'Google wil bij Android 14 sideloaden van apps met oude sdk's moeilijker maken'

Met Android 14 wordt het lastiger om oudere apps te sideloaden, blijkt uit een gevonden codewijziging. Google zou hiermee malware willen tegengaan. Het sideloaden van die oudere apps kan dan alleen via de command shell.

Bij Android 14 wil Google het moeilijker maken om apps te installeren die een sdk-versie gebruiken die hoort bij de eerste Android-versies. Dat schrijft 9To5Google op basis van inmiddels privé gemaakte codewijzigingen. Malware gebruikt vaak oude sdk-versies om de beveiligingen van het besturingssysteem te omzeilen.

Met recente Android-versies is het al onmogelijk om via de Play Store nieuwe apps met verouderde sdk-versies te installeren, maar dit kan nog wel met sideloaden. Zo kunnen gebruikers dus alsnog malwareapps installeren. Met de aankomende Android-versie zou Google dit willen voorkomen door ook het sideloaden van die apps moeilijker te maken.

Het gaat eerst alleen om hele oude sdk-versies die niet geïnstalleerd kunnen worden op Android 14, dus Android 6-apps kunnen dan bijvoorbeeld nog gesideload worden. Maar Google zou deze sdk-drempelwaarde in de toekomst willen verhogen, waardoor ook apps met de Android 6-sdk-versie niet zomaar geïnstalleerd kunnen worden.

Deze geblokkeerde, oude apps zijn nog wel met een nieuwe flag in de command shell te installeren, mocht een gebruiker dit willen. De gemiddelde gebruiker zal dit waarschijnlijk niet zo snel doen, waardoor het besturingssysteem volgens Google veiliger moet worden.

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-01-2023 • 14:55

46

Reacties (46)

46
45
29
2
0
6
Wijzig sortering
Vreemd. Een hoger targetSdk level verandert namelijk qua veiligheid helemaal niets, dat verandert enkel wat gedrag rond nieuwe API's of limitaties (bv. een permissie vragen of ze gewoon krijgen).

Sideloaden wordt op den duur wel heel oninteressant gemaakt door Google, en dat is eigenlijk heel vervelend en enkel interessant voor hunzelf. Zo is er bijvoorbeeld ook de verplichting om App Bundles te gaan voorzien ipv apk's, welke onder het mom "het is makkelijker" en "het levert kleinere install sizes op" wordt gepusht, maar eigenlijk gewoon een achteruitgang betekent in gemak om apk's te sideloaden.
Ik snap het vanuit een zeker perspectief wel. Het hele design van Android is dat je vrij lastig abstractie laag op abstractielaag kan gaan zetten, zodat eeuwen oude software blijft werken. Zelfs bij Windows (een van de meest backward compatible OS-en) is het praktisch onmogelijk om sommige Windows 2000 of 9x software te draaien puur vanwege het afwezig zijn of anders werken van sommige libraries, en dat is voor een OS wat zelfs Shell32.dll 'in stand' houdt.

Het gaat hier niet om het targetSDK (de app verwacht een minimaal OS), maar het "sourceSDK", een OS wat een bepaalde SDK-versie heeft in relatie tot een app die een lagere "is". De dependencies die er in zitten (zoals een gebruikte SDK/runtime) kunnen structureel fout zijn, of uitgaan van een OS-level permission die anders is geworden.

Ik ben er wel voor om feitelijk te zeggen dat als het OS zelf uit support is, dat een app die nooit geupdate is feitelijk ook niet echt gesupport hoeft te worden vanuit het perspectief: "niet te veel bloat houden". Android 9 is out of support momenteel, en hoewel volgens appbrain 9 en lager nog steeds zo'n 18% van de markt hebben, is de kans dat dit een ander marktsegment dan sideloaders is natuurlijk aanwezig en voor de meeste apps zou het geen mega ding zijn. Om dan op een Android 13, 14, of hoger te verwachten dat een Android-9 app "GUI-stijl" werkt zou ik eigenlijk wel snappen. Ik snap echter ook het belang van historie en het bewaren van dit soort geschiedenis, dus ik ben blij dat:

- Oude software draaien op nieuwe Android OS-en met de command line mogelijk blijft
- Oude software draaien op oude, not-supported Android OS-en gewoon hetzelfde blijft (sideloaden voor eeuwig en met alternatieve maps/location API's omdat de kans bestaat dat die er als eerste uit vliegen).
Maar Windows blokkeert geen apps puur omdat ze voor Windows 98 geschreven zijn. Dat het om technische redenen niet meer werkt is een ander verhaal, en kan je als gebruiker wel enigsinds verwachten.
Je hebt vaak admin rechten nodig voor oude software of de compatibiliteitsmodus. Google vertrouwt gebruikers gewoon niet genoeg om daar varantwoordelijk mee om te gaan.
Het is toch grappig dat je veel geld geeft aan een apparaat dat heel veel kan en dat Google dan het recht heeft om te bepalen wat jij met je apparaat mag doen omdat ze je niet vertrouwen.
Ik blijf erbij dat Harari gelijk heeft dat mensen heel goed zijn in elkaar verhalen vertellen en dat mensen, als enige diersoort, in staat zijn die verhalen te geloven. Wij moeten geloven dat Google dit allemaal doet om ons te beschermen. In werkelijk heid beschermen ze natuurlijk alleen hun eigen handel.
Met Wine kun je beter oude Windows software draaien dan native op Windows 11.
Juist het vragen van permissies zorgt voor betere veiligheid. Een zaklamp app die om permissie vraagt om je contacten in te zien weiger je natuurlijk. Stukken veiliger dan wanneer deze app ze automatisch krijgt. Idem voor GPS, camera en andere permissies. Nog een leuk voorbeeld zijn telefoon en EMEI nummer.
Vreemd. Een hoger targetSdk level verandert namelijk qua veiligheid helemaal niets, dat verandert enkel wat gedrag rond nieuwe API's of limitaties (bv. een permissie vragen of ze gewoon krijgen).
Daar gaat het dan ook om, die rechten zijn er niet voor niks! Dan kan een app dus geen dingen meer doen waar die geen (expliciete) toestemming voor krijgt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 00:44]

Waarschijnlijk gaat het daar dan om. Misschien willen ze de backwards compatibility van de permissions uit android halen (waardoor <6 sdk apps permission flow niet meer werkt). Dan vind ik het opzich niet gek dat ze het zo doen.
Iedere keer die limitaties weer onder het mom van veiligheid. Waar blijkbaar niet bij stil gestaan wordt is dat gebruikers soms zelf willen beslissen over iets.
Dat kan toch ook gewoon?
Deze geblokkeerde, oude apps zijn nog wel met een nieuwe flag in de command shell te installeren, mocht een gebruiker dit willen.
Daarnaast gaat het om apps die op een bijna 8 oude versie van Android gericht is en daarna dus nooit meer een upgrade naar nieuwe SDK hebben gekregen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 00:44]

Gewoon, Gewoon. Het kan.
En er zijn een heleboel simpele apps die nooit een update meer zullen krijgen, maar wel heel makkelijk zijn.
gps status is er eentje van. Inmiddels ook uit de store verdwenen. Wat ook direct het risico op een versie met malware downloaden vergroot.

Staat nog wel in de store. Maar ander plaatje in de store dan in de app.
En geen enkele info er meer bij.

[Reactie gewijzigd door Z80 op 24 juli 2024 00:44]

Wat ook direct het risico op een versie met malware downloaden vergroot.
Dat ben ik wel met je eens! Beter hadden ze het gehouden en dan desnoods een melding dat die app al jaren niet geupdate is, daarmee verklein je de kans dat mensen het elders gaan zoeken.
Gewoon, Gewoon. Het kan.
Wat is gewoon? Net als het vinkje eerst niet nodig was en ondertussen al jaren wel, maar dat is waarschijnlijk wel wat je nu gewoon noemt :+
Exact, dit was jaren mijn reden om Android te gebruiken. Nu lijkt het zelfs bij het altijd zo afgesloten Apple vrijer te zijn, of weet je in ieder geval dat het altijd werkt.
Als je nu eerst even kijkt voordat je reageert...
Het inhaleren is nog steeds mogelijk, maar wel na een aanpassing vanaf de user zijde en daarmee extra "awareness".

Met andere woorden, (waarschijnlijk) kun je nog steeds doen wat je wil, maar kun je dat iets minder zonder nadenken doen.

En volgens mij is dat nog steeds vele malen vrijer dan wat je bij apple kan en mag.
Dat lijkt inderdaad misschien voor jou zo, echter is het niet zo :)

Het sideloaden kan ook gewoon nog, maar kost een extra handeling dus wezenlijk kan je met Android 14 nog hetzelfde als met Android 13.

Ik hoor van collega's met een iPhone eigenlijk net zo vaak dat iets niet werkt als collega's met Android, is volgens mij vooral een ding om online mee te schermen maar in de praktijk werkt vrijwel alles op beide platformen gewoon prima.

Mac vs Windows zelfde verhaal, online lijken mac-gebruikers altijd 100% tevreden, in de praktijk hoor ik hetzelfde gezeur als over Windows. Om de zoveel tijd rebooten omdat iets niet (lekker) werkt, updates die ineens gedaan worden. (ik ben overigens tevreden met beide, maar ik heb niet de illusie dat de ene nou zoveel geweldiger is dan de ander)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 00:44]

Apple blijft big steeds een soort Fisher Price in vergelijking met Android. Die houden al helemaal niet van sideloaden. En ook in andere opzichten. In recente Android versies hebben ze een extreem slechte implementatie van multiwindow gebouwd, maar op een iPhone staat die functie domweg uit.
Bij Apple werkt het ook niet altijd, je hebt op den duur een nieuwe telefoon nodig als je bepaalde apps wil blijven gebruiken
die ervaring heb ik niet, sinds dag1 android gebruikt G1 (T-Mobile), menig telefoon versleten. ontelbare rom/custom-builds geprobeerd. Inmiddels ~15jr verder heb ik de tijd/zin niet om eindeloos met telefoon te prielen. En overgestapt naar Apple; dat vond/vind ik een redelijke overstap. Apple is erg gesloten, weinig vrijheid maar ... het werkt (gewoon) goed. Een telefoon ervaar ik als een tool, een schroevendraaier of zaag; moet het gewoon doen. Te vaak ervaar ik bij familie dat zijn/haar telefoon 'niet vooruit te branden is'. Ligt dat aan Android? ... of misschien alle malafide appjes die geïnstalleerd worden? Denk het laatste, maar qua stabiliteit is het behoorlijk vooruit gegaan. Maar vanwege die 'beperkte vrijheid' bij Apple, lijkt het wel stabieler te functioneren.
Grappig, ik maak op verjaardagen juist het tegenoverstelde mee. Neefjes en nichtjes met hun iPhone klagen omdat dat ding niet vooruit te branden is, en/of heel traag apps opent of reageert op input (scrollen), terwijl alle Androids (Pixels) vlot en snel zijn, en geen enkele problemen heeft..
Maar gaat het hier om oudere iPhones, of draaien die mensen te veel zooi op hun telefoon? (te veel apps)

Dat laatste is op beide Android en iOS een probleem, ik ken zoveel mensen met beide die dan zeiken dat het traag is en dan ligt het aan de app zelf (ik zie Facebook stotteren op de S22 Ultra van mijn partner, maakt dus weinig uit) of ze hebben zoveel zooi op hun telefoon dat dat de reden is (fun fact, zelfde probleem bij mensen die klagen over dat hun Windows bak traag is)

Maar wat ik bij iPhones vaker zie dan bij Android is dat er veel mensen nog rondlopen met een oude iPhone, en dan doel ik op iPhone 6 en ouder, en dan klagen ze dat het traag is.

Qua Android valt het mij op dat er meer mensen met een recenter (niet per se high end) toestel rond lopen, maar bij Android heb je ook meer keuze qua leuke budget telefoons dan bij Apple (doelend op nieuw en negerende de SE 2 en SE 3, want die 2 zijn het geld gewoon niet waard, pak dan beter een 2de hands iPhone 11 of zo als het per se Apple moet wezen)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 00:44]

Maar gaat het hier om oudere iPhones, of draaien die mensen te veel zooi op hun telefoon? (te veel apps)
Dus iPhone heeft een limiet van een paar apps als het soepel moet blijven draaien?
Je vergeet iets wat ik ook zei
het traag is en dan ligt het aan de app zelf
Soms is het toestel zelf niet het probleem, mijn vorige Android telefoon (LG) kan nog steeds prima apps als Firefox, Whatsapp, games en zelfs 3DS emulator draaien.

Toch heeft het issues met bepaalde apps, zoals Netflix die een stoterige zooitje is, of die ervoor zorgen dat ineens andere apps ge-refreshed moeten worden.

en ik draai heel weinig apps op mijn telefoon, heb niet zoveel nodig

Terwijl andere apps, games/emulators dat niet doen.

Mijn huidige toestellen hebben ook dat issue, en die hebben wel meer RAM en snellere SoC dan de oude LG die ik hiervoor had.
Batterij vervangen, ik geloof het niet echt en ik heb Android.
Ligt dat aan Android? ... of misschien alle malafide appjes die geïnstalleerd worden? Denk het laatste, maar qua stabiliteit is het behoorlijk vooruit gegaan. Maar vanwege die 'beperkte vrijheid' bij Apple, lijkt het wel stabieler te functioneren.
In mijn ervaring ligt dat aan familieleden die verouderde hardware blijven gebruiken dat tegen z'n limieten aanloopt.

...maar het heeft wel wat geduurd voor Android om tot redelijk algemeen stabiele toestellen in alle priceranges te komen; pas sinds rond 2017, 2018 kwam er degelijke en redelijk toekomstbestendige hardware terecht in midrange en zelfs lowrange android-telefoons waardoor die ook na meerdere jaren nog steeds gewoon goed werken... In die periode ging ik van Samsung naar Huawei over maar toen begon in 2019 dat circus met die ban dus terug overgestapt naar Samsung. :D
Ik gebruik nu een 2019 A71 en het ding staat vol apps (weliswaar uitsluitend via play-store) en is aanzienlijk snappier en een miljoen keer stabieler dan alles wat ik voorheen heb gebruikt, inclusief m'n S4.
Idem m'n vrouw d'r A52 1'st gen en m'n dochter d'r A32... werken na jaren van dagelijks gebruik en met vele apps erop niet merkbaar trager dan toen ze nieuw waren. Het is gewoon geen vergelijk met android toestellen van jaren terug.

Als ik tegenwoordig nog familie hoor klagen over hun telefoon of laptop is dat telkens omwille van een -soms sterk- verouderd toestel dat uiteraard niet meer alles kan en doet en al hard tegen z'n limieten aanloopt, meestal een combinatie van bovenstaande factoren.

Daarmee zeg ik trouwens niks over Iphones: ik heb ze nooit gebruikt dus kan er niet over oordelen.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 24 juli 2024 00:44]

Klinkt als een volgende stap naar meer controle ipv meer veiligheid.

Ze kunnen het sideloaden niet verbieden (zie Apple die juist daardoor met de EU in discussie zit), maar zo moelijk mogelijk maken kan natuurlijk wel.

"Als iets niet logisch lijkt, heb het met geld te maken"
En die malware verspreiden ze gewoon zelf via Google ads. nieuws: Belgische politie raadt bedrijven aan AdBlock te installeren

En ondertussen gaan ze adblockers blokkeren zodat gebruikers zich hier ook niet tegen kunnen beschermen:
nieuws: Chrome stopt medio 2023 met ondersteuning Manifest V2-extensies zoals...

Natuurlijk ook weer onder het mom van veiligheid. Heeft er niks mee te maken dat hun inkomsten afhankelijk zijn van advertenties.
Ik ben zelf blijven hangen op Android 10 om deze trend. In mijn geval het weghalen van de storage API. Het niet makkelijk kunnen side loaden zou mij enorm storen want ik maak graag backups van de apps. Ik heb dus oudere apps in mijn verzameling die ik graag gebruik, sommige daarvan gebruiken oude storage API's.

Ga ik dus naar iets nieuwers dan Android 10 raak ik compatibiliteit en vrijheid kwijt. Terwijl Android 10 mij prima bevalt en ik niet tegen beperkingen aan loop omdat 10 wel nieuw genoeg is om alle apps te ondersteunen.
Sorry - maar dit is toch iets wat je niet een fabrikant kunt verwijten ? Op een gegeven moment worden er zaken gewijzigd en "jij wilt niet mee". Dat is je goed recht - maar niet heel realistisch...
De fabrikanten van de telefoons niet, maar google had de opties er gewoon in kunnen laten. Desnoods met een toggle in de developer options.
Op zich snap ik deze wel, echter zitten hier ook nadelen aan. Gok apps zoals Toto mogen niet de play store in, maar die worden dan effectief hiermee de nek omgedraaid.
We gaan steeds meer naar een gesloten omgeving met Android, dat is geen goede zaak. Meer security om onwetende gebruikers te beschermen klinkt mij in de oren als "ja, meneer, we hebben uw huis voorzien van een nieuw slot waar u de sleutel niet van krijgt, want er zou zomaar iemand in kunnen breken".
Ik zou liever zien dat ze wat deden aan de gebruiks(on)vriendelijkheid van Android. Niet het nóg erger maken. Ik ben gestopt met gebruik van multiwindow omdat het in recente android versies zo absurd slecht werkt. Ronduit clunky. Mijn Samsung Galaxy S3 heeft nog een update gehad met een best redelijke implementatie, dus hoe Google het zo verpest snap ik niet. Of die joekels van notificaties die je halve scherm bedekken. Ook verschrikkelijk. Gelukkig bestaat reTicker. Het is dat Apple nog meer limieten inbouwt dat ik nog niet overstap, maar Android begint de laatste tijd ook op een Fisher Price systeem te lijken.
Ik vind de recentere versies van Android juist gebruiksvriendelijker. Ik zet de display size altijd een paar stapjes omlaag vanwege de gigantische tekst die je anders krijgt, maar verder vind ik de gestures en dergelijke wel goed werken. De gebruikersvriendelijk in het algemeen vind ik juist alleen maar toegenomen.

Daar moet wel bij gezegd worden dat Samsung hun eigen aanpassingen maakt aan de norm van Android. Het zou goed kunnen zijn dat een Android-versie die niet van Samsung komt je een stuk beter zou bevallen qua multi window en dergelijke.

De popovers van notificaties kun je uitzetten per app. Ze verschijnen omdat de appontwikkelaar besloten heeft dat de melding van hoge prioriteit is en daarom per se in beeld moet komen. Ik zou mijn woede hierover richten op de apps zelf die besluiten dat ze zo superbelangrijk zijn dat ze je workflow moeten onderbreken. Mocht je niet zonder die apps kunnen, dan kun je de melding ingedrukt houden en de instellingen ervan wijzigen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 juli 2024 00:44]

Samsung gebruikt tegenwoordig ofwel de stock Android multiwindow ofwel een implementatie die erop lijkt, en dat doen de meeste telefoons die in de winkel liggen (al liggen er tegenwoordig maar 4 of 5 merken). Ik heb zelf een Xiaomi, maar welke ROM ik er ook op zet ze doen allemaal ook deze methode. Ik mag dan nog goed op zoek naar een die het wel goed implementeert.

Ik heb het onlangs in de winkel uitgeprobeerd, en het was overal net zo slecht. Vroeger kon ik snel tussen gesplitste apps wisselen. Als ik het bovenste deel van het scherm wilde houden en het onderste deel wilde vervangen voor een andere app, drukte ik op de recents knop, en deed ik dat. Nu worden apps aan elkaar gekoppeld. Druk je op de recents knop, dan komen beide apps samen in je recents te staan. Je moet ze eerst expliciet loskoppelen van elkaar, dan naar recents gaan en dan de app die je net in multiwindow gebruikte ingedrukt houden om het terug in multiwindow te brengen. Iets dat vroeger 1 enkele handeling was. En ook het activeren is niet veel soeps. Vroeger hield je de recents knop ingedrukt. Tegenwoordig moet je naar je recents scherm gaan en daar de app ingedrukt houden. Het is veel trager geworden in gebruik.

Dat met popovers kan je uitzetten, maar dan krijg je dus helemaal niets te zien. Ik wil de notificatie wel zien, alleen in de ouderwetse ticker stijl in plaats van de huidige extreem intrusieve manier.
Ik vind die gekoppelde vensters juist fijn, het was altijd zeer irritant om even naar een chatapp te moeten wisselen vanuit mijn YouTube+browser om vervolgens mijn vensters weer opnieuw in te mogen delen.

Hoe OneUI het tegenwoordig op telefoons doet met wisselen weet ik niet, maar op mijn tablet kan ik de "pil" bovenaan de app aanraken en drukken op een app-drawericoontje om een andere split screen app te kiezen om op die plek neer te zetten. Misschien dat het alleen op tablets werkt, ik weet het niet.

Ik heb die ticker al jaren niet gezien, ik mis hem zelf eigenlijk niet. Telefoons zijn tegenwoordig zo gigantisch dat er altijd wel ruimte is voor een volledig bericht in mijn ervaring. Samen verschillen, denk ik maar.
Grappig dat je Android in z'n geheel aanhaalt, maar vervolgens wel Samsung noemt met hun eigen rotzooi van een skin over Android heen.

Ik ben zelf érg tevreden over puur Android op mijn Pixel. Multi window werkt best goed, maar het is en blijft natuurlijk een telefoon dus laten we realistisch zijn: hoeveel applicaties ga je tegelijkertijd naast elkaar uitvoeren? Daar is een telefoon niet voor.

Waar ik multi window voor gebruik werkt het als een zonnetje: dingen kopieren->plakken tussen bijvoorbeeld een browser en Whatsapp bijvoorbeeld.
Wat als je twee apps naast elkaar hebt, en je wil de onderste wisselen maar de bovenste houden?

Vroeger drukte je dan op de recents knop, drukte je de andere app aan, en klaar. Ik dacht dat zelfs het dubbeltikken om snel naar de meest recente app te wisselen ook in multiwindow werkte. Tegenwoordig zijn je multiwindow apps aan elkaar gekoppeld, en moet je ze eerst loskoppelen, dan naar je recents scherm gaan, en dan de app die je boven had ingedrukt houden om hem in terug in multiwindow te plaatsen en vervolgens de nieuwe app eronder zetten. Dat is een veel tragere workflow.
ok dat word dan op android 13 blijven voorlopig.
Welke Android 6 apps had je anders graag willen sideloaden?
Er zit wel een daadwerkelijk probleem aan te komen als ze de versie omhoog gooien. Termux moet bijvoorbeeld Android 9 targeten zodat gedownloade packages nog steeds kunnen worden uitgevoerd. Ook heb ik via Humble een paar spelletjes gekocht die het nog prima doen als ik de APK installeer, alleen zijn die wel enorm oud en vrees ik dat dit straks niet meer gaat werken.

Voor de SDK van Android 6 zie ik nog niet zo'n probleem, maar dit kan in de toekomst makkelijk veranderen als de code er toch al is; kwestie van een nummertje ophogen.

De huidige plannen vind ik goed (het Android-permissiemodel kan zijn werk niet doen met oude troep) en er is veel meer stalkerware die dit soort methodes gebruikt en een hoop schade aanricht dan mensen denken of durven toegeven. Dit is niet alleen bescherming tegen exploits en trojans.
versie 6 is nu. In de tekst staat al dat google dit in de toekomst wil gaan verhogen.
Versie 8 werd al vernoemd.
Prima zet om zo de veiligheid te verhogen.

Altijd lachen de reacties bij dit soort nieuwsartikelen (Android/Apple). De haantjes van beide kampen gaan weer lekker te keer.
interessante ontwikkeling

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.