Nieuwe elektrische auto's in EU moeten kunstmatig geluid maken bij lage snelheid

Fabrikanten van elektrische auto's die hun auto's goedgekeurd willen krijgen voor de Europese Unie, moeten vanaf maandag verplicht een systeem aan boord hebben dat een hoorbaar geluid produceert wanneer de auto langzaam rijdt.

De nieuwe regels schrijven voor dat elektrische voertuigen bij een snelheid van 0 tot 20km/u door middel van een zogeheten Acoustic Vehicle Alerting System een geluid moeten produceren. Bij stilstand is dit niet verplicht, maar mag het wel. Motorfietsen krijgen niet met de nieuwe regels te maken. Het doel hiervan is vooral om voetgangers en fietsers een naderende elektrische auto tijdig te laten opmerken.

In het document wordt geen boekwerk aan eisen voorgeschreven voor het geluid; fabrikanten mogen met eigen systemen en geluiden op de proppen komen. Jaguar, BMW en Nissan hebben eigen geluiden en systemen ontworpen. Het te produceren geluid moet in ieder geval klinken als een traditionele verbrandingsmotor, inclusief een wisselende toonhoogte tijdens afremmen en accelereren. Daarbij moet sprake zijn van continu hoorbaar geluid van minstens 56 decibel.

Dit akoestische voertuigwaarschuwingssysteem geldt voor alle voertuigen met een aandrijflijn die minstens één elektromotor of generator bevat. Het geldt dus voor zowel elektrische auto's op basis van accu's als waterstofcellen, maar ook voor hybride auto's. Volgens de BBC moeten alle bestaande elektrische auto's vanaf juli 2021 ook een dergelijk systeem hebben.

De regels die in de EU gelden, komen voort uit internationale regels afkomstig van de Verenigde Naties. De voorschriften blijven dan ook niet beperkt tot EU-lidstaten; in bijvoorbeeld de Verenigde Staten komen er ook dergelijke regels, al wijkt het daar iets af. Zo hebben fabrikanten daar tot 2020 om de akoestische systemen in te voeren en geldt het verplichte geluid tot snelheden van 30km/u.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-07-2019 • 17:55

389

Reacties (389)

389
372
199
25
1
114
Wijzig sortering
Haha geweldig! _/-\o_

Maar zonder dollen, het lijkt mij zeer verstandig deze stille voertuigen toch een geluid te geven. Je veranderd niet zomaar hoe mensen zich op straat gedragen, waarbij de meesten het geluid een belangrijk zintuiglijke prikkel is om wel of niet een bepaalde beweging te maken.
Ik was altijd al voor de toevoeging van wat geluid. Bij voorkeur zoiets als dit:
https://m.youtube.com/watch?v=QdWswvLPdE0

En qua lawaai hoeft het niet storend te zijn, het volume kan wel aangepast worden naar de situatie/locatie. Dus zijn de EV's alsnog relatief stil op afstand maar gehorig genoeg om er niet 'blind' voor te stappen.
Ik wil dat men de "The Jetsons" vliegende auto geluid gebruiken.
Precies dit dacht ik ook al met de introductie van elektrische auto's. Iconisch geluid dat niet zo saai is als het imiteren van het geluid van een gewone auto. Grappig dat ik niet de enige blijk te zijn.
Fijn om te lezen dat er meer zijn die dit specifieke geluid voorstellen bij dit soort topics. :+ :Y)
ik speel dit soms af door de speakers van mijn elektrische éénwieler :-)
Helaas past het geluid zich niet aan volgens mijn snelheid, dus erg nuttig is het nog niet.
En dan is het wachten tot de eerste Tweaker de auto hackt en een eigen geluidje upload...
https://www.youtube.com/watch?v=HqVdbnT0_o8
Ik weet niet waar jij in rijdt, maar dat is geen traditioneel motor geluid. Niet van een auto motor ieder geval.

Dat is ongeveer de enige eis.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 23 juli 2024 09:23]

Onderbouwing? is er een verplichting van type geluid? ik ben benieuwd hoe ze dat kunnen omschrijven
Zoals het in het artikel staat moet het geluid van een traditionele verbrandingsmotor zijn.
Cool dan kan je je wagen laten klinken als een F1 bollide :-)

** Patserwagen ***
Dat kan al met dit systeem, je kunt al kiezen uit 3 systeemgroottes, maar de middelste dat is al een V8 geluid wat lekker klinkt:
https://www.sound-booster.com/en/sets/electric-vehicle.html
O, God, dat rijdt in mijn buurt rond! Ja, grappig voor een keer, maar ik hoop echt dat dit soort geluidsreclame niet mag.
Als het wat lang duurt of er komen er nog bij zal het inderdaad snel gedaan zijn met klachten uit de buurt.
Ik vind het ook goed alo stilstaand, soms weet je niet of hij aan of uit staat
Dat geluid dat de "auto's" maakten bij De Jetsons, lijkt me ge-wel-dig hilarisch :) Daarnaast is het ook geen irritant geluid (vind ik), dus het kan best.

Maar mogelijk dat fabrikanten gewoon een (sportief klinkende) V8 o.i.d. toevoegen...?
Ik zie het nog gebeuren dat fabrikanten een "stoer" geluid als betaalde optie aanbieden.
...
Ja meneer, dit is het standaard geluidje, ja uw oma heeft datzelfde geluidje.. Maar! voor €250,00 kunt u DIT geluid krijgen, dan valt u tenminste op.
Of zelf een MP3 uploaden :-P
Sublimenal messaging, much?
Helemaal mooi! Maar ‘lekker lekker’ is verboden in Rotterdam helaas...
Heb je wel de goede link?
Want reclameteksten zijn toch heel wat anders dan seksuele intimidatie, waar jouw link naar toe verwijst...
net deze app gevonden: https://play.google.com/s...ls?id=com.twoxlgames.xlr8
Een app die eigen geluiden aanpast volgens uw snelheid vond ik nog niet, maar zou zeer cool zijn.
Ik rij op een elektrische éénwieler, en fietsers en wandelaars horen mij ook niet altijd, een bel heb ik helaas niet...
Geniaal dit _/-\o_
Jezus hoe verzinnen ze het :')
Levensgevaarlijk.
Die mensen vallen van hun fiets van het lachen...tjonge jonge. 8)7 8)7 8)7
Oh dear God... Is dit serieus?

Ben benieuwd of je zo'n geluid enigszins normaal kunt afspelen. Of dat 't een statisch mp3'tje is.
Erg fijn, hopelijk dat dit ook gaat gelden voor elektrische scooters.
Fijn? Ik vind het achterlijk... Eindelijk af van die noise pollution, gaan ze het verplicht stellen om het alsnog toe te voegen 8)7
En mensen die denken aangereden te worden door stille auto's die 15 km/h rijden die hadden al lang dood geweest moeten zijn van de 35 fietsers waar ze per jaar dan mee in aanraking komen.

edit: Voordeel is wel dat het alleen onder de 20 km/h is, dat rijden auto's bijna nooit. In de praktijk gaan we er denk ik dus weinig van merken en hoor je alleen wegrijdende auto's even wat extra.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 09:23]

Wat een ontzettende onzin-rant, die anderen blijkbaar wel kunnen waarderen.
Eindelijk af van die noise pollution, gaan ze het verplicht stellen om het alsnog toe te voegen 8)7
Minder geluid is altijd een neveneffect geweest van elektrisch vervoer en nooit de hoofdreden om er zoveel geld in te pompen. Hoor(de) jij wel eens mensen klagen over het geluid vanbenzine-auto's die met 30 door de wijk rijden?
En mensen die denken aangereden te worden door stille auto's die 15 km/h rijden die hadden al lang dood geweest moeten zijn van de 35 fietsers waar ze per jaar dan mee in aanraking komen.
Bij een fiets is de berijder het zwaarste onderdeel. Dat is bij een brommer wel anders, laat staan een auto. Een fietsaanrijding met 15km/u heeft een heel ander effect dan een auto tegen een fiets of spelend kind met 15km/u, dat weet je zelf ook wel.

@locke960
Alleen maar in elke woonwijk in de stad, op elk woonerf en op elk kruispunt.
In een woonwijk of woonerf lopen juist veel mensen en spelen kinderen. Daar wil je auto's juist graag horen.

Wat jullie doen is letterlijk het enige argument tegen deze regel uitvergroten tot de belangrijkste verworvenheid en hoofdreden van de introductie van elektrische auto's, wat gewoon niet waar is. Geluidsvervuiling door langzaam autoverkeer in de bebouwde kom staat toch echt wel wat lager op het prioriteitenlijstje dan dingen als veiligheid en schone lucht, en geluidsoverlast uit andere luidere of vervelendere bronnen. Het gaat hier om 56dB bij lage snelheden. Dat is nog net onder het niveau van een gemiddeld gesprek.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 23 juli 2024 09:23]

Een naderende trein is trouwens ook slecht hoorbaar op perron (dat verandert plotseling als het te laat is). Moeten die treinen continu de typhoon gebruiken? Denk ik niet: we doen toch aan overlastbeperking? Dus het geklingel op de spoorwegovergangen is gelukkig steeds vaker gedoseerd, hiervoor is de ANAbel (Automatische Niveau-Aanpassende bel) uitgevonden.

Stomweg herrie maken door elektrische auto's lijkt me geen optimale oplossing. De toekomst is wat mij betreft voor uitstootloze en geruisloze mobiliteit. De uitdaging is dat mogelijk te maken door slim spaarzaam gebruik van allerlei signalen. Domme overdaad aan getoeter en gepiep is dan verleden tijd hoop ik. Ik verwacht een wirwar van slimme e-bikes, segways, scootmobielen en allerlei elektrische nieuwe varianten aan de ene kant en ouderwetse gewone fietsers en voetgangers aan de andere kant. Alle willen van voordeur tot voordeur, moeten elkaar tijdig in de gaten hebben en respecteren, of door gescheiden verkeersstromen of juist shared space, en dan sowieso door (automatisch?) aangepaste snelheid en slimme, aan omstandigheden aangepaste, minimale signalen. Zoals een weldenkend mens nu zijn fietsbel gebruikt. Zeker nIet domweg continu.
Allereerst zijn er vrijwel geen benzine- (of welke brandstof dan ook) auto's die slechts 30 door een wijk rijden, ze rijden vrijwel altijd harder, want regels zijn er blijkbaar om overtreden te worden.
En ja, ik heb mensen horen klagen over het geluid van auto's door de wijk, en niet 'wel eens' maar met grote regelmaat (bijeffect van politiek actief zijn). Het is juist een van de grootste ergernissen hier. Het te snel rijden staat op 1, maar het lawaai van de verkeersdrukte volgt direct daarna.
En dit komt ongetwijfeld omdat men niet bewust is van de luchtvervuiling die er ook bij komt kijken maar hier zijn er verschillende wijken die heel blij zouden worden wanneer auto's stiller worden.
Plus dat uit onderzoek is gebleken dat een waarschuwingsgeluid niet helpt. Grappig altijd weer dat intuïtite leidt tot wetgeving, in plaats van wetenschap.
Plus dat verkeerslawaai voor de irritatie en gezondheidsproblemen zorgt. En niet zo'n klein beetje ook.

According to the World Health Organisation (WHO), noise is second only to air pollution in the impact it has on health. It is a major cause, not only of hearing loss, but also of heart disease, learning problems in children and sleep disturbance. Yet traffic noise could easily be halved, with existing technology, if more stringent limits were adopted.
https://www.transportenvi.../what-we-do/vehicle-noise

Nu gaan we de hele straat vullen met ring toontjes!
De BBC heeft een aantal voorbeelden getweet:
https://twitter.com/bbc5live/status/1145214093495820294

Tijdens meerdere experimenten:
“They did play us a sound like someone blowing bubbles through a pipe. That just wouldn’t work. And there was an intermittent bleeping sound like an email alert that would increase or decrease in rapidity depending on the the speed of the vehicle. It was very irritating.”

Om electrek.co te quoten:
Further down the road, when EVs are more widely adopted, what will it sound like when a large group of them all take off from a traffic light, all of them playing different noises? And what if you throw electric buses into the mix, as well? It’s reasonable to consider there’s going to have to be some trial-and-error with these regulations.

Echt weer een EU regel.. Zo'n fantastische organisatie.. Dit wordt een enorm fiasco, let op men woorden.
Waarom doet men dit? Waar is de wetenschappelijke reden om dit door te voeren? Leg het eens eerst uit voordat je weer eens doet. Is dit niet simpelweg symptoom bestrijding? Waarom geld dit niet voor benzine auto's? Die maken dus straks minder geluid dan elektrisch? Dit stinkt als corruptie?
En nu een wetenschappelijke bron?
Over stank gesproken: volgens dezelfde gedachtegang zouden elektrische auto's kunstmatig beter ook benzine- of dieselstank kunnen veroorzaken voor bepaalde doven en blinden die daar iets aan zouden kunnen hebben.
Dit is net alleen een EU regel In Amerika Doen ze het Zelfde en andere lwereld delen zullen waarschijnlijk volgen. Zolang de media is krijg je dit soort dingen niet opgelost met wetenschap.want die worden overspoeld met rommel, geruchten en onwaarheden.die men wel gelooft.
Heb je daar een bron van?
In dit geval worden er geen normen opgelegd wat betreft de aard van het geluid, terwijl dat juist het belangrijkst is. Natuurlijk, als de auto's altijd exact hetzelfde geluid als een auto met verbrandingsmotor maken, zal het effectief zijn. Veel andere waarschuwingsgeluiden echter niet, waarschijnlijk omdat mensen niet geleerd hebben dat specifieke geluid aan gevaar te koppelen.

Study of the effectiveness of electric vehicle warning sounds depending on the urban environment
This paper analyses in detail the main characteristics of several warning sounds proposed by the industry, conducting a comparative study of the different design trends. A total of 131 sighted listeners were exposed to a virtual road-crossing test. The behaviour and appropriateness of warning sounds are analysed depending on the urban environment. For this purpose, three clearly different soundscapes have been selected: stopped vehicles at a traffic light, a pedestrian shopping area and the vicinity of a playground. The results highlight the wide variability in pedestrian reaction time for the different warning sounds used. Some signals considerably improve the detectability of the vehicle, providing results even above the ICE vehicle ones. However, other warning sounds do not decrease the reaction time with respect to the EV. In addition, a clear dependence is observed between the detectability and the soundscape involved, changing the results for the same warning sound depending on the acoustic environment.
In je eerdere bericht vertelde je:
"Plus dat uit onderzoek is gebleken dat een waarschuwingsgeluid niet helpt"

Terwijl dus in je bron staat dat het soms wél werkt, zelfs beter dan standaard voertuigen.

In het abstract zie ik niet welke geluiden wel werken en welke niet, dus of het dan hetzelfde geluid is als een verbrandingsmotor weet ik niet, maar aangezien het abstract zegt dat de elektrische auto door sommige geluiden béter detecteerbaar is dan een verbrandingsmotor, lijkt me dat sterk.

Dus iets aan je bericht klopt niet of ik begrijp iets verkeerd.
edit: Voordeel is wel dat het alleen onder de 20 km/h is, dat rijden auto's bijna nooit.
Alleen maar in elke woonwijk in de stad, op elk woonerf en op elk kruispunt. Precies daar waar de geluidsvervuiling de grootste impact heeft.

Ik vind het ook achterlijk. Eindelijk een probleem dat opgelost kan worden, gaan we het expres erger maken. Misschien moeten we ook maar weer de man met vlag, die voor de auto uitloopt, verplicht stellen.
Ja, klopt... dacht ik later ook nadat ik die edit toevoegde. Ik woon zelf in een 30 zone, maar dat betekent dus ook dat auto's vaak net wel net niet in die snelheidsrange zitten waar ze extra geluid moeten maken. Zou dus ook nog zomaar kunnen dat het juist irritant wordt als de overgang te abrupt is en het juist extra opvalt. Of fabrikanten nemen het zekere voor het onzekere en laten het geluid bij een wat hogere snelheid doorlopen zodat ze in ieder geval niet per ongeluk onder de 20 al het geluid uitzetten (zelfde als waarom veel snelheidsmeters altijd te veel aangeven zodat ze in ieder geval boven de wettelijke eis zitten).

Veel zal afhangen van de implementatie van de fabrikanten, maar daar heb ik nou ook niet heel veel vertrouwen in. Kan ook nog dat je straks met je raam open aan het geluid kunt gaan zeggen 'hey daar kwam een Audi langs... Hey nu een Tesla en een Ford'. Joy...
Precies daar waar de geluidsvervuiling de grootste impact heeft.
Maar ook precies daar waar de grootste kans is op een aanrijding tussen een auto en een voetganger of fietser.

Het is kiezen tussen twee kwaden: aan de ene kant snap ik wel dat mensen meer veiligheid willen en auto's of brommers die je niet aan hoort komen dragen niet echt bij aan de veiligheid. Aan de andere kant is de afname van de geluidsoverlast juist een van de grote voordelen van elektrisch/waterstof aangedreven voertuigen.
Als mensen daadwerkelijk meer veiligheid zouden willen door beter de gevaren aan te horen komen, zou men niet massaal via oordopjes en koptelefoons naar muziek luisteren tijdens het fietsen en lopen.
Eens!
Maar er zijn er ook genoeg die dat niet doen en toch verrast worden.
Toen ik 10 jaar geleden in China was ben ik tot 3x toe bijna van mijn sokken gereden door electrische scootertjes. Je hoort ze echt niet aankomen, zeker niet als je als toerist overal je ogen uit zit te kijken (overigens was 1x in een wat drukkere winkelstraat, daar zag ik de lokale bevolking ook opzij springen dus dat zal meer aan de chauffeur gelegen hebben ;) ).
Daarnaast is er een hele generatie ouderen die echt niet gewend zijn aan stille voertuigen die “ineens" vaart maken. Sterker nog: ook de jongere generaties zijn dat niet.
Alleen maar in elke woonwijk in de stad, op elk woonerf en op elk kruispunt. Precies daar waar de geluidsvervuiling de grootste impact heeft.
De grootste invloed is inderdaad in woonwijken, maar niet door auto's die 20 rijden. Juist een snelweg op afstand die je hoort werkt storend, en op nummer twee, doorgaande wegen in en naast die woonwijken waar men dus harder rijd, meestal tot 50 à 55km/h, vaak net in het stuk voordat men doorschakelt van 4 naar 5.
Ik verwacht dat het zo erg niet zal zijn met de geluidsvervuiling, omdat het slechts wordt gebruikt onder de 20 km/u. Daarboven zal het geluid van de banden al genoeg zijn. Zolang men nog niet gewend is aan stille elektrische auto's, lijkt dit me een veilige maatregel voor die overgang.
Die 35 fietsers waar je het over hebt zijn trouwens een stuk minder gevaarlijk dan een auto die tien keer zoveel weegt en de fietsers kunnen je ook veel makkelijker ontwijken.
Wat die fietsers betreft, dat maakt niet uit. Mijn punt gaat niet over de gevolgen als er een ongeluk is, het gaat over hoe vaak mensen aangereden worden door fietsers. Ik ben in ieder geval nog nooit door een fietser aangereden en ik zie het ook eigenlijk nooit (terwijl ik wel vaker ongelukken met auto's gezien heb).

Ik kan zo snel geen cijfers hierover vinden (ongetwijfeld worden de meeste 'ongelukken' ook helemaal niet geregistreerd door het gebrek aan serieuze gevolgen), maar volgens mij komt dat gewoon helemaal niet zo ontzettend veel voor.

Daarnaast, een auto die 20 km/h of langzamer rijdt staat ook zo stil (veel sneller dan de gemiddelde fiets). Dan moet de bestuurder al echt ergens anders mee bezig zijn, of de voetganger er echt zo ongeveer met opzet voor springen, wil je een serieuze aanrijding krijgen. En zelfs dan, ok het is niet fijn, maar dodelijke afloop is niet waarschijnlijk bij zo'n lage botssnelheid. Als we dan ook nog meetellen dat we met die nieuwe dure auto's waar dit systeem bij geïmplementeerd gaat worden steeds meer richting autonomie gaan, waarbij de auto zelf al in de gaten houdt waar voetgangers zijn en in ieder geval waarschuwingssignalen geeft of zelfs al ingrijpt... Ik vraag me echt af welk probleem ze hier oplossen, of dat ze er alleen maar een probleem bij creëren.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 09:23]

Er zijn natuurlijk wel een paar belangrijke verschillen met een fiets:
- Een fiets gaat over het algemeen eerder zachter dan harder dan 20km/h.
- Een fiets kan heel veel makkelijker en sneller uitwijken dan een auto.
- Een fiets heeft een veel kleiner oppervlak dan een auto, kans is alleen daardoor al stuk kleiner.

Rijd zelf een hybride auto en wel gemerkt dat mensen regelmatig schrikken als de verbrandingsmotor niet draait. In de praktijk vrijwel alleen op b.v. een parkeerterrein. Daar rijd je zo langzaam dat je de banden niet hoort en mensen letten daar ook maar matig op. Het is anders dan b.v. het oversteken van een straat, daar vertrouw je over het algemeen niet alleen op geluid (ook door de grotere kans op snelle fietsers).
- Een fiets gaat over het algemeen eerder zachter dan harder dan 20km/h.
Maar niet veel zachter hoor... Ik rij ongeveer 20 denk ik en daar haal ik inderdaad meer andere fietsers mee in dan dat ik ingehaald wordt. Behalve als ik e-bikes meeneem want die gaan allemaal harder dan ik. Bovendien gaat dit bij auto's dus over snelheden tot 20 km/h. De gemiddelde snelheid van een auto die wettelijk straks dit geluid moet maken zal dus ook onder de 20 km/h liggen.
- Een fiets kan heel veel makkelijker en sneller uitwijken dan een auto.
Is dat zo? Dat wordt hier veel aangehaald, maar ik heb daar mijn twijfels bij. Als die fiets al uitwijkt dan is de kans dat hij zelf aangereden wordt ook weer vrij hoog, en zo bedreven zijn naar mijn idee veel fietsers helemaal niet.
Bovendien had ik al aangehaald dat een auto die onder de 20 km/h rijdt zo stop staat, dan hoef je helemaal niet uit te wijken. Bij 20 km/h is de remafstand ongeveer 2 meter. Ja er zit nog reactietijd bij, maar dat had die fietser met dezelfde snelheid ook. Bij 15 km/h is het nog maar 1 meter.
- Een fiets heeft een veel kleiner oppervlak dan een auto, kans is alleen daardoor al stuk kleiner.
Dat klopt, maar die fietser rijdt wel aan de kant van de weg, direct naast de stoep. Als een voetganger dus zo de straat op loopt zonder te kijken dan zit je sowieso al in het pad van de fietser. Als de voetganger ver genoeg de straat op gelopen is dat de fietser er nog zo langs kan (tussen de voetganger en de stoep door) dan is er ook al zat tijd geweest voor de automobilist om de voetganger te zien en te remmen. Ook praktisch een non-issue dus naar mijn idee.
Een fiets op de weg is 'eenduidiger' actief dan een auto. Als je een motorkap op het asfalt van een straat ziet moet je ook beweging/geluid/bestuurder zien om in te schatten of die auto actief deelneemt in het verkeer, een rechtopstaand fiets(wiel) op het asfalt zal niet geparkeerd staan, al helemaal niet als er een bestuurder op zit.

Vermoed dat daar toch wel een aardig verschil in zit. Een fiets zie je gewoon in oogopslag of die actief is of niet, een auto heb je wat meer voor nodig, en kun je dus ook makkelijker een inschattingsfout bij maken.

Dit is dan wel vanuit het oogpunt 'waarnemende verkeersdeelnemer'. Maar geldt net zo goed voor een waarneming in je ooghoek.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 23 juli 2024 09:23]

Zit wat in, maar eerlijk gezegd vergis ik me juist bij fietsen wel eens en dan vooral bij e-bikes. Die gaan vaak een stuk harder dan ze er uitzien.
Maar ook dat was eigenlijk vooral iets van toen die dingen nieuw waren en heb ik nu niet meer zo'n last van. Vooral een kwestie van gewenning dus, wat bij electrische auto's net zo zal zijn vermoed ik. Bij een auto zie je meestal door de plaats op de weg ook al dat hij waarschijnlijk wel in beweging zal zijn.
Die e-bikes vergis ik me ook nog regelmatig in moet ik zeggen. Vooral als ik iemand in wil halen op de fiets en er een 'fietser' een aantal tiental meter achter me fietst en het een e-bike blijkt te zijn die dan langs me af sjeest.

Vermoed dat deze regel over een aantal jaren ook weer teruggedraaid kan worden als we meer gewend zijn geraakt aan de stillere e-cars (in welke vorm dan ook).

En ik dacht eigenlijk ook meer aan de kleinere straatjes in woonbuurten bij waar het niet altijd even duidelijk is puur aan de locatie of een voertuig actief is of niet. Negen van de tien keer bij wijze van spreken kun je wel zien of een voertuig actief is of niet ja.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 23 juli 2024 09:23]

Enige detail is dat dat wennen dankzij deze regel dus nooit gaat gebeuren. Zodoende vraag ik me af of dit wel terug gedraaid gaat worden.
Maar niet veel zachter hoor... Ik rij ongeveer 20 denk ik en daar haal ik inderdaad meer andere fietsers mee in dan dat ik ingehaald wordt. Behalve als ik e-bikes meeneem want die gaan allemaal harder dan ik.
Als ik op de fiets (geen e-bike) naar mijn werk ga, rijd ik gemiddeld zo'n 16km/h (wisselt van dag tot dag) maar ik haal tussendoor wel snelheden boven de 30.

E-bikes stoppen de trapondersteuning bij 25km/h. Je kunt dus wel harder, maar dat zul je zelf moeten doen. In de praktijk rijden die dus meestal niet harder (speed-pedelecs uitgezonderd). Daarintegen merk ik het heel vaak dat automobilisten niet bedacht zijn op de snelheid die ik haal als ik op die doorgaande voorrangsweg zit.
Dat van het parkeerterrein ligt denk ik ook voor een groot deel aan het gedrag van mensen in een parkeergarage/ op een parkeergelegenheid.
Maak regelmatig mee dat mensen op parkeergelegenheden gewoon half of midden op de weg gaan lopen. Als ze nou net als normaal in het verkeer een beetje aan de kant lopen kun je er gewoon langs met je auto en hoeven de mensen ook niet te schrikken dat er op een haartje na een auto langs hun rijdt.
Uiteraard dan ook even netjes naar achteren kijken of er wat aankomt als je wilt oversteken en een auto hoeft geen extra geluid te maken.

Ik denk dat we volledig geluidloos kunnen gaan. Echter, door het gedrag van de mens(massa) is een beetje extra geluid denk ik niet mis in veel gevallen.
Het kan dan wel aan het gedrag van voetgangers liggen maar daar ga je geen verandering in brengen. Dit is een simpele ingreep die geen grote breuk vormt met de huidige situatie, die een stukje veiligheid waarborgt.
Ik denk juist wel dat je daar verandering in zou brengen als de meeste auto's stil zouden worden. Mensen leren dan dat ze niet meer alleen op hun gehoor af kunnen gaan.
Er zijn heel veel ongevallen met fietsers, een vlugge google geeft je al een berg cijfers. Dit is wel een aardig artikel: https://www.fietsersbond....houd-laat-te-wensen-over/

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 09:23]

Ja, maar ik had het specifiek over ongelukken tussen fietsers en voetgangers. Daar zegt jouw link helemaal niks over. Sterker nog, ze zeggen dat het merendeel eenzijdige ongelukken zijn. Jouw link versterkt mijn punt dus eerder (want het merendeel is in ieder geval niet met een voetganger).
Oh ja idd, mensen hebben een heel ander beeld van verkeersveiligheid dan de praktijkcijfers. De meeste hebben geschepte fietsers door auto's in hun hoofd, maar de bulk van de ongelukken met fietsers zijn idd ouderen of dronken fietsers die simpelweg van hun fiets af lazeren.

In Nederland leer je vrij snel als voetganger uitkijken voor fietsers, ik geloof best dat er vrij weinig voetgangers geschept worden, buiten Amsterdam natuurlijk met al die toeristen :+

Verder heb ik wel een innovatieve oplossing voor die stille scooters en auto's, een bel of toeter.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 09:23]

Verder heb ik wel een innovatieve oplossing voor die stille scooters en auto's, een bel of toeter.
En dan? Al claxonerend door de straat?
net zoals je nu op de fiets gaat, oftewel stil maar zodra je de aandacht moet trekken, bellen :)
Waar heb je het over? Jou fietsbel is er niet om aandacht te trekken, maar om gevaarlijke situaties te voorkomen. En helemaal bij de claxon van een auto. Je wil echt niet dat iedere automobilist claxoneert wanneer hij/zij in de buurt komt van een voetganger of fietser.
Ik ben in ieder geval nog nooit door een fietser aangereden en ik zie het ook eigenlijk nooit
Dat komt toch regelmatig voor. Nu met e-bikes nog meer, vooral bij ouderen die hierdoor sneller gaan dan ze met een gewone fiets gedaan zouden hebben, of zonder e-bike juist niet met de fiets gegaan zouden hebben (of ze zich dan laten brengen, delf de auto gebruiken of toch een rollator laat ik in het midden)
Nou dat weet ik niet hoor. Als je aangereden word door een auto val je meestal op de motorkap (via de zijkant) en op blikschade en wat pijntjes na zal er wss niks gebeuren omdat een motorkap vlak is. In het ergste geval heb je een hersenschudding

Een fietser aan de andere kant heeft veel uitstaande delen, het stuur, de fietsbel en natuurlijk de fietser zelf. Deze uitstaande delen kunnen in je lichaam steken. Buiten dat val je met de andere persoon op straat, misschien valt die persoon wel boven op je waardoor de kans veel groter is dat je wat breekt of op z'n minst enorme schaafwonden. In het ergste geval val je met je hoofd tegen een boom waardoor je zelfs aan kan doodgaan.

Dus ik denk dat een auto die 15km rijd minder gevaarlijk is dan een fietser die 15km rijd.
Anoniem: 455473 @rickboy3331 juli 2019 22:14
Er zijn meer doden en gewonden door de verschuiving naar SUVs en grotere auto's, dus in principe heb je gelijk maar het is niet zo dat het met elke auto zo is....
Sta je er wel eens bij stil dat er ook mensen zijn die niet kunnen zien?

Doordat dit soort auto's zo stil zijn horen ze hen simpelweg niet aankomen. Zou jij nog prettig over straat lopen zonder manier om auto's waar te nemen?

Zo'n hulp toon is een erg welkome aanpassing. Het verbaast me eerlijk gezegd dat dit nu pas geregeld is.
Als je daarover nadenkt dan is beneden de 20km/u niet genoeg lijkt mij.
Zeker wel, boven de 20km/u zijn de rolgeluiden "voldoende" hoorbaar.
Onder de 20km/u heb ik zelf al gehad dat met geluid (een soort van "Metal Mikey" op de Zoe) mensen het niet horen/herkennen als een auto en te vaak de wagen niet opmerken.
Als bestuurder moet je er haast rekening mee houden dat mensen je niet horen... (ook al staat het geluid aan)

Wat je natuurlijk ook kan doen is de raampjes opendraaien, arm uit het raam en het volume omhoog... maar dan niet komen klagen dat ze je een andere bijnnaam of boete geven voor geluidsoverlast ((o))
Als bestuurder moet je er haast rekening mee houden dat mensen je niet horen... (ook al staat het geluid aan)
Ik zou toch eigenlijk hopen dat bestuurders daar altijd rekening mee houden. Hoe weet jij of iemand jou kan horen? Ik denk dan aan muziek, maar bijvoorbeeld ook doven.
Klopt, maar het verschil is zeker merkbaar, vooral omdat mensen vooral ouderen & kinderen meer "zomaar" oversteken. Dit is een issue dat gewoon veel merkbaarder is met een elektrische auto
Ja de vele fietsers zijn dan nog steeds een probleem.
De gemiddelde fietser is sowieso een probleem gezien ze nergens op letten ;)

Een auto weegt echter makkelijk >1000KG, als fietser+fiets zit je misschien op 100KG.
Een botsing met een fietser is dan ook heel wat minder heftig dan met een auto.
ik heb wel is een 100 kg gram wegende fietser in een de zijkant van een auto zien rijden De auto had behoorlijk wat schade ruit lag er uit en de deur zag er uit als of er een olifant in gebeukt was. vergeet niet dat snelheid heel wat aan een klap toevoegd.
Automobillisten zijn sowieso een probleem gezien ze nergens op letten. :) niet aan de regels houden en bovendien altijd haast hebben en als een razende idioot over de weg rijden. ;)
het moet aan 56 dB uitgestoten worden. Dat is stiller dan een gemiddeld gesprek.
Een stil rijdende auto zou IDD fijn zijn qua noise pollution.
Aan de andere kant is het voor een fietser een stuk minder. Nu kan ik alleen over mijn eigen ervaring spreken als fietser maar ik mocht afgelopen vrijdag vol in de remmen omdat ik een hybride niet hoorde aankomen van rechts bij een klein kruispunt met slecht zicht. De route naar mijn werk heeft een aantal van dat soort punten en ik gebruik ook mijn oren voor het inschatten van het verkeer om mij heen zeker in het geval van een kruispunt met slecht zicht!
Ik ben ook een rappe fietser dus dat is ook iets wat mee speelt (15km is voor mij langzaam) ook al minder ik mijn vaart bij een aankomend kruispunt.
Is dit een N=1 verhaal? Absoluut! En ja, het komt niet veel voor dat ik moet hard moet remmen voor een auto in tegenstelling tot onoplettende voetgangers.
Als fietser vind ik het prettig als ik het auto verkeer kan horen want als fietser win je het nooit tegen een auto.
Maar als er een andere fietser daar van rechts was gekomen dan had je toch hetzelfde probleem gehad? Met als enige verschil dat de (letsel)schade daarmee in de meeste gevallen een stuk lager is mocht het tot een aanrijding komen.
Klopt, een ongeluk tussen twee fietsers is wat minder qua letsel daarnaast is een fiets ook mobieler en kan sneller uitwijken. Wat ook scheelt is dat je minder zal schrikken van een fietser dan van een auto wat ook te maken heeft met asociale autorijders (ja er zijn ook zat aso fietsers en nette autorijders maar het is meer gerelateerd aan de perceptie van gevaar.)
helaas is een woonerf 15 dus je zou het de hele woon wijk door horen
Het gaat om minstens 56 decibels hè? En je kunt er vanuit gaan dat alle fabrikanten daar niet ver boven zullen gaan aangezien zij ook niet meer geluid willen produceren dan nodig. Ik zie 56 decibels echt niet als noise pollution
Ik kan het hier niet genoeg mee eens zijn. Ik denk dat veel mensen onderhand niet meer door hebben hoe ontzettend veel herrie er is in bewoonde gebieden. Kunnen we eindelijk het geluid fors reduceren, met alle voordelen van dien, gaan we kunstmatig geluid toevoegen....compleet van de zotte.
Fijn? Ik vind het achterlijk...
Jij bent dus nog nooit weggereden van een parkeerplaats van een drukke supermarkt ;)

Ik heb ene hybride, als je traag rijdt gaat enkel de elektromotor, ik heb al vaak genoeg gehad dat mensen me niet horen en bijna onder de auto lopen, of helemaal niet uit de weg gaan terwijl ze midden op straat fietsen, en dan vind ik claxoneren ook wat te erg.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 09:23]

Jawel hoor, maar ik heb ogen in mijn hoofd en ben geen aso. En een kort tikje op de claxon kan best in die situatie vind ik.
Verder vind ik het nogal een paardenmiddel voor een 'probleem' wat soms eens de kop op steekt.
Ik heb geen hybride/electromotor, en op een drukke parkeerplaats lopen er regelmatig bijna mensen onder mijn auto... En genoeg gezien dat er andere mensen bijna onder een gewone auto lopen met een verbrandingsmotor. Jouw ervaring zegt helemaal niets gezien dit zelfs met de huidige "lawaaierige" autos het geval is.

Een maat voor niets en een gemiste kans om de geluidsdruk van het verkeer te drukken.
Ooit kind geweest?
Hoe moet een blinde "wennen" aan een auto die je niet hoort aankomen?
Ze maken natuurlijk altijd wel wat geluid. Het is een kwestie van wennen aan dat nieuwe geluid.
En fietsers.

Speelkaartje tussen de spaken gaat wettelijk verplicht worden.
Voor auto's vind ik het een beetje overdreven. Als ik op de fiets zit schrik me vaker helemaal kapot van zo'n elektrische scooter of motorfietsen die flink hard langs me komt rijden dan van een elektrische auto.

Ik zie ook regelmatig fietsers die een koptelefoon of oortjes gebruiken op de fiets dus ben benieuwd hoeveel nut het gaat hebben.
Sinds vandaag is het verboden elektrische apparaten in je handen te houden, ook elektrische scooters vallen hieronder |:(
Anoniem: 439235 @Splorky1 juli 2019 22:01
Ik hoop dat dit ook voor fietsers gaat gelden en dan zeker voor ligfietsen en van die gekke fietsbananen. Je hoort ze niet aankomen. Echt heel gevaarlijk. Voetgangers moeten trouwens een stok krijgen ( net als blinde mensen) dan hoor je ze tenminste aankomen.
Dit is hoe een concept van BMW zou klinken :)
Ik snap dat het wat "wagenachtig" moet klinken, maar waarom als een klassieke verbrandingsmotor :/
"Ik snap dat het wat "wagenachtig" moet klinken, maar waarom als een klassieke verbrandingsmotor"

Omdat we dat geluid zo gewend zijn dat we het makkelijk herkennen?
Wat is er mis met het geluid van een verbrandingsmotor? Die EV gaat er niet meer CO2 door produceren dus dat kan het argument niet zijn. Ik vraag mij oprecht af wat het argument dan wel is.

Ik doe dan een voorstel voor een ander geluid:

jetsons_vehicle.wav :+
Wat een onzin zeg. Nog even en er moet een voorloper met een rode vlag of lantaarn voor de auto uit lopen, zoals ze dat deden eind 19de eeuw. 8)7
Daar gaat de stilte.
Bart ® Moderator Spielerij @darkboy761 juli 2019 18:00
Gelukkig wel ja. Op parkeerplaatsen hoor je ze soms echt niet.
Kwestie van wennen. Fietsers hoor je ook niet, gaan soms nog harder dan 20km/h, en toch weten we die met zijn allen redelijk succesvol te ontwijken.

Als meer auto's een stille aandrijving krijgen, zullen mensen het vanzelf ontwennen om zonder achterom te kijken midden op de weg te gaan lopen. Ik vind het echt jammer dat er nu beleid gemaakt wordt om één van de grote voordelen van zo'n beetje de belangrijkste technische ontwikkeling van dit moment, ongedaan te maken.
En de mensen met een visuele beperking moeten dan maar binnen blijven?
Mensen met een visuele beperking gebruiken een stok en die hebben zonder meer voorrang. Hebben ze de stok niet nodig, dan is hun beperking niet groot genoeg om niet gecorrigeerd te worden met een bril of lenzen.
Dat blinden zonder meer voorrang hebben is mooi gezegd, maar nauwelijks relevant. Er zijn gewoon wegen waar automobilisten gewoon niet op het idee komen dat ze zouden moeten stoppen voor blinden. Ja misschien na een minuut. De werkwijze voor blinden bij de weg gaan staan, als je het idee hebt dat je veilig kan oversteken, de stok uitsteken en gaan lopen. Als je geen geluid hoort, moet je blindelings je stok uitsteken, waar car-glass een voorstander van zal zijn.
"Mensen met een visuele beperking gebruiken een stok en die hebben zonder meer voorrang."

Zonder meer?


Ook al blijkt dit inderdaad een regel te zijn (echt officieel kan ik het niet vinden) zou ik hier toch maar niet te vaak op rekenen.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 23 juli 2024 09:23]

Ja. Altijd of bedoelde je misschien mijn spelling?

Bron: https://wetten.overheid.n...kII_Paragraaf19_Artikel49

Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen, voor laten gaan.
Zit ook in je theorieboek als het goed is. Wel in die van de ANWB in ieder geval.
Ik herinner mij (kan het ook niet zo snel vinden) dat dit echt een regel is/was. Maar aangezien mensen niet eens stoppen als je bij een zebra staat ...... reken er maar niet op inderdaad.
Die stok helpt niet zoveel als een automobilist even niet oplet, dit helpt de zwakkere verkeersdeelnemer om de sterkere deelnemer beter waar te nemen.
Gelukkig is bijna elke EV (lees: nieuwe auto) voorzien van een systeem dat die zwakke verkeersdeelnemer wel ziet.
Nou gelukkig voor die zwakkere verkeersdeelnemer remt dat systeem ook binnen 2 meter als de auto 50 rijd..
Dan gaat dit geluid onder de 20 km/u ook niet helpen hé...
Zucht....

Het gaat wel helpen om de zwakkere verkeersdeelnemer een vergrote kans te bieden om het voertuig zelf waar te nemen, is dit nu echt zo moeilijk om te begrijpen of doe je het erom?
Jij weet ook duidelijk niets van beperkingen .mijn vrouw heeft een beperking waardoor ze alles op 10 CM goed ziet en de rest wazig . Kan niet worden verholpen met brillen of wat dan ook (albinisme).bron mijn vrouw en google
Dit geluid is dan ook een goeie zaak .
Maar je stelling klop dus helemaal niet . Neem nu oudere mensen .of kinderen .
Helaas is dit niet altijd waar . Slechtzienden hebben die niet altijd .
Wanneer niet dan
Overigens geldt lang niet overal in de EU/wereld dat mensen met een stok voorrang hebben. Dus dat argument is niet zo heel sterk.
Anoniem: 951889 @falcon1861 juli 2019 18:24
Worden die dan wel constant aangefietst? :X
M'n schoonbroer is stekeblind, maar heeft daarentegen een veel beter gehoor ontwikkeld.

Ik heb toch regelmatig gezien dat hij oversteekt, als er toch een fietser aankomt. Dat gaat dan goed omdat de fietser remt. Of dat hij gedesoriënteerd is en per ongeluk een fietspad of weg op loopt.

Elektrische auto's hoort hij wel redelijk, maar ook niet altijd. Ik vind geluid mede omwille van de blinden en slechtziende zeker een valide argument.
Maar de kans is dan toch vele malen groter dat hij onder een fiets komt dan onder een EV die 20 kmh gaat? Daarnaast zijn luxe zeer moderne benzine auto's ook extreem stil. Sta eens naast een stationair lopende 8 cylinder Mercedes S. De airco in mijn Tesla S is luider. Nog meer? Sommige moderne auto's met start stop systeem schakelen de motor al uit als je nog beweegt. Ook maar een geluidje?
Maar de kans is dan toch vele malen groter dat hij onder een fiets komt dan onder een EV die 20 kmh gaat?
De fiets ontwijkt zelf want die kijkt voor zich (mag immers nu niet meer op zn telefoon klooien). Een auto wil nog wel eens achteruitrijden en de bestuurder ziet niet altijd alles.

Daarbij is de impact met een fiets natuurlijk veel kleiner.
ik heb met op m'n racefiets (ook fluisterstil) een keer iemand geraakt die ff niet oplette met oversteken, ik kan je vertellen dat die impact vies tegenvalt
Ik heb mezelf een keer op mijn mountainbike in een Seat geboord die mij afsneed, ik kan beamen dat dat niet lekker is.
Ongelukken zitten in een klein hoekje, het maakt niet uit of de automobilist of de fietser niet uitkijkt want het gebeurt van beide kanten. Die elektrische fietsen zijn echt ellende samen met 45km/h autootjes, mensen rijden op/met iets terwijl ze geen weet hebben van hun positie op de weg (samen met snelheid en medeweggebruikers).
De fiets ontwijkt zelf want die kijkt voor zich
Ga eens een kwartier midden op een fietspad in onze hoofdstad staan :) Sterker nog ik ben vorige week in het bos expres aangereden door een fietsster omdat zij meende dat ze meer recht had om aan de (voor haar) linkerkant van het fietspad te fietsen.

De mentaliteit van Nederlanders in het verkeer is wat gevaar oplevert. Niet het wel of niet hebben van geluid. Zelfs automobilisten in China zijn beschaafder dan onze fietsers (die rijden zachtjes op je in IPV volgas).

[Reactie gewijzigd door Aidix op 23 juli 2024 09:23]

Ik stel mij ook voor in een drukke lawaaierige omgeving dat het een ramp moet zijn als daar stille auto's tussen gaan rijden.
Mij is zo'n 30 jaar geleden gewoon aangeleerd om daar op te letten.
zie je zo'n wit-rode stok, pas je je gedrag daarop aan

In tegenstelling tot fietsers ( wel of niet elektrisch ) die maar menen dat de wereld van hen is.
Zelfs tegen het verkeer in, aan de verkkerde kant van de weg loop je kans om een schop tegen de deur te krijgen.
( die van mij doet het niet meer, ik ben hem achterna gegaan en een paar kilometer verderop als voetganger aangepakt ..... toen had ik voorrang op het zebrapad ... en die was hard ! )

* FreshMaker heeft echt een hekel aan zulke arrogante ridders
Sinds de introductie van die elektrische fietsen (en smartphones) is het aantal ongelukken met fietsers enorm toegenomen. n=1 maar vooral ouderen die veel te hard gaan voor wat hun lichaam en reactievermogen nog aan kan.
dus wat je zegt, gewoon een pokemon kaart tussen de spaken doen
Nee eerder omdat er nu een hele nieuwe doelgroep ouderen is die normaal niet fietst maar nu wel met een elektrische fiets 25kmh gaan terwijl ze het verkeer en de snelheid amper kunnen volgen.

Geluid heeft er niet zo veel mee te maken

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 09:23]

Ouderen? Soms, maar ik zie vooral racefietsers die met 30+kph over de stoep, zonder te kijken of richting aan te geven, schuin over de weg en tegen de stroom in vooral bezig zijn met de score in fiets-app. Ik vlak de oudjes niet uit maar daar zit meer ellende in.

Edit: en die maken ook geen geluid totdat hun fietsbel achter in je neusgat zit.

[Reactie gewijzigd door WokBoy op 23 juli 2024 09:23]

nee maar uit eigen ervaring weet ik dat het behoorlijk wat concentratie vereist om ze te horen..... laten we het aantal voertuigen dat geen geluid maakt dan nu nog maar eens verveelvoudigen..... puik idee!
daar heb je een witte stok met rode strepen voor
Hopelijk krijg jij nooit een beperking op je ogen of oren of wat dan ook .Vind je antwoord maar weinig respectvol tegen mindervaliden.
Hopelijk krijg jij nooit een beperking op je ogen of oren of wat dan ook .Vind je antwoord maar weinig respectvol tegen mindervaliden.
Misschien moet jij de verkeersregels eens doornemen
Die witte stok met rode ( reflecterende ) strepen is JUIST daarvoor.
Als je komt aanrijden en je ziet ( als bestuurder ) zo'n signaal, dan weet je dat je moet opletten.

De gebruiker kent de regels net zo goed, en zal zich kenbaar maken door hem te liften.
... En dat werkt vervolgens helaas maar zo'n 5% van de gevallen ;)
Ik toevallig afgelopen week met wat collega's over de taststok. 4 van de 5 hadden hier echt geen idee van en bij de vijfde ging alleen een vaag 'oja' belletje rinkelen.
Dan hoop ik echt dat ze het in het echt wel herkennen / weten ...
Je kan dan nog beter een fietser aanrijden, dan iemand met zo'n hulpmiddel.
Die mindervaliden staan nog hoger op de beschermde gebruikerslijstjes.
Vanaf nu weten deze 5 het wel, maar verder vond ik het toch echt wel representatief voor de werkelijkheid die ik mijn leven lang al meemaak met blinde vader.
hoeveel mensen weten wat een wit plaatje met de letters SH betekend? en nee het is geen oostblokland
Het stille van zo'n auto valt best mee, je hoort meestal toch wel de banden en enigszins piepen van de electromotor. In vergelijking met een fossiele brandstofmotor is het inderdaad stilt te noemen.

Dat er wat geluid te horen moet zijn ok, maar het geluid van een draaiende motor is echt debiel. Doe dan een knight-rider sound of zo.
56DB is echt niet zo erg veel geluid hoor. Ik ben trouwens al tegen een stilstaande elektrische auto gelopen toen ik de straat ooverstak..... Hij maakte gewoon niets geluid.
Anoniem: 310408 @falcon1861 juli 2019 18:59
56DB is echt niet zo erg veel geluid hoor. Ik ben trouwens al tegen een stilstaande elektrische auto gelopen toen ik de straat ooverstak..... Hij maakte gewoon niets geluid.
Wellicht moet je dan eens langs de oogarts. Tenslotte maken EV's die stilstaan evenveel geluid als, noem maar iets, een boom of een transformatorhuisje.
Als jij je naam eer aan doet, heb je in elk geval geen moeite om degene waarop je reageert te vangen. Die ziet je nooit aankomen :P
transformatorhuisjes maken een zoemend geluid als je goed luistert
Een stilstaande electrische... dan zou een benzine auto met start-stop systeem ook een geluidje moeten maken?
Die staat stil als de motor uitvalt, hoogstens een meter doorrollen
Sorry maar dan gaat een geluidje niet helpen hoor 8)7
Hoe krijg je het voor mekaar :D :D :D

Waar was je mee bezig?
Micheal, I'm detecting a voetganger-die-niet-gewend-is-aan-elektrische-voertuigen; what kind of sound do you want me to make?
Trambel, weet je zeker dat ze wegspringen
Af en toe springen de mensen ook echt weg hé als ik een belletje geef met de tram :)

Ze zijn op dat moment in ieder geval weer even bij de les.
Een kennis van mij had er een onder de motorkap van z'n auto gemonteerd, nog nooit zo gelachen terwijl we door hartje Amsterdam reden
En kinderen die nog veel minder ervaring hebben in het verkeer? Of moeten die zoals steeds meer gebeurd massaal met de elektrische auto naar school worden gebracht?
Ik denk dat je met directioneel geluid de hinder kan beperken. In de stad hoor je die dingen gewoon niet. Uiteraard worden we verondersteld allemaal op te letten, maar niet iedereen doet dat. Je betaalt met een auto over het algemeen een iets hogere prijs dan met een fietser.

Kijk in de file trouwens maar eens rond je. Over het algemeen zit er wel 1 automobilist bij die op zijn mobieltje zit te tokkelen.
Een fietser rijdt altijd vooruit, een auto niet. Als jij je kofferbak aan het inpakken bent is het echt wel fijn dat je ook hoort dat die auto achter je achteruit rijdt. Uiteraard heeft hij een achteruitrijcamera en uiteraard moet je altijd om je heen kijken, maar een extra beveiligingsmaatregel waar niemand last van heeft is prima toch?

En dan heb ik het nog niet eens over mijn blinde/slechtziende medemens gehad.
Fietsers hebben in het algemeen (flappdrollen daargelaten) een beter overzicht op de omgeving, zijn ook een stuk kleiner/smaller en dus makkelijker manoeuvreerbaar.
Als ik de keuze heb tussen een fietser of een 2500 kilo wegende EV die met 20 km/u achter op mij rijdt dan weet ik het wel.
Waar basseer jij je op dat wij die fietsers met zijn allen redelijk succesvol ontwijken? Ik kan er namelijk geen cijfers van terug vinden.
Het helpt dat een (normale) fiets niet snel is, heel wendbaar en klein is maar genoeg mensen die als voetganger niet opletten en voor je fiets lopen, ook genoeg fietsers die hun rijgedrag niet aanpassen naar de situatie. Maar met hun beperkte massa en snelheid zijn de gevolgen heel beperkt, meestal is het dan nog de fietser zelf die de grootste klappen krijgt.

Met een elektrische fiets, voor zover je het soms nog fietsen kunt noemen, gaat zowel de massa als snelheid omhoog, er zal daar dus ook meer en meer focus op komen te liggen gezien de gevolgen groter worden.

Elektrische wagens hebben uiteraard nog meer massa, om het anders te vergelijken, een bal aan 20 per uur tegen je of 2 ton aan 20 per uur, je snapt het verschil wel.
Ik rijdt zelf in een Hybrid, dus wanneer ik door de straat of op parkeerplaatsen rijdt zie ik met regelmaat mensen schrikken. Dan heb ik ook nog stille banden en is de auto muis stil...oeps! Heb het ook met regelmaat wanneer ik weg rijdt na het tanken als er iemand voor mij staat. Diegene schrikt meestal dan ook. Of ik zie ze omkijken met een blik van 'waar komt die nou vandaan??'

In de avond, wanneer het stil op de straten is, dan horen mensen wel de auto, met name het geluid van de rollende banden, maar overdag, waarschijnlijk vanwege meer geluid om je heen valt het geluid van de rollende banden weg in de achtergrond.

Zelfs ik, in de auto hoor alleen de banden rollen over het asfalt en niks meer, dus laat staan mensen op straat.
Kwestie van wennen. Fietsers hoor je ook niet, gaan soms nog harder dan 20km/h, en toch weten we die met zijn allen redelijk succesvol te ontwijken.

Ik weet niet waar jij woont, ik woon in het centrum van Amsterdam en ik hoor alle fietsen ten alle tijden,
(denk maar aan een kletterende ketting, wielkast banden of een boutje of moertje wat trilt, waarvan het geluid niet geisoleerd is door de omhulsel van de auto zelf!

Electirsche auto's onder de 15-20 km per uur zijn bijna altijd helemaal geruisloos voor mij, ik hoor de banden nog niet en ook de motor ook zelden, ik ben me al een paar keer hierover goed te pletter geschrokken, zelfs al 10 jaar geleden.. Ja tuurlijk moet ik beter uitkijken, maar geluid is ook altijd een onderdeel geweest van de signalen die we van voertuigen ontvingen en bij veel elektrische auto's valt dat bij een bepaalde snelheid nu helemaal weg!

ik vind dit persoonlijk een uitstekend plan en dit komt van iemand die vijf jaar fulltime fiets koerier is geweest in het centrum zonder maar ook een schrammetje op te lopen!
Fietsen ontwijken we ook echt niet altijd... Groot verschil: als een fiets (in de stad op relatief lage snelheid) tegen je aanrijdt heb je misschien een zere enkel. Als er daarentegen (in de stad met lage snelheid) een auto tegen je aan knalt.... Dan is het al snel een heel ander verhaal.

Ik heb ooit een Prius gehad (toen die net nieuw was), toen was elektrisch rijden nog helemaal redelijk onbekend. Moest echt heel goed opletten! Mensen hoorden het niet en staken soms zomaar over. Ook wel eens gehad dat ik op een parkeerplaats niet verder kon omdat er mensen voor mij uitgebreid aan het kletsen waren en mij niet aan hadden horen komen.... Tamelijk irritant! En om dan op de claxon te gaan drukken? Bezorg je mensen een hartverzakking mee. Ik had destijds al het idee dat er snel audio moest komen. Het verbaast me dat dit nu pas bekeken wordt... Lijkt me best prima. Zie het al voor me dat je gewoon engine-tones kunt downloaden voor je auto :P (al hoop ik wel dat het aan regels gebonden wordt: niet te luid en niet te afleidend voor het overige verkeer...).
Tja je hebt een punt, toch vind ik het anders.

Ik schrik me dood wanneer een elektrische scooter voorbij rijdt aan snelheden hoger dan 25km/h (ik fiets zelf met 20~24, dus ook niet de langzaamste). En vind niet echt prettig wanneer een EV langs rijdt moet ik zeggen.

Fietsen of speed fietsen die mij inhalen maken ook altijd een geluid die ik wel kan horen, dat is compleet anders met een escooter of een EV. Daarnaast een fiets is sowieso minder breed dus ook in smalle paden zit er meer ruimte tussen ik en de andere bestuurder.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat zo'n geluidje ook niet altijd helpt.
Ik heb al heel wat mensen meegemaakt die echt aanstalten maken om onder mijn geluid makende Leaf te lopen.
Ik heb er wel een theorie over, ik denk namelijk zelf dat we dat space soundje niet herkennen als gevaar. Het geluid van een motor kennen we al als we klein zijn, als we met auto's spelen zeggen we allemaal vroem vroem. Dat space geluidje kan ook net zo goed een buurman's radio zijn of whatever en dat filter je, daar reageer je onderbewust niet op.
Het zou dus in mijn ogen beter zijn geweest als daar eens onderzoek naar gedaan zou zijn en er WEL een heel boekwerk was verschenen waar het geluid aan zou moeten voldoen.

Misschien zouden EV's wel heel hard Vroem Vroem moeten doen....

BTW: Het super irritante achteruitrij piepje van de Leaf werkt wel, het lijkt namelijk op het achteruitrij piepje wat ook vrachtauto's hebben en dat pikken mensen dus wel als "opletten" op.
Zelf vind ik die elektrische scooters nog veel gevaarlijker, die zijn nog véél stiller.

Als hybride bestuurder houd ik er altijd rekening mee dat mensen je niet horen.

Soms is het ook wel een beetje grappig dat mensen een 'schrik' reactie hebben als je al een tijdje achter ze rijdt zonder dat ze het door hebben. Ik zit wel eens te twijfelen om kort te claxonneren maar ik denk dat men daar eerder van schrikt, daarnaast vind ik dat ook wat onvriendelijker overkomen.
Anoniem: 310408 @DukeBox1 juli 2019 19:26
Ik zou ook graag de mogelijkheid hebben om een fietsbel te hebben om mensen te waarschuwen dat er een EV staat te wachten tot ze de rijbaan weer vrijmaken. Nu heb je alleen de claxon en dat doe je niet. Ik heb wel eens de airco vol aangezet om me kenbaar te maken.

Maar om nu de hele tijd op parkeerterreinen rond te rijden met een tesla die namaak geluidjes maakt, te gek voor woorden. Mag ik dan niet een stukje Bach laten horen?
Even buiten of het een oplossing is die altijd voldoet (er valt wat voor te zeggen dat je altijd wat reactief bent met deze oplossing), vind ik deze nog altijd wel leuk. Die wil ik eigenlijk sowieso wel in mijn auto. Sinds ik de video heb gezien toch wel eens momenten dat ik denk: Nú had ik hem nodig.
De elektrische scooters maken een kabaal zeg! Een hele hoge piep, alleen dat hoor ik pas vanaf +- 5 meter...Mijn auto (hybrid), ookal sta je er pal naast, je hoort helemaal niks. Dat is dus zelfs nog een stapje erger. Ik merk met regelmaat dat mensen mijn auto niet horen aankomen, met name bij supermarkten, in de straat en op parkeerplaatsen. Het asfalt moet dan wel helemaal mooi glad zijn. Bij oneffen straten is de auto wel hoorbaar, maar dat is vanwege het geluid van de banden.
Dat verschilt echt per scooter. Kom er dagelijks een tegen naar mijn werk (ik op de fiets) en die is echt fluister stil.
Zelf vind ik die elektrische scooters nog veel gevaarlijker, die zijn nog véél stiller.

Als hybride bestuurder houd ik er altijd rekening mee dat mensen je niet horen.

Soms is het ook wel een beetje grappig dat mensen een 'schrik' reactie hebben als je al een tijdje achter ze rijdt zonder dat ze het door hebben. Ik zit wel eens te twijfelen om kort te claxonneren maar ik denk dat men daar eerder van schrikt, daarnaast vind ik dat ook wat onvriendelijker overkomen.
Ik heb vorige week zeker 5 minuten achter iemand gestaan met draaiende motor, omdat ze in de weg stond op 'mijn' parkeerplek
Ze stond gewoon vooruit te staren, in het oneindige :)
Even afgewacht, maar na een paar minuten was mijn geduld toch wel een beetje aan het wegzinken.
Even wat gas geven, maar nog niets ... licht op de claxon ... toen schrok ze en sprong opzij

Zo'n speciale auto heb ik niet, Clio uit 2016.

* FreshMaker is voorstander van 'meer' geluidjes in de auto
van hard - "gevaar!!!!" naar gemiddeld "let op !!" tot een zacht 'hallo, joehoe!'
Soms is het ook wel een beetje grappig dat mensen een 'schrik' reactie hebben als je al een tijdje achter ze rijdt zonder dat ze het door hebben. Ik zit wel eens te twijfelen om kort te claxonneren maar ik denk dat men daar eerder van schrikt, daarnaast vind ik dat ook wat onvriendelijker overkomen.
Het is grappig, totdat je je realiseert dat ook die schrik-reactie -- en niet alleen dicht genaderd claxoneren -- al kan resulteren in foute handelingen waardoor bijv. een scootmobiel ineens een kruispunt opschiet en verongelukt; een fietser omvalt; etc.


Wat dat betreft is het goed dat er nu een eis voor een minimale geluidsdrempel komt. Deze had er gewoon van begin af aan al moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 09:23]

In dat soort situaties komt dat vrijwel niet voor, daar kijk je hoe dan ook wel om je heen als verkeersdeelnemer. Een moderne auto hoor je stationair ook al bijna niet in dat soort gevallen.

Het is meer wanneer mensen al kleppend midden op de weg lopen, denk aan een woonerf, rustige in/uit wegen van iets of een grote parkeerplaats/garage o.i.d. Dezelfde situatie die je als fiets ook tegenkomt alleen kan je er dan vaak wel omheen rijden.
Ik weet het niet hoor, maar volgens mij moet je dan eens naar je gehoor laten kijken. Mijn oren zijn redelijk zwaar belast in mijn leven door concertbezoeken, maar ik hoor een EV (of hybrid die op elektra rijdt) toch echt aankomen op een parkeerplaats. Je hoort toch het bandgeruis?
Ik ben mij regelmatig wezenloos geschrokken op de parkeerplaats onder een IKEA wanneer er plotseling zo'n elektrisch voertuig in mijn ooghoek opdook, zeker bij stapvoets rijden zou dit echt een uitkomst zijn, en mijn oren zijn prima in orde.
Veel moderne benzine-auto's hoor je ook niet. Diesel is vaak nog wat luider, maar moderne motoren maken zo weinig toeren dat je ze niet hoort. Zeker als het een automaat is, zodat het befaamde schakel-geluid van handmatig koppelen en vaak hoge toeren-spin wegvalt. Bij die van mij dacht ik eerst de hele tijd dat die afgeslagen was, en bijrijders hebben het nog steeds. Alleen het starten is evident wat meer geluid.

Zeker als er een licht windje is, of wat mensen praten in de buurt is er weinig verschil tussen een EV of moderne benzine. Het moet wel een héle stille IKEA parkeerplaats zijn geweest :) En zeker niet een moment dat er iemand met zo'n lawaaiig metaal karretje voorbij komt _/-\o_

Wil niet zeggen dat ik tegen een klein geluidje ben, maar meer dat tegenwoordig bandengeluid het dominate geluid is van veel auto's. Dus er is maar een heel beperkt snelheidssegment waar EV's minder geluid maken, en zelfs dat is grotendeels afhankelijk van het wegdek-soort.
Inderdaad dit dus, het valt mij ook op dat het vaak de banden op het wegdek zijn die het meeste geluid maken.
Mooie les om meer om je heen te kijken. Als zoiets groots als een auto al langzaam ongezien je komt ambushen. Wat zie je misschien nog meer niet in het verkeer? Fietsers? Kinderen?
Om je heen kijken? Dat doen we niet meer hè. We hebben een koptelefoon op en/of zijn heel druk op onze smartphones. Ik zie overigens ook regelmatig bestuurders van auto's met koptelefoon op, vraag me altijd af hoeveel die nog meekrijgen van het verkeer.
Je stapt uit je auto bij de IKEA en opeens merk je dat er naast je een auto rijd terwijl je rustig naar de ingang loopt.
Wat precies begrijp je daar niet aan?
Wanneer een normale auto start dan hoor je dat gewoon, ook al loopt de motor zijdezacht er draait altijd wel een multiriem over een poelie of er gaat een fan achter de radiator aan.
Op het moment dat er een Prius oid uit een parkeervak wegrijdt dan zie je zoiets plotseling in je perifere blikveld terwijl je helemaal niets hoort of verwacht, dat kan best een verrassing zijn. (Op het moment dat je richting de ingang loopt)
Genoeg benzineauto's die je met een klein beetje omgevingsgeluid en lage snelheden ook niet meer hoort. Fietsers hoor je ook niet. Kinderen vaak net zo min. Voetgangers.
Een EV is hier niet zo speciaal in.

En tenzij een net aangelegd stukje asfalt net grondig geveegd is, hoor ik eigenlijk altijd het gekraak van de banden wel. En als de situatie er toe doet dat je dat niet kan horen, alsin, schoon nieuw asfalt of veel omgevings geluid. Dan dien je op je andere zintuigen te vertrouwen dan je gehoor?

Als je je regelmatig wezenloos schikt door EV's, ben je gewoon niet goed genoeg bewust van je omgeving. Lees daar je les uit.
Fietsers hoor je wel. De ene fiets rammelt wat meer dan de andere, maar een fiets is zelden echt stil. Als ik achter een andere fietser rijdt, is het meestal voldoende even te wachten voordat ze denken 'hé, er rijdt iemand vlak achter me' zonder dat ze eerst gekeken hebben en opzij gaan. Het gebeurt echt niet vaak dat je een bel moet gebruiken om te laten horen dat je achter ze zit. Ik wacht altijd liever tot mensen uit het horen van het fietsgeluid zelf horen, dat er iemand achter ze zit die wil inhalen, dan dat ik bel. Hangt er wel vanaf hoe goed het gehoor is. Ouderen horen je vaak minder snel aan komen fietsen en horen dan vaak ook de bel niet.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor voetgangers, je hoort meestal wel of er een fietser of voetganger je achterop komt, de ene aan rammelgeluiden van de ketting of wielen of een krakend spatbord, de ander aan de voetstappen. Alleen electrische auto's hoor ik dus echt helemaal niet en laten me vaak flink schrikken. Ik ben blij dat deze regel er komt, ook al ben ik een autist die angstig wordt van lawaai. Het hoeft ook niet luid te zijn, als het maar hoorbaar is.

Aan het andere uiterste van het geluidspectrum, als autist gesproken, zou het een enorm hoeveelheid angst en stress schelen, als er een maat wordt gesteld aan hoe lawaaierig een motorfiets mag zijn. Ik sterf nog eens aan een hartaanval door de heftige schrikreactie die zo'n brullende motor teweeg brengt. Een minuut nadat die voorbij is, is mijn hartslag nog altijd verhoogd.
Op het moment dat er een Prius oid uit een parkeervak wegrijdt dan zie je zoiets plotseling in je perifere blikveld terwijl je helemaal niets hoort of verwacht, dat kan best een verrassing zijn. (Op het moment dat je richting de ingang loopt)
Dat niet alleen, maar als we een groot object wat ineens opdoemt niet goed kunnen herkennen, zoals in ons perifere blikveld, dan treedt er een soort oerinstinct in werking wat bij deze meeste moderne mensen enkel aanzet tot een klein schrikeffect, maar bij een enkeling nog steeds tot een veel heftigere vlucht-reactie waarbij er echt verkeersongelukken kunnen ontstaan.

Als je dat motorgeluid al eerder aan hoort komen, dan realiseert het denkende, redenerende deel van je brein al wat dat grote ding wat je ineens ziet, wel zal zijn - en dan treedt die reactie niet of nauwelijks op.

Dat motorgeluid kan dus letterlijk van levensbelang zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 09:23]

Bart ® Moderator Spielerij @K-aroq1 juli 2019 19:00
Ik weet niet hoor, maar op parkeerplaatsen zijn ook andere bronnen van geluid, zoals ronkende verbrandingsmotoren en rammelende winkelwagens. Als jij uitsluitend op idyllische parkeerplaatsen komt, zul je ongetwijfeld altijd bandengeruis horen, maar ik kom echter op realistische parkeerplaatsen.
Als het verder helemaal stil is hoor je het zeker ja! Als er meer gebeurt, zoals een benzine/diesel die verderop aan het inparkeren is ofzo, dan hoor je zo'n elektrische auto echt niet op lage snelheid!
De berijder van de auto kan ook gewoon toeteren bij dreigend gevaar. Ik als trambestuurder ben het al gewend om steeds te bellen bij dreigend gevaar. Die horen de mensen ook niet altijd aankomen.
En binnen no time willen de overige mensen in de straat je een steen door je voorruit gooien omdat ze gek worden van al het getoeter. Lijkt me inderdaad een wereldoplossing dat toeteren.

Dan lijkt me de in het artikel beschreven oplossing van een continue geluid van tenminste 56dB toch een veel vriendelijkere oplossing. Mits de fabrikant natuurlijk een fatsoenlijk geluid kiest. Dus ook het geluid van een straaljager lijkt me geen oplossing.
Als er continu getoeterd moet worden in de straat, dan heb ik het idee dat de mensen op die plek zowiezo niet opletten. Overigens moet de bestuurder van de auto ook gewoon voorzichtiger rijden. Dus niet vertrouwen op het kunstmatige geluid van je auto en dan maar verwachten dat mensen op straat dan plotseling wel opletten, want dat gebeurt gewoon niet helaas. Overigens als ik dus in de toekomst met mijn ev 21 km per uur zou rijden met banden die weinig geluid produceren, dan horen de mensen mij alsnog niet met de huidige regels denk ik.
Voorzichtiger rijden? Ik zie nu, dankzij de enorme acceleratie, steeds meer automobilisten het tegenovergestelde doen. (Zelfde fenomeen zie je bij de opgevoerde e-bikes). Ikke ikke en de rest kan opsouten.
Maar de tram komt maar uit, laten we zeggen, maximaal 8 richtingen die je kan zien aam de sporen en bovenleidingen. Bij een auto is dat niet het geval.
Ja maar zelfs de trolleybus (tram op wielen ;)) werd ooit in de volksmond sluipmoordenaar genoemd omdat je hem niet hoorde aankomen

Nadat in 1945 een noodbedrijf begonnen was met ‘huifkarren’, ‘koekblikken’ en ‘bellewagen' opende burgemeester Chris Matser op 5 september 1949 de eerste trolleylijn in Arnhem: lijn 1 naar Velp. Nog voor deze opening werd besloten de naam Gemeente Tram Arnhem (G.E.T.A.) te veranderen in Gemeente Vervoerbedrijf Arnhem (G.V.A.) Er begon een nieuwe periode openbaar vervoer. De plannen voor het invoeren van de trolley dateerden al van 1938. Nog steeds is de huidige trolleybus in Arnhem en Velp een uniek verschijnsel in Nederland.
De nauwelijks hoorbare elektrische bus werd in de volksmond 'sluipmoordenaar' genoemd. Van de typische modellen uit de beginjaren is een enkel exemplaar bewaard gebleven.
Arnhem was niet de eerste stad met trolleybussen. Van 1927 tot 1965 hebben in Groningen ook trolleybussen gereden.
Ook daarbij zie je het aan de bovenleiding.
Hoog Samme, kijk omhoog Sammy

Het gaat er niet om wáár die rijdt, maar wanneer die er aan komt zoeven
Als je weet waar die rijd weet je waar je kan kijken. Een auto heeft meer verrassings effecte
Bij dreigend gevaar wel.... Maar om nu bij iedere bocht oid preventief te gaan lopen toeteren omdat een voetganger/fietser aldaar je misschien niet hoort en misschien wel wil oversteken?
De bel van de tram heeft nog wel een charme. Maar als straks iedere auto de hele tijd moet lopen toeteren wordt het natuurlijk een gekkenhuis in de steden! (naast dat het volgens de wet niet is toegestaan te toeteren als er niet daadwerkelijk dreigend gevaar is).
De elektrische bussen in Eindhoven (ook trolleybussen trouwens) hebben ook gewoon een bel aan boord net als een tram. Gebruiken ze altijd als ze bij een halte weg rijden.
Een bel, geen toeter. En er rijden heeeeel wat meer auto's in een beetje stad dan bussen of trams.... Als iedereen moet lopen toeteren bij iedere bocht oid wordt het een pokke herrie en totale chaos natuurlijk.
Bart ® Moderator Spielerij @darkboy761 juli 2019 18:10
Dat kan, maar het lijkt mij slimmer om dreigend gevaar helemaal te voorkomen door een voertuig geluid te laten maken, dan te wachten met geluid maken tot er al dreigend gevaar is.
Inderdaad, stond al een keer oog in oog met zo'n ding bij ons op de parkeerplaats nadat ik uit mijn auto was gestapt(en ik heb best goede oren). Geef mij maar gewoon geluid. Ook bij brommers en scooters trouwens, ook al heb ik een hekel aan het geluid dat die dingen maken.

De stilte is wat mij bereft met stip het grootste nadeel van een EV wat mij betreft.
Anoniem: 310408 @MN-Power1 juli 2019 19:41
Inderdaad, stond al een keer oog in oog met zo'n ding bij ons op de parkeerplaats nadat ik uit mijn auto was gestapt
Maar dan stap je uit zonder te kijken en kan je ook je deur tegen een winkelwagentje, fiets of kind duwen. Als jij ervan uit gaat dat alle verkeersdeelnemers zich kenbaar maken door geluid ben je gewoon niet goed bezig. Ik snap je wel, maar het is gewoon een kwestie van wennen. Net zoals we moeten wennen aan de stille electrofietsen die sneller gaan dan we gewent zijn. Duurt een paar jaar.

De eerste auto's moesten voor gegaan worden door een man met een vlag omdat paarden zich dood zouden schrikken. Mijn paard nu kan prima omgaan met auto's. Ook EV's omdat ie blijkbaar slim genoeg is zijn ogen te gebruiken en niet te veel te vertrouwen op zijn oren.

Ik kan overigens met de best wil van de wereld geen cijfers vinden van de problemen. Ik heb toegang tot enkele databases met verkeersonderzoek maar kan alleen een studie uit 2014 uit Frankrijk vinden waarin het probleem onderzocht is. Ook daarin word het een mogelijk probleem genoemd maar konden ze geen enkel (als in nul, nada..) gevallen vinden met ongevallen.
[...]


Maar dan stap je uit zonder te kijken en kan je ook je deur tegen een winkelwagentje, fiets of kind duwen. Als jij ervan uit gaat dat alle verkeersdeelnemers zich kenbaar maken door geluid ben je gewoon niet goed bezig. Ik snap je wel, maar het is gewoon een kwestie van wennen. Net zoals we moeten wennen aan de stille electrofietsen die sneller gaan dan we gewent zijn. Duurt een paar jaar.
Ik was al uit mijn auto gestapt maar liep na 2 stappen om wat voor reden dan ook terug. Vanwege de vorm van die (bedrijven)parkeerplaats heb je slecht zicht op naderende auto's. Als je je dan weer omdraait kan er dus wel degelijk opeens een auto voor je neus staan, zeker als die bestuurder wat onbeschoft is en geen rekening houdt met het feit dat mensen hem niet kunnen horen. En trust me dat rekening houden gaat ook nooit gebeuren. Dus leuk voor zelfrijdende auto's(Waar ik al helemaal niet op zit te wachten, maar dat is een ander verhaal) die op tijd stoppen, maar niet met een mens achter het stuur.

Er overheen stappen met daar wen je wel aan is net zo stupide als zeggen: Laten we met z'n allen een blinddoek gaan dragen dan lopen mensen ook veel voorzichtiger.

IMHO is gehoor in het verkeer nog belangrijker dan zicht(het is namelijk 360 graden). Je zal me dan ook never nooit met een koptelefoon laat staan oordoppen op zien fietsen; dan voel ik me blind. Lopend zou ik ook niet op die manier aan het verkeer deel willen nemen.

Er is een reden dat men deze regel instelt...

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 09:23]

Ja maar niet om het een of ander ook mijn auto 2015 model Suzuki Vitara hoor je haast niet als ik stapvoets rij
Ik hoor dat wel, en mijn gehoorniveau ligt nota bene tussen de 75% en 85%. Dus als ik jouw auto zelfs met mijn verminderde gehoor hoor, dan zijn jouw oren er erger aan toe dan de mijne.
Mijn Benz B klasse hoor je ook niet onder de 1500 toeren, ik schrik me een hoedje wanneer ik in de Mazda CX5 van mijn vrouw stap.
Ken het gevoel, als ik in mijn 25 jaar oude swift stap, niet zo zeer schrikken maar er zit nou eenmaal weinig isolatie in. En datzelfde is de huidige Duitsers vs jappen/koreanen. Ik snap ook wel dat de laatsten hiervan meer geluid produceren zowel binnen als buiten maar goed daar is de prijs ook naar

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 23 juli 2024 09:23]

"ik schrik me een hoedje wanneer ik in de Mazda CX5 van mijn vrouw stap."

Precies zoals het hoort. Eén van de redenen waarom ik van Mazda houd :)
Anoniem: 310408 @TheVivaldi1 juli 2019 19:23
Ik hoor dat wel, en mijn gehoorniveau ligt nota bene tussen de 75% en 85%. Dus als ik jouw auto zelfs met mijn verminderde gehoor hoor, dan zijn jouw oren er erger aan toe dan de mijne.
Vivaldi (what's in a name?), moderne auto's met een hoge mate van isolatie en goede balancering kunnen bijzonder stil zijn. In een normale stadsomgeving hoor je een stationair lopende Mercedes E klasse op 4 meter gewoon niet, hoe goed je oren ook zijn. Al die auto's maken dan minder dan 60dB, iets wat op die afstand gewoon in normaal stadsgeluid (50-80dB) verloren gaat.

Ik wil niet meedoen aan een wedstrijdje wiens oren getest moeten worden maar kan het zijn dat jij in een zeer stille omgeving woont waar de gemiddelde auto goedkoop of oud is? Alleen dat kan verklaren waarom jij iets hoort wat je normaliter niet zou moten horen.

Het kan overigens nog stiller. Als je ooit de kans krijgt, ga eens naast een 2019 model Mercedes S staan. 450 rpm stationair (8 cylinders). Waanzinnig hoe stil die zijn. De airco in mijn Tesla is veel luider.
Inderdaad, ook niet elektrische auto´s worden steeds stiller bij lage snelheden.

Persoonlijk denk ik dan ook dat extra geluidjes in een auto niet de oplossing zijn.
Mensen moeten er gewoon mee leren omgaan en zich meer bewust worden van hun omgeving.
De meeste mensen letten nergens op, zitten in hun telefoonscherm gedoken, of hebben oordoppen in of een koptelefoon op en horen echt niets meer...

Maar ook de automobilist moet zich er bewust van worden dat auto's stiller worden.
Als hybride rijder weet ik dat mijn auto stil is, maar ook dat mensen gewoon niet opletten en hou daar ook rekening mee.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 23 juli 2024 09:23]

Krijg je dan elektrische auto's met een klein verbrandingsmotortje om zonder herrie door te stad te rijden?
Ah op zich wel een oplossing, dieseltje erin voor het opwekken van de elektriciteit :)
Daar zijn er al genoeg van toch? :P
Niks klein verbrandingsmotortje! Ik wil de motor van een F1, of een dikke V8. Om elektriciteit op te wekken uiteraard. }:O
Ik had mijn auto stationair draaien omdat mijn accu slecht was bij het omkleden (kajakken). Elke keer dat ik dat deed vroeg mijn bijrijder waarom ik de auto uit had gezet. Dus als ik een stukje doorglij in neutraal / met koppeling in dan hoor je mijn auto ook echt niet. En die auto is toch ook alweer 5. Je ziet ook geen uitlaatgassen, behalve bij vochtig weer.

Maar ja, misschien is dat meer reden om andere auto's hier ook mee uit te rusten.
Klopt, toevallig vandaag voor het eerst mee gemaakt toen ik op een parkeerplaats liep bij de supermarkt. Ik hoorde ergens achter mij een vreemd gezoem/gebrom. Ik kon niet goed lokaliseren hoever of waar de auto precies was, ik keek opzij en schrok een beetje toen de auto dichter bij mij was dan ik dacht.

Dat was wel even nieuw voor mij om zoiets van dichtbij mee te maken. En de omgeving was verder rustig.
Dus een iets hogere variabele frequentie is denk ik wel aan te raden om ze beter in te schatten.
iniedergeval de stille dood,
dat was namelijk de bijnaam van vele electrische auto's
Idd dat is het eerste wat ik eruit zou slopen bij zo'n gimmick. Of de luidspreker dichtkitten.
Of mensen kijken gewoon beter om zich heen?

De stilte is juist een groot voordeel bij elektrische auto's. Stel je voor een stad in 2050 met alleen maar elektrische auto's.

Je kan dan zelfs aan een hele drukke weg rustig wonen met alleen maar wat banden geruis.
Dat is nu juist het hele punt met het geluid van elektrische auto's: Sommigen kunnen niet beter om zich heen kijken.

Hoe kan een zeer slecht ziend persoon of blinde om zich heen kijken? En (impulsieve) kinderen die zo bezig zijn met hun spel dat ze niet kijken voordat ze de straat opgaan? Of huisdieren? Dit zijn risico groepen waarvoor zo'n toegevoegd geluid wellicht van levensbelang kan zijn.

Maar oh, oh, wat maakt ons dat nu uit, hadden ze maar beter moeten kijken! Laat ons gewoon in stilte muziek luisteren in de auto, Stomme EU!!1

[Reactie gewijzigd door Choek op 23 juli 2024 09:23]

Anoniem: 457607 @Choek1 juli 2019 21:58
Het is niet eens nodig om een dove of slechtziende er bij te pakken als voorbeeld. Ook mensen met goed zicht en gehoor zijn niet gewend aan fluisterstille auto's. We zijn tientallen jaren gewend aan het idee dat buiten zicht, geluid een betrouwbare indicator is voor naderend verkeer. Het stelt ons ook in staat om om ons heen te speuren naar dit gevaar, aangezien we de richting van de geluidsbron kunnen bepalen.

Welnu, ik heb normaal zicht en gehoor maar ben 2 jaar geleden bijna overreden door een elektrische auto. Ik liep langs een rij geparkeerde auto's en ineens schiet er een naar voren. Een elektrische auto, uiteraard. Je kunt stellen dat die persoon niet goed oplette, je kunt ook stellen dat ik bij iedere auto naar binnen had moeten kijken of er iemand inzit. Hoe dan ook, het kwam als een totale verrassing. Die auto had ik ongetwijfeld gehoord zowel stationair als rijdend wanneer deze een verbrandingsmotor had.

Dus nee, wanneer 1500 kilo staal in beweging is, dan is het niet vreemd om een geluid te verwachten. Het is misschien nog wel belangrijker dan zicht om gevaar in te schatten. Althans, zo was het altijd.
Die impulsieve kinderen lopen vandaag ook al voor wagens. Dat probleem los je hier al niet mee op. Net zoals die huisdieren.

En die blinde? Die begeeft zich vandaag ook in het verkeer met andere, stille voertuigen. Zonder al te veel problemen.
"Zonder al te veel problemen."

Dat valt in mijn ervaring helaas toch tegen. Ik ben opgegroeid met een blinde vader die zich volledig zelfstandig door de stad verplaatst, maar de ongelukken die hij heeft meegemaakt zijn op mijn twee handen niet te tellen. En dat zijn alleen de gebeurtenissen waar hij thuis over vertelt, vaak omdat ze wat meer impact hadden en het resultaat toch zichtbaar was. Ik weet vrij zeker dat m'n moeder van nog veel meer situaties weet, maar daar wil hij kindje Melkunie natuurlijk niet mee belasten.

Via mijn vader ken ik ook veel andere blinden en slechtzienden. Vrijwel allemaal hebben die voor hun woon-werk verkeer zaken als taxi's en carpools geregeld zodat ze het verkeer kunnen ontwijken voor hun veiligheid.
Of mensen kijken gewoon beter om zich heen?
...
Voor blinden gaat dat niet werken.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 23 juli 2024 09:23]

Zij gebruiken dan ook een stok waar aan je kunt zien dat diegene slechtziend/blind is. Fietsers hoor je soms ook niet aankomen (windrichting bijv), mensen die met oortjes in fietsen/rijden; een wet als deze is niet logisch en maar heel beperkt effectief/nuttig. Ik denk niet dat dit levens gaat redden; iedereen die niet slechtziend of blind is moet gewoon uitkijken in het verkeer anders krijg je sowieso een keer ongelukken, en niet vanwege het geluid. In mijn ogen is dit gewoon overbodige, late en omslachtige wetgeving gemaakt door mensen van de VN die zich, net als de EU, met relevantere en bovendien urgentere zaken bezig zou moeten houden.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 23 juli 2024 09:23]

Waarom wordt dit probleem weerlegt naar andere in het verkeer? Laat automobilisten dit maar oplossen: geluid maken.
Als je als automobilist niet om je heen kijkt, dan ga je ook niet zien dat iemand blind is met z'n stok en misschien zelf wel geleidehond/paard. Dan stop je voor die persoon. Als je dat niet doet, ben je sowieso een enorme eikel.

Maar dan nog, auto's die geen motorgeluid produceren, geven geen 0dB af hoor. Ik weet niet hoe de natuurwetten in jouw buurt werken, maar bij mij maken banden ook geluid. En de klinkertjes maken het nog harder.
Ik zit niet per se te wachten op het geluid van een verbrandingsmotor, maar langzaam rijdend zijn die elektrische voertuigen (net als die k*t-scooters die nu overal als koeienvlaaien op het trottoir gedumpt worden) nauwelijks te horen.
En het is echt praktischer als je (alvast) om een hoek of vrachtwagen heen kunt horen of er iets aankomt.

Ik woon zelf in de stad, maar in een straat die rustig genoeg is (met eenrichtingsverkeer) dat er veel kinderen buitenspelen... en daar wordt geregeld de straat voor overgestoken. Het scheelt echt een heel end of je - tijdens het verstoppertje spelen - een auto de straat in hoort komen, of dat je er plotseling onder rent, op weg om je vrij te buten.
Je bedoelt die vrachtwagen met zijn dieselmotor? Ja, daar kan je goed omheen horen...
Ja, die geparkeerde vrachtwagen, waarvoor (of -achter, net gelang je standpunt) ik graag de weg wil oversteken, omdat het trottoir door de plaatselijke grootgrutter misbruikt wordt als verlengstuk van het magazijn...
ik veronderstel dat je een weg bedoelt waar men sneller dan 20 KM per uur rijdt?
Ik woon vlakbij een drukke weg en juist het bandengeluid is het probleem, dat merk je vooral wanneer het wegdek nat is, nou is dat wel een snelweg (A1) maar daar is motorgeluid nauwelijks te horen boven het bandenlawaai.
Op lagere snelheden is dit gewoon een prima maatregel, dan speelt bandengeluid eigenlijk geen rol.
En wat zou dan de oplossing zijn voor doven en slecht horende, blinde en een combinatie van die twee?

[Reactie gewijzigd door fedele op 23 juli 2024 09:23]

Doven horen een geluid helemaal niet en ik vermoed dat menig slechthorende ook een auto geheel niet aan hoort komen, tenzij het een plofkar is... Blinden zouden bij geen geluid inderdaad daar issues mee kunnen hebben, maar ik vermoed dat in veel gevallen ze dat als nog beter horen aankomen dan ziende mensen. Doof blinden hebben imho niets te zoeken op de openbare weg zonder begeleiding, dat klinkt hard maar dat is voor zowel onze als hun veiligheid.
Op dezelfde manier dat blinden vandaag met fietsers omgaan misschien? Nee, je hoort niet alles, je ziet niet alles. En in het verkeer ben je meestal minstens met 2 om een ongeluk te voorkomen.
Vandaag klink ik als een zes cilinder, klik... en morgen klink ik als een V10, klik.... 8-)
En overmorgen als een stoomlocomotief. Ik hoop dat ze een geluid standaardiseren en we niet dergelijke onzin krijgen dat mensen geluiden niet herkenen.
Dat en een bovengrens qua dB, daar lees ik ook niks over :X
Anoniem: 310408 @laptopleon1 juli 2019 19:54
Dat en een bovengrens qua dB, daar lees ik ook niks over :X
Oh dat vind ik wel een goede! Als mijn Tesla dan moet doen of ie een ICE is dan wil ik liever dat ie geluid maakt als een Countach. Als je die start op een koude dag vielen de vogels dood uit de boom. Of een 1972 MGB met de V8. Een enkele dunne uitlaatpijp met een wat dikker stukje erin als demper. Horen en zien vergaan je.
Dit mag alleen op voorwaarde dat de speaker die dit geluid produceert in de hoofdsteun van de bestuurder zit :+
Ik klink graag als een straaljager kan dat ook :+
crazy frog geluidje :P
Oh dat lijkt mij heerlijk inderdaad!
Dat heb ik in m'n Clio 4 nu al ;) weliswaar alleen in de auto via m'n R-Link audio... en er zit wat lag in het gaspedaal vs het geluid wat je hoort.. maar het werkt wél. Raampjes open en geluid maximaal aan en dan hoor je 't buiten de auto ook wel.
Vandaag klink ik als een zes cilinder, klik... en morgen klink ik als een V10

In de auto is dat reeds zo. Vrijwel alle auto's vanaf een enigsinds non-budget prijsklasse hebben 'sound engineering' voor het motorgeluid. Juist omdat er weinig 'sportiefs' meer aan het motorgeluid is van veel auto's, plus ze zo stil zijn. Momenteel is dat dus intern met speakers en de voorruit raamstijlen waarin klankkasten/buizen zitten, maar kan net zo goed extern worden natuurlijk.
En de dag dat je dat geluid gewoon uit kunt zetten, is wrs 1 dag nadat de verplichting in gaat.

En als niet, dan wil ik klinken als een KEIHARDE ronkende 4xV16 diesel scheepsmotor. Die dingen met bouten groter dan je vuist. En met een cilinderinhoud waar een hond in past.
56 DB is best wel veel.
48 was wel genoeg geweest denk ik
Veel? Met 56 dB zit je op het geluidsniveau van een normaal gesprek. Veel is het zeker niet. Uitlaat van een personenauto mag volgens RDW 95 dB produceren (zeg maar voor het gemak 10,000 keer zoveel geluidsdruk....)
Dat wil niet zeggen dat normale auto's ook 95dB produceren. Waarschijnlijk minder dan 10.000x minder.
Merk dat ook dat ik soms als fietser electro auto's niet hoor. Stiekem vertrouw je heel veel op je gehoor en is dat een zeer handige aanvulling op visie. Je hoort aan een auto of hij hard/zacht aan komt. Dit mag overigens van mij bij alle electro motoren, inclusief scooters. Je hoort die pizza koeriers niet tot nauwelijks, tenminste diegene die electro rijden.
Ik gebruik regelmatig een Felyx-scooter (elektrisch) en dan heb je inderdaad heel vaak dat je niet opgemerkt wordt. Dan heb je drie keuzes: Knipperlichten aanzetten (die maakt een subtiele piep), toeteren (LUID), of ff roepen. En als de fietser dan oordopjes in heeft...
Toeteren dus, niets mis mee.
Mensen geven je min 1, maar ik geef je wel groot gelijk hoor. Velen fietsers kijken vaak niet uit hun doppen. Ze gaan uit het niets de bocht om, nemen uit het niets de afslag. Ze kijken niet om, ze geven geen richting aan. Nou, als ik zo een idioot aan rijdt, dan trap ik hem maar al te graag na. Maar om dat te voorkomen is toeteren dus wel een goede optie inderdaad. Lekker hard zodat ze schrikken en eindelijk opletten.
Nou dan zouden wij qua mening niet verder uit elkaar kunnen staan denk ik. Het was eigenlijk bedoeld als een kleine sneer aangezien ik zijn 'dilemma' nogal kinderachtig en simpel op te lossen vond, althans zonder er een discussie over te voeren. Uiteindelijk wil je een keer inhalen dus dan toeter je, dat bedoelde ik.

Om antwoord te geven op jouw reactie; ja er zijn veel fietsers die zich niet aan de regels houden, zeker in de grotere (studenten)steden waar ik ook woon. Zo'n fietser ben ik niet, ik app niet op de fiets, ik app niet in de auto. Deels zijn dat buitenlanders die niet fatsoenlijk kunnen fietsen, deels mensen die 'roekeloos' zijn. Toch blijft, als automobilist, de enige oplossing opletten en anticiperen aangezien jij het voertuig bestuurd met de massa die ongelukken met voetgangers/fietsers zo gevaarlijk maakt.

Ik ben zelf op de brommer en fiets ook meerdere keren bijna aangereden door automobilisten die op hun telefoons zaten en niet opletten tijdens het oversteken van fietspaden. Op dit moment vind ik dit soort mensen, ongeacht het voertuig, gewoon simpel, asociaal en egoïstisch. Om de gezondheid van anderen in gevaar te brengen omdat je zo nodig je sociale leventje moet onderhouden, wat makkelijk kan wachten. Kutmensen dus, maar goed dat vind ik meer soorten mensen, om andere redenen. De scores op mijn reacties interesseren mij daarom ook niet echt, ik zeg wat ik vind denk en ervaren heb, zoals je misschien begrijpt. ;)
Toeteren mag alleen bij gevaar. Het veroorzaakt ook geluidoverlast, dus dat is niet echt een goede permanente oplossing.
Inhalen (zonder signaal) kan gevaarlijk zijn. En een scooterclaxon is niet zo luid; de kans dat men van schrik een stuurfout maakt met de fiets is niet zo groot denk ik. Plus je hoeft hem alleen maar te gebruiken als de rest ineffectief blijkt, dus geluidsoverlast is een flauw argument natuurlijk.

Het blijft wel een dilemma. Oortjes op de fiets en in de auto verbieden lijkt mij daarom minstens net zo logisch als een verbod op appen/de smartphone. Met oortjes in ben je het zintuig helemaal kwijt, bij appen iets minder denk ik maar wel het grootste deel van je concentratie/aandacht wat het nog veel gevaarlijker maakt denk ik, dat wel.
Inhalen (zonder signaal) kan gevaarlijk zijn. En een scooterclaxon is niet zo luid; de kans dat men van schrik een stuurfout maakt met de fiets is niet zo groot denk ik. Plus je hoeft hem alleen maar te gebruiken als de rest ineffectief blijkt, dus geluidsoverlast is een flauw argument natuurlijk.
Je hebt nog opties ....
je kan op 10cm afstand het geluid inzetten, maar ook bij het aanrijden op gepaste afstand.
Op korte afstand is de reactie beduidend heftiger, dan als je al eerder begint.
Mijn gehoor is niet al te super, maar ik hoor bij auto's wel gewoon het contact van de banden met het wegdek. Elektrische fietsers en scooters dan weer niet. Domino's wou hun elektrische voertuigen herrie laten maken, maar mocht uiteindelijk niet >.>, zelfs toen ze het reclame aspect eruit gesloopt hadden.

Trek op gevoelige stukjes dat asfalt dan weg en gooi er weer kinderkopjes oid neer. Ben er bang voor dat we straks weer ronkende diesels gaan simuleren terwijl ik echt blij ben dat het verkeer godszijdank eindelijk minder geluid begint te maken.
Nee, gewoon nee. Als een andere weggebruiker/verkeersdeelnemer lak heeft aan regels, lak heeft aan eigen veiligheid, dan moet die veranderen, niet andersom. Het lijkt wel alsof iedereen die de regels breekt (bumperkleven, door rood oversteken (lopen/fietsen/etc), geen voorrang geven op rotondes, etc. etc.) geen enkele verantwoordelijkheid meer hoeft te hebben en direct in de slachtoffer rol valt en van de regering nog hulp krijgt ook. Waarom symptoombestrijding?
Omdat sommige weggebruikers jonger zijn dan volwassen?
Wtf, zo kortzichtig!!!
Al eens aan gedacht dat een automobilist misschien wel eens aan het rijden is zonder te zien waarheen?
Al menig keren moeten wegspringen op de parking van een supermarkt tijdens het inladen omdat er iemand aan het maneuvreren was zonder goed te kijken.
Gelukkig hoorde ik de auto en kon ik zo dus wegspringen.
je hebt ze toch wel meteen uit de auto gesleurd en een "lesje" geleerd he.. mij overkomt zoiets echt nooit... jammer
Neen.
Ik ben, net zoals die andere sukkels, een mens.
Weet je wel? Het soort dat soms wel eens fouten maakt.
Want als een auto geluid maakt is de verantwoordelijkheid gelijk verschoven? Tuurlijk niet.
Waar de rest van je comment op slaat weet ik niet. Ik ken geen gevallen waarbij bij de overtredingen die jij noemt verantwoordelijkheid wordt ontnomen door overheidsmaatregelen. Net zomin als nu het geval dus.
Nee, gewoon nee. Als een andere weggebruiker/verkeersdeelnemer lak heeft aan regels, lak heeft aan eigen veiligheid, dan moet die veranderen, niet andersom.
Ik geef je groot gelijk in dat mensen zich beter moeten houden aan de regeltjes, maar er zijn zat situatie waarbij beide mensen zich houden aan de regeltjes en door omstandigheden er toch een ongeluk kan optreden, ik begrijp dat een auto die geluid maakt een extra laag van 'failsave' genereert omdat iemand deze hoort aankomen. Fietsers maken geen geluid, maar een fietser vs. voetganger zal veel minder ernstig zijn dan een auto vs. voetganger. Zeker in de stad kom je dergelijk zaken vaker tegen, waarbij je zoiets heb van "Maar goed dat ik die auto net hoorde optrekken.".
Nou, om spelende kinderen bijvoorbeeld?
Of om de visueel uitgedaagde medemens?

Ik mis de regel even waarin (op dit moment) staat dat een elektrische auto geen, of nauwelijks, geluid mag maken. Dit is (imho) juist geen symptoombestrijding. En al helemaal niet te vergelijken met zaken als bumperkleven, of het negeren van stoplichten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.