Google maakt gratis variant van Stadia beschikbaar

Google maakt de gratis versie van gamestreamingdienst Stadia voor iedereen beschikbaar. Gebruikers die zich aanmelden krijgen tegelijk ook twee maanden een gratis Pro-abonnement. Bestaande Pro-klanten hoeven de komende twee maanden niet te betalen voor de dienst.

Google beloofde al tijdens de introductie van de gamestreamingdienst dat er een gratis variant zou komen. Daarmee zouden spelers niet hoeven te betalen voor toegang, maar alleen voor de losse spellen. Tot nu toe was die gratis variant er nog niet, al hintte Google er wel meerdere keren naar dat die eraan zat te komen. Het bedrijf schrijft nu dat de gratis variant beschikbaar is. Spelers kunnen daarmee maximaal op een 1080p-resolutie met 60fps gamen. Gebruikers kunnen zich aanmelden als ze een Gmail-adres hebben. Google zegt dat de functie in 14 landen beschikbaar komt. Nederland zit daar bij, bevestigt woordvoerder Rachid Finge. Wel kan het tot 48 uur duren voor het proces voor alle gebruikers uitgerold en beschikbaar is. Spelers die zich aanmelden kunnen ook twee maanden gratis Stadia Pro krijgen. Dat kost normaal tien euro per maand. Spelers die dat doen krijgen ook toegang tot negen games, waaronder GRID, Destiny 2 en Thumper. Gebruikers die nu al betalen voor de Pro-variant hoeven dat de komende twee maanden niet te doen.

Google zegt dat het een tijdelijke feature in Stadia inbouwt waarmee de standaard schermresolutie teruggaat naar 1080p. Dat doet het bedrijf 'in lijn met eerdere verzoeken van bijvoorbeeld de Europese Commissie'. Spelers kunnen de resolutie in hun instellingen zelf veranderen. Wel waarschuwt Google dat de klantenservice door de coronacrisis mogelijk trager is dan normaal.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

08-04-2020 • 19:38

203 Linkedin

Submitter: mcbacon0

Reacties (203)

Wijzig sortering
Voor de mede-Belgjes: ja, we zijn er ook bij.
Dit is de lijst:
Where is Stadia available?
Stadia is available to those based in the following countries:
 • Belgium
 • Canada
 • Denmark
 • Finland
 • France
 • Germany
 • Ireland
 • Italy
 • Netherlands
 • Norway
 • Spain
 • Sweden
 • United Kingdom
 • United States
Bron
Let wel op, het gaat niet automatisch omgezet worden in gratis account! Wat dit artikel wel suggereerd. Staat niet in de voorwaarden. En er staat bij het afsluiten "€ 9,99 per maand na de proefperiode en je kunt het abonnement op elk moment opzeggen" en je moet je credit card koppelen...

[Reactie gewijzigd door destroyer6670 op 9 april 2020 11:22]

Dank!
(dat had natuurlijk gewoon in het artikel moeten staan...)
Werkt de betaalde variant al goed ondertussen? Kan me herinneren dat met de release een behoorlijke hoeveelheid problemen aanwezig waren.
'het werkt'.
Het is uiteindelijk wat je basispunt is, hoe je naar dit geheel kijkt. Ik heb al die games ze de hebben al, zie geen reden om de game nog een keer te kopen om dat streamend te kunnen spelen (terwijl ik bv ook zelf van m'n eigen PC kan streamen, of een dienst als Shadow neem waar ik gewoon mijn eigen steam games op kan installeren). Er zijn games die bv cross-saving of zelfs semi-cross play ondersteunen (destiny 2 doet cross save, division dacht ik PC crossplay).

Grafisch is het 'ok', denk net geen niveau XBX, absoluut geen niveau PC (leuk die 4k, maar dat is je stream, pure marketing omdat er volgens mij geen enkele AAA game native 4k draait), maar het is simpel en toegankelijk. Browser, mobiel, chromecast, het werkt gewoon zoals het moet, al ben ik vaak een M/B speler en ben je sneller aangewezen op de browser versie.

Maar, en dat is het grote persoonlijk aspect, de latency is aanwezig. Het is marginaal, mensen op een console met een trage TV zullen het niet eens merken, en veel games raak je er best snel aan gewend, maar het is op z'n tijd behoorlijk irritant. Maar heb je verder geen degelijke PC, geen interesse in een console, werkt het gewoon prima. Goed, stabiele lijn is een redelijke pre, mijne is dat niet en is op z'n tijd irritant (tot soms freezes aan toe).

Ze moeten wel nog wat features toevoegen die zouden komen, mis zelf het makkelijk platform van PSN en XBL voor party en headset, maar kan gewoon ingame en anders een voicechat werkt ook prima. Ondersteuning van mods, edits, of aparte hardware is er nog niet (mijn TX werkt bv niet bij The Crew).

Ik heb zelf geen abbo meer, heb de maanden pro kunnen spelen, zooitje doorverkocht, ik heb 2 consoles, een aardige PC, het is niet iets voor mij. Maar zoals ik aan begin zei.. 'het werkt'.
Plus, als je ze (voor de tweede keer) op Stadia koopt, zijn ze enkel daar geldig, en zonder Stadia bezit je de games niet.
Maar dat is officieel gezien met andere platformen ook niet. Je hebt een licentie en die kunnen ze intrekken. Daarbij komt dat zoals bij fallout 76 gebeurt je bethesta account kan linken aan steam en op die manier ook fallout 76 krijgt op steam.

En zijn genoeg mogelijkheden voor google mochten ze willen stoppen het ook kan zonder echt schade op te lopen. Maar dan moeten ze wel willen.
Hoezo geldt dat ook bij andere platformen. Misschien dat je het anders bedoeld, maar als ik Doom koop voor de Xbox, is dat spel gewoon van mij. Ik heb een disc die ik in mijn Xbox kan doen. Dan kunnen ze die niet ineens van mij afpakken.
9/10 games hebben data nodig van xbox dan wel Sony servers nodig. En lees op internet hoevaak er toch even snel contact gelegt wordt met serverd. Zijn die offline kan je vaarwel zeggen. Teven zij ik officieel gezien. Als in ze kunnen het intrekken wanneer ze willen. Zal niet zo snel gebeuren. Maar ze kunnen het wel.
9/10 is overdreven en dat er data verkeer is tussen de console en de servers van de fabrikant/developer/publishers betekent niet dat dit vereist is. Voor online co-op/multiplayer is het uiteraard logisch dat je een netwerkverbinding nodig hebt. Populaire Stadia spellen als Tomb Raider en Doom kan ik prima offline spelen.

Er zijn inderdaad spellen die je forceren om een verbinding te hebben, als dat de helft is dan is veel. Hierbij zie je ook dat developers afstappen van die eis zoals EA heeft gedaan met de laatste Need For Speed game die in tegenstelling tot zijn voorgangers geen internetverbinding vereist.
En toch lees je heel vaak dat er hier en daar een error komt omdat er geen internet verbinding is. Soms heeft je console niet de juist versie. En was er geen ruimte meer. En dan moet je eerst een game kopen/hebben die dat wel weer heeft. Voor je veder kan met installeren.(AC:odessy) is daar 1 van. Soms gaat het goed. Maar de praktijk leert dan het echt zonder internet te hebben best lastig is om zonder zorgen te gamen.
Soms heeft je console niet de juist versie....
En dan moet je eerst een game kopen/hebben die dat wel weer heeft. Voor je veder kan met installeren.(AC:odessy) is daar 1 van
Ik snap eerlijk waar niet wat je hiermee bedoeld.
En was er geen ruimte meer.
Staat los van de internetverbinding :? Op mijn camera kan ik ook geen foto's meer maken als de geheugenkaart vol is. Net zoals ik op mijn console geen game kan installeren wanneer de disk vol is. Internet of geen internet veranderd daar niks aan.
Wat ik bedoelde is niet genoeg ruimte op de disk om ook een nieuwe OS update er bij te doen. Die weer nodig is om de game te installeren.

AC odessy intalleren op een oude versie van de ps4 lukt niet zonder internet. Of een game die de nieuwere versie op de disk heeft.
Heb je links of iets van bewijs dat AC odyssey een connectie vereist om te installeren op een PS4 met oude firmware? Meestal hebben games de benodidge firmware versie op disk staan maar er kunnen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.
Wat ik bedoelde is niet genoeg ruimte op de disk om ook een nieuwe OS update er bij te doen. Die weer nodig is om de game te installeren.
Je kan altijd ruimte te kort komen, dan is het simpelweg een kwestie van extra opslag bij prikken via bijvoorbeeld USB of de interne schijf te vervangen door een groter exemplaar. Maar nogmaals, dit heeft weinig met een internetverbinding te maken.
Ik heb het niet over op de ps4 zelf. Maar op de disk van de game. En nee ik heb daar geen bewijs van maar kwam er helaas wel achter toen ik op de camping wou gamen.
Dan ben jij zelf dus het bewijs ;)

Dank voor het delen, was jouw situatie oprecht nog niet tegengekomen.
Die disc bevat de game/installer, maar die game kun je alleen onder licentie spelen. Als die licentie niet meer geldig is, vervalt je recht om het spel te spelen, of als het online wordt geverifieërd vervalt zelfs de mogelijkheid om het te spelen zonder te cracken.
Red Dead Redemption is zo even een voorbeeld wat mij te binnen schiet (ook gezien dat een spel is die ik zelf voor de Xbox heb). Maar ik kan de singleplayer nog steeds spelen, ook wanneer ik geen internet heb.
De Stadia dienst vervangt ook hardware. Als morgen uw xbox stuk gaat of je verkoopt hem dan kun je uw games ook niet meer spelen.
Als morgen het internet eruit ligt kun je ook niet spelen.

En tevens kan ik bij de verkoop die games ook verkopen.

[Reactie gewijzigd door TheHeavySoldier op 9 april 2020 14:22]

Dat is hetzelfde bij andere platformen. Als je een game via Steam koopt, heb je Steam nodig om het te spelen.
Klopt, maar Stream kost geen geld, en kan je gewoon lokaal spelen zonder concessies. Bij Stadia ben je gebonden aan het streaming systeem van Google, en als daar de abbo prijzen op een gegeven moment stijgen, kan je niet anders dan mee gaan.
Stadia is dus ook gratis te gebruiken, daar gaat het artikel over. Het enige verschil is dat je de games streamt, en zo niet zelf de hardware aan hoeft te schaffen. Je bent dan wel beperkt tot 1080p, maar voor games via steam heb je wel een goede gamepc nodig om op 4k te spelen. Als je zo'n pc vergelijkt met de kosten voor Stadia om wel op 4k te spelen, ben je met zo'n pc toch al meer dan 8 jaar verder voordat je de kosten eruit hebt.
Vergeet niet dat blijkbaar in veel gevallen de 60 fps niet gehaald wordt op stadia (ik ga even uit van wat ik hierboven lees), en de resolutie wordt ook vaak niet gehaald (vaker hier op frontpagina gestaan).

Als 30 fps genoeg is en de resolutie ook wel wat omlaag kan dan hoeft die "4k pc" ook niet zo duur te zijn. Als mensen het hebben over dat een 4k pc duur moet zijn dan zit daar een onuitgesproken eis achter dat alles op ultra moet en de framerate niet onder de 60 mag zakken.
Als 30 fps genoeg is en de resolutie ook wel wat omlaag kan dan hoeft die "4k pc" ook niet zo duur te zijn. Als mensen het hebben over dat een 4k pc duur moet zijn dan zit daar een onuitgesproken eis achter dat alles op ultra moet en de framerate niet onder de 60 mag zakken.
Als je de resolutie omlaag zet is het dus geen 4k meer. Dan kun je beter een goedkopere pc kopen die 1080p goed aan kan. Als je op 4k wilt gamen is het heus geen onuitgesproken eis dat alles op ultra moet, de framerate op 60fps zou fijn zijn, maar 4k op 30fps is ook prima te doen.
Mijn punt is dat je met Stadia Pro best goedkoop uit bent vergeleken met een goede game pc die hetzelfde aankan. Daarbij ga ik natuurlijk wel uit van het feit dat je 4k op 60fps kan gamen, en je hebt natuurlijk wel een stabiel en snel genoeg netwerk nodig. Als je af en toe die 4k op 60fps niet haalt is dat niet direct een ramp, dat zou wel het geval zijn als je wel een gamepc hebt die dat aan moet kunnen.
Ja, maar dat is dus niet zo, lang niet alles op stadia loopt op 4k 60 fps. Dat is mijn hele punt.
Nee, maar we hebben het over een platform wat een paar maanden uit is. Kijk over een jaar eens als ontwikkelaars meer met vulcan overweg kunnen hoe de spellen er dan uit zien. Als ik nu naar division 2 kijk speel ik hem honderd keer liever op stadia dan op mn ps4.
Tsja, kosten om 4k te krijgen op je PC gaan elke dag omlaag maar over een paar jaar kan je zonder Stadia Pro nog steeds je spellen maar in maximaal 1080p spelen, ondanks dat je evenveel (of soms meer) hebt betaald voor die games als op andere platforms.

Nou is het mogelijk dat ze ergens in de toekomst de max resolutie van Base gaan aanpassen maar daar is in elk geval nog geen woord over gezegd en hun hele abonnementsstructuur draait om verschillen daartussen dus tot 8k een haalbare optie is om Pro 8k te maken zit zo'n jump er waarschijnlijk niet in.
Ik weet niet hoe lang het gaat duren voordat 4k gaming wat gaat worden op een pc van <1000 euro, maar dat duurt nog wel even denk ik. Als je 5 jaar doet met Stadia Pro, ben je ongeveer 600 euro kwijt aan het abonnement, en daarmee heb je na die 5 jaar denk ik nog steeds geen pc die fatsoenlijk speelt op 4k.
Stadia draait zelf ook niet fatsoenlijk 4K en presteert regelmatig slechter dan vele malen zwakkere hardware (XB1X).

Claimen dat je nu geen PC kan kopen voor <1000 die fatsoenlijk 4K draait terwijl Stadia dat zelf op dit moment ook niet doet is een dan ook kul argument.

En gezien consoles dit jaar een grote sprong maken waarmee de lowest common denominator een stuk sterker wordt kan Stadia het qua prestaties nog knap lastig krijgen. Stadia's servers kunnen uiteraard geüpgrade worden maar dat zal ook niet al te frequent gebeuren vanwege de bijhorende kosten voor Google.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 9 april 2020 12:51]

Dat is natuurlijk geen zinnige vergelijking om enkel '4k' te vergelijken tussen Stadia en PC en dan toch de volledige kostenplaatjes naast elkaar te zetten.

Even naast het feit dat je veel meer kan doen dan enkel gamen met een PC ben/heb je met Stadia:
 • 1 winkel waar je je spellen kan kopen (walled garden). Op PC heb je veel concurrerende winkels waardoor je niet alleen vaker een game on sale zal vinden maar ook vaak goedkoper. Daarboven op heb je nog bundels en veel games die gratis weggegeven worden (en die niet alleen met een sub gespeeld kunnen worden). Als je regelmatig games koopt maakt dit alleen al heel veel uit.
 • Gelimiteerde framerate. Op Stadia is het 30fps of 60fps. Dat is het. Op PC zijn we al vaak 100+ aan het spelen en ja net als met 30 vs 60 is dat echt wel een verschil.
 • Grafische instellingen zijn grotendeels fixed. Veel mensen passen graag FOV aan of zetten Motion Blur uit bijvoorbeeld.
 • Afhankelijk van stabiel internet
 • Afhankelijk van derde partijen (Stadia/ISP/Netwerk admins op je werk etc)
 • Geen tweaking/modding behalve als het door het game zelf aangeboden word (en laten we eerlijk zijn, dat betekent microtransactions zoals je bij Bethesda kan zien)
 • Geen cheating. Ja voor multiplayer is dat absoluut een plus maar ook in single player gaat het niet mogelijk zijn terwijl veel mensen daar toch een plezier uit halen
 • Geen community bugfixes/patches/workarounds. (bijvoorbeeld, laatst was Tropico onspeelbaar op 29 Nov. Oplossing was simpel, datum aanpassen naar een andere dag)

[Reactie gewijzigd door Pheace op 9 april 2020 13:44]

En zodra die gratis tier weg valt? (Stadia blijkt later bijvoorbeeld duurder om te onderhouden) Dan ben je gewoon de sjaak en mag je gaan dokken. (Buiten de games die je al betaald hebt)
Zoals ik in mijn reactie al aangaf, de betaalde versie is ook nog vrij goedkoop. Dan moet Google de prijzen natuurlijk niet teveel ophogen, maar als je van die 10 euro per maand uitgaat is het dus nog steeds goedkoop. Bij Stadia betaal je dan voor het abonnement per maand, bij een gamepc die ook 4k@60fps aankan betaal je meestal in 1 keer voor die pc.
En dan moet die pc ook wel eens geüpgraded worden (na een aantal jaren bijvoorbeeld een nieuwe videokaart om nieuwere games aan te kunnen), terwijl je bij Stadia niet die extra kosten hebt, tenzij Google dus besluit om de prijs op te schroeven.
Ik snap je heel goed hoor, ik heb ook geen game PC, ik gebruik slechts de PS4. Maar met termen als "niet teveel ophogen" "tenzij Google dus besluit om de prijs op te schroeven".

Daar zit een beetje het risico factor in. Je betaald nog steeds de hoofdprijs voor de games (zelfs voor oudere games), en in de reviews (o.a. Linus) was de kwaliteit van Stadia (4k@60fps) niet wat het beloofd was.
Nou dat ligt er helemaal aan of je een spel in de aanbieding koopt of niet. Laatst division 2 (€10) en assassins creed odyssey (€30 met season pass) gekocht in de pro deals en ik vond nou niet dat ik daar de hoofdprijs voor betaald heb.
Prima samenvatting, maar je bent op sommige punten wel iets negatiever dan nodig is.

Er zijn genoeg games op Stadia beschikbaar die op native 4K draaien (Metro: Exodus, AC:O, Shadow of the Tomb Raider, Borderlands 3, Grid, MK11, Wolfenstein: Youngblood + nog enkele minder bekende titels).

Dat van die latency blijft toch persoonlijk. Ik game al zo'n 20-25 jaar voornamelijk op PC en heb ook veel twitch shooters gedaan (granted, nooit op niveau, altijd recreationeel); de latency op Stadia is voor mij geen probleem.

Stadia is inmiddels m'n main gaming platform geworden en ook m'n vriendin maakt er dankbaar gebruik van. Native PC games speel ik al minder en de Switch staat redelijk stof te happen.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 9 april 2020 00:49]

Native 4K op medium/low settings met 10fps waarschijnlijk. Volgens mij draaien de meeste AAA games momenteel op 1440p op 30fps of 60fps. Aangezien de PS4/XBX hier nu al moeite mee hebben, console zijn over het algemeen toch al 'beter'/'sneller' dan streamen? (of Stadia heeft een gigantische update gehad waar ik het nieuws niet van heb meegekregen)

Niet dat 1440p slecht is, maar dat is nog geen 4K.

Heb je eventueel een link waarom het bevestigd is dat de door jou genoemde games ook echt native 4K draaien? Daar ben ik wel benieuwd naar namelijk.


Ok, blijkbaar is er al een aantal dat al wel draait op 4K 30fps (en zelfs AAA op 4K 60fps). Ik ben hier positief verbaasd over. Dan zal het niet extreem lang meer duren voordat Stadia de console's voorbij streeft en ook een kwalitatief goed alternatief is voor pc-gaming.

Hoewel ik nog steeds van mening ben dat je met een high-end pc het maximale eruit kunt halen, niet alleen in kwaliteit, maar ook keuze mogelijkheden en uitbreidbaarheid.
Wil je toetsenbord muis en ps/xbox/3rd-party controller gebruiken, geen probleem, wil je een oud spel spelen die nog op tape/floppy/cd/dvd staat, geen probleem.

Aan de andere kant wordt dit steeds een mooier alternatief voor mensen die geen zin (of geld) hebben om continue de nieuwste hardware aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 10 april 2020 09:30]

Minder dan 30fps krijg je op Stadia sowieso niet.

Ik ga ze niet allemaal voor je opzoeken; maar hier is een user-gemaakte site met een res/fps-overzicht per game, gebaseerd op de best beschikbare gegevens (o.a. user input en tests van Digital Foundry)

https://stadiagamedb.com/

Stadia lijkt momenteel grofweg on par met de Xbox One X/beter dan de One S. Uiteraard is er verschil per game.
Ik zie daar maar 9 games waar 4k60 bij staat, waarvan er maar 2 a 3 zijn die ik niet onder de noemer simpele game (in de zin van niet grafisch uitdagend, meestal indie) zou scharen. Eerlijk gezegd vind ik die site dus eerder een heel sterk argument dat je echt geen dikke 4k gaming moet verwachten op stadia.
De discussie ging over al dan niet 4K, en dat zijn er 15. Daarnaast staan er nog 12 op unknown, die kunnen prima ook 4K zijn.

Ik game lekker dik 4K op Stadia!
En het is je gegund hoor :) alleen ik vind de inschatting dat het dus niet niveau pc is best op zijn plek.
Maar ik zie dat hij ook zei dat er geen AAA titels op 4k zouden draaien en dat lijkt dan inderdaad niet te kloppen.
Mooi :)

Het is zeker niet op high end PC niveau, maar dat zou ook echt bizar zijn. Kijk maar maar de prijzen van Shadow voor een 4K-systeem.

Wilde oorspronkelijk inderdaad vooral even nuanceren dat er wel daadwerkelijk 4K-content aanwezig is.

Er is veel misinformation rondom Stadia en ik zou het jammer vinden als mensen daardoor geen goede/eerlijke afweging kunnen maken om het wel of niet te proberen.
Over de latency: Je zegt dat je geen stabiele lijn hebt. Bedoel je dan je eigen internet verbinding?
De betaalde variant werkt vanaf dag 1 perfect. Er is vooral door mensen die het niet kennen negatief over gedaan. Ik vind het ideaal. Ik speel nu op chromecast en pc chrome browser. Ik kan stoppen op de één en verder op de ander.
Met de betaalde variant is technisch niets mis. Alleen bepaalde features zijn later uitgerold dan bij introductie beloofd.
zelf heb ik geen enkel probleem ervaren, dus ja "ondertussen" werkt het goed.
Ja werkt goed. Thuis op de ChromeCast Ultra het beste, maar die twee weken dat ik in het ziekenhuis was ook erg genoten van Stadia met spellen als Steamworld Quest.
Werkt echt perfect, speel van alles..
The crew 2, Division 2(cross play)
Voor mij is het ideaal, omdat ik geen game pc of console in huis heb.
Er is hier zoveel haat richting google van mensen die niet door hebben wat het product nu daadwerkelijk is.

Stadia is console gaming, zonder dat je 600+ euro's neerlegt voor een console. Vind je xbox controller fijner dan stadia of ps4 controller? prima! muis en toetsenbord? werkt.

Waar betaal je voor? 4K 60fps streaming met 5.1 surround.

Wat als je niet meer betaald voor je abonnement? dan ben je je pro games kwijt, maar de games die je gekocht hebt blijven in je lijst staan. Deze kun je gewoon op 1080p blijven spelen. Pro leden krijgen ook extra korting, net als bij playstation plus.

Stadia is geen netflix, het woord streaming komt misschien voor maar dit heeft niks met netflix te maken. Je moet het zien als een console waarvoor je niet voor de hardware betaalt.

En ja, stadia is nog niet perfect, maar dat was precies hetzelfde bij xbox en ps4 na de launch. Je ziet hetzelfde gezeur a la niet genoeg games, en heeeeeeel veel ''reviewers'' die de dienst nog nooit aangeraakt hebben. 80% van de comments die negatief zijn hebben nog nooit stadia getest, en men hoeft ook echt niet over te stappen naar stadia, en niet iedereen zal het een mooi product vinden, maar als je gaat lopen klagen hoe shit de dienst is probeer het dan zodat je het in iedergeval kunt onderbouwen.

Zoals ik zelf aangeef: het is nog niet perfect, google heeft beloftes gemaakt die ze nog moeten nakomen, maar het is echt een top product voor mensen die geen dure hardware willen aanschaffen.
even een aanvulling wat mij heeft doen stoppen stadia te gebruiken, je betaald voor 60 fps 4k echter zijn vrijwel alle games (tot op heden) capped op 30 fps op 4k. Daarnaast als je een verouderde gpu hebt zul je ook geen "4k" ondersteuning hebben op 1440p, althans dat probleem zit ik mee (gtx 970). Daarnaast werkt een xbox controller niet op chrome cast ultra en dus ben je alsnog verplicht de stadia controller te gebruiken..

maar wat je zegt; het is nog niet perfect máár het werkt wel sinds dag 1 dat ik hem heb. Het jammere is dat 4G (nog?) niet ondersteund wordt :)
Ik heb voornamelijk het gevoel dat ik Pro betaal voor het geheelpakket: 4K, 5.1 geluid, gratis games en game-aanbiedingen. Maak zelf ook geen gebruik van 5.1 geluid maar vind het nog steeds een goede deal. Als je enigszins regelmatig een game in de sale koopt (of af en toe de gratis spellen speelt) is die 10 eu/maand me dat alleen al waard.

Maar goed, dat verschilt per persoon.

Inderdaad jammer dat de GTX970 geen VP9 decode ondersteunt, hierdoor ga ik toch upgraden naar een 1660S om Stadia in 4K te kunnen spelen. Beetje backwards, maar soit.
Ik heb heus geen 600 euro console nodig om 7 jaar oude games te spelen waarvoor je de volle pot betaalt.

Ik weet dat google hier promo accounts heeft, maar dit is een beetje belachelijk.
Ik vind t wel mooi dat er een paar oude games tussen zitten en dat je doet alsof alles 7 jaar oud is. Vooral omdat de oude games gratis bij het pro abbo weg gegeven werden, Of met dikke korting in de pro deals verkocht werden

[Reactie gewijzigd door Azoth1986 op 12 april 2020 23:42]

Leuk verhaal maar waar haal je die 600+ euro voor console gaming vandaan? Speculatie over de prijs van de nieuwe generatie aan het eind van het jaar?

Op dit moment heb je al een tijdje voor minder dan 300 een Xbox one x met een paar games er bij. Speculatie over de nieuwe consoles lijkt me voorlopig nogal zinloos, vooral omdat de huidige consoles de komende paar jaar nog zeker goed mee zullen gaan.
Daarnaast biedt stadia denk ik ook niet de kwaliteit die je van de PS5/Xbox Series X kan verwachten. De huidige kwaliteit is hoogstens gelijk aan de PS4Pro/XboxOneX.

Nog steeds lijkt me het een prima deal hoor, voor de mensen die casual gamen en daardoor dus niet heel veel geven om kwaliteit en input lag.

Wat echter door sommigen over het hoofd gezien wordt is dat je nog steeds een apparaat nodig hebt waarop je de game streamt. Ja, veel mensen hebben al een chromecast bijvoorbeeld, maar er is ook een grote groep die dat niet heeft, en dan zit je dus aan iets meer dan €100 aan instapkosten voor de controller + chromecast.

Eind dit jaar zijn zowel de originele vorige generatie als de 'pro' versies van de vorige generatie voor een prikkie te koop (speculatie, maar ik denk dat de Slim versies naar €150 zullen zakken). Vooral nu er veel mensen zijn geweest die voor de quarantaine een console hebben gekocht, en die die mogelijk daarna weer zullen proberen te verkopen.

Die 'casual gamer' zal dus wel heel veel moeten geven om het 'play anywhere' gedeelte om dit te overwegen. Je mist er namelijk wel de goedkope tweedehands markt mee.
Ja dat denk ik ook maar ik heb geen eigen ervaring met stadia dus wou daar niet over beginnen omdat hij net klaagt over mensen die geen eigen ervaring hebben :+

En ja, de goedkoopste Xbox one is afgelopen november/december al onder de 100 geweest.
Maar ik moet dus wel een controller en Chromecast ultra hebben. Dat kost ook geld... En een PS4 is geen €600+ ? Volgens mij rond de €400. Laat staan dat je er een 2e hands koopt.
PS4 Slim is tegenwoordig nog maar €200-€225 (iets meer als gevolg van de quarantaine). De PS4 Pro zit rond de €300 of daar iets boven.

Dus het verschil is nog kleiner.
Voor mensen die geen hardware willen aanschaffen maar wel de volle pond willen betalen voor oude games. Als je een beetje oplet kan je vaak al een Xbox One aanschaffen voor minder dan €100. Dat heb je er snel uit.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan die gratis variant nergens vinden op de Stadia site :?
Er staat ook in het stuk dat het 48 uur kan duren voor het voor iedereen beschikbaar is.
https://stadia.google.com/setup

De pagina vraagt om een code, maar ik kon gewoon doorklikken zonder iets in te vullen

[Reactie gewijzigd door FakeTruth op 8 april 2020 20:06]

Vraagt om een early access code bij mij :'(
Je kunt gewoon doorklikken zonder die code in te voeren
Dan stuurt ie me naar het the stadia setup pagina, daar zit een early
Access code bij.
Bij mij werkte het 8)7
Misschien is het een iOS issue met de app. Ik zal later even proberen met een laptop.

Thanks iig :)

[Reactie gewijzigd door escalate op 8 april 2020 20:04]

Bij mij werkte het ook
Kan tot 48 uur duren voordat het beschikbaar is voor iedereen...
-anderen postten al hetzelfde-

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 9 april 2020 09:32]

Maar dan kom ik niet in de gratis variant terecht, gewoon 2 maand proef en daarna automatisch 9,95. Die je vantevoren wel kan opzeggen. Wel je creditcard koppelen..
Wat ik van Stadia begrepen heb is dat 'gratis' helemaal niet gratis is, maar de tegenhanger van het abonnement.
Bij de gratis versie hoef je dus geen abonnementskosten te betalen, maar in de plaats daarvan koop je de game.
Ik had hetzelfde probleem, alleen wanneer ik het via de app probeerde lukte het wel
Tnx voor de tip! Via de Stadia app (in mijn geval op Android) is het wel gelukt :) :)
klikken op "schrijf nu" @Tijs Hofmans (SIC) en instructies volgen
En zijn er games die je kunt spelen zonder ze aan te schaffen? Wil het wel proberen maar niet meteen een game kopen.
2 maanden gratis Pro staat er. Dat betekend dat je nu al direct 9 games kunt claimen en spelen.

Dus gewoon zo proberen. Het is 'verstandig' om hoe dan ook alle Pro games te claimen waar je kunt. Mocht je later toch een abonnement nemen dan zijn ook de eerder geclaimde games weer beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 8 april 2020 21:31]

Dus als ik nu per 9 juni de trial opzeg en bijvoorbeeld in november weer een abonnement op Stadia Pro neem, dan staan mijn gratis-bij-Pro-games die ik vandaag heb geclaimd gewoon weer klaar?
Ja, die zijn er dan weer.
Waarom noemen ze zoiets 'Stadia'?
Dat betekent toch heel iets anders?
Veel mensen hebben ook al gezegd dat google gaming (GG) een betere naam zou zijn, maar dit is de officiële reden:

''Stadia works atop YouTube's functionality in streaming media to the user, as game streaming is seen as an extension of watching video game live streams, according to Google's Phil Harrison; the name "Stadia", the Latin plural of "stadium", is meant to reflect that it is a collection of entertainment, which the viewer can choose to sit back and watch, or take an active part in.''
Kijk, dat 'makes sense'. _/-\o_
Denk dat ze bij Google bedacht hebben dat iets een goede naam geven alleen belangrijk is als je verwacht dat je het ook echt voor een lange tijd gaat ondersteunen ;)
Stadia kost echt bakken met geld voor google, onderschat dat niet. Het is nu echt nog niet winstgevend.
Daarom zeg ik, het is hoogst twijfelachtig of het wel een lange termijn gaat blijven bestaan.
ik verwacht van wel, de timing (ondanks dat veel mensen zeggen van niet) is echt heel goed. Ze hebben 1 jaar om alles uit te werken en een goede games library op te bouwen. Zodra de ps5 en de Xbox uitkomen komt het moment van de waarheid.

Mensen hebben dan 2 keuzes: je koopt een console voor 600+ euro, of je koopt de game op stadia en je kunt meteen spelen. Ik denk toch dat er veel mensen zijn die voor optie 2 kiezen. Het is makkelijk.

Maar ben ook erg benieuwd naar de concurrentie. Ik vind stadia super, maar zou heel graag xcloud en de amazon variant willen testen.
Met hoe slecht Stadia is gestart voelt dit meer als een desperate move om toch mensen aan de platvorm te krijgen. Xcloud en PSNow/RemotePlay doen het in mijn ogen veel beter en hebben veel meer ervaring met games.

Ook zijn dit de enige Android telefoons waar de service momenteel voor werkt:
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy S8 Active
Samsung Galaxy Note8
Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy Note9
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10E
Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy Note10
Samsung Galaxy Note10+
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20+
Samsung Galaxy S20 Ultra
Razer Phone
Razer Phone 2
ASUS ROG Phone
ASUS ROG Phone II

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 8 april 2020 19:47]

Volgens mij was het vorig jaar al bekend dat ze in 2020 een gratis variant zouden gaan uitrollen.
Gratis... Hoezo gratis? Je kunt helemaal niet gratis aanmelden... Heb net geprobeerd om me "gratis" aan te melden. Maar zonder een betaalmethode te selecteren waarbij ze zonder toestemming zelf geld af kunnen schrijven kun je je echt niet aanmelden! Ik heb Ideal geselecteerd maar die betaalmogelijkheid is niet beschikbaar. Je kunt alleen aanmelden met creditcard PayPal of met een tegoedkaart die voldoende saldo heeft voor minstens nog 1 maand stadia. Dus je moet eerst 10 euro tegoed kopen om vervolgens "gratis" 2 maanden stadia te kunnen gebruik. Er is helemaal niks gratis aan
Een basis account is gratis. De PRO variant kan je 2 maanden gratis krijgen als je betaalgegevens opgeeft.
Nee, wat u schrijft is onjuist.
Het is wel degelijk mogelijk om een gratis account aan te maken. Er dient wel betaald te worden voor games. Maar aanmelden kan wel degelijk gratis (net gedaan).
Het klopt wel wat @sygys zegt, maar dat is via de website. Als je de app installeert krijg je wel de mogelijkheid om de betaaloptie te skippen.
De definitie 'gratis' is wel betrekkelijk omdat je inderdaad elk spel nog wel even los moet kopen en de prijzen zijn niet mals. Voor mij sowieso geen optie om hier iets mee te gaan doen, maar als je normaal al veel geld uitgeeft aan losse spellen is het misschien iets.
Het had er gelijk moeten zijn en niet nu met een actie om 2 maanden pro gratis te krijgen die je niet moet vergeten af te melden. De gratis variant kun je nu nog steeds niet aanvragen zonder eerst je credit card gegevens achter te laten
Werkt perfect op mijn OnePlus 5t, is wel geroot
Hoe dan, ik heb dezelfde telefoon en t werkt niet. Daarnaast zijn one plus modellen allemaal niet gesupport als ik Google mag geloven
Je kan Google chrome openen in desktop mode, of deze mod installeren: https://www.xda-developer...a-any-android-smartphone/
+1Anoniem: 1350842
@Nimac918 april 2020 20:15
Alleen het maakt in die zin minder uit op welke telefoons je het kunt spelen tov. bijvoorbeeld xCloud omdat het niet alleen op een telefoon te spelen is.

Daarnaast was het al lang bekend dat er een gratis variant kwam, en is dit meer een toevallig 'mooie' kans om de pro promotie aan te bieden als extraatje. Ik vermoed dat het plan altijd al was om de eerste maanden pro gratis te maken, aangezien dat is hoe je mensen binnen krijgt. Het werkt namelijk net als PS Plus waar je iedere maand een aantal games kunt claimen en die gratis kunt blijven spelen zolang je abonnement loopt.
Of je speelt het dus via je browser op je pc, onze intel nucs hebben geen fatsoenlijke gpu's, maar via stadia konden we perfect destiny2 spelen.
Heb je niet zo'n controller nodig wil je goed gebruik kunnen maken van stadia? Wanneer komt die op de markt?
Controller is al op de markt. Pas nog een 2e aangeschaft.

Verder kan gamen gewoon met toetsenbord/muis of een andere controller.

Het werkt wel echt het beste met een Chromecast Ultra en dan heb je wel een Stadia controller nodig (op dit moment)

[Reactie gewijzigd door 12345j op 8 april 2020 20:45]

Thanks! Bij tweakers zie je het gerelateerde product zonder bekende prijzen, vandaar dat ik dacht dat hij nog moest uitkomen.
je kunt alles in principe gebruiken. Ps4 of xbox controller, zolang het een usb controller is. muis en toetsenbord werkt ook, alleen als je netwerk wat minder stabiel is dan merk je dit meteen.
Ik wordt elke keer doorverwezen naar een site waar ik het starterspakket moet kopen. Mis ik iets?
Wel kan het tot 48 uur duren voor het proces voor alle gebruikers uitgerold en beschikbaar is
Dat probleem had ik ook. Ik kreeg de tip het via de (Android) app te regelen. Dat werkte inderdaad perfect :)
Ik vind het bij elk nieuwsbericht telkens zo vreemd dat er vermeld wordt dat je bij de Pro (betalende) Stadia versie de game Destiny 2 krijgt.
Dit spel is namelijk sowieso Free-To-Play.
Krijg je het dan niét bij de gratis versie van Stadia? Hoe zit dat juist?
Je krijgt Shadowkeep en Forsaken erbij. Die zijn niet free-to-play.
Alleen de basis game is gratis dacht ik, al de uitbreidingen niet, ik weet niet of je die er dan ook gratis bij krijgt bij Stadia.
Krijg je er gratis bij als het goed is. hoef je niets voor te betalen.
En tevens 60fps ipv 30 zoals op de consoles.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee