Qualcomm maakt nieuwe socs voor wearables op 12nm in plaats van 28nm

Qualcomm heeft de Snapdragon Wear 4100 en 4100+ aangekondigd. De nieuwe socs voor wearables zijn een grote stap vooruit ten opzichte van de voorgangers. De 12nm-socs bieden volgens de fabrikant 85 procent hogere cpu-prestaties en een 2,5x zo snelle gpu.

Tot nu toe gebruikten de Wear-socs van Qualcomm Cortex-A7-cores die op 28nm werden gemaakt. Nu stapt de chipontwerper over op veel krachtigere Cortex-A53-cores en een veel kleiner 12nm-procedé. Ondanks de toegenomen cpu- en gpu-kracht, zijn de nieuwe socs volgens Qualcomm 20 procent zuiniger dan de voorgangers.

De Snapdragon Wear 4100-socs volgen de Snapdragon Wear 3100-modellen uit 2018 op. Die waren op hun beurt vrijwel gelijk aan de Snapdragon Wear 2100-socs uit 2016. In de 3100-serie werd een zuinige co-processor toegevoegd op basis van een Cortex-M0-core en een verbeterde versie daarvan is aanwezig in de Snapdragon Wear 4100+.

In de nieuwe socs zitten vier Cortex-A53-kernen met een snelheid tot 1,7GHz. Er is ondersteuning voor lpddr3-geheugen op 750MHz en de gpu is een Adreno 504. Oudere Wear-socs moesten het doen met Cortex-A7-cores op 1,1GHz, lpddr3-geheugen op 400MHz en een Adreno 304-gpu. De chips hebben een geïntegreerde lte-cat-4-modem voor een 4g-verbinding met een downloadsnelheid van maximaal 150Mbit/s en upload van 50Mbit/s.

De Snapdragon Wear 4100+ heeft een zogenaamde always on co-processor. Het gaat om een verbeterde versie van de QCC1110 die met de Snapdragon Wear 3100 werd geïntroduceerd. Deze zuinige chip met één Cortex-M0-core kan gebruikt worden voor eenvoudige functies, zoals weergeven van de tijd of een stappenteller. De nieuwe versie ondersteunt tot 64.000 kleuren, dat was 16 kleuren. Deze co-processor ontbreekt bij de Snapdragon Wear 4100.

Qualcomm levert de socs al aan fabrikanten van wearables. Volgens de chipmaker zijn imoo en Mobvoi de eerste fabrikanten die Snapdragon Wear 4100-horloges uitbrengen. Eerstgenoemde maakt smartwatches gericht op kinderen. Mobvoi komt met een nieuwe versie van zijn TicWatch Pro. Samsung en Apple, die een groot aandeel van de markt voor wearables bezitten, gebruiken eigen socs.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-06-2020 • 18:20

35 Linkedin

Lees meer

Reacties (35)

35
35
14
3
0
17
Wijzig sortering
Waarom 12nm terwijl het overal al 7nm is? Je zou toch net verwachten dat ze zich in alle mogelijke bochten wringen om dat ding zo zuinig mogelijk te maken.
Ik vermoed dat het met kosten te maken heeft. Alles wat ze op de 7nm lijn moeten produceren zijn chips die ze niet voor telefoons kunnen produceren, en dat is een veel grotere interessantere markt. 12nm begint nu niet meer zo interessant te worden voor telefoons dus kunnen ze de bestaande apparatuur inzetten voor de horloges.
inderdaad, wearables zijn geen grote money-makers zoals GSM's momenteel en dan gebruik je liever iets oudere fabs die goedkoper op het oudere proces produceren met hoge yields.
Inderdaad, waarom zou je een 85% snellere chip willen? Geef me liever een 20% snellere chip, die 60% zuiniger is, dan andersom.
Inderdaad, waarom zou je een 85% snellere chip willen? Geef me liever een 20% snellere chip, die 60% zuiniger is, dan andersom.
Heel simpel. Als je de snelheid niet wilt kun je de cores gaan terugclocken naar een aanzienlijk lagere snelheid. Hiermee zorg je ervoor dat hij vanzelf enkele tientallen extra procenten zuiniger wordt.

Nu zeggen ze 85% meer snelheid EN 20% zuiniger , maar het is maar net wat de fabrikant wilt. Ik denk dat veel fabrikanten liever 20% meer snelheid heeft en 40% zuiniger. (Als voorbeeld).
Kosten-baten analyse. Het ding moet wel te verkopen zijn. Alles kan altijd beter, maar dan worden producten onverkoopbaar.
Mijn smartwatch kan al 30 dagen op 1 accu (Steel HR). Uiteraard willen ze vast zuiniger, maar bij telefoon is het echt nog een unique selling point hoe lang ze mee gaan en hoe snel de processor is. Als een ander horloge nu opeens 60 dagen meekan en 2x zoveel rekenkracht heeft zou ik dat niet zo snel doorslaggevend zijn voor de upgrade.
Ik moet mijn Fossil Q gen 4 gewoon elke dag opladen hoor, een tweede dag redt ie niet. Is met veel vergelijkbare smartwatches zo. Als de volgende gen aanzienlijk langer met een lading kan doen ga ik zeker een upgrade overwegen.

Edit: de Steel HR is een hybrid smartwatch zie ik. De processor uit dit artikel zit in volledige smartwatches, is niet te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Zaanse Mayo op 30 juni 2020 22:24]

Ik moet mijn Fossil Q gen 4 gewoon elke dag opladen hoor, een tweede dag redt ie niet. Is met veel vergelijkbare smartwatches zo. Als de volgende gen aanzienlijk langer met een lading kan doen ga ik zeker een upgrade overwegen.

Edit: de Steel HR is een hybrid smartwatch zie ik. De processor uit dit artikel zit in volledige smartwatches, is niet te vergelijken.
Inderdaad dat was voor mij uiteindelijk een reden om mijn wear os watch te vervangen voor een huawei gt2, die heeft minder functies, maar ik haal gemakkelijk 10 dagen, en dat is voor mij toch veel meer waard dan elke dag opladen, het was fijn geweest moest Qualcomm gekomen zijn met een beduidend zuinigere soc.
Mijn vorige smartwatch (Sony Smartwatch 3 - SWR 50) kon 2 dagen op een accu lading en gebruikte ik voornamelijk voor de meldingen.

Mijn huidige smartwatch (Amazfit Bip) is geen Android Wear, maar gaat wel tot 40 dagen op 1 accu lading.

De functionaliteit van Android Wear is beter en daarom zou ik hier liever voor kiezen, maar de huidige generatie smartwatches hebben ook slaaptrackers en die zijn nutteloos als ik de smartwatch iedere nacht aan de lader moet hangen.

Mijn keuze voor de Amazfit Bip is vooral gebaseerd op de accuduur (en omdat ik had gelezen dat ik met 3rd party apps de meldingen kon tweaken).
De proces-node zegt niet alles over het verbruik of performance. Laatst nog een goed stuk op het kanaal van linus tech tips, maar ook gamers nexus heeft er al eens een stuk over gedaan. Een goed uitontwikkelde proces-node kan vele malen zuiniger en beter presteren dan een die 'cutting edge' edge is.

Kijk bijvoorbeeld naar nVidia en AMD video kaarten; AMD heeft altijd een (gigantische) voorsprong gehad qua proces-node op nVidia, maar heeft vrijwel nooit vergelijkbare efficiëntie gehad. De momenten dat ze qua performance wel in de buurt kwamen, dan was het verbruik op de AMD kaarten bijna een veelvoud!

Edit:
LTT video (TechQuickie)
Aanvullende LTT video (WAN-show)

[Reactie gewijzigd door un1ty op 1 juli 2020 20:49]

Dat is omdat de architectuur van nV op moment beter is, maar het 7 mm process is echt efficiënter. Alle producten die naar 7 mm gegaan zijn (bv. AMD Zen 2) hebben daar van geprofiteerd.
Dat is ook niet wat ik zeg, ik zeg alleen dat 7nm niet de be all and end all is als het gaat om efficiëntie. Qualcomm zal daar vast wel overna hebben gedacht 😉

edit:
@_Pussycat_ , om de thread niet al teveel dieper te maken, heb ik de nadruk gelegd op *kan* en de line-feed scheiding tussen de 2 zinnen verwijderd. Dat maakt mijn intentie waarschijnlijk duidelijker.

[Reactie gewijzigd door un1ty op 1 juli 2020 20:50]

Ah, klopt, ik had me een beetje blindgestaard op de 3e zin.
Beter dan 28nm iig. :Y)
Oh dit is top nieuws, ik wacht dus nog even met aanschaffen van mijn volgende smart watch. :)
En tegen de tijd dat je een volgende smart watch gaat kopen kan je beter nog even wachten, want dan komt daarna nog iets beters :-) Oftewel: als een huidige smart watch doet wat je wilt, gewoon kopen. Als we met PC's ook iedere keer gewacht hadden, zaten we berichtjes voor tweakers op een briefkaart te schrijven.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 30 juni 2020 19:26]

Er komt lang niet ieder jaar een nieuwe Soc voor wearables dus dit is zeker wel het wachten waard.
Eens. Zit al een tijd te kijken naar Wear OS horloges maar ze zijn te traag, te korte batterijduur; kortom het is het net niet. Ik hoop dat de nieuwe generatie smartwatches veel beter zal zijn. De potentie is er nu.

Wachten...
Mijn Fossil Gen 5 werkt als de brandweer en gaat makkelijk 2 dagen mee.
Mijn fossil gen 5 gaat enkel 2 dagen mee als ik een hoop functies uitschakel. Helaas is nfc er zo eentje die aanzienlijk mijn batterij leegslurpt. Kan dus kiezen of Google Pay op mijn watch of niet tbv batterij duur. Met mijn Apple Watch had ik dit soort dingen niet en dat blijft in mijn ogen dan nog steeds de king der smartwatches. Maar werkt helaas niet met een Android toestel. De Apple Watch Series 3 ging voor mij met gemak 2 dagen mee zonder ook maar 1 functie uit te schakelen.

Voor mij zou het dan ook zeker het upgraden waard zijn om naar een 4100+ te kijken. Nu nog zorgen dat fossil ook de laatste wearos gaat draaien dan is t plaatje helemaal compleet.
NFC heb ik niet aan maar voor de rest gewoon alles. Daarnaast laad ik toch elke dag als ik ga slapen. Dus ook al zou het met een nieuwe Soc 5 dagen worden maakt dat weinig verschil.

Fossil is volgens mij gewoon bij qua Wearos?
Nee lopen 1 versie achter. 2.18 is de laatste versie. Echter mijn gen 5 heeft nog 2.17 draaien.

De rest heb ik ook aan staan, maar haal echt niet meer dan 1 dag tenzij ik op een plek ben waar wifi is. Strangely overleeft ie t daar langer. Maar ik snap je punt, ik laad m ook iedere dag (meer omdat t moet).
Dat is een hele recente versie en die updates gaan altijd in batches... Zijn al genoeg mensen die deze update al wel hebben dus dat is niet iets van Fossil zelf.
Idd ik wacht op de fossiel gen 6. Afgelopen jaren is elk jaar in augustus nieuwe generatie uitgekomen. Hoop dit jaar dus ook... Zeker de fossil gen 5 ziet er strak uit voor een prima prijs
Zo dat werd tijd. Wellicht gaat het toch nog wat worden met wearOS. Ik ben inmiddels een happy Garmin wear klant. Toch vond ik het erg vreemd dat Qualcomm hier zo lang over deed.
Wearables is nog niet zo'n hele grote markt dus het is slimmer om je (per definitie beperkte) R&D capaciteit op grotere/belangrijkere segmenten in te zetten.
Wauw, kleine 4 jaar te laat. En nu lopen ze ook alweer achter op 12nm. 1 van de redenen dat android wear ronduit zwak is, is het gebruik van antieke zwakke socs de afgelopen jaren. Misschien wordt het nu wat minder matig.
Met een chipset uit 2016 (ja, feitelijk ook de 3100)... ik ben van een moto 360, naar een Michael Kors gen 2, naar een Galaxy wear gegaan. De performance op de Galaxy wear is toch een pak beter, dikke twee dagen met alles aan. Daar kon ik met mijn wear os device enkel van dromen, traag, haperen en als ik het een nacht duurde vergeten op te laden, steevast plat.

Als de 4100 dit kan overtreffen, is het wat mij betreft een instabuy.
Dat zou toch wel tijd worden zo onderhand. Ik heb in 2015 een moto 360 2nd gen gehad en dat ding was me een partijtje traag op momenten. Was ook 28nm. Dat is al 5 jaar geleden!!!
Ik juich dit wel toe. Ik ben erg benieuwd wat de nieuwe wearbles gaan bieden! Overweeg sinds een jaar soms om eens een watch te halen, dus ben echt echt benieuwd
Een RPi3 op je pols, en dat is nog lichtjes uitgedrukt
Het zal mij een worst wezen hoe lang de batterij mee gaat, geef mij maar snelle laadtechniek. Toen ik de Mobvoi Ticwatch Pro had - destijds de beste in zijn klasse - had die een "Fast Charge" die in 2 uur volledig kon laden. Dat klonk super snel, maar in de praktijk duurde dat best lang voor een apparaat die je niet altijd op vaste tijden oplaad omdat je het vergeet of omdat het niet uit komt (omdat je bijvoorbeeld aan het werk bent).

Ik heb liever een batterij die één of twee dagen mee gaat op vol verbruik maar in 15 minuten kan opladen dan een batterij die 7 dagen mee gaat maar daar 3 of 4 uur voor nodig heeft.
Hey dit vind ik nog niet eens zo'n slecht idee. Goed voorbeeld met mijn Note 10+, die gaat beduidend minder lang mee dan mijn iPhone X deed (tenzij ik opties terugschroef zoals schermresolutie) hoewel die toch een grotere batterij heeft (en flink groter ook). De reden dat ik hiermee kan leven is omdat ik m vaak in 20 minuten al bijna voor de helft weer op kan laden (probeer dat maar met je iphone X op een 5watt lader🤣).
De nieuwe versie ondersteunt tot 64.000 kleuren, dat was 16 kleuren.
Hm. Volgens mij is 64k 65.536 kleuren...
De kleuren gaan binary. HDD/SSD doen ze altijd in metrische k's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee