Google Stadia Controller Review

Linksquest
1 februari 2022, laatste update op 1 februari 2022, 1.739 views Product gekocht

Google Stadia Controller

Pluspunten

• Werkt Snel
  • Ligt prima in de handen
  • 3,5 mm jack aansluiting
  • Opladen via USB C
  • Screenshots snel kunnen maken
  • Google Assistent

Minpunten

• Geen Bluetooth verbinding mogelijk
  • Accu slechts 10 uur
  • Prijzig.

Om Google Stadia te kunnen gebruiken heb je niet per se de officiële controller van Google nodig, maar deze werkt natuurlijk wel het pretigste voor dit platform. Maar in deze review wil ik het niet hebben over de service, maar over de controller. Hoe ik deze vind laat ik in deze review weten.

Controller algemeen

Toen ik de controller voor het eerst zag, had ik het idee alsof het een goedkoop plastic product zou zijn, maar als je hem eenmaal vast hebt, dan denk je er meteen anders over. De controller voelt stevig en degelijk aan. De controller heeft een beetje de indeling van de Playstation controller, en daar bedoel ik dan meer de plaats van de analoge sticks, de knoppen indeling heeft hij weer meer weg van de Xbox controller. Je zou kunnen zeggen, Google heeft een beetje het beste van 2 werelden gepakt. De Rumble functie is perfect, niet te hard en niet te zacht, het reageert snel en goed.

Knoppen

Ik zei het net al, de knoppen combinatie heeft hij veel weg van die van de Xbox, maar buiten de actie knoppen, heeft hij ook nog 4 andere knoppen. 2 knoppen heeft een standaard functie, die je kunt vergelijken met de vroegere Start en Select toets, maar die andere 2 hebben een andere functie. Zo dient eentje voor het maken van screenshots, beetje vergelijkbaar met wat de Xbox Series controller doet. Persoonlijk vind ik die wel heel handig, komt altijd goed van pas voor als je snel een screenshot van iets wil maken. De andere knop roept de Google Assistent op, deze kun je gebruiken om de Assistent een vraag te stellen, hiervoor heb je wel een Headset nodig.

Verbinding

Toch werkt deze controller net iets anders dan de meeste controllers, en dat heeft te maken met de verbinding. De meeste controllers maken gebruik van Bluetooth of een GHZ-verbinding, maar deze Stadia controller maakt verbinding via Wi-Fi. In de praktijk moet ik heel eerlijk zeggen merk ik er geen verschil van, en dat is maar goed ook. Mocht je de controller anders willen gebruiken, dan kan dat alleen via de kabel. Gewoon de kabel via een USB aansluiting op de PC of Laptop werkt perfect.

Accu

De controller heeft een ingebouwde accu, deze kun je met de bijgeleverde USB C kabel opladen. De accu gaat tussen de 10 en 12 uur mee, maar dat verschilt ook een beetje per game. Nu zou je denken dat het misschien kort is, maar vergeleken met die van de Playstation 4 is het prima. Het verbruik van de controller ligt tevens ook nog hoger omdat hij verbinding moet blijven maken met de Wi-Fi, en dat vraagt wat meer stroom. Gelukkig kun je de controller tijdens het laten gewoon blijven gebruiken.

Headset

Mocht je een headset willen gebruiken, kan dat heel makkelijk via een 3.5 mm jack aansluiting onderaan de controller, dit kunnen gewone oordopjes zijn, maar een grote headset, zolang hij maar eindigt met een 3,5 mm jack.

De Stadia is niet de beste controller die ik mijn handen gehad hebt, maar wel een van de betere. Ik vind de Stadia controller best goed in de handen liggen en hij doet wat hij moet doen. Ook bij langere game sessies vind ik hem prima in de handen liggen. Hij maakt snel verbinding en ik heb zo goed als nooit vertraging gemerkt via de Wi-Fi. Ook als je hem via de Wi-Fi op de telefoon koppelt gaat dat heel snel en makkelijk. Prijs van €69,- is misschien wat aan de stevige kant, maar je krijgt er wel zeker een degelijk product voor terug.

Heb jij ook een Google Stadia Controller?

Vraag & Aanbod

Nette en informatieve review...
Leuke review van een naar mijn mening goed product. Vind het zelf de lekkerste controller waar ik ooit meegespeeld heb en stiekem eigenlijk ook wel de mooiste. Durf deze gewoon op tafel te laten liggen hehe.
Dat durf ik gelukkig ook, heb inmiddels al 3 collega's al lekker gemaakt met Stadia en eentje wilt hem deze week gaan aanschaffen, persoonlijk voor bij hem thuis geweest :D
Nadeel vind ik overigens nog wel dat het volledig opladen van de controller lang duurt. 3 tot 4 uur ongeveer.
maar omdat de oplader USB-C is vind ik dat niet erg, ik heb namelijk een lang snoer zodat ik gewoon op de bank kan blijven gamen terwijl de controller oplaadt via het stopcontact naast de bank. :P
Geloof me maar dat mijn PS4, Switch Pro en Xbox Elite 2 controllers niet veel sneller zijn.
Altijd Playstation gespeeld en die controller waren gevoelsmatig wel altijd sneller vol.

Voordeel van de Stadia controller is wel dat die een soort Quick Charge lijkt te hebben. Half uurtje opladen is zo'n 3 uur speeltijd. Maar dat moet ik nog eens testen :D Of misschien dat jij dat wilt doen :P
Als ik het niet vergeet, wil ik dit zeker wel testen, zal het dan in het [Google Stadia] Algemene ervaringen topic met jullie delen. Stuur gerust een keer een reminder
Eens met de conclusie! Ik vind zelf alleen de groene (wasabi) variant nog een tikkie mooier!
Ik zou die een keer in het echt willen zien, lijkt me een mooie kleur, maar soms denk ik op een foto wat een mooie kleur en dan heb ik het product en dan valt de kleur een beetje tegen.
Ik vind dit een heerlijke controller die je lang vast kunt houden zonder last van m'n handen te krijgen. Knoppen zijn goed geplaatst. Dat is wel anders met sommige andere controllers.
Lekker lichte controller!
Headsets kunnen ook via USB-C aangesloten worden, sommige draadloze headsets met USB-C adapter werken er ook op.

Ik heb trouwens echt nooit 12 uur accuduur uit de controllers kunnen halen, 6-8 uur is de max voor mij voor alle 4 de controllers die ik heb. Ongeacht de situatie waar ze in gebruikt worden. Dit is ook wat je terugvind als je naar de ervaringen googled.

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 23 juli 2024 02:19]

Ik geloof je, maar heb toch echt 12 uur eruit weten te halen, misschien dom geluk, maar zal het zeker nog een keer meten.

Dat van die USB C Wist ik dan weer niet, ga ik zeker een keer uittesten, bedankt voor die tip.
De dag dat iemand de controller werkend krijgt via bluetooth wordt dit de perfecte controller. Nu moet je nog kiezen tussen draadloos/Stadia of bedraad/de rest. Of je moet weer een andere controller aanschaffen.