Xbox-app voor Windows laat gebruikers installatiemap van pc-games aanpassen

Gebruikers kunnen binnenkort de installatiemap voor pc-games uit de Microsoft Store of Xbox Game Pass voor pc veranderen. Momenteel worden dergelijke pc-games geïnstalleerd in de afgeschermde WindowsApps-map, waartoe gebruikers standaard geen toegang hebben.

Bronnen melden aan The Verge dat Microsoft werkt aan een update voor de Xbox-app voor Windows die deze verandering doorvoert. Via de geüpdatete Xbox-app kunnen gebruikers pc-games uit de Microsoft Store of Xbox Game Pass voor pc installeren. Gebruikers kunnen met de update spellen installeren in mappen naar keuze. Gamers krijgen na de update ook toegang tot de bestanden van games die ze via de Xbox-app hebben geïnstalleerd. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om dergelijke spellen te back-uppen en te modden, wat voorheen slechts beperkt mogelijk was.

Games uit de Microsoft Store en Xbox Game Pass voor pc worden momenteel automatisch geïnstalleerd in de verborgen WindowsApps-map, waartoe Windows-gebruikers standaard geen toegangsrechten hebben. Dat maakt het onmogelijk om de gamebestanden te bekijken, te modificeren, elders op te slaan of handmatig te verwijderen. Andere gamelaunchers, zoals Steam en de Epic Games Store, bieden deze mogelijkheden al wel.

Microsoft heeft zijn plannen inmiddels officieel bevestigd tegenover The Verge. De vernieuwde Xbox-app wordt momenteel intern getest binnen Microsoft. Het is niet bekend wanneer de update officieel verschijnt. The Verge verwacht dat dit binnenkort al gebeurt, aangezien Microsoft op 8 december Halo Infinite en diens free-to-play-multiplayer uitbrengt.

De Xbox-app voor Windows. Bron: Microsoft

Door Daan van Monsjou

Redacteur

11-11-2021 • 14:37

66 Linkedin

Reacties (66)

66
65
18
3
0
35
Wijzig sortering
"waartoe de doorsnee gebruikers geen toegang hebben"*
icacls ftw

edit: Meer info hier te vinden https://www.petenetlive.com/KB/Article/0001200

De combinatie van takeown en icacls zou voldoende moeten zijn om elke map in het hele systeem te betreden. Heb het net getest voor de zekerheid en kan bij de bestanden van m'n Xbox App Games komen. Kijk wel uit met deze functie (vooral recursive) want ik weet niet of TrustedInstaller hier altijd even blij van word.

[Reactie gewijzigd door broodplank op 11 november 2021 17:36]

De Windows Store gaat slecht om met wijzigingen van rechten of verdwenen bestanden uit de beschermde omgeving.

Zelfs als het in eerste instantie werkt (bv het deleten van een 'spook' installatie, de WinStore wil nog wel eens een hele game aan HDD ruimte reserveren en nooit teruggeven), kan de WinStore daarna allerlei extra raar gedrag gaan vertonen. Van helemaal niets meer installeren, tot niets meer updaten (waardoor bij elke patch je eerst moet uninstallen en dan de hele game reinstallen), tot crashes.

Het is niet heel goed gedocumenteerd maar je kan hier en daar wel threads vinden over deze problemen, en meestal is de enige oplossing een Windows reinstall + format van alle disks die WinStore installs hebben gehad.

Had zelf ook last, maar slechts een spel. Tussen juni en vorige week faalde Wasteland 3 een update, verdween uit de installatie lijst, probeerde elke 6 uur (maar niet regelmatig... zichzelf te installeren, en genereerde daarbij een lopende error log van 2gb (die wel zichzelf delete na een week....)

Alle obscure fixes geprobeerd, niets hielp. Had geen zin in een reinstall, dus het maar opgegeven. Vorige week kwam het ter sprake en toen een keertje getest , deed het opeens.

Sommige mensen hebben veel grote problemen (Toen Forza 5 uitkwam kwam dat wat meer naar voren).

Ik hoop dat hiermee ook dit soort problemen verleden tijd zijn.....
dank u, beetje erg summier - meer info zou welkom zijn - maar het is dus niet onmogelijk

@AverageNL misschien dit ff aanpassen? Is toch wel een essentieel detail als je het mij vraagt
In de tekst had eigenlijk moeten staan dat gebruikers standaard geen toegang hebben tot de map (dat was inmiddels al toegevoegd aan het stuk), want het klopt inderdaad dat er (hacky) manieren zijn om toegang te krijgen tot de WindowsApps-map.

Ik heb daar zelf geen ervaring mee (ik gebruik de Microsoft Store bijna nooit) en ben momenteel ook niet in staat om het uit te proberen (ik tik deze comment op m'n Linux-systeem). Door dat gebrek aan ervaring, vond ik het toch wat spannend om hierover uitgebreide info toe te voegen (ik weet immers niet of je hiermee dingen kunt 'slopen'). Lijkt me in dit geval ook niet écht heel belangrijk, omdat het na de Xbox-app-update dus niet meer nodig is (en @broodplank heeft zijn comment inmiddels ook al geüpdatet met een linkje) :)
Wat betekent “icacls” eigenlijk? 8)7
Integrity Control Access Control List
Bron : https://en.wikipedia.org/wiki/Cacls
Het is "iCacls", dus de Apple versie van Cacls... :+
Niet zo denigrerend doen. Het lijkt net zo’n soort afkorting als ftw (cringe trouwens), vandaar de vraag.
En dan zelf met 'cringe' komen _/-\o_
Dat is wel fijn. Blijft toch vreemd dat je als admin en eigenaar van je PC, niet bij bepaalde bestanden mag komen. Gelukkig heeft één van de games waarbij ik al tegen dit probleem ben aangelopen, Football Manager 2021 daar met de nieuwe versie (FM22) geen last meer van. Daarbij kun je nu al aangeven dat je hem wilt modden en dan wordt er een andere map onder program files beschikbaar gemaakt. Geen Zebra meer in Italië.
edit: zie de reactie van o.a. @broodplank het kan dus wel - alleen niet standaard...

Hoe werkt dit dan? Je moet toch op de een of andere manier toch wel gewoon toegang tot alle bitjes/bytjes/sectoren van je harde schijf kunnen krijgen? Dat ze het moeilijk maken OK, maar onmogelijk?

Niet alleen vreemd maar ook zeer onwenselijk, hoe moet ik weten dat er dan alleen maar spellen/data van Xbox in die folder staan en niet een of andere hacker mijn schijf gebruikt om weet ik wat voor illegale troep op te slaan?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 11 november 2021 15:37]

Het kan ook wel.

Ik had destijds ruzie met die directory na een herinstallatie van het systeem. Het kost een beetje moeite, maar je kan er wel bij als je wil.
yes ik zag net ook de reactie van @broodplank iets met "icacls", slordig dat zulke details ontbreken in een artikel op een tech site...
Je kan jezelf gewoon rechten geven om in die map te kijken maar standaard heeft alleen “systeem” die rechten.

Toegang tot die map is in ieder geval buiten bereik van de gemiddelde computer gebruiker
thanks, heb m'n reactie aangepast, maar zijn we hier op Tweakers "gemiddelde" gebruikers? (ik zou zeggen van niet)
Nee dat zeker niet, maar buurman John en buurvrouw Anita gebruiken ook computers.
Maar ook Sjonnie en Anita kunnen de optie aan zetten, niet dat het verstandig is of zou zijn, maar is gewoonweg niet onmogelijk wat wel zo gesteld wordt.
Kijken wel, maar de echte toegangsrechten zijn verborgen geïmplementeerd en zelfs als administrator niet aan te passen via de ACLs.

https://stackoverflow.com...rotection-other-than-acls
Ideaal inderdaad! Blij mee. Zou het ooit nog speelbaar worden op een MacBook? Mijn MacBook is namelijk sneller dan mijn Windows laptop. 🙂
Je kan er prima bij komen. Geef jezelf System rechten en tada. Ik heb het al een tijdje niet geprobeerd, maar dat lukte in de begin dagen van Windows 10 prima.

Er zijn meer onderdelen waar de Windows administrator niet zo maar bij kan komen. Het is namelijk geen root.
Wordt het dan ook eindelijk mogelijk om snelkoppelingen naar programma's / games uit de MS store op het bureaublad te zetten? Ik word er een beetje tureluurs van dat ik deze enkel in het startmenu of in de taakbalk kan zetten :)

Edit: @rickbieze Bedankt voor de tip, werkt perfect! Ik heb toch echt hard online zitten zoeken maar kon dit nergens vinden :P

[Reactie gewijzigd door bankraver op 11 november 2021 14:50]

Huh, dat kan ik al, bij met Forza 5 onder W11 bijvoorbeeld.
Forza 5 onder windows 10 doet het ook (als je de optie tijdens installeren tenminste aanzet).
dit kan al: bij de verkenner shell:AppsFolder intypen en dan rechtermuisknop op je gewenste programma om een shortcut te maken op desktop
Dat kan inderdaad met de Shell truck, wel kan ik ook vanuit de Xbox app rechtermuisknop doen op een van mijn games in dat lijstje links, daar staat dan ook een optie om een bureaublad snelkoppeling te maken!
Nog niet, maar bovenstaande met betrekking tot de installatiemap is al beschikbaar in de DEV channel van Windows 11 z'n Windows Insider programma.
Het kan ook door het op te zoeken in het startmenu, dan kiezen Vastmaken aan start/pin to start, dan de tegel die rechts verschijnt slepen naar het bureaublad...De eerder geboden oplossing is mooier.
Nou het werd eens tijd, is toch ongeveer basisfeature nr1
Voor wie? De tweaker? tuurlijk, maar een gemiddelde gamer met een pc zal een hoop van de voordelen misschien een worst wezen. Die installeren een game, spelen hem uit, en deinstalleren hem weer.. Die hebben niet 2 drives, of behoefte tot modding.

Tuurlijk geen reden om het niet te doen maar basisfeature nr 1 vind ik wel wat over de top.. :-)
Ik game al enkele jaren nauwelijks meer op de PC, maar de kop van dit artikel verbaasde mij enorm.

Niet zelf kunnen kiezen waar ik mijn betaalde software installeer zou direct reden zijn voor mij om mijn geld terug te vragen. Kom nou, als ik een tafel koop bepaal ik toch zeker ook zelf waar ik die neerzet?
Je kon het wel kiezen. Maar net als Steam, maakt het in je gekozen locatie een eigen mapje aan waar het zijn ding doet. In tegenstelling tot Steam, kon je daar alleen als gebruiker niet zo maar bij.

Ik heb windows store games ook gewoon in e:\games staan.
Anoniem: 486069
11 november 2021 14:40
Jammer dat iets wat een basisfunctionaliteit zou moeten zijn het nieuws haalt..
Aan de andere kant is dit natuurlijk een goede toevoeging, zo blijft mijn hoop op xbox - steam games integrate nog leven :+
Steam mag dit ook wel eens implementeren. Nu staan alle games bij mij in /games/steam/common/. Lekker onhandig.
Dit kan je zelf gewoon al jaren aanpassen...
Niet helemaal, je blijft volgens mij bij elke library de steam\common structuur houden. En aangezien ik op elke drive geen steam in de root dir wil, maar Games(met daaronder Steam, Uplay, Origin enz.), wordt het dus alsnog E:\Steam\Games\Common

Maar ik heb op elke drive gewoon in de root een snelkoppeling naar de ..\..\common subfolder, dus ik stoor me er niet aan.
Ik weet behoorlijk zeker dat ik op mijn pc Steam heb staan onder d:\programs. Wat er onder de Steam-map gebeurt heb je idd geen invloed op, maar ik weet zeker dat je de Steam-map zelf in een andere map mag plaatsen.
Dat bedoel ik ook(vandaar ook mijn Steam\Common structuur opmerking). Ik was misschien niet geheel duidelijk, maar de Games map is mijn eigen keuze. Het had ook E:\Steam kunnen zijn, maar ik wil al mijn games graag in(minimaal) een Games submap, en ook nog per launcher(Games\Steam, Games\Uplay etc.).
Dan krijg je dus .\Games\Steam (of .\Games\SteamLibrary) en maakt Steam daaronder alsnog de .\steamapps\common\<appid> structuur aan.

Het kan dus wel gewoon, alleen kom je niet af van de folder-indeling die Steam intern voor die folder wil gebruiken. Die structuur houden ze aan voor meerdere zaken zoals tijdelijke folders voor patch downloads; shader caches; etc.
Die structuur en mapdiepte waarop je games leven van élke library(ik heb er 3) is nou precies mijn(en ik vermoed lordawesome's) 'probleem'. En inderdaad ik was \steamapps vergeten. Prima te omzeilen met een snelkoppeling in de root die meteen naar de Steam\SteamApps\common subfolder springt(aangezien ik er best vaak kom), dus uiteindelijk geen issue. Ik had het echter fijner gevonden als het meer zo was:

Voor games:
<SteamMapnaam>\elke gamefolder
Voor de rest een extra subfolder op hetzelfde niveau bijvoorbeeld:
<SteamMapnaam>\SteamInternal\ met daaronder de appcache, config mappen en de rest

Of desnoods:
<SteamMapnaam>\SteamApps\elke game en tool folder
<SteamMapnaam>\SteamInternal\de interne Steam folders
Die laatste is al een niveau dieper(qua games) dan ik eigenlijk zou willen, maar het houdt je main dir vrij netjes, waar ook wat voor te zeggen is. Nu leven daar 101 mappen en bestanden. :/
Waarom wil je eigenlijk een snelkoppeling naar die folder hebben?
ik kijk er zelf misschien twee keer per jaar in en dan gebruik ik de "open in explorer" functie in steam om meteen bij het spel te zijn.
O.a. voor mods en Reshade zaken. Ik kom er erg vaak in elk geval.

En ik vind deze wijze(klik op explorer(taakbalk), zoek één van de 3 schijven waar de libraries staan --> common snelkoppeling) zelf makkelijker.
Nope, dit is volledig aan te passen :)
\Common niet toch? En aangezien in de hoofdmap nog een heleboel andere Steam zaken staan is het niet heel handig om die naam(Steam) te veranderen(in Games bijvoorbeeld). Tenzij je alleen Steam gebruikt natuurlijk, maar dat is bij mij nooit zo geweest. Vroeger omdat je nog buiten launcher geïnstalleerde games had, nu omdat je meerdere launchers hebt.

Misschien moet ik het ook anders uitleggen. Als ik met Uplay Assassin's Creed Valhalla in E:\Assassin's Creed Valhalla wil hebben dan kan dat. Bij Steam wordt het minimaal E:\DoemaareenFoldertje\Common\Assassin's Creed Valhalla

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 11 november 2021 15:42]

Dit kan gewoon al heel lang, ik heb D:\games\steam en \epic en \origin etc.

Nu dan gelukkig ook \Microsoft binnenkort.
jaa hier ben ik achter gekomen toen mijn forza horizon 5 constant vastliep. kon het al niet vinden waar die stond.
Betekend dit dat ik nu games vanuit de MS store gedownload kan streamen naar mn Nvidia Shield??
Waarom zou het dat betekenen? Volgens mij betekent het alleen dat je een pad kan kieren waar een game geïnstalleerd wordt, niet meer of minder (wat zelfs in de tijd van MS dos al kon dus niet te geloven dat MS dit nu pas voor elkaar heeft in hun app).
Eerder was het niet mogelijk om de map waarin een game stond te selecteren in de Nvidia experience tool.
Dit omdat deze in een door de user niet te benaderen map staat. Als je nu zelf kan kiezen in welke map een game geïnstalleerd wordt, zou het in theorie ook moeten betekenen dat je deze nu kan koppelen aan je Nvidia Shield.
Het is misschien een paar klikken meer, maar je kan ook gewoon je desktop streamen naar je shield en het spel vanuit daar starten.
Ah ok geen idee dat dat van de map locatie afhankelijk was. Weer wat geleerd. Thanks.
Als je windows\system32\mstsc.exe toevoegt in shield gamestream opties dan stream je je desktop. Vandaaruit kan je bijv. de xbox app opstarten en dan Horizon kiezen. Je kan navigeren met de Xbox One controller in de Xbox app.
Ah top!! Gaan we proberen :)
Ik kreeg zojuist windows 11 update dus ik kan weer verder tot windows 12 😃
Hopen dat Windows Store dit ook toe gaat passen. Was me toch een bult zoeken naar de Inkscape installatie, toen ik deze via de command line wilde benaderen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee