Drie nieuwe Motorola-smartwatches komen in juni en juli op de markt

Dit jaar komen drie nieuwe Motorola-smartwatches op de markt. De apparaten zouden onder licentie gemaakt worden door het Canadese CE Brands Inc. Het zou om zowel rechthoekige als ronde smartwatches gaan. Het is niet zeker of ze ook naar Europa komen.

De producten kwamen aan het licht middels een roadmap van CE Brands, die voor investeerders gepresenteerd werd. In juni zou een Moto G Smartwatch uitkomen. De G-bestempeling doet vermoeden dat het een relatief betaalbare smartwatch moet worden, net als de Moto G-smartphoneserie. Een maand na deze smartwatch moeten een rechthoekige Moto Watch en een ronde Moto One uitkomen. Uit andere slides blijkt dat de horloges op Wear OS draaien, Qualcomm-hardware hebben en dat het bedrijf ze omschrijft als 'premium wearables', hoewel dat wellicht juist niet slaat op het G-model. De slides werden ontdekt door WatchSmarty en zouden op 9 februari aan investeerders getoond zijn.

Specificaties van de horloges staan er niet bij. Qualcomm kondigde vorig jaar echter twee nieuwe socs te maken voor wearables: de Snapdragon 4100 en 4100+. Die worden gemaakt op een 12nm-procedé, wat veel kleiner is dan het voorgaande 28nm-procedé. De 12nm-socs bieden volgens de fabrikant 85 procent hogere cpu-prestaties en een 2,5x zo snelle gpu vergeleken met voorgangers.

Motorola maakt de Moto-smartwatches al een tijdje niet meer zelf. Het staakte de ontwikkeling van smartwatches in 2016 en zei daar toen bij dat er op dat moment te weinig vraag was om door te gaan met de slimme horloges. EBuyNow, dat overgenomen wordt door CE Brands, bracht eind 2019 ook al een nieuwe Moto 360 uit.

De Motorola-horloges zouden een markt betreden die op het moment inderdaad rustig is. Concurrentie op de markt is er momenteel in de vorm van Fossil, Mobvoi en enkele anderen. Wellicht komt Samsung ook binnenkort met een Wear OS-smartwatch op de markt, in plaats van het gebruikelijke Tizen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-02-2021 • 13:23

38 Linkedin

Reacties (38)

Wijzig sortering
Als ze geen 4100(+) gebruiken, dan hoeven ze het niet eens meer te proberen.

De sprong van de huidige generatie SoCs naar de 4100+ is zo immens groot, en het stigma van kleine batterijen en laggy interfaces heeft smartwatches zo lang uit het publiek gehouden, dat Motorola nu echt een unieke kans heeft om die markt weer tot leven te wekken zoals Apple dat gedaan heeft met de Apple Watch. Denk aan de power van een Apple Watch 6 met 2 tot 3x de batterij.

Ik heb nu zelf een SD4100 in mijn Ticwatch Pro 3, en smartwatches zitten eindelijk op het niveau dat je verwacht had bij de eerste releases. Hopelijk gaan ze dan nog van het ronde scherm af en meer onafhankelijkheid in het OS implementeren (denk aan smartwatch die zonder telefoon muziek kan streamen, foto's kijken, bellen/sms'en, camera...)
Ik heb liever ronde Smartwatches. :) Maar belangrijker voor mij is dat ik er minimaal een week mee kan doen zonder opladen. Dus Huawei is de keuze voor mij
Mijn eerste smartwatch was de Moto 360, super mooi rond horloge en werkte perfect. Altijd 's nachts op de lader (had tenslotte nog geen slaap monitoring). Ik deed voor het slapen sowieso altijd mijn horloge af.

Een paar smartwatches verder heb ik nu de Samsung S3, met alles erop en eraan waarbij ik hem nu wel 's nachts draag tbv slaap monitoring. Als ik 's morgens op sta doe ik deze even op de lader, tijdens douchen en aankleden wel voldoende geladen om weer de dag door te komen.

Bij actieve dagen (met extra monitoring aan) vreet de smartwatch flink meer energie, dan moet ie wel wat langer op de lader, dan doe ik 'm meestal even tijdens het avond eten extra op de lader.

Al met al, je went er wel aan dat een smartwatch even dagelijks wat moet laden. Als je graag een smartwatch wil zou ik die gewoon aanschaffen, en genieten van de extra mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook een fitbit nemen die langer meegaan, maar die hebben geen klassieke uitstraling (wat mij ook meer aanspreekt). Wachten tot de accu-duur onwijs lang mee kan zal nog wel wat jaren gaan duren denk ik.
Ik heb al bijna een jaar eentje die ik continu draag. De huawei gt 2e, met een batterij duur van bijna 2 weken. Ik gebruik het alleen voor de tijd, slaap monitoring en voor activiteiten zoals fietsen, hardlopen, wandelen. Als ik gebeld wordt kan ik zien wie mij belt, dat is ook handig. En als ik mijn telefoon kwijt ben kan ik de find my phone functie gebruiken.

Notificaties, mail lezen, appjes beantwoorden enz doe ik niet en zou het ook niet willen, vandaar de keuze voor deze watch. Het is rond met een sportief uiterlijk, en dat is precies wat ik zocht.

Ik heb ook nog wel gekeken naar wear os horloges, maar vond de batterij duur echt te laag voor mijn verbruik en wensen. De huawei gt2e is voor mij de perfecte smartwatch. Nog nooit afgedaan omdat deze leeg was en moest opladen, maar inderdaad bij het douchen/scheren even uit doen en 15 tot 20 min opladen, dan kun je hem weer dagen lang gebruiken. Heerlijk.
Ik moet wel zeggen, met mijn Ticwatch, dat een week alleen haalbaar is als je hem voor 99% van de tijd op standby hebt staan. Bij de Ticwatch schakelt ie dan het AMOLED display uit en gebruikt dan het secundaire FSTN display dat bijna geen energie verbruikt. Ik heb wel gewoon mijn notificaties aan staan maar doe er verder dan eigenlijk niks mee. Meer een normaal horloge dat notificaties ontvangt eigenlijk, tenzij ik druk onderweg ben met mn handen vol en spotify wil besturen of snel een Shazam er in wil gooien.
Als je geen apps en dergelijke gebruikt en het enkel voor de notificaties en sport tracking doet, dan zijn Amazfit watches nog een betere oplossing. Nu op 10 dagen en nog 40% batterij over (Amazfit GTR 47mm). Van zodra ik moet reageren op een bericht neem ik liever mijn smartphone zelf, reageren via zo een klein schermpje is nooit handig, geweest.
Even een hele gekke vraag: in de productomschrijving bij Bol.com, staat dat -ie ook geschikt is voor pool/snooker/biljart.

Heb jij enig idee wat je daarmee kunt? :-P
Tja, als je pool, snooker of biljart speelt dan is die geschikt om om je pols te hangen. Als je horloge het formaat is van Big Ben dan is bewegen wat moeilijker.

In andere woorden geen idee waarom dat er staat ;)
Ik vind juist het ronde scherm geweldig. Wil een smartwatch die ook echt op een horloge lijkt.
Uit andere slides blijkt dat de horloges op Wear OS draaien,
Is Wear OS niet een beetje dood?
Nee, laatst was er nog een gerucht dat de volgende Samsung zelfs weer naar WearOs gaat. En een hele reeks door Fossil onder licentie uitgegeven smartwatches draait ook onder WearOS.

Edit: owh staat ook onderaan in het artikel.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 28 februari 2021 18:43]

Ik heb apple watch 6 en huawei watch parallel. Apple laat geen mods in screen toe en ook huawei weet beter automatisch mijn activiteiten te tracken. al is de continue hartrate sensor on betrouwbaar.
Dus nog wel verbeteringen mogelijk in deze markt
Voor mij is een nauwkeurige hartslagmeter best belangrijk en ik ben juist op een Huawei uitgekomen omdat die de afwijkingen goed registreert. De apple watch 5 stopte juist met het weergeven van de hartslag zodra de hartslag plotseling omhoog gaat. De Huawei fit die is nu heb heeft maar een afwijking van hooguit drie slagen per minuut tov professionele medische meters. Bij mijn dochter is de apple watch nauwkeurig en bakt mijn huawei er niets van. De hartslagmeting lijkt heel persoonlijk te zijn.
Daarom worden medische apparaten gekeurd/geijkt en is de prijs navenant ...de rest is benadering.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 28 februari 2021 14:43]

Mee eens. Hartslagmeting van smartwatches zou niet in absolute zin moeten worden geïnterpreteerd. Een hartslag goed meten aan het einde van een arm is sowieso wat moeizaam. Mijn Garmin Vivoactive 3 raakt makkelijk het padje kwijt als ik mijn polsen bij wandelen of fietsen langere tijd duidelijk lager mijn hart hou. Soms even mijn arm tegen de borst houden helpt het horloge dan om het hartritme weer terug te vinden.

Waar hartslagmeting van smartwatches een hulp voor kan zijn is om relatieve veranderingen te signaleren. Alleen al dat iets verandert is al informatie. Zo ervaar ik het horloge als nuttig in het voorspellen van verkoudheid of griep. Het is mij tenminste opgevallen dat voordat je je zelf symptomen krijgt al stressachtige verschijnselen in de uitlezing zijn te zien. Vanuit Garmin is ook al aangegeven dat de hartslag uitlezing, en misschien de bloedsaturatie bij meer recente modellen van voorspellende waarde kunnen zijn voor een corona infectie.

[Reactie gewijzigd door teacup op 28 februari 2021 14:58]

Een hartslag goed meten aan het einde van een arm is sowieso wat moeizaam.
Merkwaardige uitspraak. We doen in professionele sfeer bijna niet anders. Met de hand aan de pols, de vinger of om de bovenarm. Als we alle methodes simultaan gebruiken is de vinger het meest betrouwbaar omdat hij daadwerkelijk een hartslag meet en niet electrische activiteit zonder echte "slag".
Met het genoemde horloge is dit in ieder geval een ding. Het issue wordt door meer gebruikers beschreven. Ik had op je vraag geen antwoord, ben dus zelf ook even gaan zoeken Watchranker geeft een redelijke uitleg. Met groen of rood licht wordt gekeken hoeveel licht wordt uitgedoofd (groen licht door rood bloed) of versterkt/gereflecteerd (rood licht door rood bloed). Horloges meten dus geen drukgolven, maar bloedpulsen ~klotsend bloed. Eigenlijk dedeteert het horloge beweging.

De genoemde site geeft geen uitleg voor het effect dat ik beschrijf. In het algemeen meldt het dat in een pols veel gebeurt (spieren pezen) en daarom veel ruis veroorzaakt. Als ik zelf een long shot mag doen: een hand is een doodlopend pad. Heen gaat nog wel. Bloed zakt met de zwaartekracht wel omlaag (slagaders), en de terugslagklepjes de aders voor de weg terug omhoog zijn denk ik de uitdaging:

Op Mens en gezondheid vond ik een denk ik cruciaal stukje:
Het bloed loopt via de aders terug naar het hart. Dit gaat tegen de zwaartekracht in. De aders zijn dan ook voorzien van eenwegskleppen. Zodra het bloed voorbij een bepaald punt komt, sluit de klep zich. Hierdoor kan het bloed niet weer terugzakken. Komt het bloed nog hoger in de ader terecht, sluit zich een andere klep. De spieren in de armen en benen duwen op de aders waardoor het bloed omhoog gestuwd wordt. Mensen die weinig bewegen krijgen dan ook eerder last van opgezette enkels, spataderen etc. Dit komt omdat het bloed zich in de aders ophoopt. Beweging is dan ook essentieel voor de werking van de bloedcirculatie. Het probleem is dat de moderne mens steeds meer een zittend leven leidt.
Wanneer je armen tijdens een wandeling losjes langs je lichaam hangen bewegen die niet veel. Dit betekend dat de pompwerking in de aderen niet genoeg op gang blijft, door opeenhoping van bloed stokt de doorstroming, het horloge ziet door het gebrek aan doorstroming geen bloedpuls van de hartslag meer en geeft de drager een onwaarschijnlijk lage hartslag terug.
Ik mag hopen dat je doorbloeding niet afhankelijk is van de zwaartekracht. Hoe dan ook werken deze apparaten ongeveer hetzelfde als een gewone pulsoxymeter. Alleen zijn ze gewoon kwalitatief veel slechter. Waarschijnlijk door beperkingen in het apparaat. Een volstrekt betrouwbare en goedkeurde vinger meter is er al vanaf 5 tientjes.
Het is ook niet zo dat het bloed niet circuleert, de circulatie is alleen minder. Voor het lichaam is dit niet zo'n punt, zolang het niet te structureel wordt (spataderen bij mensen die veel stilstaand werk hebben, de vroegere technische tekenaars, staand achter een tekenplank). Bedenk dat die hangende armen eigenlijk inactief zijn en dus ook minder zuurstof, en bloed, nodig hebben. Het is alleen wat sneu voor dat horloge, dat afhankelijk is van het meten van die doorstroming.

Ter verificatie, trek ik mijn armen op, stop ik ze bijvoorbeeld in mijn jaszakken, middenrifhoogte, dan zijn ze ook in rust, maar wordt de opvoerhoogte tussen hand en hart vergevingsgezinder en kan de hartslagmeting, en blijkbaar dus ook de doorstroming, in stand blijven. Geen omlaag donderende hartslag na 20+ minuten.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 28 februari 2021 21:15]

Je begon voorzichtig met dat je dacht een cruciaal stukje gevonden te hebben. En inmiddels ga je me uitleggen dat je gelijk hebt.

Het feit dat ik weet wat een pulsoxymeter is en hoe hij werkt, zeker sinds de paramagnetische niet meer gebruikt wordt, moet je misschien doen vermoeden dat ik er meer verstand van heb.

Ze proberen iets te meten met licht in het zichtbare spectrum. Jij ziet geen lampje. Dus hebben ze het signaal te zwak gemaakt om goed te kunnen werken, het is een indicatie. Waarschijnlijk omdat niemand met een rood lampje om zijn pols wil lopen maar dat weet ik natuurlijk niet.

Verder zijn er nog een aantal andere manieren waarmee je bloeddruk, pols etc kan meten en die hebben allemaal hun beperkingen.

https://www.sciencedirect...abs/pii/S0167779914000699
Je begon voorzichtig met dat je dacht een cruciaal stukje gevonden te hebben. En inmiddels ga je me uitleggen dat je gelijk hebt.
Ik zou niet durven ;), en hoop niet dat ik je op een of andere manier heb geïrriteerd, ik tracht alleen maar te achterhalen wat het achterliggende mechanisme is waarom die polsmeting bij meerdere mensen niet goed werkt. Ik spreek mijn "gelijk" ook nergens uit. De bevinding die ik noem onderstreept alleen mijn theorie.

Dat horloges werken met een te zwak signaal is trouwens ook een theorie. Alleen in dat geval kan je random verkeerde metingen verwachten in willekeurige situaties. Ik zie het vooral gebeuren in de specifieke situatie wanneer handen laag worden gehouden ten opzichte van het hart (wandelen met hangende armen, fietsen en opdrukken).

Ook mijn theorie blijft trouwens maar een theorie, want andere bevindingen zwakken haar af: Bij opdrukken en fietsen is het hoogteverschil tussen handen en hart minder groot, toch gaat die hartslagmeting uiteindelijk onderuit. Mogelijk veroorzaken de gestrekte armen een extra sanctie. Of er spelen andere factoren. Zo zijn bij opdrukken spieren en pezen in de pols aan het werk, wat dan ruis kan veroorzaken.

Al met al lijkt die optische detectie dus wat kwetsbaar..... bij de pols. Ik zat ook in plaats van de huidige flowsensor aan een druksensor te denken (de vinger aan de pols) maar ook met druk heb je een hoop ruis te diskwalificeren. Ik zal zo eens naar je link kijken, er zijn vast nog wat andere mooie (.... dure) technieken die beter uitpakken. Zoals je zegt, medische apparatuur kan het wel.

PS. Je link zit achter een pay wall, en ik werk niet bij een wetenschappelijk instelling en heb dus geen toegang.

PSS Wat zijn de use cases voor die pulsoximeters? Worden die voor een korte of lange periode gebruikt? En wat is de houding van de persoon die gemeten wordt? Een mooie test zou zijn als zo'n ding mobiel is te krijgen om een uur met zo'n meter te gaan lopen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 28 februari 2021 21:46]

De reden dat het bij de pols vaak slecht werkt is gewoon de bewegelijkheid. De veneuze return die jij beschrijft heeft vrijwel niets met het pompvolume te maken, die bepaalt namelijk hoe sterk het signaal is.

Ze worden gebruikt om de zuurstof verzadiging in het bloed, of meer specifiek het percentage geoxygeneerd hemoglobine. Dat meet je altijd in de slagader, want in de venen is het verbruikt en dus lager. We meten dat continu tijdens en na operaties, op de IC en bij de opvang van bijvoorbeeld traumapatienten. In alle houdingen en omstandigheden en veel belangrijker bij kritiek zieke mensen die een aanzienlijk slechtere circulatie hebben dan je je kan voorstellen.

En dan werken ze vaak nog prima maar dan is het wel echt een lampje waar je niet zo even inkijkt. En alles wat het signaal verstoort, nagellak bijvoorbeeld, kan invloed hebben. Nog belangrijker is dat het licht wordt uitgezonden en aan de andere kant opgevangen in plaats van dat de reflectie wordt opgevangen, zoals bij een horloge. Een ontvanger in het bandje zou misschien helpen.

Zoals @WillySis onterecht dus stelt maakt de aanwezigheid van een bloedvat niets uit en de diepte in niet, misschien een hele koude huid wel. Het enige wat hij nodig heeft is pulsatiel voorgestuwd geoxygeneerd hemoglobine. Bij baby's plakken we ze op het voorhoofd, zou er wel grappig uitzien met je smartwatch op je hoofd. 8)7
Ik heb de uitleg van meerdere professionals. Het pulserende bloed zit vooral in de aders. Die liggen bij mij vrij diep, wat het lastiger maakt om een goede meting te genereren. Bij mijn dochter (19) liggen de aders nog dieper en de meeste fitness-trackers verklaren haar harteloos. De apple watches kunnen er bij haar nog wel wat van maken. Als je de fitness-trackers bij haar met het uurwerk onder haar pols omdoet werken ze wel, maar meestal met een dubbele hartslag.
Pulserend bloed zit uitsluitend in slagaders, niet in aders (de naam geeft het al een beetje weg), de anatomische variatie van de ligging van slagaders is nihil. Ik zou andere professionals zoeken. Nogmaals het gaat om de mate waarin het licht in staat is door te dringen, dat is bij de een minder dan bij de ander, en vrouwen hebben vaak onderkoelde handen en voeten wat het nog lastiger maakt.
Een behoorlijk stuk duidelijker. Dank je voor je uitleg. Als ik je goed begrijp is de beperking van de veneuze return als gevolg van zwaartekracht een factoren minder sterk effect dan de signaalverzwakking die jullie bij sterk verzwakte patiënten aantreffen. Desondanks kunnen jullie met een pulsoximeter dat zwakke signaal in verschillende standen goed meten. Dan heb ik ook een antwoord op mijn laatste nog erbij gekrabbelde vraag. Een pulsoximeter kan mijn hartslag volgen bij een wandeling.

Vooropgesteld, no offense, neem dat even van mij aan. Dat de slechte meting met de beweeglijkheid van de pols te maken zou hebben overtuigt mij nog niet genoeg. Daarvoor is het gedrag wat ik hierboven beschrijf echt te systematisch. Dit doet verder niets af aan je feedback op mijn "theorie".

Ik kan mij bij die pulsoximeters goed voorstellen dat het doorstralende ipv. reflecterende licht minder gevoelig is voor verstoring. De vinger als een soort diffusor (heb wat optica ervaring). Dat de ligging van specifieke bloedvaten dan niet uitmaakt valt dan op zijn plek. Er zal verwacht ik naar een lichtintensiteitsniveau gekeken, en de variatie hierin wordt geanalyseerd. Een beetje vergelijkbaar met dat de variatie in het licht van een ster kan duiden op het passeren van een planeet. Blijkbaar kan dit zo precies dat ook iets over saturate kan worden gezegd, uit de variatie hartfrequentie afleiden is dan minder uitdagende bijvangst.

Over toekomstige wearables? Op het voorhoofd kan best modieus zijn, alleen niet zo effectief om te raadplegen. Een polshorloge met een extentie naar een vinger. Natuurlijk wel modieus vormgegeven. Zou best bon ton kunnen worden, met wat SF rolmodellen (Matrix, Existenz). Met alleen horloges denk ik dat de bloedsaturatie maar beter even achterwege kan blijven, als hartslag al moeilijk is.

Laat ik tenslotte even uitspreken dat reacties als de jouwe in dit soort topics heel waardevol zijn als referentiekader. Misschien voortaan meteen maar roepen vanuit welke expertise je spreekt, dat maakt anderen minder blind en doof :/. Reacties als de jouwe dienen als een soort anker om technologie ten opzichte van te beoordelen. Ook als dit anker wat schuurt omdat het de lezers confronteert met de inadequaatheid van hun devices.
Wat wij vaak doen als het meten heel lastig gaat is bijvoorbeeld de oorlel gebruiken, gaat hij wel mooi rood licht geven. Ik pm het artikel even, als je echt precies wil weten hoe het werkt stuur ik dat ook. Wat wel lastig is is dat technologieboeren vaak verschillende technieken door elkaar gebruiken om tot een schatting te komen en het dus niet gezegd is dat ze allemaal exact deze techniek gebruiken. De modernere smartwatches gebruiken namelijk ook nog een soort afgeleid ECG. Daar zit gezien de lage potentiaalverschillen natuurlijk heel veel storing in, maar als je weet dat het potentiaalverschil van het hart altijd hetzelfde is en van storing niet, en je hebt een schatting van het ritme wat samenhangt met de potentiaal verschillen, en je kan goed rekenen kom je een heel end.
Weet je dat ik gisteren ook aan de oorlel heb gedacht gisteren, de perfecte lichamelijke diffusor. Mijn vrouw beaamd trouwens ook dat dit wordt toegepast (heeft dik een decennium op cardiologie gewerkt, VU, A'dam). Ik ga trouwens eerst dat eerste artikel lezen. En kom daar in de PM nog wel bij je op terug, geef me wel wat tijd, alles duurt lang bij mij.

Op het moment dat ze meerdere technieken combineren om tot een weging te komen wordt het een behoorlijke black box. Dit omdat dan een algoritme wordt toegepast dat we niet kennen. In de basis heeft iedere techniek een nauwkeurigheid of resolutie. Dit blijven de limieten voor de apparaten. Het combineren van hardware is tegenwoordig trouwens best gemeengoed. Ik krijg wat dat betreft een losse associatie met de meerdere kleine cameralensjes in smartphones die met elkaar de lens van een conventionele camera "simuleren".

Met dat van die ECG's heb ik best wat moeite gehad om te accepteren dat een meting op "een" plek redelijke resultaten kan opleveren. Met wat ik uitgelegd heb gekregen door mijn vrouw (full blown ECG) moeten toch wel wat verschillen in de uitlezing zijn te vinden (zou je parallel meten). Het kunstje dat die bedrijven natuurlijk ook uithalen is dat met historische data de metingen van hun apparaten worden geïnterpreteerd. Het maakt dan eigelijk niet eens zoveel uit wat er precies wordt gemeten zolang het bedrijf de meting maar kan koppelen aam een werkelijke situatie, en dit consistent kan gebeuren. Maar ook dergelijke informatie moet ergens een anker hebben. Die ankers zijn dan vermoed ik parallelmetingen tussen hun devices en hun professionele even-knieen.
Ik vermoed eigenlijk dat ze gewoon verwachten bij iedere hartslag hetzelfde tegen te komen en combineren dat met ECG's die ze hebben geleerd. Op een gegeven moment weten ze wel wat bij jou normaal is en zullen best prima in staat zijn afwijkingen te detecteren.

Grappig dat je begint over algoritmes. De kennis over ECG en andere technieken is van oudsher bekend. De nieuwe techniekboeren maken iets kleiner, minder ingewikkeld is hebben het nieuwe functies. Daarbij gebruiken ze algoritmes als reden dat ze dat kunnen. Maar die houden ze wel voor zichzelf dus je weet nooit precies meer wat het doet en het is hun verdienmodel geworden.

Iedere keer als ik het woord algoritme weer hoor in dit verband moet ik denken aan Monty Python's sketch "the machine that does Ping!". Is me dag weer goed
De smartwatches en fitnestrackers gebruiken niet de elektrische activiteit, maar werken door middel van licht. Zo nu en dan schijnt een groen lampje op je huid en de aan de hand van pulsen in de reflectie van bepaalde golflengten wordt de hartslag gemeten. Dit kan redelijk nauwkeurig, mits het lampje en de sensor min of meer boven een bloedvat zitten. Het bloedvat mag ook niet te diep zitten.
De nauwkeurigheid wordt voornamelijk bepaald door de ligging van het bloedvat tov het lampje. Elk merk en model heeft zo zijn eigen pasvorm en daardoor kan de positie van het lampje net goed of juist verkeerd uitvallen. Bij mij zit de Huawei precies goed en de Apple watch minder.

Wie een goede hartslag meting wil moet gewoon een aantal merken en modellen uitproberen.

Fitness toestellen met een metalen greepje meten wel door middel van de elektrische pulsjes. De nauwkeurigheid daarvan is niet zo hoog, zeker niet met droge handen.

De software is een ander punt. Bij mij kan mijn hart bij iets te veel inspanning op hol slaan. Ik voel dat niet, maar als het te lang duurt val ik flauw en is er een risico op een hartinfarct. Als ik snel de inspanning verlaag komt het vanzelf weer goed. Veel trackers geven in de sportmodes wel een waarschuwing, maar bij een aantal merken slaat de software ook op hol en die tellen dan maar de helft of een kwart van de hartslagen. Voorheen was ik afhankelijk van dure medische hartslagmeters die niet echt comfortabel zijn bij het sporten, nu kan ik met een fitness-band van nog geen € 100,- en 25 gram toe.
Ik zeg nergens dat ze op electrische activiteit werken. Ze werken hetzelfde als gewone medische apparatuur maar gewoon veel slechter. De lichtbron en ontvanger zit weggewerkt bijvoorbeeld. En voor een apparaat wat met licht meet is dat meestal geen voordeel. Om maar wat te noemen
De hartslag meten aan de pols is helemaal niet lastig. Dat doen professionals ook, letterlijk met de vinger aan de pols.
Mee eens. Hartslagmeting van smartwatches zou niet in absolute zin moeten worden geïnterpreteerd. Een hartslag goed meten aan het einde van een arm is sowieso wat moeizaam. Mijn Garmin Vivoactive 3 raakt makkelijk het padje kwijt als ik mijn polsen bij wandelen of fietsen langere tijd duidelijk lager mijn hart hou. Soms even mijn arm tegen de borst houden helpt het horloge dan om het hartritme weer terug te vinden.
Mee eens, zelfs mijn Garmin Fenix 5 heeft moeite met het juist meten van de hartslag, sinds kort een borstband, die lijkt de hartslag beter te meten. Is in ieder geval veel stabieler, geen rare pieken oid.
in het begin was continue meten van hartslag ok, maar later ging dat op een of andere manier stuk en zie het op internet dat ik niet enige ben. volledige reset of apps eraf helpt geen snars
Hoezo draag je er 2 tegelijk of om en om ofzo, ben je er 1 aan testen of iets ?
inderdaad, een links ander rechts en heb dus ook pixel 3a voor android en iphone Se 2020 voor apple watch. Je moet toch wat in corona tijd.
Haha je kan ook te ver gaan in mijn ogen, maar ja als je het leuk vind :+
Vind je dat niet een beetje vreemd? Met twee horloges rondlopen.
Loop je ook met twee verschillende schoenen omdat je niet kon kiezen? O-)

[Reactie gewijzigd door jdevries189 op 28 februari 2021 15:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee