Google toont vernieuwingen voor Play Store op Wear OS

Google toont het nieuwe ontwerp van de Play Store op Wear OS. Dat is gebaseerd op het Material You-design met afgeronde hoeken en moet het makkelijker maken om op een klein scherm in de downloadwinkel te navigeren. Ook komen er andere aanpassingen.

Google belooft verschillende veranderingen voor de Play Store met betrekking tot Wear OS. Zo moet het makkelijker worden voor gebruikers om vanaf een telefoon of ander apparaat apps voor smatwatches te vinden. Dat kan door 'watch' of 'watch face' toe te voegen aan een zoekopdracht.

Ook als gebruikers niet specifiek op zoek zijn naar een app, wil Google Wear OS-apps in de schijnwerpers zetten. Dat zal gebeuren met clusters van aanbevolen apps in de Play Store-categorieën Wear OS en Watchfaces for Wear OS.

Het nieuwe ontwerp van de Play Store op Wear OS is gebaseerd op de Material You-principes die Google sinds mei dit jaar hanteert. Op horloges worden apps weergegeven als een lijst en de items hebben afgeronde hoeken. Volgens Google is het ontwerp geoptimaliseerd voor gebruik op kleine horlogeschermpjes en kunnen gebruikers apps installeren vanaf het horloge.

Ook zegt Google dat Wear OS-apps een betaalpagina zullen openen op een gekoppelde Android-smartphone, als er vanuit een app op het horloge een in-appaankoop wordt gedaan. Die aankoop kan dan op de telefoon afgerond worden.

Volgens Google worden de veranderingen in de komende weken doorgevoerd in de Play Store op Android-telefoons en Wear OS-horloges met versie 2.0 of nieuwer. Bij sommige Wear OS-horloges is het nieuwe Play Store-ontwerp al vroegtijdig doorgevoerd, schreef 9to5google begin deze maand. Google geeft daar nu zelf voor het eerst concrete informatie over.

De veranderingen zijn aangekondigd in de aanloop naar de introductie van Wear OS 3.0. Die nieuwe versie is een combinatie van het Google-besturingssysteem en Samsungs Tizen-besturingsysteem voor smartwatches.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-07-2021 • 08:51

19 Linkedin

Reacties (19)

19
19
15
1
0
3
Wijzig sortering
om op een klein scherm in de downloadwinkel te navigere
Ik vind het fascinerend om te zien hoe een smartwatch toch nog zoveel informatie kan weergeven, maar ik kreeg opeens een nachtmerriescenario. We zien op het web dat steeds meer websites mobile first zijn. Soms schalen pagina's prima, maar vaak bevat een pagina op de desktop nauwelijks meer informatie dan op een mobiele telefoon, waardoor heel veel ruimte verloren gaat. Krijgen we straks 'wear first'-websites waarbij je op je horloge maar drie items kunt zien, en op de desktop dan ook maar?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 20 juli 2021 08:59]

Ik heb zo'n idee dat dit wel mee zal vallen, alhoewel er zeker wel producten zullen zijn die specifiek voor z'n klein schermpje gemaakt zijn - is de mobiele telefoonmarkt nog steeds enorm groot en zal deze ook wel even zo blijven.

Wat ik mogelijk wel voorzie is dat websites meer voor mobile ontworpen gaan worden, met mogelijk een "wear" of "mini" versie. Maar de ervaring van browsen op zo'n klein apparaat is toch vaak niet helemaal optimaal.

Wat dit geheel voor desktops gaat voorspellen is lastig te zeggen. Echter heb ik het idee dat deze meer en meer een contentproductierol gaat krijgen dan een contentconsumptierol.

Dit zal effect hebben op het type informatie wat via desktops te verkrijgen is. Voor de professionals veranderd er niet bijzonder veel gok ik, echter zie je nu al een beweging waarin veel social media bijvoorbeeld op de desktop toch een minder complete ervaring biedt, of de nieuwste features later krijgt.
Inderdaad.
En moderne technologiën detecteren welk type device er in gebruik is om vervolgens automatisch de juiste/passende layout te renderen.

[Reactie gewijzigd door lightpeak op 20 juli 2021 11:45]

vaak bevat een pagina op de desktop nauwelijks meer informatie dan op een mobiele telefoon
Het (automatisch) schalen van een pagina/site heeft niets met de hoeveelheid informatie op die pagina/site te maken - het is puur hoe kleiner het scherm hoe meer je moet scrollen.

In de tijd dat schermen voor telefoons minimaal 6" en voor PCs 24" zijn, lijkt het me geen reeele reden tot zorgen. Bovendien is (en blijft) de markt voor wearables toch een niche denk ik persoonlijk.

Mochten mensen idd aparte sites voor wearOS gaan maken, dan lijkt me dat ze daar een automatische redirect naar een "echte" website voor instellen die je doorstuurd als ze zien dat je een ander OS dan WearOS draait?
Mochten mensen idd aparte sites voor wearOS gaan maken, dan lijkt me dat ze daar een automatische redirect naar een "echte" website voor instellen die je doorstuurd als ze zien dat je een ander OS dan WearOS draait?
Als je bijvoorbeeld naar Telegram kijkt dan zie je dat die naar de mobiele weergave overschakelt als je je browservenster kleiner maakt. Dat vind ik zelf een betere oplossing dat proberen uit de browserstring te raden met wat voor soort device je te maken hebt.
naar de mobiele weergave overschakelt als je je browservenster kleiner maakt
We hebben het over hetzelfde, die mobiele weergave past de layout van de elementen aan, maar er wordt geen info verwijderd, je moet alleen extra scrollen omdat bepaalde dingen niet meer naast, maar onder elkaar worden weergegeven. (Werkt dat trouwens ook niet obv een browser string, of is het je browser zelf die dat doet?)

Ik bedoel dat op een smartwatch het scherm zo klein is dat je waarschijnlijk letterlijk een minuut moet scrollen om bij de onderkant van een pagina te komen - daardoor kan ik me voorstellen dat het wenselijk kan zijn daar een aparte site met daadwerkelijk minder info/elementen per pagina te maken (zoals er vroeger, bijna 20 jaar geleden) ook aparte mobile sites waren)
We hebben het over hetzelfde, die mobiele weergave past de layout van de elementen aan, maar er wordt geen info verwijderd,
Volgens mij heeft bij Telegram de pagina echt andere elementen. Als je het scherm weer vergrootte kreeg je gewoon de grote versie van de mobiele versie, niet de desktop-weergave. Welliyis die bug inmiddels gefixt.
Bij een goede ontwikkelaar maakt het niet uit vanuit welke die werkt.

Daarnaast slaat het limiteren zoals jij stelt al nergens op, waar is dat precies een probleem? Op een smartwatch loopt een lijst ook gewoon het scherm uit, op een smartphone ook en op een desktop net zo goed (afhankelijk welke van de 100 resoluties je hebt).

Nee dit klinkt als zoeken naar problemen die er helemaal niet zijn, sowieso gaat niemand voor zijn plezier een browser op een smartwatch gebruiken :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 juli 2021 09:24]

sowieso gaat niemand voor zijn plezier een browser op een smartwatch gebruiken :P
Dit zeg je en ik ben het in principe ook wel met je eens, maar ik vraag me af welke gevolgen dat dit gaat hebben voor het app ecoysteem op een smartwatch. Op telefoons zie je (jammer genoeg) steeds vaker dat apps voor een webvariant gebaseerd op hun website gaan, wat vaak al tot het gevolg heeft gehad dat de website ook versimpeld wordt, wellicht doordat weinig gebruikers hem gebruiken tov de mobiele versie of door andere redenen als onderhoudbaarheid (bij ons in het bedrijf zitten ze ook al aan zo'n opstelling te denken).

Stel dat apps op smartwatches immens populair gaan worden, wat gebeurt er dan met de mobiele varianten en dus ook weer de volwaardige websites/versies? Meerdere codebases onderhouden is niet meer van deze tijd, dus worden er dan maar compromises gesloten om de watch variant bruikbaar te houden?
Stel dat apps op smartwatches immens populair gaan worden, wat gebeurt er dan met de mobiele varianten en dus ook weer de volwaardige websites/versies?
Ik de k dat @watercoolertje er vanuit gaat dat website oneindig schaalbaar gemaakt kunnen worden zonder dat je op enige rcoolertjeformsst of verhoudingen een suboptimale ervaring hebt. Waarschijnlijk heeft hij gelijk, en zijn de kale websites die ik op mijn desktop tegenkom gemaakt door amateurs die voor bedrijven als PayPal werken.
En dan 2 van die 3 items zijn uiteraard reclame ;)
Lijkt me heel sterk. Je kan niet meer laten zien dan dat je kan natuurlijk dus dan je moet je het belangrijkste content tonen, minder belangrijke content verbergen/beneden plaatsen etc. Er zijn hier genoeg oplossingen voor.

Ik verwacht eerder dat we eerder rekening moeten houden op foldables en hopelijk met wat stabielere formaten. Anders kost het per site wat meer werk, maar tegenwoordig niet z'n heel groot issue.
Nee. Dat krijgen 'we' niet.
[...]
Ik vind het fascinerend om te zien hoe een smartwatch toch nog zoveel informatie kan weergeven, maar ik kreeg opeens een nachtmerriescenario. We zien op het web dat steeds meer websites mobile first zijn. Soms schalen pagina's prima, maar vaak bevat een pagina op de desktop nauwelijks meer informatie dan op een mobiele telefoon, waardoor heel veel ruimte verloren gaat. Krijgen we straks 'wear first'-websites waarbij je op je horloge maar drie items kunt zien, en op de desktop dan ook maar?
Niet alleen dat, ik moet altijd alles inzoomen naar 200% of 240%, anders zie ik maar een heel klein strookje van boven naar beneden, en is vreselijk, tegenwoordig zien bijna alle websites er uit of het mobiele varianten zijn, en Tweakers is niks beter, en IMDb is ook waardeloos geworden, toen ze het vernieuwde 1 maand terug.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 20 juli 2021 19:57]

Ik snap niet dat er niet beter gebruik wordt gemaakt van de breedte van het scherm. Het lijkt wel alsof Google een UI ontworpen heeft op een vierkant en dat in een rond scherm geduwd heeft.

Ik heb zelf een Tizen-horloge en daar wordt het middelste, gehighlighte item breder als je door een lijst scrollt. Ook is de UI zo gemaakt dat er geen items half op je scherm staan, met een scrollbar om aan te geven dat er meer inhoud is. Je kunt die ontwerpstijl net zo goed aanhouden op een rechthoekig scherm, dan maak je het geselecteerde item iets niet breder, zonder dat je daarbij de ronde schermen moet benadelen.

Als dit de uiteindelijke versie van de samenvoeging van WearOS en Tizen is, dan heeft Samsung in mijn ogen de verkeerde keuze gemaakt. Hopelijk is dit niet hoe de volgende versie van het OS er uit gaat zien.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 20 juli 2021 09:42]

In de huidige versie van Wear OS wordt het scherm ook beter benut dan de preview van de nieuwe versie.
Hoe wel 'Recommended for you' nu ook 2 regels in beslag neemt, met 'you' op de tweede regel.
De nieuwe look ziet er extra smal uit door de licht grijze omlijning, nu is dat een zwarte balk die volledig over de breedte van het scherm loopt.
Android begint steeds meer iOS-achtige trekjes te krijgen qua looks... :|
Jawel, maar de voordelen van Samsung (de echte, fysieke, draaibare, bezel, SmartThings, en de koppeling met Samsung's phones, Buds etc), samen met de apps van Wear OS, zoals Maps, Keep en Gmail en wellicht Google Pay straks, winden me wel op!
Gebruik voor Maps nu een tool voor display op watch, maar toch.
Dus: kennie wachten.
Ben overigens blij met de samenwerking.
Ik denk dat zij zich beter kunnen richten op het verbeteren van de performance. Ander horloges kunnen inmiddels al een week mee zonder op te laden.
Mijn Huawei Watch 2 Classic heeft de update naar Android Wear 2.0 gehad, ik ben benieuwd of ik deze update nog krijg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee