Google gaat inactieve Play Store-accounts van ontwikkelaars sneller verwijderen

Google gaat de Play Store-accounts van ontwikkelaars verwijderen als die een jaar of langer niet actief zijn geweest. Developer-accounts van apps die al wel een aantal keer zijn gedownload, blijven wel nog bestaan.

Google schrijft in een update voor ontwikkelaars dat het vanaf dit jaar harder optreedt tegen inactieve accounts. Daarin beschrijft het bedrijf dat 'sluimeraccounts' voortaan worden verwijderd als die niet meer actief zijn. Het gaat om accounts die een jaar lang niet zijn gebruikt. Ook accounts die wel actief zijn, maar geen apps uploaden of de Play Console benaderen, worden verwijderd.

Het bedrijf maakt een uitzondering voor sommige kleine ontwikkelaars. Als een account een app heeft gepubliceerd met meer dan duizend installaties of waarvan er een in-app-aankoop is gedaan, verwijdert Google de accounts niet. Dat moet wel in de negentig dagen eraan voorafgaand zijn gebeurd. Het is niet mogelijk die oude accounts opnieuw te activeren.

Google neemt de maatregelen vanwege de veiligheid, zegt het bedrijf. Als ontwikkelaars hun apps actief beheren, wordt de Play Store daar volgens het bedrijf beter van. Het beleid gaat op 1 september van dit jaar in.

Play Store op Chrome OS

Door Tijs Hofmans

Redacteur

29-07-2021 • 15:25

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Een grens trekken op 'meer dan duizend installaties' voor kleine ontwikkelaars binnen een scope van 90 dagen... Dat wordt nog wat voor de vele losse apps die bedrijven hebben laten ontwikkelen/in house hebben ontwikkeld maar verder niet meer bij houden.

1x per jaar inloggen moet geen probleem zijn maar als de developer failliet is of speciaal voor de klant een account heeft opgezet destijds die ze niet actief inzetten... oops :S
Dat zal zeker een probleem worden voor dat soort klanten ja.. Het enige wat dan kan worden gedaan is een apk ergens los uploaden vrees ik...

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 29 juli 2021 15:39]

Of in de fdroid store plaatsen
Dat is geen waardige alternatief, als je bijv als bedrijf een eigen app hebt gebouwd en je deze middels MDM (mobile device management) op de bedrijfstoestellen (of work profiles) automatisch wilt hebben dan gaat dit middels de Play Store.
Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat de Play Store ook vitaal onderdeel is van andere pakketten/diensten die Google aanbiedt en niet zomaar 1 op 1 in te wisselen is door bijv een FDroid. Natuurlijk kun je dan ook weer switchen van MDM pakket maar je voelt al aan dat de (tijds-)investering zo steeds groter wordt.
Volgens mij kun je bij veel MDMs gewoon een eigen app catalog maken en daar handmatig .apk of .ipa files naartoe uploaden, het moet niet via de default app store.
ja en nee...
veel MDM's bouwen voorts op de Android Management API van Google, en daar is dus de Google Play Store vitaal onderdeel van...
Ik ken andere MDM oplossingen inderdaad maar die werken dan niet met de API's van Google zelf die dus niet zo ver integreren met Android zelf...
Je hebt dan inderdaad een eigen app catalog maar zonder de voordelen van de Play Store, zoals autmatisch updaten van apps... Goed bruikbaar bij een eerste uitrol maar minder fijn bij updates en dergelijke...
Een eigen app catalog en het gebruik maken van Androids eigen API's zijn natuurlijk niet wederzijds uitsluitend, je kan ze prima allebei tegelijk gebruiken. ;]
als debetreffende MDM oplossing dat ondersteund wel ja... Voor zover ik weet zijn er geen "push app update" API's buitenom die je kan gebruiken via de Android Management API, en die maken dus gebruik van de Play Store.... Daarnaast zit je ook nog eens dat je automatisch alle andere apps uitsluit die op de Play Store zijn. Onze ervaring is dat je niet enkel 1 eigen app wilt beheren, maar ook apps uit de Play Store, middels een white-list of whatever...
Die apps kun je zelf ook importeren (zoals je terecht aangaf in een andere MDM oplossing maar die heeft dan geen koppeling met de Play Store indien deze dus een eigen oplossing is en dus geen gebruikt maakt van de AM-API.
Dus je kan dan wel een toestel uitrollen met je eigen app, de telefoon-app en de messages-app en waarom niet whatsapp. Deze heb je dan allemaal geimporteerd in je oplossing, maar als er dan een desbetreffende app update uitkomt wordt deze niet vanzelf geupdate. Die app catalog is voornamelijk een archief, terwijl de Play Store een "levende" catalogus is...
Die app catalog is voornamelijk een archief
Nein, dat is gewoon een "store" voor júist in-house applicaties. Het is niet 1x erin zetten en nooit meer iets mee doen, je kunt gewoon nieuwe versies uploaden en pushen. Dat "veel" bedrijven dat misschien doen is prima mogelijk, maar dan gebruiken ze het gewoon verkeerd. Als je vanuit je eigen MDM-app een .apk downloadt en opent via de Package Installer, dan kun je prima zonder de Play Store en bijbehorende API's spul installeren.

Ik weet in ieder geval dat MobileIron werkt met zowel de default stores als eigen app catalogs. Dus 1 MDM voor alles, geen 2e MDM nodig voor alleen de eigen app catalogs. Volgens mij kun je zelfs 1 app catalog maken met zowel alle Play Store als in-house apps en automatisch laten updaten.
Het is niet 1x erin zetten en nooit meer iets mee doen, je kunt gewoon nieuwe versies uploaden en pushen.
Excuses als het zo over kwam, dat was niet wat ik bedoelde. Enkel dat dan de koppeling met nieuwe versies vanuit de Play Store er niet is, het is een gesloten eigen catalog... Tot voor kort was trouwens het aanbieden van apps die niet live ter distributie in de Play Store live zaten niet mogelijk via Google's eigen API's, dat is sinds een kwartaal ongeveer (gelukkig) veranderd. Je kan nu ook bijv apps die niet meer voldoen aan de interne acceptatie-test van Google (nodig om on de Play Store te komen) opnemen in je eigen catalog.
Enkel dat dan de koppeling met nieuwe versies vanuit de Play Store er niet is, het is een gesloten eigen catalog
Right, dan begrijp ik je nu wel. ;] Maar ik ken zelf persoonlijk geen enkele MDM die óf werkt met store API's óf alleen met eigen catalogs, dus ik denk dat het in ieder geval tegenwoordig veel minder een probleem is. :D
Is de play console niet de omgeving waar je op terecht komt na inloggen?
Ik had hem inderdaad verkeerd gelezen, ik heb de comment net voor je had gereageerd aangepast. Excuses!
1x per jaar inloggen moet geen probleem zijn
Zie daar, nieuwe taak voor alle stagiaires die beginnen in september!
Een echt goede stagiaire zou dit meteen automatiseren natuurlijk! :P
En 15 minuten mislopen met eenvoudige taken in je urenverantwoording? Naah
En dat is precies wat er mis is met het onderwijs en het bedrijfsleven... Afstraffing van talent, efficientie en innovatie
Ik had bij mijn vorige werkgever zo'n klusje. Een klusje wat eigenlijk altijd de stagiaire deed, maar omdat er geen stagiaire (meer) was moest ik het doen. De stagiaire deed dit altijd netjes verantwoorden (waarschijnlijk ook voor school) dus die schreef netjes elke maandag 15 minuten weg in een ticket. Ik deed dat niet, want het was een klusje van 30 seconden. Toen ik wegging bij die werkgever kwam het ter sprake tijdens het eindgesprek. Hij voelde zich genaaid want hij had 8 maanden lang de klant niet kunnen oplichten voor 15 minuten per week voor een klusje wat eigenlijk totaal geautomatiseerd was.

Dit soort klusjes moeten sowieso niet bij een stagiaire of een junior worden neergelegd. Je moet hun niet "pesten" met kansloze, niets zeggende klusjes, want dat werkt niet motiverend.

[Reactie gewijzigd door Genosha op 30 juli 2021 15:25]

Ik zeg niet dat ik het eens ben met de nieuwe regels, ik ben geen app ontwikkelaar, dus ik kan hier verder weinig zinnigs over zeggen.

Wat ik wel weet is dat als een bedrijf een 'app' laat maken, en daarna niet meer verder ontwikkeld super vervelend is. "Gebruik onze app!" en dan blijkt die app een eenmalige versie te zijn van 2 Android versies geleden wat totaal niet meer fijn werkt. Maar hey, ze hebben een app..
Dan wil ik wel mijn geld terug.
Ik heb mij geregistreerd en voor de ervaring een nutteloze app erin gezet. Die app mag van mij best verwijderd worden maar mijn registratie opzeggen weerhoudt mij alleen maar van toekomstige zaken.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 29 juli 2021 15:52]

Buiten dat het een opschoonactie is, valt er natuurlijk wel weer te verdienen aan ontwikkelaars die zich nu voor een tweede keer moeten aanmelden en betalen. Win-win voor Google en Google.
Vind ik enorm belachelijk, achteraf voorwaarden stellen aan een account waar al voor betaald is. Als het hier om gratis accounts ging had ik het volledig begrepen.

De uitleg die ze erbij geven verklaart voor mij eigenlijk ook helemaal niets. Ik bedoel, verwijder dan gewoon de verouderde apps na een jaar als je de Play Store zo schoon en goed wil houden. Het verwijderen van het volledige account zal niet veel veranderen lijkt me. Daarbij is een jaar ook vrij kort, een app uit juli 2020 hoeft in juli 2021 niet plots heel slecht te zijn of niet meer te draaien. Als het nou om een langere periode ging, ik noem 4 jaar, dan is de kans veel groter dat de app inmiddels gebreken laat zien.

Maar dat gezegd hebbende is 1 keer per jaar inloggen geloof ik genoeg, en dat is ook geen enorme moeite. Wel zuur als het er een keer bij in schiet.
En gister nog een bericht gehad waarmee ze in mijn ogen inbreuk plegen op de ontwikkelaars:
In mijn inbox:
28 jul. 2021 14:51
Als delen van je app zijn beperkt op basis van inloggegevens, lidmaatschap, locatie of andere vormen van verificatie, lever je instructies voor hoe toegang tot deze beperkte delen kan worden verkregen. Zo kunnen we je app beoordelen.

Als je deze informatie niet uiterlijk 1 september levert, nemen we aan dat alle functionaliteit in je app beschikbaar is zonder speciale toegang. Kunnen we je app niet beoordelen vanwege beperkte toegang, dan kun je misschien geen updates vrijgeven of kan je app worden verwijderd van Google Play.
meer info
Google wil dus beoordelen welke informatie jij op je server hebt staan dat mogelijk privé is. Het maken van een account met beperkte mogelijkheden kan geïnterpreteerd worden als beperkte toegang, wat resulteert in sancties.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 29 juli 2021 16:12]

Nee, dat lees je verkeerd; het gaat om delen van je app. Onze app werkt alleen na inloggen, dus moeten we een test-account beschikbaar stellen aan Google, anders kunnen ze de app niet goed beoordelen. Lijkt me niet meer dan logisch toch?
Niet iedereen heeft een testomgeving beschikbaar om de app naar te laten connecten met een testaccount.
Niet iedereen heeft een testomgeving beschikbaar om de app naar te laten connecten met een testaccount.
en het maken van een test account is geen Optie? je hebt geen testomgeving nodig, je hebt alleen een account nodig die test gegevens laat zien
Bij Apple moesten wij ook credentials meeleveren van een premium account.
Uhm, hoeveel maanden. Ik hoop 13 of 14 want mijn app heeft eigenlijk maar 1 update per jaar nodig. Aan de andere kant, elke maand je CI/CD pipeline runnen en een versie publisheren is ook best makkelijk te regelen.
Wat is actief zijn? Is inloggen genoeg? Ik beheer mijn apps toch ook als ik de reviews bekijk?

Zo te zien is de Play Store Console openen al genoeg.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 29 juli 2021 16:06]

Heb ik gedaan maar mijn account is weg nu.. had er wel geen apps opstaan. Maar weg geld ..
Ik heb ergens in 2012 een Play Store account aangemaakt met één eenvoudige (test) app en die staat tot op de dag van vandaag nog steeds online. Na release nooit een update uitgebracht. Zal mijn account dan eindelijk uitgeschakeld worden? 8)7
Oké dan, ik heb vroeger betaald om een developer account te krijgen, ik heb toen ook apps geüploadet en ondertussen zijn die nu weg. Dat zou dus betekenen dat als je niet oplet, je opnieuw moet betalen.

Wat ik wel lees is dat een oud developer account inderdaad niet opnieuw geactiveerd kan worden, maar je kan je wel opnieuw registeren, maar dan zonder de oude data die je had.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 29 juli 2021 15:40]

Ben benieuwd hoe het zit met accounts die progressive webapps als APK hebben geupload. De APKs zelf hebben vaak geen update nodig.
Nog meer redenen om web-apps de culturele standaard te maken.
Account niet meer te reactiveren => opnieuw registreren. Onder dezelfde naam?

Dat zou een enorm risico zijn. Er zijn vast tal van apps van gemeenten, bedrijven, etc. die nooit populair zijn geworden, maar wel rustig hun ding doen. En ineens is iemand anders actief onder 'jouw' naam..

Of dat ook niet.. en op naar de lelijke en vertrouwen ondermijnende _1, _2, etc. aan het eind van namen.. (Neem ik de reputatie van jouw _2 account gewoon 'over' door de _3 versie te beginnen :o . Da's dan duidelijk niet nieuwste, toch..?)

Ik zie 'm nog niet voor me, hoe dit de veiligheid bevorderd. Het lijkt mij logischer op non-actief te zetten, mét een reactiveringsprocedure beschikbaar.
Heb via mijn werk al +-3 jaar een App in de Google Play Store staan die regelmatig wordt gedownload door klanten. Ik kan echter het account niet meer gebruiken/benaderen en een nieuwe versie van de App uploaden, omdat ik een 404 melding krijg direct na het inloggen. Support ticket ingeschoten, geen reacties, ook niet na verschillende reminders te sturen.

Daarna toevallig ooit benaderd door iemand van Google om eens naar Google Cloud te kijken, aangegeven dat als de support zo slecht is dat men niet reageert op andere tickets, dat ik daar geen vertrouwen in had. Ze zou kijken wat ze voor mij kon betekenen. Je raadt het al, na 3 reminders van mijn kant nooit meer iets gehoord. In de tussentijd kan ik upgrades aan de App niet doorvoeren voor de betreffende klanten.

Een aantal voorbeelden van users die diezelfde error krijgen, maar niet worden geholpen door Google:Met andere accounts die toegang hebben tot de betreffende App geen problemen ivm inloggen, maar die hebben niet voldoende rechten. Gebruik je het betreffende account op een andere PC of locatie, dan krijg je wederom direct een 404 error na het inloggen.

Slechte zaak... Hopelijk wordt het account nu niet uitgeschakeld ivm inactiviteit of te weinig downloads, want het betreft enkele tientallen downloads per jaar voor een heel specifieke niche app.

En ja, we zouden een nieuw account kunnen aanmaken, de nieuwe versie daar publiceren en de klanten migreren, dat is zeker een optie die wij overwegen (maar nog niet urgent genoeg). Veel liever zien wij dat Google gewoon het probleem oplost zoals je van ze mag verwachten en reageert op support tickets in plaats van ze compleet te negeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee