Google trekt Chromebook-update terug die problemen met inloggen veroorzaakt

Google heeft ChromeOS 91.0.4772.165 uitgebracht en ook weer ingetrokken, nadat verschillende gebruikers niet meer konden inloggen op hun apparaat. Getroffen gebruikers geven op reddit tips waarmee de problemen mogelijk zijn op te lossen.

Sommige gebruikers die ChromeOS 91.0.4772.165 geïnstalleerd hebben op hun Chromebook, zeggen dat ze niet meer kunnen inloggen op hun account en dat hun wachtwoord niet meer wordt herkend. Op reddit melden diverse gebruikers dit probleem en een gebruiker van Tweakers geeft in een nieuwstip aan dit ook te ervaren. Ook melden gebruikers dat hun Chromebook in een bootloop terechtkomt na de update.

De desbetreffende update was uitgebracht als stabiele versie van ChromeOS, maar is inmiddels weer teruggetrokken door Google, concluderen de getroffen reddit-gebruikers. In een reddit-post worden vier scenario's geschetst met mogelijke oplossingen voor Chromebook-gebruikers die de update hebben doorgevoerd of gedownload.

Als gebruikers de desbetreffende versie geïnstalleerd hebben en problemen ervaren, wordt aangeraden om de Chromebook te herstellen naar de fabrieksinstellingen. Als dat niet werkt, kan een volledige wipe van het apparaat uitkomst bieden, aldus de gebruikers. Dat moet gedaan worden vanuit de Dev Mode en daarmee verliezen gebruikers alle lokale bestanden op de Chromebook.

Google heeft nog niet gereageerd op de problemen en er is nog geen vervangende update uitgebracht. Een mogelijke oplossing zou zijn om een update met fix te installeren vanuit de Guest-mode, maar of dat werkt, zal nog moeten blijken.

Google Pixelbook Go

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-07-2021 • 08:14

45 Linkedin

Submitter: Heimdallr

Reacties (45)

Wijzig sortering
Herstel naar fabrieksinstellingen of een volledige wipe voorstellen |:( 8)7 |:(
Dan weet je dat de software maker echt geen ene hol om je geeft.
Het hele idee achter een Chromebook is "in de cloud" werken. Ik zie dus niet echt een probleem in het resetten,
Het hele idee van een Chromebook is toch dat je hem niet hoeft te beheren?
Hoeft ook niet, updates komen gewoon vanzelf... het is nu alleen een enkele keer mis gegaan, maar dat betekent niet direct dat je hem moet "beheren"
(ChromeOS heeft overigens wel degelijk beheersmogelijkheden om ze centraal te beheren vanuit een organisatie)
Allemaal leuk en aardig, maar bij dit soort problemen kan ik weer in de auto naar de familieleden die een niet naar omkijken computer hadden zo gezegd. Gelukkig zitten ze aan de tablets.
Inderdaad, al zullen de meeste mensen dat hier niet weten.
Het idee van een chromebook is dat je data in de cloud staat met misschien een offline kopie. Als je je machine reset is dat dus geen probleem.

Dat is trouwens ook het idee achter iedere 'moderne werkplek' zoals ook die van Microsoft.
Dat voorstel komt niet van Google maar van Reddit gebruikers
In lijn van wat @terror538 schrijft, is dat niet erger?
Google heeft nog niet gereageerd op de problemen en er is nog geen vervangende update uitgebracht. Een mogelijke oplossing zou zijn om een update met fix te installeren vanuit de Guest-mode, maar of dat werkt, zal nog moeten blijken.
Dus als je dit als probleem hebt en je bent van je Chromebook afhankelijk van productiviteit, dan mag Google wel eens vaart maken met een officiële oplossing.

Dit soort zaken halen ook het 'Chromebook is zo stabiel' verkoopargument onderuit, want dit is redelijk wat downtime voor getroffenen die niet weten hoe zij het zelf op moeten lossen.
Als een volledige wipe het oplost valt die downtime dan nog mee.
Wie een Chromebook gebruikt voor productiviteit heeft uiteraard een backup van alles in de cloud. En herinstalleren van een Chromebook gaat wel net iets sneller dan een toestel met Windows :-)
…Wie een Chromebook gebruikt voor productiviteit heeft uiteraard een backup van alles in de cloud.
🧐
ASSUMPTION IS THE MOTHER OF ALL FUCK-UPS
😃
Steeds meer diensten kiezen er voor om ook offline te kunnen werken.
Niet alleen diensten als netflix/youtube/spotify,
ook google zelf maakt de apps meer functioneler offline en je kunt zelfs bestanden local opslaan en niet in de cloud, wat vb handig kan zijn als je een bedrijfs toestel hebt waar alles “gedeeld” is, cq een meerdere kan ten alle tijden inkijken.

Weg is dan ook weg.
En herinstalleren van een Chromebook gaat wel net iets sneller dan een toestel met Windows :-)
Ten eerste is het blijkbaar lang geleden dat je iets met windows hebt gedaan, ten tweede kan windows op zoveel platformen terwijl Google angstvallig consequent blijft beperken en je het alleen chromebook mag noemen als je het een tpm-chip bevat, ten derde kan windows zoveel meer dus is het appels met peren vergelijken.
Windows en intunes duurt ook de nodige tijd, ik kan ca 10 chromebooks in die tijd instaleren, en de meest belangrijke dingen staan bij goede inrichting in de cloud, plus doe je de nieuwste versie blokkeren voor de meeste gebruikers( tot deze getest is), iets wat veel makkelijker is als met microsoft.
Het hangt er wel vanaf wat je ernaast gebruikt. Als je bijv. ook een paar Linux-apps op ChromeOS hebt geïnstalleerd voor de productiviteit, dan duurt het allemaal wat langer eer je die omgeving binnen ChromeOS weer hebt opgezet.
Klopt, maar zo veel mensen doen dit niet... Enkel tweakers :-)
Ik heb ook geen enkele Linux app, maar gebruikte het wel op een APK te installeren
Dat klinkt als een rigoureuze maatregel, maar op een Chromebook valt dat reuze mee. Die apparaten zijn ontworpen om primair met cloud-diensten te draaien en weinig lokaal.
Wanneer je na een wipe weer met het zelfde account inlogt krijg je al je apps en (vrijwel) al je instellingen gewoon terug alsof er niets aan de hand was.
Op een smartphone of windows PC is het andere koek 🍪
Het merendeel van die Chromebook's hebben ook maar een SSD/eMMC van 32GB-64G, het zou mij echt verrassen als iemand met foto's of video's dat op het apparaat zou opslaan inderdaad. Zelfde geld ook voor enterprise, die werken veelal met de Google Suite en dat gaat prima vanuit de cloud met eventueel gedeeltelijke offline cache.

Een harde reset zou dus als je het goed inricht geen problemen moeten opleveren. Als je niets in de cloud wilt opslaan, dan raad ik echt een (extra) NAS aan.

Neemt niet weg dat een harde reset ongewenst kan zijn, op mijn telefoon duurt een herinstallatie soms ook lang.
Dat is geen officiële statement van Google, maar een community oplossing. Google zal eerst wel het één en ander willen uitzoeken voordat ze zelf met een oplossing, workaround of fix komen.
Apple heeft ook wel eens problemen waar factory reset voor nodig is, het is de fail save optie. Nu bijna alles in de cloud staat maakt het niet zo heel veel meer uit.
Zo veel stelt een powerwash nu ook weer niet voor, denk dat ik 4 minuten later weer ingelogd was en dat daarna alle settings weer terug gezet werden via google.

Ik had sowieso geen data op de chromebook staan.
Voor instructies hoe te powerwashen: https://support.google.com/chromebook/answer/183084?hl=nl
Uiteindelijk maakt dat bij Chrome OS niet zoveel uit. Op het moment dat je dat doet, ben je met 5 minuten weer up and running. Kom daar maar eens mee aan bij je Windows systeembeheerder.
Ik hoop dat er een nieuwe update komt, die dit kan herstellen. Deze update kan je dan installeren vanuit het gast account.
In de tussentijd even geen chromebook..
Google komt morgen met een fix, dus calm down.
Dus met een reset naar Dev Mode, verliezen de gebruikers van ChromeBook al hun bestanden, terwijl ChromeBook juist gebruik zou maken van de cloud? Als in, na een reset zouden de bestanden op de cloud toch gewoon terug kunnen worden gedownload van de Cloud? Wat is dan het probleem?
 • Of ChromeBook maakt ondanks geadventeerd toch géén gebruik van de cloud, maar waarom dan ChromeBook gebruiken?
 • Of ChromeBook maakt wèl gebruik van de Cloud, maar verliest na reset ook die bestanden (opmerkelijk)?
 • Of een andere optie...
Dus hoewel ik wél het probleem begrijp van de update (al dacht ik dat alles in de cloud staat, incl OS, behalve de cloud emulator), begrijp ik minder tot niet het probleem van de reset naar Dev Mode.

[Reactie gewijzigd door 86ul op 20 juli 2021 08:47]

en niet te vergeten, je bent je linux container ook kwijt. incl alle daarin geinstalleerde software..
dat is vervelender
Van de linux container begrijp ik, dat is inderdaad erg vervelend. De rest enigzins ook, maar de gebruikers bestanden (eventueel incluis list/script van de geinstalleerde apos) zouden toch (ook) via de cloud bewaard worden?

Bon, deze ezel heeft duidelijk geen verstand van ChromeBook.
De enige bestanden die je mist, zijn de bestanden die je download naar je Chromebook. Dus alles wat je vanuit de browser download naar je desktop. Je kunt er echter voor kiezen om die bestanden te syncen naar Google Drive, zodat je uiteindelijk niks kwijt bent.

De situatie is dus compleet vergelijkbaar met Windows of Apple, met dien verstande dat terug naar de fabrieksinstelli;ngen slechts een minuutje of 5 in beslagneemt. Daarna inloggen en hoppa, je kunt weer verder waar je gestopt bent.
OS staat niet in de cloud, het is geen RDS of terminal oid en zaken als downloads staan lokaal. Die zou je ook offline kunnen gebruiken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om Android apps te downloaden en die hebben ook data lokaal staan.
Dat moet gedaan worden vanuit de Dev Mode en daarmee verliezen gebruikers alle bestanden op de Chromebook.
En er wordt geeen reset gedaan naar dev mode, maar die doe je vanuit dev mode.
Het idee is inderdaad wel dat alles in de cloud gebeurd op die dingen. Vandaar dat de opslag vaak ook klein is, al wordt het wel steeds groter. Het beeld dat bij een Chromebook hoort is dat je zou moeten kunnen inloggen op een nieuwe Chromebook en alles direct wordt ingesteld zoals het ook is op je andere. In praktijk moet je daar wel zelf in mee gaan, de mogelijkheid om dingen lokaal op te slaan is er wel en is in sommige gevallen zelfs standaard zoals bij Downloads. (Bijna) alle sync dingen kun je ook uitzetten.

Hier in huis heb ik trouwens een aantal Chromebook gebruikers die weinig om de cloud geven. Voor Google Docs vinden ze het een leuke zekerheid maar verder hebben ze die Chromebooks vooral omdat ze zéér betaalbaar zijn en voor dat bedrag out-of-the-box een heel goede performance bieden. En als je een gebruiker bent die op een Windows laptop eigenlijk ook nooit iets anders opent dan Chrome, dan is het alleen daarvoor al een prima oplossing. Windows laptops voor dezelfde prijs bieden een mindere performance.
Als vrij nieuwe ChromeBook gebruiker kan ik zeggen dat de CB niet een apparaat is wat volledig in de Cloud Werkt. Het is geen Stadia achtig apparaat of terminal etc. Hele bedoeling van de CB is dat je volledig in de Cloud werkt dmv de Google Cloud diensten. Een CB gebruik je niet als een reguliere laptop met offline apps etc. Je gebruikt apps als Word Online, Chrome en YouTube. Gross van de mensen zouden eigenlijk met een CB al vooruit kunnen.

Offline bestanden zijn:
Google Play Store Apps
Linux Apps (want ja je kan Linux apps installeren)
Lokale Documenten, files etc
Gisteren toevallig net een nieuwe Chromebook binnengekregen. Wellicht daarom de problemen ontsprongen? We hadden pas na 21:00 tijd om hem in te stellen. Is overigens onze eerste ervaring met een Chromebook (nou ja.. de kinderen hebben ze natuurlijk van / voor school, maar die waren vanuit school al geconfigureerd). Tot nu toe niet ontevreden. Niet de snelste, maar wel erg praktisch! En juist ook omdat het allemaal zo herkenbaar / rechttoe en rechtaan is, ontzettend fijn om mee te werken. En hoewel er talloze configuraties te krijgen zijn, zou iets als inloggen toch geen problemen moeten vormen na een update, tenminste niet afhankelijk van die configuraties. Lijkt me ook erg vervelend, als je alles wellicht moet wipen om te kunnen herstellen. Is dit iets wat vaker is gebeurd? Met een stable build nota bene?
"Niet de snelste" heeft natuurlijk betrekking op de hardware die je kiest. Feit is dat de goedkopere Chromebooks inderdaad niet het snelste zijn, maar met Windows erop worden ze nog langzamer.

Ik heb in al die jaren een paar keer een factory reset moeten doen. Echter nooit gelinkt aan Chrome OS zelf, maar aan mijn eigen prutserij. Ik heb Chrome OS (via Cloudready) werkend gekregen op o.a. Raspberry PI's, oude HP pc's, etc, etc. Dus dan heb je soms een factory reset nodig. Maar Jan met de Pet niet.
Heul ver off-topic: Je hebt gelijk. Ik had voor het type wat ik koos de keuze uit een obscure processor, een redelijk up-to-date Celeron-dualcore en een zwaar overpriced i5. Ik heb voor de middenweg gekozen en ik merkte toen mijn kinderen snel even een spelletje deden gisteravond, dat het niet de snelste was, vandaar mijn opmerking. Bij een Teams-overleg e.d. is hij toch wel sterk genoeg om daarnaast ook nog wat aantekeningen te kunnen maken of een bestandje te kunnen bewerken. Tevreden dus. :)

Verder wel goed om te weten dat dit een uitzonderlijke situatie is (tot nu toe) en dat het verder een gedegen stabiel OS is. :)
Verder wel goed om te weten dat dit een uitzonderlijke situatie is (tot nu toe) en dat het verder een gedegen stabiel OS is. :)
Veel stabieler dan elk ander OS wat ik ooit heb gehad. En ik draai al een tijdje mee.
Dit lijkt een gebrek aan QA te zijn. In ieder geval kan het excuus 'wij ondersteunen zoveel hardwareconfiguraties, dat die nooit allemaal getest kunnen worden' niet van toepassing. :+
Waarom niet? Chromebooks heb je in vele verschillende maten en vormen van verschillende leveranciers die allemaal verschillende hardware componenten gebruiken.
Het heet alleen maar een chromebook omdat het OS van Google erop draait, voor de rest is het gewoon generieke run of de mill apparatuur en dito onderdelen.
Waarom niet? Chromebooks heb je in vele verschillende maten en vormen van verschillende leveranciers die allemaal verschillende hardware componenten gebruiken.
Klopt, maar het aantal is een stuk beperkter dan bijvoorbeeld Windows notebooks. Google heeft ze ook allemaal in kaart, want ze brengen voor elke variant recovery firmware uit.

Een klein geautomatiseerd testlab met van elke notebook een exemplaar zou echt niet niet onbetaalbaar en onbeheersbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 juli 2021 11:15]

Doorgaans ben ik super tevreden van lijn Chromebook (Asus C434) maar de vorige update liet al mijn taal en toetsenbord instellingen verdwijnen na de update. Dat ze af en toe een steekje laten vallen is geen complete ramp maar met een bootloop zou ik niet kunnen lachen.
Een groot deel van de gebruikers koopt een Chromebook omdat het een simpele machine is die nauwelijks onderhoud vereist, wipen en dev-mode gaan ze niet allemaal kunnen.
Ik was ook verbaasd dat mijn pincode onjuist was.
Maar ik kon daarna wel met het Gmail account en wachtwoord inloggen.
Daarna heb ik mijn pincode opnieuw ingevoerd. Probleem verholpen door try & error.
Ik heb een Windhoos laptop gehad maar met W10 updates alleen maar problemen. Traagheid, data verdwenen etc. Ben echt blij met mn chromebook.
Als tweakers platform vind ik het nogal raar om meteen "herstellen naar de fabrieksinstellingen, volledige wipe" oplossingen naar voren te brengen terwijl google nog niet eens gereageerd hebben. Misschien heeft google gewoon ook een makkelijkere oplossing voor dit probleem zonder al deze fratsen.

Misschien moet er een disclaimer bij als je dit soort dingen wijs maakt aan de mensen. Wij tweakers zullen wel onderzoek doen, maar er zijn genoeg mensen die googlen en dan via tweakers het idee krijgen om dat ding te resetten zonder idee te hebben dat ze wat kunnen verliezen..
De mensen die jij beschrijft zullen alleen de basis-features van ChromeOS gebruiken en dus alle data in de cloud hebben staan. Die resetten, loggen weer in, en hebben alle data en instellingen vrijwel allemaal weer terug.
Dat moet gedaan worden vanuit de Dev Mode en daarmee verliezen gebruikers alle lokale bestanden op de Chromebook.
Je moet eerst nog uitzoeken hoe je in dev mode komt, en daar krijg je waarschuwingen te zien, en er staat letterlijk in de tekst dat je de bestanden op de chromebook kwijt raakt.

Een disclaimer is nutteloos in dit geval, want als men het artikel niet goed leest, leest men de disclaimer ook niet.
Je vergeet optie 1, daar staat het niet bij..
Die optie geeft gewoon een waarschuwing als je hem gaat gebruiken.....
https://www.schooledintec...pg?ezimgfmt=ng:webp/ngcb1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee