Amazon presenteert robotarm die kan 'voelen'

Amazon heeft een robotarm gepresenteerd die 'fysieke AI' gebruikt om te kunnen 'voelen'. De zogenaamde Vulcan gebruikt die mogelijkheid om bijvoorbeeld spullen op te pakken zonder daarbij te veel kracht uit te oefenen.

De Vulcan is de eerste robotarm van Amazon die in staat is om objecten 'te voelen', zegt Amazon in een uitgebreide aankondiging. Deze arm wordt ingezet in magazijnen van Amazon, waar spullen worden opgeslagen in kleine compartimenten waarin gemiddeld tien objecten passen. Het is voor robotarmen lastig om daar spullen in te stoppen of weer uit te halen. De Vulcan kan dit wél, met dank aan een tool aan het einde van de arm die eruitziet als 'een soort meetlat verbonden aan een stijltang', zo beschrijft het bedrijf het zelf.

De meetlat aan het einde van de arm wordt gebruikt om spullen in de compartimenten aan de kant te schuiven, zodat er ruimte ontstaat voor andere objecten. De armen van de stijltang, ook wel de paddles genoemd, houden het object vast. Deze tang heeft een aantal sensoren die informatie geven over hoe hard de arm duwt of hoe stevig hij iets vasthoudt. Op die manier kan de arm een object goed vasthouden en wordt de gebruikte kracht afgestemd op het formaat en de vorm van het object. Zo voorkomt de arm dat het object wordt platgedrukt of niet stevig genoeg wordt vastgehouden. Om dit mogelijk te maken is de arm getraind met zowel computersimulaties als op fysieke data die aanraking en krachtfeedback omvatten.

De robotarm is volgens Amazon in staat om ongeveer driekwart van de miljoenen aangeboden producten te verwerken. Ook kan hij voorraad verplaatsen met een snelheid vergelijkbaar met die van de menselijke collega's. Kan een specifiek artikel niet worden verplaatst, dan herkent de arm dit en wordt een menselijke medewerker gevraagd om in te grijpen. De Vulcan leert bovendien van zijn eigen fouten, zegt Amazon, waardoor de arm steeds slimmer moet worden en met meer objecten leert omgaan.

De Vulcan wordt al actief ingezet in Amerikaanse magazijnen in Spokane en Washington en in het Duitse magazijn in Hamburg. De bedoeling is dat de arm in de komende jaren op meer locaties in Europa en de Verenigde Staten wordt ingezet.

Robotarm Vulcan van Amazon

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

08-05-2025 • 08:51

40

Submitter: RcsProst

Reacties (40)

40
40
15
1
0
15
Wijzig sortering
OT programmeur hier.
Dit kan al jaren en hier is werkelijk niets spannends aan. Zowel met een druk sensor of zelf berekenen met de feedback van de motoren beide geen rocket science.

Maarja blijkbaar is dit de eerste Amazon arm die dit kan..... Lekker klikken maar.
Ik ben het met je eens dat het artikel niet goed uitlegt wat precies het grote verschil is tussen deze applicatie en de manier waarop dit normaal gesproken wordt gedaan.

Het gebruiken van sensoren of de stroom van een motor om krachten te bepalen is geen hogere wiskunde en wordt al jarenlang toegepast. Het grote verschil zit hem in hoe deze informatie wordt gebruikt in de software (physical AI).

Het is niet zo dat de robot in deze applicatie simpelweg de spatel in een richting beweegt en stopt zodra een bepaalde kracht wordt gemeten. Daarvoor is de variatie in de omgeving simpelweg te groot (denk aan verschillen in artikelen, pocketvormen, klittenband, lichtomstandigheden, enzovoorts).

De robot volgt dus geen vast pad, maar krijgt het pad continu doorgestuurd vanuit een model dat closed loop draait. Het model probeert de artikelen eerst te herkennen aan de hand van Multi-Model-Indentification, waardoor het een inschatting op basis van het verleden kan maken, hoeveel kracht artikelen aankunnen. Het model gebruikt live data van de robotencoders, RGB-sensoren en krachtsensoren als input om vervolgens continu nieuwe waypoints te streamen. Je kunt het vergelijken met impedance control, maar dan in een machine learning-variant :) .

En heel eerlijk, de kunst is niet eens zo zeer de software, maar het produceren in masse productie was het meeste werk.
De kunst lijkt voor zo'n ding uit te vinden of het b.v. een hamer is of een theekopje. Een hamer is duidelijk steviger, terwijl je met een theekopje of een chocola paasei op moet passen. Vrijwel elk mens, behalve kleine kinderen weten dat, maar leg dat maar eens een robot uit.
Vind het toch iets "dystopian" hebben. Een webshop dat zo groot wordt dat het zijn eigen robots ontwikkelt, nadat het een media platform is geworden, 's werelds grootste cloudnetwerk opgezet heeft en een ruimtevaartsbedrijf gefinancieerd heeft.
Eigen robots ontwikkelen is op zich niet zo gek op deze schaal, dat deed de auto-industrie immers ook (een tijdje nadat Ford lopende-bandwerk uitvond). Maar dat ze zoveel verschillende dingen doen is wel opvallend, tenminste in het westen - in bijv. Korea heb je Samsung die van alles doet; voedsel, textiel, consumentenelectronica, vrachtschepen, etc.
Dat valt wel mee, conglomeraten heb je ook genoeg in Europa: Philips, Siemens, Nokia, BASF, Bayern, Red Bull, Volvo. De meeste Europese conglomeraten zijn echter saai of gebruiken andere merknamen per klantgroep.
Dat valt wel mee, conglomeraten heb je ook genoeg in Europa: Philips, Siemens, Nokia, BASF, Bayern, Red Bull, Volvo.
Ik ben geen expert, maar volgens mij zijn de meeste bedrijven die je noemt juist specialist op één bepaald gebied.
  • Philips: maakt enkel elektronische producten en tegenwoordig enkel nog maar medische en huishoudelijke apparatuur. Philips maakt geen vervoersmiddelen, kleding, of wat dan ook.
  • Siemens: conglomeraat
  • Nokia: maakt enkel telecommunicatie, informatietechnologie en consumentenelektronica. Geen vrachtwagens of kasten.
  • BASF: produceert enkel chemicaliën.
  • Bayer (en niet Bayern): produceert enkel farmaceutische en biomedische producten.
  • Red Bull: produceert enkel energiedrankjes. De beide Formule 1 teams en andere sportactiviteiten zijn geen producten, die kan je niet kopen of gebruiken.
  • Volvo: conglomeraat
Komt een beetje wiseguy over, maar ik hou ervan om feiten te gebruiken...
VDL niet te vergeten. Goed, zelfs met alle bedrijfsonderdelen meegerekend zullen ze vast kleiner zijn dan Samsung, maar feit is dat je ze wel overal ziet en dat ze in heel veel branches actief zijn, van busproductie en staalverwerking tot algemeen onderhoud. Dus ze zijn tot op zekere hoogte wel een conglomeraat.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 8 mei 2025 11:05]

En correctie op bayer; zit ook in de agri industrie (veredeling).
Ze ontwikkelen en maken zelfs hun eigen CPU's.
Amazon is al lang geen "Webshop" meer. meer dan 10 jaar geleden namen ze bijvoorbeeld al Kiva over. Ze ontwerpen ook chips voor de AWS datacenters.

Shell begon als een antiek winkel, Amazon als een online boekenwinkel. Alle mega corporaties begonnen zeer klein, in garages, dus heel gek is het niet.
Amazon is toch al jaren veel meer dan een webshop?
Samsung is inmiddels al jaren meer dan een supermarkt?
Bedrijven evolueren.
Dystopisch is een normaal Nederlands woord. ^_^
Toyota of TICO en Samsung zijn ook super groot maar daar vinden we veel minder van.
De robot op de foto is vanUniversal Robotics, wellicht hebben ze alleen extension en SW zelf gemaakt.
Zo gek is het niet. Ze hadden al een wedstrijd hier voor. Denk dat dit een doorontwikkeling hierop is.

De arm zelf is een ingekocht deel van Universal Robotics.
fysieke AI
Och hebben ze weer een nieuwe term bedacht
Yariva Moderator internet & netwerken 8 mei 2025 09:12
Hmmm klinkt totaal niet als Wikipedia: Unfulfilled :+
Wow, druksensoren op een robotarm.... Bestaat dit niet al 10-20 jaar?

Ik mis hier compleet de nieuwswaarde, zeker omdat verdere specificaties ontbreken. Is de arm mobiel/verplaatsbaar? Hoeveel vrijheidsgraden? Wat is het tilvermogen? Hoeveel goedkoper is ie als een mens?
Om iets dieper in te gaan hierop. De fysieke arm is niet veel bijzonders, een Cobot met druksensoren. Wat dit bijzonder maakt is dat dit met software/AI zelf kan herkennen wat het voorwerp is en hoe die het voorwerp moet vastpakken/mee om moet gaan. Bijvoorbeeld niet op zijn kop houden of alleen onder vastpakken etc. Mocht er een voorwerp scheef staan in de schappen kan hij hierop anticiperen.

[Reactie gewijzigd door roelie101 op 8 mei 2025 09:35]

Dit gebeurt al jaren in de verpakking industrie, pliant Breda heeft bijvoorbeeld robots om vrachtwagens gevuld met zaken leeg te halen. Allemaal beeldherkenning. Ai en beeldherkenning zit wel heel dicht bij elkaar.
Ja mee eens dat dit al op meerdere plekken te vinden is. Vision systemen worden al langer toegepast. Wat ik dan vooral bijzonder vind (Even vanuit gaande dat wat Amazon zegt klopt) is dat dit goed werkt op miljoenen verschillende producten die ze hebben. Dat vereist toch wel een mooi stukje software.

De meeste vision systemen die je toegepast ziet worden zijn voor 1 soort voorwerp. Zoals die zakken van de vrachtwagens. Of bij Bavaria checken of de doppen van bierflesjes er goed opzitten.
Dat klopt zeker, zou me niks verbazen als ze medewerkers jaren met een camera op de borst pakjes hebben laten filmen tijdens het met de hand inpakken. en dat kan dan als input gebruiken voor al die verschillende voorwerpen.

[Reactie gewijzigd door BobJung op 8 mei 2025 13:49]

Ik kan dit voorledig ontkrachten, er is geen menselijke training aan te pas gekomen :) .

En historische referenties gebruiken is onmogelijk in deze omgeving, want elke week komen er meer als >1000 nieuwe artikelen bij in een FC.

Het model gebruikt juist vele andere informatie; bijvoorbeeld omschrijvingen op de website, visuele kenmerken van de materialen, verkoop cateogorie, hoevaak een artikel kapot retour gestuurd wordt, etc.
Het is Amazon dus ja het is belangrijk
Net zoals dat NOS het heeft over het stoppen van chefkok Meliefste. Dat is privé gezien natuurlijk een behoorlijke stap, maar landelijk totaal niet relevant. Maar ja .. iets in die redactie triggert het om een stuk op de site te krijgen over zoiets specifieks. Maar hoor je de NOS over schilder Jansen die de helft minder gaat werken omdat hij mantelzorg doet voor zijn vrouw? Nou nee ..
Ja maar dit is nu met "AI" dus het komt overal in het nieuws... wat ze tien jaar geleden "machine learning" zouden noemen en tien jaar daarvoor "computer vision".
Op TV programma X praten ze over andere TV programma's. Op de radio idem dito. Dus ja, dit is nieuws voor een Tweaker site, waarbij veel van haar leden bij deze toko spullen bestellen (Veronderstel ik even)
Nou precies dit...

Bij voelen denk ik aan het herkennen van vormen, materialen, textuur, temperatuur etc.
Het kunnen vastpakken of verplaatsen van een product rekening houdend met druk is imo geen "voelen"
Ik moest 'stijltang' even opzoeken en begrijp nu dat deze robotarm voor kapperszaken gemaakt is.
Je bent niet de enige, ik moest het ook even opzoeken, had werkelijk geen idee.
Ben wel benieuwd om de eerste video te gaan zien van deze robots in actie. Zal wel heel veel banen gaan kosten. Tijdje geleden gelezen dat Amazon grote pakhuizen bouwt om meer banen beschikbaar te maken en nu maken ze iets wat bijna iedereen de uit gaat werken.
Zo'n robot arm had Howard in de Big bang theory moeten hebben in die meesterlijke aflevering,
Bij robotarm moet ik ongewild toch altijd denken aan Howard uit The Big Bang Theory.
[img]https://static1.colliderimages.com/wordpress/wp-content/uploads/2024/12/tbbt-s4-ep-1-simon-helberg.jpg[/img]

kan je hier geen plaatjes linken? 8)7

[Reactie gewijzigd door Fraggert op 8 mei 2025 10:44]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn