Steam integreert cloud gaming via Geforce Now in bèta

Valve geeft gameontwikkelaars de gelegenheid om gebruik te maken van aankomende Nvidia GeForce Now-integratie. Dat zou inhouden dat spelers in de toekomst vanuit de Steam-client spellen kunnen starten, die vervolgens streamen vanaf GFN-servers in plaats van hun eigen pc.

De documentatie die Valve aan ontwikkelaars heeft vrijgegegeven, spreekt er bovendien van dat de hosting van de games en streams niet alleen door Nvidia gedaan kan worden, maar ook door Valve zelf. Op dit moment is er in deze bèta echter alleen daadwerkelijke ondersteuning voor GeForce Now. De bèta is voor zover bekend niet openbaar; het bètaprogramma waar gebruikers zich binnen de client voor kunnen inschrijven, leidt in ieder geval niet tot het verschijnen van de optie. Wanneer het publiek hier gebruik van kan maken, is niet bekend.

Steam heeft nu ook al de mogelijkheid om games te streamen naar de apparaten van gamers, maar daarbij dient de game-pc van de gebruiker zelf als de server. Dat noemt Valve Remote Play.

GeForce Now is een gamestreamingdienst zoals Google Stadia, PlayStation Now en het aankomende Project xCloud. Als een game ondersteund wordt door de dienst, de ontwikkelaar een opt-in heeft aangegeven en de gebruiker de game in kwestie zelf heeft op een ondersteund platform, kan hij of zij de game streamend spelen.

Aanvankelijk ondersteunde GeForce Now een breed scala aan games, maar dat werd ingeperkt toen gameuitgevers besloten om hun games van de dienst af te halen. GeForce Now kwam in februari uit bèta en snel daarna haalden onder andere Blizzard, Bethesda, 2K en Microsoft hun games van de dienst af.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-05-2020 • 14:06

45 Linkedin

Submitter: MatthiasL

Reacties (53)

53
53
23
2
0
29
Wijzig sortering
Zou mooi zijn als je de game kan streamen terwijl de lokale installatie op de achtergrond plaats vind :)

Die paar Mb/s die nodig zijn voor het streamen zullen voor genoeg mensen geen probleem zijn.
Maar daar profiteert nvidia niks veel van en zal dus nooit komen.
Valve heeft dat in handen als het om Steam gaat. Ik heb het nog niet geprobeerd maar volgens mij kan het gewoon.
Zojuist geprobeerd. Je kan gewoon een game lokaal installeren terwijl je via Geforce Now hetzelfde spel speelt.
Wel moet je Steam dan limiteren op downloadsnelheid, want deze slokt gewoon alles op waardoor Geforce Now een slechte verbinding krijgt.

Misschien dat ze aan de UI van steam iets moeten doen om het mogelijk te maken wanneer je Geforce Now via Steam start, maar technisch is er geen blokkade.

[Reactie gewijzigd door Crazy Harry op 30 mei 2020 18:10]

Zou mooi zijn als je helemaal geen lokale installatie nodig hebt of een dure videokaart...
en dat voor een paar euro per maand
Je bedoelt wat Onlive vroeger had gedaan maar is geflopt omdat het zijn tijd ver vooruit was?
onlive ken ik niet, maar zou best kunnen ja.
Voor geforcenow heb je nu 50mbps nodig voor full hd te kunnen gamen. Dat heeft iedereen waarschijnlijk wel.

zou wel prettig zijn als ze ook ultra wide en 4k gaan ondersteunen, maar daar heb je veel meer bandbreedte voor nodig
Dus wat jij zoekt is shadow. Gewoon een RD opzetten naar je gehuurde pc. Daar werkt het geloof ik prima. Maar met 25 a 40 euro per maand is het best prijzig.
Je hebt het toch al vanaf 13 Euro per maand (bij een jaarlijkse betaling, anders 15 Euro) wat best zeer schappelijk is. Dat is ook 1 van de enige diensten waar je ook je eigen, reeds gekochte spellen kan spelen. Daarnaast heb je ook een echte workstation in de cloud, waar je machine learning development of dergelijke zou mee moeten kunnen uitvoeren.

Vroeger had je ook parsec en paperspace, maar parsec is nu enkel lokale streaming (wat ik gebruik voor mijn zware desktop naar mijn laptop te streamen) en paperspace was, althans een tijd geleden, lang niet zo goed als Shadow. Enkel game streamen vind ik te beperkend, omdat het bijna net zoveel kost als een echte workstation waar je deftig mee uit de voeten kan.
De goedkopere versie kan ook ja. Maar daar kan je niet 4k mee gaan gamen. UW zou nog wel kunnen.
Ik heb in theorie een 50/5 verbinding met een 1440p monitor - ik val al uit de boot. Het laat alvast geen ruimte over voor andere verbindingen.
Je bedoelt Google stadia en GeForce now?
Dat kan al. Met Gforce Now, Stadia, Shadow etc.
Vind het een hele slechte ontwikkeling. Steam als grootste speler is nu voornamelijk een partij die nu geld afsnoept van de developers, maar als ze alleen heersers zijn op een abonnementen markt dan zie ik dit toch als problematisch. Wat is het probleem voor de consument dat ze proberen op te lossen? Zodat van de iPad gespeeld kan worden? Om goedkope hardware te supporten?

Ik denk niet dat een paar euro per maand de kosten gaan zijn. Ik denk dat het pay as you go gaat worden. Waar audio en video kant en klaar gerenderd is op servers omdat de content statisch is, zal video gaming door de interactie met de gamer dedicated compute power nodig hebben. Initieel misschien abonnement, maar als ze monopolie hebben komt er een fair use policy of ander systeem.

En de servers waar je op speelt zijn niet goedkoop. Enterprise grade video kaarten kosten 25k-35k de stuk (heb ik het over de Tesla gpus), er is op dit moment volgens mij geen server editie van kaarten die geoptimaliseerd zijn voor games, dus ze gaan Titans of andere top of the line inbouwen (2k per kaart). Vaak stoppen ze 2 kaarten in een 1U frame Misschien dat je met virtualisatie de cuda cores kan sharden per game, maar laten we zeggen 1 gamer per kaart worst case. In een frame dat gemiddeld 5k kost, in een datacenter met koeling en personeel dat geld kost. Zie jij het al rendabel worden om mensen voor 10 euro per maand 4 tot 12 uur per dag te laten gamen, en dan de hardcore gamers? Ik heb zin in bier viltjes rekenen op lagere school niveau. :D Laat ik eens uitrekenen wat het kost om eigen hardware te hebben en om te streamen. Voor de reken puristen dit is wat ik denk dat het om en nabij kost. Kan er totaal naast zitten, uw opmerkingen beneden graag

De migratie van Onprem server parken naar cloud heeft mij laten zien dat cloud vaak helemaal niet goedkoper is. Misschien dat iemand die 5000 euro in zijn setup investeert over 3 jaar beter uit is. Maar een beetje gaming rig is al voor 1500 euro te doen (videokaart, mobo, alles wat in je kast zit). Ik investeer 1500 per 3 jaar aan wat er in mijn kast zit. Ik koop een nieuw mobo van 150 euro, stop er een goede processor in van 350 euro, geheugen 150 euro, videokaart 700 euro, SSD voor 150 euro, misschien nog nieuwe voeding en wat kabels. Maar die 1500 is een reëel getal. Dit is enkel extra kosten vergeleken met een streaming dienst. Een monitor, keyboard en muis worden in beide scenario's gebruikt.

500 euro per jaar. Ongeveer een tientje aan hardware per week. Om het makkelijk te houden.

Mijn steam interface laat zien dat ik gemiddeld 14 uur per week game.

Ik betaal dus 0,72 cent per uur aan hardware, laten we zeggen dat stroom ook wat kost, volgens mij niet meer dan 10-15cent per 500W maar laten we afronden naar een euro per uur voor hardware en stroom.

Google stadia kost nu 10 euro per maand aan abonnement. De games moet je ook kopen. De hardware prijs is rond de 150 euro

Laten we zeggen dat een server 15k per 3 jaar kost voor grote spelers, datacenter, stroomkosten, personeel, hardware. Als je genoeg afneemt krijg je ineens kortingen. Die server die op de website 15-30k kost, is nu ineens de helft of minder, ik ga er nu vanuit dat een server 7500 euro kost. Maar je hebt je personeel ook te betalen en andere kosten, dus dit verdubbeld vaak de kosten dus hou ik 15000 aan. In feite is het dezelfde som als wat ik zojuist gedaan heb. Alleen dan keer 10. Waar ik 1500 euro betaal voor mijn hardware, betaald de streaming dienst 15000 euro.

Kortom 100 euro per week aan hardware kosten.

Je kan 52 spelers per maand kwijt met mijn profiel op de hardware als het 100% in use is (helaas is in datacenters 100% vrijwel onmogelijk, maar laten we het simpel houden). 52 spelers per 10 euro abonnement: 520 euro. Delen door 4,3 om per week te krijgen: 120 euro per week. Zit je aan 20 euro per week winst per server.

Denk dat alleen schaal voordeel gaat opleveren, of als blijkt dat de gemiddelde gamer veel minder tijd verbruikt per week. Google kan ook nog eens je game voorkeur koppelen aan hun advertentie data, waardoor je ineens in je zoekmachine allemaal games krijgt. Dit is voor google een extra inkomst, maar steam niet. Beide partijen zullen ook de developers de rekening presenteren. Ook weer winst. Maar marges zijn op 10 euro per maand abonnement en zonder extra inkomsten laag. Al halveer je de kosten van de servers.

Mijn grootste angst is vendor lockin.
Als er één of 2 dominante spelers zijn zoals nu bij streaming audio en video, wat kan jij dan nog als developer doen? Niets.

Het is voor developers niet haalbaar om een eigen platform te bouwen, dit is zo'n specifieke kennis die in handen is van een paar partijen. Daar kom je niet tussen. En dat vind ik eerlijk gezegd best een beetje spannend. Betaal graag 3 tientjes per maand meer voor iets wat toch als een luxe gezien kan worden.

[Reactie gewijzigd door init6 op 31 mei 2020 11:49]

[...]
Wat is het probleem voor de consument dat ze proberen op te lossen? Zodat van de iPad gespeeld kan worden? Om goedkope hardware te supporten?

[...]

Mijn grootste angst is vendor lockin.
Als er één of 2 dominante spelers zijn zoals nu bij streaming audio en video, wat kan jij dan nog als developer doen? Niets.

Het is voor developers niet haalbaar om een eigen platform te bouwen, dit is zo'n specifieke kennis die in handen is van een paar partijen. Daar kom je niet tussen. En dat vind ik eerlijk gezegd best een beetje spannend. Betaal graag 3 tientjes per maand meer voor iets wat toch als een luxe gezien kan worden.
Dat eerste punt, 'goedkope' hardware supporten is voor veel consumenten wel een groot voordeel. Zeker de mensen die maar een paar uurtjes per week spelen. Ook set-ups met dure hardware maar zonder goede GPU hebben hier natuurlijk baat bij ;)

Vendor lock-in gaat niet zo snel gebeuren. Tenzij lokale installaties helemaal onmogelijk gemaakt gaan worden. Gewoon een 'computer in de cloud' bij je provider naar keuze huren en steam/epic/gog installeren :)

Voor kleinere developers zijn er ook wel opties. Die kunnen prima bij Microsoft of amazon server ruimte inhuren. Dedicated server parken wordt lastiger voor hun natuurlijk, maar is niet persé nodig.
Zou mooi zijn als je helemaal geen lokale installatie nodig hebt of een dure videokaart...
en dat voor een paar euro per maand
Daar gaat het denk ik dus al fout. Het kost een gigantische bak met geld om zo'n soort infra te bouwen en servers aan te schaffen. Met een paar euro in de maand (ongeacht de grootte van de groep gebruikers) ga je dit gewoon niet in stand houden.

Jij moet €1000 euro uitgeven om een fatsoenlijke game pc te hebben, dat is voor diensten als Google of valve echt niet anders. Hoe verwacht je dat je voor bijvoorbeeld een tientje in de maand dat ze dit gaan verdienen?
Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Supergaaf idee.
Dit kan geloof ik met een aantal Microsoft Store games wel. Ik heb dit met Forza Horizon in ieder geval meegemaakt, dus helemaal nieuw is het idee niet.

Het zou wel een goede toevoeging zijn vind ik.
Origin heeft een soort gelijk iets bij sommige games/updates dan kan je tijdens het downloaden al spelen wanneer hij op een bepaald punt is. Dus het wordt niet gestreamed maar je kan wel al wat eerder beginnen met spelen.
Bij World of Warcraft kan het ook, streamen tijdens het downloaden. Er zijn ook een aantal andere games geweest maar dan kon je bijv. alleen de eerste level uitspelen.
Op Android kan dat ook bij sommige apps en games.
Wat is het nut er van dan om te installeren. Dan gewoon door blijven streamen zonder installeren.
Betere respons en beeldkwaliteit.
DAT is dan natuurlijk wel afhankelijk van de GPU die je in je eigen PC hebt zitten, en voor zo'n doorsnee GPU kun je behoorlijk lang GeforceNow gebruiken.
Dat gebeurd al met xcloud van Microsoft, het geraamte van de game wordt door de soc of laptop/pc gedaan.de instructie worden door gegeven aan de cloud en die berekend verder alles.

de graphics en alle andere dingen worden gedaan door de cloud.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 30 mei 2020 14:40]

Alleen werkt Steam ook op Linux en Xcloud niet :D
Dit lijkt me een rare afscheiding om de UI, welke sowieso moet wachten op het resultaat van de game engine als reactie van jou actie, van diezelfde game engine los te koppelen. Dan lijkt me de actie gelijk naar de server te sturen en dan de resulterende gehele frame (inclusief UI), zoals GFN/Stadia/welk ander streaming platform, terug te sturen een betere oplossing.
Het is tijd оm eеn vaste vriеndin tе vinden.
Vеel аlleеnstааndе dames wасhten hiег --> http://kisstok.com
Wil jе hetе lоvendе gеspгеккеn voегen?
Je bent op de gоede manieг!
---
http://kisstok.com
Toр гondboгstige mеisjes alleеn ор deze sitе!
Vоlg dе linк en jе zult eг gееn sрijt van krijgen!
--
http://kisstok.com
Uitnodiging vоor de Sех Club -> http://kisstok.com
Нet is tijd оm ееn vаstе vriеndin tе vinden.
Veel аlleenstaаndе dаmes wасhtеn hiег > http://kisstok.com
Wil jе hеtе lоvеndе gesрrekken vоеren?
Je bеnt op dе goеde mаnier!
----
http://kisstok.com
Нet is tijd om еen vastе vгiendin te vinden.
Vеel allееnstааndе dаmes wаchten hier > http://kisstok.com
Uitnodiging vоог de Seх Сlub --> http://kisstok.com
Zie er meer voordeel in als ze instant-playable demo's zouden toevoegen via streaming.
Dat zou inhouden dat spelers in de toekomst vanuit de Steam-client spellen kunnen starten, die vervolgens streamen vanaf GFN-servers in plaats van hun eigen pc.
Als ik het goed begrijp hoef je de GFN client niet meer te hebben op je computer?
GeForce Now is een gamestreamingdienst zoals Google Stadia, PlayStation Now en het aankomende Project xCloud.
Ja ze zijn allemaal gamestreamingdiensten maar GFN zijn echt PC spellen waar de andere allemaal consoles nabootsen.
Welke console bootst Google Stadia na? Zijn ook gewoon PC spellen...
Het zijn naar mijn ervaring console spellen met muis en toetsenbord support. Je kunt bij Stadia spellen niet aan de graphics zitten. Alleen hoge resolutie of hoge kwaliteit mode zoals bij de Pro/XB1X. Daarentegen kan je bij Geforce wel alle grafische opties aanpassen. GFN heeft meer gemeen met iets als Shadow, waar die nog een stapje verdergaat en je hele PC geeft. Stadia/PS Now/xCloud zijn veel makkelijker te installeren, games te starten en vragen geen complexe account linking.
Maarja, ik heb zelf liever een dienst waar ik mijn Steam account aan kan koppelen dan een service waar ik weer een hoop spellen bij moet kopen die alleen daar werken.. En om eerlijk te zeggen, ook een service waarbij ik niet aan die opties hoef te klungelen..
Ik heb ook liefst mijn PlayStation spellen overal mee maar dat gaat helaas ook moeilijk.
Nou, voor de crossplatform beschikbare spellen vind ik dat zeker wel een optie ja.
Maar dan zouden al die partijen afspraken moeten maken rondom cross buy. Wanneer ik bijvoorbeeld aankomende Cyberpunk 2077 koop op Steam dan zou ik meteen toegang moeten hebben op mijn PS4.
Juist, DAT zou toch wel het mooiste en consumentvriendelijkste zijn ;)
Mooie ontwikkeling.

Steam heeft een belangrijke rol gespeeld in de digitale distributie van games. Voor mij opende dit een wereld naar Indië games en verschillende genres, mede door het kunnen delen van game libraries met familie.
Met het streamen van games kunnen ze een vergelijkbare stap aan bieden naar de wat zwaardere games.

Er zijn een aantal survival en automation games zoals ark of satisfactory die best leuk zijn om even uit te proberen of samen met vrienden te spelen. Deze games kunnen echter wat zwaar op de hardware zijn en ik wil er geen nieuwe gaming pc voor aanschaffen ten kosten van een wat handzamere laptop. Door games te streamen kan beide.

Ik hoop dat uitgevers, developers en de streaming platform openheid en diversiteit blijven ondersteunen en niet naar exclusieve deals gaan zoals bij de console markt. Helaas lijkt het wel een beetje die kant uit te gaan.
Toch blijf ik de aanpak vanuit Shadow.tech toch mooier vinden, geeft meer vrijheid met een volledige w10-omgeving.

Helaas wel maandelijkse kosten, dat is wel het voordeel van deze implementatie.

Wel denk ik dat Shadow moet gaan opschieten met de Ultra/Infiniti hosting, want de concurrentie zit niet stil.

Cloudgamingwars ;)

[Reactie gewijzigd door Falcon op 30 mei 2020 14:46]

Heb maanden via Shadow mijn pc game behoefte vervuld. Maar heb het toch opgezegd. Het concept is meer dan prima. Performance is OK (had graag een hogere tier gehad, maar de release daarvan wordt steeds uitgesteld).

De reden dat ik gestopt ben met Shadow is dat ik een paar keer (niet vaak hoor) even wil gamen (waar ik echt tijd voor vrij moet maken, zelfs in corona tijd) en er dan een storing is of iets dergelijks.

De pricing is super. Maar de beschikbaarheid moet echt on par zijn met mijn andere entertainment services zoals Netflix En YouTube. Kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst daar problemen mee heb.

Heb je niet de doekoes om een game pc in elkaar te zetten of te kopen? En kun je er mee leven dat je soms er niet bij kan. Super! Maar ik ga weer terug naar ouderwets ijzer.
Kan ik inkomen. Voornamelijk een puber die er hier gebruik van maakt. ;)

Zover ik het nu kan bepalen komt dit voornamelijk door hun 2 wekelijkse sprints en windows updates.

Maintenance in algemene zin zal ook zeker een rol spelen.

[Reactie gewijzigd door Falcon op 30 mei 2020 17:02]

Ik vraag me af hoe dit zit met Linux support. Enerzijds is Nvidia support voor Linux vrij basaal. Dat wat er is, is meestal best goed in elkaar, maar je hebt bijvoorbeeld geen GeForce Experience en geen GeForce Now client op Linux. Maar gezien het feit Valve ermee aan de slag gaat zou het me eigenlijk verbazen als ze daar niet aan denken. Het zou wel typisch Valve zijn om ook met Linux bezig te gaan.
Ik weet niet waarom ze ook gewoon niet ondersteuning uitgeven voor browsers aangezien hun Windows en Mac clients simpele Angular web apps zijn.
Huh. Dat is inderdaad best apart dan. Het is niet alsof Linux geen Angular ondersteunt. Web technologie is nou niet het meest aparte ding ooit.
Hopelijk worden instellingen binnen games dan ook bewaard. Nu zit ik er steeds mee dat de standaardinstellingen in een spel zitten wanneer ik via GeForce Now speel, die anders zijn dan waar ik mee speel.
Dus stel je koopt een game via Steam, dan heb je geen garantie dat je het spel vervolgens middels GeForce NOW kan spelen? Als die garantie er wel zou zijn zou dat bijv. de Nvidia Shield Pro, aantrekkelijk maken voor mensen die geen console hebben en geen behoefte hebben om hun PC te upgraden. Ook wel een vreemde ontwikkeling je koopt het spel dan mag je toch zeker zelf wel bepalen waar je het op speelt, zij het op je eigen PC of op een remote platform.
Ben zelf geen fan van streaming, maar d eontwikkeling dat software huizen de installatie van je zelf gekochte software op een cloud systeem tegenhouden zit mij wel dwars. Om de games te kunnen spelen moet je eerst met jouw licentie de game unlocken op Geforce Now. Je hebt de game dus ooit eerder gekocht. Het zou juist mooi zijn als je gewoon Steam, Origin etc op afstand (zoals met diensten als Shadow) vanuit de Cloud kan draaien. Gewoon met dezelfde limities dat je maar op 1 machine tegelijkertijd ingelogged kan zijn etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee