IDC: halfgeleidermarkt blijft groeien, kampt in 2023 mogelijk met overcapaciteit

De wereldwijde halfgeleidermarkt zal dit kalenderjaar een groei van 17,3 procent doormaken ten opzichte van 2020. Dat meldt analistenbureau IDC in een nieuw rapport. IDC verwacht ook dat er tegen 2023 wellicht overcapaciteit in de halfgeleiderproductiesector zal ontstaan.

Het rapport van IDC stelt dat de groei in de chipsector dit jaar wordt gedreven door toegenomen vraag in verschillende productgroepen, waaronder smartphones, laptops, servers, automotive, smarthome en netwerkapparatuur, gaming en wearables. De prijzen voor dram en geheugen zijn ook toegenomen gedurende het afgelopen jaar.

Het analistenbureau schrijft daarbij dat halfgeleiderfabrikanten momenteel bijna 100 procent van hun productiecapaciteit inzetten. Het tekort aan chips zou volgens het analistenbureau in het komende kwartaal iets blijven afnemen, omdat de productiecapaciteit bij halfgeleiderfabrikanten geleidelijk wordt uitgebreid.

IDC verwacht daarbij dat de vraag en aanbod naar chips medio 2022 weer 'genormaliseerd en evenwichtig' moeten zijn. Tegen het einde van dat jaar komen volgens het analistenbureau 'grootschalige capaciteitsuitbreidingen' online bij grote halfgeleiderfabrikanten. Daarom zou er in 2023 mogelijk een overcapaciteit kunnen ontstaan in de chipsector.

Verder stelt het analistenbureau dat de inkomsten uit 5G-halfgeleiders met 128 procent zouden stijgen, en dat inkomsten uit smartphonechips groeien met 28,5 procent. Ook zouden de markten voor consoles, smarthome-apparaten en wearables respectievelijk groeien met 34, 20 en 21 procent. De automotivechipsector zal een groei van 22,8 procent doormaken, verwacht IDC.

IDC voorspelt verder dat de halfgeleidermarkt tegen 2025 in totaal 600 miljard dollar waard zal zijn, met een verwachte groei van 5,3 procent per jaar. Dat is hoger dan de groei van 3 tot 4 procent die IDC in eerdere jaren heeft waargenomen.

Afbeelding via IDC

Door Daan van Monsjou

Redacteur

20-09-2021 • 17:06

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Jaaaaaa videokaarten tegen msrp prijs! (Ik geloof er geen snars van :9 ). Ik wacht al een tijdje met een upgrade voor mijn 6700k 1070ti systeem, maar ik vertik het gewoon mee te doen met deze hype. Uiteindelijk heb ik alleen mijzelf er mee, maar so be it :O
Ik kan niet wachten om tegen normale prijzen een 3080 (of tegen die tijd 4080) te scoren. Ik weiger de huidige prijzen te betalen. Dan maar nog eventjes 1080p gamen op medium.
Ik waardeer je optimisme, maar de mensen binnen de desbetreffende bedrijven kijken naar de cijfers en zagen dat het goed was.

Verkopen zijn prima en winsten hoger dan ooit.

Een nieuwere generatie, van bijvoorbeeld GPU's gaat echt niet goedkoper zijn.

Die tijden van goed geprijsd midrange spul komen nooit meer terug.
Misschien, maar tenzij team rood en team groen met elkaar aan tafel gaan zitten, wat ik erg betwijfel, zullen ze toch wel tegen elkaar gaan concurreren. Vraag/aanbod is de andere kant op gekiept in het afgelopen jaar, maar als dat is hersteld moeten ze óf onderlinge prijs- en lever afspraken gaan maken, of het loopt gewoon langzaam terug.

[Reactie gewijzigd door BHStar op 20 september 2021 17:59]

Beid3e bedrijven hebben gezien dat ze kunnen vragem wat de "gek" ervoor geeft. Ik denk niet dat ze dat "model" gaan opgeven.

Natuurlijk zullen ze elkaar misschien (natuurlijk, misschien :P ) proberen te "undercutten" maar dan nog is het te duur.

Een 6800XT voor 800 Euro, een 7800XT voor 500 Euro? Nee, sorry, gaat niet gebeuren.
het is maar de vraag of het enkel de chip-designers waren, de component-manufacturers, de boardpartners, de groothandels, transporteurs en de retailers zijn allemaal mee onderdeel van de keten die de uiteindelijke prijs hebben bepaald. Als die elk 10% meer vroegen, dan zit je aan 60% stijging of meer (als het compound was).
Van boardpartners was al te horen dat de MSRP een probleem was om te halen, maar die moeten hun andere onderdelen natuurlijk ook ergens halen, dus ik denk dat je wat te snel naar de chip-designers kijkt (beiden bakken al lang niet meer hun eigen chips)

[Reactie gewijzigd door dasiro op 20 september 2021 19:49]

"(geen van beiden bakt al lang niet meer hun eigen chips)"
Dus ze bakken beiden al lang wel hun eigen chips :)
Helemaal mee eens voor het debacle van de huidige generatie, maar voor de volgende generaties hebben allen goed geleerd. Denk ik dan maar. :)
Dat is niet direct hoe het gaat lopen, nee. Maar het is heel goed denkbaar dat de introductie van een nieuwe generatie gebruikt wordt om een prijzenslag te voeren met de huidige generatie. Na de introductie van een 4080/4090 moet NVidia iets met de 3080/3090 Die is dan prima bruikbaar om AMD onder prijsdruk te zetten. De 3090 zal dan wel sneuvelen; te veel een niche.
En team blauw is ook aardig bezig!
Oh ja, dat was ik alweer helemaal vergeten :z
Vraag/aanbod is de andere kant op gekiept in het afgelopen jaar, maar als dat is hersteld moeten ze óf onderlinge prijs- en lever afspraken gaan maken, of het loopt gewoon langzaam terug.
Of productiekosten zijn relatief hoger dan voorgaande generaties, simpelweg omdat ze tegen limieten van de huidige halfgeleider technologie beginnen aan te lopen.
De 20xx(RTX) serie was al een stuk duurder dan de 10xx serie bij release, en dat was vóór corona en vóór de productietekorten.
Hopelijk kan team blauw nog wat. Die zullen het denk ik echt van de prijs moeten gaan hebben
Zolang er maar concurrentie is, komt het wel goed.

De wet van vraag en aanbod blijft gelden.
Inderdaad. De varkenscyclus zal ook hier van toepassing zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Flozem op 21 september 2021 07:54]

Ja, dat hebben we gezien bij deze generatie. :(
Weet niet of je dat sarcastisch bedoeld, maar dat is toch echt zo, dat de vraag nu het aanbod zwaar overstijgt?

Hetgene waar ik me zorgen over maak is of er met AMD en Nvidia wel voldoende spelers zijn op de markt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 20 september 2021 18:58]

Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik denk niet dat een extra speler dit beter gaat maken.
Ik denk persoonlijk dus dat ze er allen van genieten.
Iedere chip die ze geproduceerd krijgen en kunnen verkopen gaat eruit met een extra hoge winstmarge. Dat zal niet meer veranderen.
Ik snap dat er anderen in de verkoop"chain" zitten die het nog bonter maken, maar ook de twee groten verdienen wel aan deze "crisis".
Dat hebben we al meerdere malen gelezen hier en daar.

Ik zie dat niet veranderen bij toekomstige generaties.
Als jij wel, dan spreken we elkaar over een jaar of zo wel weer.
Als dat echt zo zou zijn, dat het bewust is, was er ook een 'high-end' CPU-tekort. En dat is er (vergeleken met GPU's) niet.

Dus we hoeven elkaar niet over een jaar te spreken, we kunnen gewoon vandaag zien dat het onzin is.

Als AMD 10% meer GPU's kon produceren, zouden ze op dit moment 5% marktaandeel pakken op NVidia, en andersom; bij bijna gelijke marges; en dus meer winst maken.

Als Intel meer kon produceren zouden ze i3'tjes maken - want AMD bedient die markt niet - maar dat doen ze niet. Want ook Intel heeft ABF-tekort. Dat heeft dus niets met marges te maken, want dan zou Intel minder i7's maken ipv minder i3's.

Dat is onder andere wat we nu bij CPU's zien: Tweakers Best Buy beveelt vaak Intel meuk aan omdat het beter leverbaar is. Als AMD en Intel bewust hoge marges zouden willen hebben, zouden ze de CPU-productie ook verminderen; met name bij de 'high-end'. Dat met meer marge verkopen en capaciteit overhebben voor i3'tjes.

Het leven is simpel: Intel heeft iets te weinig Ajinomoto Buildup Film (ABF), NVidia te weinig en AMD veel te weinig.

https://www.hardwaretimes...n-tsmcs-foundry-capacity/
https://wccftech.com/inte...-2021-for-consumer-chips/

[Reactie gewijzigd door kidde op 21 september 2021 19:50]

Nu ja, in deze thread ging het volgens mij alleen over GPU's.
Je verhaal klopt vast voor CPU's, waar 't een en ander al weer veel beter lijkt te gaan, maar in GPU-land geldt dat niet.
Ik ben ervan overtuigd dat ze maximale capaciteit draaien, want waarom niet, maar ze genieten ook van de prijs die ze ervoor kunnen vragen.
En dat gaat niet veranderen. Zelfs met mogelijke overcapaciteit zal de prijs niet omlaag gaan.

Dat denk ik, en voorspel ik.
En ik denk dat als we over een jaar, of twee weer praten, je dat zal zien als waarheid.

Maar hey, dit zou niet de eerste keer zijn, dat ik iets zeg, volop minnetjes krijg en wel gebeurt uiteindelijk.
Windows abo-model, Office abo-model, al je data vrijwillig in de cloud, etc etc.
Maar uiteraard herinnert niemand dat zich.
Alleen schijnt HMC minnetjes te geven een hobby te zijn.

Edit: @kidde
Er zijn trouwens genoeg andere tweakers van de oude school die dit soort dingen "voorspeld" hebben en er gewoon geen zin meer in hebben. Die zijn pleitos.
Zelf heb ik ook de neiging, met al die noob betweters. We zien het wel.

Als jij over 2 jaar weer een mooie midrange kaart voor 2 a 3 honderd euro kan kopen, good for you.,
Ik geloof er niet meer in.

[Reactie gewijzigd door HMC op 21 september 2021 20:59]

"Er zijn trouwens genoeg andere tweakers van de oude school die dit soort dingen "voorspeld" hebben en er gewoon geen zin meer in hebben. Die zijn pleitos."
Hee ik ken het helemaal man, we zijn uitzonderingen. Vanaf vijf jaar geleden voorspel ik hoe Intel ten onder gaat vs ARM en TSMC, en Google de nieuwe Microsoft wordt die open source kapot maakt, if nog erger: Hoe Qualcomm gelijk heeft vs Apple of hoe Tesla zuigt.

Allemaal minnetjes, zij pleitte, en ik lach mezelf kapot want ik ga short INTC pre-kwartaal resultaten. Maar ik denk er ook vaak zat over niet meer te reageren.

Ding is, als je al langer op de beurs de cycli volgt, kwartaal resultaten leest, af en toe een keer goed op je muil gaat (GTAT helft spaargeld weg), paar keer goed gelijk hebt (AMD, tencent, Soitec) zelf in de industrie werkt (auto-industrie in mijn geval) en je spreekt soms de ASML toeleveranciers, en in de comments op Semiwiki rondhangt heb je er een net wat andere kijk op. En steek je ook een paar factoren meer energie in weten wat er speelt dan alleen wat noobs die een goedkope graka willen.

En die mensen die er moeite in steken zijn zeldzaam hier.

[Reactie gewijzigd door kidde op 21 september 2021 22:59]

Iedere chip die ze geproduceerd krijgen en kunnen verkopen gaat eruit met een extra hoge winstmarge. Dat zal niet meer veranderen.
Als elke chip verkocht met hoge winst zullen chipfabrikanten dat opmerken, en meer fabs gaan bouwen voor meer winst. Meer fabs is meer chips. Meer chips is meer keuze. Meer keuze is meer consumenten die de duurste chips links laten liggen. Meer dure chips die niet verkocht worden is lagere prijzen.

Zo werkt de cyclus van vraag en aanbod toch gewoon? Enkel als er ergens een keiharde beperking zit - productie die niet omhoog kan vanwege schaarse goederen, bijvoorbeeld, dan gaat dat niet op. Maar chips zijn op zich helemaal niet schaars. Technologisch zeer geavanceerd, maar als Samsung of TSMC besluit dat een extra fab een leuk idee is dan gebeurt dat gewoon.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 20 september 2021 20:25]

Klinkt als iemand die salty is omdat ie geen berg knaken heeft of er voor over heeft om een fatsoenlijke GPU te kunnen kopen. Uiteindelijk zullen de prijzen gewoon dalen tot een acceptabel niveau. Waarom? Omdat ook de gamer met een kleine beurs een GPU wil kunnen open. En dat is inderdaad een kwestie van vraag en aanbod.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 20 september 2021 21:35]

Hopelijk kan Intel wat potten breken. Die hebben ook discrete GPU’s op de rol.
Iets met prijselasticiteit, maar Intel komt in de mix. Ik dacht oorspronkelijk dat ze eigen fans zouden gebruiken maar dat wordt toch extern ingekocht dus totdat er voldoende capaciteit is, vrees ik dat het een producentenmarkt blijft tot 2023.
De partijen kunnen wel erg naar elkaar blijven kijken voor de prijsstelling maar dan blijft de marktverdeling zoals die nu is en dat is niet in het belang van Intel.
Die tijden van goed geprijsd midrange spul komen nooit meer terug.
Daar komt ook nog bij dat de markt voor deze specialistische producten m.n. voor consumenten ook steeds kleiner wordt. Voor de meeste mensen voldoet de geïntegreerde GPU die gewoon in hun laptop is ingebouwd, terwijl je een paar jaar terug toch echt nog even goed ging kijken wat er in zat.

De markt die overblijft heeft geld genoeg dus ga je de prijzen niet verlagen.
Die tijden van goed geprijsd midrange spul komen nooit meer terug.
Zeg nooit nooit!
Pessimisme, realisme, optimisme, kapitalisme, socialisme, communisme!
Misschien krijg je wel gelijk, in tijden van schaarste leren mensen veelal het meest.
Wie je wel, en wie je niet kunt vertrouwen bijvoorbeeld.
Ach ja het wordt nooit zo donker of het word wel weer licht. _/-\o_
Flauwekul. Tekort aan voorraad is per definitie slecht voor consument, producent en verkoper. Als de producent niet aan de vraag kan voldoen, laat hij geld liggen. Volgens jouw redenering zouden producenten per definitie een capaciteitstekort nastreven; dat is natuurlijk niet zo.
IDD geen haast,1080p gamen op medium redelijk te doen
Hier ook al een schaarste aan videokaarten :)
Ja, maar nog een jaar wachten dus. Of misschien twee.

Ik zit hier ook al een hele tijd met mijn 1050 te balen dat ik vorig jaar niet gewoon een 1650S heb gekocht. Eigenlijk wou ik er een tweede game PC naast zetten (mijn zoon wordt niet gelukkig van gamen op zijn laptop, en ook mijn laptop is toch niet zo snel als zijn 1650S zou doen vermoeden). Maar de huidige prijzen zijn absurd, dus ik wacht nog wel even. We redden het wel.
Een upgrade van een 1050 naar een 1650S klinkt mij niet echt als 'de moeite waard' in de oren.
IMO als je naar de volgende gen upgrade kan je beter ook een hoger geplaats model nemen of een gen overslaan. En op zich is de 16XX serie niet eens een gen nieuwer. Nou is een 1050 non ti wel erg onder de maat en is de 1650s ook flink sneller als een 1050ti. Maar nog steeds maar 4GB vram en 128 bit geheugen bus.
Laptop varianten van kaarten zijn altijd significant trager. Dus het klopt dat die 1650s in een laptop waarschijnlijk net zo snel zal zijn als een GTX 1050.
Als je dit wilt controleren zou je kunnen kijken op notebookcheck. Die geven ook vaak een range aan van de performance (omdat laptop gpus een TDP range hebben).
The Nvidia GeForce GTX 1650 for laptops is a mobile graphics card that is based on the Turing architecture (TU117 chip). Compared to the faster RTX 2000 GPUs (e.g. RTX 2060), the 1650 integrates no Raytracing or Tensor cores. The performance should be slightly faster than the old GeForce GTX 1050 Ti. Compared to the desktop version, the mobile GTX1650 can use all 1024 shaders of the TU117 chip, but there are also versions with 896 shaders.

Starting March 2020, the GTX 1650 Mobile is also available with fast GDDR6 graphics memory (N18P-G61, 896 shaders) as a refresh.
https://www.notebookcheck...-Laptop-GPU.416044.0.html
Jaaaaaa videokaarten tegen msrp prijs! (Ik geloof er geen snars van :9 ). Ik wacht al een tijdje met een upgrade voor mijn 6700k 1070ti systeem, maar ik vertik het gewoon mee te doen met deze hype. Uiteindelijk heb ik alleen mijzelf er mee, maar so be it :O
Ook een van de redenen dat ik een AMD Radeon RX 6800 nieuw tweedehands gekocht heb via Marktplaats, een niet opengemaakte doos met garantie papieren er bij met handtekening dat hij van mij is, ik heb niet de €600 msrp er voor betaal, ik heb €800 er voor betaald, maar is een stuk minder dan €1400 wat ze al weer een paar weken kosten, ik heb meer dan 5 jaar terug mijn Geforce GTX 1080 gekocht voor €726, en heb hem verkocht voor €350, en dat voor een 5+ jaar oude grafische kaart, nee ik wachtte nu ook al weer 10+ maanden op een AMD Radeon RX 6800 of AMD Radeon RX 6800 XT, maar heb er nooit aan eentje kunnen komen, en al helemaal niet via AMD, waar die van mij vandaan kwam via marktplaats, ik had nog geluk dat ik me AMD Radeon RX 6800 te koop was voor die prijs en dat ik de eerste was, nu is de goedkoopste €950 daar.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 september 2021 01:04]

Als je mee wil doen met de laatste games op high te spelen zul je momenteel inderdaad diep in de buidel moeten tasten! Aan de andere kant is het ook wel een hype aan het worden.

Gamers/influencers wereldwijd laten hun nieuwste config zien met uiteraard hun nieuwe grafische kaart die normaliter niet eens verkrijgbaar is.

Nee dan houdt ik het wel even uit met mijn antieke kaart.
Als je mee wil doen met de laatste games op high te spelen zul je momenteel inderdaad diep in de buidel moeten tasten! Aan de andere kant is het ook wel een hype aan het worden.

Gamers/influencers wereldwijd laten hun nieuwste config zien met uiteraard hun nieuwe grafische kaart die normaliter niet eens verkrijgbaar is.

Nee dan houdt ik het wel even uit met mijn antieke kaart.
Ach het viel voor mij enorm mee, omdat ik me oude grafische kaart voor veel kon verkopen, en ik deed de gemiddelde prijs, had veel meer kunnen vragen, en ja als je dan €800 - €350 doe, wat €450 dan is, vind ik dat ik niet heel veel geld betaald heb uiteindelijk, en dat de Radeon RX 6800 vaak 2x zo snel is als me oude Geforce GTX 1080, en ik dat nodig heb voor 3440x1440 op 100Hz.
Ok.

Ook wel logisch natuurlijk.
}:O wat mij betreft.
Je kan ook (tijdelijk) een Xbox Series S kopen voor 300 euro. Kun je toch alle huidige spelletjes spelen zonder gelijk krom te moeten liggen voor een nieuwe videokaart :)
Dat is zeker een goeie optie! Alleen hou ik persoonlijk van toetsenbord en muis combinatie. Daarnaast gamen al mijn vrienden op de PC en speel graag online met ze.
dat kan hij met z'n 1070Ti ook wel, series S is dan misschien zelfs een kleine downgrade.
Je kan ook (tijdelijk) een Xbox Series S kopen voor 300 euro. Kun je toch alle huidige spelletjes spelen zonder gelijk krom te moeten liggen voor een nieuwe videokaart :)
Er zijn ook mensen die van 300 euro of minder een maand moeten leven. :(
Dit zijn hoofdzakelijk andere industrieën zoals auto’s.

Daar komt sws nog een consolidatie en het gros van de auto’s zal niet zo complex zijn als de tesla.
Het zal mij ook weer niet verbazen dat veel fabrikanten in een poging Tesla in te halen (te) zware systemen gaat inbouwen, zodat de achterstand niet aan de hardware kan liggen.
Jaaaaaa videokaarten tegen msrp prijs! (Ik geloof er geen snars van :9 ). Ik wacht al een tijdje met een upgrade voor mijn 6700k 1070ti systeem, maar ik vertik het gewoon mee te doen met deze hype. Uiteindelijk heb ik alleen mijzelf er mee, maar so be it :O
Het is bijna niet meer voor stellen, videokaarten voor MSRP prijsen. Eigenlijk vergelijkbaar met Corona. Een wereld zonder is bijna niet meer voor te stellen.

Maar komt vast goed, ondertussen zijn de prijzen van CPU's ook weer een beetje normaal te noemen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 20 september 2021 18:26]

Dat er overcapaciteit aan zit te komen, betekend niet dat alle problemen opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Overcapaciteit is prima te managen door minder te gaan produceren.
Volgens mij wil overcapaciteit in dit geval zeggen dat er meer geproduceerd wordt dan de vraag verlangt. Productie verminderen om te voldoen aan de vraag betekend dat er nog méér overcapaciteit is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 september 2021 00:41]

Gewoon doen joh heb ik ook gedaan, geen seconde spijt van gehad.
Als iedereen ( in ieder geval binnen Tweakers :+ ) ook ophoudt met die klote cryptos, dan misschien wel. Ook als de prijs weer zakt en het weer interessant wordt, je niet laten verleiden. Anders blijft de vraag simpelweg hoog en stagneert de prijs.

Het aanbod was minder, maar ook niet weer zoveel minder (dacht ik).

[Reactie gewijzigd door Bowen_HAFX op 21 september 2021 06:45]

Dat is de klassieke varkenscyclus…. En ook deze keer zal deze gewoon weer plaatsvinden. Net zo onontkoombaar als het weer.
Ideaal als je je PC's daarop kunt plannen.

Dat is zo met RAM, SSD's en chips: koop ze wanneer de fabrieken al meldingen gaan afgeven dat ze de productie gaan beperken omdat er niets meer te verdienen valt.

Daarna kun je er weer prima een hele cyclus meer vooruit.
Ik moet het nog zien of eind 2022 er weer voldoende capaciteit is voor de huidige vraag. De vraag neemt nog toe. Bijvoorbeeld EV gebruiken meer chips dan ICE auto's en IoT neemt ook nog verder toe. Zou er daadwerkelijk overcapaciteit ontstaan met daarbij behorende lagere prijzen dan zie ik ook nog wel nieuwe markten ontstaan die alleen met lagere prijzen kunnen floreren en die nu nog te duur zijn.
Ik denk dat de hoeveelheid elektronica (op de vermogenselektronica na natuurlijk) in een moderne ICE als een Mercedes-Benz niet veel minder is dan in een EV.
Na de huidige stortbui komt er dus hopelijk in 2023 zonneschijn. Ik ben inmiddels he-le-maal klaar met de huidige chiptekorten.
Misschien kunnen ze de focus eens gaan leggen op chips voor de autoindustrie.
Daar zijn schrijnende tekorten en worden er zelfs productielijnen stilgelegd of op zijn minst afgeschaald.
Aan de fabrikanten om meer functies in één chip te gaan centraliseren. Tig autofabrikanten gebruiken voor haast iedere functie die je kunt verzinnen weer een andere chip.
Of gewoon niet zoveel chips in de auto's stoppen.
In zichzelf is het voor de redundancy dan weer beter; als je zaken electronisch wilt regelen; om zoveel mogelijk apart en modulair te doen.

Maar wat mijn voorkeur betreft zijn dit toch echt de enige wagens zie vol met chips zitten.
Maar auto's niet zo vol met chips stoppen is leuk, alleen hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Hoeveel mensen gaan er in 2021 een nieuwe auto kopen zonder stuurbekrachtiging, een analoge radio en misschien zelfs wel analoge meters/aanwijzers. Daarnaast zijn heel veel chips natuurlijk gewoon verplicht, simpelweg omdat het auto's veiliger maakt.

Ik snap dat je chips meteen associeert met luxe functies en elektrische auto's, maar er zitten genoeg chips in die er gewoon voor zijn om te zorgen dat de meeste mensen levend uit een auto komen :)
Functies zijn verplicht, maar chips niet. Kijk, je radio en stuurbekrachtiging wil je niet op dezelfde chip hebben, maar stuurbekrachtiging en airbag zouden allebei op dezelfde chip, net zoals de radio en de airco. Zulke chips die veel functies combineren zullen iets groter zijn, maar je kunt alsnog een heleboel delen. Kloksignaal, power saving modes, low battery, - allemaal dingen die niet 10 keer hoeven.
Anoniem: 1657372
@MSalters21 september 2021 15:12
Maar dan ga je er vanuit dat nu alles allemaal los is? Voor zover ik weet is het niet zo dat 1 chip 1 functie heeft, het is gewoon zo dat er een extreem tekort is. Als alles 1 chip was dan zouden veel fabrikanten hun leveringen niet hoeven uit te stellen, dan zouden ze gewoon een versie maken zonder bijvoorbeeld navigatie (zijn er sowieso al genoeg).

Het zou een oplossing zijn als de aanname waar is dat alles op 1 aparte chip zit, maar zelfs dan ga je het veel complexer maken waarmee ook de nodige fouten mee komen. Hoe complexer de software moet zijn (en dat moet het zijn als je 1 all-purpose chip maakt die alles doet) hoe meer fouten er in gaan komen. Je wilt niet dat je airbags niet uit gaan omdat je stuurbekrachtiging software een bug heeft waardoor de CPU overbelast raakt bijvoorbeeld, een risico wat je wel krijgt als je doet alsof een auto 1 computer is natuurlijk :)
Ik persoonlijk denk dat het wel mee zal vallen, er komen steeds meer producten met chips erin.
De vraag is dus of er met voldoende capaciteit gegroeid wordt. ;)
Deze markt is gezond met een bepaalde overcapaciteit anders is er niet genoeg ruimte om nieuwe klanten/bestellingen aan te nemen. Als jij voor de komende 6 maanden vol zit, loopt je concurrent die wel ruimte heeft ermee weg. En uiteindelijk willen al die bedrijven groeien.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 20 september 2021 19:53]

Er is nu een bullwhip effect. Eerst stopte de productie, toen was het crisis en werden orders geannuleerd. Nu wil iedereen de schade inhalen maar is er onvoldoende capaciteit.
Ik denk niet dat aan de chipkaart de capaciteit nu nog door Corona wordt beperkt. Misschien bij de integrators maar die zitten in China en daar is alles weer min of meer normaal, toch?
Het duurt alleen wel even voor die achterstand is ingelopen, omdat het aanhouden van overcapaciteit gewoon te kostbaar is. 2023 dus
Tja die tekorten zijn heel vervelend, Alder Lake is nog steeds nergens op voorraad... :+
Productie terugschakelen is bij de hoge investeringen die voor een chipfabriek nodig zijn geen optie. Het blijft een varkenscyclus.
Je kan dingen ook mondjesmaat het pakhuis uit laten gaan.
Productie tegenhouden/inhouden is inderdaad niet mogelijk/wijs.
Dat is voor heel veel producten ook niet handig. Op het afgelopen jaar na worden chips normaal minder waard naarmate ze van een ouder ontwerp zijn.
Nu ja, ik denk dat dat in de komende (op z'n minst) 2 jaar niet gaat veranderen en dat zal dan zeker uitgemolken worden.
Het probleem is een beetje dat veel mensen (die in mijn ogen wat beter op de centen letten, zoals ik :P ) nu niets nieuws kopen, maar misschien wel met iets heel erg ouds zitten (zoals ik :P )
Hoe lang kan ik nog met deze oude meuk doorgaan? Hoe lang houdt het het nog uit?
Ga je er echt kapot aan? Anders heb je toch jezelf en de wereld een dienst bewezen door iets langer met spullen te doen? Voor de goede orde: als je iets echt nodig hebt dan is het heel zuur en als gamen je levensvervulling is ook. Maar 2 jaar langer doen met je videokaart, die dingen worden toch niet ieder jaar 25% beter?
edit heel erge typo

[Reactie gewijzigd door theobril op 20 september 2021 19:43]

Meh. Mijn RX470 4GB van geloof ik 5 jaar gelee, gaat zo lang mee als het kan.
Ik heb eigenlijk niets nieuws nodig.

Het is meer zoals ik vaker heb aangehaald hier. Ik WIL iets nieuws, maar heb het niet nodig.
En dat lijkt voor velen te gelden.
"Ik heb een 2080Ti maar heb geen zin om 2000 dollar te betalen voor een 3080."
Tsja, waar hebben we het dan over?

En andere prioriteiten kunnen dat "willen" ook weer wegduwen, financieel gezien.
Echter zie ik een trend (van beide bedrijven dus, oh, oh, wat is concurrentie goed) die ik niet graag door zie gaan.
Dat is een gok die je kunt nemen op een markt waar geen concurrentie is. Maar durft AMD op z'n chips te blijven zitten als NVidia besluit om 3080's over de markt uit te gaan storten? Beide kanten moeten de oude voorraad kwijt voordat er een nieuw model op de markt komt, en wie daar het slimste moment voor kiest maakt de meeste winst.
Als bedrijf wil je niets in je pakhuis hebben liggen. Dat is allemaal dood kapitaal wat ten koste gaan van je winst en werkkapitaal. Je moet immers wel eerst kosten maken en als de productie wel gewoon doorgaat krijg je vanzelf elders in de keten weer problemen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 20 september 2021 21:29]

Waarom is het geen optie? Als het de prijs hoog houdt zou er geen verschil in hun inkomsten hoeven te zitten. Als ze 4 voor de prijs van 125% verkopen dan staat het gelijk aan 5 voor de prijs van 100%. Sterker nog misschien halen ze daar wel meer winst uit. Dit houdt voor hun in dat ze 1/5de minder hoeven te maken en dus minder materiaal verbruiken. Ook houdt het in dat ze die 1/5de niet hoeven op te slaan of te versturen. En de machines hoeven niet volle snelheid te draaien wat kan betekenen dat er minder stroom verbruikt wordt of minder slijtage. Met andere woorden genoeg voordelen bij het kunstmatig hooghouden van de prijs.
Dat is niet kunstmatig hooghouden van de prijs, maar de productiecapaciteit aanpassen aan de vraag.
Niet als de productie daarmee onder de vraag blijft zoals nu gebeurt omdat er een te kort is. En dan dus meer vragen dat dan het echt waard is omdat je anders andere voorrang geeft.
Je koopt geen EUV apparaat bij ASML voor honderden miljoenen om 'm vervolgens stil te zetten. Slijtage? Tegen de tijd dat je 7nm machine versleten is, heeft ASML al machines die 3 nm doen. Toegegeven, die 7 nm chips kom je in 2025 ook wel kwijt, maar niet voor 2021 prijzen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee