Microsoft komt met Windows-app en 1080p-upgrade voor gamestreamingdienst xCloud

Microsoft werkt aan een Windows-app voor zijn gamestreamingdienst Project xCloud; screenshots daarvan heeft The Verge online gezet. Ook zou de resolutie van de dienst binnenkort opgeschaald worden van 720p naar 1080p.

The Verge stelt dat Microsoft 'de laatste hand aan het leggen is' aan zijn xCloud-applicatie voor Windows. Momenteel is het alleen nog mogelijk om te streamen naar Android-apparaten. Deze applicatie zou ook nieuwe functies krijgen ten opzichte van wat nu mogelijk is: er is namelijk ondersteuning voor touchscreen-input en gebruik van een gyroscoop als invoerapparaat. Daardoor is een controller dus niet een vereiste. The Verge heeft op Twitter bewegende beelden geplaatst.

De resolutie-upgrade wordt zowel door The Verge als door Windows Central gemeld. Laatstgenoemde voegt ook screenshots bij, die het van een van zijn bronnen heeft ontvangen. Daarop is Hellblade te zien, draaiende in 720p en 1080p. De upgrade ligt in lijn met een gerucht van vorig jaar, waarin stond dat Microsoft achter de schermen de xCloud-hardware aan het upgraden was naar Xbox Series X-componenten.

Wellicht dat het niet lang duurt voordat al dit nieuws concreet wordt en er een datum aan vastgeplakt wordt. Microsoft-kenner Paul Thurrott tweette op vrijdag namelijk dat het bedrijf een 'what's new for gaming'-evenement zou houden op 23 maart. Gezien de claim van The Verge dat de xCloud-Windows-app bijna af is, lijkt de kans goed dat Microsoft nieuws over de gamestreamingdienst gaat brengen tijdens dat evenement.

Met de resolutie-upgrade zou Microsoft meer op het niveau zitten van concurrenten als GeForce NOW en Google Stadia. Die laatste biedt zelfs een 4k-optie, hoewel dat, tot onvrede van een groep gebruikers, niet werkelijk 4k zou zijn.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-02-2021 • 11:33

52 Linkedin

Lees meer

Reacties (52)

Wijzig sortering
Apart dat Microsoft niet al een applicatie klaar had voor hun eigen platform. Dit was ook een modus operandi in de 'hoogtijdagen' van Windows Phone 8.x/10 Mobile, waar er voor Microsoft's eigen diensten meer aandacht ging naar de platformen van de concurrenten.
Ik snap dat Android niet Microsofts eigen platform is, maar sinds de dood van Windows 10 Mobile is Android nou ook niet echt meer een concurrent van een Microsoft-product te noemen.
Je begrijpt niet de essentie van mijn verbazing. Dat ze graag iets uitbrengen voor Android (als meest populaire mobiele platform) is logisch. Dat ze niet minstens dezelfde aandacht geven aan hun eigen platform is wat het verbazingwekkend maakt. Je zou verwachten dat Microsoft wel zichzelf goed zou ondersteunen in het Windows ecosysteem.

Dat ze Android applicaties uitbrachten ten tijde van Windows 10 Mobile was logisch, maar zorg ervoor dat het eigen platform minstens evenveel aandacht krijgt om het serieus te laten lijken. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 februari 2021 12:26]

De focus van xcloud lag (of ligt), bij mobiele apparaten, voornamelijk telefoons. Of dat logisch is is een tweede punt, maar dat maakt het wel logisch dat ze eerst op android/iOS hebben gereleased.
Maar het is nog niet op iOS gereleased ;)
Omdat Apple dit tegenhoudt. Een testversie werkte perfect op iOS. Maar de regels van Apple staan het niet toe hem uit te brengen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 28 februari 2021 18:46]

Ik denk door eerst op Android (en dus de mobiele markt) te focussen dat ze de bandbreedte laag konden houden. Op je mobieltje vallen lagere resoluties en artifacts nou eenmaal minder op dan op je desktop. Dus eerst de backbone goed krijgen en daarna aan hogere beeldkwaliteit werken.
Microsoft is minder op hun eigen os gefocussed dan je zou verwachten. Een jaar of 2 geleden kreeg ik bij een office 365 bug ook de vraag of ik het ook op “de marktleider onder de browsers” kon proberen. Daar werd op ontwikkeld. Ze bedoelde Chrome. Pas daarna kwam Edge Chromium om de hoek.

Eerst Android verbaast me niet dus.
Microsoft is eigenlijk al jaren bezig om zich niet te richten op een Microsoft ecosysteem maar eerder het omarmen van andere ecosystemen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een build draaien voor een iPhone app zonder dat je daarvoor zelf een mac wegens in je datacenter moet plaatsen, om maar een voorbeeld te noemen.
Behalve dat het natuurlijk nog steeds een Microsoft ecosystem is. Draai je office dan wil je ook SharePoint of OneDrive en teams voor de communicatie tussen werknemers. Vervolgens manage je de boel via Azure.

Plus dat Microsoft natuurlijk ook alles zoveel mogelijk via Azure laat lopen.

De client apps zijn op meerdere OS beschikbaar, dat was bv office trouwens sowieso altijd al, maar het is natuurlijk nog steeds heel erg een MS ecosystem. Je bent misschien minder gebonden aan een OS maar als je een service van MS gebruikt, dan zit je al snel in een situatie waar je eigenlijk meteen bijna alles via MS wil/moet doen als je het een beetje beheersbaar wil houden.

Erg slim van MS natuurlijk. Nu kunnen ze 100% van de markt bedienen ipv alleen het deel wat een MS OS draait. Ook noodzakelijk aangezien MS op de mobiele markt nooit echt voet aan de grond heeft gekregen.
Ik snap dat Android niet Microsofts eigen platform is
maar sinds de dood van Windows 10 Mobile is Android nou ook niet echt meer een concurrent van een Microsoft-product te noemen.
Mijn commentaar gaat hier over. Concurrent of geen concurrent, de verbazing blijft.
de userbase voor de dienst is dan ook primair op mobiele devices, want op een pc hebben ze zelf al een gaming platform
Welk eigen platform? Ze hebben geen aparte mobile platform meer, dus heeft het weinig zin om voor de mensen die daar nog wel gebruik van maken een aparte versie te maken.
Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar in het verleden verdiende MS ook bakken met geld aan Android door het grote Java-patenten-portfolio dat het bezit. Best een goede motivatie om Android als "first class citizen" te behandelen.
Ik denk dat het toch vooral een kijken is waar de grootste doelgroep zit. De meeste gamers zitten op Windows natuurlijk, maar deze gamers hebben gewoon een PC waar mee gegamed kan worden. Nou hebben heel veel meer mensen een Android telefoon, en als je die doelgroep kan aanboren als nieuwe gamers dan kan je gewoon je afzetmarkt enorm vergroten. Dus vandaar de initiële focus op Android.
Dit had beter een website kunnen zijn en dan hadden ze meteen macOS, ChromeOS en Linux erbij.
Dat de resolutie wat minder is merk ik niet zo zeer op dit moment. Opstart tijden is wel iets waar hopelijk verbetering in komt. Ik snap dat het nooit zo snel gaat zijn als iets lokaal opstarten maar voor een spel als bijv Undermine duurt het toch gauw 30s-1min, en dat is nog een klein spel.

Klinkt natuurlijk heel verwend maar op je telefoon ben je zo gewend dat een app binnen een paar seconden opgestart is.

Verder ook erg blij met dat de mogelijkheid tot streamen op Windows er komt. Kan je eerst een spel even uitproberen voordat je het download. Handig bij grotere spellen en een wat mindere internet verbinding. Looking at you Ark. Dat was 6u downloaden en na 40min er weer af 8)7
Dit heeft voornamelijk ermee te maken dat er in de Xcloud serverblades nog oude Xbox One S consoles gebruikt worden. Deze zouden naar mijn weten logischerwijs geupgrade gaan worden en ik gok dat dat dan Series S consoles zullen zijn omdat die meer dan toereikend genoeg zijn voor dit doeleinde. Daarnaast kun je ook je eigen One of Series console gebruiken om te streamen en ik moet zeggen dat op een matige verbinding zoals eduroam ik op mijn Series X toch leuk weg kan spelen.
Dan moet je wel een Xbox hebben :+
Uiteraard :) anders ben je afhankelijk van de apparatuur uit de cloudconfiguratie.
Zou ook zeker welkom zijn op de Xbox zelf. Dat je je game direct kan spelen en ie dan op de achtergrond geïnstalleerd wordt.

[Reactie gewijzigd door borbit op 1 maart 2021 13:48]

ik gebruik de testapp (voor homestreaming ) al sinds de seriesx release op mijn pc en surface pro via sideloading.
ik ben er wel niet zo lovend over eerlijk gezegd.
veel meer lag en video artifacts dan vroeger met de companion app, ook geregeld disconnects waar dit vroeger nooit voorviel.

voor uiteindelijk puur lokaal streamen is dat toch vrij bedroevend, met xbox sx uiteraard wired.

als ik PS remote play, ps now, stadia, geforce now allemaal stukken beter mee kan streamen, waar de meeste daarvan nog extra afhankelijk zijn van internet bandwidth dan mag ik wel zeggen dat het niet zomaar op de wifi mag gestoken worden en de resultaten bedroevend zijn en ik eigelijk gewoon het oude systeem terug wil.

de testapp is de laatste versie trouwens
Vind het sowieso apart. Het OS op de Series S|X consoles is hetzelfde als de Xbox One, waarom dan ineens een functionaliteit zoals local game streaming met de Companion niet meer werkt, en hiervoor een nieuwe app gemaakt moet worden, die ook nog eens alleen als test beschikbaar is momenteel, en dan ook niet even goed werkt.

Het is toch allemaal een stap achteruit voor iets wat prima werkte.
Zelf gebruik ik de test app ook om content naar vrienden door te streamen (xbox series x via testapp naar pc, dan met obs weer door zodat vrienden mee kunnen kijken) en ik hoor van allemaal dat de qualiteit een stuk beter is dan toen ik nog via xbox one s met de companion app werkte. Enige probleem wat ik ervaar is dat de audio van games op mijn xbox soms helemaal weg valt als ik begin met streamen, en niet meer terug komt tot ik de xbox reboot.

Ik vind het zelf wel een redelijke stap vooruit, al moet ik zeggen dat de qualiteit nog lang niet in de buurt ligt van een capture card. ps remote play heb ik tot nu toe nog maar 1x een half uurtje gebruikt, dus goed vergelijkmateriaal van competitie heb ik niet.
Leuk maar welke games kan ik nu spelen via xcloud? gebruik nu GFN maar daar is game aanbod ook beperkt.
Appels en peren. GFN is bedoeld om je eigen games aan te schaffen en dan te streamen. xCloud is onderdeel van Game Pass Ultimate. Je kan dus niet zelf zomaar game selecteren, maar krijgt een catalogus aan games. Alle Microsoft 1st party games zijn vanaf release onderdeel van Game Pass Ultimate en blijven erin. Third party titels worden maandelijks toegevoegd en na paar maanden eraf gehaald.

Via deze link kan je zien welke Game Pass Ultimate games via xCloud te spelen zijn: https://www.xbox.com/nl-NL/xbox-game-pass/games
thx very usefull info
Uiteindelijk alles wat op een Xbox Series draait. Al beperken ze op het moment de set games nog volgens mij. Maar zou ook kunnen dat het licentie technisch nog niet allemaal mag. Ik verwacht ook dat het als eerste alles in de GamePass gaat zijn.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 28 februari 2021 18:52]

Dat is mooi nieuws, die Windows app miste ik al, hoop zelf ook nog binnenkort op een Android TV app, dan ben ik helemaal tevreden 💪
Hopelijk snel ook cloud VR! Lijkt me geweldig om via cloud gaming op de Quest 2 spellen als HL:Alyx te spelen. Zal vast wat slimme trucjes moeten hebben om latency-problemen te omzeilen, zoals local interpolation o.i.d. voor hoofdbewegingen.
Hopelijk gaat de grafische fidelity van xCloud eerst richting standaard 60 framerate en daarna als er ruimte is richting details en als alles mooi en soepel op 1080P draait nog eens naar resoluties gaat kijken zoals 1440P.

Het hele 4K verhaal heeft meer tijd nodig en xCloud lijkt mij meer gericht op onderweg op een telefoon of een laptop dan thuis op een breedbeeld TV maar dat kan natuurlijk ook en dan zijn opties in framerate, details, resolutie geen overbodige luxe.

Microsoft heeft met XB series en xCloud en Gamepass een uitgebreid platform en als daar nu eindelijk eens een stabiele aanvoer aan exclusives toegevoegd wordt en de Studio's krijgen tijd en geld dan wordt en blijft het een gezond ecosysteem :)
Ik kan niet wachten tot er een xcloud app komt voor mijn LG C9. Dat wordt echt een game-changer.
Van alle streaming diensten vind ik stadia veruit het beste werken. Het probleem is voorlopig gewoon nog het game aanbod maar als een game ook op stadia te koop is dan koop ik hem daar liever voor dan voor andere diensten.
Dan heb ik toch het spel gespeeld op het platform wat ik het fijnst vind werken? Ik koop geen spellen om ze over 10 jaar nog te spelen, daar zijn simpelweg gewoon teveel spellen voor. Ik speel een spel en ben er dan klaar mee. Stadia werkt het beste van alle streamingsdiensten en ik heb besloten dat streaming zo goed is tegenwoordig dat vaste hardware niet nodig meer is dus daar ga ik geen geld aan verspillen. Omdat ik dus niet vast zit aan een bepaald merk kastje onder m'n tv kan ik vrij makkelijk wisselen van dienst zonder geld te hoeven investeren.
Anoniem: 470811
@Azoth19861 maart 2021 09:15
Dit, gewoon dit. Ben dus niet alleen _/-\o_
Heb je dat begrepen uit de nieuwsberichten of uit de comments onder de nieuwsberichten? :)

Toegeven, als Stadia gamer kan het aanbod voorlopig nog niet tippen aan XCloud, maar Stadia is niet echt aan het sterven.

Toevallig is daar in het topic nu een discussie over aan de gang. [Google Stadia] Algemene ervaringen topic
Het lijkt er op dat de gebruikersaantallen sterk achter lopen bij Stadia:

https://arstechnica.com/g...ds-of-thousands-of-users/
Wat ik juist lees is dat stadia van alle streaming platformen de beste ervaring geeft. Waarom geroepen word dat stadia aan het sterven is komt volgens mij door het bericht dat ze hun eigen studio hebben gesloten.

Edit: Net geplaatst toevallig. Dit is zon bericht wat mensen laat denken dat stadia aan het sterven is. Ik denk juist dat exclusives minder waarde hebben. Juist proberen de grootste uitgevers op je platform krijgen is een goede zet. Daar geld in steken.

https://www.insidegamer.n...eo-kojima-en-yu-suzuki-2/

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 28 februari 2021 15:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee