Microsoft maakt Xbox Cloud Gaming als webapp beschikbaar voor iOS en Windows 10

Microsoft maakt zijn cloudgamingdienst Xbox Cloud Gaming breed beschikbaar voor iOS- en pc-gebruikers. Xbox Game Pass Ultimate-abonnees kunnen de dienst vanaf nu gebruiken in hun webbrowser. Xbox Cloud Gaming is onder andere beschikbaar in Nederland en België.

Microsoft schrijft dat de webversie van Xbox Cloud Gaming voor Windows 10 werkt via Google Chrome en Microsoft Edge. De iOS-versie werkt alleen via Apple Safari. De dienst werkt met bluetooth- en USB-controllers. Bepaalde games krijgen ondersteuning voor een touchscreen voor iOS. Android-gebruikers kunnen de webversie van de dienst ook gebruiken via Chrome, hoewel Microsoft eerder al een losse Xbox Game Pass-app uitbracht via de Play Store. The Verge schrijft dat de dienst ook werkt op macOS, via Microsoft Edge en Safari.

De techgigant maakt daarnaast bekend dat de Xbox Cloud Gaming-servers inmiddels gebruikmaken van aangepaste Xbox Series X-hardware. De dienst draaide eerder nog op Xbox One S-consoles in de serverparken van Microsoft. Dankzij de upgrade biedt Microsoft nu 1080p-streaming aan op 60fps. Ook de laadtijden van games moeten hierdoor verbeterd zijn, claimt het bedrijf.

Microsoft hield sinds medio april een besloten bèta van de Xbox Cloud Gaming-webversie voor pc's en mobiele apparaten. De webversie is onder andere noodzakelijk om de dienst te gebruiken op iPhones en iPads. Microsoft kan geen losstaande app voor de dienst uitbrengen vanwege het beleid dat Apple hanteert voor iOS-apps in zijn App Store. De cloudgamingdienst moet op termijn geïntegreerd worden in de Xbox-app voor Windows, maar vooralsnog kunnen pc-gebruikers de dienst alleen via hun webbrowser gebruiken.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-06-2021 • 07:29

99 Linkedin

Submitter: Herax10NL

Lees meer

Reacties (99)

Wijzig sortering
Apple zal hier wel gruwelijk van balen. Zou me niets verbazen als ze nog eens gaan proberen het te blokkeren in de browser.
Nee hoor. Dit is wat Apple zelf heeft voorgesteld
Volgens mij stelden ze voor om alle Games los te keuren in de App store, de gezegde dat het anders wel in de browser kon was meer sarcasme van ze.

Denk dat ze hier ook wel flink van balen, want levert ze nu niks op.

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 29 juni 2021 20:24]

Kan ik die eerste 3 maanden voor 1EUR uitproberen en gelijk de automatische verlenging stopzetten? Of zit je hier een jaar aan vast, ik gok op dat je minimaal een jaar aan vast zit maar zou graag een soort proef periode willen uitproberen.

[Reactie gewijzigd door mohawk0618 op 29 juni 2021 12:18]

Nee, je kan hem inderdaad gewoon direct opzeggen en je kan hem dan gewoon nog 3 maanden gebruiken.
Ahh dankje! Ik ga het eens uitproberen.
Goed nieuws!
Dus...als je nu een gamepass abo neemt, kan je dan alle games op je PC spelen (via de cloud) die voorheen aleen voor de Xbox waren?
Of is er nog steeds een onderscheid tussen PC games en Xbox games?

p.s. muis en toetsenbord ondersteuning zou het voor mij helemaal af maken :)
Of is er nog steeds een onderscheid tussen PC games en Xbox games?
Als je een GamePass abonnement hebt, heb je dat voor XBox én PC. In mijn geval dus Mechwarrior 5 op beide systemen zonder extra te betalen.

Voor mij was het wel een openbaring. Ik heb de Gamepass aangeschaft voor de XBox en plots kon ik allerlei spellen op de PC gratis spelen :-)
Ja dat weet ik :)
Maar ik bedoelde of het nu dus ook mogelijk is om de Xbox exclusives (die dus niet voor de PC beschikbaar zijn) via Xcloud op je PC kan spelen.
Ja dit kan, als je een Xbox Gamepass Ultimate subscription hebt, kan je dus Xbox Console games spelen op de PC (zonder dat je een Xbox in huis hebt).

Dus inderdaad Xbox Console Exclusives kan je op PC spelen (Controller wel nodig), ik kan zelf ook Xbox 360 (en Original) games streamen.

Let op, het werkt alleen uiteraard voor de games die beschikbaar zijn gesteld in Xbox Gamepass subscription... (dus niet voor alle games die je wel bezit, maar niet hierin zitten)
Niet alle games zijn beschikbaar, ik heb al enige tijd toegang tot de beta, maar bijvoorbeeld Day of the Tentacle is via cloud niet te vinden, terwijl ik deze op de xbox via Gamepass Ultimate heb taan.
Klopt helemaal wat je zegt, op dit moment is (nog) niet de complete lijst van Xbox Gamepass beschikbaar voor Xbox Cloud.

Echter de vraag die werd gesteld, kan je Xbox Console Exclusives op PC spelen, dan is het antwoord dus ja, wanneer beschikbaar voor Xbox Gamepass Ultimate, tevens beschikbaar moet zijn voor xCloud.
Er zijn niet veel Xbox exclusives die niet op de PC beschikbaar zijn, Xbox gamestudio's heeft al jaren als doel om games op Xbox én PC uit te brengen. Dus alle first party games kan je al op je PC spelen.
Er zijn echter nog wel steeds losse abonnementen waarbij je enkel toegang krijgt tot de PC of Xbox bibliotheek ;)

Gamepass PC:
- EA Play
- PC games

Gamepass Console:
- Xbox games

Gamepass Ultimate:
- Gamepass PC
- Gamepass Console
- Xbox Live Gold
- Xcloud / Xbox Cloud gaming
Ik meen dat momenteel niet de voltallige catalogus beschikbaar is in de cloud, maar er zullen ongetwijfeld steeds meer games op verschijnen.
Ik heb het even getest en ik ga je moeten teleurstellen.

De cloud gaming bestaat uit servers met Xbox waarbij je dus enkel Xbox console games kan spelen. PC games only zoals Age of Empires kan je dus niet via de Cloud gaming spelen ook al zitten die in het abbonement maar dan moet je ze lokaal installeren en draaien.

Het cloud gamen zelf zijn dus enkel Xbox games en die vereisen uiteraard een Xbox controller. Zelfs Cities skylines, een titel waar je toch echt een muis en keyboard wilt gebruiken, press A op je controller to continue, ik krijg het spel zelfs niet gestart zonder Xbox controller laat staan dat het speelbaar zou zijn.

De cloud gaming moet je momenteel dus echt zien als een Xbox console in de cloud en geen universele play them all cloud gaming.

Zeer jammer, ik had hier veel meer van verwacht.
Ik lees dat je Cities skyline niet hebt gespeeld op de xbox. Het is uiterst goed te spelen zelfs en ze hebben de game perfect gepoort. Zeker geen reden om m niet op de console te spelen.
Kan goed zijn maar cloud gaming is om te spelen op toestellen die geen Xbox zijn dus ik snap niet waar men het idee haalde je het Xbox verhaal te verkopen. Als ik geïntresseerd was om de Xbox ervaring te hebben dan kocht ik een Xbox (niet als flame bedoeld).

Cloud gaming is dus om te spelen op wat voor toestel ik wil waar ik maar wil waarbij de grootste afzetmarkt echt wel PC is met een muis en een toetsenbord, genoeg huis en tuin computers die niet geschikt zijn om zelf games te draaien. Ja leuk dat je kan streamen naar je Android telefoon maar dat is niet echt de grote markt met hun kleine schermen. Naar je TV, probeer maar bij die smart tv's binnen te geraken en je mag het vergeten dat Google MS gaat toelaten te komen concuren tov hun Stadia op hun Chromecast.

Ik heb dus totaal geen idee wat de insteek is van we maken enkel Xbox titels beschikbaar die enkel met een Xbox controller te spelen zijn terwijl je de volledige PC markt links laat liggen. Wat MS moest doen was shadow kopieren met de mogelijkheid een reeks MS games in abbonement erbij te nemen.
Is Microsoft gamepass (ultimate) het waard om aan te schaffen als je geen Xbox bezit?

Of zit er veel verschil in de library van de gamepass en de beschikbaarheid voor Xbox cloud gaming, of is dit 1 op 1 gelijk?
Er zit verschil in wat beschikbaar is op Xbox, op PC en op cloud (web dus ook). Je kunt op de site filteren op telefoons + cloud en voor web zal de beschikbaarheid wel hetzelfde zijn, gok ik.
https://www.xbox.com/nl-NL/xbox-game-pass/games
Ik heb het ook gedaan, voor mij zeker de moeite waard als je ook gebruik maakt van de truc om niet het volledige bedrag te hoeven betalen :-)
Niet de volledige catalogus is beschikbaar voor streaming maar de meeste grote titels wel. In totaal meer dan 100 op dit moment, wat voor mij meer dan genoeg is.
Benieuwd welke dayone releases dan direct beschikbaar zijn voor cloud gaming.

@Swinnio de “truc” mag je mij wel doorsturen in een pb.

@Martinspire zie nu idd de filter optie, thanks.
Is Microsoft gamepass (ultimate) het waard om aan te schaffen als je geen Xbox bezit?

Of zit er veel verschil in de library van de gamepass en de beschikbaarheid voor Xbox cloud gaming, of is dit 1 op 1 gelijk?
Ja, bij ultimate krijg je xbox pc en console games. Dus dat verschil maakt niets uit, weet wel dat sommige games die niet voor pc waren uitgebracht je nog steeds console versie kunt spelen.
Dat maakt Ultimate geweldig.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 29 juni 2021 14:44]

Ben ik de enige die de compressie wel erg aanwezig vindt? De graphics, snelheid en latency zijn prima, maar het geheel wordt best onderuit gehaald door de flinke compressie (op mijn pc met 500/500 glasvezel).
Dat zal in de nabije toekomst allemaal wel verbeteren, maar het klopt, op dit moment zul je dat soort artefacts nog wel blijven houden. Maar Xbox cloud staat dan ook nog maar net in de kinderschoenen.
Blijft streaming, dus zal nog wel even zo blijven. Maar desalniettemin, nu de hardware is uitgerold zullen ze zich wel gaan bezighouden met optimaliseren.
Heerlijk. Dit maakt het een stuk makkelijker om eventjes snel een nieuwe game te testen. Op deze manier ga ik veel meer gebruik maken van Gamepass.
Absoluut. Geen 100 gb installatie. Helemaal mooi als er nog een native app zou komen.
Ik was net in de Microsoft Store aan het kijken of zulks al niet bestond. Gek eigenlijk, je zou denken dat die er eerst ging zijn.
Weet iemand of dit werkt op een Google tv? Ik denk als je op een browser op de laptop gaat spelen en dit dan chromecast naar tv het wel heel veel streamen op streamen word. Als dit direct werkt op een Google tv heb je een soort van Xbox voor heel goedkoop. Geen idee hoe je daar een controller op aansluit eigenlijk?

De vraag is dus: hoe krijg je deze cloud dienst het beste op je tv werkende?
Er is een Xbox gamepass beta app die je kunt sideloaden, werkt redelijk goed. Controller kan (althans op mijn shield TV) gewoon via Bluetooth.
Mooie stap! Ik zie alleen nergens iets staan over macOS. Zou mooi zijn als het daar ook op werkt.
Ik zat in de closed beta en daar kon je het iig spelen op Safari.
Was dat een beetje te doen? Ik ben zelf aardig onder de indruk van Stadia, dus ik neem aan dat Microsoft ook minstens die prestaties probeert de bereiken.
xCloud draait hier als een zonnetje, al tijden. Xbox controller wordt gewoon ondersteund op macos, dus het is echt verbinden en gaan met die banaan. De latency is dermate laag dat ik voor casual racing geen issues ervaar (dirt 5, forza), zelfs via wifi. Ik heb ook nvidia geforce now als abbo, ook zeker de moeite waard voor games die niet in de game pass zitten. Helaas kan je daar niet meer alle PC games gewoon draaien.

Edit: Zou bijna vergeten dat de compressie van de video moeite heeft mist (of stof in geval van dirt) netjes te vertalen.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 29 juni 2021 09:31]

Bedankt voor het delen van deze ervaring. Dat doet mij goed, toevallig afgelopen week mijn Windows PC verkocht en ben nu (eindelijk) volledig over op macOS. Het enige wat mij al die tijd nog tegen hield was het gamen, maar nadat Stadia me zo goed is bevallen ben ik toch maar overstag gegaan. Ik ga xCloud dan ook zeker proberen.

GeForce Now ben ik ook wel geïnteresseerd in, zeker omdat ie die gewoon kan koppelen aan m'n steam library (ik ben me er van bewust dat ik niet elke game kan spelen dan). Genoeg te doen in de vakantie :+
Ik heb Geforce Now vanaf het prille begin in de beta, het werkt zeer goed en wellicht één van de beste services. Probleem is uiteraard dat er veel games uit mijn 1000+ library er maar 100+ van terug te vinden zijn. Vele games zoals van Bethesda, Sega, Namco enz. Zijn er uit verwijderd. Het grootste probleem is als je een game koopt, er niet vanuit moet gaan het op GFN blijft. Maar... ik betaal enkel 5,= p/m, en speel veel games er mee.

Stadia en GFN komen dicht bij elkaar in de buurt.
Waarbij Stadia wel de meeste "console" ervaring geeft.

De Cloud Gaming van Xbox voelt heel volledig aan met een grote bibliotheek en gemak zoals we die kennen van Stadia. Als de latency van Xbox Cloud Gaming iets meer word geoptimaliseerd, dan denk ik dat ik met alles over stap naar Xbox.
Ja via safari of Microsoft edge
Via MacOS heb je in ieder geval de mogelijkheid om een alternatieve browser als Google Chrome of Edge te installeren, waarmee het in ieder geval zal werken. Durf niet met zekerheid te zeggen of Safari op MacOS ook ondersteunt wordt, maar lijkt me dat dat generieke ondersteuning is en dus ook gaat werken!

[Reactie gewijzigd door kevin93w op 29 juni 2021 07:45]

Ook niet zo moeilijk als het de minst advanced browser is :9

Daarnaast, bij alle Apple nieuws iets aankaarten waarom Apple beter is word je ook stront ziek van (om op je reactie beneden alvast te commenten).
Eindelijk fable 2 op de PC! dat ik dat nog mag meemaken :'( :D

Als ze dit ook op een Apple TV doen zou het helemaal super zijn, maar ik ben hier al heel blij mee.

Tijd om de Xbox controller af te stoffen!
In theorie, maar echt theorie, zou je zeggen dat als het in safari werkt op ios dat het ook op safari van een apple tv kan werken. Weet alleen niet hoe het zit met controllers of zo
Behalve dan dat Safari niet beschikbaar is op Apple TV? :?
Oh… die, tja zag ik niet aankomrn 😂
Alles draait nu op series X blades, dus ook als je via Android gamepass app speelt.

Dir laadtijden zijn echt een World changer, wow.
(nog) niet alles. Forza 4 is daar een voorbeeld van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee