Toshiba: wereldwijde chiptekorten houden zeker nog een jaar aan

Toshiba waarschuwt dat de wereldwijde chiptekorten zeker nog een jaar invloed zullen hebben op de beschikbaarheid van goederen. In sommige gevallen zullen afnemers van halfgeleiders tot in 2023 problemen ervaren met leveringen.

Dat zegt Takeshi Kamebuchi, een topman bij Toshiba die de leiding heeft over halfgeleiders bij een van de bedrijfseenheden. Hij vertelt tegenover het Amerikaanse financieel persbureau dat het probleem momenteel vooral ligt bij de chips die verantwoordelijk zijn voor de verdeling van energie over de verschillende onderdelen van apparaten. Zo'n onderdeel is niet zo complex en kostbaar als geheugen of processors, maar net zo belangrijk voor het gehele apparaat.

Over welke partijen dan voorrang krijgen bij een tekort aan chips, zegt de Toshiba-topman dat 'er gekeken wordt naar welke klant de ernstigste situatie heeft'. Voorbeelden die hij daarbij noemt, zijn 'bedrijven waarbij de hele productielijn zonder het onderdeel in kwestie stil komt te liggen, of waarbij het bedrijf kopje onder gaat zonder een toestroom aan chips'.

Bloomberg schrijft verder dat Toshiba tussen maart 2021 en maart 2024 in totaal zo'n 460 miljoen euro te investeren in het opschalen van zijn productiecapaciteit. Het bedrijf sluit ook niet uit dat het daarnaast overgaat tot een extra fabriek openen.

De wereldwijde chiptekorten leiden ertoe dat bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld de Xbox Series X en S en de PlayStation 5, zeer moeilijk verkrijgbaar zijn. Ook autofabrieken merken veel van de tekorten: productielijnen liggen her en der tijdelijk stil, er rollen minder wagens van de band en bepaalde functies worden geschrapt. Over de oorzaken achter de chiptekorten, publiceerde Tweakers in februari een achtergrondverhaal.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

04-09-2021 • 11:24

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Moeilijk te produceren of dat de vraag gigantisch groot is. Bij heel veel mensen is er een misconceptie dat de chiptekorten zorgen voor te weinig playstations, maar dat is niet zo.

Sony heeft na al die jaren data verzamelen een bepaalde verwachting van hoeveel ze gaan verkopen. Hier kopen ze dus chips in bij AMD en andere partijen om hun playstation te maken. Het is de best verkopende/snelste console ooit. De vraag is gewoon gigantisch groot op alle elektronica.

Hetzelfde verhaal geld voor de autofabrikanten. Op het nieuws lees je dat de chip tekorte ervoor zorgen dat auto's niet worden afgemaakt. Dat is waar, maar het probleem lag bij de autofabrikanten zelf. Die hebben tijdens de corona hun orders gecanceld omdat de vraag inkakte. Hierbij hebben andere spelers deze capaciteit gekocht en daardoor zijn die autofabrikanten de sjaak. Verkeerde inschatting en nu zeuren dat er chips te kort zijn.
Hoewel dat verhaal inderdaad opging bij de eerste tekorten van de vorige zomer, is sindsdien de situatie wel veranderd.

Wereldwijd zijn de leveringsketens ingestort nadat havens zijn gesloten, mijnen dicht gingen, fabrieken met massale ziektes te kampen hebben gehad, ga zo maar door. Het silicium waar de chips mee worden gemaakt is in prijs gestegen, de productie van chips is vertraagd door een tekort aan schoon water in Taiwan, branden en overstromingen hebben andere fabrieken getroffen en de capaciteitsvergroting die dit allemaal moet oplossen laat nog jaren van zich wachten. De fabrikanten van bijvoorbeeld grafische kaarten lopen tegen problemen aan omdat ze niet genoeg hoogwaardige onderdelen voor op de printplaat (denk condensatoren etc.) kunnen krijgen, wat indirect de "chip"-tekorten versterkt. Als je een mooie SoC kan krijgen heb je daar niks aan als je geen stroomvoorziening kan maken.

De contracten die Sony en Microsoft met AMD hebben afgesloten, en ook diens contracten met partijen als TMSC, hebben maar een beperkte duur. Natuurlijk is voor beide consoles al enkele jaren aan chipcapaciteit ingekocht, maar de launch van de consoles vlak voor een pandemie hebben de productie wel overweldigd. Normaal zou voor veel geld bijgeschaald kunnen worden op zo'n order, maar dat gaat je de komende maanden gewoon niet lukken.

Er worden nog steeds nieuwe auto's ontworpen, er komen nog steeds nieuwe computers uit en er worden nog steeds nieuwe wasmachines gemaakt. Die nieuwe apparatuur en de bijgaande nieuwe contracten voor nieuwe chips kunnen simpelweg niet geleverd worden, omdat er geen capaciteit is om deze op redelijke termijn te maken.

Dit probleem treft overigens alle sectoren. Op de NOS was laatst een artikel dat rietdekkers niet aan normale hoeveelheden riet kunnen komen door de kosten van transport. De prijs om een product uit China te verschepen is vervijf- of zesvoudigd, er zijn tekorten in zo'n beetje iedere grote industrie. De beperkingen aan de wereldwijde leveringsketens zullen nog jaren duren voor de economie zich hersteld heeft, aannemende dat we niet nog een golf corona krijgen.
De supply-chains zijn inderdaad aan alle kanten ingestort.
Ik ben zelf werkzaam in deze sector, en wekelijks zijn er weer nieuwe componenten met leverproblemen.

De power-management-ICs (PMICs) zijn hier wel een mooi voorbeeld...
De AM33xx SoCs van Texas Instruments bijvoorbeeld zijn nu nog prima leverbaar, maar de PMICs hiervoor niet, met verwachte levertijden tot ver in 2022. Deze twee componenten zijn als duo ontwikkeld: zonder PMIC heb je niet veel aan deze SoC. Tenzij je in staat bent om in korte tijd een zeer complexe nieuwe voeding te ontwerpen en integreren in je product staat de fabriek gewoon stil.

Maar het probleem beperkt zich helaas niet tot PMICs. Er is momenteel o.a. een groot tekort aan wafers waardoor er meer en meer chip-voorraden opraken. Van kleine componentjes waar je normaal nauwelijks bij stilstaat tot grote complexe chips.

Sommige grote chip-producenten leveren momenteel alleen nog maar aan klanten waarmee ze contractuele verplichtingen hebben.
Als je geen grond hebt om een rechtzaak te starten heb je pech en mag je achterin de rij aansluiten. Of je gaat creatief zoeken naar distributeurs; als je geluk hebt vind je ergens een voorraad waar je 20x de normale marktwaarde voor moet betalen.

Wat ook niet helpt is dat de echt grote afnemers vorig jaar al massaal voorraden zijn gaan aanleggen. Chips zijn wat dit betreft het nieuwe WC-papier.

Hiernaast zijn er nog legio andere problemen waar je als electronica-ontwerper en -producent tegenaan loopt...

Zo kunnen bijvoorbeeld custom spoeltjes niet meer op tijd geleverd worden, omdat het koperdraad waar deze van gewonden worden niet te krijgen is.
Of hebben je eigen ASICs vertraging omdat er geen productie-capaciteit is om de voorraad reeds ge-etste wafers in stukjes te zagen en te verpakken tot losse chips.
Of zijn bepaalde premium uitvoeringen van componenten niet meer leverbaar, zoals hoge-temperatuur varianten van chips, en condensatoren met zeer kleine toleranties etc.
Of staat de spuitgieter stil omdat de plastic-korrels in de kleur van je huisstijl aan de andere kant van China liggen en er tijdelijk geen vervoer mogelijk is.

Dit zijn interessante tijden ;)
Bedankt voor dit mooie en complete verhaal! Het zijn punten die allemaal kloppen, maar die ik niet in mijn eigen verhaal hebt gestopt. Had ik zeker moeten doen.

Bedankt
En elke keer dat je denkt dat er misschien licht aan de horizon is, gebeurt er weer iets nieuws wat de boel overhoop gooit. Zo gaat Taiwan om de haverklap in lockdown vanwege corona en dan gooien ze ook vrolijk alle chip fabrikanten dicht. En nu gebeurt in Maleisië precies hetzelfde. Dus terwijl er al tekorten zijn, valt van de een op de andere dag een compleet land aan productie weg.

En die overstromingen van laatst? Nou, in dat gebied in duitsland zaten heel veel fabriekjes die heel specifieke producten maken voor allerlei industrieën. En die hebben nog wel een poos nodig om weer op te starten. Want nieuwe machines kunnen ze niet zo makkelijk aan komen.....
Deze problemen zaten er al vanaf de eerste lockdown in China aan te komen eerlijk gezegd, we merken het alleen pas maanden later door alle buffers en de tijd die bulk shipping soms kost.

Dit soort dingen gebeuren al wel langer, denk aan de overstromingen die een paar jaar terug de prijzen van harde schijven en flash storage omhoog drukte doordat er fabrieken verwoest waren. Door global warming neemt de frequentie toe, en in Europa hebben we tot nu toe geluk gehad, maar ons systeem kan een natuurramp of twee wel aan. Het is vooral de pandemie die de boel flink overhoop gooit.

Zodra de pandemie onder controle is (verwachtingen voor hoge vaccinatiegraad in derdewereldlanden is 2023) zal het nog wel even duren voordat alle leveringsketens weer gesatureerd zijn. Zelfs als de nodige grondstoffen nu weer op volle gang komen en de eerste verwerkingsstap ervan morgen, zal het nog maanden duren voor de lading electronica die daarmee wordt gemaakt de Europese markt echt raken.

Dit geheel laat alleen maar zien wat voor risico's er in de huidige economie zitten. Xi de Pooh kan, als hij dat wil, ieder moment Taiwan aanvallen. De wereldpolitiek durft toch niet in te grijpen. Een grote bom op TMSC en we zitten de komende vijf jaar met een monopolie van Intel. Het is goed dat Europa en de VS miljarden rondpompen om chipmakers hierheen te krijgen, want dit laat zien hoeveel macht dat ene kleine eilandje wel niet over ons heeft.

Voor nu is het: hoe meer we vaccineren, en niet alleen in ons eigen land, hoe sneller we de wereld weer op orde kunnen krijgen. Helaas krijgen we in eigen land d'r vaccinatiegraad niet eens meer omhoog en is groepsimmuniteit tegen de deltavariant ogenschijnlijk wetenschappelijk onmogelijk met onze huidige vaccins, dus ik verwacht dat ondanks dat het aantal doden hier laag zal blijven, we nog wel tot minstens 2025 met dit soort directe gevolgen zullen moeten dealen.
Het feit dat we zo erg afhankelijk zijn van producenten zo ver weg (maar alle gevolgen van dien) laat dan ook maar weer zien dat het niet eens zo'n gek idee is om chip productie meer naar Europa te halen.

Natuurlijk zal je dan niet alle problemen in een keer opgelost hebben, maar het is makkelijker invloed uit te oefenen op een (redelijk) lokale partij, dan in een ander werelddeel, met andere normen/waarden en cultuur.
Wat de "normen/waarden en cultuur" te maken hebben met zaken als corona lockdowns snap ik niet helemaal. Dat we een afhankelijkheid van elkaar hebben is in een wereldeconomie sowieso geen vreemde zaak. De rest van de wereld is in die zin net zo afhankelijk van ons als wij van hen. Dat de hele wereld in elkaar geweven zit met dependencies alom is een feit, en dat gaat ook niet meer veranderen.

Er is echter wel degelijk een goede reden om productie niet alleen in Europa te doen, maar ook in alle andere werelddelen. Zo verspreiden we de afhankelijkheid van enkele locaties, want een globale pandemie is zeldzaam, maar regionaal lang niet zo zeldzaam. En zo zijn er nog wel wat andere zaken, natuurrampen bijvoorbeeld, die voor problemen kunnen zorgen. Dus in die zin is het spreiden over zoveel mogelijk locaties zeker de moeite waard, en ik verwacht dat de afgelopen twee jaar dat besef wel gegroeid is bij de verschillende stakeholders in de industrie.
Vindt het een rare redenatie, een tekort ontstaan als de vraag groter is dan het aanbod. En ongeacht de redenen is daar nu sprake van.

Als de capaciteit en de onderdelen beschikbaar zouden zijn had een Sony allang de productie opgevoerd, nu wordt de meest verkopende console niet alleen bepaald door welke de klant wil, maar vooral door welke fabrikant het meeste aan kan voeren, we zijn bijna een jaar voorbij de introductie en het gaat nog lang duren voor je gewoon de mediamarkt in kunt lopen voor een PS5 of XboX Series X
Hypothetisch zou Sony de productie niet willen verhogen omdat ze verlies maken op het huidige model. En ze productie pas willen opschroeven als er een kosten effectieve revisie gemaakt kan worden. Populair zal de PlayStation wel blijven.
Het hoeft dus niet logisch te zijn dat ze nu al de productie zouden opschroeven als dat mogelijk was.
Nou dat is mooi, dan kunnen ze volop gaan produceren want de PS5 wordt reeds met winst verkocht. alleen de goedkopere Digital Edition draait nog steeds verlies maar daar is net een revisie van geweest en die nieuwe cijfers weet ik nog niet.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 4 september 2021 13:29]

Ook met de vorige consolegeneratie was dat het geval. Maandenlang niet aan te slepen.
Paar maanden en toen lagen ze volop in de winkels, De PS5 en XboX series X zijn beiden van November vorig jaar en voorlopig hebben we geen idee wanneer aanbod de vraag in zal halen, dat is niet te vergelijken met elke andere voorgaande generatie.
Het is zo makkelijk, gewoon meer chips maken dan maar.
Dat kan tot je tegen de muur genaamd productiecapaciteit oploopt. Die uitbreiden kost veel geld en brengt risico’s met zich mee, immers moet de investering zichzelf terugbetalen.
Veel belangrijker: het kost tijd. Veel tijd. immers, de machines moeten eerst bij ASML gemaakt worden, en die heeft weer leveranciers die eerst hun spul moeten maken, waardoor je ruim 3 jaar verder bent tegen de tijd dat het daadwerkelijk in productie kan
ASML is daarnaast ook maar verantwoordelijk voor een deel van de benodigde machines en niet het hele traject van grondstof tot afgewerkte chip. Dus niet alleen ASML moet kunnen leveren ( en die hebben vermoedelijk al een leuk en goed gevuld orderboek), maar ook andere machinebouwers.
En al die produceten gebruiken ook weer chips in hun producten en die moeten dus ook geproduceerd en ingekocht worden. Die order komt waarschijnlijk achteraan in de rij (net als bij de autofabrikanten die eerst alles gecanceld hadden maar daarna toch opnieuw de orders plaatste). Zoiets gaat meerdere lagen diep en zelfs al maak je afspraken om elkaar voorrang geven te geven verwacht ik niet dat iedereen dat ok vind i.v.m. de korte termijn belangen bij fabrikanten die nu chips nodig hebben. Een lastige puzzel die tijd nodig heeft om zichzelf weer uit de knoop te halen.
Bedrijven moeten minder afhankelijk van elkaar worden.
Door corona ligt heel veel transport stil en moet via een omweg naar hier komen. Dit kost veel extra geld. Dit kan deel aan de consument door berekend worden. Maar iedereen wil iets verdienen.Het is nu gewoon een heel duur moment om dingen te kopen.
Het is zo makkelijk, gewoon meer chips maken dan maar.
Nou nee.

Door een combinatie van factoren,
minder productie door corona, hogere vraag door electrische wagens, vervolgens dat producenten hogere voorraden willen gaan aanhouden,

krijg je een vraag die niet realistisch is. Fabrikanten die nu ineens meer gaan investeren door de hogere vraag zijn dok bezig.

Met name in de auto-industrie zal een een deel worden terug worden verschoven naar de EU, maar ook een aantal chips zullen in elkaar vervloeien waardoor er meer productie zal vrijkomen.

Nu op de verkeerde locaties gaan investeren kan je duur komen te staan.
Het was een reactie op Maxxilopez, dat het allemaal zo makkelijk was om dit te voorkomen.
Dat is niet helemaal waar, niet alleen corona maar ook een grote brand heeft er nog meer op ingespeeld.
https://www.autoweek.nl/a...sis-voor-autofabrikanten/
https://www.iex.nl/Nieuws...ips-na-fabrieksbrand.aspx
Zo eenvoudig is het niet. Die fabrieksbrand gebeurde in een fabriek die spcifiek chips maakt voor de auto industrie. De enige industrie die daar dus direct door getroffen wordt is die auto industrie. Andere tekorten die je ziet in de industrie zoals bij GPUs bijvoorbeeld zijn niet beinvloed door die brand.
Dat van autofabrikanten, had bijv VW niet een x aantal ID.3s op voorraad vanwege die mislukte update? Is heel die vloot al onderweg?

Ik denk dat het ook een beetje aan de maker zelf ligt en het is gek dat andere partijen bijv. Apple wel alles aan de lopende band kan leveren.
Al merk je wel dat bijv ook Raspberry bordjes minder op voorraad liggen. Vraag is gewoon groter dan de toevoer
Je merkt het nog niet aan de stock in elk geval maar de echte test zal de release van komende iPhone zijn.
Vindt het altijd zo lastig met Apple om te zeggen in hoeverre we het merken of niet, al zouden ze de nieuwe Laptops 1 of 2 maand later uitbrengen puur om meer voorraad op te bouwen zodat het geen maandenlang "sorry uitverkocht" verhaal wordt dan is het maar de vraag of wij ooit mee zouden krijgen dat die dingen uitgesteld zijn.

Hoop het niet trouwens want we wachten hier met smart op de nieuwe laptops :)
Verkeerde inschatting en nu zeuren dat er chips te kort zijn.
Er is wel degelijk minder aanbod dan vraag, oftewel: tekort.
De wereldwijde chiptekorten leiden ertoe dat bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld de Xbox Series X en S en de PlayStation 5, zeer moeilijk verkrijgbaar zijn
Sony heeft voor de ps5 wel chips veilig gesteld voor 12,5 miljoen consoles:

nieuws: Sony krijgt voldoende chips om tot april 2022 nog 12,5 miljoen PS5's ...
En nog is het lastig om er 1 te kopen :(
En nog is het lastig om er 1 te kopen :(
Het bericht is van vorige maand. Ze kunnen van nu tot het eerste kwartaal van 2022 ongeveer 12,5 miljoen consoles maken. In de afgelopen 10 maanden hebben ze er 10 miljoen verkocht. Dus er zullen meer consoles in een kortere periode beschikbaar zijn. Dus ze zullen hoogstwaarschijnlijk iets beter leverbaar zijn dan de afgelopen 10 maanden.

Alleen de ps5 is heel populair, het is de best verkopende Sony console in het eerste jaar. Dus dat ze snel uitverkocht zijn dat is nog steeds een feit.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 4 september 2021 11:37]

Mooi voor de kerst.
Lastig? De PS5 is echt wel te krijgen, bijna elke week is er verkoop ;)
Hoop dat het voor 2024 voorbij is de chip problemen 😩
Ik heb hierop geanticipeerd en aandelen ASML gekocht. Kwam er toen ook achter dat ik dat al veel eerder had moeten doen, omdat ze eigenlijk al jaren alleen maar stijgen en stijgen.

Niet dat ik denk dat ASML het chiptekort kan oplossen, die maken niet zo heel veel machines per jaar. Maar kan me voorstellen dat er ook zeker eerst flink vraag blijft naar ASML apparatuur. Ook omdat ze bijna een monopolie hebben op de allermodernste techniek.

En natuurlijk trots dat het een Nederlands bedrijf is!
Alleen zo jammer dat hun nieuwe gebouw niet zo soepel loopt wat wellicht invloed op de omzet zal hebben. https://www.ed.nl/eindhov...gistiek-centrum~ae45686d/
Niet alleen Toshiba, ook Lenovo heeft er last van. We willen nieuwe laptops aanschaffen 5000+ maar natuurlijk in batches. Elke batch duurt op zijn minst 5-7 maanden o zijn minst. Dus reken maar uit m
Hier spreekt Toshiba vanuit hun functie als chipbakker, niet vanuit laptops.
Bij ons is de laptop refresh ook een paar maanden uitgesteld. We willen eigenlijk iedereen dezelfde laptop geven maar dat gaat niet lukken als de refresh over een te lange tijd wordt gespreid.
Dat was al aan het begin van de Corona crisis, blijkbaar hebben ze daar al langere tijd last van productie problemen.
Mijn videokaart van 1.5jaar oud kunnen verkopen met 200euro winst paar dagen geleden.. bi-zar
Heb hier ook drie zakken veilig gesteld.. Niet te snel opmaken, zit veel zout in.
Jammer dat +1 grappig verdwenen is als moderatie

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee