Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Project xCloud Preview

Xbox-games spelen zonder Xbox

Toekomst

In zijn huidige vorm is xCloud een dienst om volwaardige Xbox-games op je telefoon of tablet te spelen. De niet al te hoge beeldkwaliteit vormt een drempel voor het gebruik van grotere schermen. Microsoft wil de dienst echter ook naar Windows 10 brengen. Er bestaat al een bèta van een xCloud-app voor de desktop, maar die is niet publiek beschikbaar.

In maart publiceerde The Verge afbeeldingen van die desktopapp voor xCloud. Die zou bij medewerkers van Microsoft in gebruik zijn. De Windows-versie maakt gebruik van dezelfde 720p-streams tijdens de huidige testfase. Misschien gaat Microsoft die resolutie verhogen als xCloud breder beschikbaar wordt gesteld via Windows. Bij gebruik op een grote monitor of tv zal dat geen overbodige luxe zijn.

Screenshots xCloud-app voor Windows: The Verge

Touch Adaptation Kit

Als je nu xCloud gebruikt, is een controller verplicht. De games zijn immers niet gemaakt voor touchscreens. Vorig jaar presenteerde Microsoft tijdens de Game Developers Conference echter al een Touch Adaptation Kit. Dat is software waarmee ontwikkelaars virtuele controls kunnen toevoegen aan hun games. Op die manier kunnen Xbox-games dus speelbaar worden gemaakt op telefoonschermen zonder dat er een controller nodig is.

De Xbox-controller heeft behoorlijk veel functies en het gaat niet om een een-op-eenvertaling van fysieke knoppen naar virtuele varianten. Er komt een aantal generieke templates voor games in verschillende genres. Om de bediening per game zo goed mogelijk af te stemmen op een touchscreen, biedt de Touch Adaptation Kit allerlei aanpassingsmogelijkheden. Ontwikkelaars kunnen zo per game hun eigen virtuele knoppen en schema's ontwerpen.

Wanneer touchscreenbediening beschikbaar komt voor xCloud, is nog niet duidelijk. Momenteel is die optie nog niet aanwezig, maar achter de schermen is Microsoft daar intussen al meer dan een jaar mee bezig. Of Microsoft ook van plan is om games op andere manieren aan te passen voor kleine schermen, is nog niet bekend. Het zou voor de hand liggen om bepaalde interface-elementen aan te passen voor weergave op kleine schermen. Bij games die veel informatie in beeld tonen, is dat nu soms moeilijk zichtbaar op een telefoonscherm.

Verdienmodel

We hebben Project xCloud in de praktijk kunnen ervaren, we weten meer over de techniek erachter én het is al duidelijk dat de dienst ergens dit jaar beschikbaar komt via het Game Pass-abonnement. Dat laatste geeft aan welke kant Microsoft op wil met het verdienmodel. Door integratie in het bestaande abonnement lijkt Microsoft van xCloud voorlopig geen 'streaming only' oplossing te willen maken.

Houders van een Game Pass-abonnement kunnen games nu downloaden en lokaal spelen. Als Microsoft xCloud daarbij integreert, ligt het voor de hand dat de games die via het abonnement beschikbaar zijn, ook zijn te streamen op mobiele apparaten en wellicht desktops via de komende Windows 10-app. In welke vorm xCloud naar het Game Pass-abonnement komt en of dat tegen een meerprijs zal zijn, is nog niet duidelijk. Microsoft biedt diverse abonnementsvarianten aan: voor de Xbox, voor de pc en een Ultimate-variant waarbij Xbox Live Gold is inbegrepen.

Tot slot

Project xCloud is momenteel een interessante dienst voor wie graag games op een telefoon speelt. Je kunt tal van volwaardige Xbox-games op een smartphone of tablet spelen. Hoe goed dat werkt, verschilt enorm per game. De beeldkwaliteit valt soms tegen, maar op een telefoonschermpje is dat te overzien. Bij games die snelle reacties vereisen, zijn de instabiliteit van de verbinding en de latency vervelender.

Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar xCloud zit dan ook nog in een bètafase, dus Microsoft heeft nog kansen om veranderingen aan te brengen en het aantal servers op te schalen. Aan de andere kant weten we dat de dienst ergens dit jaar uitkomt, dus grondige wijzigingen aan het concept zijn niet meer te verwachten. Wel is te hopen dat de resolutie omhooggaat als de dienst officieel beschikbaar komt voor grotere schermen.

Het lijkt erop dat Microsoft met xCloud nadenkt over de toekomst, maar nu nog niet volledig inzet op cloudgaming. Dat is ook niet zo gek, want eind dit jaar komt zowel Microsoft als Sony met zijn next-genconsoles, die bepalend zullen zijn voor het gamelandschap in de komende jaren. Voorlopig heeft de 'consoleoorlog' nog de overhand en is het streamen van games iets wat waarschijnlijk pas over een aantal jaren het grote publiek zal bereiken. Met xCloud heeft Microsoft dan in ieder geval zijn inzending voor de streaming wars klaarstaan.

Lees meer

[Project xCloud] Ervaringen en Discussie Forumtopic van 14 september 2020 166

Reacties (167)

Wijzig sortering
Mijn ervaring komt overeen met het artikel. Heb best intensief met xCloud getest en het is zeker nog niet foutloos. Op momenten dat het goed werkt zijn games prima speelbaar, maar zodra je iets van lag merkt wordt het al snel onspeelbaar.

Heb getest met een USB-C adapter om te zien of dat verbetering bracht. Dat lijkt van niet. De gebruikte bandbreedte is vergelijkbaar en wordt duidelijk aan de kant van Microsoft geknepen.

Wel zie ik toekomst in het concept. Zeker icm met GamePass kan dit een goede toevoeging worden, maar dan moet het wel stabieler worden.

Mijn testresultaten mbt de bandbreedte kun je hier zien: https://youtu.be/ykP1nCooRO4

Voor wie geen video kan kijken:
  • De stream lijkt zo rond de 6.5Mb/s te zitten, met af en toe wat uitschieters. Duidelijk dus Microsoft de bandbreedte knijpt. Dit is zowel op WiFi als Ethernet.
  • Laadtijden en beeldkwaliteit zijn zeer vergelijkbaar. Misschien dat via ethernet er iets minder artifacts te zien zijn, maar dat is minimaal verschil.
Overigens kun je jezelf op dit moment nog steeds aanmelden voor de preview. Opgeven kan via deze link: https://www.xbox.com/nl-N...-streaming/project-xcloud

Voor verdere vragen kun je ook altijd een kijkje nemen in het topic hier op GoT: [Project xCloud] Ervaringen en Discussie

[Reactie gewijzigd door Wom op 18 mei 2020 09:37]

Sluit me hierbij aan. Ikzelf speel voornamelijk racespellen en die zijn gevoelsmatig nog niet speelbaar via de xcloud. De vertraging is niet al te hoog, maar hoog genoeg om duidelijk merkbaar te zijn. Deze vertraging is voor games waar je op de limiet dingen doet zoals met racen (op het laatste moment nog suurcorrecties omdat je de bocht toch net niet goed had aaangezet).

Concept werkt prima, maar ik blijf voorlopig nog lekker lokaal mijn eigen xdoos gebruiken
Er zijn ook een heleboel zaken die de ervaring in de weg staan waar xCloud niet veel aan kan verhelpen... met diezelfde zaken heb je ook te maken met Stadia. Zijn diverse reviews van te vinden op Youtube, de ervaring heeft ook heel veel te maken met je eigen netwerk; hoe ben je verbonden, wat is de kwaliteit van je netwerk en van je internetverbinding etc. Wat dat betreft kan je dat dus niet helemaal bij xCloud neerleggen maar zal je ook naar je eigen hardware e.d. moeten kijken voor een optimale ervaring.
Hardware is op het moment zo goed als ik het kan krijgen met 5ghz wifi via ubiquiti en een glasverbinding. Ik ben wel benieuwd wat de xcloud kan als het via een PC mogelijk gaat worden (bedraad), of het dan beter speelbaar word
Ik game regelmatig via Shadow, dan stream je ook via internet en ik moet zeggen dat het bij mij goed gaat. Kan er fatsoenlijk CS:GO mee spelen op 1080p

Mijn verbinding is 1000/1000 glasvezel en de laptop is met UTP aangesloten. Eerste probeerde ik het via Wifi maar dat lagged toch wel erg, zelfs op 5Ghz. Ook heb ik Shadow ingesteld op TCP ipv UDP wat ook een stuk stabieler is. Maximale bandbreedte op 70Mbit/s is geen probleem op mijn verbinding, ping is ongeveer 7ms

Zodra xCloud op de PC uit komt dan ga ik dat ook eens proberen!

[Reactie gewijzigd door GrooV op 18 mei 2020 23:01]

Het zou dus zomaar kunnen dat de kwaliteit, wanneer xCloud uit beta gaat, omhoog geschroeft wordt. 720P is natuurlijk niet voldoende om te concurreren met een dienst als Stadia, die 4K zou moeten aankunnen. Al is deze dienst misschien ook bedoeld voor groeimarkten waar het internet nog niet zo stabiel of snel is.

Daar naast wel interessant dat Microsoft daadwerkelijke Xbox consoles gebruikt. De hardware die ze afnemen voor hun consoles schiet dan in aantallen natuurlijk ook omhoog. Dat zou de prijs van de nieuwe XSX toch ook wat moeten kunnen drukken, aangezien ze wereldwijd die hardware gaan inzetten in hun datacenters. Vanuit dat oogpunt snap ik hun aanpak wel.
Nu weet ik niet wat de aantallen zijn waar Microsoft mee rekent, maar het aantal verkochte Xbox'en zit in de tientallen miljoenen. Dus dan zou de dienst wel heel populair moeten worden als hier significante aantallen bovenop moeten komen natuurlijk. Maar helpen zal het zeker, al verwacht ik voor de nieuwe XSX geen bodemprijs gezien de hardware die daar in zit.

Wat je zegt ivm. de resolutie, ik mag aannemen dat bij een officiële release je minimaal 1080P gaat krijgen. Lijkt mij er op dat in deze preview men, zoals in het artikel wordt benoemd, men aan het testen is met de schaalbaarheid. Je wilt een goede inschatting kunnen maken bij release, dus vandaar dat een preview periode als deze wel slim te noemen is.

Overigens heb ik ook met Google Stadia getest, dat werkt naar mijn idee ook prima. Wel stel ik mijn vragen bij het gekozen model waarbij je losse games koopt. Maar ik verwacht dat je ook daar wel 'all-you-can-play' abonnementsvormen gaat krijgen in de toekomst. Of we nu willen of niet, een deel van de markt beweegt daar nu eenmaal wel naar toe.
Ik vraag me ook een beetje af wat nou de voordelen zijn van cloudgaming tov console? Ik lees hier al dat het stiller is, in kosten scheelt, maar wat nog meer? Zelf denk ik nog aan mensen die veel onderweg zijn, maar is een hotel wifi of mobiel internet dan wel genoeg?

Schieten bedrijven zich hier niet mee in hun eigen voet? Stel dat latency geen probleem meer is en je in FHD of zelfs 4k kunt gamen, waarom zou je dan nog een console kopen?
Verkopen van de consoles is ook helemaal niet waar de winst op gemaakt wordt, het gaat om content. Daarom biedt Microsoft ook al hun first party titels ook aan op pc. Het maakt hun niet echt uit op welke hardware je speelt, als je de content maar van hun afneemt. En daar past een streaming service dus perfect in.
Vergeet alleen niet dat wanneer je bijvoorbeeld een Playstation koopt en je bijbehorende titels gaat kopen, je jaren "vastzit" aan Sony. Dus nee, je hebt gelijk dat de winst niet op de consoles gemaakt worden. Maar het gevaal met deze cloud diensten is dat gamers niet meer jaren aan je verbonden zitten.
Mwah, achievements, clould stored savegames, free now to keep forever.. Er zijn genoeg moegleijkheden om alsnog een soort vender lockin te creeren.
Dat zal waarschijnlijk alleen nog meer voor meer exclusives zorgen, want je wilt klanten wel aan je binden op een of andere manier. Als de beste games niet bij de concurrent te vinden zijn is dat een manier.

Ik vermoet dat we straks zo maar 4 of 5 games-streaming diensten hebben om alle games te kunnen spelen.
Dus meer als in de video-streaming wereld (Netflix, Amazon Prime, Disney+, etc) en minder zoals in de muziek-streaming wereld, waar iedereen zo ongeveer het totale aanbod heeft (Spotify, Apple Music, Deezer, etc).
Ik weet niet of MS en Sony inmiddels wel winst maken op hun consoles, maar ten tijde van de Xbox launch maakte MS zelfs groot verlies op elke console.

Het gaat inderdaad om de content, maar ook om nu een grote userbase te krijgen. Genoeg bedrijven die nu (of al jaren) geen winst maken, maar zo wel een gigantische userbase opbouwen.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 18 mei 2020 09:39]

Verkopen van de consoles is ook helemaal niet waar de winst op gemaakt wordt, het gaat om content. Daarom biedt Microsoft ook al hun first party titels ook aan op pc. Het maakt hun niet echt uit op welke hardware je speelt, als je de content maar van hun afneemt. En daar past een streaming service dus perfect in.
Volgens mij is de vraag die @ggj87 stelt wat het voordeel voor spelers is, niet wat het voordeel voor Microsoft/Sony/game uitgevers, etc is. Die vraag wordt nooit echt beantwoord. Het 'overal kunnen spelen' argument gaat niet op want dat werkt eigenlijk gewoon niet echt, en als je echt graag overal wil kunnen gamen kun je ook gewoon direct iOS of Android games spelen. Als je echt per se hardcore console of PC game wil spelen heb je hoogst waarschijnlijk toch al wel een PC of console thuis, dus goedkoper is ook niet echt een argument. Wat kost een tweedehands Xbox One S nu nog op marktplaats? Zou me verbazen als het meer dan 100 euro is.

Dat uitgevers en console boeren graag willen dat jij gaat cloud gamen is evident, het is het ideale business model om de content te gaten, recyclen, je te dwingen er meerdere keren voor te betalen, etc.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 18 mei 2020 11:06]

Ik ga een lang weekeinde op vakantie en heb weinig ruimte om spullen mee te nemen. Dus geen xbox mee. Wel een controller en mijn tablet/mobiel. Dus, ik kan gewoon Xbox Game Pass games spelen dit weekeinde (mits wifi sterk genoeg is of mijn mobiele netwerk voldoende dekking heeft.)
Dat zie ik als grote winst. iOS of android games interesseren mij niet.

En ik ben fervent Playstation fan, dus dit zegt wel iets...
En dat kan je niet via psnow?
Niet helemaal waar, zowel Microsoft als Sony ziet liever dat het hun apparaat is dat in iedere woonkamer staat
Tuurlijk, als je ze de keuze geeft "hey wil je graag in elke woonkamer staan of niet?" dan is het antwoord uiteraard wel. Maar dat is de vraag niet. De vraag is, heb je meer aan de extra content inkomsten door mensen die naar een cloud platform komen dan dat je aan inkomsten verliest doordat je een paar fysieke console verkopen verliest? En diezelfde vraag voor mensen die op een PC Microsoft games kopen en daardoor geen Xbox. En daar lijkt Microsoft dus volmondig te antwoorden dat zij gaan voor de extra content inkomsten ten koste van wat Xbox hardware.

Het gaat ook niet tot in het extreme door natuurlijk, daarom zie je vrijwel alle Microsoft games niet ineens op de Playstation verschijnen (vrijwel, want Minecraft).
Nee niet eens daarom, ik verzin dit niet. Dit is de hele reden dat Bill Gates goedkeuring gaf voor het verder gaan met de Xbox, ondanks dat het veel meer dreigde te kosten dan verwacht. Ze wilden dat het een Microsoft apparaat was dat in iedere huiskamer zou staan en niet Sony.

Mocht het niet relevant zijn, dan misschien wel interessant :)
Bill Gates? Dan heb je het wel over heel lang geleden of niet? Op zich inderdaad een grappig feitje, maar ik doelde meer op de huidige strategie :)
Daarom, je hebt gelijk. De situatie is flink veranderd sindsdien!
Ik heb vaker gehoord dat het vooral om markten gaat die geen consoles kopen. Denk bv aan india. Mensen die om welke reden dan ook geen console kunnen kopen. Maar wel een telefoon en internet hebben.
Dat zijn miljarden mensen.
Ms hoopt daar een aantal procent van voor zich te winnen. Ik zie ze dat wel lukken.
Hebben ze in die markten überhaupt wel internet of een device om op te streamen?
Gamen op je telefoon is gigantisch in Azië, veel mensen hebben geen geld of plek voor een tv (+ console) dus dan komt dit prima uit.
Van wat ik heb begrepen zijn in die landen echt wel groepen met een telefoon + internet en je hebt daar ook internetcafés.
Ik speel nu een half jaar games via Stadia en de voordelen die ik ervaar:

- geen downloads of updates meer; ik kan een game kopen en letterlijk binnen 30 seconden de game spelen
- snelle laadtijden, dit is wel Stadia specifiek, ik las in het artikel dat xcloud vrij lange laadtijden heeft
- wisselen van scherm, als de familie tv wil kijken kan ik de sessie zo overnemen op mijn laptop

- Edit -
Laaste punt is schijnbaar niet valide sinds dit ook met huidge consoles kan, mijn laatste console is een Wii U en wist niet dat je consoles ook makkelijk kan streamen naar andere schermen

Verder is het inderdaad zo dat je geen specifieke hardware meer nodig hebt (optioneel de Chrome cast ultra om op de tv te gamen). Bijkomend voordeel hiervan is dat Google achter de schermen de hardware kan updaten, er gaan reeds geruchten dat developers al beschikking hebben over gen 2 hardware voor Stadia. Google is dus niet gebonden aan een x jaar levensduur cyclus van een console, maar kan upgrades gefaseerd uitvoeren. Ik kan me zelfs indenken dat ze variëren in hardware voor lichtere of zwaardere games op den duur.

[Reactie gewijzigd door bakkerjangert op 18 mei 2020 08:31]

- geen downloads of updates meer; ik kan een game kopen en letterlijk binnen 30 seconden de game spelen
Inderdaad een voordeel van een externe partij die dit host. Gelukkig krijgen de komende consoles snelle SSDs waardoor installs en updates een stuk sneller gaan, met name de PS4 is extreem traag met updates. Je kan dit verminderen door je console in standby te zetten hoewel dit niet ideaal is imo en volgens mij heb je op de PS4 nog een PS+ abonnement nodig voor automatische game updates wanneer je console in standby staat 8)7
- snelle laadtijden, dit is wel Stadia specifiek, ik las in het artikel dat xcloud vrij lange laadtijden heeft
Dat is momenteel een voordeel van Stadia ten opzichte van concurrentie. xCloud maakt nu nog gebruik van XB1S niveau hardware wat niet ideaal is. De komende consoles zijn voorzien van snelle SSDs wat laadtijden enorm verminderd, daarmee valt dit voordeel voor Stadia weg.
- wisselen van scherm, als de familie tv wil kijken kan ik de sessie zo overnemen op mijn laptop
Dit kan ik prima met mijn PS4 en XB1 doen ;) Zit vaak zat op de bank naast mijn vriendin op mijn telefoon door te spelen omdat zij iets wilt zien op de TV :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 mei 2020 08:25]

Downloads op de Xbox One lijken momenteel gelimiteerd door de netwerksnelheid bij Microsoft. Op een goede dag (zeg maandagavond) kan je soms wel 400Mbit/s halen, maar wanneer het druk is (in het weekend vaak) heb je eerder 20Mbit/s.

Ik zie XCloud meer als iets voor ernaast. Je koopt een spel (of ziet het op Game Pass) en begint alvast te spelen. Als het leuk is zet je de download aan en gaat je console 's nachts verder met downloaden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 18 mei 2020 08:34]

Anoniem: 1350842
@Caayn18 mei 2020 09:31
Een groot punt is ook gewoon simpelweg het niet hoeven aanschaffen van nieuwe hardware als je iemand bent die weinig gamed. Ik denk dat streaming nooit iets wordt voor iemand die 20 games per jaar speelt en iedere dag wel gamed, dan blijft een console altijd voordeliger. Maar stel dat je een paar spelletje speelt omdat je het leuk vindt, of iemand bent die alleen Fifa of CoD speelt (wat volgens mij wel de grootste markt is) dan is het juist ideaal om een streamingdient te hebben. Geen hardware kosten, zelf kiezen wat je gebruikt..
Bij Stadia bijvoorbeeld (en waarschijnlijk alle streaming diensten die enige moeite doen) kan je gewoon op je browser spelen. In zo'n geval heb je dus 0 kosten, want een laptop of pc hebben mensen wel. Alleen het spel kopen en gaan.

Ik denk inderdaad dat voor mensen die echt heel veel gamen het niet zo nuttig is, of vooral heel veel verschillende spellen spelen.
Ik denk dat streaming nooit iets wordt voor iemand die 20 games per jaar speelt en iedere dag wel gamed, dan blijft een console altijd voordeliger.
Nooit is een hele lange tijd. Als er over twee consolegeneraties minder consoles worden verkocht, omdat veel mensen dan voor streaming kiezen, dan zullen console prijzen moeten stijgen. Immers worden de ontwikkelkosten verdeeld onder minder mensen.

Voor de aankomende consolegeneratie heb je denk ik gelijk. Geef het nog eens 8 jaar en ik ben benieuwd wat er gebeurd. Ik vraag mij af er daarna nog een nieuwe fysieke console gaat komen die zo populair zal zijn als de huidige PlayStation en Xbox.
Anoniem: 1350842
@007Nightfire18 mei 2020 14:40
Dat is zo, maar ik dacht inderdaad niet meer dan 5 jaar vooruit. Hardcore gamers blijven denk ik tot het einde op consoles, puur omdat dat vaak ook een bias is die er is. Net als PC master Race, of mensen die zeggen dat games met toetsenbord en muis gespeeld moeten worden omdat het anders niks is.

Ik denk dat de grootste groep mensen prima met streaming overweg kan. De groep mensen die 10+ verschillende games per jaar speelt is denk ik kleiner dan veel mensen denken.
Wat mij een voordeel lijkt is dat tegenwoordig steeds meer kinderen in 2 huizen wonen ivm het toenemende aantal scheidingen. Nu is het of 2 consoles aanschaffen of heen en weer slepen met het spul. Cloudgaming beperkt het heen en weer slepen tot een enkele controller.
maar is een hotel wifi of mobiel internet dan wel genoeg?

Denk dat de meeste niet in een hotel zullen hoeven te gamen, dit is leuk als je geen pc of console meer wil halen en toch nog wat wil spelen(Net zoals stadia van google op zich al is dat ook weer een console).
Je heb geen fysieke games meer in de kast of hoeft ze te kopen, even abbo afsluiten en spelen tot je zat ben.
juist in een hotel is dit super.. gewoon controller in de koffer en je kunt gamen waar je wilt.
Zie daar voordeel wel van in.
Succes op de gemiddelde hotel wifi!
Alleen bij trips in amerika heb ik de hotel wifi nodig en meestal halen die de 10mbit wel.
Bij trips in europa kan ik gebruik maken van een vrijwel onbeperkte databundel van 60GB en een van 40GB.
Stabiel is de vraag.
Bij trips in europa kan ik gebruik maken van een vrijwel onbeperkte databundel van 60GB en een van 40GB.

Dus eigenlijk is het niet onbeperkt...
Met jou 60gb of 40gb ga je niet lang gamen met stadia.
Je kunt nu al in FHD en 4K streamen met o.a. Shadow en Stadia. Dat werkt erg goed en ik krijg echt het gevoel dat dit de toekomst gaat worden.
Ik heb zo maar het gevoel dat deze generatie xbox/playstation wel eens de laatste kan zijn. Dat toekomstige versies daarvan enkel streaming dienstjes zijn, en een eventuele console niet veel meer dan een streaming kastje is.

Het geeft ze volledige macht, kunnen zelf de prijzen bepalen, piraterij is onmogelijk, gaming als een service wordt makkelijker, etc. Als dit goed aan slaat, en de input-output-latency niet te erg is (nog het grootste struikelblok voor online gaming, zeker racegames, shooter, fightgames), is dit een erg makkelijke cashcow voor hun.

Groot nadeel (naast latency) is dat ze de stekker uit een game kunnen trekken en dat het altijd online moet (dus ook voor je single player games).

Groot voordeel is dat Cheaten zo goed als onmogelijk wordt (mits iedereen op de streaming dienst zit, uiteraard), geen geheugen meer uitlezen voor wallhacks, aimbots of andere flauwe zooi. Zullen het moeten doen met (patchbare) in-game exploits.

Consoles zijn enkel om markt te binden met een vendor-lockin. Iets wat Playstation goed lukt, Xbox niet zo, vandaar dat ze ook meer naar PC brengen. Maar hardware verkopen zijn te verwaarlozen op de totale markt.
Daar zeg je wat over piraterij! Kan goed dat ze daardoor nog meer op cloud gaming gaan focussen.
Persoonlijk hoop ik wel dat cloud gaming de toekomst gaat worden onder andere omdat:
- je hebt zelf vrijwel geen hardware meer nodig
- je hebt geen last van updates
- en je kunt het vrijwel overal doen (mits je wifi hebt uiteraard)

Maar ik heb altijd mijn twijfels bij 2 dingen, hoe zit het met de lag? Persoonlijk irriteer ik mij er nog redelijk aan ondanks dat dit al zogenaamd bijna perfect zou zijn (ik kijk naar jou Stadia). En wat nou als zo'n bedrijf ineens besluit de stekker eruit te trekken? Er zijn al genoeg projecten waar google de stekker uit heeft getrokken dus wat gebeurd er met "mijn" games wanneer google het afkapt?
Geef mij maar mijn eigen hardware. Probleem is dat als je aan cloud gaming gaat doen dat je wederom een abonnement krijgt waar je maandelijks voor moet inleggen. Geen geld meer? Geen games meer. Moet er niet aan denken om in deze crisis geen baan meer te hebben en dan je gaming abonnement op te moeten zeggen.

Ook voor game studios lijkt me dit geen fijne beweging, het verdienmodel gaat dan een kant op die vooral in het voordeel van het platform is.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 18 mei 2020 10:17]

Voor zover ik weet is dit probleem bij Stadia juist opgelost. Je koopt de games en vervolgens betaal je een bedrag per maand als je in UHD met 5.1 surround wilt spelen. Geen bedrag per maand betalen = full HD en stereo geluid.
Mijn cloud gaming is gewoon een virtuele pc dus ik koop mijn games in Steam of Epic stores.
Dus kan ik altijd nog installeren op een pc.
Stadia is niet perfect. Je hebt sessies die goed lopen je hebt sessies die volledig de mist in gaan. Problemen zijn nog steeds Latency, geluid dat wegvalt, grafische glitches. Het merendeel van de sessie loopt wel goed maar anderzijds. Mijn consoles als ik die opstart. Die werken altijd zoals het hoort. Keer op keer.
Ik ben het volledig met je eens wat betreft de mogelijke problemen met verbinding. Echter heb ik zelf al regelmatig met vrienden gehad dat je denkt even leuk een spelletje met zijn allen te gaan spelen op console en dan wordt je in je gezicht geslagen met de zoveelste update voor de console en/of de helft van je games.
Dat is toch mooi op te vangen door auto-update functionaliteit te activeren. Sommige games hebben daaromtrent wel zeer slechte implementaties. Bijvb CoD die updates pas lanceert als je het game opstart. Dat is idd bloed-irritant maar no offence dat is eerder de fout van de developer dan het console platform.
Apart dat je dat nu precies als groot nadeel van console gaming noemt... ik zet de PS4 gewoon in rest mode en alle updates worden automatisch gedownload en geinstalleerd, probleem opgelost. Energie verbruik in rest mode is nihil, dat zal nog geen 5 euro per jaar aan electriciteit kosten gok ik. Beetje een radicale oplossing om daarvoor nou te gaan cloud gamen.
Door het model van Google waarbij ik spellen moet kopen die verbonden zijn aan Google Stadia gaat het voor mij nooit een optie worden. Het risico is te groot dat Google er mee kapt en dat de aankopen waardeloos zijn en ik hou er ook niet van dat mijn spellen gekoppeld zijn aan iets van Google. Als hun cloud niet bevalt en ik wil switchen, kan ik helemaal opnieuw beginnen met gelduitgeven. Juist met cloud bevalt het mij dat je kunt wisselen tussen aanbieders als er eentje bagger begint te worden, of een ander juist interessant. Zo ben ik ooit van het hele Google gebeuren naar Office 365 gegaan voor de Office licenties, dat was en is een bijzonder goede deal. Maar als die situatie ooit verslechtert, stap ik zo over. Dat is met Google Stadia natuurlijk totaal geen optie.

Ik geef dan zelf meer de voorkeur aan wat MS hier doet en wat Nvidia in hun oplossing levert.
Dat kan dan wel zo zijn, maar het multiplayer gedeelte ben je ook afhankelijk van microsoft dan. en die betaal je ook een vast bedrag per maand. Als microsoft er mee stopt ben je ook de sjaak als je veel online speelt.
multiplayer zit al in xcloud, gezien deze gekoppeld gaat worden aan de gamepass (en dat zal de ultimate versie wel zijn, dus dat is incl. xbox live Gold)

Of bedoel je dat als de makers van de game de stekker uit de online servers trekken die bij MS staan? Tja, in dat geval stopt het idd.

Voordeel van MS is op dit moment crossplay. Een deel van de spellen die je op de xbox (digitaal) koopt kun je ook op win10 draaien. De game licenties die je koopt gaan wel een aantal generaties mee. Ik kan op xcloud straks ook de games spelen die ik thuis op de xbox speel.

Denk dat de fysieke discs na de komende generatie echt einde verhaal gaan zijn.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 18 mei 2020 12:08]

Er zijn al genoeg projecten waar google de stekker uit heeft getrokken dus wat gebeurd er met "mijn" games wanneer google het afkapt?
Niet alleen Google, maar ook MS heeft verschillende projecten de nek omgedraaid terwijl sommige mensen er redelijk wat geld in hebben gestoken, denk aan Zune, Windows Mobile, etc. Ik verwacht het niet, maar stel je voor dat ze het ook bij xcloud doen nadat je duizenden euro's aan games ervoor heb gekocht...

Ik ben van mening dat een platform waarbij je je eigen collectie kan streamen op iemand anders zijn hardware een perfecte oplossing zou zijn. Maar ook hier zien we bij Nvidia dat nu de game makers de boel blokkeren.

Dan zeg ik liever, ik speel/stream wel vanaf mijn eigen PC...
Dat je straks lokaal, via je eigen Xbox op mobiele hardware kunt gamen, okay. Maar online in de cloud?! Hoe praat je dit milieutechnisch goed? Nog meer hardware die continue aan moet staan in een datacenter, met koeling, stroomverbruik. Ik weet het niet
easy, je hebt geen lokale hardware meer nodig om aan te kopen dus minder boxen nodig,minder transport, minder verbruik bij jou en datacenters verstoken wel flink wat energie, daar zit een groot stuk groen tussen, alleszins meer dan bij de gemiddelde huishoudens.
Ik denk/weet wel zeker dat dit efficiënter is dan dat iedereen een eigen xbox heeft
In theorie kan dit soort van setup leiden tot een lagere belasting voor het milieu. De hardware kan immers gedeeld worden onder meerdere gebruikers terwijl dat een lokale console het merendeel van de tijd uit staat. Hij verbruikt dan wel weinig of geen stroom maar een groot deel van de milieu-impact komt uit het produceren.

Uiteraard is de berekening van de impact op het milieu bijzonder complex. De hardware in een datacenter zal ook niet altijd volledig benut worden want je zal gebruikers op Kuala Lumpur niet op servers in Europa willen laten spelen vanwege latency. Er zullen dus altijd uren zijn dat de hardware minder gebruikt wordt.

Wat ook nog erg belangrijk in de berekening is, is of dat deze dienst het consolegamen echt vervangt voor de consument. Zijn het substitueerbare dingen of gaat deze dienst er gewoon voor zorgen dat mensen die al een console hadden nu meer of op andere plekken gaan gamen dan voorheen? In dat geval is er geen positief milieu-effect.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 18 mei 2020 09:13]

Tijd voor Postbus 51 spotjes: "Stop met gamen! Een beter milieu begint bij jezelf!" :+
Ik ben opzicht wel fan van gamen in de cloud. Zo hoef ik geen dure PC of console meer te kopen, kan ik spelen op mijn telefoon/tablet en zal ik vaker kiezen voor andere games.

Het enige waar ik bang voor ben je dat je straks toch wel meer geld kwijt bent aan abo's en het aanschaffen van games, kan mij bijna niet voorstellen dat alle spelen in één abonnement zitten.

Het lijkt me moeilijk om die latency eruit te krijgen. Netflix kan een (caching) server plaatsen bij ISP's omdat het toch static content is, maar voor gaming kan dit vrijwel niet. Dan lijkt me het enige alternatief betere compressie technieken en hopen dat providers eindelijk overal glasvezel neerleggen.

Het verbaast mij wel dat er gekozen is voor Xbox S hardware, maar wellicht omdat deze goedkoper zijn en je toch gewoon wilt testen?

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 18 mei 2020 09:02]

Het verbaast mij wel dat er gekozen is voor Xbox S hardware, maar wellicht omdat deze goedkoper zijn en je toch gewoon wilt testen?
Er is gekozen voor Xbox One S hardware omdat ten tijde van de opbouw de enige hardware was die ze hadden. De One X was nog maar net uit en de Series X stond waarschijnlijk nog maar in de kindeschoenen toen ze bezig waren met de Xbox hardware geschikt te maken voor servers.
Dat verklaart een hoop. :)

Met de overstap op de Xbox Series X zouden de laadtijden flink moeten zijn geslonken zoals nu wel te lezen valt in het review.

Is er ook meer bekend hoe ze streamen? Is dat in H.264 bijvoorbeeld? Met de nieuwe encoder op de XSX zal dit proces ook beter/sneller moeten gaan.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 18 mei 2020 09:43]

'kan mij bijna niet voorstellen dat alle spelen in één abonnement zitten.'
Met Origin Access kun je voor 4 euro per maand vrijwel alle Origin games spelen.. Het is dus mogelijk. Het probleem is alleen dat er zoveel verschillende uitgevers zijn (Steam, Origin, battlenet).
Ik snap heel die evolutie naar cloud gaming toch niet helemaal hoor. Heb nu al verschillende oplossingen geprobeerd, en het voelt gewoon niet goed aan. Zelfs met de snelste verbinding en perfect Wifi signaal is de latency voor veel games gewoon een dealbreaker (je kan nu eenmaal niet sneller dan het licht je signalen naar de servers en terug sturen, en dat is gewoon te traag om een deftige latency te krijgen). Met de xcloud beta van Xbox voelde spelen op m'n eigen LAN netwerk zelfs een beetje stroperig.
Ik speel sinds 2 maanden wat games op Google Stadia en daar zijn games echt heel goed te spelen.

Heb alle 3 de Tomb Raiders daar gespeeld waarbij Shadow of the Tomb raider gewoon eng mooi is in 4k30FPS. De latency is nagenoeg niks (gemiddeld 5ms).

Zelf speel ik op een ziggo verbinding van 500/40. Zowel als in de browser als met de Chrome Cast Ultra is het genieten.
Nu kan het ook over wifi maar dan moet je wel uitkijken met stabiliteit. Zelf een Asus AX88U en haal 450/40 en is het de zelfde ervaring als op LAN.

Geen game pc meer nodig of een console, puur games kopen, heerlijk. Ze zijn ook vaak zat in de aanbieding (tomb raider trilogy voor 30 euro)
Dit scheelt toch echt in de kosten,
want bijna elke aardappel computer vanaf de 5/6de generatie kan dit gewoon aan.

Ben benieuwd naar XCloud, helaas nog geen uitnodiging gehad naar dit is voor mij de toekomst.
Single player en co-op games lijken mij prima geschikt voor cloud gaming, multiplayer daarintegen totaal niet.
PUGB was overigens prima te spelen ;)
Prima te spelen, sure. Maar als je naar serieuze competitive gameplay gaat, is het niet handig. Je zal altijd een vorm van latency hebben tegenover mensen die gewoon op hun eigen pc of console zitten te gamen. Als je dus echt shooters gaat spelen waar je dan ook de competitive gamemode wilt gaan spelen, zal je altijd er tegenaan lopen dat je een fractie van een secode een 'delay' hebt, die je zelf misschien niet merkt, maar in sommige games wel genoeg is om geen gevechten te kunnen winnen.
dit is ook niet bedoeld voor serieuze cometitieve gamers. die hebben altijd wel hun lokaal gepimpte hardware
Ja ik denk zeker dat je gelijk hebt, ik ben dan ook echt geen competitieve speler maar zeg nou zelf, is deze service daar echt voor bedoelt? Ik vind het fantastisch om heel Tomb Raider uit te spelen terwijl het er zo ziekelijk mooi en strak uit ziet. Ben momenteel bezig met FF15, ook deze ziet er prima uit.
Het is voor een hoop mensen in mijn optiek, een goede goedkope oplossing, je hebt immers niet eens een abonnement nodig en dan koop je puur de spellen en speel je “gratis” op een machine die 1080p aan kan, dat is toch fantastisch!

Ben overigens al heel mijn leven een gamer en heb fanatiek FFXIV gespeeld en ben dat gewend op een 144hz monitor. Shooters is echter niet mijn ding.
Kan me niet voorstellen dat 4k30 fps lekker spelen is.
Speelt helemaal prima, net als op een console. Zeker met spellen als tombraider maakt dat na 10 minuten spelen geen bal uit.
Dan heb je denk ik geen freesync/gsync scherm ervaring/ in bezit. 30 fps met een game als tombraider is dan echt niet speelbaar meer. Sowieso is 30 fps zo stroperig als wat. In sommige games werkt dat prima. Eingelijk is alles onder de 60 fps niet meer soepeltjes.

[Reactie gewijzigd door biggydeen2 op 18 mei 2020 22:58]

Ik heb een GB2888UHSU welke draait op mn Mac Mini.

30fps is echt perfect te doen. Ik snap echt wel wat je bedoelt, de eerst 15m moet je ook echt wennen maar daarna denk je er niet eens meer over na.

Je kan de game overigens ook op 1440p60fps laten draaien als je dat liever wilt.
Hoe bepaal je de inputlag?
Heb je daar een tooltje voor?
Je kunt met Stadia+ 2.0 een aantal monitorfuncties gebruiken, waaronder latency.
Ik speel sinds 2 maanden wat games op Google Stadia en daar zijn games echt heel goed te spelen.

Heb alle 3 de Tomb Raiders daar gespeeld waarbij Shadow of the Tomb raider gewoon eng mooi is in 4k30FPS.
Interessant, hoe is de beeldkwaliteit voor jou in donkere delen van deze spellen? Want met Steam Link zie ik regelmatig black clipping en daar stoor ik mij mateloos aan. Dat is weliswaar h264 en ook niet de nieuwste hardware meer, maar als ik érgens compressie-artefacten zie, merk ik dat ik er al erg snel klaar mee ben.
Ik moet zeggen dat het mij alles meevalt. De ervaring is wel beter via de Chrome Cast Ultra, ik vermoed dat het daarop allemaal net even wat beter wordt geoptimaliseerd. Toch staar ik met mn mond open naar hoe mooi Shadow of the Tomb Raider er uit ziet en heb er zelf over het algemeen geen last van.
Technisch gezien zul je minstens een latency hebben van een 25ms, puur door de verbinding die je hebt. Ziggo heeft naar goeie locaties een ping van rond de 10-12 ms, jou input gaat Ziggo > cloud waarna Cloud > Ziggo > beeldscherm stuurt. Kortom je zit op minstens 2x je ping.
Als je het over (netwerk)ping hebt, dan heb je het over Round Trip Time.
Dit is dus heen en terug, dus ping keer 2x gaat in dit geval niet op ;)
Ik vind het ook niets. zelf geprobeerd met 250/250 glas en toch nog lag en artifacts op stadia. Het voelt , zoals jij zegt , gewoon niet goed. Kan ook eigenlijk niet (echt) goed werken.. Ik hou het voorlopig wel bij mijn pc :) .

Heb ook een aantal kennissen die het geprobeerd hebben, de enige die vrij positief was is een hele casual gamer. daar zal het dan voor bedoeld zijn denk ik.
Ik vind het wel meevallen, heb nvidia gamestream voor lange tijd gebruikt en de inputlag was voor een casual gamer niet merkaar.
Stadia werkt voor mij prima, geen merkbare lag. Misschien moet je dit even checken.
Tja, vendor lock-in natuurlijk, dat is wat de aanbieders willen, als je een maal een account hebt met tig spellen, ingame aankopen 🤐, profielen en high scores, ga je niet snel meer naar een andere. En het maken van illegale kopieën is helemaal uitgesloten. Dus ik ben bang dat het echt die kant opgaat, want voor uitgevers heeft het alleen voordelen. Dat dit voor de klant niet zo is, maakt ze echt niet heel veel uit

[Reactie gewijzigd door Automark op 18 mei 2020 10:25]

Daarbij komend, om afhankelijk te zijn van een provider om spellen te spelen wanneer je wilt en afhankelijk te zijn van een stabiele internet verbinding, nee dank je. Er is niks mis mee om een schijf in een console te doen.
Hoe vaak in de afgelopen 10 jaar heeft je internet verbinding eruit gelegen? Bij mij toch echt niet meer dan 5x denk ik.
Je verbinding heeft vaker kleine hiccups dan je denkt. Hiccups die je niet merkt omdat er altijd wel iets van buffering loopt om kleine haperingen op te vangen. Game streaming heeft juist geen buffering, dus elke kleine hapering merk je gelijk.
Muah, ik speel al een maand of 6 regelmatig via Stadia en hiccups zijn zeer, zeer zeldzaam. Ziggo is dus in elk geval stabiel genoeg om game streaming aan te kunnen.
Welk Ziggo abonnement heb jij?
250/25. Eind 2019 had ik nog 50/5 en moet zeggen dat Stadia dan wel last had van hiccups als bijv m'n vriendin thuis kwam en haar telefoon foto's ging backuppen. Of als ze een 4K Netflix aanzette. De bandbreedte had simpelweg niet genoeg overhead dus de oorzaak was dan echt lokaal.
Ik speel regelmatig co-op games via Parsec en nog nooit issues gehad met de verbinding. Aan beide kanten een bedraad netwerk. Meeste van de issues thuis bij mensen komen door de wifi instabiliteit.
Uitval is één ding, het gaat met name om de latency en in het geval van Wifi signaalsterkte.
Wifi heb je doorgaans zelf wel in de hand
Deels ja, maar externe invloeden dan weer niet. Alleen je eigen Wifi. En dan nog, ga je serieus een nieuwe router kopen puur omdat Microsoft het niet voor elkaar krijgt een lagvrije ervaring te bieden bij games waar je óók al voor moet betalen?
Wat wil je anders doen? Microsoft kan niets doen aan je netwerk thuis. En het gaat erom dat je geen hardware hoeft te kopen, niet dat je geen games hoeft te kopen.

Ik vind dat veel mensen het echt alleen maar bekijken vanuit hun eigen perspectief en niet naar mensen kijken die wellicht af en toe willen gamen en niet een upfront kostenpost willen hebben voor hardware. Die mensen zijn er genoeg. En er zijn mensen die liever hun eigen hardware hebben. Prima toch.
Er is een verschil tussen een webpagina laden en constant streamen. Videos kan je goed bufferen, videospellen daarentegen niet gezien niet elke seconde te voorspellen is gezien jouw eigen input de toekomst van een game voorspelt.
Volgens mij zegt die het heel precies. Van een IP provider afhankelijk. Dit jaar alleen al 4 keer bij T-Mobile. Bij Ziggo was het ook continu raak en alleen in een ver verleden bij XS4All was het ongeveer zoals jij ervaart.
Zeker nu iedereen thuis werkt, merk ik vaker problemen met de internetverbinding. Traag, packet loss of de verbinding die gewoon helemaal weg is.
Voor de leverancier is het natuurlijk interessant om een klant aan zichzelf te binden.

Een abonnement levert min of meer gegarandeerde inkomsten op en zolang je een abonnement hebt stap je niet zo snel naar de concurrent.

Als klant kan het best interessant worden als de techniek nog iets verbeterd.
Ik heb zelf een PS4 en zou best wat andere games op een pc willen spelen,maar heb ook geen zin om door 1000 euro aan hardware voor uit te geven.
Xbox en ps hebben al abbo’s, dus er zijn al inkomsten.

Ik denk dat de drempel om over te stappen naar een concurrerende streamdienst juist super klein is, je hebt immers geen investeringen bij een partij liggen (zoals je dat nu wel hebt door digitale games in de library van ps4 of xbox1)

Dit tweede punt is voor mij momenteel een probleem want ik denk er aan bij de nieuwe generatie consoles een xbox te halen, terwijl ik al voor honderden euro’s in digitale games bij sony heb.
Je krijgt met die PC toch echt wel een stuk meer detail dan op de huidige consoles. Full hd 60fps zal voor veel games op medium/high geen issue zijn. Mag ook wel voor die meerprijs, maar je krijgt het er wel voor terug
Daarmee krijg je minder detail op je beeldscherm dan met een PS4 pro of XBOX1X die de helft kosten. EUR 500,- voor een gamepc is onzin.
Ken je nog andere leuke moppen?

Een i5 750 (n.b. een midrange cpu uit 2009) en een GTX1060 is al genoeg om Xbox One X graphics op het scherm te toveren, om maar te zwijgen over de zwakkere PS4 pro.

Een 3600/5600XT maakt gehakt van alle consoles die nu op de markt zijn. Daarbij betaal je geen €120 per jaar voor XBL/PSN en heb je dus na 2,5 jaar je extra €300 investering eruit.

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 18 mei 2020 09:38]

Voor XBL weet ik niet, maar een abo op PSN is zeker niet nodig, dat ligt net aan wat voor spellen je speelt: die extra investering blijft gewoon staan.
Want games zijn opeens gratis op de Xbox/PS?
Op xbox/ps kan je de meest recente AAA games in- en verkopen op marktplaats en daar relatief weinig kosten aan hebben, terwijl je op pc daarvoor vrij vlot op het illegale circuit aangewezen bent.
Goed artikel. Ook prima de goede en minder goede punten besproken.

@Xtuv heb je ook het data verbruik getest ? Zowel wifi als 4G ? Of was dat je lastig ivm connectie issues en stabiliteit ? Ben er zelf wel benieuwd naar.
Dank :) De stream is tijdens het gamen vrij constant zo'n 6MBit/s. Dus dan zou je uitkomen op zo'n 2,7GB per uur.
Ah, top... had ik ook zelf kunnen berekenen aan de hand van de test resultaten van @Wom

Via 4G T-Mobile kun je dan zo'n kleine 2 uur spelen zonder een sms te moeten sturen naar T-Mobile voor 1Gb aan data bij een unlimited abonnement. Je hebt daar namelijk 5Gb dag limiet en daarna moet je dus voor elke 1Gb een sms sturen.

Maar goed, als je xCloud dus gaat gebruiken in de kleine kwartiertjes, zoals wachten op de bus, uurtje in de trein, 20 minuten in je pauze etc, dan moet dat wel lukken.
Bij Tele2 unlimited kan je gewoon stacken met die GB's, je kan dus gewoon van te voren die sms sturen en dat komt dan gewoon bij je 5 GB op. Misschien dat dit je helpt?
Zal het eens testen. Bedankt voor de tip. Zit op iOS, maar op Android is het mogelijk om dit te scripten zodat het automatisch gaat.

EDIT: Getest, maximaal 1x bijvullen, dus ipv 5000mb nu 6000mb maar moet nu eerst op 80% van die 6000 zitten alvorens een nieuwe 1gb bundel aan te kunnen vragen.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 18 mei 2020 12:19]

Ik heb een aantal uur gamen getest via project xcloud op mijn galaxy s8. Wat mij het meeste irriteert is dat mijn scherm gewoon te klein is. De games worden normaal op televisies gespeeld. Helaas heb ik geen tablet en kon ik ook geen manier vinden om het via mn PC te streamen.
Je kan via een USB-C adapter met HDMI direct op je TV spelen via Samsung Dex. Ik doe hetzelfde met mijn S8 :)
Dankjewel. Ik ga het proberen!
Ik blijf erbij, ik denk dat het in bijna alle gevallen het wel meer waard is om gewoon een console voor 400/500 euro te kopen, die gemaakt zijn om 7 jaar door te kunnen. Dat is drie keer zolang dan dat sommige mensen hun telefoon laten vervangen.
Niet iedereen heeft 400/500 euro liggen, laat staan een extra voor de aanschaf van games en accessoires.

Het cloud gamen is juist bedoeld dat je net als Netflix + tig andere streaming diensten, een abonnement kunt nemen en kunt spelen op een mobiel, tablet, PC of TV zonder te veel gedoe. Met de SmartTV's en kastjes die je meestal krijgt van de ISP zou dit moeten kunnen lukken. Er zijn ook genoeg minder dure controllers.

De hardcore gamer zal waarschijnlijk nog altijd een game PC of console aanschaffen, maar de meer casual gamer niet altijd.
Dan heb je het straks voor elkaar dat Google straks bepaald welke games je gaat spelen, omdat zij het aanbod bepalen. Games als Call of Duty en Fortnite zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar op Stadia. Met een console/pc ben je vrij om te kiezen wat je wilt spelen en hoef je ook niet bang te zijn dat de stekker eruit wordt getrokken. In het geval van Stadia is er ook nog eens het probleem dat er te weinig spelers online zijn om een match te vullen. https://www.theverge.com/...s-play-games-lonely-venue
Ja dat is vaak zo met nieuwe dingen. Dat moet opstarten en er moeten dingen voor ontwikkeld worden. Nu bepaalt Sony of Microsoft voor je wat je speelt. Ik snap je redenatie niet helemaal. Google bepaald t aanbod niet, die levert alleen het platform, net als de grote console boeren waar we aan gewend zijn geraakt.
Ik doe ook mee aan deze Beta.
Bij mij thuis merk ik vooral op dat via Wifi niet helemaal lekker werkt, precies zoals in dit artikel beschreven wordt het wat stroperig of blokkerig bij snelle acties.
Echter wanneer mijn telefoon met 4G verbonden is, gaat het veel beter, blokkerig niet meer gezien en zeker veel snellere response. Via 4G is het echt heel erg goed speelbaar!

Dus ik denk dat het ook gedeeltelijk aan mijn Wifi moet liggen, ondanks hier met andere zaken geen last van (lijk) te hebben, zoals downloaden en Netflix.

[Reactie gewijzigd door MZONDERL op 18 mei 2020 07:28]

Het grootste verschil tussen Cloud-gaming en Downloaden/Netflix is dat je geen buffer kunt bouwen.
Net als bij Youtube, kunnen downloads en Netflix prima overweg met een paar package lost omdat ze in de achtergrond meer kunnen downloaden dan dat ze nodig hebben (buffer van 5/10 min) om te kunnen compenseren voor onstabiele verbindingen.

Bij cloud gaming kan je niet bufferen, of in ieder geval zeer minimaal. Je kunt niet 5 minuten van de game preloaden, omdat je in 5 minuten veel te veel kan wijzigen (ineens andere kant op lopen, springen, schieten etc.)
Vandaar dat je een onstabiele verbinding sneller merkt met cloud-gaming dan met downloaden/streamen.

Tijd/excuus voor een upgrade van je Wifi netwerk ;-)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee