Nvidia komt met RTX 3080-abonnement voor GeForce Now

Nvidia introduceert in december een RTX 3080-abonnement voor GeForce Now. Met het nieuwe abonnement krijgen spelers een virtuele game-pc met de grafische rekenkracht van een Nvidia RTX 3080 tot hun beschikking. Het abo kost 100 euro per zes maanden.

Nvidia komt met een derde abonnementsvorm voor zijn Geforce Now-gamingdienst. Naast de bestaande gratis en Priority-abonnementen start Nvidia in december met het RTX 3080-abonnement. Waar het Priority-abonnement 50 euro per half jaar kost, gaat het nieuwe RTX 3080-abonnement 100 euro per half jaar kosten. Daarvoor krijgen leden volgens Nvidia beschikking over een 'RTX 3080 Rig met RTX On'. Daarmee kunnen games gestreamed worden in 1440p met 120Hz. Abonnees spelen op een systeem dat 35 Tflops aan rekenkracht biedt. Het systeem bevat een cpu met 8 cores en 16 threads en heeft 28GB ddr4-3200 geheugen beschikbaar, naast een pci-e 4.0-ssd.

Tot nu stelt Nvidia dat klanten met een Priority-abonnement spelen op een systeem dat een snelheid heeft die vergelijkbaar is met een Geforce RTX 2080. Het nieuwe RTX 3080-abonnement moet niet alleen beelden van hogere kwaliteit leveren, ook de latency neemt volgens Nvidia flink af. Bij het bestaande Priority-abonnement is de latency volgens Nvidia zo'n 80ms wanneer er beelden met 60fps gestreamed worden. Met het nieuwe abonnement is de latency minder dan 60ms, ook als de beelden met 120fps gestreamed worden.

Daarnaast wordt bij het nieuwe abonnement gebruik gemaakt van Adaptive Sync, wat voor vloeiender gameplaybeelden moet zorgen. De nieuwe dienst vergt uiteraard meer bandbreedte. Waar Nvidia bij de introductie aanraadde om een internetabonnement met een downloadsnelheid van minimaal 25Mbit/s te hebben, werd dat voor het Priority-abonnement al opgevoerd tot 35Mbit/s. Voor het RTX 3080-abonnement raadt Nvidia minimaal 40Mbit/s aan.

De beloftes van 1440p en 120Hz gelden als maximum wanneer er gespeeld wordt op pc's met Windows en computers met macOS. Nvidia gaat daarbij ondersteuning toevoegen voor Microsofts Edge-browser. Op Android-telefoons met een 120Hz-scherm kun je met het nieuwe abonnement met 120fps spelen. Op de Nvidia Shield biedt het nieuwe abonnement ondersteuning voor 4k-weergave met hdr en 7.1-surroundsound.

Wie op zoek is naar een toch al zo moeilijk verkrijgbare RTX 3080-videokaart hoeft niet te vrezen: hoewel de dienst RTX 3080 heet, bouwt Nvidia geen echte RTX 3080-kaarten in zijn datacenters. Nvidia is wel bezig met het vernieuwen van de voor Geforce Now gebruikte datacenters. Het heeft de nieuwe opstelling de Geforce Now Superpod gedoopt, een systeem dat goed is voor 39.200 Tflops, 11.477.760 CUDA-cores en 8960 cpu-cores. Het bedrijf gaat deze Superpods opstellen in dertig datacenters. Vier van die datacenters staan in West-Europa. Omdat Nvidia ook met partners samenwerkt die Geforce Now hosten, is de dienst inmiddels in tachtig landen beschikbaar. Inschrijving voor het nieuwe RTX 3080-abonnement is per direct geopend, hoewel de dienst zelf pas ergens in december beschikbaar komt.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

21-10-2021 • 15:00

191 Linkedin

Lees meer

Reacties (191)

191
190
41
6
0
109
Wijzig sortering
Van 80 naar 60 ms. En dat dan met trots vertellen... 144 FPS zitten gemiddeld 6.9 ms per frame dat betekend dat je een slordige 5 a 6 frames verder bent voordat het beeld ervan binnen krijgt. Je moet voor de gein eens kijken wat er in 6 frames kan gebeuren als je een snelle Shooter of een race game speelt. Dan is waar je schiet al niemand meer... Een spel als bijvoorbeeld rocketleague is onspeelbaar met zulke vertragingen.

[Reactie gewijzigd door sygys op 21 oktober 2021 15:44]

Dit zijn worst case scenario's welke afhangen van jouw internettoegang uiteindelijk.
nvidia heeft geen weet van repeaters of de 2 switches welke je data passeert om dan pas via je modem naar buiten te gaan.

check zelf eens,
https://pingserverstatus.com/geforcenow.php
ping : EU West 10 ms
EU East 7 ms
SEA 6ms ( ben wel verbaasd dat de ping naar south east asia lager is dan "lokaal EU" )

prima cijfers om te gamen, in mijn ogen.
Die site is toch een grap. Dat moet haast een random-generator zijn. Ze beweren 1ms van mijn locatie naar elke van die servers. Dat is gewoon BS dus.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 oktober 2021 10:19]

Die hebben ze meestal wel. Aangezien de meeste mensen media-markt routers als WiFi en switches gebruiken. Of deze routers/switches moeten kunstmatig de hob count overschrijft door TTL op te hogen?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hop_(networking)

Jouw latency is trouwens wel dubbel zo hoog als die van mij
Dit is via de WiFi
US East Online 4
US West Online 3
EU West Online 3
EU East Online 4
SEA Online. 4

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 oktober 2021 09:56]

als er 3 repeaters en switches tussenzitten mogen ze je hop count niet impacteren.
deze werken op lvl 1 en 2 .
hop count word verminderd wanneer deze tss lvl 3 devices hopt.

tenzij je managed switches hebt met routing mogelijkheden .

dus voor nvidia is je router je 1e hop
I know. Maar de dat zeg ik toch ook. Het ding is dat door wat er bij de media Mark en webwinkels winkels verkocht wordt de meeste mensen in combinatie met onwetendheid thuis dus vaak L3 (routers) devices gebruiken om hun netwerk of WiFi uit te breiden.

Daarom zeg ik ook dat ze het vaak /meestal wel kunnen zien :+

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 oktober 2021 10:00]

Framerate zit al lang niet vast aan de physics. De gemiddeld reactie tijd is ~250ms

Maar goed, als je spelen wil spelen waarbij de reactie tijd zeer belangrijk is, dan is een cloud service gewoon de verkeerde product voor jou.

[Reactie gewijzigd door jerkitout op 21 oktober 2021 17:06]

Bewuste reactietijd ja. Maar je hebt ook gewoon reflexen tijdens gamen hoor. Zeker met shooters en race games. Dan is input lag nog steeds een probleem.
Ook al heb je 250ms reactietijd, er is alsnog een behoorlijk verschil tussen 260ms total reaction time en >300ms
Tuurlijk, wilde dat ook niet ontkennen. Reageerde puur op het idee dat ‘menselijke reactietijd’ de enige factor is met dit soort diensten. Beetje hetzelfde verhaal als ‘het menselijk ook ziet maar 30 beelden per seconde, dus hoge frame rates zijn onzin’.
Het zijn uit de lucht gegrepen ‘feiten’ die al het omvattende weghalen en dat eye ‘ feit’ terugbrengen tot een enkel getal en daar een waarheid aan hangen.
Ja hier ben ik het deels wel mee eens. Bedenk wel dat vaak de grafische spellen de meeste rekenkracht nodig hebben. Als je MSFS of F1 op ultra 4k wilt spelen dan is het misschien wel een goede optie aangezien die latency in dat soort spellen niet heel veel meer uitmaakt. Maar inderdaad is het voor shooters eigenlijk geen optie.
Ik gebruik de dienst al sinds het begin, toen het 50 euro abonnement nog gratis was. Toen dit veranderde naar een betaalmodel, ben ik louter een gratis gebruiker. Ik gebruik de dienst dagelijks. Dit is mijn persoonlijke ervaring. Enkel bruikbaar via een ethernetverbinding, ik ben er nog niet in geslaagd om een stabiele sessie te hebben via Wifi. Ik gebruik het zowel Windows als macOS, voor co-op (bv. Killing Floor) als PVP (bv. League of Legends).

Ik denk dat mensen enkele voordelen voor het hoofd zien. Geen tijd verliezen met installeren/updates, geen plaats op de harde schijf voor games dat je zelden speelt en besparen op de energiefactuur. Het laat me toe om games te spelen die niet draaien op mijn mac en mijn batterij gaat veel langer mee dan sommige games native te draaien.

De wachttijden tijdens piek uren voor de gratis dienst valt best mee. Mocht ik nog in mijn studententijd zijn zou ik het misschien overwegen om te betalen voor de extra opties vermeld in het artikel. Sowieso dit is een koopje. Al de gratis games die je krijgt via diensten Epic, kan je spelen wanneer je zin hebt zonder hoofdzorgen. Mijn game-uren als werkende mens zijn gestegen, als nu enkel Blizzard zijn games ook zou toelaten op GeForce, dan ben ik een gelukkig mens.
Tja... schiet ik nog steeds niks mee op met mijn VR-headset en simrace rig...
Iemand ervaring met GeForce Now of niet-standaard controllers (zoals Xbox) uberhaupt werken? Denk aan sturen, pedalen en sticks (voor flight sims).

EDIT: voor 100€ per half jaar een fysieke 3080 huren (die ik in mijn eigen PC kan pluggen) zou ik met de huidige prijzen wel zien zitten, om de komende 2 jaar of zo te overbruggen :)

[Reactie gewijzigd door dhrto op 21 oktober 2021 15:07]

Helaas zal dat laatste nooit gebeuren :-(
Op een datacenter kaart kan er afhankelijk van het type 4 tot 16 personen gelijktijdig van 3080 prestaties voorzien.
plus het feit dat jij als persoon waarschijnlijk niet 24/7 door speelt, en deze kaart dus eigenlijk door tientallen personen wordt gehuurd zorgt voor deze lage prijzen.

Persoonlijk ben ik er wel van overtuigt dat cloudgaming wel de toekomst wordt, met de huidige prijzen en levertijden wordt het steeds interessanter om het te huren.
Als ik 2-3 jaar dit abonnement zou nemen, dan ben ik zonder prijsverhoging slechts €400/600 kwijt. Daar krijg ik niet eens de videokaart voor, laat staan een hele pc.

Na 2-3 jaar is de 3080 weer ingehaald door een nieuwere generatie, en kan ik opnieuw een high-end abonnement pakken, waar ik zonder grote investering high-end games kan spelen.

zelfs als ik 5 jaar met een high-end pc zou doen, dan zou dit abbonement nog goedkoper zijn.
tuurlijk zal de hardware nooit van mij zijn, maar ik zie niet in waarom ik nog high-end apparatuur zou moeten kopen.
Dat je hele hebben en houden niet afhankelijk zijn van de grillen van een provider op het internet en je ISP (KPN was laatst ook gewoon na 5 dagen weer terug nadat ze de glasvezelkabel hier hadden vernaggeld, RIP internet) heeft wat mij betreft ook waarde. Als zij na 2 jaar de stekker eruit trekken, prijzen ophogen of de dienst anders verzieken, dan ben je dus die paar 100 euro kwijt en dan moet je alsnog aan de hardware.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 21 oktober 2021 16:21]

Ik ben helemaal akkoord, maar vrees dat ik ook richting cloud aan het gaan ben. Zelfs als je de hardware in je bezit zou hebben kan je niet eens een game meer kopen, die je op je eigen PC kan spelen, omdat de server die de DRM van de game checkt niet meer online staat.

Ik was ook tegen streaming diensten omdat ik graag CD's en DVD's vast heb. In een klein huis merk ik echter dat plaats bijzonder kostbaar is. Ik heb onlangs een hele hoop oude games de deur uitgedaan omdat ik weet dat ik ze toch nooit meer ga installeren, laat staan spelen.
En al die tijd heb je kunnen gamen op hardware die je van zijn levensdagen niet voor die prijs zelf kunt kopen. Je ziet het als een product in plaats van een dienst. Ik persoonlijk heb veel liever diensten dan producten. Ik moet niet alles zelf hebben. Dit is efficiënter, goedkoper, en milieutechnisch ook een stuk interessanter dan die absurde berg afgedankte hardware die we nu produceren zodat iedereen zijn eigen stukje hardware heeft.

Los van het gegeven dat absurd complexe en grote games kunt maken als het niet allemaal lokaal op een klein ssdtje en een simpel pc'tje gerenderd moet worden. Ze kunnen gigantische werelden renderen op serverclusters die vele yottabytes aan storage kosten, en enkel dat deel dat de afzonderlijke spelers bekijken streamen naar de spelers. Streamen heeft zeker de toekomst.

En je moet niet alsnog aan de hardware je kunt vrij uit alle service providers kiezen.

Bovendien betaal ik liever voor een half jaar 100 euro om een 3080 te kunnen gebruiken dan dat ik 200 euro aan electra betaal om een 3080 die me 1500 euro kost bij aanschaf te kunnen draaien die ik na 2 jaar kan vervangen door een nieuw exemplaar. Services zijn heel veel goedkoper dan die zooi zelf te kopen.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 21 oktober 2021 19:00]

Een 3080 gaat mogelijk makkelijk 4jaar mee afhankelijk van wat voor resolutie en eisen je stelt. Kijk naar de 1080ti die nog zeer goed meegaat op 1440p.

Verder, als je de releases goed in de gaten houdt, kan je aan goede prijzen komen. Ik heb de 3080 bij launch voor 729 gekocht en zit in een systeem van 1700 euro totaal (5600x, 32gb 3600mhz ram, paar tb m.2, 3080 en 750watt, meeste gekocht op release of wachten op goede prijzen).

Ik mine als ik niet op de pc zit als klein extraatje en zit op 80cent per dag elektra kosten (=24 euro per dag = 288 euro elektra als ik echt 24/7 mine) en valt vele malen lager uit als ik niet game.
Verder steam ik plex, speel ik veel verschillende soorten games die nvidia niet aanbiedt en doe ik nog veel meer op m'n pc (ook vr gamen).

Voor mij heeft zo'n abbo absoluut geen zin helaas omdat ik niks kan instellen en volledig gebonden ben aan en de regels van het abbo.
Ik snap je helemaal, maar mijn persoonlijke mening is toch dat de cloud echt de toekomst is.
het is alleen jammer om te zien dat een inhoudelijk goede reactie door mede-tweakers met een -1 wordt beoordeeld.
Mwoa. Alles in de cloud. Mij is het niet duidelijk hoe die kaart in de cloud werkt. Ik snap nog steeds niet hoe je zonder hardware kan gamen. Of krijg ik een streamings kastje plus tv in bruikleen. Zelf kopen? Wordt wel erg duur.
Je kunt het niet snappen, toch werkt het al enkele jaren prima voor heel veel gebruikers.
En .. Is het wel duidelijk hoe zo'n kaart werkt als die wel in je PC zit? Indien het antwoord ja is, bij een streamingdienst zit zo'n kaart ook in een PC/Server... Zo spannend is het echt niet, valt niet veel aan te snappen toch? Als het werkt is het goed.
Het enige dat je aan hardware nodig hebt is internet en een TV/scherm en in het geval van Stadia alleen een Chromecast. (Of op je telefoon of laptop/browser)
Bij NVidia is het dan weer een kastje of gewoon een laptop/PC.
Maar dit hoeft dus absoluut geen game PC te zijn. Daar zit het grote verschil.
Stadia bijvoorbeeld, is gewoon gratis.
Probeer het gewoon eens, en bepaal voor jezelf of dit iets is.

Je kijkt letterlijk gewoon de stream van je game (net als Netflix zegmaar) maar dan met een controller/KB/mouse voor de input net als op je console of gamePC).
Het werkt voor mij (en het gezin) dus echt letterlijk als Netflix/filmpje oid.
We roepen "hey Google" start die en die game op die of dat scherm en je kan letterlijk binnen 10/20 seconden gamen. Ook als we op vakantie zijn of op bezoek/bij vriendjes (kids)

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 22 oktober 2021 14:57]

Ik ben bang dat je helaas gelijk hebt dat het laatste nooit zal gebeuren. Was ook meer als geintje bedoeld. €100 per half jaar levert ze natuurlijk (relatief gezien) niks op.

Cloud gaming zal zeker een bestaansrecht hebben en ik denk ook wel dat het gaat toenemen de komende tijd. Kijk maar bijvoorbeeld naar de diverse streaming diensten die als paddestoelen uit de grond komen schieten. Zolang de prijs laag genoeg is en het gemak groot genoeg, zal er publiek voor zijn. Zo ben ik uiteindelijk ook 'gezwicht' voor een Netflix en Disney abbo.

Persoonlijk heb ik de hardware liever in eigen hand. Helemaal omdat je nou eenmaal minder vrijheid / mogelijkheden hebt met de (huidige) cloud gaming diensten. Er vanuit gaande dat de latency opgelost kan worden, zie ik nog wel beren op de weg met bijvoorbeeld het aansluiten en ondersteunen van je eigen VR-set, sim rig onderdelen als stuur, pedalen, stick, wind sim en motion platform. Hoe krijg je de telemetrie uit de game (die ergens in de cloud draait) voor je eigen dash / schermpje op het stuur? Ik denk dat een generieke API daarvoor misschien wel nooit komt...

Ik koop dus zo af en toe ook nog steeds een film / serie op bluray, omdat series / films ook weleens zomaar verdwijnen van de streamingdiensten...
200 euro per jaar levert Nvidia aardig wat op zolang het om cloudgaming gaat hoor ;)
Niemand gamet 24/7 dus als je een overboekingsfactor van bijv. 3 kan hebben levert één kaart je al 600 euro per jaar op. En dan schat ik het met 3 denk ik nog voorzichtig in.

Wat betreft de hardware zelf huren niet inderdaad; dan levert verkoop zelfs uitgaande van MSRP meer op. Ook is het dan maar de vraag hoe de huurders er mee om gaan en of de kaart wel netjes gekoeld wordt en aangestuurd wordt door een fatsoenlijke voeding.

[Reactie gewijzigd door !mark op 21 oktober 2021 17:49]

Ik denk niet dat cloud gaming de toekomst word.
Er blijft altijd meer Latency bij het laten streamen dan het zelf op je eigen hardware draaien,
Denk aan spellen waar input time heel belangerijk is en 50ms extra al je hele ervaring kan verpesten.
Ook kan desbetreffende partij zomaar de prijs omhoog gooien van hun cloud dienst en dan mag je mee bukken of alsnog hardware aanschaffen.
Dit. Ik heb nu d keus om geen geld uit te geven aan m'n pc omdat ik het nu een te dure hobby vindt worden.

Prima. Ik zit het wel een jaartje of twee uit met wat oudere titels.

Heb je een abbo, wil je even geen geld uit geven, kan er gelijk ook niet mee gegamed worden.

Consumeren moet je, ze wilen maandelijks een vast aandeel van jouw loonstrookje!
Bij NVidia zal dat misschien zo zijn, maar met bv Stadia kan je gewoon een gratis abo nemen (standaard) en al je games (ook je pro games) gewoon blijven spelen. Kost je geen cent.

Met deze prijzen voor NVidia 3080 gaming kan je echter wel 10 jaar gamen voor hetzelfde geld dat je normaal aan 1x een deftige game PC van 2k ook had uitgegeven.
Dus ja, consumeren zul je.
Linksom of rechtsom ...
Tja, nu schuif ik mijn pc door naar de kinderen. In het andere geval moet je 2 abbonnementen gaan afsluiten.

Verwacht daarnaast niet dat het altijd gratis gaat blijven. Zodra er een kantelpunt herijkt is dat consumenten hardware zo'n niche is geworden dat het stervensduur geworden is, gaan ze beginnen geld te vragen. Zodra er nergens meer gaming hardware te verkrijgen is gaan ze de koe melken. Ja, dat duurt nog wel 20j aar, maar gebeuren gaat het
Tja, als zo'n dienst alle games ondersteunt en mag aanbieden die jij speelt is dat een best redelijke optie. Maar dat is natuurlijk een enorm probleem. Net als met series en films op Netflix kan het zomaar zo zijn dat de dienst vandaag jouw favorite game wel heeft en morgen niet. En dat is nieteens iets wat nVidia moedwilling moet stoppen met ondersteunen. En publisher kan van een dag op de andere de stekker trekken. Sommigen zullen hun eigen dienst beginnen (of uitbreiden) en hun games van GeforceNow af halen, anderen doen het misschien uit principe of omdat ze elders betaald worden voor exclusiviteit. Kortom: het is prettig zolang het werk, maar je verlies elke controle en er is een behoorlijke lijst met grote/succesvolle/populaire games die niet (en in veel gevallen nooit) op GeforceNow beschikbaar zijn. Je PC kan elk spel voor PC spelen. Dat valt met gamestreaming nog niet eens te benaderen. Maar stel dat de markt volwassener wordt en het meeste iig zo te spelen is, dan moet je net als in video-streaming al snel abonneren op 2, 3, 4 of zelfs meer diensten om alle games te kunnen spelen die jij leuk vind. En dat gaat aardig wat kosten. Met 2 diensten kom je al snel op €300, met 4 diensten kan je op termijn waarschijnlijk makkelijk aan de €800 komen.

En voor €300 zit je toch echt op budget/low-midrange rigs, die je (buiten tijden van mininggekte) gewoon voor rond de €600-1000 in elkaar hebt gezet. Dan zit je met die streamingdiensten dus alleen beter als je om de 1-1.5 jaar je rig wilt upgraden (zelfs met budget hardware is dat niet nodig tegenwoordig). Als je het 3 jaar met je rig volhoudt, is de kans groot dat je met je eigen PC goedkoper uit bent. En dan reken ik er nog niet in dat je onderdelen ook kan doorverkopen en dat je natuurlijk niet om de 3 jaar alles aan je PC moet vervangen. GPU zeker, CPU misschien, RAM eerder om de 6 jaar, storage moet ook wel 6 jaar mee lukken. En je moet natuurlijk voor gamestreaming ook wel eerst een device hebben die dat op goede kwaliteit kan doen op je monitor. Dat is ook niet gratis.

Voor de kosten moet je natuurlijk ook een veel groter deel van je internetverbinding meerekenen. Normaal gamen verbruikt luttele KBtjes, GeforceNow haalt zelfs op 1080p gewoon 50Mbps. Tenzijn je dus je internet alleen gebruikt zit het er dik in dat je je abo moet upgraden om dit te kunnen doen terwijl anderen het internet benutten om te streamen oid. Dat kan je misschien wegstrepen tegen de lagere energierekening.

Kortom, zoveel goedkoper als jij het even simpeltjes berekent is het echt niet. Alleen als jij toevallig al je games op een service kan vinden kun je goedkoper uitkomen. Maar het verschil is veel kleiner dan jij het doet lijken.

En dan blijft het het eeuwige probleem van latency. Voor alles wat van snelle reacties afhangt is het eigenlijk niet bruikbaar voor multiplayer en zeker ook niet de prettigste ervaring voor singleplayer. Zelfs als je direct op het datacenter woont blijft dat een ding. Voor casuals is het wellicht een optie, maar juist dan zijn consoles weer een veel slimmere zet: investeer een keer €400, speel al je games, zonder latency, zonder abo, zonder massaal bandbreedteverbruik. De groep voor die dit financieel echt interessant is is vrij beperkt.

En het is niet dat ik niet open sta voor dit concept. Ik heb zelf GeforceNow Founders. Maar dat kost net €50 per jaar en dan is het geheel een andere afweging. Het is als een console naast mijn gaming PC. Of om onderweg geen gaming-laptop mee te moeten sleuren. Maar als full-time replacement thuis is het met de nieuwe prijzen niet echt een optie.

Even anecdotisch: een vriend van mij met een erg beperkt budget heeft begin van het jaar een lofgezang op zijn GeforceNow Founders uitgebracht. Zijn 1060 6G was toch wel iets langzamer (ook niet de wereld, maar toch). Hij zat iedereen luidkeels voor te rekenen hoe hij van zijn gaming-pc af zou kunnen komen. Nu zijn we 9 maanden verder en GeforceNow wordt alleen gebruikt voor een handvol games die we zo zelden spelen dat hij ze niet heeft geinstalleerd. Voor alles andere verkiest hij zijn 1060 boven de (in het beste geval) Nvidia T4 accelerators. Niet gek ook, want als je erbij rekent hoe beperkt de TGP van die T4 is en je hem natuurlijk lang niet altijd in je eentje krijgt, dan is de 1060 6G ineens nauwelijks van de T4 vewijdert.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 21 oktober 2021 17:18]

Aan de andere kant, hoeveel games speel je nu tegelijkertijd? Ik heb er de tijd niet voor eigenlijk (en denk er bij series net zo over). Je kunt gewoon wisselen van streaming services om t halfjaar of om de zoveel maanden, en zo alsnog altijd de nieuwste games spelen.

En snel internet heb ik toch al wel, game streaming of niet

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 21 oktober 2021 22:43]

Hoeveel games je tegelijk speelt zal erg verschillen per persoon. Ik heb een "mainstay" in de vorm van World of Tanks (waarvoor ik echt niet aan die extra latency wil beginnen laat staan dat de modsupport natuurlijk ontbreekt) en speel verder een best brede selectie.
Afgelopen 4 weken waren er de volgende:
Northgard (beschikbaar)
Stellaris (beschikbaar maar zonder workshop support - niet leuk dus)
Everspace 2 (beschikbaar)
Beatsaber (niet beschikbaar)
Civ 6 (niet beschikbaar)
CoD Cold War (niet beschikbaar)

Dus 3 wel, waarvan een slecht door geen mods en 3 niet. Nou is de ene VR en dus best niche, maar CoD is toch echt een enorme game en Civ 6 is ook niet bepaald een niche titel in de strategy genre.
Per ongeluk gereageerd op je post. Dit is een aparte reactie:

Wat een engerds zijn het ook bij Nvidia. Nu mogen zij zelf wel een Geforce consumenten kaart gebruiken voor professionele doeleinden a la cloudgaming.

Shadow moest laatst zijn 1080s inleveren en vervangen voor Quadro kaarten.

[Reactie gewijzigd door dindr op 21 oktober 2021 17:47]

Cloudgaming wordt de toekomst niet. Cloud gaming don’t mean a thing if you ain’t got that ping.
Volgens mij is dit een reactie wat de verkoop bederft van de videokaarten die in de schappen licht en nu dus in corona tijd te duur zijn.Maar idd je kunt zo wel overstappen na een jaar naar bijv:een geforce 3090.
Of is het alleen voor de 3080?
Ik vond cloud gaming altijd maar onzin, koop gewoon een PC. Maar met de werkelijk idiote bedragen die je moet neerleggen voor een GPU begrijp ik het wel.

En ja als je niet online competitief gamed maakt die latency ook geen reet uit.
De mpeg ruis echter wel.
In piekuren is GeForce now een ramp
Tegen die tijd zijn de prijzen van je nieuwe abbo ook wel weer verhoogd.
Heb eens door een fout in config extra XHR vertraging gehad in m'n G2 headset. Daar kreeg ik +0.33 a 0.40ms extra vertraging door. Ik kan je vertellen, dat is absoluut afschuwelijk in VR, omdat iedere kleine beweging dan NIET natuurlijk matcht met wat je ziet. Die 60ms netwerk + server cpu + lokale verwerkingstijd die je krijgt met GF is bijzonder belabberd voor VR. Dat het een lineare beweging is voor een Sim red je weer een beetje, maar hoge snelheid en ruig wegdek / turbulentie worden er bijzonder misselijk makend van.

Een kaart voor je huidige systeem aanschaffen is dan echt de beste optie. En voor VR op hoge resolutie kom je dan inderdaad bij een 2080Ti / 3080 / 3080Ti / 3090 uit, voornamelijk wegens de hoge resoluties, waar je zult merken dat de 10GB van de 3080 al vaak wat krapjes is. Wat AMD bied heb ik in VR geen ervaring mee.

Maar 2 jaar lang €100 per maand, is toch al €2400? De prijzen voor de 3080 lopen hoog op, maar ik heb m'n 3080Ti FE met waterblok erop toch echt voor minder aangeschaft... Werkt prima voor VR sim op die G2 overigens. Maar dat deed m'n 2080TI ook wel al in veel titels.
€100 is voor 6 maanden ~€16,66 p/m.
En met founders korting 15 euro per maand dus 90 euro per 6 maanden.
cloudgaming is dan ook absoluut NIET iets voor VR of fastpaced games waar lage latency belangrijk is. Moest je dat toch proberen dan kloot je jezelf :/
Een 3080 kost vele honderden euros. Waarom denk je dat 200 euro/jaar dan winstgevend gaat zijn?
Nah ja de 3080 had toch iets van €800,- moeten kosten (voor de ellende zeg maar)?
Dat is dan inclusief alles, BTW, Marge winkel, groothandel, etc. Dus het kost enkele honderden euro's minder om de kaart te produceren.

Dan is €200,- per jaar helemaal zo gek nog niet.
Ik denk niet dat Nvidia 3-4 jaar wil wachten tot ze die winst eruit hebben en aan het einde van de rit zitten ze op een stapel 3080s die ze niet meer willen. Dat afvoeren kost ook geld.
Zeker, maar klantbinding is ook belangrijk etc.
Ik zeg overigens niet dat ik het zelf een goed idee vind hoor, ik zie alleen het €200,- bedrag niet direct als struikelblok.
Oh nee, voor "ons" zou dat een erg goede deal zijn, voor Nvidia alleen maar lastig en veel minder winst. Die zullen jarenlang elke week duizenden kaarten op de post moeten gooien en retour moeten krijgen. Kost ook weer handjes die alles moeten controleren, schoonmaken, repareren en naar de volgende moeten sturen. Stel je krijgt zo'n kaart na 1-2 jaar terug, dan lijkt het me slim om deze volledig schoon te blazen en wellicht koelpasta te vervangen (je weet natuurlijk nooit in wat voor nachtmerrie van een kast dit ding moest hangen) daarna nog een uurtje allerlei benchmarks om te zien of het ding nog functioneel is en dan weer inpakken en opsturen. Denk dat je per kaart wel 1-2 uur bezig bent als medewerkertje. Dat is natuurlijk toch makkelijk 100 euro aan operatie/verzendkosten.
Er gaan waarschijnlijk best wat mensen op 1 kaart spelen, het zijn immers virtuele machines. Het is geen eigen kaart dus het is makkelijker terug te verdienen, en wat Donstil al aangaf, de kaart is al van NVIDIA. Dat houdt de kosten ook een stuk lager.

Ook zullen deze systemen wel doorgezet worden naar de lagere tieren en kan er dus langer gebruik van worden gemaakt.
Ja, de virtuele machines ja. Maar @dhrto had het over kaarten fysiek leasen bij NVidia. Dat wordt toch lastig delen.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 21 oktober 2021 16:30]

Ah verkeert gelezen. My bad! Zo'n verdienmodel is natuurlijk niet levensvatbaar, misschien als je je kaart op de goede momenten doorverkoopt..
Nvidia gaat al heel snel winst maken op die kaarten. Dit omdat jij niet 24/7 aan het spelen bent op de GPU, er zullen constant mensen gebruik maken van die kaart maar betalen wel allemaal halfjaarlijks dat bedrag.

Hierdoor is die kaart bijna constant in gebruik en verdiend die zichzelf erg snel terug.
Omdat het een markt van spelers is waar nvidia toch geen kaarten aan verkoopt.

Diegenen die geen console willen aanschaffen of een desktop van 1500-2000E, de casual gamer waarvoor time-sharing een prima verdienmodel is.
Mijn Shield herkend niet officiele controllers, dus dat lijkt mij ook wel te werken.
Alleen zou ik absoluut geen 60ms willen hebben in mijn Headset...
Herkent inderdaad wel allerlei controllers, maar als je graag rumble hebt, zul je de Shield controller moeten kopen óf een virtualhere usb server moeten draaien op de host
Ja idd. Er zou een soort distributed computing dienst moeten komen waarbij mensen in de buurt hun gtx3080 beschikbaar kunnen stellen tegen betaling waar anderen dan weer op kunnen spelen.
Dat zou een hoop latency schelen denk ik?
Het is trouwens technisch mogelijk VR te spelen op GeForce Now ;)

Meer nog, ik heb het vorig jaar nog gedaan.
HL: Alyx speelde best goed.

Wel had je er een zogenaamde "Admin Exploit" voor nodig.
Om de Virtual Desktop te installeren.

Daarna kon ik lekker met mijn Quest aan de slag.

Latency was volgens de App op Quest rond de 40ms.
Hoeveel daar waar van was weet ik niet nu ik de cijfers in het artikel hier lees.
Maar het was zeker meer dan speelbaar!


Edit: 40ms was denk ik op Google Cloud.
Die servers staan lekker in Wallonië, dus voor een Vlaming eigenlijk beter.
Plus dat je daar geen exploit nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Skindred op 21 oktober 2021 20:55]

Daarvoor is nvidia met cloudXR bezig.
Dan maar hopen dat je ook een fatsoenlijke internet verbinding hebt :D

Met €200 per jaar moet je je gaan bedenken hoe lang je van plan bent te gamen (qua jaren) en of het niet voordeliger is een top of the line grafische kaart te kopen.
Let wel, een top of the line videokaart is nu, als je em al kunt krijgen 1000+ euro. De 3080 heeft zelfs boven de 2000 gezeten. Daar kun je dus erg lang deze service voor afsluiten.
Aan de andere kant, je krijgt weliswaar een RTX3080 maar dan wel met een bak compressie (1440P120 comprimeren tot 25-40Mbit levert altijd significant zichtbaar verlies op) en 60-80ms latency.

Het zou een leuk vraagstuk zijn voor Tweakers wat een betere spelervaring oplevert: Een goedkopere (nou ja, relatief :+ )3060Ti welke het native draait met sommige instellingen wat lager indien nodig om 60fps te halen vs Geforce Now met een remote 3080.

Wat ik wel mooi vind aan Geforce Now is dat het gewoon gesynct is met je huidige Steam library, gewoon je bestaande games erop spelen en mocht de dienst ooit offiline gaan verlies je geen toegang tot je games welke gewoon op Steam staan. Het spreekt me een stuk meer aan dan bijv. Stadia wat een compleet eigen platform is i.c.m. de historie van Google

[Reactie gewijzigd door !mark op 21 oktober 2021 15:54]

Ik kan je wel mijn ervaring delen. Ik deel alvast dat ik native kies boven stream.
Hiervan is inderdaad compressie een van de grootste in mijn beleving. latency valt mij dan nog wel mee.
Ik speel zelf op een 2070super, niet de minste maar zeker ook niet de beste.
Bijvoorbeeld, ik speel op een oled scherm red dead redemption 2. Hier is native echt scherp en zijn de donkere scènes scherp EN hebben veel meer contrast.
Met streamen zijn donkere scènes niet altijd zo donker, waar bij native het echt zwart is, geeft de stream eerder een "donker grijs/zwart tint" als je snapt wat ik bedoel.
Daarbij op het moment als het internet toch even een tikje krijgt, zelfs bedraad, zie je dit direct terug in de beeld kwaliteit.
Hoewel voor de één het streamen geweldig kan zijn is het voor mij het nog niet waard, ook al zijn je settings dan veel hoger.
Ik koop dus liever een gpu van 500 waarvan ik 3 jaar native kan gamen dan een gpu huren voor 300 in 3 jaar tijd, die daarna( of op moment van stoppen met abonneren) niet meer van mij is.
Dit is mijn mening / ervaring
€100 per half jaar, dus €600 in 3 jaar tijd ;)
Het zou een leuk vraagstuk zijn voor Tweakers wat een betere spelervaring oplevert: Een goedkopere (nou ja, relatief :+ )3060Ti welke het native draait met sommige instellingen wat lager indien nodig om 60fps te halen vs Geforce Now met een remote 3080.
Een 3060TI kan de veel games op vrij hoge settings draaien op 1440p kan ik je uit ervaring vertellen. Ik kan je ook vertellen dat dit er veel beter uitziet dan Geforce Now Priority wat overeen zou moeten komen met de prestaties van een 2080. Dit zit 'm inderdaad voornamelijk in de compressie dus ik durf wel te stellen dat een 3060TI fysiek in je machine er beter uitziet als een 3080 via Geforce Now.

Nu is dat natuurlijk puur mijn ervaring en ik heb geen screenshots om de twee met elkaar te vergelijken. Hoewel het ook meer opvalt met bewegend beeld en dat is wat het al lastig maakt om het te tonen waardoor het verschil in reviews die videos tonen vaak niet zo opvalt. Dit omdat uiteraard youtube videos ook heerlijk compressie eroverheen krijgen.

Neemt niet weg dat voor veel spellen ik de latency niet als hinderlijk ervaarde toen ik een paar maanden geleden met Geforce Now aan het spelen was. Bij veel singleplayer games is dat namelijk niet iets wat van het grootste belang is. Nu ben ik ook al ruim de 30 gepasseerd dus wellicht is mijn reactievermogen ook dusdanig dat ik het sowieso niet goed meer zal merken :+
Niet voor niks heb je 11.59Gbps nodig tussen GPU en monitor om 1440p@120Hz af te spelen. Even een compressiefactor van 200-400x moet natuurlijk tot verlies aan kwaliteit leiden.
Misschien ook wel interessant om te zien wat het kost om een setup te maken met die 3060ti (bijv) versus een setup te maken die 1440p120 kan spelen met geforce now, en dan te kijken wat de break even point is.

Zoals eerder aangegeven kan je hier waarschijnlijk goedkoper upgraden naar betere plaatjes dan als je het zelf wilt doen.
Nu niet denk. Na 4 jaar ben je €800 kwijt. Denk dat je een stuk meer afschrijft op je hi-end pc-tje in 4 jaar. Moet je het wel alleen gebruiken voor gamen. Met je pc kun je natuurlijk meer.
Ja maar je gaat niet gamen in het luchtledige, als je een virtuele pc gaat gebruiken dan heb je toch nog een thin client nodig om er toegang tot te hebben. Dat kan een goedkoop laptopje of tablet met toetsenbord zijn waar je het "meer" op kunt doen.

Ik vind virtuele pc's een erg aantrekkelijk idee maar ik ben ook wel gecharmeerd van de combi GPD Win Max en een externe GPU wat in een recente Linus Tech Tips werd getoond. Mini laptopje ("meer"), portable en je kunt hem ook neerzetten in je mancave en er een gaming monster van maken.
Zeker leuker, maar dat ga je niet redden met €100,- in het half jaar vrees ik. Niet met die specs iig.
Dat is natuurlijk onder de aanname dat GeforceNow je alle spellen kan aanbieden die jij speelt. Zodra er ook maar eentje ontbreekt heb je tenminste een tweede abo nodig. Of natuurlijk je stops met die game spelen. Maar dan is het natuurlijk ook geen eerlijke vergelijking meer.
Mja. 1 op 1 vergelijken kun je alleen maar met eenzelfde soort product.
Tja, een perfecte vergelijking zal er niet zijn, maar even de kosten van alleen GFN afzetten tegen je gehele PC gaat echt verre aan de werkelijkheid voorbij. GFN kan alleen gamen, latency is hoog, resolutie is beperkt, bitrate is laag (ivm lokale pc), je hebt alsnog een client nodig (je bespaart in feite meestal niet meer dan de GPU), de library is enorm beperkt (en variabel - je spel kan morgen verdwenen zijn uit de dienst). Ik verwacht dat een gemiddelde gamer niet uit komt met alleen GFN en dus minimaal een, eerder meerdere diensten erbij moet nemen. En dan wordt het al gauw een erg dure actie ivm eigen hardware. Zeker als je voor een beetje moderne features als 120FPS en >1080p resolutie bijna €20 per maand moet betalen voor elke abo.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 21 oktober 2021 19:03]

Ja. Vermoedelijk zal de doelgroep vooralsnog niet heel groot zijn, maar stel dat Fifa erin zit en je speelt eigenlijk alleen maar Fifa, met misschien nog een tweede spel, dan zou het in ieder geval voordelig moeten zijn, anders blijft er wel een hele kleine doelgroep over :). Denk dat er wel een aardige groep is die praktisch alleen maar Fifa speelt. En zo zijn er nog wat groepen te vormen.

[Reactie gewijzigd door tapkcir op 21 oktober 2021 19:26]

Ja, maar ben je voor bijvoorbeeld FIFA niet gewoon beter af met een console? Die game lijkt me redelijk latency-sensitive en met een €400 console (buiten de scalpocalypse/cryptogekte) ben je toch vrij snel goedkoper af. En die consoles houden ook nog best wel goed hun waarde.
Ja dat is ook waar. Waar mikken die gasten dan op???
Ik zie een paar opties:
- nieuwkomers die nog geen PC hebben en het willen proberen
- mensen die gewoon een werkende PC-gaming ervaring willen zonder een PC te moeten bouwen/kopen. Dus mensen die de voordelen van PC-gaming (grote catalogus aan games en hogere visuele kwaliteit) wil icm de voordelen van een console (eenvoudig, werkt altijd, geen setup of geknutsel dat vaak toch met PCs samengaat)
- Mensen die zich door de schijnbaar goedkope prijs laten verleiden. €10 per maand klinkt veel goedkoper dan €600 (laat staan €3000) voor een gaming PC.
- Mensen die gaming als hobby flexibel willen kunnen uitoefenen (in en uitstappen van gaming wordt zo zeer eenvoudig en verhoudingsgewijs goedkoop)
- Tegenwoordig mensen die niet aan een GPU kunnen komen.

En het niet kunnen spelen van games die je leuk vindt is natuurlijk een luxeprobleem van mensen die al in het ecosysteem zitten. Gebruikers van ieder platform, tot nu toe vooral consoles, hebben deze beperking letterlijk al decennia voor lief genomen. Zelfs voor PCs geldt dit aangezien er console exclusives zijn. Dat je die ene game niet kan spelen is voor nieuwkomelingen misschien niet zo beslissend als voor ons.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 21 oktober 2021 20:21]

Je vergeet uw smart tv. Gaat ook prima
Want met alleen een grafische kaart kan je gamen? Een beetje gamesysteem kost tegenwoordig (door de dure videokaarten) dik 1500/2000 euro (als het niet meer is). Voor dat geld kan ik heel wat maandjes Geforce Now afsluiten. Plus dat ik bijvoorbeeld in het voorjaar/zomer nauwelijks game. Dan is zoiets juist ideaal.
Maar je hebt nog wel een pc nodig. En al je oude games kan je daarop ook spelen ? Het idee klinkt interessant hoor, daar niet van. Maar hoe zit dat met oude games die je misschien nog wel eens wilt spelen, en al die logins bij elke gamemaker etc.
Maar zolang de prijzen hoog blijven is dit wel een oplossing. Maar een pc zonder videokaart heb ik lang niet meer gehad. Maar dit lijkt me eerder ... de prijzen zullen nog een tijdje hoog blijven (en most likely nooit meer dalen), dus hier is een oplossing voor je.
Als ik kijk naar mijn situatie, ik heb in januari 2015 (een toen) prima systeem gebouwd met o.a. een i5 4690K en een GTX970. Ik was voor iets meer dan 1000 euro klaar. Daarmee kon ik aardig lang mee vooruit. BF:V draait nog aardig (op 1080P). Wil ik weer 5 á 6 jaar vooruit kunnen, dat ga ik niet meer redden met 1000 euro. Komt daarbij nog dat ik veel minder tijd heb om te gamen (gezin en huis die ook nog aandacht nodig hebben :P) tegenwoordig, dus om dan een investering te doen van 1500 euro...
Dan is zoiets Geforce Now (en b.v. Stadia) een prima oplossing. Ik zou nu voor +/- 15 euro per maand weer helemaal up-to-date zijn qua gaming.
Maar dat je nu niet met €1000 een paar jaar vooruit kunt is toch puur de actuele context te verwijten.

Met 1k en GPUs op MSRP (in normale tijden zijn ze eigenlijk goedkoper dan MSRP) zou je tegenwoordig een aardig systeem kunnen bouwen:

11400F (€150)
RTX 3070 (€500)
16GB RAM (€60)
Moederbord (€100)
PSU (€75)
Case (€50)
1TB NVMe (€100)
3TB HDD (€50)
------
€1085

Daarmee kan je prima weer 5 jaar verder.

Edit: Moederbord was ik toch echt vergeten. Thx @Kalder

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 oktober 2021 08:49]

Je vergeet het moederbord nog, maar ik ben het met je eens.
In welk jaar krijg ik een 3070 voor €500? Tel daar gerust €500 bij op,😂
Lezen is ook een kunst. Nu krijg je geen 3070 voor €500 maar bij de launch was dat bijvoorbeeld wel het geval. Dat is gewoon de MSRP en zodra mining weer grotendeels verlieslijdend is op GPUs zal dat ook weer zo zijn.
Kan ook prima op uw smart tv.
Je moet gewoon af van het idee om altijd nieuwe games te spelen.
Games van een paar jaar oud zijn vaak even leuk en draaien perfect op een iets ouder systeem.
Voor multiplayer moet je soms wel wat zoeken.
En vaak ook een hoop bugs zijn uitgehaald, dus meer spel plezier :)
Ja maar als ik de nieuwe COD wil spelen die volgende week uitkomt ga ik geen 2 jaar wachten. Net hetzelfde als een WOW expansion bijvoorbeeld. Er zijn genoeg games die je nadien wel eens kan kopen. Ik heb vorige zomer bijvoorbeeld bij steam sale alle caste wolfensteins gekocht die sinds rtcw uitgekomen zijn voor een habbekrats. Het hoeft niet altijd nieuw/nieuw te zijn. Maar bij een shooter met focus op online play kan het zijn dat na 1 jaar er nog maar weinig te spelen is. Bij andere genres zoals een race/platform/stragey/non multiplayer shooter etc maakt dat niet zoveel uit. Maar buiten Warcraft 2 en C&C zijn er zeer weinig echt oude spellen (en met oud bedoel ik minstens + 10 jaar) die mij kunnen boeien hoor. Dat is ook voor iedereen anders.
Dat koste een beetje gaming systeem altijd al, is niets nieuws. Top of the line grafische kaart was 900-1000, en de rest van de 2000-2500 is componenten.
Ik heb sinds 1995 regelmatig een redelijk gaming systeem gebouwd.
En voor rond de €300 heb je decennia lang een prima video kaart kunnen kopen.
Niet top-of-the-line, maar zeker goed genoeg om een paar jaar mee te gaan.
Dat klopt, maar die kaart van €900 gaat goed 10 jaar mee.
Wat dat betreft is het een afweging
Meh, een 3dfx Voodoo of GeForce 256 ging echt geen 10 jaar mee hoor.
Nope, maar tegenwoording gaat de ontwikkeling een stuk langzamer ten opzichte van de kwaliteit.

Nu worden er voornamelijk kleine veranderingen doorgevoerd zoals raystracing, geen complete overhaul zoals toendertijd met de 3Dfx of eerste Geforce kaarten.
tja dat kan je wel zeggen maar ik had onlangs een 2e hands videokaart gekocht en na paar maanden meteen kapot.. weg geld xd. Dat is echt KLOTEee zeker met die prijzen nu

[Reactie gewijzigd door A87 op 21 oktober 2021 15:22]

De top of the line grafische kaarten zijn momenteel amper te krijgen en als je ze al kan krijgen dan betaal je bij sommige edities meer dan het dubbele van de adviesprijs. Met een goede beschikbaarheid en normale prijzen zou je het inderdaad moeten uitrekenen wat voordeliger is maar gezien de huidige situatie is deze dienst al snel een goed alternatief. De enige uitdaging (naast je internet verbinding) is dan wel of all je games ook ondersteund worden binnen de dienst.
Ik heb een fatsoenlijke internet abonnement, maar dat hele Geforce now krijg ik niet aan de praat. te langzame verbinding zegt ie. Xbox game pass nooit problemen mee.
Ik zie wel een voordeel voor e-sporters. Kunnen gewoon een laptop meenemen en hopen op een goede internetverbinding als ze reizen. Tenzij je op het tournament een standaard gaming PC hebt natuurlijk.
Met 40-60ms latency?
Daar kun je net zo lang mee gamen tot je de 3080's bij drie bakjes boter krijgt, bij wijze van spreken.
Hou er wel rekening mee dat dat de prijs OF zakt OF dat je nog betere 'hardware' krijgt over de periode van X jaar. Kijk nu naar wat een RTX3080 kost, en dan kun je daar toch wel 5-6 jaar dit abo gebruiken, gebruik daar dan nog een lowpowered device als shield (of nieuwere varianten) voor en je bespaart ook nog een shitload aan energie.
Ik hoop niet dat dit de norm wordt. Het idee dat je alles cloudbased gaat doen sijpelt ook langzaam door op de werkplek. Helaas zijn alle kleine prestatie penalties op een gegeven moment een enorme bottleneck. Als fabrikanten hier op gaan focussen dan komen er op een gegeven moment geen normale graphics kaarten op de markt, en wordt de prijs alleen maar duurder. Wat ook voor bedrijven vervelend kan worden, een beetje quadro kaart is al niet te betalen.

Inmiddels de RTX Axxxx lijn

[Reactie gewijzigd door bosbeetle op 21 oktober 2021 15:10]

Cloudbased is zakelijk allang gemeengoed hoor. Wat dacht je dat al die Citrix-bakjes deden? Da's niets meer als een lokale node met wat aansluitingen, maar het werk wordt op de server gedaan.
Ja en dat is nou juist het vervelende als je echt iets wilt doen, je zit voortdurend data heen en weer te pompen, als ze dat straks ook met videokaarten gaan doen dan wordt heel veel rekenwerk op andere plekken gebottleneckt. Ik heb soms het idee dat IT afdelingen geen idee hebben wat hun gebruikers op PCs doen. :D
Het verschil zit het in dat de server processoren en geheugen vele malen efficiënter zijn. Daarbij zijn er alleen voldoende resources benodigd om de pieken op te kunnen vangen. Er zijn genoeg bedrijven waarbij niet continu alle medewerkers actief zijn. De data die heen en weer gaat is voornamelijk het beeld en jouw invoer.

Zo ook bij deze dienst van nvidia. Gamers welke deze dienst gebruiken zijn actief in verschillende tijdzones en ook nog actief op verschillende tijden. Je kan met deze dienst met een redelijk simpele pc/laptop toch nog leuk gamen. De enige voorwaarde is een fatsoenlijke internetverbinding om het beeld zonder al te veel latency door te krijgen.

In het kader van verduurzaming is het op zich ook wel een mooie ontwikkeling aangezien gamers niet iedere x jaar hun game pc hoeven te vervangen/upgraden.
Maar het is een compleet foute redenering van veel managers.
Het duurste onderdeel in een kantoor is niet de pc maar de werknemer.
Als de werknemer elke dag 10minuten verliest omdat het netwerk het niet aankan (en dan ben ik nog zeer optimistisch), dan heb je per jaar bijna een hele werkweek verlies.
Dat kost echt veel meer dan een wat duurdere pc (want die client spullen zijn zo goedkoop niet).

Een simpel voorbeeld waar blijkbaar bijna niemand aan denkt:
Alle bijlages in MS Outlook worden in de achtergrond gedownload zodat ze direct beschikbaar zijn.
Bij Gmail moet je ze allemaal aanklikken en downloaden voor je ze kan openen.
Dat alleen al kost mij elke dag meerdere minuten ondanks het vrij snelle netwerk.
Maar de bazen zijn wel apetrots dat ze een paar euro minder uitgegeven hebben aan IT.
Je gaat er voor het gemak maar vanuit dat indien bedrijven over gestapt zijn op centrale hardware dat hun netwerk dan in ene niet toereikend zou zijn. De stream voor beeld en invoer is nu niet bepaald onwijs bandbreedte intensief.
Klopt, nu kan Nvidia iedere x jaar hun systemen vervangen. En kunnen er tientallen / honderden terabytes extra aan (nutteloos) data verkeer rondgestuurd worden, want dat kost niets (aan stroom, hardware etc), toch?
Klopt, nu kan Nvidia iedere x jaar hun systemen vervangen.
Klopt en dan vervang je 1 set hardware voor een x aantal gamers ipv dat een x aantal gamers hun hele set vernieuwen.
En kunnen er tientallen / honderden terabytes extra aan (nutteloos) data verkeer rondgestuurd worden, want dat kost niets (aan stroom, hardware etc), toch?
Gecentraliseerde hardware verbruikt vele malen minder energie dan al die game setups met een overkill aan stroomverbruik
Zo ook bij deze dienst van nvidia. Gamers welke deze dienst gebruiken zijn actief in verschillende tijdzones en ook nog actief op verschillende tijden. Je kan met deze dienst met een redelijk simpele pc/laptop toch nog leuk gamen. De enige voorwaarde is een fatsoenlijke internetverbinding om het beeld zonder al te veel latency door te krijgen.
Je zal toch echt datacentra in alle grote tijdzones moeten hebben staan om een goede spelervaring te bieden. Misschien een uurtje tijdsverschil beide kanten op, maar meer dan dat en dan wordt je latency al snel te hoog voor alles wat een beetje vloeiend moet draaien.
Bij ons het werk mogen we alleen bestanden delen via OneDrive, maar de upload snelheid is gelimiteerd op 1MB/s, want dat moet voldoende zijn volgens IT.
Als je vervolgens geregeld datasets moet delen van honderden tot duizenden MBs heb je een hoop geduld nodig en als het haast heeft heb je pech.
Dan heb je nog geluk ik werk met dataset die in de TBs lopen. Waarvan IT zegt ja die moet je ook niet lokaal opslaan die kunnen gewoon op een datastorage gezet worden, ga er dan maar eens aan rekenen.

Verder denk ik trouwens dat dit soort concepten wel handig zijn als je zelf de hardware niet kunt kopen maar een keer een half jaar 100 euro kunt missen.
En zelfs dan... Microsofts " Moderne Werkplek" is ook niks anders dan een cloudwerkplek, enkel... krijg je alles binnen via Onedrive i.p.v. dat je inlogt op een terminal server omgeving.

Cloudwerkplek is eigenlijk al de Norm zo ver ik kan zien.
Tegelijkertijd heb je, ook zakelijk, maar een klein percentage van de tijd die GPU power echt nodig. Dan is cloud based dus wellicht ook milieutechnisch de betere overweging: je kunt vraag en aanbod veel beter afstemmen.
Tenzij uw gpu in de tussentijd iets anders doet zoals minen?
Wat heel slecht is voor het milieu en bij bijna alle bedrijven tegen de policies in gaat.
hangt van uw energiebron af natuurlijk.
Ik heb 100% groene energie.

Natuurlijk zijn ze tegen het feit dat gewone mensen een klein centje kunnen verdienen met niks doen.
Dit gaat in tegen hun kapitalistisch systeem. ;)
Je hebt geen 100% groene energie. Je wekt stroom op waarmee je de momenten dat je grijze stroom gebruikt weer terug betaald. Daarnaast betaald je energieleverancier geld aan certificaten om het groene energie te mogen noemen. Maar onderaan de streep, wanneer jij in het donker en windstil aan het minen bent gebruik jij geen groene energie en ben je ook belastend voor het milieu. 0 op de meter betekend alleen 0 kWh aan stroom betaald, er staan echter wel CO2 uitstoot op andere meters.

Daarnaast, jij hebt thuis dan wellicht denkbeeldige groene stroom, maar we hadden het over bedrijven.

En wie zijn ze? En wat denk jij dat een kapitalistisch systeem inhoud? In welk kapitalistisch systeem is het slecht om geld te verdienen?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 oktober 2021 09:23]

Je hebt geen 100% groene energie. Je wekt stroom op waarmee je de momenten dat je grijze stroom gebruikt weer terug betaald. Daarnaast betaald je energieleverancier geld aan certificaten om het groene energie te mogen noemen. Maar onderaan de streep, wanneer jij in het donker en windstil aan het minen bent gebruik jij geen groene energie en ben je ook belastend voor het milieu. 0 op de meter betekend alleen 0 kWh aan stroom betaald, er staan echter wel CO2 uitstoot op andere meters.
1: Je kan een 100% groene stroom leverancier kiezen
2: Ik heb zelf geen zonnepanelen en heb toch 100% groene stroom
3: Er bestaan ook waterkrachtcentrales en biogas centrales.
4: ondertussen heb ik mijn te dure 3070 100% terug verdiend in 6 maand tijd. Zo lang boten op crude oil varen zal het me worst wezen dat ik eventueel toch wat co² uitgestoten heb op weg naar mijn terug verdienen van mijn gpu.
11% van de stroom in Nederland wordt echt duurzaam opgewekt. De overige stroom dus niet. Als jij denkt dat 100% van jouw stroom, die jij daadwerkelijk gebruikt, duurzaam is heb je echt boter op je hoofd.

Gelukkig onderstreep je dat met de volgende 3 punten, dus daar hoeven we niet meer naar te gissen.

Duurzame stroom is belangrijk en goed dat je ‘groene’ energie afneemt. Wat dat echter niet is is een vrijbrief om maar te gaan verbruiken. Net zo min als die whataboutism die je er in gooit. Dan heb je de term duurzaam niet echt begrepen.
Ik woon niet in Nederland.

Maar om even terug te keren naar de begin discussie.
Als ik mijn kaart niet gebruik verbruikt ze ook geen stroom.
Dus waarom zou dat minder milieuvriendelijk zijn dan de gpu die in het datacenter van Nvidia zit die 24/7 draait?
Hebben zij groenere stroom?
Bovendien verbruikt streaming en de data transport ook een pak energie.
En de extra overzeese verbindingen die met vervuilende schepen moet gelegd worden gaan we gemakshalve ook niet mee rekenen?

Dan maar beter alles lokaal genereren. Lijkt me de efficiëntste manier.

[Reactie gewijzigd door System op 22 oktober 2021 14:37]

Als ik mijn kaart niet gebruik verbruikt ze ook geen stroom.
Dus waarom zou dat minder milieuvriendelijk zijn dan de gpu die in het datacenter van Nvidia zit die 24/7 draait?
Dit is heel simpel. Jouw kaart draait misschien 10% van de tijd. De mijne ook. Dat wil dus zeggen dat in plaats van 2 kaarten te kopen, wij samen op 1 server kunnen gamen. Dat scheelt dus resources, er hoeven minder GPU's gemaakt te worden voor alle gamers om te kunnen gamen (en dan tel ik verpakking, shipping, fabricage, alles mee). Jouw videokaart is niet lokaal gegenereerd en gaat dat ook nooit worden. Wat is dan beter? Data verzenden of grondstoffen en eindproducten verschepen?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 oktober 2021 14:40]

Het feit is dat die datacenters ook lokaal staan en niet naast de chipfabriek.
Dus dat argument is er geen.

De vraag is dan alleen maar de grondstoffenkwestie.
En het is maar de vraag of gpu's ook maar een rimpel in dat probleem kunnen maken.
Wetende dat dergelijke chips ook in alle autonome voertuigen vereist zijn.
Om maar te zwijgen van smartphones. of andere toepassingen.

Als je dit dan zet tegenover de nadelen van streaming is het een maat om niets en ben je beter af on premise.
dan komen er op een gegeven moment geen normale graphics kaarten op de markt,
Kort door de bocht wel, dat zal niet zo zijn. Er zijn zat mensen die gewoon een machine in huis willen hebben en niet een geleende GPU in de cloud. je spel versturen over het grote boze internet is nooit sneller of even snel als een dedicated GPU in je computer en zal daardoor ook altijd zitten met hevige compressie en limitaties die je niet hebt op een eigen machine. Nee hoor, GPU's gaan echt niet weg.

Ik zie wel wat in die cloud diensten. Als ze ook zo goed werkte voor Playstation bijvoorbeeld had ik met liefde de 60 euro per jaar betaald zodat ik de 2 a 3 Playstation spellen kan spelen die ik spelen wil per jaar. Prima tussen oplossing.
Ik hoop niet dat dit de norm wordt. Het idee dat je alles cloudbased gaat doen sijpelt ook langzaam door op de werkplek.
De oplossing zoals Nvidia het nu doet vind ik prachtig. Je bezit de game, kan hem altijd lokaal spelen op je eigen hardware, of je laat extern het rekenwerk doen tegen een maandelijkse prijs. Stop je met het abonnement dan kan je de gekochte game nog steeds lokaal spelen.

Veel en veel beter dan hoe menig andere partijen het oplossen. + compatible met steam.
Ga er maar van uit dat over 10-15 jaar cloudgaming de norm is. Zeker voor online multiplayer games omdat daarmee cheaten bijna onmogelijk wordt.
Dan zal er in België nog veel moeten veranderen.
En al zeker in landen met afgelegen gebieden. Het internet is er vaak problematisch.
tja, in 10 jaar kan veel veranderen. En in landen met afgelegen gebieden hebben nu ook al problemen vaak met online gaming, dus voor hun zal er niet veel veranderen, anders dat ze nog minder keuze zullen gaan hebben in games die ze kunnen spelen. Maar voor de westerse landen zoals de VS en EU zal gamestreaming over 10-15 jaar echt de standaard zijn, het is voor veel mensen namelijk gewoon zo praktisch, en vergeet niet dat veel jeugd tegenwoordig ook steeds meer mobiel gamen.
in 10 jaar kan veel veranderen.
Ik herhaal: in België ;)
Hoe kan je die superpods verdelen over 30 datacenters in tachtig landen? Staan ze er maar tijdelijk dan? :+ 8)7
Haha, dat is inderdaad wat kort door de bocht. Wat ik probeerde te schrijven is dat Nvidia zelf 30 van dergelijke datacenters beheert, maar dat GFN in sommige landen door een andere partij wordt gehost en dat zorgt ervoor dat de dienst in 80 landen beschikbaar is. Ik heb de tekst inmiddels aangepast.
Veel datacenters op drielandenpunten... ;-)
Het staat er wat rottig verwoord, maar ik DENK dat het moet zijn 30 datacentres 'voor' 80 landen'.
Ze gaan 4 pods plaats in West Europa. Ik vermoed dat die voor heel de (West-)Europese markt zijn.
Wie op zoek is naar een toch al zo moeilijk verkrijgbare RTX 3080-videokaart hoeft niet te vrezen: hoewel de dient RTX 3080 heet, bouwt Nvidia geen echte RTX 3080-kaarten in zijn datacenters.
Voor de geïnteresseerden; waar het dan wel op draait: https://en.wikipedia.org/...es%20even%20120%20frames).
Edit: Dit zijn Tesla kaarten voor de mensen die geen zin hebben de pagina door te moeten zoeken.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 21 oktober 2021 15:05]

Normaal ben ik geen voorstander van pay as a service (abonnement) diensten. Maar voor mij als niet-gamer is 100 euro voor 6 maanden gamen handig. Zo hoef ik niet te investeren in dure hardware voor de wekenden en schoolvakanties waarbij mijn neefjes op bezoek komen.

Nog fijner zou zijn 4 euro per week of 17 euro per maand ipv 100 euro per 6 maanden.
100 euro per half jaar aan Ethereum mijnen... dat moet best te doen zijn.
Daar hebben ze vast iets tegen bedacht...
jij weet niet wat geforece now is of wel? :+
Jij weet kennelijk niet hoe sluw mensen zijn, tweakers hebben het al voor elkaar gekregen om te minen op Geforce Now, zelfs de gratis versie. Tot op heden zijn de loopholes steeds relatief snel gepatched omdat sommige mensen ze publiseren op oa. YT. Zo kon je ook spellen installeren welke juist van Geforce Now af zijn gehaald... Het is alles behalve simpel, maar het kon.
Een remote machine met 8 cores en een redelijk dik GPU waar ik een login krijg en zut op mag doen, zoals spellen installeren, die afspelen en dan streamen naar mijn eigen machine, als ik de beschrijving lees, maar blijkbaar heb ik het mis. :?

edit: dank aan alle respondanten. Weer wat geleerd. :D

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 21 oktober 2021 15:14]

Het is wel een remote machine maar je kan alleen de games streamen die in hun store staan. m.a.w je kan geen mining software installeren :+
Niet in hun store maar in ondersteunde stores zoals Steam, Gog, ubisoft connect en wellicht andere.
Vroeger kon je alle steam games spelen en vond ik het echt een aanwinst totdat opeens 90% van mijn steam games het niet meer deden toen hield het op voor mij. Dit is 2 jaar geleden ongeveer weet niet of het beter is geworden....
Laat het duidelijk zijn dat dit niet aan NVIDIA ligt maar aan de publishers die het niet leuk vonden dat jij met je gekochte game daar kon spelen zonder nog eens langs de kassa te gaan.
Dit is trouwens niet waar. Ik had de developers benaderd van een van de games (ben even de naam vergeten) die het opeens niet meer deed op steam. Die wisten helemaal van niets en vroegen mij of ik informatie had over hoe het weer gesupport kon worden.
Totdat mijn Mining Simulator™ op Steam releast :+
Dan nog niet, want niet iedere game op stream is te spelen via Geforce Now
Je kunt toch ook games uit je eigen steam library installeren mits de publisher toestemming heeft gegeven dat het spel via zoiets als Geforce Now gestreamed mag worden.
geforce now is geen remote machine.
De (game)stream komt uit de lucht vallen? ;)
Je krijgt een login waarmee je spellen kan selecteren om te spelen, en wat je beschrijft een het back-end equivalent van een desktop die je krijgt toegewezen als je een spel speelt.
Je kunt het een beetje vergelijken met een online portal.
Het is dus niet zo dat je carte blanche krijgt, en klakkeloos mag installeren wat je wilt.

De laatste keer dat ik het uitprobeerde, kwam je terrecht op een lege desktop met een steam snelkoppeling. Hier moest je in Steam inloggen en download je games uit je eigen library met een bloedsnelheid. Je kan/kon dus geen random programma's installeren.

Overigens bestaat er tegenwoordig ook nog dingen zoals LHR gpu's bij het groene kamp.
Waarom zouden ze die hier niet voor inzetten?
Het is geen Paas, maar SaaS.
Tenzij er een game bestaat in hun bibliotheek die eth mined kan je blijven dromen.
Maar je krijgt dus een virtuele pc alleen voor jezelf ?
Hoeveel GB schijf heb je dan ? Of is het alleen geforce now games welke je kan spelen ?
Je kan alleen de games spelen.
Kon ik er niet helemaal uithalen.
Ik lees wel dat je je favoriete game-winkel kan koppelen, wat bedoelen ze daar dan mee, ook bijvoorbeeld Steam, of ubisoft of epic ?
Ja je kan je eigen Steam library openen en daar alle spelen vanuit spelen. Zal zo dus ook wel werken met Ubisoft en Epic ja.
Nee niet alle, tegenwoordig alleen degene waarvan de publisher heeft aangegeven dat het mag.
Ja maar niet alle games omdat sommige uitgevers dat niet willen. Dus alle spellen die jij bezet en waar Nvidia toestemming voor heeft kan je dan spelen.
aaah oke, dus alsnog een vrij gesloten omgeving waar Nvidia bepaalt.
Meer waar de uitgevers van de spelen bepalen. Eerst was alles beschikbaar van steam, maar daar waren diverse uitgevers niet blij mee.
dat lijkt meer op waar ik aan denk.
Good luck, zoals ik begrijp is er een maanden lange wachtrij voor de betere varianten bij Shadow.
Ik hoef het niet te hebben, ik geef alleen aan dat ik dacht dat het zoiets was :P
Ik ben tevreden met mijn AMD 3600x en RTX2070 super.
Werkt prima :)
Het is dat een RTX3060 op dit moment nog veel te duur is IMHO, en daarom hou ik het voorlopig ook nog bij mijn RTX2060super (stapje lager dus nog als de jouwe), maar aan 2e hands begin ik niet, en ik vond de 360 euro die ik november 2019 betaalde voor die RTX2060super al de max die ik uit wilde geven voor een GPU (ondanks dat ik het met gemak kan betalen, maar het was toen ook zowat het minimum om fatsoenlijk VR te kunnen doen met een Vive Pro.
Ik heb ook net op tijd die RTX2070 super kunnen bemachtigen hoor, heb er toen iets van 400 euro voor betaald, ik ga echt niet 800-900 neerleggen voor een 3080 of 6800 ofzo, gaat mij gewoon te ver.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee