats van de "troep".

En nee ik ben geen Stadia fanboy. Ik heb een PS5 staan en ja ik speel die "troep" ook. Natuurlijk is niet alles mijn smaak maar ik heb wel veel indie games gekocht en gespeeld.
Als het bij de YouTube abbo erbij komt kan het nog wel aardig goed gaan doen.
Net zoals Spotify of YouTube, de keuze tussen alleen muziek of muziek en video is snel gemaakt aangezien de prijzen niet veel verschillen.
Dat er nog games op uitkomen sluit natuurlijk niet uit dat Google uiteindelijk zelf de stekker eruit trekt.

Zoals ik hierboven ook al tegen een ander zei, denk ik daarnaast persoonlijk ook dat er geen behoefte of plek is voor nog een gigant, tussen de console aanbieders en PC platformen zoals Steam en dergelijke. Zo heel veel nieuws of anders brengt Stadia niet.

En dan het feit dat twee kopstukken weg zijn gegaan, meestal geen positief teken...
Dit betekend juist dat ze dingen proberen, ipv dat ze alleen maar op safe spelen en er dus niks nieuws komt.
Ze proberen dingen maar ze committeren niet. Google speelt juist op safe: als het niks wordt, dan trekken ze onmiddellijk de stekker er uit.

Het probleem hiermee is dat ik als consument geen enkel vertrouwen meer heb ik nieuwe diensten van Google. Waarom zou ik investeren (tijd & geld) in een nieuwe Google dienst als het risico heel groot is dat het de kerst niet haalt ?

Google moet juist risico's gaan nemen bij dit soort diensten door bij launch meteen de garantie te geven dat ze er sowieso 10 jaar mee door gaan, ongeacht het aantal leden. Dan weet je als consument waar je aan toe bent en draagt Google zelf het grootste risico, ipv de klant.
Ik ben het zeker met je eens (al is 10 jaar misschien overdreven) maar uiteindelijk geeft niets garantie dat het echt zo lang blijft. Er zijn genoeg dingen gezegd / beloftes gedaan die toch niet waar werden. Lego Dimensions zou bijvoorbeeld 3 jaren hebben. Na jaar 2 zijn ze stilletjes gestopt en de laatste lego setjes werden amper geproduceerd en moeilijk leverbaar van wat ik gelezen heb. Veel games die de beloftes hebben gedaan maar niet echt kunnen uitwerken in de game. Dus uiteindelijk is een belofte ook maar zoveel waard. En stel dat Google zoiets zo zeggen "als er meer dan 10000 mensen nog spelen houden we de servers online" dan kunnen wij toch niet bewijzen dat er wel of niet meer spelers wereldwijd zijn.
Precies wat Aaargh! zegt: ze brengen wel iets uit, of testen het, maar ze pakken in veel gevallen niet door. In het geval van Google Glass hadden ze eerst meer moeten testen en zeker moeten weten dat het levensvatbaar is, voordat je het gaat adverteren. Nu heb je er zoveel aandacht aan hebt besteedt, en dan breng je het uiteindelijk niet uit en/of laat je het stilletjes verdwijnen.
killedbygoogle.com gaat over heel iets anders. Dat gaat over diensten die worden overgenomen en dan verdwijnen. En dan nog is de lijst discutabel, heel veel diensten gaan gewoon onder Google's eigen naam door of de technologie wordt ergens in verwerkt.
Eens, je ziet ook dat ze er nog steeds in investeren: https://blog.google/produ...orm-and-winding-down-sge/. Google kan zich niet zo makkelijk terugtrekken omdat ze contracten aangegaan zijn met derden. Ze hebben bovendien samen met AMD speciale chips gemaakt voor gaming.

Maar het commentaar is wel terecht, Google is niet het meest koersvaste bedrijf. De hoeveelheid dure proefballonnetjes is op z'n minst opmerkelijk.
Voor zover ik weet is alleen de GPU bij Stadia van AMD en dat lijkt gewoon een Vega die te zijn met het aantal CU's van een Vega 56 en de geheugen configuratie van een Vega 64.

Niet alle custom chips hebben ook custom silicon (en zijn dus ook lang niet altijd een speciale chip), een custom chip kan ook betekenen een iets hogere of lagere kloksnelheid dan het standaard model, of zoals in dit geval de keuze lijkt te zijn geweest, een aangepaste geheugen bandbreedte.

Zo heeft Amazon bijv de Epyc 7R32, een 'custom' Epyc, met exact hetzelfde silicon als de normale Epyc Sku's, maar wel andere kloksnelheden die AMD niet zelf aanbied.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 4 mei 2021 18:44]

Naast diensten staan er ook producten op, zoals Google Glass. En bovendien is Stadia ook een dienst/service, dus die valt wel degelijk in die categorie. ;)

En hoezo is de lijst discutabel? Het is een feitelijke lijst van alle producten of diensten die "discontinued" zijn. Als ze overgegaan zijn in iets anders, staat het er doorgaans ook bij. ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 4 mei 2021 16:48]

Zie die lijst vaker voorbij komen, zal 99% niet missen. :Y)
Net als Stadia, dat mag er van mij ook best op. Nog voordat het uit kwam zag ik al niks in een dienst waarbij je je spellen fullprice van 1 winkel (= monopolie) moet kopen en vervolgens aan die dienst gekoppeld zijn. Als je account stopt ben je alles kwijt. Met een echte console kun je tenminste bij andere winkels je games halen (zoals de budget bak van €10-20). En als je daar van de online service geblokkeerd wordt kun je gewoon nog offline spelen. Het financiële plaatje zag er nooit rooskleurig uit voor de gebruiker. En dat is dan nog zonder iets te zeggen over Google’s track record qua privacy.
Dit is niet anders bij aanschaf van digitale content bij bijvoorbeeld een Playstation store. Wat de prijs betreft, Stadia heeft ook sales, soms echt heel goedkoop, en sterker nog als budget het argument is zou je kunnen zeggen dat Stadia het allergoedkoopste platform is. Je kunt je gekochte game namelijk gewoon met het gratis abonnement blijven spelen. Goed, dan is je stream beperkt tot 1080p ipv 4k bij een pro abonnement en mis je vast wat andere perks, maar je kunt een game kopen in de sale en deze op 1080p spelen zonder enige bijkomende kosten. Ik ken iemand die op die manier red dead redemption 2 op Stadia heeft gekocht, geloof 4 tientjes in de sale, geen behoefte heeft aan een Pro abonnement en dus voor 4 tientjes die game al ruim een halfjaar aan het uitwonen is, zonder verder enige investering. Dat is toch een aardig rooskleurig financieel plaatje voor die eindgebruiker.
Ik had RDR2 voor de PS4 voor €25 bij de kringloop en heb daar ook meer dan een half jaar lol aan gehad zonder extra kosten. Spellen uit de budgetbak of tweedehands verkoop kun je op Stadia wel vergeten. En nu ben ik bezig met een game die ik van m’n broer heb geleend. Gratis en voor niks. Want zo’n disk kun je gewoon doorgeven wanneer je er klaar mee bent.
Wat betreft de PS Store heb je inderdaad gelijk, dat is niet veel anders dan Stadia, maar het verschil zit m juist in games op disk. Ik zou nooit zo’n online-only versie van de PS5 kopen, dan zit je vast aan Sony’s prijzen.
Maar heb je ooit een console moeten aanschaffen? Die investering heb je bij Stadia dus niet. Daar zijn heel wat budgetbak games voor nodig om dat eruit te halen tov een Stadia free subscription.

[Reactie gewijzigd door piekema op 5 mei 2021 09:12]

De business case is natuurlijk als je zoals nu geen videokaart kan krijgen voor een normale prijs. Daar had Google best wel op in kunnen zetten naar mijn idee
Ik denk dat de bezetting van een Stadia GPU een stuk gunstiger is dan die van een gemiddelde console.
Kijk eens op die site; geen enkel betaald product is de nek om gedraaid. Alleen maar gratis beta.
Op die site staan ook betaalde producten en diensten. Google Play Music is misschien het bekendste recente voorbeeld. Een ander is Google Glass.

Maar er staan inderdaad ook veel onbekende dingen, betas en demos tussen.

[Reactie gewijzigd door jerisson op 5 mei 2021 11:08]

Google Play Music is niet helemaal eerlijk; het is immers samengevoegd met YouTube Music. Alles werd zelfs netjes voor je overgezet (zoals playlists enz).
Google Glass is geen dienst, als je Glass hebt, doet ie het vandaag nog net zoals dag 1…
Persoonlijk vond ik YouTube Music niet aangenaam werken (UI) en heb dan een maand na de omzetting mijn abonnement stopgezet. Nu moet ik wel zeggen dat ik het laatste jaar ook al minder gebruik maakte van Play Music, dus die keuze om het stop te zetten was snel gemaakt. De omzetting naar YouTube Music was, wat mij betreft, dan ook de finale doodsteek. Wat mij betreft past het dus wel in dat lijstje, al kan ik er inkomen dat anderen, met een betere ervaring, dat anders zien.

Ik ben het er wel mee eens dat er veel diensten in de lijst staan die vrijwel een rebrand of wel succesvol samengevoegd zijn (en waarbij ikzelf weinig last van ondervonden heb). Een voorbeeld hiervan zijn de verschillende chat clients.

Google Glass: ik was er eigenlijk niet van op de hoogte dat Google Glass nog actief ontwikkeld wordt. Na het stopzetten van de eerste editie (waarbij ik ervan uitga dat app-developers het ook wel links lieten liggen, en het platform imho dus dood was), heb ik alleen nog gehoord dat er intern aan een Glass gewerkt werd. Blijkbaar heb ik nadien nog wat dingen gemist (vooral in 2017 en 2019 dan). In dit geval lijkt het me inderdaad niet echt zinnig (als een killed by list al zinnig is) om de oorspronkelijke Glass in de "killed by" lijst te plaatsen, want dan kan je dat ook voor ieder product, dat niet meer gemaakt wordt, van elke fabrikant doen.
Nou ja, beta: sommige producten/diensten waren dan wel héél erg lang in beta stadium: ik heb jarenlang Google+ gebruikt... ;)
Bij bepaalde diensten neemt Google wel de tijd. Denk aan Chrome OS.

Ook is Google bereid jarenlang miljarden verlies te leiden, zoals bij Google Cloud.

Of dit ook voor Stadia zal gelden weet ik niet. Gamen via PWA's zou toch een toekomst moeten hebben.

[Reactie gewijzigd door Willemvv23 op 5 mei 2021 10:32]

Wellicht, of misschien zelfs waarschijnlijk, maar er zijn al bestaande streamingdiensten en ook is er al meer dan genoeg beschikbaar qua aanbieders: de console giganten, Steam, Shield TV enz. enz. De één groter dan de andere, maar in ieder geval wel allemaal al gevestigde orde. Of daar nu nòg een partij aan toegevoegd moet worden en of die partij überhaupt iets extra's brengt wat de anderen niet al bieden, is nog maar de vraag.
Blijft een steengoede service.Voor de mensen die interesse hebben: momenteel loopt er nog een actie waarbij je gratis Stadia Premiere (de controller, Chromecast Ultra en ik geloof 3 maanden gratis Stadia Pro, totaalwaarde €99) krijgt als je Resident Evil Village pre-ordert. Bij Cyberpunk hadden ze dezelfde actie en hoewel ik het vooral als test had gekocht verbaasde ik me over hoeveel ik het gebruikte, ondanks dat ik al PS4 en Switch had.
Het is maar wat je steen goed noemt. Het grote probleem wat mij betreft is dat het financieel niet heel aantrekkelijk is. Over de periode van een paar jaar betaal je aan abbo kosten al net zo veel als een console en daar komen alle devices en controller die je nodig hebt eventueel nog boven op plus dat de meeste games ook nog eens geld kosten maar die games alleen werken met stadia. Gezien Googles geschiedenis met het opheffen van services misschien niet de meest aantrekkelijke optie.

Koop een console en je kan je games en hardware verkopen. Op pc kan dat niet maar de verschillende stores hebben iig bewezen niet van de ene op de andere dag te verdwijnen en het draait op je eigen hardware dus zelfs als de store verdwijnt is er altijd nog de mogelijkheid dat je je games kan blijven spelen (al dan niet omdat de game drm vrij is of omdat de drm verwijderd word bij het verdwijnen van de store.

De mogelijkheid dat je je games kwijt bent bestaat echter ook natuurlijk al lijkt het erop alsof Valve etc. well afspraken hebben om dat te voorkomen).

En dan zijn er ook nog opties zoals gamepass waarbij je wel een heel scala aan top games krijgt voor een vast bedrag.
Nee je bent verkeerd geïnformeerd. Je hebt geen abonnement nodig.

Verder doet de geschiedenis van Google natuurlijk niets af aan het feit dat Stadia op dit moment gewoon een heel goede dienst is. Veel mensen waren skeptisch vooraf, maar het streamen van games zoals Stadia dat laat zien werkt gewoon heel lekker. Ik zou zelf niet graag nog een console in huis halen. Een laptop vind ik fijn voor bepaalde type spellen, en met Stadia kan ik grafisch zwaardere spellen dan ook prima spelen zonder dat de accu meteen leeg loopt en andere ongemakken zoals hitte en geluid.

Ja de game bibliotheek kan beter. Gelukkig ben je nooit exclusief tot Stadia veroordeeld.
Als nood oplossing ok.
Door winterde gamer die heeft graag zijn eigen hardware.
Casual gamer ook.
Fijn dat jullie met z'n 2e even voor alle gamers spreken. 8)7

In welke categorie val ik? Ik verkies namelijk de voordelen van cloud gaming boven de voordelen van het hebben van eigen hardware.
Ik ben ook om naar cloud gaming.
Ik heb nu voor 130 euro:
Baldurs Gate 3 (daarvoor ben ik naar Stadia gegaan, mijn huidige PC kan die nooit draaien anders)
Cyberpunk 2077
Tomb Raider
The Crew 2
Controller
Cromecast Ultra
en nog 2 maanden toegang tot +/- 35 andere games (waaronder Little Nightmares 2, Star Wars Jedi Fallen Order)
Na het eindigen van het gratis Pro abbo heb ik nog maar een game of 6 maar dat is ruim voldoende vollopig.

Ik game een paar uur per week max, en het huis staat vol met kinderspullen dus. Dus >500 euro besteden aan hardware die nauwelijks gebruikt wordt is voor mijn zonde.
euh nee...
Ik ban casual gamer. 3 maand gratis stadia gehad bij aankoop, 3 maand bij aankoop chromebook... Dus al veel pro games ondertussen :-)
Maar ook al lang geen pro meer, ik kocht 1 spel met die 10 euro korting, waardoor het me amper iets gekost heeft, en dit kan ik nu gewoon blijven spelen. Ook hier op vakantie, zonder veel hardware mee te sleuren
Probleem met je voordoen als een "gewone" consument is volgende: Gewone consumenten praten helemaal niet zoals jij, en hebben helemaal geen problemen met een console in huis halen: Gewone consumenten maken zich wel zorgen over het voortdurend afhankelijk zijn van een kwalitatieve internetverbinding, het enkel kunnen shoppen in 1 dure store en je aankopen NERGENS anders kunnen gebruiken.

Het blijft me verbazen dat tweakers dit soort accounts toelaat.
En zo is er voor elke consument een product op de markt :)

Mij boeit het financieel minder aantrekkelijker plaatje wat minder. Ik wil meteen kunnen gamen, ik wil niet wachten op updates. Ik wil gamen als ik op vakantie ben zonder heel mijn set up mee te nemen. Een laptop en een controller is genoeg. Wat zeg ik: zelfs je telefoon is genoeg om met je game verder te kunnen!

Als Google over een jaar de stekker er uit trekt en daarmee mijn games kwijt ben is dat voor mij vervelend voor een dag of twee. Daarna zoek ik wel weer naar een andere oplossing welke op dat moment mijn wensen kan vervullen.
En zo is er voor elke consument een product op de markt :)
En voor sommige zijn er niet zoveel.
Als Google over een jaar de stekker er uit trekt en daarmee mijn games kwijt ben is dat voor mij vervelend voor een dag of twee. Daarna zoek ik wel weer naar een andere oplossing welke op dat moment mijn wensen kan vervullen.
En voor sommige zijn er bijna geen.

Ik gok dat er geen tientallen miljoenen zijn die jouw dappere instelling delen. Of de financiele omstandigheid.

We hebben het over mensen die compleet door het lint gingen, omdat Sony een store van ram oude onsoles wilde sluiten.
Niet eens games afnemen, maar de mogelijkheid om 'nieuwe' spellen te kopen..... En dat is teruggedraaid.
Moet je voorstellen wat er gebeurt als je mensen moet uitleggen van je ineens zegt "yo, die games die hebt gekocht. ja sorry nog een paar maanden, dan ben je ze kwijt. Oke thx! later"
Dan lopen er een paar mensen te piepen op het internet en blijven ze gewoon Google en chrome en YouTube enzovoort gebruiken en kraait er naar een maand of twee, drie geen haan meer naar. Net als met alle andere dingen die Google niet tot een succes heeft weten te maken.
Zo denk ik er ook over. Vooral voor casual gamers (zoals ik) is het ideaal om dit op diverse (mobile)devices te kunnen spelen. Bovendien kun je met de gratis versie enkele games prima spelen op 1080p wat zeker voor mobile devices een prima resolutie is!
Wachten op updates is ook een beetje achterhaald. Elke next gen console download en installeert deze updates direct zodra deze beschikbaar zijn in standby modus. Dus op het moment dat je wilt gamen hoef je niks te downloaden.

Gamen op vakantie met stadia. Je bent wel volledig afhankelijk van de internet verbinding. Als die niet zo heel goed is, dan kan je niks. Dan neem ik toch liever mijn switch of Vita mee op vakantie.
Elke next gen console download en installeert deze updates direct zodra deze beschikbaar zijn in standby modus
Updaten in stand-by modus is niet alleen iets van de PS5 en co. Ik zelf wilde nooit mijn Playstation 4 in de stand-by modus hebben om zo het stroomverbruik te beperken. Dus had ik er op mijn PS4 wel echt last van dat ik soms moest wachten op een update. Nu met Stadia gaat, net als toen met mijn PS4, 's avond het stroom er helemaal vanaf (tv, ChromeCast ultra, versterker) en heb ik alsnog de voordelen van niet hoeven wachten op een update.
Voor het geld hoef je het niet te doen:

nieuws: Sony: PlayStation 5 gebruikt in rustmodus bij pauzeren game ongeveer ...

Dat is minder dan tien euro per jaar. Terwijl het risico dat je een game straks niet meer kan spelen als Stadia er mee stopt is toch een stuk groter dan de stroom kosten die de ps4 of ps5 in standby modus verbruikt.
Je bent wel iemand van extremen. Aan de ene kan, kan het je niet schelen als je plots je hele gamecatalogus zou verliezen en langs de andere kant denk je na over het verbruik van je console in stand-by
Je betaald 60 euro per game en dan kan je gratis zoveel spelen als je wil. Zonder abonnement. En wil je 4K gaming, dan betaal je 10 euro per maand, wat omgerekend een stuk minder is dan de afschrijving van een Xbox One Series X, laat staan een game PC.
Echter stopt Google met de dienst kan je de game nooit meer spelen. Ben je de investering dus kwijt. Dat risico heb je niet bij een fysieke console.
Als Google stopt met Stadia, dan weten we niet wat er gaat gebeuren. De vraag of Stadia ooit gaat stoppen is een speculatie, laat staan of ze de games beschikbaar houden, compenseren of dat ze het gewoon verwijderen. Tot nu toe gaat het gewoon prima met Stadia.

En ik snap niet waarom je games als een soort investering ziet :? . Of Stadia nou stopt of niet ik verwacht niet dat ik al mijn games over 5 jaar nog zal spelen, dat deed ik al niet met mijn oude games. En stel dat zo een game echt leuk zou zijn, dan koop ik hem gewoon opnieuw, ik verwacht dat de prijs dan wel flink gedaald zal zijn na X aantal jaren.

Niks is vooreeuwig, zelfs fysieke console/schijfjes gaat op een dag kapot, of je verliest gewoon interesses in bepaalde games dan had je ook kunnen zeggen dat het een slechte investering was.

Mensen hebben 200 - 500+ games gekocht op Steam, spelen 90% van hun games niet, dat is pas zonde. Ik kan tenminste elke games spelen zonder te download/installeren, er is geen drempel met Stadia, ik hoef niet meer achter mijn gamebureau te zitten om te gamen.

Met Stadia is elke device zonder dedicated game hardware een gamedevice geworden. Ik heb bijvoorbeeld geen game laptop, maar ik speel games als Fenyx Rising, Assassin's Creed Odyssey, RDR2 erop, mijn laptop maakt geen lawaai o.i.d en het spel speelt heel soepel met mooie graphics.

Over 10 jaar zie ik niet mezelf nog steeds Fenyx Rising, Assassin's Creed Odyssey en RDR2 spelen. Tenminste, ik mag hopen van niet.
Jij hebt nooit van het term retro gaming gehoord? Ik zou zeggen, zoek het eens op.
Ik zie dat als een investering omdat ik zelf genoeg games hebben liggen op disc die nu veel meer waard zijn dan dat ze nieuw hebben gekost.

Daarnaast zijn er genoeg mensen die een game kopen, uitspelen en vervolgens weer doorverkopen.

Beide is niet mogelijk met stadia. Dat jij een game nooit meer over 5 jaar speelt dat betekent niet dat dit bij iedereen is. Waarom zou je een game niet over 5 jaar kunnen spelen? Dat is een beetje het probleem met de huidige maatschappij, alles moet het nieuwste van het nieuwste zijn. 1 jaar oud, dan gooi je het weg want het is niet meer nieuw....


Dat elke device een dedicated gaming console is, dat heb ik ook met mijn PS5, die kan ik ook vanaf mijn mobiel of pc via remote play benaderen en al mijn games spelen.

Dat sommige mensen 500 games op steam hebben staan en niet spelen. Tja dat us waarschijnlijk omdat sommige games voor minder dan euro in de aanbieding zijn. Dan pak je gauw even een game mee. En later kan je die altijd spelen, want de game is van jou. Steam heeft aangegeven dat al je games blijven werken als valve niet bestaat. Hoe is dat met stadia geregeld?
Dus jij kan PS5 games spelen op je PC met een muis en keyboard en vervolgens het spel verder spelen op je laptop / telefoon zonder probleem, waar je ook bent (school, werk enz)?
Dat is een beetje het probleem met de huidige maatschappij, alles moet het nieuwste van het nieuwste zijn. 1 jaar oud, dan gooi je het weg want het is niet meer nieuw....
Over algemeen wanneer je een spel gespeeld hebt, heb je het wel gezien. Net als een film of een serie. Tuurlijk zijn er paar uitzonderingen en natuurlijk verschilt het per persoon. Maar als spel al helemaal uitgespeeld heb, dan is het spel natuurlijk minder spannend, en dat is voor mij een reden om het spel niet meer te spelen. En ik hoef ook niet perse de nieuwste van de nieuwste te spelen. Ik speel af en toe gewoon "oldschool" Sprite games op Stadia. Zolang ik het niet eerder heb gespeeld maakt het mij niet uit.
Daarnaast zijn er genoeg mensen die een game kopen, uitspelen en vervolgens weer doorverkopen.

Beide is niet mogelijk met stadia.
Fysieke games verkopen is wel handig om geld weer terug te verdienen. Maar ik vind het zelf wel een gedoe om eerlijk te zijn. Het doet me ook een beetje denken aan tijden toen mensen waarde aan hun Runescape/WoW account plakte.
Steam heeft aangegeven dat al je games blijven werken als valve niet bestaat. Hoe is dat met stadia geregeld?
Dat weet nog niemand.

Sommige speculeren dat Google enkel de merknaam van Stadia zal veranderen naar "Youtube gaming", en andere denken dat Google alles zal compenseren. Geen idee wat het gaat worden, ik ga er ook niet vanuit dat Google de stekker eruit trekt, en als het toch wel gaat gebeuren dan ben ik er ook niet bang voor. Ik weet tenminste welke games leuk zijn en het waard zijn om opnieuw te kopen.

Ik hoef geen winst te maken uit mijn hobby. De reden dat ik nooit mij spellen verkoop (of 2e hands spellen koop) is omdat ik het ook een gedoe vind. Ik koop games enkel om te vermaken, niet om mijn hobby te onderhouden.

Als je naar de bioschoop gaat, of een huisdier koopt, dan probeer je toch ook geen financiele winst uit te halen? Ik zie dat ook met Stadia, gewoon kopen en vermaken, zonder gedoe. Leven is meer dan geld en verzamelen.

[Reactie gewijzigd door Qws op 4 mei 2021 20:12]

Apart he, dat iedere pro stadia comment die marketingpunten opsomt hier exact 6 +2 votes heeft.
Wel als je digitaal koopt en de store/servers plat gaan. Niet aannemelijk, maar ook niet uit te sluiten. Maar met cloud gaming kan je dan gegarandeerd niet meer spelen.
Dan alsnog kan je de game geïnstalleerd laten op je console en hem dan gewoon spelen. Bij cloud is het gewoon gedaan.
Je beseft je dat het uitgeven en verlengen van licenties op consoles ook via een server gebeurd? En als die te lang geen antwoord geeft dat je dan de game/content niet kan starten?

En wat als je HDD/SSD het begeeft? Alsnog al je content weg. Waterdicht is het dus allesbehalve.

[Reactie gewijzigd door sohus op 4 mei 2021 22:22]

Alleen indien je cmos batterij sneuvelt. Dan moet hij opnieuw verbinding maken. Anders blijven ze het gewoon doen.

Door klachten van de community heeft Sony al aangegeven om hier wat aan te doen.
Zo werkt het niet. Alle platforms hebben beveiligingen om te checken of je recht heb op content op je apparaat. Deze zogenoemde licenties kunnen op afstand worden ingetrokken. Iets lokaal gedownload hebben is dus geen garantie dat je het tot in de oneindigheid kan blijven spelen als de servers platliggen.
Je bent namelijk geen eigenaar van de content, je hebt er een licentie op.
Bij Playstation is dit getest door meerdere youtubers. Ook al op de ps3. Dus het werkt wel degelijk zo.
Dat is een heel ander probleem. Elke moderne console/store werkt met content licenties via remote server verificatie. Hoe dat precies werkt weet niemand, maar het is wel een feit. Dus zeggen dat digitale content altijd toegankelijk blijft en Stadia niet is veel te kort door de bocht, dat hangt van heel veel zaken af.
Het is ook heel kort door de bocht om te beweren dat het niet zo is. Terwijl dit wel getest is door diverse mensen.
Klopt en is ook zeker iets om over na te denken. Maar er is ook een groep gamers die dat allemaal wat minder belangrijk vinden. Die kopen een game omdat ze dat nu willen, spelen de game uit en gaan door naar de volgende game. Ik ben zo'n persoon van die groep. Het aantal games dat ik opnieuw wilde spelen na ruim een jaar of misschien wel langer geleden kan ik denk ik op 1 hand tellen. "Gelukkig" zijn er dan remasters/remakes, dan koop ik het spel gewoon nog een keer, speel ik het uit en ga ik door naar de volgende game. Als een platform stopt en ik mijn games niet meer kan spelen, ga ik naar het volgende platform wat op dat moment past bij mijn wensen.

Gamen is voor mij entertainment en geen handel. Dat ik mijn Playstation en games kan doorverkopen zie ik als een leuk extraatje maar is niet de rede waarom ik wel of niet een bepaald platform wil gebruiken :)
Daarnaast heeft Google niet echt het track record om diensten te behouden als het niet gaat zoals gehoopt. Terwijl consoles historisch gezien extreem lang ondersteund worden. De Xbox 360 kan bijvoorbeeld nog steeds online.

Dan gebruik ik een stuk liever Geforce Now, waarbij je de games via Steam koopt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 4 mei 2021 17:48]

Precies daarom snap ik ook dat de userbase nog niet is wat Google graag zou willen. Het risico wat je loopt als koper is best groot. Als het nou een dienst was waar games bij zitten dan is het anders. Maar je koopt een game die je zomaar kwijt kan raken. Ik brand mijn vingers er niet aan.
Dus als je gmail gebruikt maar gauw op zoek naar een alternatief ;)
Ik heb ook nog Gameboy DS, WII en PS3 games maar geen werkende console om op te spelen. Tevens PC games die niet op Linux, Mac of Windows 10 draaien. Zonde dat ik die had gekocht want heb er niets meer aan nu het platform om die op te spelen niet meer bestaat ;)
Je snapt toch zelf ook wel dat dit anders is? Dat je Gameboy er na 20 jaar mee ophoud okee, maar als je binnen een jaar je Stadia games kwijtraakt is het gewoon zonde. Bestaande platforms hebben wat dat betreft een reputatie dus je weet wat je kunt verwachten.
Ja als je games als investering ziet is het misschien niets voor jou. Ik zie games als entertainment en betaal dus een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd entertainment. Als dat spel uit is heeft het zijn waarde voor mij gehad en kijk ik er 99% van de keren niet meer naar om. De keren dat ik een spel een tweede keer op start ben ik er met een uur weer mee klaar want ik heb het al gespeeld.
Echter stopt Google met de dienst kan je de game nooit meer spelen. Ben je de investering dus kwijt. Dat risico heb je niet bij een fysieke console.
Is dat wel zo?

Je koopt je game toch van de uitgever, niet van Stadia? Dat lijkt me dat de uitgever een andere oplossing moet verzorgen, als die dat niet in de kleine lettertjes heeft voorkomen.
Blijkbaar heb je een glazen bol want je bent heel stellig met de bewering dat je je spellen kwijt bent. Dat is pure speculatie want we weten niet wat er in dat geval gaat gebeuren. Wie weet compenseren ze gebruikers wel met een key voor een ander platform of krijg je je geld terug.

Terwijl jij je drukt maakt over wat er mogelijk al dan niet zou kunnen gebeuren in de nabije of verre toekomst ga ik lekker een spelletje spelen op een prima functionerend platform.
Dan moet je echt eens beter gaan rekenen hoor.
Mijn PS4 heeft in 5 jaar 150,- afgeschreven...
Iemand die day 1 kocht en zn PS4 gewoon in de prullenbak gooit na 7.5 jaar, schrijft ongeveer 50,- p/jaar af.
Dat is minder dan de helft...

Ik vind Stadia tech op zn minst interessant. Ik wil Stadia ook wel tof vinden. Maar jullie pro Stadia argumenten gaan echt alle kanten op.
Je vergeet dan voor het gemak wel dat je PS4 nooit gratis hardware upgrades krijgt, iets wat over 7,5 jaar gezien helemaal niet onbelangrijk is. Stadia heeft in haar korte bestaan al verschillende hardware upgrades gehad. Concurrentie zoals GeForce now zelfde verhaal.

Je PS4 is qua hardware en performance overigens vrijwel identiek aan de kwaliteit van een gratis Stadia lidmaatschap. De betaalde Pro is veel meer vergelijkbaar met de PS5.
Je vergeet dan voor het gemak wel dat je PS4 nooit gratis hardware upgrades krijgt, iets wat over 7,5 jaar gezien helemaal niet onbelangrijk is.
Dat is allereerst weer een heel ander argument. Wat een rommelige conversaties zijn dit zeg.

Anyway, laten we dan toch even jouw voorbeeld nemen.
Stel ik had de constructie uitgerold met een tussentijdse console, aldus: PS4 -> PS4 Pro -> PS5.
400,- aanschaf -> 250,- verkoop -> 400,- aanschaf -> 250,- verkoop -> 500,- aanschaf.
Uitgesmeerd over een periode van 10 jaar. Dan kom je dus om de 3.3 jaar, wat ik zeer conservatief vind voor consoles.
Bovendien laat ik de restwaar van de PS5 weg. Mooier kan ik het niet voor je maken.

Dan kom ik dus op financiele belasting van 800,- over 10 jaar, oftewel 80,- p/jaar
Tov 120,- p/jaar voor Stadia Pro. Dat is 1.5 keer zoveel!

En Stadia gaat in de beste omstandigheden de PS5 en XSX niet voorbij. Als Stadia Pro straks nek aan nek gaat met PC's van 2000,-/3000,- dan heb je een financieel argument. Maar dat is absoluut niet het geval.
Je moet wel eerlijk zijn. Want waar je in je vergelijking eerst door twee iteraties van de PS4 moet voor je bij de PS5 komt, heb je bij Stadia vanaf dag 1 de PS5 graphics…
Come again?!
Jij bent toch degene die over afschrijvingen begint en dan de hele conversatie weer omgooit, in de hoop dat het beter uitpakt voor Stadia? Waar wil je nou in godsnaam heen met deze conversatie

No shit dat het niet opgaat, omdat Stadia er helemaal niet was bij launch van PS4. Het was een rekenvoorbeeld. Dan maak je er PS5 -> PS5 Pro -> PS6 van.
Als diezelfde opzet er deze generatie gaat komen, want het zou kunnen dat Sony de PS5 een externe performance boost gaat geven. Gooi desnoods de prijs van die consoles omhoog, dat maakt allemaal weinig uit want ze houden hun waarde redelijk goed vast.

En laat duidelijk zijn dat Stadia helemaal niet day 1 een PS5/XSX ervaring bood. Een nogal hit or miss ervaring.
Ja streaming werkt -> En dat is echt heel gaaf. Maar het is niet 1-op-1 een PS5/XSX ervaring of die van een high end PC. En de positionering van Stadia is een gewoon rommelig en (te) duur.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 5 mei 2021 12:32]

Ja, dat is het hele idee van Stadia. Je hebt geen afschrijving meer. Je kan het nog het beste vergelijken met een lease-auto t.o.v. een eigen auto. Alleen kan je eigen auto niet harder dan X over de autobahn, en de lease-auto wordt elke Y jaar gratis vervangen voor het volgende model, wat net wat harder kan.
Ja en na 4 jaar Stadia ben je dus je hele console investering kwijt, terwijl je voor die console nog makkelijk 65% terugkrijgt. Dat is de praktijk waarmee je moet vergelijken.

Maar om even in jouw auto analogie mee te gaan.
Je vergelijkt koop van een betrouwbare Japanse auto (geen Renault dus), met private lease.
En private lease is absurd duur. En dan ga je ook nog eens uit van een 1 jaar contract?!

Bovendien is het idee van lease helemaal niet dat je elk jaar een auto neemt die harder kan. Lease heeft als voordeel dat je 'nieuwe' auto's rijdt. En lease is vooral zakelijk interessant.

De hele analogie gaat eigenlijk mank op verschillende fronten.
Laat het gewoon bij -> Stadia -> hoeft geen 'investering' te doen. Daar heb je grofver de eerste 2/2.5 jaar lol van en daarna gaat de teller lopen.
Tenzij Stadia een mega upgrade doet in hun hardware waardoor het platform eigenlijk een next-gen wordt. Geen idee of dat gebeurd maar het kan. In theorie zou Stadia altijd up to date kunnen blijven qua hardware, dat is iets wat je met een auto of een fysieke console in huis veel minder snel zou kunnen doen.

De hardware van Stadia nu is niet perse de hardware van Stadia over 2 jaar
Tenzij Stadia een mega upgrade doet in hun hardware waardoor het platform eigenlijk een next-gen wordt.
Ja dan gaat het meer richting high(er) end PC. Want de 'gen' is meer een console ding.
Het is niet dat een Stadia met 2x zoveel rekenkracht, ineens PS6 / Xbox Extra Box X niveau is. Dat werkt gewoon anders.

Vraag me vooral af of Stadia zich dat wel kan veroorloven. Want meer rekenkracht kost gewoon meer geld. Zeker nu na die valse start wordt dat echt een uitdaging om Stadia weer opnieuw te verkopen aan het publiek.
Als ze nou meteen op de markt kwamen met -> BAM. Dit is een oplossing die PS5/XSX kapot blaast. Haal je high-end PC nu in huis voor 10,- p/maand (en dat zal denk ik al niet uit kunnen). Maar hier ga je echt geen 15,- of 20,- p/maand voor kunnen vragen.
En dan moet je de games hebben die ook echt shinen op het platform. Maar eigen titels gaan er niet komen want daar heeft Google de stekker alweer uitgetrokken. Dit heeft nooit een kans gekregen.
In theorie zou Stadia altijd up to date kunnen blijven qua hardware, dat is iets wat je met een auto of een fysieke console in huis veel minder snel zou kunnen doen.
Dat kan zeker. Maar dat kunnen console's in theorie blijkbaar ook?

Wat nog het ergste is... NU is het perfect moment voor Stadia om te excelleren. Want de consoles zijn op dit moment helemaal niet beschikbaar en Stadia heeft deze belemmering niet. Ook geen COVID probleem, maximum aantal bezoekers, deinfectiezooi of wat dan ook. Gewoon voor het oprapen.
En wat heb ik erover gelezen of in gaming podcasts over gehoord? Helemaal... niks. Het woord Stadia valt zelfs bijna nooit. En dit is HET moment waarop alternatieven in beeld zouden moeten komen.

Enige wat naar buiten komt is dat er weer iemand pleite gaat... dat is meer een 'abandon ship' sentiment dan 'come play with us instead!'

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 5 mei 2021 16:33]

Abo is niet eens nodig. Je kan al tijden gewoon gratis spelen als je alleen de games koopt. Alleen heb je dan 1080p, wat overigens prima is voor mij.

Haal zelf de games meestal in de sale, dus misschien een eurootje of 10/15. Ik lig er niet wakker van als ik daar een paar jaar plezier van heb gehad en het ooit niet meer werkt.

Consoles en games verliezen over het algemeen hun waarde veel sneller. Als je nu een PS5 koopt, dan krijg je daar over een paar jaar misschien nog 100-200 euro voor. De games een paar euro per stuk.

Gamepass is ook een abodienst, dus ik snap je punt niet helemaal.
Abo is niet eens nodig. Je kan al tijden gewoon gratis spelen als je alleen de games koopt. Alleen heb je dan 1080p, wat overigens prima is voor mij.
Maarja.. daar noem je wel twee behoorlijke punten.
Je moet weer games kopen in een nieuw ecosysteem. Dat is voor mij de grootste barriere, naast dat ik de libary gewoon niet zo boeiend vind.
Ik ben zelf echt geen resolutieh**r, maar de categogie games op stadia zitten in het PS5 en XSX vaarwater. Hier speelt performance/graphics en als je dit belangrijk vindt en dus op PS5 XSX niveau wil, dan is het niet meer gratis...
En in het meer casual vaarwater waar graphics dus niet zo spelen, dan kom je weer in het vaarwater van Switch/Apple Arcade/andere smartphone games.
Als je nu een PS5 koopt, dan krijg je daar over een paar jaar misschien nog 100-200 euro voor. De games een paar euro per stuk.
Dat is hoogstwaarschijnlijk complete onzin.

Ik heb mijn base PS4 voor 200,- verkocht (350,- aanschaf), de dag dat PS5 binnen kwam (afgelopen november dus). Geen games, alleen een controller. Dat was een vrij gangbare prijs op marktplaats.

PS5 gaat over een paar jaar makkelijk voor 300,- plus weg.
Niet mee eens. Je hoeft geen abo te nemen en ik speel Cyberpunk naar alle tevredenheid op er manier die me anders 1000€ aan nieuwe hardware zou kosten
Ik heb ook die cyberpunk actie gehaald maar mij valt het vaak tegen. Ondanks dat alles bekabeld is aangesloten hapert Stadia vaak en schokt het beeld ook, vooral als ik in de avonduren even wil gamen. Erg jammer voor de beleving...

Hebben anderen hier geen last van? Want ik dacht dat het bij Google zou liggen.
Want ik dacht dat het bij Google zou liggen.
Dat is wel een gevaarlijke aanname met internet natuurlijk, want dat kan aan heel veel liggen.

Maar om antwoord te geven, ik heb daar zelf geen last van: zowel niet via wifi en over de kabel. Maar dat is wel het probleem met cloud gaming nog, het is heel erg afhankelijk van je internet aansluiting. Heb jij net een ongunstige aansluiting dan heb je de ervaring die jij hebt.

En daarmee denk ik ook de reden dat veel mensen het afschrijven, namelijk veel mensen zullen denken zoals jij en het bij Google leggen ipv bij hun ISP (en heel veel mensen zouden die kabel uberhaupt niet proberen)

edit: aangezien Blorgg het idee heeft dat ik ISP's aanval met zijn betoog: Het kan nog steeds aan ISP's liggen, maar het is niet de enige optie. Dat was het punt in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door manan op 4 mei 2021 18:00]

Dat is wel een gevaarlijke aanname met internet natuurlijk, want dat kan aan heel veel liggen.
....
Heb jij net een ongunstige aansluiting dan heb je de ervaring die jij hebt.

En daarmee denk ik ook de reden dat veel mensen het afschrijven, namelijk veel mensen zullen denken zoals jij en het bij Google leggen ipv bij hun ISP (en heel veel mensen zouden die kabel uberhaupt niet proberen)
ApexAplha doet volgens jou een gevaarlijke aanname.

Daarna doe jij zelf meerdere grote aannames.

Net zoals mensen een goede ervaring met Stadia kunnen hebben, zijn er ook mensen die een slechte ervaring kunnen hebben. En dat kan beide door Google komen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor haperingen en input lag dan anderen en sommigen leggen de lat hoger dan anderen. En dat is hun goed recht.

Stadia is objectief niet zo goed als lokaal spelen en zal dat ook nooit kunnen worden. Voor sommige mensen is dat geen probleem. En voor anderen betekend dat een slechte ervaring.

Maar om nou Google te gaan verdedigen en de ISP van mensen met een slechte ervaring de schuld te gaan geven slaat nergens op. Waarom zou het niet aan de verbinding van Google liggen? Misschien is hun pijp naar de ISP toe niet toereikend. Of misschien zouden ze een constructie moeten bedenken zoals Netflix doet waarbij ze dingen in het netwerk van de ISP hosten. Of misschien trekken de servers van Google het niet om een strakke framerate met constante frame times te halen. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom het aan Google zou kunnen liggen en niet aan de ISP. Dus tenzij je met een goede onderbouwing of bewijzen komt is het niets meer dan stemmingmakerij om de ISP de schuld te geven.
Nou volgens mij vat je wel heel zwaar op wat ik zeg. Nergens zeg ik dat het nooit perfect werkt, maar om je te pleasen heb ik een "of Google," toegevoegd.

Dus even rustig, met je stemmingmakerij, het is niet alsof ik je persoonlijk aanval (of de ISP waar je blijkbaar werkt). Ik zeg toch ook juist dat het heel erg verschilt, ik claim nergnes dat het geweldig is en voor iedereen werkt.
Meh, bij mij werkt Stadia doorgaans zonder enkele noemswaardige vertraging. Hij heeft het zelfs over het beeld dat schokt. Als dit bij Google zou liggen dan had ik dit ook geregeld moeten ervaren. Ik heb werkelijk nooit schokkend beeld alleen de eerste 2 sec van een nieuwe Netflix aflevering die m'n vriendin aant kijken is. Maar goed, heb ook maar 50mb/s
Leuk detail: ApexAlpha bezocht vervolgens op aanraden van Jasphur het Stadia topic, kreeg wat tips, is ermee aan de slag gegaan, en heeft nu een prima ervaring. Hulde dat hij/zij ondanks scepsis doorzette, en natuurlijk ook hulde voor Ht87 voor de tips, leuk om te zien dit!
Nope ik kan de hele dag stadia gebruiken, zonder ook maar een hikje.

Gisterenavond RE7 opnieuw begonnen en geen enkele hik whatsoever.

Het verbaast me iedere keer weer eigenlijk. Vriendin zit dan beneden Netflix (WiFi) te kijken op 4k en ik zit (bekabeld) op op stadia en is vrijwel altijd vlekkeloos. Met een 200mb ziggo verbinding overigens.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 4 mei 2021 16:55]

Ik niet, gamen op 4K gaat vloeiend. Geen last van schokken ofzo.
(Ziggo Zakelijk Max abo)
Zelf zelden last van. Soms dat de bitrate wat omlaag gaat, maar dat gebeurt heel sporadisch.

Mij viel vooral het gemak op van geen games te hoeven downloaden/updaten én dat sommige games nog vloeiender draaien dan op de PS4. Games als Cyberpunk en RAGE 2 draaien in 60fps terwijl de PS4 op 30fps draait, naast al het tijdrovende gedoe met installeren en updaten (als je uberhaupt niet eerst andere games moet verwijderen).
Heb hier zelf nooit last van. Zit op mijn slaapkamer via het stroomnetwerk en heb daar 30/30. In de woonkamer heb ik de chromecast bekabeld op een beamer met 100/100. Heb nooit last van haperingen en vind het zelf een erg fijn platvorm. Door het Pro account krijg je iedere maand nieuwe games, soms zit daar wel iets verassend tussen wat ik normaliter nooit zelf had gespeeld, maar vervolgens dan wel weer helemaal uitspeel.
Neu, als je verbinding goed genoeg is, zul je echt nul haperingen moeten ervaren. Dat is mijn ervaring sinds de launch (founder).

Heb zelf Ziggo met bijbehorende Connectbox en zowel bedraad als 5Ghz (zelfde ruimte) gaat dat vlekkeloos. Eerst met 50mbit verbinding, die bleek niet toereikend voor Stadia 4K + Netflix 4K simultaan, maar sinds een 250mbit verbinding (is onlangs 300 geworden) geen enkel probleem meer.
Ja dat maakt het zo vervelend. Ik heb een vrij rappe verbinding van KPN (160Mbit) en het is allemaal bekabeld aangesloten van modem -> router -> chromecast ultra.

Ik heb in andere games op de computer (LoL en AoE2) of PlayStation nog nooit enige vorm van lag ervaren.

De Chromecast zit direct in de TV en als ik speedtest doe van Google zelf dan zegt ie dat alles excellent is. Maar soms dan begint het beeld te stotteren en dan staat er "You have a poor connection" in het Stadia menu. Soms zelfs: "Your game may disconnect soon".

Veel meer dan alles bekabeld aansluiten via een chromecast ultra kan ik ook niet doen helaas.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 4 mei 2021 17:05]

Nee, helaas zou ik ook niet weten wat je nog zou kunnen doen. De vergelijking met lag op pc/ps-games is niet zo relevant, want Stadia belast je netwerk op een veel intensievere manier (zowel tijdkritisch, als een stevige doorvoer, als geen enkele/zeer weinig tolerantie voor packet loss/jitter.)

In die zin legt Stadia netwerkproblemen bloot waarvan je niet wist dat je ze had, hehe.
Je zou even kunnen kijken of je ethernet kabel niet toevallig in je "TV" slot zit in je router. Schijnbaar werkt dat soms niet zo lekker. Maar stel je vraag anders in onze gezellige Stadia topic en wellicht kunnen we je daar verder helpen: [Google Stadia] Algemene ervaringen topic
Dat is natuurlijk onzin aangezien je afhankelijk bent van alle hops tussen jou en je stream dienst.
Ik heb spijt dat ik de Cyberpunk deal niet heb gescoord, die was echt goed (ik geloof 60 euro?).
Met RE heb ik helaas niet zoveel om dat er aan uit te geven.

Momenteel speel ik op de PS4, maar ik koop vrijwel altijd mijn games 2e hands voor 25 euro als ze een maand of 2 oud zijn. Mij Stadia kan dat niet zover ik weet.
De deal met cyberpunk was idd heel goed, 60 euro (of zelfs 50 als het je eerste stadia game was) en dan gratis een chromecast ultra en controller erbij. Het werkt echt top hier (alles bedraad) en ik hoop dat deze dienst nog een flinke tijd in de lucht blijft.
Klopt, het is een nadeel dat je je games enkel in de Stadia Store kunt kopen. Gelukkig zijn er wel regelmatig goede aanbiedingen en 'krijg' je via een Pro-abbo ook zo'n 3-4 games per maand.
Dat is nog steeds een geweldige aanbieding, want chromecast ultra en de controller los is al meer dan die $99.
momenteel loopt er nog een actie waarbij je gratis Stadia Premiere (de controller, Chromecast Ultra en ik geloof 3 maanden gratis Stadia Pro, totaalwaarde €99) krijgt als je Resident Evil Village pre-ordert.
Zou je mij kunnen vertellen hoeveel het spel kost op stadia?
Want het is schier onmogelijk om dat inniminni belangrijke stukje informatie boven water te krijgen.

Ik probeer het via de stadia website en app. Maar in beide gevallen *moet* ik eerst de gratis proef maand starten. Ik kan er niet links of rechts omheen. Ik heb de hardware nog niet, wat moet ik met een proefmaand? Ik wil geen proefmaand, ik wil mijn creditcard gegevens niet invullen. Ik wil alleen maar weten hoeveel het spel kost. Het is bijna of ze het opzettelijk en groot geheim proberen te maken
€69.99, dus minder dan de Chromecast Ultra los.
Toch wel zonde mocht het echt zo zijn dat stadia stopt. Op dit moment geeft stadia de beste streaming game ervaring. Zelfs beter dan geforce now wat gezien word als een van de betere game streaming diensten.
Ik denk dat er straks geen casual game streaming dienst meer kan tippen aan Xcloud, dat is qua prijsstelling en aanbod toch een stuk gunstiger.

Games kopen op een streaming dienst zijn 2 dingen die je niet direct kan koppelen, je koopt eigenlijk een hoop gebakken lucht.

Of je hebt game liefhebbers die hun eigen gekochte games via een streamingdienst naar keuze af willen spelen. Of je hebt de (casual) gamer die af en toe een game wil spelen en daarvoor niet een console wil kopen.

Voor die laatste is Xcloud een veel beter alternatief, voor een paar euro heb je toegang tot honderden games.
Maar zoals ik het op de xcloud reddit lees heeft xcloud toch heel veel last van lag en slecht beeld. Die zijn voorlopig nog niet in de buurt van de kwaliteit van andere streaming diensten.
Maar ze raken de Stadia controllers/sets aan de straatstenen niet kwijt.

Daarom krijg je ze nu overal gratis bij. De controllers die nu nieuw geleverd worden zijn in 2019 geproduceerd en liggen al 2 jaar stof te verzamelen in Googles warenhuizen.

Dat zegt wel een hoop. Toen het drama met Cyberpunk. Ik speel alleen nog de "gratis" Pro games en ben zelf nog erg blij met Stadia, maar goed doen ze het niet.

De klantenservice is ook om te janken. 3x nodig gehad en telkens drama, nog nooit met een goed gevoel afgelopen.
Google support is inderdaad een drama.
Zou ik mogen vragen wat je probelemen waren?
-Cyberpunk refund
-Defecte Stadia controller
-Refund op een andere game die ik 5 minuten had en liep als dikke stront
Zonde dat er niet direct een opvolger benoemd wordt, dat zou een goed signaal naar de gebruikers zijn. Maar gelukkig blijven er goede games komen vooralsnog, dus ik maak me nog niet al te druk over de toekomst :9
Edit: Al moet ik wel zeggen dat dit opnieuw pr-technisch niet zo handig is.

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 4 mei 2021 16:36]

Stadia is nou niet bepaald de hit waar google op had gehoopt. Gezien de historie van google en hoe makkelijk ze producten naar de eeuwige jachtvelden verwijzen als ze er geen brood meer in zien gok ik dat stadia het niet lang uit gaat houden. Het feit dat de eigen studio al is gesloten, personeel vertrekt etc zegt mij al genoeg en motiveert mij absoluut niet om die 100 euro te investeren in een controller.
Ik ben ook bang dat Stadia heel goed laat zien hoe gesloten de gaming markt is, zowel qua barrier to entry als qua gebruikers.

Aan de ene kant moet je games hebben, en dat is moeilijk voor een nieuw platform. Je platform verkoopt nu eenmaal door de Battlefields en Fifa's, en EA gaat natuurlijk absoluut geen geld investeren in een nieuw platform.

Aan de andere kant heb je de spelers, waarbij eigenlijk Stadia al werd verguisd toen het concept werd aangekondigd. Dat laat wel zien dat gamers ook totaal niet open staan voor iets naast PS, XB en PC (Nintendo heeft volgens mij zijn eigen niche).

Ik hoop heel erg dat dit niet een indicatie is dat we nooit andere console bedrijven krijgen, maar eigenlijk bij de 2 die we nu hebben. PC is daarbij wel los, en diensten als GFN en Shadow zie ik als niet zo veel anders dan een PC huren en dus niet een dedicated experience.
Microsoft moest er ook door de barriere heen breken. De Xbox was helemaal niet gewild, het koste Microsoft miljarden om een voet te krijgen op de console markt. Maak kijk waar Microsoft nu staat, je zou kunnen zeggen dat Xbox nu wel de marktleider is geworden met de Gamepass, XCloud en studios als Bethesda.

Ik zou het heel jammer vinden als Google na een anderhalf jaar al zou opgeven. Stadia is de enige platform waar je games los kan kopen om te streamen, als het aan Microsoft ligt moet je de duurste abbonement nemen om te streamen. Microsoft heeft plannen om Stadia's model overtenemen, maar dat laat zien dat sterke concurrentie goed is voor de gaming industry, helemaal voor een bedrijf als Microsoft.
Microsoft is nou echt geen marktleider:

https://screenrant.com/ps...le-generation-widens-gap/

Het gat met de ps5 wordt weer net zo groot als de vorige generatie.

Daarnaast is Microsoft al vanaf de ps2 in deze markt gestapt. De instap barrières zijn hoog. Maar goed je ziet ook dat Sega verdwenen is van het toneel terwijl die naast Nintendo de marktleider was. Er kan binnen een paar jaar veel veranderen. Maar alleen met gamepass gaat Microsoft het ook niet redden.
Microsoft is natuurlijk overall marktleider, sterker nog het bepaald hoe de gaming wereld van de toekomst er uit gaat zien. XCloud gamepass xbox, pc gaming va windows en directx en de meeste gamesstudios. Cross platform gamen kan nu omdat ms het oa heeft lopen pushen. Backwards compatible hdr en fps enhanced games op je console xcloud pc met werkende savegames. Er is geen ander bedrijf die hier aan kan tippen.

Maar google heeft de stekker uit stadia (eigen studios) getrokken toen microsoft met bethesda op de proppen kwam. Google zag dat Phil Spencer met goedkeuring van Satya All-in is gegaan vwb gaming. Met zoveel studios en xcloud en gamepass maakt stadia geen enkele kans om zich er tussen te wurmen. Stadia is de nieuwe windows phone.

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 4 mei 2021 19:39]

Microsoft is overall marktleider? Sorry maar dat gaat er bij mij niet in. Want? Om marktleider te zijn moet je toch echt de verkopen hebben...

Xcloud... Sony heeft al sinds 2013 ps now. Die draait op 1080p met minimale lag. Xcloud draait op 720p met veel lag. Dus volgens mij doet Sony dat toch echt beter.

Je noemt xbox op, maar volgens mij is Playstation toch een sterker merk in de markt.

Pc gaming. Sony brengt tegenwoordig ook zijn games naar pc, days gone, horizon.

Leuk dat Microsoft de achterstand een beetje ingehaald heeft die ze de laatste 10 jaar hebben opgelopen. Maar je moet niet doen alsof Microsoft nu ineens marktleider is geworden daardoor. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Heb je weer aan je oma’s hoestsiroop gezeten Drakie?

Sony heeft al meer dan 10 jaar het hoogste podium. Verkoopcijfers liegen niet. Dat vind ik wel wat anders dan “ze doen leuk mee”.

Ik hoop echt dat wat ze van plan zijn er ooit uit gaat komen. Serieus! Maar tot op dit moment is het niet anders dan wat het al jaren is, gebakken lucht!
Geen idee waar je heen wilt met je verhaal, maar je kraamt echt een gigantische bak onzin uit. Microsoft is geen marktleider op gaming gebied, sony heeft "next gen" titels voor de ps5 en dat jij ze niet interessant vind betekend niet dat ze niet bestaan. Dat deed er verder ook niet toe, want daar ging de discussie niet over, maarja, focus vooral op de randzaken om nog een punt te kunnen maken ipv inhoudelijk op de daadwerkelijke discussie in te gaan. Klassiek fanboy gedrag, en waarom? Waarschijnlijk kreeg je van sinterklaas alleen de xbox en hadden al je vriendjes een playstation, tsja dan moet je dat wel compenseren.
Meningen zijn geen feiten meneer. Of kan je dit nog een mening noemen wat je hier roept maar eerder waanzinnige onzin.

Als Sony niet in de toekomst investeert, dan heb jij afgelopen tijd veel nieuws gemist namelijk. Niks maar ook niks dat je zegt is maar ook een reden voor een marktleider te zijn. De cijfers, populariteit en marktaandeel liegen er niet om.

Lijkt eerder alsof je het niet kan hebben dat PlayStation marktleider is. Dat is nooit anders geweest....

Misschien vergis je je met een andere dimensie? Een jaar geleden spamde je de boel nog dat de PS5 fake RDNA1, RT softwarematig wat etc etc.... Je was gauw stil toen dat niet het geval was.

Je bent iets teveel gestonken en met je hoofd in Phil Spencer naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 4 mei 2021 19:57]

Sony maakt geen verliezen op zijn consoles. En Sony doet mooi mee? Ze draaien 25 miljard omzet vs 11 miljard van Microsoft in de gaming wereld.... En dan zeg je Sony doet leuk mee?

Sony blijft achter of werkt dat tegen? Playstation VR, haptic feedback, discord integratie, nog meer investeren in exclusives.

Nogmaals heb je gelezen wat ik heb gepost? Xcloud draait op 720p, ps now draait op 1080p. Waarom is Microsoft dan beter?

Maar sorry stadia is toch mijlenver beter dan xcloud. Stadia draait in 4K... Zelfs Microsoft fans zeggen dit. Sorry maar dit is toch echt complete onzin wat je hier opschrijft.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 4 mei 2021 19:54]

En dat is volgens mij best zonde want van wat ik zo lees werkt het technisch heel netjes! Maar ja, je moet de games specifiek los voor dat platform kopen en dat is toch wel een drempel denk ik...
Mwah valt wel mee :) Het voelt niet anders dan een game kopen voor een Playstation. Ik kan mij goed voorstellen dat het een drempel is als je de game al op een ander platform hebt, maar ik heb nu bijvoorbeeld Valhalla gekocht voor Stadia ipv voor mijn Playstation. Had er persoonlijk geen andere gevoelens bij.

Stadia is gewoon een console. Alleen staat die console niet bij je thuis, maar ergens in een serverpark.
Hierin is Geforce now veel beter. Alleen zijn de servers continu overbelast deze tijden...
Dit kenmerkt zich wel weer voor project nummer zoveel dat Google stop zet.
Personeel is het meest vervangbare onderdeel van een bedrijf, het is best kort door de bocht om het vertrek van 1 persoon gelijk te stellen aan een compleet gameplatform wat stopgezet wordt...

Stadia wordt met de dag groter en continu verbeterd, dat wordt de komende decennia echt niet gestopt hoor.
Het is wel meer als 1 persoon. Meer een optelsom van wat ik de laatste maanden / jaar zo voorbij zie komen.
Stadia wordt met de dag groter en continu verbeterd, dat wordt de komende decennia echt niet gestopt hoor.
Precies dat dacht ik ook bij Google+, Wave en Music. Daar werd ook continu aan ontwikkeld wat dat betreft.

Maar goed, je kan zo maar gelijk krijgen wat dat betreft. Met Google weet je het maar nooit.
Zijn laatste verdienste bij Stadia was het implementeren van een zoekfunctie |:( :+
Het is wachten op een andere partij dan Google die dit concept tot een succes gaat maken. Want bedrijven en mensen zijn tegenwoordig echt afwachtend om nog iets nieuws van Google te proberen met al het gecancel en gelanceer de hele tijd. Ik probeerde laatst een Hangout te starten via hangouts.google.com. Nee dat moet je natuurlijk via meet.google.com doen, via hangouts.google.com kun je alleen nog maar chatten 8)7

Toch is het een goed idee. Zeker met 5G nu. Wil je op je mobieltje echt nog een casual game met 1GB footprint binnen harken? Of gewoon spelen en als je het beu bent niet al die rotzooi op je telefoon?

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 4 mei 2021 17:26]

Ik heb sinds vandaag google stadia met chromecast en controller. Moet ik streamen via mijn gsm of kan ik dit ook doen met mijn laptop of desktop.
Je kan je Chromecast Ultra linken aan je Stadia account zodat als je je controller aanzet je meteen ook Stadia opstart op je Chromecast. Als je je Stadia account niet wilt linken aan je Chromecast dan kun je Stadia starten vanuit de Stadia App op je telefoon.

Als je Stadia wilt spelen op je desktop of laptop, dan kun je in Chrome navigeren naar de website van Stadia. Als je op je desktop/laptop zit kun je ook kiezen om te gamen met toetsenbord en muis, maar je kan ook een controller connecten via usb of bluetooh. De Stadia controller werkt via WiFi, dus als je op hetzelfde netwerk zit werkt dat ook gewoon.

Veel plezier met Stadia!
Je koppelt de Chromecast rechtstreeks aan je wifi en je controller ook rechtstreeks aan wifi. Zorg wel dat het een 5ghz wifi verbinding is. Daarnaast kan je los stadia spelen op laptop, desktop, tablet, gsm etc.
He...
Even dromen... stel je voor Stadia + Quest Alle zware zooi gebeurt op de servers en de Quest doet het lokale werk, tovert het plaatje op je lenzen en verwerkt de bewegingen e.d.
Ik weet het, Stadia doet (nog?) niet aan VR maar voor wie geen privacy issues met FB/Google heeft echt heel mooi...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee