Google Stadia krijgt functie om smartphone als controller te gebruiken

Google Stadia krijgt een functie waarmee gebruikers hun smartphone kunnen gebruiken als een controller. Dat meldt 9to5Google, die een hands-on met de feature publiceerde. De Phone Link-functie komt beschikbaar voor de Chromecast Ultra, Google TV en Android TV.

Gebruikers met een Chromecast Ultra, Chromecast met Google TV of ondersteund Android TV-apparaat kunnen Phone Link via de Stadia-app op hun smartphone inschakelen, schrijft 9to5Google. Gebruikers kunnen hun smartphone via het controllermenu in die app verbinden met hun apparaat, en deze als controller inzetten. Stadia-spelers krijgen daarmee alle benodigde knoppen op hun smartphonescherm te zien, waaronder digitale thumbsticks, een d-pad en 'schouderknoppen'.

De Phone Link-feature laat gebruikers overigens niet alleen de smartphone zelf als een controller gebruiken; Stadia-spelers kunnen via de functie ook controllers aansluiten die niet officieel worden ondersteund door de dienst. De meeste controllers worden al ondersteund in de webversie van Google Stadia, maar werken nog niet op televisies via Google TV of Android TV.

Het proces hiervoor is volgens 9to5Google niet ingewikkeld; gebruikers kunnen hun controller onder andere via aansluiten op hun smartphone. Bedrade controllers worden ook ondersteund, bijvoorbeeld via een USB-A naar USB-C-adapter. Gebruikers kunnen hun controller via de Stadia-app verbinden met hun Chromecast, Google TV- of Android TV-apparaat, zoals ze dat ook met hun smartphone zouden doen. Gebruikers moeten de Stadia-app wel open laten staan op hun smartphone zolang ze de controller gebruiken.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-09-2021 • 20:06

37 Linkedin

Lees meer

Reacties (37)

37
35
16
2
0
13
Wijzig sortering
Aardige feature waardoor bv elite controllers etc gebruikt kunnen worden. Ook heb je nu als stadia zijnde alle mensen die een Chromecast ultra hebben als potentiële console houders (en dus klanten) aangezien je geen stadia controller meer nodig hebt. Nu nog eens een keer een goede pr-campagne hierop om t ook echt bekend te maken, want daar schort t nogal aan. Overigens werkt volgens mij de stadiacontroller zelf nog altijd wel t beste.

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 27 september 2021 20:28]

Je zou denken dat , als cloud gaming diensten ooit echt van de grond gaan geraken, het nu wel is.. in tijden van enorm dure gpu's.

Ik zie er nog steeds weinig beweging in, al kan ik mis zijn zo goed hou ik het nu ook weer niet bij.

Blijf het toch een ietwat tegenstrijdig gegeven vinden die diensten, om het echt optimaal te gebruiken heb je toch al een redelijke internet lijn nodig, waardoor de in mijn ogen voornaamste doelgroep (mensen die het zich niet kunnen permitteren om dure IT spullen te kopen) eigenlijk alsnog een beetje uit de boot vallen.
Volgens mij loopt cloud gaming best goed, maar dat het geen enorme vlucht neemt is niet heel vreemd.

Het gross gaat nog voor een nieuwe PS of Xbox. Dat is vertrouwd, en je koopt iets tastbaar, dat voelt gewoon anders.

Een volledig alternatief voor de game Pc is het ook niet, je hebt geen mods enz, slechts een kleine 'game store', en er ontbreken veel toetsenbord & muis spellen.

Dat gezegd hebbende, ikzelf ben heelmaal om en ga niet meer terug naar een stuk luidruchtige hardware voor gamen. Cloud gamen is voor mij de toekomst.
En daarmee ondersteun je een verziekte markt ala de appstores.
Wacht maar tot cloud volledig in handen is van 1 of 2 partijen. Dan praat je wel anders. En dat gaat uiteindelijk gewoon gebeuren.
Ik hoor dat argument vaker, maar zie zelf dat risico (nog) niet echt. Bij opkomst van streaming films en series a la Netflix is de kwaliteit ook niet gekelderd en is de concurrentie alleen maar gegroeid. Waar zit het verschil bij de streaming games voor je? Ik zie vooral verschillend aanbod nu via xcloud, PlayStation now, stadia, GeForce now en Luna. Veel big tech overigens idd. Maar ben oprecht geïnteresseerd want t klinkt erg duister zoals je t omschrijft.
Een goede internetverbinding is toch niet alleen voorbehouden aan mensen met dure IT-spullen? Ik gebruik graag stadia. Ik heb geen game pc, omdat ik niet veel game (jonge kinderen), omdat ik niet weet waar ik de game pc moet laten en omdat ik mij niet in game pc's wil verdiepen. Af en toe speel ik Doom Eternal en ik vind het fantastisch werken. Heerlijk op mijn 6 jaar oude MacBook gamen alsof ik een supersnelle laptop heb. Ik vind stadia echt geweldig.
Ik vind dat je Stadia moet vergelijken met een console en niet met een game pc qua mogelijkheden.
Nou ja ik wil graag gamen op mijn computer. Dat lukt met een console niet zo goed. Met een game pc wel. En ook met stadia.
Niet exclusief natuurlijk nee, ik denk dan eerder aan ontwikkelende landen als doelgroep ed. Waar het internet nog niet op het peil van veel 1st world landen staat. Daar zou ik in theorie net wel veel potentieel zien voor cloud gaming.
Hoezo "off topic" jongens? Hij stelt zelf de thesis dat het schort aan promotie bij cloud gaming diensten, ik geef mijn mening waarom het maar niet lijkt door te breken en dat is dan off topic?

Nou.. dan kan je nergens nog over discussiëren.
Ben t wel eens met je dat men die beweging niet duidelijk genoeg ziet, maar er gebeurt wel degelijk wat. Kijk alleen maar naar de groei van het stadia topic op GoT. Ook op Reddit etc groeit het aantal gebruikers gestaag. Google heeft zelf ooit in t begin gezegd Stadia langzaam te laten groeien, geen idee waarom ze nu niet doorpakken. Misschien nadat ze een keer gen 2 officieel gaan uitrollen?
Ook is t qua aantal games een van de snelstgroeiende librarys en blijven er nieuwe features zoals deze komen, dat geeft ook wel iets aan vind ik.

Edit: beter geformuleerd

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 27 september 2021 21:15]

Afwachten I guess. Ik vrees alleen dat het ook weer een typisch Google'tje gaat doen, ze zeggen heel vaak we gaan dat langzaam laten groeien om er dan een jaar later doodleuk de stekker uit te trekken.
Ja de killedbygoogle komt regelmatig voorbij, maar dat is wel een beetje een dooddoener geworden hoor, google cancelt zelden een betaalde functie en als ze dat doen laten ze t ook nog opgaan in iets andere (ik zie bv nog altijd de mogelijkheid dat er een samenvoeging komt met bv de google play store of YouTube). Maar idd, time will tell!
Bizar dat je achter het concept cloud gaming kan staan. Iedereen weet dat wanneer een of twee partijen dat volledig in handen krijgen er gigantisch machtsmisbruik voor de hand ligt. Net zoals de app stores.
Er zal desastreuze gevolgen hebben voor kwaliteit van de markt. Prijzen zullen hard stijgen door extra commissies, aanbod daalt doordat alleen de grote partijen exposure krijgen, kwaliteit wordt nog slechter doordat het nog meer 'snacks' games worden. En zo kan ik er nog wel 10 noemen.
Je zou denken dat , als cloud gaming diensten ooit echt van de grond gaan geraken, het nu wel is.. in tijden van enorm dure gpu's.
Goed, partijen zoals Google die dit soort diensten lanceren dragen natuurlijk bij aan het probleem van tekorten, dus heel nobel is dit alternatief niet, in tegendeel zelfs. Die chips gaan met tienduizenden per pallet direct een datacenter in om deze dan door 24 te delen en voor een 10-20 euro per maand p.p. te verhuren.

Beetje hetzelfde probleem als op de huizenmarkt. Geen huizen meer omdat dikke investeerders hele straten opkopen, gebouwen in drieen hakken en gezellig voor 3 * 1500 de maand de boel verhuren.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 27 september 2021 21:38]

Alleen kunnen 10 mensen per dag dezelfde GPU via de cloud gebruiken een PC haalt dat gemiddeld bij lange na niet :)

Het is zeker niet nobel bedoeld (dat suggeerde @kristofv volgens mij ook totaal niet), maar het helpt zeker bij om minder tekorten te hebben dan er anders zouden zijn, en het het tegendeel van nobel noemen klopt naar mijn idee dan ook totaal niet.

Of denk je dat ze die pallets met GPU's allemaal niks laten doen? En graag geld toeleggen en verlies maken?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 september 2021 22:28]

Oh nee, ik probeer ook niet te insinueren dat @kristofv iets fout zegt, ik wilde enkel een kanttekening plaatsen bij "juist in deze tijden zouden deze diensten moeten knallen" wanneer deze diensten zelf mede verantwoordelijk zijn voor deze tijden. Je kunt geen kant meer op als je PC het begeeft, want je kunt geen kaarten meer vinden na 2019. Het alternatief is dan inderdaad een keiharde vendor lock-in bij partijen zoals Google voor zowel je hardware als je games.
Alleen kunnen 10 mensen per dag dezelfde GPU via de cloud gebruiken een PC haalt dat gemiddeld bij lange na niet
Snap ik, maar het is wel dezelfde GPU met een aantal *** erachter. De beeldkwaliteit en input valt zeker wel van native te onderscheiden en je moet je gelijk inkopen bij en nieuwe gameprovider. Je huidige verzameling is niet bruikbaar. Kan die dienst slechts een tientje per maand zijn, ik heb zeker nog wel 400 euro aan games die nog gespeeld moeten worden. Dat kan daar niet.
Of denk je dat ze die pallets met GPU's allemaal niks laten doen? En graag geld toeleggen en verlies maken?
Dat is niet wat ik zei. Ik stipte aan dat het tekort aan consumentenproducten mede komt door dit soort batches die regelrecht een datacenter ingaan. Elke 10.000 chips voor een GRID-kaart is een heleboel 3000-series die nooit op de markt komen. Wanneer je het dan over Google, Sony, MS, Nvidia en nog wat spelers hebt die deze inkopen om hun datacenters te spekken, dan heb je het ondertussen toch over een flink hap.

Dan kan vriendje Nvidia natuurlijk producten blijven lanceren en theoretische specs blijven posten, maar daar hebben consumenten geen klap aan als deze kaarten al zijn opgekocht voordat de restjes ervan in de mediamarkt liggen.
Ik zit zelf momenteel te kijken naar cloud gaming maar hetgeen wat mij toch het meeste tegenhoudt is dat je gebonden bent aan de selectie games die er aangeboden wordt per provider. Ik heb al een flinke selectie games op Steam en het liefste zou ik die natuurlijk gewoon willen spelen wanneer ik dat kan en waar ik dat kan, daar zou ik best een 10tje per maand voor neerleggen. Maar met stadia en alle andere aanbieders krijg je dan weer allerlei games waar ik geen interesse in heb of al heb aangekocht op steam. Het mooiste zou gewoon zijn als valve een cloud gaming systeem opzet waarbij ze niet eens per se een library aan games aanbieden maar gewoon de mogelijkheid om je eigen, al gekochte, games te spelen.
Voor jou klinkt dan denk ik GeForce now als beste optie?
Ik speel zelf weinig games opnieuw, dus heb zelf dat issue niet, maar kan me voorstellen dat dat een afweging is voor je om stadia niet te gebruiken idd.
Overigens is stadia niet perse een pc-gaming dienst, maar meer een eigen platform. Soort console die je ook via Chrome kunt spelen. Vergelijkbaar dat als je nu zou overstappen naar Xbox's xcloud.

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 27 september 2021 21:21]

Verrek, sinds wanneer kun je met geforce now eigen games spelen? Tijdje terug geprobeerd en toen hadden ze alleen nog een beperkte library.

Edit: ah maar ze ondersteunen maar een beperkt aantal games. 90 van mijn library van 450 maar.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 27 september 2021 21:30]

Als je het zelf ergens kunt hosten, dan kan het met Steam in-home streaming wel. Komt alleen wel duurder dan een tientje/maand uit als je niet zelf ergens een game-bak in de kast zet, want een dedicated VM met GPU is een paar honderd/maand.
Ze pushen het ook bijna niet. Ik zie er nooit reclame over en in de winkels liggen de controllers ook niet. De Chromecast Ultra wordt ook niet meer geleverd aan winkels door google. Misschien dat er een nieuwe komt ofzo? Je moet wel echt zelf hard opzoek gaan om bij stadia uit te komen.
Dit is niet live in de iOS app.
Google doet aan langzaam uitrollen van features, het zal vast wel beschikbaar komen in de komende weken.

Op zich wel handig als je net even een controller tekort komt. Of bij iemand op bezoek bent en met je eigen mobiel kan meespelen.
Hele goede feature voor local multiplayer games. Als je een aantal vrienden over de vloer hebt, maar net wat Stadia controllers tekort komt, is dit prachtig :)

Google is weer lekker bezig met nieuwe features toe te voegen in ieder geval!
En waar gaan de reacties over het gebruik van de smartphone als controller in dit bericht daarover geplaatst worden? In het Nieuwe interface Skype nieuwsbericht?
Dit artikel gaat over het gebruik van je smartphone als controller. 95% van de reacties gaan echter over totaal andere zaken, dus vroeg me af waar de reacties over het onderwerp van dit topic geplaatst zijn. In een skype ui topic bijvoorbeeld. Mijn posts worden “regelmatig” gemod als ze niet on-topic zijn, dus gewoon nieuwsgierig hoe on-topic zich in dit topic staande weet te houden
Jawel, kan je heerlijk met je maten co-op spelen als je op bezoek bent. Ik heb zelf 2 controllers, maar dat is dus niet meer perse nodig.
Sorry ik weet zeker weten dat een echte controller 10x beter werkt dan een schermpje waar geen knoppen op zitten, dan maar geen spelletje spelen voor je maat, of hij wacht maar tot hij de volgende ronde kan spelen, en een extra controller er bij is helemaal niet duur, heb het al meerdere keren gedaan spellen gespeeld op me smartphone, dat je mobiel ook de controller is, maar het werkt helemaal niet lekker en goed, daarom kocht ik ook de Moga Pro Controller, wat ja 10x beter werkt dan je smartphone (scherm) te gebruiken als controller.
Het is mogelijk om óók je telefoon te gebruiken als controller. Maar het mooiste van deze voor Stadia nieuwe feature is dat je dus elke controller die je aan je Android mobiel kan koppelen kan gebruiken als echte Stadia controller. De extra controller werkt dan net als de Stadia controller over de wifi en staat dus direct in verbinding met de servers, wat de input lag aanzienlijk verminderd. Voorheen was dit alleen mogelijk met een Stadia controller.
Het is mogelijk om óók je telefoon te gebruiken als controller. Maar het mooiste van deze voor Stadia nieuwe feature is dat je dus elke controller die je aan je Android mobiel kan koppelen kan gebruiken als echte Stadia controller. De extra controller werkt dan net als de Stadia controller over de wifi en staat dus direct in verbinding met de servers, wat de input lag aanzienlijk verminderd. Voorheen was dit alleen mogelijk met een Stadia controller.
Ja dat kan zeker handig wezen, maar je smartphone zelf als controller gebruiken vind ik zelf niks handig aan.
Dat geloof ik meteen. Ik vind nu de virtuele controls voor Stadia als ik via Safari op mn iPhone speel al vervelend spelen.
Exact. Zo speel ik een sessie op me telefoon met de kishi en als de tv vrij is switch ik over op de tv maar gebruik ik m'n kishi en dus telefoon als controller
Op zich.
Splitscreen en je hebt maar 1 controller ..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee