Google zet voortaan changelogs voor Play-systeemupdates voor Android online

Google is begonnen met changelogs voor de Play-systeemupdates voor Android en voor de Play Store-versies. De Play-systeemupdates zijn er al een paar jaar, maar de zoekgigant zei tot nu toe niet wat er veranderde.

De changelogs staan op een hulppagina van Google, zo ontdekte 9to5Google. De updates zijn er sinds Project Mainline in Android 10 en omvatten onder meer wijzigingen aan systeeminstellingen en de Play Store zelf. Zo is het onder meer mogelijk geworden om games te gaan spelen voor ze volledig geïnstalleerd zijn.

De updates komen alleen op Android-telefoons met Google-diensten en staan los van de maandelijkse beveiligingsupdates en versie-upgrades. De updates vinden plaats op de achtergrond, zonder dat gebruikers daarvoor iets doen. Daardoor zullen veel gebruikers niet door hebben dat de updates plaatsvinden. Het is voor het eerst dat Google changelogs verspreidt voor deze updates. De bedoeling is om dat voortaan voor elke update te doen.

Manieren van updaten Android App-update Google Play Services Google Play Systeem-update Beveiligingsupdate Versie-upgrade
Fikst lekken in... Apps Play-api's Delen van het OS Rest van het OS Niets
Voegt nieuwe functies toe Ja, kan Ja, kan Nee Nee Ja
Wie biedt update aan? Ontwikkelaar Google Google Fabrikant Fabrikant
Verspreiding update Play Store,
andere downloadwinkels,
sideloading
Play Store,
sideloading
Play Store-infrastructuur Ota via instellingen,
sideloading
Ota via instellingen,
sideloading
Frequentie Continu Eens in paar weken Zo af en toe Maandelijks Jaarlijks

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-01-2022 • 11:02

19

Reacties (19)

19
19
7
0
0
11
Wijzig sortering
Eindelijk. Ik hoop dat Google dit nu ook gaat doen voor al zijn apps. Ik erger mij dood aan de 'prestatieverbeteringen' of 'geniet nu van de nieuwe updates!' als changelog.

Overigens zit ik nog steeds op de Google Play Systeemupdate van augustus 2021 (!). Meerdere keren gelezen dat dat een probleem vanuit Google is. Eerder ontving ik er een elke twee maanden.
Zoals @laurens0619 al aangeeft: het is nog steeds behoorlijk abstract. ja er staan meer letters maar veel meer informatie is het niet.
Niet helemaal mee eens, alleen als je kijkt naar de Play Store is dit waar maar bij de andere onderdelen (oftewel de rest 2/3 van de pagina) staat er juist best wel veel concreets.

Daarnaast denk ik dat dit precies concreet genoeg is voor de doelgroep van Google. Wel aangegeven waar er iets in veranderd is, maar geen hele deep-dive op welke knop nu net een andere code uitvoert.
Ik had even een stukje gequote ja maar als je het geheel pakt dan vind ik het nog tegenvallen.

In bold wat (semi) concreet is
Kritieke fixes
[Tablet, Wear OS, telefoon] Bugfixes voor services voor apparaatconnectiviteit, veiligheid en noodgevallen, systeembeheer, diagnostische gegevens en mediagerelateerde services.[1]
Google Play Store
Functie voor afspelen tijdens download waarmee gamers mobiele games kunnen spelen terwijl de app wordt gedownload om de wachttijd te beperken. [3]
Nieuwe functies waarmee je je favoriete apps en games kunt ontdekken.[3]

Optimalisaties voor sneller en betrouwbaarder downloaden en installeren.[3]
Nieuwe functies voor de Play Pass- en Play Points-programma's. [3]
Verbeteringen in Google Play Billing. [3]
Doorlopende verbeteringen in Play Protect om je apparaat te beveiligen. [3]
Verschillende prestatieoptimalisaties, bugfixes en verbeteringen in beveiliging, stabiliteit en toegankelijkheid. [3]
Systeembeheer
Door updates voor het beheersysteem voor tijdzones is er in verschillende landen support toegevoegd voor nieuwe wijzigingen in de zomertijd.[1]
Updates voor services voor systeembeheer die apparaatconnectiviteit, netwerkgebruik, stabiliteit, beveiliging en updatemogelijkheden verbeteren. [1]
Ehh, beter iets dan niets naar mijn mening, maar inderdaad: nog steeds redelijk karig.
Ik hoop dat Google dit nu ook gaat doen voor al zijn apps. Ik erger mij dood aan de 'prestatieverbeteringen' of 'geniet nu van de nieuwe updates!' als changelog.
Als end-user vind ik dit ook erg irritant. Aan de andere kant: als developer is het vaak ontzettend lastig om wijziging in een changelog te zetten waar een eindgebruiker iets aan heeft. Een heleboel wijzigingen zijn simpelweg niet zichtbaar voor de gebruiker, of zijn van dusdanige low-level technische aard dat "prestatieverbeteringen" de enige manier is om het aan iemand te omschrijven die niet bekend is met de codebase.
Ik snap dat het soms inderdaad lastig zal zijn omdat het gewoon te algemeen is. Maar 99% van de keren dat het zo algemeen er staat zie/merk ik geen verschil. Zouden ze neergezet hebben update zonder aanpassingen behalve versie nummer zou ik het ook geloven. Maar bij bugs kan het toch wel uitgelegd worden. Er is een bepaalde trigger die de bugs veroorzaakt en dus uitgelegd zou moeten kunnen worden. Dus probleem opgelost dat (soms) voorkomt wanneer x (onder bepaalde omstandigheden) gebeurd. Of verbetering gemaakt in het gedeelde menu. Zelfs al klopt het misschien niet helemaal met wat er op de achtergrond echt veranderd. geeft het mensen ieder geval wel een idee waar men dus zou kunnen kijken of ze een (mogelijk) verschil kunnen zien.
Kan je ook niet manueel updaten? Naar Android 12 -> Google play-systeem update en dan laten controleren? Ik zit op 1 december net vandaag binnen gehaald.
Dat doe ik elke dag en er is nog steeds geen update.
Mja dat zijn geen goede punten voor Google, gezien dit hun job is.
Overigens zit ik nog steeds op de Google Play Systeemupdate van augustus 2021 (!).
Bij mij is de beveilingspatch van 2020-12-01 8)7
Leuk :) Vind het altijd jamer, ook in de App store bij Apple dat de update omschrijving meestal "stability issues and new functions" oid is

Ik heb even op die pagina gekeken en ik vind het eigenlijk nog behoorlijk abstract hoor:
Functie voor afspelen tijdens download waarmee gamers mobiele games kunnen spelen terwijl de app wordt gedownload om de wachttijd te beperken. [3]
Nieuwe functies waarmee je je favoriete apps en games kunt ontdekken.[3]
Optimalisaties voor sneller en betrouwbaarder downloaden en installeren.[3]
Nieuwe functies voor de Play Pass- en Play Points-programma's. [3]
Verbeteringen in Google Play Billing. [3]
Doorlopende verbeteringen in Play Protect om je apparaat te beveiligen. [3]
Verschillende prestatieoptimalisaties, bugfixes en verbeteringen in beveiliging, stabiliteit en toegankelijkheid. [3]
Het is wat meer tekst maar afgezien van de "functie voor afspelen tijdens download" en "functie voor favoriete apps te ontdekken" zijn de andere updates nog steeds zo abstract. Eigenlijk zegt het nog steeds niet veel meer dan "stability issues and new functions". Alleen met wat meer tekst :)

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 2 augustus 2024 11:20]

Kopieert tweakers nu artikelen van anderen zonder zelf ergens mee te komen?
Vindt het nogsteeds vaag op welke manier ze die updates precies verspreiden. Op mijn Galaxy S21 staat nog de update van 1 september 2021, en als je naar updates zoekt staat er dat er geen beschikbaar zijn. Heb bijvoorbeeld wel al de beveiligingsupdate van 1 januari 2022. |:(
Ik snap het zelf ook niet helemaal. Zit zelf met mijn S21 ook op de update van september terwijl mijn vriendin op haar S21 al enige tijd de november update heeft. Denk dat de update mondjesmaat verspreid wordt om te voorkomen dat heel de wereld plat ligt als er een kritieke bug in de software zit.
Ah zo, zou heel goed mogelijk zijn. Een vriend van mij heeft een A71 en die heeft de update van 1 juni 2021.. 8)7
Het is mij niet duidelijk wat Google nu precies wil bereiken met deze changelogs. Een aantal bedoelingen lijkt het namelijk niet te hebben.

Het lijkt niet bedoeld om gebruikers of ontwikkelaars te informeren wat er precies gewijzigd is. Daarvoor is Google veel te vaag wat er precies gewijzigd is.

Het lijkt ook niet bedoeld om gebruikers of ontwikkelaars te informeren om te laten beslissen om wel of niet te updaten. Google maakt namelijk niet duidelijk wat er critical aan wijzigingen is, of wat het verschil tussen critical en andere wijzigingen is.

Wat Google hier lijkt te doen is changelogs publiceren om het publiceren zelf. Dat kan met de beste bedoelingen zijn, maar door het ook nog eens zo min mogelijk te informeren hoe ze denken dat dit gebruikers of ontwikkelaars moet helpen en ook nauwelijks te informeren over het bestaan valt er eerder te stellen dat Google zelf niet eens weet waar het goed voor moet zijn of het vooral voor zichzelf doet.
Helemaal eens.
Het klinkt meer als een audit finding die ze creatief hebben opgelost dan dat ze echt het doel te hebben gehad transparant te worden in de changes.

Ik snap het overigens wel hoor. Krijg je alleen maar zeurende gebruikers van die zich gaan bemoeien met de changes en $change gaan aanwijzen als oorzaak voor $probleem
Mooi dat Google dit gaat doen. Het zou mooi zijn als Meta dit ook gaat doen bij al haar applicaties. Nu krijg je vooral de melding dat het stabiliteitsverbeteringen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.