Google verlaagt Stadia-afdracht voor ontwikkelaars naar 15 procent

Ontwikkelaars die hun game uitbrengen en verkopen op Stadia hoeven vanaf 1 oktober nog maar 15 procent van hun inkomsten af te dragen aan Google. Dit geldt voor de omzet tot 3 miljoen dollar en in elk geval tot en met 2023.

Tijdens een Stadia-keynote kondigde Google de nieuwe afdrachtsregeling aan. Google wil het aantrekkelijker maken voor ontwikkelaars om hun games uit te brengen op Stadia en verlaagt daarom de afdracht van inkomsten naar 15 procent. Dit geldt voor de afdracht over de eerste 3 miljoen euro die een game opbrengt. Alles boven de 3 miljoen dollar wordt volgens de huidige verdeling verrekend. Het gaat om een tijdelijke regeling die in elk geval tot eind 2023 van kracht blijft.

Daarnaast gaat Google de opbrengsten van Stadia Pro-abonnementen delen met ontwikkelaars. Met Stadia Pro krijgen abonnees elke maand een select aantal games die ze onbeperkt kunnen spelen via de streamingdienst. Op basis van het aantal sessies per speler dat een game heeft, wordt de opbrengst gedeeld met de ontwikkelaar van de game. Het is de bedoeling dat 70 procent van de opbrengsten van deze abonnementen bij ontwikkelaars terechtkomt.

Eerder kondigde Google ook al een verlaging aan voor ontwikkelaars met apps en games in de Google PlayStore. Kleine ontwikkelaars hoeven sinds juli dit jaar nog maar 15 procent aan Google af te dragen van hun inkomsten.

Begin dit jaar sloot Google zijn eigen gamestudio's. De techgigant maakte toen bekend geen games meer te gaan ontwikkelen voor Stadia. Het is nu vooral bedoeld als platform waar andere ontwikkelaars en uitgevers games op kunnen uitbrengen.

Door Robert Zomers

Redacteur

13-07-2021 • 20:03

120

Reacties (120)

120
110
54
10
0
43
Wijzig sortering
Google zet duidelijk in op de 'long run', met meer tooling (Porting toolkits, betere incentives). Als ik de Twitter-threads lees zijn de reacties van devs overwegend positief over de toekomst van Stadia.
Welke andere online winkel heeft ooit zo hun prijzen verlaagd en is bereid om abonnementskosten te delen met aanbieders?

Het lijkt erop dat Stadia niet zo goed loopt t.o.v. de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 13:37]

De Google Play Store heeft deze verlaging ook gekregen. Loopt die ook niet zo lekker? :+
Welke andere online winkel heeft ooit zo hun prijzen verlaagd en is bereid om abonnementskosten te delen met aanbieders?

Het lijkt erop dat Stadia niet zo goed loopt t.o.v. de concurrentie.
De Android PlayStore zoals je kunt lezen in letterlijk hetzelfde bericht?
En de App Store… en epic… en Microsoft..
Welke andere online winkel heeft ooit zo hun prijzen verlaagd en is bereid om abonnementskosten te delen met aanbieders?

Het lijkt erop dat Stadia niet zo goed loopt.
"Google wil het aantrekkelijker maken voor ontwikkelaars in hun games uit te brengen op Stadia en verlaagt daarom de afdracht van inkomsten naar 15 procent."
Vaag me wel af of dat voldoende is. Eerder kregen ze nog een zak geld toegeworpen, nu kost het ze geld. Volgens mij is de userbase ook behoorlijk klein als ik kijk naar het aantal downloads van de Stadia-app in de Play Store.
Geforce Now heeft 1+ milljoen downloads.
Stadia heeft 1+ miljoen downloads.
XGP heeft 0.5+ miljoen downloads.

Volgens mij doet Stadia helemaal niet zo slecht... heel goed zelfs want GFN en XGP zijn ouder dan Stadia.
Tja, wat is de definitie van slecht. Ik heb er niet bepaald veel vertrouwen in en dat sluiten van Google's eigen studio's is natuurlijk ook geen goed teken, welk mooi verhaal Google er ook bij heeft geschreven. Met de dienst zelf is weinig mis, maar of er veel toekomst inzit? Ik vraag het me sterk af.
Dat jij er geen vertrouwen in hebt is prima maar ga er dan geen download cijfertjes bij verzinnen om net te doen alsof het daadwerkelijk een gefundeerde mening is.
Verzinnen nog wel. :O Voor een dienst die gratis is te gebruiken en waarmee een van de voordelen is om altijd en overal te kunnen gamen vind ik die cijfers niet bepaald indrukwekkend. Daarnaast hebben games met het aantal actieve spelers en leaderboards ook laten zien dat de markt klein is. Dat jij het daar niet mee eens bent, prima. Overigens gebruik ik 'volgens mij' en 'ik vraag het me af'.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 23 juli 2024 13:37]

Stadia en Geforce Now hebben ruwweg evenveel downloads, terwijl Geforce al bestaat sinds 01-01-2018 en gratis was/is.

Stadia is een betaald abonnement of betaalde games en bestaat sinds 19-11-2019 (ruwweg 2 jaar later).

Xbox gamepass heeft maar de helft van deze downloads.

Als ik deze drie groten vergelijk lijkt stadia mij een hele stuk succesvoller, in zowel opbouw van userbase als omzet.

In welk opzicht is stadia dan minder populair dan een ander opkomend streaming game platform?
  • Google Stadia is gratis
  • Xbox Game Pass is niet gratis en heeft meer dan 5 miljoen downloads

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 23 juli 2024 13:37]

Waarop baseer jij je dat je de games op stadia gratis kunt spelen? Voorzover ik kan zien moet je betalen voor hun games behalve een paar oude games die ze kostenloos aanbiedingen om het platform te proberen. Verder is het betalen per game (vergelijkbaar met steam aankopen) of een abonnement voor spelen (vergelijkbaar met xbox en PS abonnementen).

Qua cijfers had ik die van QWS hierboven overgenomen, blijkbaar kloppen deze niet (net gechecked). Maar zelfs met 5 maal zoveel gamepass installatie doet stadia het voor een nieuwkomer verhoudingsgewijs veel beter. Ze hebben best veel installatie op hun naam staan voor een volledig nieuw platform. terwijl iedereen met een gamepass ultimate deze dienst er gratis bij krijgt.

p.s. mijn vraag "In welk opzicht is stadia dan minder populair dan een ander opkomend streaming game platform" bleef trouwens onbeantwoord?

[Reactie gewijzigd door 2green op 23 juli 2024 13:37]

Ja dat mag toch duidelijk zijn, jij beweerd dat het niet goed loopt, dan wordt laten zien dat de cijfers die er zijn helemaal niet zo nadelig zijn en je die (negatieve) info daar dus niet uit kan halen.

Daar durf je inhoudelijk niet eens op te reageren, om vervolgens de discussie af te leiden naar een google gravejard-verhaal, op basis van gevoel :Y)
Ja jullie blijven maar wijzen naar NVIDIA, net of dat qua schaal van project en budget vergelijkbaar is met Google Stadia. Daarnaast wordt Game Pass voornamelijk gebruikt op de console en is streaming pas sinds kort overal beschikbaar. De app heeft bovendien meer dan 5 miljoen downloads, dus het klopt ook nog eens niet wat jullie zeggen. Maar dan ben ik vooral degene die inhoudelijk niet reageert.

Stadia undershot to the tune of “hundreds of thousands” of users
https://www.bloomberg.com...gled-to-be-googley-enough

Google Stadia is a lonely place
https://www.theverge.com/...s-play-games-lonely-venue

Google Stadia Shuts Down Internal Studios
https://kotaku.com/google...s-changing-bus-1846146761

Google Spent Tens of Millions of Dollars for Stadia Ports
https://gamerant.com/google-spent-millions-stadia-ports/

Stadia's VP and head of product leaves Google
https://arstechnica.com/g...of-product-leaves-google/

Maar waag het niet om je vraagtekens bij het succes van Google Stadia te zetten.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 23 juli 2024 13:37]

Waarom staar je je zo blind op de downloadcijfers van een app? Die app is enkel noodzakelijk als je de Stadia controller wil verbinden met je WiFi. Gebruik je muis & toetsenbord of een controller van derde partij dan heb je die hele app niet nodig en kun je via stadia.google.com spelen (wat tevens een progressive web app is).

Leuk dat je wat linkjes hebt opgezocht om je punt maken maar de meeste van die artikelen zijn inmiddels oud nieuws. Ondertussen gaan de ontwikkelingen verder en zijn ze druk bezig om hun dienst toegankelijker te maken voor ontwikkelaars en Stadia naar meer landen en meer apparaten te brengen (voornamelijk tv's). Van alle streaming diensten die ik gebruikt heb werkt Stadia by far het beste, de basis van de dienst is gewoon heel solide. Wat Stadia vooral nodig heeft zijn spellen en daar is Google druk mee bezig door het platform en de tools daaromtrent te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 23 juli 2024 13:37]

Betaalde dienst van Nvidia heeft 1 miljoen

Gratis dienst van Google heeft 1 miljoen


Sinds wanneer is een gratis dienst die het even goed doet als een betaalde dienst "net zo goed"?
Geforce NOW is ook gratis te gebruiken maar dan is de speelduur beperkt tot 60 minuten en heb je te maken met wachtrijen. Stadia is in de basis ook gratis maar het aanbod van spellen dat gratis te spelen is is beperkt. Het merendeel van de spellen moet je kopen maar kun je vervolgens onbeperkt spelen. En daarnaast, de app van Stadia is niet noodzakelijk om hun dienst te kunnen gebruiken, de stadia.google.com webapp werkt ook prima.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 23 juli 2024 13:37]

Het merendeel van de spellen moet je kopen maar kun je vervolgens onbeperkt spelen


Is dit speciaal? Dat is de norm.. dat als argument is niet echt relevant, maar nogmaals.. het is voor veel mensen gewoon te duur en niet interesant genoeg. Als de kosten van de games nou lager waren dan op Steam, Epic etc etc. Maar dat is het ook niet.
Qua prijs van spellen is Stadia vergelijkbaar met de consoles alleen hoef je voor Stadia geen console aan te schaffen (wat problematisch is voor de huidige generatie consoles maar dat terzijde). Zelfde voor spellen op Steam en Epic; om die te kunnen spelen heb je een redelijke pc nodig en die zijn ook niet gratis. Stadia heeft, net als andere platformen, vaak genoeg aanbiedingen dus je hoeft je spellen niet voor de volle mep te kopen.
Google heeft hoogst waarschijnlijk haar eigen studio gesloten nadat het bekend werd dat Amazon's grote games allemaal geflopt zijn, en dan praten we over echt grote games.

Google heeft gewoon gekeken hoe het niet moet en hun eigen gamestudio gesloten. Het nadeel is dat nu heel veel mensen denken dat Google hun Stadia aan het afbouwen is. Terwijl dat niet het geval is.
Google is niet ingericht op content produktie.

Ze hebben ook een tijd het idee gehad originele video content uit te brengen, a la Netflix. Toen men er achter kwam dat dit vele miljarden kost aan investeringen, is men snel gaan afbouwen. Zo nu ook voor games produktie.
Want je denkt niet dat Google dat de kosten van een dergelijk project niet kan inschatten? Het enige wat ze niet exact wisten is hoeveel het zou kunnen opbrengen. Die cijfers vielen blijkbaar flink tegen, want anders trek je niet zomaar de stekker uit deze studio's.
Justice's last big media hit was a video interview with The Escapist in December. This interview from just six months ago shows how quickly Stadia collapsed at Google, with Justice talking up in-house projects led by Raymond and saying that "over time, we're going to keep doing more and more in-house games." Two months later, all those plans would be canceled.

Employees were shocked by the Stadia studio closure, since just a week prior, Phil Harrison said Stadia was making "great progress building a diverse and talented team and establishing a strong lineup of Stadia-exclusive games." A Kotaku report said that Harrison laying off all the employees a week later was "part of an apparent pattern of Stadia leadership not being honest and upfront with the company's developers."

Angry employees told the site that the move was baffling, with one ex-employee telling Kotaku, "If you started this studio and hired a hundred or so of these people, no one starts that just for it to go away in a year or so, right? You can’t make a game in that amount of time... We had multi-year reassurance, and now we don’t.”
Relatief gezien niet, maar dit zijn zeer slechte cijfers voor Google begrippen.

Ze hebben een historie van het sluiten van diensten met vele miljoenen gebruikers, in een enkel geval zelfs enkele honderden miljoenen.

Google is echt een bedrijf van de zeer grote getallen, dus het lijkt me niet dat ze hier erg blij mee zijn.
Ze hebben 1/5e van het aantal gamepass installaties terwijl ze een nieuw gameplatform aanbieden en nog klanten moeten werven, terwijl xbox gamepass streaming beschikbaar is voor iedereeen met een gamepass abonnement. In combinatie met het truukje dat iedereen met gold voor een euro zijn drie jaar gratis naar gamepass ultimate kan omzetten, is dit niet heel bijzonder natuurlijk.

Ben zelf een xbox gebruiker, maar vind dat stadia het heel goed doet terwijl ze het puur van online gamestreaming moeten hebben en Gamepass voor veel meer dingen gebruikt wordt.
Voor Google, met – afhankelijk van welke bron je er bij pakt – al jaren 1 á 1,5 miljard gMail gebruikers is dat maar 1 promille. Daarnaast betekent een download met een maand gratis uitproberen nog niet dat er daadwerkelijk een betalende klant uit komt. Als je ziet dat Google rigoureus het ene na het andere project dat niet genoeg ‘omzet’ haalt, na een paar jaar afkapt, zou ik hier geen geld op durven zetten.

Apple Arcade is nog niet zo lang bezig maar vind ik tegenvallen. Prachtige graphics hoor, maar afgezien daarvan lijken veel spellen op elkaar of ze hebben gewoon geen aantrekkelijk plot.
Ik denk dat Google bij een gratis dienst als Google+ veel hogere aantal gebruikers verwacht dan bij Stadia, bij Stadia kan de gebruikers wel hun portomonee opentrekken voor een aankoop/abonnement.

De 1 miljoen gebruikers van Google Stadia is meer waard dan 20 miljoen gebruikers van Google+. Deze getallen zijn dan verzonnen maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel... Stadia's gebruikers zijn betalende klanten.

Google heeft ook niet de stekker uit Chromebooks getrokken, of Google Books, ze hebben zelfs niet de stekker uit Google Glass getrokken.

Stadia brengt geld in de la, helemaal als mensen abonnement gaan nemen. Dat was gewoon niet het geval met Google+ en andere geflopte gratis Google services (waarvan ik de naam niet eens weet).

[Reactie gewijzigd door Qws op 23 juli 2024 13:37]

De 1 miljoen gebruikers van Google Stadia is meer waard dan 20 miljoen gebruikers van Google+. Deze getallen zijn dan verzonnen maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel... Stadia's gebruikers zijn betalende klanten.
Maar niemand spreekt over 1 miljoen klanten. Iemand spreekt over 1 miljoen *downloads*. En de conversion rate van gratis uitproberen ligt over het algemeen onder de 10%, eerder richting de 1%. Die 1 Miljoen downloads zouden dan neer komen op 10000 gebruikers. Dat gaat Google geen half jaar open houden......
Daar zou ik wel eens cijfers bij willen zien, dat Stadia-betalende klanten meer dan 20 keer zoveel opbrengen als ‘gratis’ klanten. Facebook verdient op een vergelijkbare manier blijkbaar al $ 15 per kwartaal aan Europese gebruikers, dus als Google – laten we het conservatief inschatten – ook maar de helft daarvan haalt, is dat $ 150 per 20 klanten / 3 maanden = $ 50 per maand.

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 13:37]

Laat stadia bergen reclame zien zoals Facebook? De helft lijkt me vrij veel.
Stadia laat geen reclame zien, maar het is wel een product van Google natuurlijk. Dus data vergaring en die verkopen. Heb ik geen bewijs van, maar het is zeer aannemelijk dat dat gebeurd. Of anders gezegd, als ik Google was geweest had ik dat gedaan.
Die data is geen geld waard, de advertentieruimte is het geld. Hier is geen extra advertentieruimte, dan is er weinig extra te verdienen zolang niet de spel-voorkeuren heul heul belangrijk zijn om de andere google-advertentieruimte duurder te verkopen.

Google verkoopt geen data, dus "data vergaring en die verkopen" gaat niet op.
Op Stadia is geen advertentieruimte inderdaad, maar op alle andere platformen wel :)
Ze bouwen op deze manier een heel ander profiel van je op dan alleen met je browse gedrag. Zeker straks met die Click-to-Play button en alle data die achter die knop hangt heeft Google een goudmijntje in handen.

Akkoord dat Google inderdaad advertentieruimte verkoopt, maar advertenties worden ingezet op basis van data dus in zekere zin verkopen ze ook (het gebruik van) data.
Stadia zelf hoeft geen reclame te laten zien, want Google beheert een netwerk wat in de praktijk niet te vermijden is. Als je hun advertenties niet tegenkomt boven de zoekresultaten, dan zie je ze wel op sites als tweakers.

Komt bij dat Stadia een tientje per maand aan abonnement kost, exclusief de games, dus dat is al 30 van de 50 per kwartaal.
Ik wil eigenlijk red dead redemption 2 een keertje spelen maar heb geen zin om daar een PC voor aan te schaffen (heb niet heel veel tijd voor gaming i.v.m. mijn zoontje). Als ik hierzo lees dat je de game kunt kopen en dan hem gratis (weliswaar op 1080p maar daar zal ik mij niet aan storen, speel nu nog regelmatig nes games en zie zien er helemaal niet uit :D) eindeloos kunt spelen dan ga ik dat toch eens proberen. Mochten ze dan de stekker eruit trekken dan lig ik van die 30 euro niet wakker. Maar ik snap het wel dat je twijfels hebt als je het echt serieus wil gebruiken en er flink geld in wil stoppen.
Ik bedoelde ‘geld op zetten’ niet letterlijk ;)

Ik ben zelf niet zo’n fps-fanaat meer.
Nice. Laat je in het forum weten wat je er van vond als je het geprobeerd hebt :D [Google Stadia] Algemene ervaringen topic
Tip, houd ook een beetje hun aanbiedingen in de gaten. Cyberpunk kwam bv inclusief controller en Chromecast ultra als pre-order bonus.
Ik denk dat Google een groot probleem heeft.

De reputatie van Google was al slecht, maar indien men Stadia zou laten vallen, dan is echt iedere vorm van vertrouwen voorgoed zoek.
Het kan natuurlijk ook dat ze in zo’n geval een deal sluiten met een andere club, dat die het overneemt of zo.
Over welke downloads gaat het hier? Via de browser of chromecast, wat volgens mij grote platformen zijn voor Google, zijn immers geen downloads benodigd.

Ik denk niet dat het aantal downloads een representatief beeld geeft van het aantal gebruikers.
Dat is alleen maar de playstore. Vergeet niet dat Stadia ook draait op de Chromecast Ultra, GoogleTV, Chromebrowser op elke OS en nog flink wat andere platforms :)

De playerbase groeit best wel. Recentelijk riepen Pro Rainbox Six gamers op om naar Stadia te komen omdat het op Stadia vrijwel onmogelijk is om te cheaten.
En op Android heb je zelfs de app al niet meer nodig, aangezien de PWA voor Android sinds een paar weken beschikbaar is.
Puur uit interesse, welke ontwikkelaars/spellen hebben geld gekregen van Google?
Bloomberg had er een artikel over. Jason Schreier is doorgaans ook goed geïnformeerd en dit soort deals zijn bovendien niks nieuws.
Bloomberg spoke to anonymous sources close to the deals, who claims Google spent "tens of millions of dollars" on getting major publishers such as Ubisoft and Take-Two to bring some of their biggest games to Stadia.

The report's author, Jason Schreier, offered more context via Twitter, clarifying that this was tens of millions of dollars for each port.

In another tweet, Schreier suggested Google paid "$20 million to Ubisoft to port Assassin's Creed and The Division."

He added that Take-Two Interactive, which had Red Dead Redemption 2 and NBA 2K20 available on Stadia at launch was also "raking it in."
https://www.gamesindustry...r-ubisoft-ports-on-stadia
Die app heb je alleen nodig als je op je telefoon gamed. Lijkt mij sowieso niet dat de meesten dat prettig gamen vinden.
Ook om wat zaken initieel in te stellen voor Chromecast of de controller.
Ik heb in ieder geval de app nooit nodig gehad :) Dus populariteit op basis van app meten is niet nauwkeurig.
Ik denk dat het als relatief nieuw platform erg moeilijk binnenkomen is. Vooral omdat gamers zich al jarenlang hebben gecommitteerd aan hun favoriete platform. Ontwikkelaars zijn soms nog wat huiverig om een investering te doen voor hun games op Stadia. Denk dat dit een goede zet is om te proberen deze ontwikkelaars binnen te halen. Google heeft bij de start aangegeven niet voor de korte termijn te willen gaan, maar zich met kleine stappen te willen ontwikkelen. Voor mij soms wat te kleine stappen, maar dit moet hopelijk wat helpen om de volgende te zetten.
Het is gewoon een raar idee, met een beperkte doelgroep.

Je zou kunnen veronderstellen dat een dergelijke dienst budget friendly is. Geen noodzaak tot het aanschaffen van dure hardware.

Echter, de dienst vereist een dikke en snelle internetverbinding. Welke dus juist niet beschikbaar is in delen van de wereld waar budget een probleem is.

Dus ben je weer terug bij de ontwikkelde wereld. Waar eens in de 5-7 jaar een Playstation kopen financieel geen enkel probleem is. Welke geen enkele lag kent, en een massaal aanbod van games heeft.

Wat overblijft zijn sporadische gamers die hardware well kunnen betalen, maar er te weinig gebruik van zouden maken.
Ik denk dat het een toekomstige doelgroep is. Met alle investeringen die ook google doet in het verkrijgbaar krijgen van een goede wereldwijde internetverbinding zal t het op de lange termijn voor een breder publiek interessant zijn.
Vanuit mijn perspectief prima dat er een nieuwe speler is op de markt, denk dat stadia en Microsofts xcloud uiteindelijk op gamestreaming de dienst gaan uitmaken. Microsoft heeft een enorm potentieel en ook zij investeren hier flink in. Ze zullen er dus ook toekomst in zien.
Stadia mist ontwikkelaars. En die zal je moeten lokken met geld/inkomsten. En de games die er op zitten draaien prima en goed. Nu de games nog.
Microsoft dacht ik ook.
Het lijkt mij toch dat opbrengsten gedeeld worden, waarom zullen 3rd parties anders hun games op bijv. Microsoft's Gamepass beschikbaar maken? Daar moet toch geld tegenover staan.
Games as a service en stadia zijn hele verschillende dingen. Games as a service zijn (vaak gratis) games die door de jaren heen content leveren en draaien op micro transacties en stadia is een gaming platform waar je zonder extra kosten je gekochte stadia spellen op kan spelen.
Om nieuwe ontwikkelaars over de streep te trekken is eind 2023 toch best wel snel voorbij. Dat is anderhalf jaar.. Lijkt mij nogal kort.
Je kunt ook bestaande games erop uitbrengen, het hoeven geen nieuwe games te zijn die 'from scratch' worden ontwikkeld. Ik weet niet hoeveel tijd en geld het kost om games compatible te maken met Stadia (of ervoor te optimaliseren), maar ik kan me voorstellen dat dat voor een PC game in bepaalde engines relatief weinig moeite kost.
In dezelfde Developers Summit van vanavond waar dit nieuw werd gedeeld, werd ook bekend gemaakt dat Stadia een Custom Port Tool heeft vrijgegeven die DirectX(9, 10 en/of 11) games heel erg makkelijk kan porten naar Vulkan. Zo kost het dus nog minder tijd. Unity en Unreal worden al gesupport dus dat zou al niet zoveel tijd moeten kosten.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 23 juli 2024 13:37]

Hangt er vanaf. Als je je game in 6 maanden kan porten kan je nog 2 jaar van "genieten". En meer games is meer klanten die de overstap willen maken. En dus meer potentiële klanten.

Maar dan moeten er wel klanten zijn.
Anoniem: 25604 @moonlander14 juli 2021 06:56
2,5 Jaar. Net toen ik uit mijn tijdreiscapsule, "The Earthlander", stapte en de tijd controleerde hier, was het Juli 2021. Ik denk dat jouw Moonlander gecalibreerd moet worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 23 juli 2024 13:37]

Ik vind Stadia een mooi concept en goed werken. Wel vraag ik mij af of het levensvatbaar is gezien het inkomstenmodel. Gamen zonder abonnement is gratis, je hoeft alleen maar het spel te kopen. Een groot deel van de mensen wacht tot ze in de uitverkoop zijn. Dat betekent dat je dus een spelletje kan kopen van 10 euro en dat Stadia het kunnen spelen daarvan tot in de oneindigheid moet blijven faciliteren. Dus hardware, software om het te kunnen spelen en streamen. Nu weet ik niet veel van deze materie, maar dat lijkt mij toch geen vetpot.
Als ik een spel koop op de Playstation kan ik die ook niet gamen op mijn Xbox of switch..?

Mijn Stadia games kan ik echter spelen op mijn tv, laptop, tablet, smartphone.
De kans is heel wat kleiner dat Sony de stekker uit je Playstation trekt en die onspeelbaar maakt dan dat Google de stekker uit Stadia trekt.
Ik had het niet over ergens de stekker uit trekken.

Ik reageerde op Roel dat als je een spel koopt op Stadia dat niet op een ander platform kan spelen.

Waarom is dat bij Stadia opeens een probleem terwijl dat toch al sinds jaar en dag zo is met een Nintendo, Playstation of Xbox..
Waarom is dat bij Stadia opeens een probleem terwijl dat toch al sinds jaar en dag zo is met een Nintendo, Playstation of Xbox..
Google heeft nogal de reputatie de stekker uit diensten te halen. Dit is het punt wat ik wou maken.
Mijn Stadia games kan ik echter spelen op mijn tv, laptop, tablet, smartphone.
Wat dat kan natuurlijk niet met de Playstation en/of Xbox…
Ik weet niet of er bijv. mogelijkheden zijn om de nieuwste games, die niet in Playstation Now staan, te gamen op mijn tablet, smartphone of laptop?

Mag jij me wel uitleggen hoe dan.. lijkt me gaaf.
Waar haal jij Playstation Now vandaan? Bij Playstation Now koop je geen spellen, je opmerking gaat er over dat je een spel voor Stadia koopt en dat je die dan op telefoon, tablet of tv kan spelen. Als je het spel voor de Playstation en/of Xbox koopt kan dat ook.
Dat zeg ik.. hoe speel ik een playstation 4 game onderweg op mijn smartphone dan? Lijkt me gaaf..
Bij Playstation kan je hiervoor de PS Remote Play gebruiken, dit is alleen wel beperkt tot je eigen interne netwerk (tenzij je dit via een VPN laat lopen). Bij Xbox kan dit vanuit de Xbox app en dit werkt ook buiten je eigen netwerk op je smartphone/tablet.
Ja ok.. eigen netwerk.. niet onderweg oid..?! Thx voor je reactie in elk geval.
Ik zie dit als een mooie kans voor ontwikkelaars om relatief goedkoop hun (bv oudere) games te porten en eens te kijken hoe Stadia als platform bevalt.
Het is iig positief dat er weer eens een wat langere termijnvisie benoemd wordt. Want als je alle sceptici moest geloven had Stadia al een jaar geleden in the google graveyard moeten liggen. Als stadia gebruiker is t positief om weer wat nieuws en ontwikkeling rondom t platform te horen. Benieuwd of er in de developer summits nog iets wordt benoemd over next-gen aangezien FIFA 22 dezelfde versie krijgt als Xbox series X en PS5. Dat moet eigenlijk wel als je die ontwikkelaars voor de long run binnen wil houden.

edit: typos

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 23 juli 2024 13:37]

Zelf inmiddels al een jaartje gebruiker en ik vind Stadia echt een heerlijk platform.
Mijn ervaringen met GFN en Xcloud zijn echt stukken minder. Stadia heeft het technisch echt heel goed voor elkaar. Ze communiceren jammerlijk genoeg alleen niet al te best hoe goed en ook betaalbaar hun dienst is. Als je een account opent krijg je welliswaar 1 maand pro gratis, je denkt als gebruiker gelijk, oh..ik zit vast aan een abo, terwijl dit helemaal niet hoeft! Je kunt Stadia gratis gebruiken.
Wil je 4k, hdr en 5.1 sound, dan betaal je wel een maandelijkse fee. Je krijgt hier dan ook maandelijks een aantal games bij, gemiddeld zo'n 4 stuks, deze kun je spelen zolang je pro abo actief is. Pauzeer je en kom je terug kun je de geclaimde pro games gewoon weer spelen.
Er is sowieso altijd een aardig grote pro library te claimen voor nieuwe gebruikers. Het is niet zoals bij PS+ dat je alleen de games van die maand kunt claimen, er is een greep te doen naar alles wat er op dat moment in de pro library staat, zo maak je een leuke start. De geclaimde pro games blijven in je library speelbaar, ook als ze weer verdwijnen uit pro. Meestal zijn het indy games, maar er zitten soms ook grotere titels tussen zoals Jedi: Fallen Order, Hitman 1+2 en F1 2020 om er een paar te noemen.
Het kan dus afhankelijk van je wensen ook nog eens de goedkoopste manier van games spelen zijn.
De sales zijn de laatste tijd ook prima. Vorige week nog Judgment gekocht voor 10 euro, Immortals Fenyx rising voor ik meen 14,70 en deze week Sekiro voor 30 euro en die draait een constante 60fps in tegenstelling tot last gen consoles.
Verder is inmiddels Fifa 22 aangekondigd en dit gaat dezelfde next gen versie zijn als voor series x/s en ps5. Dit terwijl de PC het met de last gen versie moet stellen. Niet slecht voor een bijna dood platform.
ze moeten wel, microsoft steekt hun op alle andere vlakke voorbij.
Gaat niet voldoende zijn. Letterlijk 100% van de gamedevs die ik persoonlijk ken of via via de meningen van hoor zijn zwaar teleurgesteld in Stadia. Een aantal van hen vond het idee aantrekkelijk, maar Stadia's executie, de vele fouten die gemaakt worden (denk aan perongeluk speelbaar maken van alpha versies e.d.), zeer sterke twijfels van long term support, en alle haken en ogen die contractueel aan Stadia hangen maken het in de realiteit een product dat gedoemt is te eindigen op de Google Graveyard. Daarbij is zijn de Stadia concurrenten zoveel beter dat je wel gek moet zijn je te binden aan dit zinkende schip
Ik vraag me af in hoeverre Stadia nu echt een succes is. Even heel simpel bekeken:

Je wil op goede kwaliteit spelen (want daar marketen ze mee), dan mag je gaan betalen:

9,99 per maand voor 4k en 5.1 surround. Dat valt op zich mee zou je zeggen. Maar:

Dan moet je nog games erbij kopen. En die zijn niet goedkoper vanwege je abo, maar net zo duur als erbuiten. (natuurlijk roept stadia dat je korting krijgt. Maar als je kijkt zijn de kortings prijzen vaak hetzelfde als buiten Stadia).

Als je daarin ook nog het release debacle mee neemt (elke potentie klant toendertijd weet nog van de gigantische input lag, niet waar gemaakte beloftes* etc etc)

Alles zo samen, gaat dit werken? Ik betwijfel het. Ik ben zelf heel erg bang dat het over een paar jaar op de killedbygoogle.com website komt.


* -> Destiny 2 zou 100% in 4k draaien, uiteindelijk bleek de UI alleen 4k te zijn, rest upscaled.
Misschien goed om te vermelden wat de afdracht nu is? Als ik me niet vergis is/was het 30%. Een behoorlijke verlaging dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.