Samsung en Google voegen smartwatch-besturingssystemen samen

Samsung en Google voegen Tizen voor smartwatches en Wear OS samen in één besturingssysteem. Het nieuwe OS moet horloges sneller maken, terwijl ze volgens de zoekgigant ook langer kunnen meegaan.

Het nieuwe besturingssysteem komt beschikbaar voor alle makers van wearables, zeggen beide bedrijven. Met het nieuwe ecosysteem willen beide bedrijven een groter ecosysteem voor wearables maken. De volgende Samsung-smartwatch zal het nieuwe besturingssysteem draaien. Ook Fitbit, nu onderdeel van Google, gaat het besturingssysteem gebruiken. De naam lijkt Wear te worden, in plaats van Tizen of Wear OS.

In de interface wordt het onder meer mogelijk om snel te wisselen tussen apps met een dubbele druk op de knop, om bijvoorbeeld snel de muziek te besturen tijdens het draaien van een fitness-app. Meer details worden later bekend. De release moet dit najaar plaatsvinden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-05-2021 • 20:41

96 Linkedin

Lees meer

Reacties (96)

Wijzig sortering
Dit klinkt vrij positief en verklaard de geruchten omtrent een Wear OS watch van Samsung wel.
Het app aanbod van Wear OS en de batterijduur van Tizen kan best wel eens het beste van twee werelden zijn.
Wat is dan goed aan de batterijduur van Tizen... Heb een watch 3,maar één van de mindere dingen is juist de batterijduur. Ja nu is die van Wear nog slechter hoor ik
Ja op Wear OS wordt het na verloop van tijd ook lastig om de dag door te komen op één acculading.
Het probleem zal ws gaan zijn dat het app aanbod van wear OS juist zorgt voor negatieve batterij impact.

Een ander probleem is ondersteuning op lange termijn. Hoelang blijven zowel Wear Os als Tizen nog ondersteund?
De ondersteuning van beiden is tot nu toe vrij waardeloos. Met mijn Tizen watch (Galaxy Active 1) heb ik het eerste jaar (hij kwam begin 2019 uit) 2 updates gehad. In 2020 1 update in Januari en verder helemaal niets, terwijl er vervelende bugs in zitten.

Met Wear OS hoor ik van collega's (Huawei horloges) hetzelfde.

En inderdaad Tizen is ook niet geweldig. Een dag red je maar net. Met GPS aan red je het zeker niet. Er zijn ietsjes meer apps, zoals HERE Maps op Tizen, maar het houdt ook niet over.

EditL Oeps ik kom opeens terecht in een oud topic 8)7 sorry.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 30 mei 2021 19:40]

Ik heb een Galaxy watch en zou heel graag Google assistent en Google Pay op m'n watch hebben.

Hopelijk gaat het met dit OS gebeuren.
Die kans is groot. De kans is nog groter dat je daarvoor een nieuw horloge mag kopen :)
yup hierdoor zit ik na 2 tizen klokjes op de applewatch
Helaas gaan Apple en Android niet erg goed samen dus ik denk dat een heleboel mensen graag een nieuwe Android Wear horloge zouden willen hebben. Mijn LG G Watch R gaat ook alweer iets van 7 jaar mee en mag nu ook wel weer eens vervangen worden. :P
Ja dat denk ik ook. Heb de Galaxy watch alweer een aantal jaren, dus een nieuwe is niet zo heel erg.
Samsung pay werkt ook wel aardig, had het zelf op de Galaxy Active 1. Bij de meeste betaalterminals werkte het gewoon. Alleen de app duurde erg lang om op te starten op het horloge, helaas.

Qua privacy is Samsung of Google een beetje lood om oud ijzer, dus uiteindelijk heb ik het maar opgezegd. Maar qua functionaliteit is het gewoon hetzelfde.

De Google assistent is natuurlijk wel veel beter dan Bixby. Dat spreekt voor zich (overigens gebruik ik die ook niet meer ;) )

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 mei 2021 23:14]

Is Samsung Pay al mogelijk in Nederland dan? Heb zelf de Samsung Galaxy Watch 3 (41mm), maar misschien dat ik het zelf over het hoofd heb gezien?
Nope. Niet mogelijk in NL.
Officieel niet onofficieel wel, maar niet met NL banken.

Gezien het door jullie beide niet duidelijk aangegeven wordt, betalen kan hier wel alleen de app is niet beschikbaar, dus het kan wel (je kan die app via wegen wel op je watch/telefoon krijgen), maar NL wordt dus officieel nog niet ondersteund.

Toevallig gisteren beetje gelezen hoe en wat ivm discussie onder artikel :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 mei 2021 08:35]

"Niet werkent met Nederlandse banken" noem ik sowieso niet mogelijk. Ga geen aparte bank of app installeren puur voor mijn Watch.
Ah dat weet ik niet, maar ik woon in Spanje, vandaar O-)

Ik wist niet dat het niet beschikbaar was in Nederland.
Moet je bank wel Google Play ondersteunen.

Rabobank bijv. Kan je alleen met FitBit en Garmin watch betalen.
Als je je kredietkaart linkt aan Curve, kan je elke bank met google pay gebruiken, of verander gewoon van bank?
Heb geen creditcard ;) alleen betaalpas
N26 kijk daar eens naar, gratis creditcard (debetcard) en werkt prima.
Credit en debit zijn tegenovergesteld aan elkaar. ;]
Maar ik kan er wel alles mee doen wat ik ook met een creditcard kan... en daar gaat het om toch
Soms vergeet ik dat dit een Nederlands forum is :P ,
Ik verschoot me een ongeluk toen ik in Nederland naar de Albert Heijn ging en niet kon betalen met Visa (is ondertussen al lang gelden,kan ondertussen veranderd zijn)
Vziw kun je nog steeds niet met creditcard betalen in de meeste supermarkten
Echt vreemd, enigste westerse land waar dit niet mogelijk is volgens mij :p
Je eerste opmerking snap ik, maar die verander van bank???

Ik heb expliciet gekozen om alles bij 1 bank te hebben. Eén app geeft me toegang tot alles en na wat rekenwerk is het ook nog vrijwel de voordeligste optie voor wat we bij elkaar hebben.

Dus even overstappen van bank met alles erop en eraan, nee dat is voor mij en vele andere Nederlanders niet bepaald een optie.

En ja niet iedereen heeft ook een creditcard.

Ik kijk wel met plezier uit naar deze samenwerking, ik ben zeker niet pro-Samsung door ervaringen uit het verleden, maar dit klinkt wel als een combinatie die kan werken.
Ja, was maar een voorstel.
ik kan me voorstellen dat veranderen van bank niet altijd een optie is.
Ik heb wel extra rekeningen bij andere banken ( zoals gratis revolut voor betalingen die niet in euro zijn), maar de bank waar mijn loon op komt kan ik ook niet veranderen omwille van contractueele verplichtingen in mijn hypotheek.

Je hebt gratis rekeningen met google en apple pay, ik gebruik een andere rekening bij een andere bank voor dagelijkse uitgaven als mijn hoofd account, zo kan ik nooit over mijn maandelijkse budget gaan, hiervoor heb ik gewoon maandelijks een permanente opdracht staan, geen extra kosten geen extra gedoe.
Maar iedereen natuurlijk zijn manier van werken.

Ja, inderdaad in Nederland niet, hier in België ken ik buiten studenten, niemand die geen creditcard heeft.
Ik heb m'n Samsung Active 2 onder andere om die reden geretourneerd. Ik vond dat er teveel ontbrak voor een smartwatch en de alternatieven van Samsung vond ik maar niets. Zo is Bixby nog steeds niet beschikbaar in het Nederlands en als het er ooit komt, loopt het waarschijnlijk nog heel wat achter op de Google Assistant.

Ik ben dus heel blij met dit nieuws en zat er stiekem op te wachten na alle geruchten. Benieuwd wat er nu op de markt gaat komen en hoe de batterijduur zal zijn. Tot die tijd doe ik dan nog maar wat verder met de Mi Band.
Ik heb een WearOS watch maar geen Google Pay want niet beschikbaar in Nederland icm WearOS, de assistent is ook niet wat het is op de telefoon. Ik kan geen whatsapp berichten beantwoorden bijv, smsjes ook niet via de assistent
Google Assistant draait op mijn S3 frontier en op mijn watch 3 hoor. Voorheen via een omwegje met Gassist.
Voorheen? Is er inmiddels een andere manier om Google assistant op een Galaxy watch te krijgen?
Hier werkt voor google assist. De app G-voice assist best goed voor ik zou idd ook nog graag google pay zien
Dit was het enige goede antwoord op Apple. Het zou fijn zijn als dit ook met andere services gebeurd in plaats van dat ze het Android ecosysteem blijven versplinteren met zn tweeen.
Software is maar een klein deel van het probleem. Groter probleem is dat niemand een fatsoenlijke SoC maakt voor Android wearables.
En dat is dan nu dus opgelost met de SoCs van Samsung.
De Exynos 9110 is een stukje beter dan wat Qualcomm produceert, maar komt nog niet echt in de buurt van de Apple S6.
Samsung heeft ook al 3 generaties lang dezelfde chip dus misschien komen ze dit jaar met wat nieuws?
Met 1 besturingssysteem wordt dat wel een stuk makkelijker.
Ik denk dat de samenwerking tussen Samsung en Google in dit geval wel toekomstperspectief biedt. Als Samsung en Google hun designs mixen tot een nieuw OS design, dan heb je iets wat er mooi uit ziet, maar ook fijn werkt (met 1 hand bijvoorbeeld). Ik hoop dat Samsung vooral pusht om de updates makkelijker te maken en zo sneller nieuwe versies beschikbaar te maken. Dat is imo nog het grootste probleem van Android waar Apple wel ver voorloopt. Op andere gebieden ontlopen ze elkaar niet zo heel veel.

En Google mag ook het theming gedeelte van Samsung integreren. Het blijft voor veel gebruikers (misschien niet de powerusers op Tweakers maar toch) erg interessant dat je zoveel naar je hand kunt zetten, maar thema's maken en delen is gewoon een stuk praktischer. En als ze ook nog eens emoji laten kiezen (ipv forceren), zou dat ook mooi meegenomen zijn. Maar het feit dat je dus een thema kunt delen met achtergrond, icoontjes, kleurstellingen van menu's e.d. is gewoon iets wat veel consumenten gebruiken. Een telefoon naar je hand zetten is in principe een voortzetting van je persoonlijkheid. Vroeger deden we het in Windows ook al (dat is nu wat verminderd overigens, maar de API's bestaan nog steeds). Het is hetgene wat Android zo mooi maakt, zoveel verschillende smaken en zoveel verschillende opties.
Lijkt me een verstandige keuze. De opties voor mensen met een Android telefoon zijn naar mijn inzien nog vrij mager. En aan elke smartwatch zit wel een nadeel. Heb er een aantal geprobeerd maar nog niet tevreden mee.

Apple doet het met smartwatches op dit moment gewoon een stuk beter maar werkt helaas alleen maar met iPhones.

Goede zaak dus dat Google WearOS weer een nieuw leven in blaast en samen met Samsung (en in mindere mate fitbit) de strijd met Apple aangaat.
Ook recent aan een smartwatch gegaan, maar het evenaart gewoon niet het gemak van Apple idd. Heb nu een GW3, en ik kwam er op dag 2 achter dat je er geen interval hardloop dingen mee kan doen 8)7 en wil je je meuk naar Strava uploaden? Succes daarmee; als ITer kostte me dat 5 dagen en veel frustratie tot dat ik op pagina 6 van Google een oplossing vond.

Nee Apple is echt mega duur (en dat is het me gewoon echt niet waard) maar ik snap wel waarom mensen daarmee weglopen. Het werkt gewoon, en af en toe zit ik echt te klooien :P
Yup het is een bekend verhaal helaas. Als Apple de laatste iPhone een 90hz of 120hz scherm had gegeven had ik misschien eindelijk Android opgegeven maar nu is er nog iets van hoop :P
Iets bekends over de huidige generaties van Google of Samsung Wearables of deze dit ook krijgen?
Helaas niks. Het moet beschikbaar zijn in het najaar. Maar geen informatie over huidige modellen. Of geplande modellen.
Ik hoop dat op zijn minst de Watch3 en Active2 een update gaan krijgen. De Watch3 is nog geen jaar oud en zou erg jammer zijn als deze nu stil komt te staan kwa software updates. Watches van andere merken ben ik niet bekend mee dus kan ik weinig over zeggen.

Verder hoop ik dat banken door dit initiatief ook de Samsung/Google watches gaan ondersteunen, liefst via een universeel iets zoals Google pay. Dat is eigenlijk het enige wat ik mis op mijn Galaxy Watch3.
Ik hoop het ook dat Active 2 en Watch 3 een update krijgen. Het zou op zich ook direct een grote(re) userbase kunnen creëren wat ook weer voordelen heeft.

Al is het wel zo dat met Android het ook weer niet zo is dat er veel alternatieven zijn, dus zo groot is de incentive misschien niet voor Google/Samsung... Ik blijf echter ervoor duimen :) :)
Het risico voor Samsung bestaat dat huidige GWA2/GW3 gebruikers minder loyaal aan het merk worden als andere Watches dezelfde integratie met het Samsung ecosysteem bieden.

Ben zelf zeer te spreken over Gear S3 die ik heb gehad en nu de GW3. Maar als deze niet geupdate worden dan ga ik zeker vergelijken met andere merken bij de volgende aanschaf. De GW3 had ik gewoon blind gekocht en eigenlijk ook alleen voor het design (GearS3 deed het nog prima).
Dat risico is er toch juist als ze niet upgraden? Als ik te horen krijg dat mijn 1 maand oude GW3 geen upgrade krijgt en alle focus van Samsung naar een nieuw platform gaat, dan is dat de laatste keer dat ik een Samsung Watch koop.
En als de gw3 over gaat naar de nieuwe software,hoef ik toch geen Google voorwaarden te accepteren hoop ik. Geloof overigens niet dat oudere modellen de nieuwere software krijgen
Ik zou inderdaad ook blij worden van contact loos betalen met mijn WearOS watch, maar liever niet via Google Pay. Ik ben reuze blij dat ik met mijn telefoon kan betalen via de app van mijn bank, en niet via een door google georkestreerd iets. Alles via Google pay betalen betekend ook dat google al mijn betalingen kent, en daar zou ik minder gelukkig van worden. (om diezelfde reden zie ik overigens ook apple-pay niet zo zitten alhoewel ik wel overtuigd ben dat privacy voor Apple iets zwaarder weegt (ik heb geen apple producten dus kan dat niet verifiëren)
Ga er maar niet vanuit. Dit komt gewoon als nieuw systeem en de rest zal nog wel updates krijgen van wat er in de pijplijn zat (en misschien nog wat zaken die makkelijk te kopieren zijn), maar dit is wel de toekomst. Zolang ze in ieder geval beveiligingsupdates krijgen en wel gewoon onderhouden worden, zie ik niet zo'n heel groot probleem. Qua apps zal de ontwikkeling nog wel even door gaan. De producten zijn niet meteen de winkel uit.
Samsung heeft in het grijze verleden met de Galaxy Gear ook de switch van Android naar Tizen gemaakt, het zou niet ongehoord zijn om met een update van Tizen naar Wear om te schakelen.

Ze zullen een goed verhaal moeten hebben om de Active2 en de Watch3 niet nog 1-2 jaar volledig te ondersteunen met 'major' updates.
Veel van reddit stond al vol dat wearos 'matig' is in vergelijking met een Apple watch of bijvoorbeeld een Samsung device.

Hopelijk kunnen ze eindelijk wat meters maken op software gebied, betere hardware begint te komen met de snapdragon 4100(plus), binnenkort de Pixel Watch?
Ik ga er van uit dat dit betekend dat nieuwe Wear devices met een Samsung Exynos het licht gaan zien...
De enige keer dat Exynos beter is dan de Qualcom variant.
Die zijn er in het verleden al genoeg geweest, en zijn er nog steeds, er zijn meer SoC's dan alleen de heig end SoC's hoor, hoe lager je komt hoe meer het allemaal hetzelfde wordt en weinig meer uit maakt )want hoe meer standaard het design is).
Nu hopen dat de oude(re) smartwatches van Samsung ook die update gaan krijgen.
Echt hartstikke tevreden met mijn Galaxy Watch Active 2, maar mis inderdaad gewoon de support voor heel veel 3rd party apps en de Google apps ondersteuningen (Google Pay en Assistant). Bijvoorbeeld NFC, zit erop maar er is geen bank die Tizen gaat ondersteunen (al geven ze allemaal aan dat ze niet uitsluiten dat het er komt en het niet bekend is of en wanneer).
Ben echt heel erg benieuwd hoe een combinatie van beide OSen eruit gaat zien en werken!
En of je dan qua functionaliteit niet meer gebonden bent aan 1 merk. Ik zit nu een soort van vast in de Samsung bubbel maar zou best eens een keer een ander merk willen proberen (accuduur is gewoonweg drama van die krengen) maar wil de functionaliteiten die de Watch heeft niet missen...
Als je de accuduur van een Samsung al drama vindt zal je schrikken bij een Wear OS watch rond dezelfde prijsklasse.
Ik bedoel de Samsung Smartphone, ik moet soms echt moeite doen om een werkdag door te komen met mijn toestel. Terwijl vergelijkbare toestellen van andere merken vaak 1.5/2 dag toch wel makkelijk moeten halen.
Opzich de Galaxy Watch Active 2 kan ik 2/2,5 dagen mee doen. Dat is volgens mij voor de prijsklasse wel aardig vergelijkbaar met een Apple Watch bijv toch? Daar lees ik dat de nieuwste een dag mee gaat.
Tuurlijk, een week zou geweldig zijn, maar opzich vind ik dit al prima.
Ik ben ook benieuwd. Ik heb zelf ene originele galaxy watch. Die bevalt nog prima en hoop dat ie nog een upgrade gaat krijgen, al betwijfel ik het sterk.
Feitelijk betekend dat gewoon dat je het komend half jaar weg kunt blijven van wear os horloges en samsung horloges en misschien nog wel langer om te kat even uit de boom te kijken...
Ik ben erg tevreden met mijn Fossil met Wear OS. Ik hoop wel dat deze straks geüpdate kan worden naar het nieuwe OS, maar die kans is denk ik klein.
Ik ken de Tizen OS van Samsung niet goed, maar ik hoop alleen dat Google niet toe laat dat Samsung de bloatware op de smartphones doortrekt naar de smartwatch.
1 van de goede redenen om een Samsung watch te hebben was juist omdat de perfomance zo goed is. Dus je comment is een beetje meh
Alsof Google geen bloatware meelevert op telefoons, de Wear OS watches heb ik geen ervaring mee. Maar hoop dat Samsung niet toelaat dat Google de bloatware op de smartphones doortrekt naar de smartwatch ;)

Op de Galaxy Watches staat iig geen bloatware die niet te verwijderen is, wel een paar onnodige apps maar die zijn er met een paar klikjes af.
Er staan ook geen fatsoenlijke apps op de Galaxy watch 3.niet dat dat van mij perse hoeft. De komoot app is nog prima,maar voor de rest heb ik geen app gevonden die de moeite waard is
De enige reden dat jij Samsung's apps überhaupt "bloatware" kunt noemen is omdat Google's duplicaties erop staan die net zo goed bloatware zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee