Gratis versie van Destiny 2 komt ook beschikbaar op Google Stadia

Destiny 2 wordt gratis speelbaar op Google Stadia. Het gaat hierbij om de New Light-versie van het spel. Gebruikers kunnen de free-to-play-versie vanaf 19 november spelen. De gratis versie komt ook beschikbaar voor Stadia-gebruikers zonder Pro-abonnement. De game was al free-to-play op andere platforms.

De gratis versie komt op 19 november om 18:00 uur Nederlandse tijd beschikbaar, zo meldt Google. Destiny 2 is daarmee de eerste volledige free-to-play-game op Googles gamestreamingdienst. Daarmee kunnen gamers de dienst nu uitproberen zonder bijkomende kosten. De game wordt hierbij afgespeeld op een resolutie van 1920x1080 pixels met maximaal 60fps.

Google meldt onder andere aan The Verge dat er geen tijdslimiet aan de gratis versie wordt toegevoegd; gebruikers kunnen de game onbeperkt spelen. Destiny 2 ondersteunt op Stadia geen cross-platform multiplayer met pc- of console-versies van de game.

Gebruikers kunnen de game spelen via Chrome OS, de Chrome-webbrowser, of op Android-telefoons. Onder andere PlayStation- en Xbox-controllers worden ondersteund. Stadia werkt ook op de Chromecast Ultra, maar alleen in combinatie met een Stadia-controller.

Destiny 2 is sinds vorig jaar al free-to-play op andere platforms. Deze New Light-versie van de game bevat onder andere de Curse of Osiris- en Warmind-uitbreidingen, die in het eerste jaar na release van de game uitkwamen. Nieuwere uitbreidingen, zoals Forsaken, Shadowkeep en Beyond Light, ontbreken in de gratis versie.

Eerder bood Google Destiny 2: The Collection al 'gratis' aan voor gebruikers met een Pro-abonnement. Dat is een versie van de game die wordt geleverd met de Shadowkeep- en Forsaken-uitbreidingen. Een Stadia Pro-abonnement kost echter tien euro per maand. Dit aanbod komt op donderdag overigens te vervallen, zo meldt Google. Op zijn website roept het bedrijf Pro-gebruikers dan ook op om Destiny 2: The Collection voor die datum aan hun accounts toe te voegen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

18-11-2020 • 18:43

64 Linkedin

Submitter: UPPERKEES

Reacties (64)

64
63
29
3
0
20
Wijzig sortering
Cross play is er nu nog niet, maar Bungie heeft aangegeven dat het wel op de roadmap staat: https://www.gamespot.com/...ap-heres-wh/1100-6478183/

Op zich wel chill, ik ben sinds Nov 21 founder en soms is het wel wat langer wachten tot er genoeg crucible spelers zijn. Vooral de ietwat afwijkende game modi. Cross play zou een chille toevoeging zijn.
Er is trouwens wel cross save, alleen werkt dat vervelend met DLC omdat je die wel op beide platformen moet hebben als je verder wilt met dezelfde quests/content.
Bij Stadia hoef je de game niet te ‘downloaden’. Je kunt gewoon direct aan de slag!
Je moet het wel toevoegen aan je account, 'activeren' dus ipv downloaden.
PUBG zat (zit?) gratis bij Pro. Dan betaal je weliswaar 10 euro per maand voor Pro, maar je betaalt ook voor PS Online en Xbox Live om online te kunnen gamen.
PUBG kost gewoon 30 euro op steam. er is wel PUBG lite. Maar dat is weer niet op stadia omdat het eigenlijk een andere game is.
De gebruikservaring van kopen naar direct spelen is ongeëvenaard.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 18 november 2020 22:16]

Met 90MB/s op gigabit is dat niet heel anders naar mijn mening, tegenwoordig kan je ook steeds meer 2,5-10 Gbit afsluiten. Een game van 100GB download je in minder dan 20 minuten.
Wat nog altijd 20 minuten langer is dan in het geval van stadia.
Geen wereldschokkend probleem maar toch een geheel andere ervaring.
de download doe je ook maar een keer, is ook gewoon plug en play na de eerste keer installeren dus niet echt een "geheel andere ervaring"
Totdat je wisselt naar je telefoon en naadloos over schakelt en door kan spelen in datzelfde spel omdat je vrouw goede tijden wil kijken. Ik vind dat nog steeds een geweldige ervaring.
Sjeu.... bestaat GTST nog steeds?
Als ik het me goed herinner was internet over een 28k8 modem nog de standaard toen die serie begon..
Offtopic, maar wel leuk:

GTST begon in 1990. Toen was 28k8 nog niet beschikbaar en zelfs 9600 baud en 14k4 moesten nog uitgevonden worden.

Nee; met een 2400 baud op je Amiga 500 was je heel wat in die tijd ;)

FIDOnet ftw!

*heroic_nonsense is oud
Ja echt, en het is nog steeds even slecht als toen. maar blijkbaar word t nog genoeg gekeken om door te draaien.
Het zijn niet alleen downloads, maar ook updates die je met stadia niet hebt hè
Inderdaad en volgens mij gaat downloaden op xbox / playstation lang niet zo snel als beschreven. Tenminste merk zelf altijd dat dit veel langer duurt dat bijvoorbeeld op steam.

Ben zelf een Xbox gebruiker, maar vind dit toch wel een behoorlijk grote actie van Google. Had ook veel meer reacties verwacht. Misschien zijn wij op tweakers een beetje verwend ;).
Ligt aan de snelheid van de harde schijven op de ps4/xbone, de nieuwe generatie met SSD zal dit wss beter doen
Vergeten erbij te zetten, we hebben hier een series x.

Je opmerking heeft mij wel aan het denken gezet, recent over gestapt op een nieuwe internet provider en bewust de laagste snelheid genomen die ik dacht nodig te hebben (upgraden kan wel, downgraden niet). Mogelijk dat dit een puntje is waarvoor toch een snelle verbinding handig is. Zal eens kijken of ik op de series x de maximale download snelheid van mijn verbinding heb.
Volgens mij is er meer aan de hand dan alleen de snelheid van de harde schijven en ligt het vooral aan de prioriteit van de servers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet hoe het de laatste generatie is gesteld met de Xbox, maar als ik kijk naar mijn PS4 en later Pro werkt online gamen prima, maar wil je in het dashboard filmpjes kijken of games downloaden, dan werkt het altijd behoorlijk traag. Ik heb een 200Mbit up/down-verbinding, maar als ik dan kijk met welke snelheid updates en add-ons binnenkwamen... Dat had weinig met de schrijfsnelheid van een HDD te maken. Zo traag maken ze ze namelijk al jaren niet meer.

Verder wordt het direct starten van een game hier gebagatelliseerd en zou 20 minuten downloaden nagenoeg niets zijn. Maar in praktijk is 20 minuten wachten op iets waar je graag mee aan wilt toch echt wel heel lang. Helemaal als je een druk gezinsleven hebt en even een half uurtje of uurtje wilt gamen of een nieuwe game wilt proberen. Dan is 20 minuten meer dan een slok op een borrel.
Daarom vind ik XCloud zo'n goed idee, dan heb je namelijk het voordeel van beide.
Inderdaad, als je dergelijk bizar snelle internetverbinding hebt dan ben je sowieso al in de klasse van de samenleving dat het kopen van een eigen PC in plaats van een PC delen met meerdere mensen (wat Google Stadia en Geforce Now in essentie zijn) de logische optie is. Nederland heeft 1 van de hoogste gemiddelde internetsnelheden met 95 mbps, dat is dus 2 en half uur voor 100GB. Gaan we naar Duitsland dan is dat gemiddeld 42 mbps (meer dan 5 uur), en nog iets oostelijker in Tsjechie zijn we al op 28 mbps (8 uur). Zelf woon ik buiten Nederland in het centrum van een grote wereldstad en desalniettemin haal ik niet meer dan 20 mbps (internet is standaard met het apartment wat ik huur, wel relatief lage latencies). Een spel downloaden kan rustig 6+ uur duren, maar op Geforce Now kan ik gewoon lekker op lage kwaliteit direct spelen als ik zin heb. Voor mij is dat het het waard, maar kan me inderdaad voorstellen dat met een snel genoege interverbinding dat inderdaad niet voor jouw op gaat ;) .

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 18 november 2020 19:51]

Persoonlijk vindt ik niet dat je recht doet aan Stadia door het een (cloud) PC te noemen welke je deelt met meerdere mensen.

Het is veel beter te omschrijven als een virtuele console. Je hebt als eindgebruiker namelijk niet te maken met een besturingssysteem, updates, downloads en dergelijke.

Ik heb nu ongeveer 50 games welke ik zonder installatie of download zo kan spelen (bv op mijn telefoon/laptop/tv). Ik heb absoluut niet de opslag om een dergelijke hoeveelheid games te installeren op al deze apparaaten. En dan zou ik ze ook nog allemaal op to date moeten houden. Ik vindt dat stadia hier wel sirieus in een stuk gemak voorziet.

Het heeft ook nadelen, je hebt een fatsoenlijke internet verbinding nodig, en tot dusver moeten alle games ondersteuning hebben voor een controller waardoor spellen zoals EU4 mogelijk uitblijven.
Je hebt helemaal gelijk. De makkelijkste manier om een console te definiëren is een PC met koppelverkoop verplichtte store waardoor de initiële prijs van de hardware goedkoper is. Dat past inderdaad perfect bij het model van Stadia.
Je hebt als eindgebruiker namelijk niet te maken met een besturingssysteem, updates, downloads en dergelijke.
Dat heeft niet echt iets te maken met het een console te noemen toch? Dat is vooral een voordeel van het delen van systemen. Net na een update moet je op Stadia ook gewoon wachten.

Maar goed, je hebt hoe dan ook gelijk, Geforce Now heeft/had mogelijk het recht om zichzelf een gedeelde PC te noemen (ook al zijn de beperkingen daar ook een stuk sterker geworden), maar Stadia is inderdaad niet meer dan een gedeelde console.
Je maakt de foute veronderstelling dat 10gbps per definitie duur is, dat is dus niet waar. Ik betaal bijvoorbeeld omgerekend in Euro's 46,- hiervoor (en dat is inclusief een paar honderd TV kanalen en een vaste lijn)
Waarom moet het omgerekend worden in euro's? Misschien omdat het hier niet beschikbaar is? ;)
Ik reageerde op iemand die meerdere landen in zijn post benoemd en een algemene stelling opwerpt.
Oprecht benieuwd waar je 10000 megabit per seconde haalt... en zeker voor 46 euro per maand... Meestal scoren vooral landen als Roemenië extreem goed op dit vlak, maar zelfs daar kan ik niet dergelijk internet vinden. En mocht het een land zoals Romanie zijn dan verdient men daar gemiddeld 676, dus dat komt zou in Nederland rond de 150 euro per maand zijn... denk zeker dat je dat rijk zou kunnen noemen.
In Zwitserland waar het besteedbaar inkomen veel hoger ligt dan in Nederland, spotgoedkoop dus.
Inderdaad apart dat Salt Fiber zo goedkoop is in Zwitserland, zeker als je bedenkt hoe duur veel zaken inderdaad in Zwitserland zijn. Hoe dan ook, als ik kijk naar speedtests voor Salt Fiber die ik online kan vinden dan ranged het tussen de 300 en 2400, waar haal jij de 10000 vandaan? Blijft een geweldige snelheid voor prijs trouwens, daar niet van, maar al met al de stelling 'oh, er is goedkope glasvezel in rijkere buurten van Zwitserland, dus de veronderstelling dat 820 mbps niet iets is voor rijkere mensen' klinkt me wat vreemd in de oren. De realiteit is gewoon dat de gemiddelde zwitser 'maar' 186 mbps heeft, dus zelfs in Zwitserland is 300+ een luxe product. Blijft hoe dan ook een bizar nette prijs van Salt Fiber (alhoewel het feit dat 'mijn' internet (m'n huisbaas betaald ervoor want de security cameras zijn op mijn electriciteit) maar 15 euro per maand kost is toch ook wel weer een groot verschi tegenover praktisch 50 euro~).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 19 november 2020 19:02]

Geen idee of ik de 10gb kan maximaliseren met al mijn apparatuur bij elkaar (10gb klinkt inderdaad leuk, maar waar laat je het...) Ik heb het ooit een keer met wat verschillende apparatuur bij elkaar geprobeerd en kwam al rond de 4gbps uit. En daar zit gelijk het probleem van die speedtests, ik kom makkelijk boven de 2400 uit totaal, maar hoe vertel ik speedtest dat die mijn verschillende apparaten bij elkaar op moet tellen? Ik ken meerdere mensen die deze 10gbps hebben maar geen 1 heeft een enkele machine die dat aankan (Veel speedtest servers gaan trouwens helemaal niet tot 10gbps en veel browser apps trekken ook geen 10gbps, dus die resultaten zijn eigenlijk waardeloos om naar deze account te kijken) Allemaal hebben we hetzelfde argument, lekker alles zonder nadenken kunnen gebruiken. En 300+ is hier zeer zeker geen luxe product.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 20 november 2020 15:34]

En hoeveel mensen hebben dat? Ik heb zojuist Assassin's Creed Valhalla gekocht op Stadia, het hele proces van aanschaf tot game starten duurde maximaal 1 minuut.
Ja downloaden maar een 100GB game installeren kost ook de nodige tijd.
Om maar te zwijgen over de regelmatige fixes en updates die rustig in de GB's kunnen lopen.
Klinkt leuk en ik heb 10gbps, maar dit is zinloos voor bijvoorbeeld een XboX One omdat de door XboX toegestane max snelheid maar een fractie daarvan is.
Heeft niets met de xbox toegestane snelheid te maken, maar met de snelheid van de harde schijf, de nieuwe generatie met hun SSD's zal veel sneller kunnen downloaden
Dit is niet waar, geen van mijn XboX consoles komt ooit over de 250mb/ps heen bij downloaden, (hangen direct met een kabel aan de router) en draadloos in de tuin kom ik met de laptop al rond de 1gb/ps dus mijn netwerk is ook het probleem niet en de schrijfsnelheden voor de drives liggen bij dingen overzetten binnen mijn eigen netwerk aanzienlijk hoger dus dat is het probleem niet, mijn limitatie komt vanuit microsoft die de snelheid van games downloaden van een cap heeft voorzien.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 19 november 2020 15:40]

Waar kan ik 10gbit krijgen hier? Ben zeer benieuwd.
tegenwoordig kan je ook steeds meer 2,5-10 Gbit afsluiten
Je weet toch best goed dat dat de extreme uitzondering is? Zo niet: kom even uit je bubbel ;) De gemiddelde Nederlnadse snelheid is 95 Mbps, wat enorm goed is, maar bijna alle huishoudens hebben geen optie voor gigabit of hoger.
Disk space is een issue op consoles. Althans dat is een veel voorkomende klacht die ik zie over Playstation. Stadia zou je op je Smart TV kunnen installeren als app en je kan vervolgens bijna honderd instant games spelen.
Ik heb hartstikke genoten van Destiny 2 op Stadia in mijn gratis proefperiode. Dat dit nu free to play wordt is super tof nieuws.

Ik vind Stadia over het algemeen wel tof. Alleen is het echt even te prijzig. Je betaalt dan voor een abonnement en ook tegelijk de volle prijs voor games. Nu heb ik weer een reden om Stadia op mijn Android te zetten :9

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 18 november 2020 19:27]

Abonnement is niet verplicht om te gamen, dus buiten kosten om een game te kopen heb je geen verplichte kosten.
Oh interessant. Was dat altijd al zo of is het sinds kort niet meer nodig om een abo te hebben?
Op de website van stadia stond het altijd zo geafficheerd:
 • pro = 4k, 5.1 surround, maandelijks 'gratis' pro game(s)
 • base = 1080p, stereo
Wel kleine kanttekening bij maken dat stadia in november 2019 is uitgekomen en de gratis variant pas in april 2020. Dus als je al vanaf het begin bij stadia zit, had je in het begin geen andere keuze dan een pro-abo te nemen. Je kon dit abonnement wel laten verlopen om zo op de gratis variant te komen.

[Reactie gewijzigd door Gbuz op 18 november 2020 19:54]

Ik heb het vorig jaar geprobeerd, maar ik heb mijn Founder's Edition Controller verkocht en het abonnement beëindigd. Ik gebruikte het te weinig en ik vond de ervaring ondanks mijn 200+ mbps verbinding te matig.

Die controller is trouwens ook echt niet fijn vergeleken met een Xbox controller.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig ervaring heb met de Xbox One-controller, maar persoonlijk vind ik de Stadia controller prettiger dan bijvoorbeeld de DualShock 4 controller. Daarvoor jaren de Xbox 360-controller gebruikt die ik ook erg prettig vond.

Het grootste minpunt van de Stadia-controller vind ik eigenlijk de klik van de actieknoppen. Die is wat te hard, vooral omdat ik tijdens het gamen geen blazende pc of console heb en de omgeving dus verder stil is. Daardoor heb ik het volume van de tv vaak ook een stuk lager staan, vooral als vrouw en kinderen in bed liggen. En valt die klik opeens een stuk meer op.
In het begin kon men ook alleen maar Stadia verkrijgen door de hardware te kopen of een Buddy Code te ontvangen. Beide gaven je toen (nog) toegang voor 3 maanden Pro, waar later nog een paar maanden bij op is gekomen vanwege de pandemie.

Effectief kon je dus ook niet eerder op de gratis tier zitten dan april :)
Altijd al zo geweest. Misschien ben je in de war met dat in het begin je alleen een account kon krijgen met een premier bundle?
Bij introductie was een gratis subscription inderdaad niet mogelijk, maar volgens mij sinds februari wel. Je hebt dan alleen geen 4k beeld of 5.1 sound.
Het grote voordeel van diensten als stadia en geforce now vind ik toch echt het overal kunnen gamen.
Ik gebruik persoonlijk alleen geforce now en geen stadia maar in mijn pauze op het werk even kunnen inloggen in guild wars 2 is geweldig.
Ik ervaar dat voordeel ook vooral thuis. Eerder had ik mijn consoles altijd op zolder staan. Daar zat ik dan nog wel zo nu en dan om te gamen, maar sinds ik kinderen heb, is dat eigenlijk wel voorbij. Overdag (in het weekend) ben ik beneden bij de kinderen en 's avonds als de kinderen naar bed zijn, zit ik dan vaak even met mijn vrouw op de bank.

Daardoor speelde ik nog maar nauwelijks games sinds ik vader ben geworden, terwijl het altijd een grote hobby was. Van verzamelen tot het gamen zelf. Uiteindelijk doodzonde dat bijvoorbeeld een PSVR en een complete raceopstelling stonden te verstoffen op zolder, waar ik wel flink in had geïnvesteerd. Maar gamen kwam er gewoon niet meer van. Ik was immers gebonden aan de zolder of moest een extra console in de woonkamer plaatsen (waar overigens wel een Switch stond).

Hoe anders is dat nu met Stadia? Als we in het weekend allemaal thuis zijn, hebben de kinderen meestal de tv in gebruik en pak ik regelmatig mijn Chromebook om even een spelletje te spelen. Heeft mijn vrouw vriendinnen op visite of zit ze een programma te kijken waar ik geen bal aan vind, dan ga ik vaak naar zolder waar een Chromecast Ultra in de tv zit. Is de tv in de woonkamer (ook met Chromecast Ultra) vrij, dan speel ik daar een spelletje op.

Ik ben nu weer veel meer aan het gamen en ben eindelijk in de gelegenheid om bijvoorbeeld de Metro-games en Tomb Raiders uit te spelen. Dat komt voor een heel groot deel door de flexibiliteit m.b.t. devices waarop ik kan spelen, maar ook voor een heel groot deel door korte laadtijden en het ontbreken van downloads/updates. Slechts een druk op de knop en vaak binnen een minuut in een spelletje. Ik vind het ideaal.
Downloaden op Stadia? 8)7
Hahah...ik had er overheen gelezen, maar het staat er echt.. |:(

Overigens al een jaar klant en zeker tevreden over de dienst. Nu al een aanzienlijke library opgebouwd met de pro games.
Totaal niet mijn type spel, maar goed dat dit gedaan wordt. Helemaal als cross play toegevoegd gaat worden kan het helpen om mensen eens een stadia testje te laten doen. Ik ging iig overstag na een gamesessie bij een maat van me, ongelofelijk hoe de techniek werkt imo.
Is er eigenlijk nog wat te doen in de free to play versie? Met beyond light hebben ze vrijwel alles wat free to play was eruit gehaald. Alleen de forsaken, shadowkeep en beyond light campaigns zijn er nog en die waren niet free to play zover ik weet.

Blijft er dus vrij weinig over.
Bijzondere zet van Google. Voor de andere platformen is het 'alleen een download beschikbaar maken', maar Google investeert hier een stuk meer door instances gratis beschikbaar te maken. Zolang je ervoor kiest geen add-ons te spelen, verdienen ze hier direct helemaal niets aan.

Uiteindelijk is het doel natuurlijk de bekendheid van het platform opkrikken en je kennis te laten maken met Stadia, maar ik zou niet meer inzien waarom iemand nu nog (het gratis deel van) Destiny 2 lokaal zou gaan spelen, tenzij je specs die van Google's instances passeren.
En zelfs dan zou je Stadia er nog bij kunnen nemen voor op andere schermen, door gebruik te maken van cross-save.
Nou, voor degene die heel goedkoop een Chromecast Ultra met controller willen hebben moeten nu via stadia Cyberpunk 2077 een preorder doen en dan krijgen ze vanaf 16 januari een code om de Stadia Premium Edition in de google store te halen.
Bij mijn account lijkt Destiny 2 niet te werken. Ik heb ooit een maand Stadia Pro gehad en als ik nu naar de Destiny 2 gamepagina ga, krijg ik alleen de optie om te spelen als ik mijn pro-abonnement herstel.
Ik denk dat de F2P versie pas vanavond om 18.00 komt.

18.00 is de release tijd van bijna alles op Stadia.
Thanks, helemaal overheen gelezen. Ik ga het vanavond nog eens proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee