Door Paul Hulsebosch

Redacteur

De staat van cloudgaming

Wat is het aanbod en hoe goed werkt het?

07-08-2018 • 09:16

118

Singlepage-opmaak

LiquidSky

LiquidSky   Logo LiquidSky
Platformen Windows en Android
Bediening 'Meeste controllers' (Dualshock 4 en Xbox One), muis/tobo
Verbinding Minimaal 5Mb/s, aangeraden 20Mb/s
Vertraging 79ms tot 100ms
Prijs $15,- voor 25 uur, $ 25,- voor 120 uur
Systeemeisen Windows 7, Intel HD 4000 gpu, 2GB ram

Naast Sony en Nvidia zijn er, zeker in de VS, kleinere partijen die zich op cloud gaming hebben toegelegd. We hebben ze niet allemaal getest, maar kozen LiquidSky als voorbeeld van deze onafhankelijke spelers. Wat LiquidSky aanbiedt is dus niet uniek, een vergelijkbare dienst kun je ook bij andere spelers krijgen. LiquidSky is misschien geen grote naam, maar het bedrijf wist wel grote spelers aan zich te binden. Zo haalde het 4 miljoen dollar op bij investeerders, waaronder het innovatiefonds van Samsung.

Het leuke van LiquidSky en een aantal vergelijkbare aanbieders is dat je er letterlijk een virtuele pc huurt waar je games op kunt installeren en spelen. Het betreft hier je eigen games, mits ze vallen onder Steam, Origin of Battle.net. Los daarvan kun je een aantal populaire games spelen, zoals Fortnite. Het gaat daarbij om je eigen games.

Als je LiquidSky opstart, zie je een Windows-desktop voor je. Het is de desktop van je virtuele SkyComputer, zoals LiquidSky hem noemt. Op die desktop zie je de snelkoppelingen van Steam en de andere portals. Vanuit die portals kun je de games installeren die je al in bezit hebt, en eventueel nieuwe aankopen doen. Het werkt net als op je eigen pc, al wordt het beeld in dit geval gestreamd. Je kunt je virtuele pc ook als pc gebruiken. Je kunt een internetbrowser openen, al ben je daarbij beperkt tot het gebruik van Chrome. Van Internet Explorer is geen spoor te bekennen. Je kunt ook door je bestanden bladeren en andere programma's gebruiken die onder Windows vallen, zoals de Device Manager.

Zo kun je ontdekken wat er onder de motorkap van je virtuele pc zit. Dat blijkt een Xeon E5-2690 v3 te zijn, die draait op 2,60GHz. Dat is een 12core-processor die gebaseerd is op Haswell-architectuur. Van die twaalf cores blijken we zes virtuele processorkernen te kunnen benutten, mits je althans als Pro speelt. LiquidSky laat je kiezen tussen Gamer en Pro. Als Gamer heb je de beschikking over drie virtuele cores, als Pro dus over zes. Als Gamer heb je daarbij 2GB vram voor de gpu en 6GB ram voor de processor. Als je voor Pro kiest, worden die aantallen verdubbeld en heb je 4GB vram en 12GB ram. Uiteraard betaal je als Pro meer dan als Gamer. Volgens LiquidSky is Gamer genoeg om 'de meeste games' te kunnen spelen. Denk daarbij aan League of Legends, Diablo III en World of Warcraft. Voor zwaardere games als Destiny 2, Far Cry 5 en Rise of the Tomb Raider raadt men Pro aan.

LiquidSkyLiquidSky

De gpu van je virtuele pc is een Grid M60-8Q, die vergelijkbaar is met een grafische kaart als de Nvidia GTX 980. Vreemd is wel dat de grafische kaart tijdens onze test draaide op een verouderde driver. Versie 370.16 bleek geïnstalleerd, terwijl versie 398.82 op dat moment al was vrijgegeven. Helaas kun je de drivers niet zelf bijwerken.

Dat is jammer, want het leverde problemen op bij sommige games. Zo konden we Wolfenstein II wel installeren, maar kregen we bij het opstarten een waarschuwing over die verouderde drivers. Toen we de game toch probeerden te spelen, bleek de belichting stuk, waardoor de levels veel te donker waren. Gelukkig hadden de overige games die we uitprobeerden geen problemen met de oude drivers. Ze draaiden meestal vrij soepel, vooral doordat de resolutie niet hoger kan worden ingesteld dan 1080p. Verder kun je in elke game de grafische settings naar eigen wens instellen.

Snelheid

LiquidSky is helaas aan de trage kant. Als we meten hoeveel vertraging het streamen oplevert, scoort LiquidSky slechter dan concurrent Nvidia, en soms ook slechter dan Sony. Opvallend was de vertraging die het spelen van Dead Cells opleverde. Dit is een in grafisch opzicht niet al te zware side scroller waarbij steeds maar weinig van het level in beeld wordt gebracht en waarbij dat beeld ook nog eens uit grove pixels bestaat. De stream van LiquidSky heeft een extra vertraging van gemiddeld 79ms, waar dat bij Nvidia niet meer dan 58ms is. Bij grafisch zwaardere games loopt de vertraging van de stream op tot 100ms. Ook dat is meer dan de vertraging bij Geforce Now, waar de vertraging bij dezelfde games gemiddeld niet meer dan 75ms bedraagt. Dat is niet erg bij een game als Civilization VI of Hitman, maar duidelijk merkbaar bij een game als Doom. Het verschil met Geforce Now is bij dergelijke games duidelijk merkbaar. Doom bleek bij Nvidia goed speelbaar, terwijl we bij LiquidSky door de vertraging moeite hadden om onze kills te maken.

Het verschil is zo groot dat we dat niet alleen op de snelheid van de stream af kunnen schuiven. Er is duidelijk meer aan de hand. Bij een game als Doom speelt de configuratie die LiquidSky gebruikt een belangrijke en vooral beperkende rol. De configuratie schiet tekort bij een grafisch veeleisende game. Als we de ingebouwde fps-counter van Doom aanzetten en de framerate vergelijken tussen LiquidSky en Geforce Now, zijn de verschillen opmerkelijk. Bij LiquidSky zijn drops naar 30fps niet uitzonderlijk, vooral niet tijdens gevechten, terwijl de framerate bij Geforce Now nauwelijks onder de 120fps is te krijgen. Dat verschil merk je goed en het is de voornaamste reden waarom de game via LiquidSky nauwelijks speelbaar is. En wat geldt voor Doom, geldt uiteraard voor meer grafisch veeleisende games. Het is het voornaamste minpunt van de dienst.

Kinderziektes

Een vergelijkbaar verschil met Geforce Now is de snelheid waarmee games worden geïnstalleerd. Bij LiquidSky worden Steam-games met 90MB/s gedownload, bij Nvidia is dat met 450MB/s. Helaas is er meer dat ten nadele van LiquidSky spreekt. Zo heeft de dienst verschillende kinderziektes. In veel gevallen springt het venster terug van fullscreen naar een kleiner formaat. Bovendien moet je vaak even puzzelen met de instellingen van de games die je installeert. Als je een game voor de eerste keer opstart, is vaak de laagst mogelijke resolutie gekozen, en het is niet fijn om een game te bekijken op 640 bij 480 pixels. Dat heeft Nvidia beter voor elkaar. Daar staat de resolutie doorgaans al goed ingesteld als je een game voor de eerste keer opstart.

LiquidSkyLiquidSky

LiquidSky heeft drie verschillende abonnementsvormen. Per vorm kun je een beperkt aantal uren gamen, al heb je zelf invloed op dat aantal. De goedkoopste variant kost 15 dollar per maand. Daarvoor krijg je 200GB virtuele opslagruimte om games te installeren. De tweede variant kost 30 dollar per maand, waarvoor je 500GB opslagruimte krijgt. Als je een jaarabonnement neemt, betaal je 25 dollar per maand en krijg je 750GB. Met de goedkoopste vorm kun je maximaal zo'n 25 uur gamen, maar dat aantal haal je alleen als je genoegen neemt met de Gamer-setting en dus met drie virtuele cores. Kies je voor de Pro-setting, dan wordt het aantal uren dat je kunt gamen gehalveerd. LiquidSky is daarmee niet goedkoop. Zeker niet in vergelijking met Sony, wetende dat je daarbij uit het complete aanbod kunt kiezen zonder de games al in bezit te hebben. De vraag is echter hoe de prijs van LiquidSky zich verhoudt tot die van Geforce Now. De dienst van Nvidia bevindt zich nu nog in een bèta-stadium. De inschatting is dat Nvidia prijzen gaat hanteren die vergelijkbaar zijn met die van LiquidSky.

De prijsstelling van concurrent Nvidia mag dan nog onduidelijk zijn, we kunnen al wel stellen dat die laatste partij zijn zaakjes een stuk beter voor elkaar heeft dan LiquidSky. Op technisch vlak is Geforce Now duidelijk beter dan LiquidSky, al heeft ook Geforce Now zijn nadelen, waarover je op de volgende pagina kunt lezen. Alleen als je echt volledige vrijheid wilt over wat je gestreamd wil kunnen spelen, is LiquidSky een goede optie. Als je meestal de bekendere games speelt, lijkt Geforce Now de betere keuze.

LiquidSkyLiquidSkyLiquidSkyLiquidSkyLiquidSkyLiquidSky