Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Microsoft maakt reclame voor Xbox Game Pass bij installatie Windows 11

Microsoft heeft de installatieprocedure van Windows 11 voorzien van een optie om lid te worden van Xbox Game Pass, het gameabonnement van het bedrijf. Dat is te zien tijdens de installatie van het besturingssysteem vanaf USB.

Tijdens de opties die Microsoft toont bij de installatie van de Insider Build van Windows 11, verscheen een venster met het aanbod een Xbox Game Pass-abonnement af te nemen, zo constateerde Tweakers tijdens de installatie vanaf USB. Gebruikers kunnen zo direct lid worden van de gamedienst, of hiervoor bedanken en de installatie afronden.

Microsoft maakte tijdens de aankondiging van Windows 11 al duidelijk dat het meer gaat inzetten op Xbox Game Pass met Windows 11. Zo is Xbox Game Pass geïntegreerd in de Xbox-app bij het OS. Die app biedt abonnees daarmee toegang tot meer dan honderd pc-games en Microsoft belooft dat ook gamestreaming naar de app komt. Xbox Cloud Gaming werkt nu alleen nog via de browser op Windows.

Microsoft test vaker advertenties voor zijn overige producten in Windows. Zo plaatste het bij testen onder andere banners voor Office Online in Wordpad, een betaald OneDrive-aanbod in de verkenner, en schoof het Bing en Edge nadrukkelijk naar voren in het OS.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-07-2021 • 15:21

214 Linkedin

Reacties (214)

Wijzig sortering
Dit is blijkbaar onderdeel van "Device Usage intent" in de OOBE wanneer je met je Microsoft account inlogt
This page is only displayed if a customer signs in with a Microsoft account. The page is a cloud service page so the content may vary as the pages are tuned for a better customer experience.

Data collected on this page can be used to provide tailored messages throughout the rest of the customer's experience on the device. One possible example: If a customer selects "Gaming" as one of their device intents:

They'll see a page during OOBE that offers them Game Pass
If Game Pass is already digitally attached to their account, the Game Pass offer page is skipped
https://docs.microsoft.co...ws-11#device-usage-intent
Aaah, dus niet alleen vraagt Windows 11 jou tijdens de installatie waarvoor jij de machine mogelijk wilt gebruiken, ze gebruiken die opgegeven persoonlijke informatie ook om meteen reclame te maken. In ieder geval geen gebrek aan transparantie.

Keuzescherm:
https://geekermag.com/wp-.../customize-experience.png
Ah een skip knop. Mooi, die moet ik hebben.
Had niet iedereen gelijk door dat dit vrijwel alleen maar geïmplementeerd was om nog meer persoonlijke reclame door onze strot te douwen?
Dat heeft lange tijd niemand erg gevonden. We hebben het massaal laten gebeuren. Gepersonaliseerde reclame werd aan iedereen verkocht alsof we dat echt wilden hebben en dat dat beter is voor ons zelf.
Wat doet zo'n menu dan? Ik kan me voorstellen dat het op laptops een ander energie profiel kan kiezen, maar is dat alles? En hoe volgt dat uit de keuzes?

2 "Creativity" .. From novels and presentations to photo and video
4 "school work"

Lijkt me dat boeken schrijven en (school)werk een andere setup gebruiken dan video bewerking; optimalisatie voor accuduur (videochip uit) vs hogere prestaties. Toch is dat geen aparte keuze.

Of stelt het bepaalde programma's voor die automatisch geïnstalleerd worden?
Creativity: samenwerking met Adobe cloud met reclame tijdens OOBE of zodra je de store opent krijg je gelijk 'recommended creativity tools' voorgeschoteld.
Schoolwork: Log in met je school account om gelijk je office 360 for education binnen te halen.

Mogelijkheden genoeg.
Maar als Gaben nu getoond werd?
Binnen UX noemen we dit een dark pattern, de primaire knop is degene die vaak zonder te lezen of na te denken wordt ingedrukt. Op deze manier zorg je voor problemen bij de gebruikers. Niet echt een goeie move.

Maak het sowieso niet de primaire knop, maar geef de keuze, of doe als primaire knop skip/overslaan.
Bij de installatie van een ubuntu linux (al is dat voor mij al jaren geleden, het systeem update nog steeds gewoon) loopt er tijdens de installatie een presentatie van zaken die je als reclame kan laten tellen. Daar is niets mis mee.

Maar als er de indruk wordt gewekt dat het wenselijk is om alles in te vullen en te koppelen of erger om je meteen te registreren, dan wordt het inderdaad een donker-patroon.
Dan nog moet je de betaalgegevens invullen en de zooi bevestigen, het is niet dat mensen hier per ongeluk lid worden of ergens aan vast zitten, daarnaast wordt in mijn beleving geenszins de indruk gewekt dat je dit moet doen om je OS goed te laten lopen. Ik zou dit geen Dark Pattern willen noemen.
Met alle dark patterns van tegenwoordig (vooral cookie toestemmingen van tegenwoordig) is mijn brein nu juist gewend deze keuze te negeren. Ik denk juist dat ze mij beter in de val kunnen lokken door het omgekeerde te doen.

Al verwacht ik dat de meeste mensen wel gewoon de gekleurde knop kiezen omdat ze het niet snappen wat de gevolg is of niet erg vinden.
Nog een leuke toevoeging hierop: darkpatterns.org
Ben zelf grote gamepass liefhebber, maar een subscribe knop als onderdeel van je windows installatie...dat krijgt ongetwijfeld nog een juridisch staartje 8)7
Oprechte vraag, maar waarom denk je dat? Ondanks dat ik het misschien niet helemaal netjes vind, is dit compleet anders dan de zaak IE vs. browser Y. Lijkt mij het goed recht van MS om dit op deze manier te adverteren of zie ik dat compleet fout / denk ik niet aan iets juridisch? Ik ben zeker geen expert op het gebied dus ben vooral benieuwd.
Voor mij lijkt het een belangrijk verschil tussen reclame maken en effectief een knop als onderdeel van je installatie maken, waarbij duidelijk de hoop is dat mensen gewoon op alles doorklikken.
Maar ik ben totaal geen juridisch expert, dus misschien dat dit gewoon mag? Mij lijkt het in ieder geval grover dan je eigen browser meeleveren met een OS.

[Reactie gewijzigd door Krimglas op 9 juli 2021 15:30]

Doorklikken geeft geen bankgegevens om het abbo af te nemen. Dus gewoon even doorklikken zonder op te letten is niet mogelijk en daarbij zijn ze transparant. Liever zo dan anders
Hoop dat ze er een lijstje achter zetten ( dat ik aan kan vinken) met meer zooi die ik NIET op mijn computer wil hebben van MS.

Hoef ik dit niet te downloaden. https://www.oo-software.com/en/shutup10

[Reactie gewijzigd door Jermak op 9 juli 2021 16:28]

waarom niet? apple slaat je ook om de oren met icloud als je een iphone voor het eerst aanzet of een mac. bij een iphone kan je niet eens de telefoon gebruiken totdat je een icloud hebt aangemaakt.
bij een iphone kan je niet eens de telefoon gebruiken totdat je een icloud hebt aangemaakt.
Sorry, maar dit is onzin. Je kunt prima je iPhone of iPad configueren zonder Apple ID, en een iCloud-account is ook niet verplicht.
Je iPhone is dan net een baksteen, je kan er vrijwel niets mee zonder Apple ID.
als het onzin is waarom kan een "reguliere gebruiker" zoals ik niet door het installatiemenu komen zonder icloud account?
Misschien heb je over de optie heen gelezen, maar je kunt bij de vraag over een Apple ID zeggen dat je die niet hebt, en daarna de optie kiezen dat je het "later" doet. Dit laatste is dacht ik in het blauw aangegeven, en valt dus wat minder op, maar de optie is er zeker.

Ben het met je eens dat ze het wel een beetje proberen te verbergen.
als het onzin is waarom kan een "reguliere gebruiker" zoals ik niet door het installatiemenu komen zonder icloud account?
Dat kan wel en al jaren ook. Er is geen verplichting voor een Apple ID als je een
Apple product voor het eerst aan zet en van “om de oren slaan” is al helemaal geen sprake.
En hoe vaak ga je er dan aan herinnerd worden om toch een AppleID of in het geval van dit artikel een Xbox Game Pass te nemen?
Je kan geen Apps toevoegen zonder AppleID, en je kan op iOS ook niet sideloaden. Dus een iPhone zonder enige niet-standaard apps daar ben je niet veel mee.
Mwoah, technisch gezien hetzelfde als een 3310 maar dan naast SMS support, Agenda, Rekenmachine, ook ondersteuning voor e-mail, webbrowser en je lokale muziek die je op iTunes hebt staan. Voorzien van een mooi schermpje, je komt nog best ver in het gebruik van het toestel. Van al het overige hopen dat je een webapp kan gebruiken of een mobiele website ;)
En hoe vaak ga je er dan aan herinnerd worden om toch een AppleID of in het geval van dit artikel een Xbox Game Pass te nemen?
Je krijg een melding binnen instellingen om de onboarding af te maken. Als je dat ook weg klikt komt het niet meer terug.

Dus dat valt allemaal wel mee. Je hebt dan natuurlijk wel een featurephone ipv een smartphone maar dat doet verder niet af aan het punt dat het mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 9 juli 2021 17:51]

ik denk dat als Nintendo en Sony ook voor PC-gaming zou gaan, dan heeft Microsoft wel een probleem ja.
Maar die hebben geen (voor zo ver ik weet) PC-gaming.
Dus dan is er in principe technisch gezien geen concurrentie voor Microsoft.

Bing en Edge daarentegen....
Maar waarom Nintendo/Sony en niet Google/stadia dan wel Nvidia met GeForce now of steam of epic of GoG?
Maar zelfs dan, waarom zou het dan een probleem zijn? Het standaard mee installeren van browsers of het standaard aanzetten van een andere search engine (toch beide wel kritieke activiteiten op een computer) is natuurlijk niet te vergelijken met reclame maken voor je eigen gaming dienst. Ze pushen verder niets natuurlijk, dus dan vraag ik mij af wat de juridische implicaties zouden zijn. Er zijn wel meer bedrijven die reclame maken voor dergelijke dingen tijdens installatie, dus waarom is het, buiten dat het niet zo netjes is, zo bijzonder dat Microsoft dit doet?
Want? Moet Renault ook een grote sticker in een nieuwe auto hangen met de tekst "u had ook een Fiat stuur kunnen krijgen. Of wellicht een van Opel. Wilt u niet liever ruilen?"

Sorry maar ik vind dit grote onzin. Het product is van Microsoft, dus mogen ze prima "reclame" maken voor hun eigen diensten en programma's.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 10 juli 2021 06:44]

Ik snap wat je zei in je vorige comment, maar dat is naar mijn idee appels met peren vergelijken. Elke computergebruiker anno 2021 (of nouja, vrijwel) kan niet zonder een browser en search engine. Gaming (en dus de gamepass) is optioneel en een platform, niet zozeer een stukje software. Ik zie juridisch geen reden waarom zij dat niet mogen adverteren, zelfs al zou er een directe concurrent zijn. Als ik Adobe Photoshop installeer krijg ik toch ook reclame voor alle andere pakketten van Adobe? Lijkt me niks raars.
PS Now is ook op PC te gebruiken.
Helemaal niets mis mee. Het is gelijk aan het mee-installeren van McAfee Anti Virus bij welke stukje 'gratis' software. Microsoft geeft netjes de optie dit over te slaan. Je bent tot niets verplicht.
ik vind het niet netjes.
Wel eens gekeken naar hoe Apple zowel hun TV als arcade dienst pushen? Dit is peanuts in vergelijk daarmee (zeg ik als TV, Arcade en gamepass abonnee).
Waarom is dat? Apple doet dat toch op hun telefoons en Mac's ook of je ff lid wil worden van iCloud? Een Apple specifieke dienst die gemak vergroot. Waarom zou Microsoft niet dit mogen doen met hun eigen browser.

Het is niet net als bij de browsers dat ze maar 1 keuze optie geven en waarvoor ze op de vingers getikt zijn.
Het is een keuze. Er staat een skip knop. Valt allemaal wel mee dus.
uitiendelijk is dat het doel en niet meer, zo goedkoop mogelijk alles maken en zo mensen lokken. Want achteraf hoeven ze niet meer veel te doen, de mensen hebben toch wel gekocht voor 2-3 jaar om zo dus groot te worden..
Waarom?
Ze doen al jaren hetzelfde met Office 365.
Er zoeft toch bijvoorbeeld bij oems ook vaak een trial van office meegeleverd, das toch ongeveer 't zelfde en dat mag ook.

Tis niet zoals bij internet browser (gratis) dat ze hun eigen dienst voorrang geven, ze bieden een betaalde dienst aan met de optie het over te slaan waarmee je geen functionaliteit verliest
Ik word echt helemaal simpel van al die reclames, tips, aanbevelingen, het opnieuw aanzetten van opties die ik al had uitgezet, verplaatsen van instellingen, de gratis scan van mijn pc bij een min of meer gedwongen MS account, etc.

Is het nou zo moeilijk om een betaalde Windows versie gewoon een OS te laten zijn? Gisteren mijn gekochte FS2020 weer ingeleverd, dan maar niet spelen.
Zo klaar met deze shit!

Waar het kan mijd ik het als de pest.

Zo, ik ben het even kwijt.
opzich niet heel raar; jij bent niet de 'owner' van de software die je geinstalleerd hebt :+ er zijn OS'en waarbij jij wel de baas bent :X
Ik wou dat meer mensen dit door hebben. Iedereen klaagt dat Linux e.d. geen optie zijn, maar intussen blijven ze problemen hebben met hun huidige OS. Sorry maar Microsoft gaat niet veranderen, die willen gewoon je geld hebben. Wil je weer baas over je eigen computer en software zijn, dan ga je over naar een FOSS (vrij en open-source) besturingssysteem en applicaties.
Je opmerking is echt heel begrijpelijk.

Ik heb er alleen dusdanig last van dat er gigantisch veel kleine programma's alleen voor windows worden geschreven. Ik ben helaas niet in staat dit te porten naar linux :p

windows als second os voor deze toepassingen is dan wel weer een goeie optie.
Vaak hebben programma's wel een alternatief, maar CAD zoals solidworks bestaat eigenlijk gewoon niet op Linux en GIMP ofzo ipv Photoshop of affinity photo is het ook gewoon net niet...
Gelukkig draaien de meeste programma's wel via Wine, en anders kun je altijd nog Windows in een VM draaien. Ja ideaal is het niet, maar blijven klagen en intussen niks veranderen helpt ook niet. Maak de eerste stap, je zult over de tijd heen steeds minder en minder Windows-only programma's gebruiken. Geef het een kans en tijd.
Zolang de FOSS wereld kiest voor fragmentatie en eigen belang ipv zich in te spannen voor een gemeenschappelijk doel zal de FOSS wereld nooit kunnen bereiken op de desktop wat een MS heeft bereikt. Met Windows weet je gewoon dat als software bestaat voor Windows dat deze ook gewoon zal werken. Als je hardware zegt dat het je Windows ondersteund dan zal het ook gewoon werken. Gebruikers moeten nooit zelf iets gaan compileren, libraries gaan zoeken, kijken of versie w.x.y.z van iets wel geinstalleerd staat of niet, in configfiletjes gaan editen, ...

Nee, je pakt je download, opent die, next, next, next, install, finish en je kan je programma gebruiken.

En hoe komt dit? Omdat Windows ontwikkeld wordt door 1 partij, een partij waar ook de minder leuke taken gedaan moeten worden. Waar iemand soms moeilijke beslissingen neemt en waar men aandacht heeft voor de eindgebruiker.
Ik moet eerlijk zeggen dat met redelijke ervaring met Linux op de desktop, dat het echt niet zo erg gesteld is zoals je het beweert. Ik heb nooit software of binaries of wat dan ook moeten compilen. Dependencies worden automatisch gedownload. Voornamelijk met Flathub en Snap is het gewoon installeren en gaan. Uiteindelijk zijn appstores zoals de app store en play store naar mijn mening superieur wat betreft software distributie. Ik hoop dan ook dat een Flathub tot zoiets kan uitgroeien. 1 store, dat werkt op alle distro's, met alle software

Uniform is het op linux inderdaad allesbehalve, en daarom dat mijn flatpak droom waarschijnlijk nooit waar wordt. Je hebt appimages, snaps, flatpaks, debs, rpms', ppa's en de goede oude repositories, wat zorgt voor een enorme wirwar aan manieren waarop je apps hebt geinstalleerd / kunt installeren. Moeilijk is het echter niet. Vooral onoverzichtelijk.

[Reactie gewijzigd door saren op 9 juli 2021 17:52]

En ik ben dan weer helemaal geen fan van systemen zoals flatpack of snaps. Want die brengen weer andere problemen met zich mee. Want alle dependencies steken in je packages, maar dat betekend ook dat als er morgen weer een kritiek lek zit in een veelgebruikte library moet je maar hopen dat alles heel snel bijgewerkt geraakt door de maintainers van al die pakketten en dat je niets draait dat zelfs niet meer ondersteund wordt.
Maar datzelfde probleem heeft Windows toch ook? Vrijwel elke applicatie levert alle libraries die ze gebruiken mee door middel van voor gecompileerde dll's. Het is een goed argument tegen dit soort manier van package distribution, maar niet een goed argument in de Windows VS alternatieven discussies.
Dit is precies waarom ik van Arch en de AUR houd, alle programma's op 1 plek. Geen gezeik met PPA's of wat dan ook
Om nog maar niet te spreken van "bevroren schermen" als je videokaart niet goed werkt met de standaard grafische driver van Linux. Linux Mint waarschuwt daarvoor op zijn productpagina's.

Vanochtend had ik dat nog met de live iso's van de LTS versie van Kubuntu (die is al wat ouder) en de nieuwste Linux Mint 20.2 Cinnamon. Linux Mint bevroor het minst snel van de twee, Kubuntu vrijwel direct meerdere pogingen na elkaar en Windows 10 helemaal niet.

Ik snap wel waarom dit gebeurd en kan er uiteindelijk ook wel mee uit de voeten, maar 98% van de overige aardbewoners niet. Die 98% heeft daar het begrip en ook het geduld niet voor. Die mensen willen een OS dat gewoon werkt, ook al schotelt het zo nu en dan reclame voor. Daarom komt Google ook weg met het voorschotelen van reclames op Android devices.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 9 juli 2021 18:33]

Google zelf doet geen reclames tonen op android devices. Het zijn de bedrijven/fabrikanten die eventueel op android werken die er voor kiezen. Maar Google zelf niet. En uiteraard kan Google ze daar Prima mee helpen. Daar zijn ze wel heer en meester in

[Reactie gewijzigd door loki504 op 9 juli 2021 18:54]

Maar wat doet diezelfde aardbewoner dan wanneer er een hardwareprobleem is op een Windows computer?
Waarom mag je als klant niet klagen?
Dus ik mag niet over de overheid klagen want ik kies er zelf voor om in NL te blijven?
Of over mijn gemeente want ik kies er toch zelf voor om er te blijven?

Juist mensen die voor Windows kozen mogen klagen over keuze die dat bedrijf maakt omdat het direct invloed heeft op hun. In de hoop dat er toch iets aan gedaan wordt.

We hoeven ook niet direct bij iedere mindere keuze van een bedrijf direct de stekker er uit trekken en naar een alternatief te gaan kijken.
Context.
Uiteraard heeft iedereen het recht om te klagen totdat ie een ons weegt.
Dus Ubuntu gebruikers mochten ook niet klagen toen Ubuntu met zijn Amazon Lens af kwam?

Het zou maar erg zijn dat gebruikers niet mogen klagen over de producten die ze zelf gebruiken.
Dat klopt, omdat ze kunnen overstappen op een alternatief.
We betalen geoon voor onze windows en office licenties en zelfs meer daan “vroeger”, die extra reclame is dus dubbel-op
Misschien niet betalen dan? :+
Ik sluit mij hier volledig bij aan. Elke keer als je op internet nog maar durft te beginnen over Linux desktop wordt je direct platgegooid met "Linux is kut so hut up" opmerkingen terwijl diezelfde mensen vervolgens klagen over Windows..

En kijk, dat het niet voldoende is voor sommigen omdat hun gewenste software niet aanwezig is dat snap ik. Maar voor de non-it gebruiker vind ik Linux Mint bijvoorbeeld al super gebruiksvriendelijk. Want zolang die kunnen mailen, internetten en hier en daar wat administratie doen zijn die dik tevreden.

Ik vind namelijk echt dat Mint's gebruiksvriendelijkheid al lang ver voorbij het niveau van Windows is, dat per jaar er echt achteruit op is gegaan. Ik wordt de argumenten die continue terug aangehaald worden alsof er gesproken wordt over een ervaring van tig jaar geleden kotsbeu.
Mee eens. De meeste huis tuin en keuken computer gebruikers kunnen prima overweg met het standaard aanbod van wat basis Linux distributies. Geef ze hoog uit een UI die niet te veel van Windows verschilt (dus geen GNOME bijvoorbeeld), zorg dat er een browser en een office pakket geïnstalleerd staat, en klaar. 95% van de computer gebruikers hebben echt niet meer nodig.
Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het helemaal niet meer gaat om de kwaliteit van GNU/Linux distributies, maar om het behouden van de status quo om reden van financiën en een carrière gebouwd op Microsofttechnologie en -kennis.

Ik ken echt niemand in mijn familiekring die niet met Kubuntu of Debian kan omgaan en dat is van tieners tot mensen in de 50. Het lijkt mij dus eerder op projecteren van de eigen behoefte en onkunde wat betreft een systeem anders dan Windows dan een tekortkoming van GNU/Linux zelf.

De sterke opkomst van Chromebooks is daar het grootste bewijs voor en daarnaast natuurlijk de marktoverheersing van Android en i(Pad)OS op mobiele apparaten.
Het is zo jammer dat je bijna geen computer in de winkels vindt met Linux voorgeïnstalleerd. De meeste mensen durven geen nieuw OS te installeren omdat ze hun apparaat als een geheel zien. Verder heeft Linux bij de doorsnee gebruiker dus geen bekendheid. Dat is dan het nadeel van hwt niet strooien met reclamecampagnes. In ieder geval kost het mij altijd heel veel moeite om particuliere klanten te overtuigen dat ze op hun laptop heel goed met Linux zouden kunnen werken.
Ik installeer altijd alles, zodat ze het alleen nog maar hoeven te gebruiken. En dan hoor ik er ook eigenlijk ook nooit meer iets over, omdat het gewoon blijft werken.

Dus computers zouden inderdaad met Linux voorgeïnstalleerd moeten komen, maar diezelfde computerbedrijven hebben er financieel belang bij om de relatie met Wintel intact te houden.

Mijn hoop is ondanks alle retoriek gevestigd op China, waaronder Huawei en Loongson, omdat zij het wel lijken te begrijpen.
Ik wou dat meer mensen dit door hebben. Iedereen klaagt dat Linux e.d. geen optie zijn, maar intussen blijven ze problemen hebben met hun huidige OS. Sorry maar Microsoft gaat niet veranderen, die willen gewoon je geld hebben. Wil je weer baas over je eigen computer en software zijn, dan ga je over naar een FOSS (vrij en open-source) besturingssysteem en applicaties.
Het probleem is dat er zat niches zijn waar FOSS geen fatsoenlijke applicaties te bieden heeft.
Dat is inderdaad een groot probleem, want het merendeel van de gebruikers gebruikt niche software. [/s]
De gebruikers die geen niche-software gebruiken, hebben allang geen computer meer.

Je zou je erover verbazen hoe groot de verscheidenheid aan software is die door mensen gebruikt wordt, al is het enkel maar voor het uitoefenen van een of andere hobby. Je zou je er nog harder over verbazen hoeveel mensen een of ander programma X gebruiken dat ondertussen 10 of zelfs 15+ jaar oud is, maar waar ze niet zonder willen, of zelfs kunnen, om welke reden dan ook.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 9 juli 2021 17:06]

Ik gebruik nauwelijks niche software, eigenlijk maar een stuks, maar die draait al jaren perfect onder Wine (de maker ervan garandeert ook compatibiliteit bij elke update). Maar ik zou daar ook zonder kunnen en dan nog zou ik mijn computer niet wegdoen.

En veel andere mensen die ik ken, binnen en buiten mijn familie, gebruiken ook geen niche software, maar gebruiken bijna allemaal het merendeel van de tijd een computer.

Maar ja, dit zuig ik zeker uit mijn duim omdat dat volgens jou niet kan?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 9 juli 2021 17:55]

Misschien heb ik het al eerder gevraagd, maar zou je misschien kunnen zeggen in welke hoek die niche software zit en wat er als alternatief in de vrije software het dichtst bij in de buurt komt?

Ik gebruik al heel lang geen Windows meer buiten de werkomgeving, dus ik heb een beetje een blinde vlek wat betreft niche software waar (nog) geen vrij alternatief voor is.

Om diezelfde reden heb ik ook geen WINE en alleen Windows in een virtuele machine geïnstalleerd staan buiten een machine die slechts eens in de zoveel tijd naar Windows wordt geboot.
Misschien heb ik het al eerder gevraagd, maar zou je misschien kunnen zeggen in welke hoek die niche software zit en wat er als alternatief in de vrije software het dichtst bij in de buurt komt?
Ik zal je een paar voorbeelden geven.

- Fotografie. Ik maakte vroeger semi-professioneel foto's als bijbaan; nu doe ik dat soms nog steeds. Ik heb een hardwarematig kleurgekalibreerde Eizo-monitor. ColorNavigator is alleen beschikbaar onder Windows en Mac. (Er is een "NX" versie die werkt onder Linux, maar dat is enkel software om lokaal geïnstalleerde ColorNavigator software aan te sturen om in een bedrijf bijvoorbeeld 20 monitoren tegelijk te kalibreren.)

- Fotografie: Capture One RAW editor. Draait alleen onder Windows en Mac. DarkTable en RAWTherapee zijn leuke programma's voor de amateur, maar die komen qua gebruikersvriendelijkheid en edit-snelheid niet eens in de buurt van C1.

- Fotografie: Foto-editor. Je bent bijna verplicht om Photoshop of Affinity Photo te gebruiken. GIMP is een programma dat ik veel gebruik voor van allerlei dingen, maar zolang ze geen non-destructive editing hebben (hoe lang zijn ze er al mee bezig; 300 jaar?) komt het niet in aanmerking.

- Schaak. Als je schaak speelt op een beetje serieus niveau dan heb je een databae als ChessBase nodig voor studie. SCID en ChessX zijn wel aardig... maar lang niet zo uitgebreid.

- Schaak: Een schaakprogramma om mijn electronische houten DGT-bord aan te sturen. De enige die dat goed kan, is de Chessbase Fritz interface. Arena Chess GUI is buggy, en pas kort geleden als Bèta beschikbaar gekomen voor Linux. PicoChess kun je wel tegen een engine spelen, maar dat is slechts een daemon. Je kunt daar niet mee werken, cq analyzeren.

- Redshift. (https://download.redshift...20Premium%20-%20Download/) Voor mensen die zich bezighouden met astronomie. Doe ik zelf niet, maar ik ken wel mensen die dat doen.

En je kunt er donder op zeggen dat ik mensen ken die zich bezig houden met fotografie, schaken, en astronomie, en dat die weer andere mensen kennen die dat doen.

Deze 3 niches zijn zomaar een greep uit het aantal die me snel te binnen schieten. Ik ken nog een paar mensen die zich bezighouden met video- en muziekproductie op semi-professioneel niveau, en die hebben software nodig als Vegas en Steinberg. Er zijn wel alternatieven in de FOSS wereld, maar ze komen simpelweg niet in de buurt van deze programma's.
Dan ken je gewoonweg enkel mensen met erg beperkt computergebruik. Er is meer onder de zon dan e-mail, office, internet, en wat muziek afspelen.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 10 juli 2021 16:45]

En aan iedereen hieronder: ik gebruik buiten werk al jaren Linux, Libreoffice, etc. Maar voor sommige software is geen alternatief op Linux, ook niet met Wine oid. Helaas.
Zou je iets meer kunnen zeggen over de programma's waarvoor er een alternatief ontbreekt onder Linux? Volgens mij kunnen er voor bepaalde niches programma's geschreven worden, maar zijn ontwikkelaars zich er niet van bewust dat deze programma's niet bestaan.

Zelf gebruik ik Wine eigenlijk nooit, omdat ik geen Windows software heb die ik daar onder zou willen draaien.
Adobe Lightroom en Photoshop bijvoorbeeld. Er zijn wel RawTherapy, Darktable, Gimp, etc, maar dat is toch echt niet zo geavanceerd als deze. En overal losse tooltjes voor gebruiken is niet heel positief voor de snelheid van het verwerken van foto's of voor het overzicht.
Ekahau is er ook zo eentje of Autodesk (Autocad).
Welke motivatie heeft Microsoft om jou met meer respect te behandelen als consument? Zoals @himlims_ al suggereerde, er zijn alternatieven, maar het gros van de consumenten zal die stap niet willen maken en daarom heeft Microsoft ook geen motivatie om zich anders te gedragen.

"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man." - George Bernard Shaw

Met andere woorden, redelijke mensen slikken wat Microsoft ze geeft, anderen kopen een Mac of installeren Linux.
Met andere woorden, redelijke mensen slikken wat Microsoft ze geeft, anderen kopen een Mac of installeren Linux.
Of installeren een Enterprise (LTSC) versie, juist omdat die minder van dit soort onzin bevat.
Linux is eigenlijk alleen een optie als je meer dan gemiddeld bent geinteresseerd in computing en zaken naar je hand wilt kunnen zetten. Als een PC slechts een stuk gereedschap is voor je, is Linux geen optie. Dan kies voor macOS of Windows.
Mijn vader (gepensioneerd) werkt al vele jaren met Linux (Ubuntu) en kan daar prima mee uit de voeten. Sinds hij over is heeft ie nooit meer vragen om iets te fixen of in te stellen. Met Windows had ie altijd wat.
De gemiddeld Linux distributie die bekend zijn als gebruikers vriendelijk zijn tegenwoordig prima voor iedereen en niet alleen voor personen die werken in computing.

https://www.youtube.com/watch?v=KRjH_3R4FDg
Met andere woorden, redelijke mensen slikken wat Microsoft ze geeft, anderen kopen een Mac
Ja want met een Apple ben je pas echt baas over je computer. 8)7 O-) _/-\o_
MacOS, nee - nog eens overstappen op een nogal dichtgetimmerd OS t.o.v. het iets meer lossere Windows OS. Geen goede vergelijking.
Welke alternatieven? Linux? Been there, done that. Ben terug naar Windows gegaan alsn daily driver. Veel te veel werk om dan nog niet alles te kunnen doen wat je wenst te doen want veel software is Windows only. Wine is een hack oplossing en het dualbooten werd ik zo moe dat ik er uiteindelijk telkens weer voor kies om maar weer continue op Windows te gaan werken. Want dat werkt gewoon.

En als je vindt dat je met Windows geen controle hebt over je systeem kom je met Mac zelfs nog een stuk minder ver.
Ik zeg altijd maar dat de hoeveelheid problemen die je met computers hebt constant is. Wat je ook doet, je blijft ongeveer even veel prolemen hebben, daar verander je weinig aan. Waar je wel invloed op hebt is wat voor soort problemen je hebt. Mijn advies is daarom om te zorgen dat je de problemen die je krijgt kan oplossen en liefst dat je nog een beetje lol hebt in het oplossen van die problemen. :)

Daarom kies ik voor Linux. Niet omdat het vrij van problemen is, maar omdat ik meer last heb van de problemen die ik heb op andere besturinggssystemen ervaar. Ik heb veel kennis en kan veel problemen oplossen. Het kost soms veel moeite, maar als IT'er heb ik daar een zeker plezier in. Als poweruser heb ik ook 'power problemen' maar gelukkig heb ik ook het gereedschap om die aan te pakken

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 9 juli 2021 17:47]

Dat kan ik dan weer niet onderschrijven. Als ik kijk naar hoe relatief probleemvrij mijn ervaring met Windows is ten opzichte van Linux op de desktop, en dat het hier over desktop gebruik gaat is belangrijk om aan te stippen, En dan heb ik liever een systeem dat in de basis stabiel werkt dan een systeem waarbij de problemen zich maar al te vaak situeren in het zelfs maar aan de praat krijgen van je desktop omdat je daar weer iets geupdate hebt waardoor je DE niet meer start.

Daarnaast heb ik professioneel al genoeg IT problemen op mijn bord dat wanneer ik thuis kom ik het liefst van al systemen heb die stabiel werken.
Ik heb tegenwoordig nooit meer problemen met het gebruiken van GNU/Linux als desktop, alles draait zoals ik het wil. Twee jaar geleden over gestapt naar een rolling release distributie en ervaar precies hetzelfde daarmee, wat ik daarvoor niet had gedacht dat de ervaring met een rolling release distributie zonder problemen zou zijn.
Ik draai intussen Linux al lang genoeg(10 jaar of zo) dat ik eigenlijk nooit mee problemen heb tenzij ik iets geks probeer, ik heb nog wel een Windows vm draaien maar dat is alleen omdat de vpn client van mijn werk alleen Windows ondersteuning heeft. Ik vind Linux ook vele malen fijner werken dan Windows dus snap eigenlijk niet hoe ik het al die jaren uit heb kunnen houden met Windows.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 9 juli 2021 18:53]

Ben terug naar Windows gegaan alsn daily driver. Veel te veel werk om dan nog niet alles te kunnen doen wat je wenst te doen want veel software is Windows only.
Dan ben je te redelijk :P

Als jij software hebt welke jou vendor-lockt, dan is de redelijke compromis om maar gewoon op Windows te blijven. Een persoon die dat niet wilt, zou er voor zorgen dat die vendor-locks verdwijnen. Is dat redelijk? Dat hangt af van jouw perspectief, maar in vele gevallen getuigt het wel van een fundamentalistische insteek.
Klinkt alsof je voor jezelf de problemen veroorzaakt door te blijven klooien met Windows software en dual boot. Als je die Windows software ook gewoon vaarwel zegt en wine niet eens installeert, krijg je onder Linux echt een veel betere ervaring. Voor bijna alles zijn alternatieven. Ik ben sinds 2004 overgestapt en wil nooit meer terug. Het enige waarvoor ik af en toe wine gebruikte was gaming (vooral WoW, wat ik in de jaren ‘00 een paar jaar gespeeld heb, en dat was met iedere expansion wel altijd gezeik), maar tegenwoordig zou ik gewoon Steam pakken en spelen wat daar ondersteund wordt, en de rest laten zitten. Als ik geen console had tenminste, want het meeste gaming doe ik daar op. Geen zin om ieder jaar een nieuwe videokaart te kopen. Mijn hardware van 10 jaar geleden werkt nog prima :p
Ik geloof niet dat hij met dat gezegde het maar voor zoete koek slikken van advertenties bedoelde.
Beetje een tang op een varken.
Er zijn dingen die mensen zeggen, en er zijn dingen die mensen doen. Vele dreigen van 'maar dan doe ik iets' maar weinigen voegen de daad bij het woord. Niet alleen het slikken van advertenties overigens, maar leven in het algemeen... en dat is waar George B. Shaw het over heeft.

Hij heeft deze gevleugelde uitspraak geschreven met de Ierse onafhankelijkheidsoorlog in de achtergrond. Heb jij een grote bek tegen de bezetter maar laat je het daarbij, of zou je hem ook daadwerkelijk dood schieten? Gelukkig staat die achtergrond ver van ons af, maar het neemt niet weg dat de meeste kwaad zullen spreken over dat wat ze tegen staat, maar hun hoofd vervolgens laten hangen.

Maxims for Revolutionists
https://www.gutenberg.org/ebooks/26107
Yup de nieuwe wereld. Je krijgt notificatie van prog x.. Die zet je uit. Vervolgens krijg je notificatie om notificaties aan te zetten..
Rustig, rustig ;)

Ik ben het met je eens! Ik vind Windows 10 al vervelend wat dat betreft. Vorig jaar heb ik hoofdzakelijk Ubuntu gedraaid en het was best fijn om een OS te hebben wat weinig aandacht nodig heeft/vraagt.

Het is dat ik momenteel veel doe gamen, want anders had Ubuntu ook op m'n nieuwe computer gedraaid.

Ondanks dat de UI van Windows 11 er tof uit ziet denk ik dat ik over 1-2 jaartjes weer langzaam naar Ubuntu ga verschuiven. Veel games draaien al via Steam Proton, het wordt tijd dat ik me er meer in ga verdiepen :)
_/-\o_

Alles moet worden doordrenkt met reclame lijkt het wel...
Als consumenten niet meer en normaal bedrag willen betalen voor producten is dat enige optie.
Ik betaal nu meer voor mijn software dan10jaar geleden(windows + office + Adobe + …) en toen betaalde ik ook al gewoon.

Dus hoezo wil ik geen normaal bedrag betalen ??
Ha ha, en dat terwijl die pakketten eigenlijk al best wel uitontwikkeld zijn. Af en toe geven ze het een nieuwe UI om het weer nieuw leven in te blazen, maar echt nieuwe functies zijn er maar mondjesmaat. De meeste energie steken ze in systemen die het moeilijk maken om nog naar een ander platform te switchen. En daar betalen we nu dus steeds meer voor. Ik denk ook dat de prijs alleen maar omlaag had moeten gaan.
Daar heeft Jen Sieger wel wat over te vertellen:
According to Sieger, the ‘stickiness’ to which Mulholland refers entails entrenching your solutions and increasing switching costs for your customers.
Gijzel dus je klanten en maak het zo moeilijk mogelijk om naar andere software over te schakelen. Dat is de strategie die Microsoft zelf voor zijn partners (eerder handlangers) propageert. De beste oplossing is helemaal niets van Microsoft af te nemen, zodat het allergrootste probleem zich vanzelf oplost.
Hoezo 'wil' een consument niet meer betalen? En aanbieden met of zonder reclame kan een optie zijn. Maar voorheen was dat gratis = met reclame en betaald = zonder reclame dus daar is wat misgegaan...
Ze doen het omdat ze geen geld meer verdienen (willen verdienen?) aan Windows licenties, want dat verplichtte ze om elke 3 jaar een nieuwe versie van het OS uit te brengen en mensen aan te moedigen om het toch maar weer te kopen. In plaats daarvan begrijpen ze dat ze veel meer geld kunnen verdienen aan abonnementen.

OEM licentie Windows 10: €100,- per 3 jaar als het gaat zoals ze willen
3 jaar Office365: €10 per maand of €99 per jaar, €300 - €360 over 3 jaar
3 jaar Xbox Game Pass: €10 per maand, ook €360 over 3 jaar

Een no-brainer om die abonnementen te pushen. Denk dat de winstmarge ook veel hoger is, zo hoeven ze immers ook niet zoveel R&D in Windows te investeren om features toe te voegen waar niemand om vraagt.
En om de Nederlandstalige gebruikers dan een extra zetje te geven bracht Microsoft de laatste patch voor Office (ik meen 2010) uit in een andere taal. Als je die geïnstalleerd had begreep je niets meer van de Office programma's. Hoeveel doorsnee gebruikers weten hoe je een patch terugdraait? Het resulatt is dat de gebruikers die sporadisch iets in Word schrijven dan maar het abonnement op Office365 nemen. Heel netjes van Microsoft.
Met de komst van de M1 is het aantrekkelijker dan ooit om over te stappen op MacOS. Ik heb een mini en macbook pro, heerlijk stil, zuinig en snel.
Mijn maakt het helemaal niks uit! ! ! Reclames, Tips and tricks, sommige dingen zijn gewoon handig om dat ze verplaatst zijn… ik heb ook geen hekel aan reclames op YouTube.

Ouwe zuurpruim haha, je lijkt wel op mijn opa.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 9 juli 2021 17:51]

Wat houd je tegen om over te stappen naar linux, chromebook of een macbook?

Kijk als mogelijk is kwa stuff wat je gebruikt en zo. Als je allles mee kan nemen van windows naar ander os is het toch geen probleem
Helemaal mee eens. Helaas hebben we met zijn alleen laten zien dit ok te vinden. Op telefoons gebeurt dit al veel langer en ms doet het nu ook.
Wat mijn betreft wordt dit soort troep helemaal verboden maar dat zie ik realistisch niet gebeuren.
Ik zou zeggen laat je stem horen bij Microsoft en geef ze feedback. Het is nog een preview build en kan nog alle kanten op.

Als er genoeg backlash is zullen ze het er vast voor de Final build niet inlaten. Zelfde geld voor de tpm restrictie.
Dit zit ook al bij de installatie van Windows 10. Gisteren heb ik een versie installatie gedaan van Windows 10 waar ditzelfde scherm in voor kwam.
Eergisteren toevallig verse installatie uitgevoerd op een nieuwe laptop, ik zag niks (en ik dat meest recente ISO)

Misschien dat het willekeurig is? Tenzij het aan het feit ligt dat ik geen wifi had (laptop heeft vrij "exotische" mediatek wifi chip aangezien Windows 10 het niet eens herkende...)
Dat is wel vreemd inderdaad! Vooral omdat ik juist een oudere ISO had gebruikt. Ik moet wel zeggen dat de pc waarop ik dit installeerde al direct internet verbinding had.
De OOBE kijkt of er een internetverbinding beschikbaar is. Zo niet dan gebruikt hij de builtin stappen. Zo ja, dan worden de stappen binnengehaald. Deze zijn dus altijd aan te passen.
Ik hoef dit zelf niet, maar op zich is het best een logisch iets.
"Welkom bij Windows! Er is een grote kans dat je als consument spelletjes wilt spelen op dit apparaat en wij bieden daar een goede dienst voor aan. Om te zorgen dat je zo snel mogelijk en zonder moeite op dit apparaat kunt spelen, bieden we tijdens de installatie deze optie aan."

Natuurlijk is dit puur vanuit Microsoft bedacht, maar voor veel mensen -niet jij en ik, niet een tweaker- kan dit best prettig zijn.
Steam, Epic en wellicht nog anderen zullen daar anders over denken.
Steam, Epic en de anderen hebben geen OS waar ze dit zouden kunnen doen. Anders zouden ze dat zeker gaan doen nadat Microsoft dit introduceert. Wellicht zorgt dit voor een shift wat gamen op Linux beter zal maken, ik weet het niet.

Ik vind alleen dat Microsoft dit prima mag doen en als andere partijen daar anders over denken, dan zijn ze vrij om alternatieven te maken.
Die argumentatie ging destijds ook niet op voor de browserkeuze.

Idealiter zou het op geen enkel vlak uit moeten maken welk besturingssysteem je gebruikt.
Dat zal nooit een feit worden.
Dit is toch best “normaal”. Het is een dienst van hun. Mag Apple nu bijv niet iCloud promoten tijdens je iOS installatie?
Apple promoot niks tijdens een installatie, en icloud kan aangezet worden, maar dat is gewoon je account koppelen net als je Live account. Dus promoot niet om upgrades te doen (icloud is voor 5gb gratis). Ook geen Apple Arcade of Apple Music.

Dus is niet echt te vergelijken.
Je krijgt alleen om de haverklap opdringerige notificaties als je bijna op de limiet van 5GB zit dat je Up moet graden voor bedrag X per maand als je nog mails wilt kunnen ontvangen en verzenden waarbij je een heel proces moet doorlopen om die notificatie weg te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 9 juli 2021 15:38]

Als je het vol gaat proppen wel ja, dat is idem bij Google services. Lijkt mij logisch hé, als je iets actief gebruikt, volpropt, en dan geen notificaties ontvangt, gaan mensen weer miepen dat ze van niks wisten. :)
Het nadeel is dat 'NEE' alleen niet zo goed begrepen word.
Als je het vol gaat proppen wel ja
Als je niet je foto-backup handmatig uit zet bedoel je? Want dan gaat 5gb wel heel hard. En dan heb je ook nog allerlei apps die gedownloade data willen back-uppen (mogelijk dat Apple daar niks aan kan doen, maar het is niet handig) en dan krijg je de eerste periode allemaal meldingen dat je niet al je data back-uppen, dus als je één keer verkeerd klikt staat heel de zooi weer aan en moet je alles wat je niet wil back-uppen weer uit zetten, want standaard staat alles aan.

Je moet bijna je best doen om het niet vol te proppen met data die je niet geback-upt wil hebben.
Dat is dus niet zo dan heb je niet opgelet tijdens je installatie. Ook als je de app store opent zie je wel degelijk Apple Arcade promotie
Dat is als de de App Store opent, als je de Microsoft Store opent zie je ook een en al reclame. Omdat je in een ‘store’, oftewel ‘winkel’ zit.

Wij hebben het hier over de installatie.
Dat is als de de App Store opent, als je de Microsoft Store opent zie je ook een en al reclame. Omdat je in een ‘store’, oftewel ‘winkel’ zit.

Wij hebben het hier over de installatie.
Maar bij de Apple store kan je er niet omheen aangezien je verplicht bent die te gebruiken dus daar zit nog een verschil
Elke keer die melding als ik in de instellingen kijk op mijn telefoon over een maand gratis X of Y werd ik niet heel vrolijk van. Apple arcade werd ook op mac bijzonder hard gepusht. Vind het allemaal bij apple net even een stapje erger dan bij MS eerlijk gezegd.
Haha Apple fanboy much??
Liever niet nee. Ik betaal immers voor het product.
Dit is toch best “normaal”.
Is dat het sterkste argument, dat het "normaal" is? ;)
In de zin dat je je eigen producten promoot in je eigen OS.
Ik zou graag willen dat je 1 optie hebt in het begin: Installeer het absolute minimum. Je moet zoveel eruit slopen na een installatie, dat begint best irritant te worden. Ik snap ze wel, maar hou al die meuk voor OEM's aub ;) Of heeft iemand een tip voor een goede schone minimale installatie? Zelf een aangepaste installer maken voel ik weinig voor....
Zullen we er maar van maken dat Microsoft dit TEST? Het is een DEV build met enorme disclaimers er omheen dat allerlei zaken mogelijk niet het licht zullen zien als het in productie komt.
ik wil gewoon een kale OS zonder al die reclame en extra diensten waar ik neit om gevraagd heb. daar betaal ik toch een licentie voor ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True