Google is actief op vrijwel elk raakvlak tussen computers en internet. Toch is er een zeer populair strijdperk waar Google opvallend afwezig is: gaming. Het bedrijf heeft wat pogingen gedaan, maar is er tot nu toe niet in geslaagd een grote speler op deze markt te worden. Daar moet Stadia, de cloudgamingdienst die deze week wereldwijd wordt geïntroduceerd, verandering in brengen.
De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? We hebben de Stadia Premiere Edition uitgebreid getest, gewoon op het Tweakers HQ.
Wat krijg je?
De Premiere Edition wordt in een keurige doos geleverd, met daarin de Stadia-controller en een Chromecast Ultra, inclusief de bijbehorende voeding. Die voeding zorgt niet alleen voor de stroomtoevoer, er is ook een ethernetaansluiting in verwerkt zodat de Chromecast gebruik kan maken van bekabeld internet. Daarnaast levert Google nog een apart voedingsblokje mee, een standaardtelefoonlader met een Type A-uitgang. Tot slot zijn er twee snoeren: 'usb a naar usb c' en 'usb c naar usb c'. De telefoonlader dient om de controller op te laden, en de twee snoeren om hem met apparaten als een laptop, desktop, tablet of telefoon te verbinden.
Vervolgens is het zaak om Stadia te installeren. Daar heb je een smartphone en een Google-account voor nodig. Je installeert eerst de Chromecast Ultra via de Home-app van Google. Daarna installeer je de Stadia-app op je telefoon, om daarmee de Stadia-controller aan de Chromecast te koppelen. Dat is nodig omdat Google een slimme oplossing heeft bedacht die latency moet beperken: de controller maakt rechtstreeks contact met internet. De controller is voorzien van wifi. Daarmee kan Google een stap overslaan. De invoer van je controller hoeft dus niet eerst naar je tv, laptop, desktop, tablet of smartphone om van daaruit naar de servers van Google te worden gestuurd. De input gaat rechtstreeks naar Google.