Xbox-cloudgaming functioneert via workaround nu al op Windows 10

Gebruikers hebben een manier gevonden om Xbox cloud-gaming, ofwel Project xCloud, werkend te krijgen op Windows. Officieel is die functie alleen nog als bèta beschikbaar voor Android. Een testversie van de streaming-app, bedoeld voor Xbox-devkits, werkt echter ook op Windows 10.

Ars zet uiteen dat men een Microsoft Store-link naar de Spaanse variant van deze testapp door een parser van een derde moeten halen. Deze parser achterhaalt de verschillende pakketten die achter de Store-pagina zitten en gebruikers kunnen daar de daadwerkelijke .appxbundle-file van ~220MB downloaden, ondanks dat hij bedoeld is voor devkits van Xbox-consoles. Deze app is ook te installeren op Windows 10.

Eenmaal in de app kunnen gebruikers met de offering id 'XGPUBeta' toegang krijgen tot de streamingdienst. Om die code wordt vanzelf gevraagd. Naast de code is ook een abonnement op Xbox Game Pass Ultimate vereist; dat geldt evenzo voor gebruikers die via de gebruikelijke manier de dienst benutten op Android. De workaround werd in de afgelopen maanden al her en der gepubliceerd, maar kreeg tot nu toe geen brede aandacht.

De gamestreamingdienst van Microsoft Xbox, die voorheen Project Xcloud en nu gewoon cloud gaming heet, is officieel nog onderweg naar meer platformen. Apples iOS moet bijvoorbeeld deze lente ondersteund worden, alsmede browsers in een meer algemene zin. Windows 10-ondersteuning volgt ook, maar daarvoor staat nog geen datum of tijdsperiode genoteerd. De dienst biedt meer dan honderd games voor de prijs van een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement, die 12,99 euro is. De servers draaien op Xbox One S-hardware en bieden 1080p-streams in de bovengenoemde app.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

04-04-2021 • 12:30

54 Linkedin

Lees meer

Reacties (54)

Wijzig sortering
In tegenstelling tot wat ze in het artikel aangeven hoef je overigens niet persé de Spaanse downloadlink te gebruiken, je kan ook de en-us of de nl-nl link gebruiken. Instructies voor gebruik staan o.a. ook hier op Reddit.

Ook in aanvulling op de titel van dit artikel, het betreft geen workaround, het is een preview programma oorspronkelijk bedoeld voor developers, waar je al maanden gebruik van kan maken zoals o.a. Windows Central al in November 2020 deed. (en toen had ik het al op de voorgaande methode gedownload, wat wederom op Reddit al stond uitgeschreven op verschillende plekken)

Microsoft heeft in verschillende interviews al aangegeven dat ze de functionaliteit van deze test app dit voorjaar gaan toevoegen aan de nieuwe Xbox App in Windows 10.

Dat offering Id was overigens voor mij wel nieuws, dus dank voor het delen daarvan. Voorheen kon ik alleen remote play gebruiken om vanaf mijn eigen Xbox consoles te streamen.
Het werkt geweldig hier. Het werkt niet goed met WiFi op mijn Android telefoon en WIn 10 Laptop, maar zodra ik de ethernetkabel insteek, dan is de lag bijna weg :)
Heb jij wel geluid? Ik heb wel beeld, maar geluid ontbreekt in de stream (xcloud).

Muziek en andere applicaties wel gewoon troughput
Geluid werkt bij mij gelukkig. Ik neem aan dat de app volume heeft in Volume/Sound Mixer?
Zeker :) Kan in de app verder ook niks zien qua instellingen mbt het geluid. Misschien staat ie op een andere output, maar dat kan ik me haast niet voorstellen.

Volgens de mixer komt er ook geen audio doorheen.
Ik vraag me of of het op satelliet internet zal werken, daar zit ik helaas aan vast.
Satelliet internet heeft meestal vrij hoge latencies (ping) door de afstand die je signaal moet overbruggen. Denk dat je daar teveel last van zal hebben.
Vraag me af hoe dat zal zijn bij niet-actie games zoals turn based games was latency minder een issue is. Denk bijv aan CIV.
Denk dat de input delay wel merkbaar zl zijn. Ik bedoel: je klikt en een fractie van een seconde later zie je pas het effect van die klik.

En, dat soort games draaien vaak niet op xbox, plus dat ze minder hoge systeemeisen hebben dus kan je die beter lokaal op je pc draaien.
Je zit in principe via een videostream naar je beeldscherm te kijken, en die is vertraagd. Dit omvat dus alles, zoals bijvoorbeeld typen of het bewegen van je muiscursor en ook de visuele feedback daarop.

Ik zou er behoorlijk zeeziek van worden denk ik :+
Ja, dat is vermoeiend. Helaas kan ik niet anders, hier valt 4G na 19:00 gewoon weg. Ik zit zo landelijk dat er geen kabel is en die zal er ook niet komen. Maar gelukkig nog een net nieuwe pc dus kan alles nog spelen alhoewel ik bijna altijd RPG's speel.
Geweldig maar ook niet?
Geweldig voor Cloud gaming (icm wired internet). Uiteraard niet te vergelijken met native geïnstalleerde games.
Feit dat het al werkt via een omweg en niet officieel klaar is maakt mij wel hoopvol dat dit wat kan gaan worden.

Zelf moet ik zeggen dat ik dacht dat het niet zou werken door de latency maar heb daar echt 0 problemen mee. Ook via Android gewoon prima. Ben geen die-hard gamer ofzo maar meer casual die hooguit paar uur per week eens een game speelt.

Lokaal is nog wel beter met kwaliteit want zag nog wel veel artifacts maar dat is iets wat opgelost kan worden. Latency zou lastiger zijn.

Gaaf spul
Je kunt via de test app ook streamen vanaf je eigen Series X. Maar echt goed werkt dat bij mij thuis niet. Zowel xcloud als streamen vanaf Series X
Je eigen Xbox streamen kon ook al in de normale Win10 app. Daar heb je niet per se deze test versie voor nodig.

Edit: ik baseerde mijn post op de One S. Blijkbaar werkt dat niet met de Series X.

[Reactie gewijzigd door Belindo op 4 april 2021 18:15]

De Xbox Series X kun je niet thuis streamen.
Ah, excuus. Ik heb zelf de One S en wist niet dat dit niet kon bij de nieuwe versie.
NP. Helaas is het nog niet zo stabiel om lekker te gamen via WiFi
Snap dat niet zo goed waarom ze dat niet hebben gedaan, aangezien ik hem wel naar een Android device kan streamen dus alle techniek zit er al gewoon in.... Heb hem op release day gekregen en kon er toen ook niet direct iets over vinden, maargoed staat wel de op roadmap om te maken dus het komt wel.
Je kan wel streamen met de Xbox Series X naar je Windows PC ( Doe het zelf ook) werkt perfect.
Dat kan bij mijn weten alleen met de Xbox Test Streaming App. Niet via de Xbox app. Tenzij je de Xbox One X app.

Edit: ik zie dat het nu wel weer kan

[Reactie gewijzigd door mhnl1979 op 5 april 2021 19:40]

Dat kan toch wel in de Android app? De iOS Xbox App kan al een tijdje console streaming doen.
Even uittesten maar. Vind het op Android niet echt prettig, maar dat heb ik met de meeste mobiele spellen. Veel te klein scherm.

Er is een uurtje geleden (15:36 GMT) een nieuwe versie bijgekomen.1.2103.401.70 in plaats van 1.2103.401.0

Edit: versie *.70 kan niet geïnstalleerd worden, je krijg dan de melding "The package can only be installed on the following device families:
Windows.Xbox
"

Versie *.0 installeert wel.

[Reactie gewijzigd door Belindo op 4 april 2021 15:57]

Grotere telefoon halen dan 🤣. Nee haha is flauw. Ik heb zelf een Samsung Note 10 Plus en daar is het scherm voor de meeste games wel afdoende imo. Maar ik denk voornamelijk dat dat meer komt door de aspect ratio, waar de meeste telefoons tegenwoordig juist eerder lang zijn dan breed.

Maar mooie ontwikkeling in ieder geval, ga het zo maar eens uittesten.
Xbox cloud gaming 👎 Xcloud was toch een veel betere naam?
Blijf het ook raar vinden dat MS het ook niet meteen voor het eigen platform beschikbaar maakt

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 4 april 2021 13:46]

Denk dat daar wel over nagedacht is. Zal mij niks verbazen dat Microsoft gewoon een capaciteit probleem had gehad, mochten zij het ook direct voor Windows beschikbaar hebben gemaakt, daarom werken zij ook met bèta's. Ik heb liever dit, dan een product dat half- en of niet werkt. Nou gaat microsoft gewoon stapje voor stapje hun dienst verder uitrollen. Ben benieuwd in hoeverre het een succes gaat zijn. Denk vooral dat het handig is, om eens even snel een spelletje uit te proberen. Hoef je niet eerst 100gb te downloaden.

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 4 april 2021 12:43]

Volgens mij is het hele “kunstje” van cloud diensten dat je kunt schalen, als aanbieder van een premium dienst mag ik toch aannemen dat “capaciteit” geen rol mag spelen
Ik denk dat je niet begrijpt dat xCloud niet op dezelfde hardware draait als de rest van Azure.
Project xCloud draait op custom (vooral downscale in dimensies met custom koeling, maar met zelfde memory, cpu en gpu) xbox hardware.

https://www.onmsft.com/ne...are-behind-project-xcloud

[Reactie gewijzigd door laibalion op 4 april 2021 12:55]

Leuke kanttekening hierbij is dat de planning is om in 2021 de hardware te vervangen door Series X hardware.
Eerst natuurlijk zorgen dat de levering voor winkels op orde is, daar verdienen ze natuurlijk veel meer aan.
Het is niet als premium product in de markt gezet. Ze hebben zich bewust op mobiel streaming gericht.

Zolang geld een rol speelt, speelt capaciteit dat ook. Server capaciteit is niet gratis.
Los daarvan wil je zo’n dienst gewoon langzaam opstarten voor de optimalisatie.
Dit denk ik niet, voor Xcloud uberhaupt in beta ging werden de Xcloud servers al rap dcs in gerold
48u hoge racks als ik de opbouw van Middenmeer vanaf een sataliet foto zo zie denk ik dat er zn 20-30 racks per rij kunnen dus als ze zeg een pad aan 2 kanten vol zetten heb je 40*42 chasis*4 consoles per chasis = dan hangen er in 1 pad al zn 6800 consoles. en ms kenenden hebben ze wel meer paden vol staan denk dat ze in middenmeer op de AMScampus die er nu staat al een kleine 30 tot 40.000 consoles staan.

Deze 1u server chassis bevatten 4 custom Xbox ssytemen met een SSD ipv hdd en een 40Gb SFP Connectie dus 10Gbps dedicted per console.

er is denk ik doe bewust voor een beta op android gemikt omdat het meer op on the go gameing is gemikt dan thuis, daar was local streaming voor van af een lokale xbox.

Dat gezegd hebbende werd er eerst intern voor MS personeel gestest met android streaming en desktop later ook.
Even een link naar hoe zn blade er uit ziet van binnen
https://external-preview....a7a5a690f3ae6ccc469b3f06b

[Reactie gewijzigd door sojab0on op 4 april 2021 13:51]

Als ik de foto zo bekijk, dan lijken er eerder 8 custom xboxen in een server te zitten. Dat maak ik op uit:
1) de namen op de labels.
2) bij de rechter customer xbox zie je duidelijk dat er twee opelkaar zijn gemonteerd.
ja dat zag ik later ook, van wat ik weet van de eerste release waren het er 4, maar de nieuwe gens zullen wel gebouwd zijn rond de series x en die bordjes zijn ook kleiner dan de one x borden dus dan kunnen er inderdaad wel 8 in.

Ik baseerde me nog op een server die ik tijdens een event op HQ in amsterdam zag dat was net voor corona tijd en toen waren ze nog intern aan het testen, en daar lag een gelijkwaardige server achter een glas wand maar dan nog Xcloud Gen1 en daarover konden ze zeggen dat het gebouwd was rond custom one X borden de series x was toen nog niet uit en volgens mij werd hij pas na dat event aangekondigd.
Microsoft is de kampioen in inconsistente namen voor zijn producten. Neem gewoon een kijkje naar de zesmaandelijkse updates van Windows 10.
Het is cloud gaming via het Xbox platform. Duidelijker gaat de naam niet worden.
Het is maar net hoe je het bekijkt. Als ik cloud gaming hoor of lees gaan mijn eerste gedachte naar de Stadia. Gevolg hierop zou kunnen kunnen zijn dat je gaat denken dat Stadia beschikbaar wordt via de xbox. Xcloud is qua zoeken op internet makkelijker dan cloud gaming xbox. Xcloud klinkt voor mij gevoel meer als een naam waar xbox cloud gaming meer een korte samenvatting klinkt. Dus ik ben het wel eens met crankthisup. Ook de namen vam de xbox (360, one, series x) vind ik zelf een beetje appart. Playstation 2 tm 5 mogen dan in vergelijking saai gekozen zijn maar het is tenminste wel duidelijkheid dat 5 nieuwer is als 4.
Ik wacht tot ie volledige af is 😀
Ga ik maar eens mee spelen met zowel de Xbox hier thuis als onderweg zonder Xbox
Netjes, Netjes, wacht zelf nog steeds op een App voor mijn Android TV, wij hebben een consoel vrije woonkamer en met een App zou ik dus ook af en toe in de woonkamer kunnen game doormiddel van de app.

Nu weet ik wel dat je een Android kasje kunt pakken, maar wil het gewoon via de app doen op de TV :D
Anoniem: 219080
@linksquest5 april 2021 08:58
Ik gebruik wat ' console vrije ' gaming in mijn woonkamer, via de 50PUS7304 TV (Draait AndroidTV), maar dan de steam link. Ik heb zowel de app als het losse kastje geprobeerd, beide bekabeld. Er zat toch best verschil in, via de TV app had ik meer latency en was het wat minder betrouwbaar. Gelukkig had ik die steam link unit een keer in de uitverkoopbakken gevonden, dat werkt nu echt top.
Mijn ervaring met de Steam Link is totaal anders. Vond het echt een kut ding. Heb een goed netwerk maar steeds streaming issues, die issues had ik pas nadat ik de controller aansloot. Als ik die überhaupt gepaard kreeg.

Als ik wil gamen op mijn tv neem ik de PC wel mee naar beneden. Veels te veel moeite om via Steam Link te doen.
Die app werkt idd geweldig.
Draait prima op 1080P
Gewoon de stappen volgen en je kan gamen op je laptop/pc
Je hebt dus GEEN XBOX nodig om te gamen.
Enigste wat je nodig hebt is een GAMEPASS ULTIMATE en je kan spelen, en een snelle internet verbinding of bekabeld. (Zelf nog geen lag ondervonden)
En er komt een XBOX app voor Smart TV's ( Einde van het jaar) zodat men kan gamen op een TV.
Maar als je een Samsung S telefoon heb... dan kun je via Dex ook gamen via je TV. (Of je sluit een HDMI kabel aan via je laptop/pc en je kan die app gewoon gebruiken op TV.)
De app gaat idd draaien op de servers van de XBOX Series X.
ik hoop niet dat er games worden teruggehaald net als bij Geforce Now

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee