'Tesla werkt aan 109kWh-accu voor bereik van meer dan 644km bij Model S'

Tesla lijkt bezig te zijn met het ontwikkelen van een accu die een capaciteit krijgt van ongeveer 109kWh. Dat stelt de Tesla-eigenaar en hacker Jason Hughes. Op de Model S zou dat moeten leiden tot een actieradius van meer dan 644km.

Jason Hughes meldt op Twitter dat hij een tijdje de recente firmware van Tesla's battery management system heeft onderzocht. Volgens hem zijn er een aantal variabelen aangepast zodat er 108 cellen in een groep passen, wat zou leiden tot een 450V-accupakket waarvan 109kWh bruikbaar zou zijn. Die accu zou een maximale capaciteit hebben die nog wat hoger ligt, rond de 115kWh. Dat betekent dat Tesla ook een accu met een dergelijke capaciteit zou kunnen uitbrengen.

Volgens Hughes levert een bruikbare capaciteit van 109kWh een bereik op van meer dan 644km en de nieuwe accu zou voorbereid worden voor de Model S, X en 3. Die 644km is overigens op basis van de in de VS gebruikte EPA-norm; conform de in Europa gehanteerde wltp-standaard zal het opgegeven bereik nog wat hoger uitvallen.

Vorig jaar kwam een andere hacker, die roottoegang heeft tot de software in zijn Tesla, al met de informatie dat de fabrikant op termijn een 100kWh-accu in de Model 3 gaat introduceren. De komst van accu's met een grotere capaciteit dan de nu gebruikte 100kWh-accu's in de Model S en X of de 75kWh-accu's in de Model 3 komt ook niet geheel uit de lucht vallen. Elon Musk, de ceo van Tesla, gaf tijdens een mondelinge toelichting op de kwartaalcijfers van het afgelopen kwartaal aan dat het niet lang meer zou duren voordat de Model S een bereik van 400 mijl zou halen, of omgerekend 644km. Ook liet hij vorig jaar al weten dat de krachtige Plaid-versies van de Model S en X accu's krijgen met een hogere capaciteit. Overigens verhoogde Tesla onlangs het bereik van de Model S en X met enkele tientallen kilometers door aanpassingen in de firmware.

Hughes stond in 2016 aan de basis van de ontdekking dat Tesla met een P100D-variant kwam, waarmee de Model S en X een groter bereik kregen. Hij bezit een Tesla Model S en wordt vaak aangeduid met de omschrijving 'Tesla-hacker', omdat hij nogal eens in zowel de hardware als de software van de auto's zit te snuffelen.

Tesla Model S
Telsa Model S

Door Joris Jansen

Redacteur

20-02-2020 • 10:45

514

Reacties (514)

514
487
198
27
1
245
Wijzig sortering
Elon zal wel gelijk hebben dat nu een verbrandingsmotor kopen weggegooid geld is binnen enkele jaren. En dat EV's snel gaan domineren. Maar ik zie ons ook als zombies op de parking wachten om te kunnen laden eenmaal er 10x meer EV's op de baan rijden. Er is hier (in belgië) totaal geen infrastructuur. Tenzij je een snellader thuis hebt ga je deze 109kw nooit op een nacht volkrijgen.

Ik zie buiten het groene aspect nog steeds weinig voordelen in EV's. Ze zijn ontzettend duur en omslachtig in gebruik. Steekt je stekker niet goed, heb je een stroompanne of vergeet je je auto op te laden kan je 's morgens niet naar je werk.

I love Elon maar ik had gehoopt dat hij zich op waterstof zou storten. Zodat die ontwikkelingen beter worden waardoor we meer en sneller waterstof kunnen maken. Dan heb je gewoon het gemak van 'tanken' en klaar.
Ik snap niet dat mensen zo blijven doorhameren over waterstof. Dit tank je niet al water/benzine/diesel he... Er moet een gigantische compressor aan de slag omdat het met zeer hoge druk getankt moet worden. Mensen die denken dat waterstof tanken even snel gaat als conventionele brandstof komen van een koude kermis thuis. Het duurt gemiddels 10-15 minuten (soms lees ik zelfs 20 minuten). En als er naast jou iemand anders ook waterstof aan het tanken is kan de tijd eenvoudig verdubbelen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het probleem van het bevriezen van de compressor. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het bevriezen door expanderen van het gas.

Dus of je nou 20-40 minuten moet wachten totdat je accu vol is of voordat je waterstof auto vol is maakt niet zo gek veel uit.

Natuurlijk, de bovenstaande problemen zijn met verder ontwikkeling op te lossen, maar dat geldt net zo goed voor elektrisch rijden.

Bron: https://www.autoweek.nl/a...erstof-toekomstmuziek-af/
Extreem hoge druk
Het tanken van waterstof is voor wie wel eens op LPG of CNG heeft gereden in grote lijnen een feest van herkenning. Je zet het vulpistool op de nippel, vergrendelt het en de overdruk in het systeem van het pompstation zorgt dat je tank volstroomt. Maar ondertussen heeft de tijd niet stilgezeten, want wat je alleen maar door de zoeker van je digitale camera ziet, is dat de auto via infrarood met de pomp communiceert. Dat zorgt er onder meer voor dat het tanken pas begint wanneer alles veilig is. Op zich is het volgooien van een waterstofauto zo gepiept, maar in dit prille stadium zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Door het beperkte aantal FCEV's is het nog niet bepaald in de rij staan bij de pomp. Normaal gesproken tenminste, maar omdat wij met een aantal Mirai's aan deze roadtrip deelnemen, is het bij de tankstations die wij bezoeken steeds ineens wél druk. En druk, dat is wat je nodig hebt om een waterstofauto te vullen. Niet zo'n beetje ook. Om een fatsoenlijke reikwijdte te krijgen zonder al te veel volume kwijt te zijn staan de beide tanks van een volle Mirai op 350 bar. Wil je dat binnen een acceptabele tijdspanne vullen, moet de pomp zo'n 700 bar leveren. De huidige pompstations, die technisch nog niet zijn ingericht om aan de lopende band klanten te bedienen, hebben na enkele tankbeurten zo veel druk verloren dat we, wanneer we niet tot de eersten behoren, bijna een half uur moeten wachten voordat de druk weer voldoende hersteld is om onze reikwijdte weer te resetten tot de gewenste waarde. Let wel: dit hoort bij pionieren. Tegen de tijd dat auto's met brandstofcel gemeengoed zijn, zal dit probleem uiteraard verholpen zijn en is waterstof tanken net zo gemakkelijk als LPG.
Overigens zeggen ze in deze video van ANWB dat het wel maar 5 minuten duurt. Dus hoe nou echt de vork in de steel zit... (edit: later in de video hebben ze het wel over het drukverschil met 30min wachten)
https://www.youtube.com/watch?v=Fp6cJzKuR3k

[Reactie gewijzigd door Kliko op 23 juli 2024 19:33]

Vrachtwagens, vrachtschepen, vliegtuigen ect. Genoeg toepassingen voor waterstof of iets vergelijkbaars (genoeg andere opties).
Als je veel gewicht moet trekken/duwen is op dit moment elektrisch niet toepasbaar, totdat er iets nieuws voor de huidige accu's komt. Hoe meer massa je wilt trekken hoe meer massa je kwijt bent aan accu's, en hoe langer je op zult moeten laden. Niet praktisch dus.
Helemaal mee eens. Ik heb een model 3, hele fijne auto, en niet meer hoeven tanken, geen jaarlijkse olie verversen, is eerder minder dan meer rompslomp. Voor die ene keer per jaar dat ik meer dan 600km op een dag rij en 30 minuten moet laden onderweg, geen probleem.

Maar de energie dichtheid van waterstof is ongeevenaard. Voor een vliegtuig of schip dat de oceaan over moet, is dat (voorlopig) de enige reeele optie.
Eerst maar eens leren als mensheid dat je niet alles heel de wereld over hoeft te verschepen, daar valt de grootste winst te behalen.
Het duurt normal gesproken zo'n 5 minuten, maar als er veel auto's achter elkaar getankt moeten worden dan kan het langer duren inderdaad.

Ik zou daarom eerder de conclusie trekken dat het al is aangetoond dat snel tanken mogelijk is met waterstof, maar dat er nog wel schaalproblemen zijn. Terwijl accu's nog niet binnen 5 minuten opgeladen kunnen worden.

Ik denk dat waterstof zeker wel zijn toepassingen heeft, zoals voor zware voertuigen, maar dat het gros van de mensen met een EV zal rijden.
Dit is een standaard schaalprobleem. Omdat waterstofauto's zo zeldzaam zijn, is het economisch niet rendabel om veel compressoren te installeren. Als er dan toevallig twee auto's bij een tankstation arriveren heb je een probleem.

Stel nu dat er 10 keer zo veel waterstofauto's zijn, en tien keer zoveel compressoren. Dan heb je alsnog een probleem als er 20 auto's tegelijk bij het tankstation arriveren, maar die kans is te verwaarlozen.
Al is accu's in 5 minuten opladen niet per se onmogelijk, deze zijn bijna commercieel beschikbaar. En een Porsche Taycan kan ook al in 10-15 minuten van 0-80% bijladen, met name vanwege het opschroeven van het systeemvoltage naar 800 V. En een hoger voltage betekent een lagere stroomsterkte. En de stroomsterkte is natuurkundig gezien de limiterende factor qua accubelasting.

Geef het een jaar of 5 a 10, en het voornaamste voordeel van waterstof is ook verleden tijd...
Naar mijn weten heeft voltage weinig te maken met de laadsnelheid van een accu of beter gezegd een accupack. Je zult dunnere kabels nodig hebben naar je accu pack maar de cellen kunnen nogsteeds maar een bepaald anperage aan. Als je nou 400 volt op 2 amp over 2x 100cellen serieel laad of 800 volt op 1 amp over 1x 200cellen serieel laad. Je laad in bijde bevallen met 800wh en de cellen worden allen met 1 amp opgeladen.
Bij een gelijk vermogen en het dubbele voltage heb je maar de helft van de stroomsterkte nodig. Immers:

P = U * I

Dus als je met 50 kW aan het laden bent heb je met 800 V een stroomsterkte van 625 A en bij 400 V een stroomsterkte van 1250 A. Het is ook maar de vraag of je bij een hoger voltage maar de helft van de series aan accu's hebt, in welk geval je gelijk zou hebben (bij een even grote accu in Wh zou dit ook moeten kloppen). Ze zullen in elk geval wel twee keer zo lang zijn zoals je aangeeft, omdat dat immers de systeemspanning bepaalt.

Hier staat in elk geval meer uitleg over waarom Porsche de moeite heeft genomen voor een 800 V systeem. Het lijkt erop dat ze het met name hebben gedaan om minder warmteverlies te krijgen in de kabels, wat zeker bij hoge laadvermogens geen overbodige luxe is.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 19:33]

Die jaar of tien en tientallen miljarden euro's aan nieuwe infrastructuur en kerncentrales zullen we nodig hebben om aan de groeiende behoefte van stroom te kunnen voldoen door EV's en warmtepompen.

Geef het een jaar of tien, en de waterstofauto verslaat de EV op alle fronten.

Er is nog steeds veel stroom voor nodig, maar geen nieuw leidingwerk, en de windmolens kunnen doen waar ze goed in zijn: waterstof maken op de momenten dat het waait.
Ik ben geen expert, dus ik heb mijn mening klaar: in 10 jaar is waterstof nog net zo relevant als vandaag - niet. Misschien een klein beetje op boten en in andere niches, maar tenzij de efficiëntie van conversie enorm omhoog gaat is het zelfs voor opslag maar matig interessant.... als waterstof zo goed was waarom gebruiken we het niet om in de zomer waterstof te maken met zon en in de winter elektriciteit? Het zal wel te duur zijn. Nou als het daarvoor al te duur is is het vrijwel nergens goed voor denk ik zo...
". als waterstof zo goed was waarom gebruiken we het niet om in de zomer waterstof te maken met zon en in de winter elektriciteit? "

Dat is de vraag. Misschien is het nog te duur.

Zonnepanelen zijn op kleine schaal prima, maar als we ze serieus willen gaan inzetten moet er "iets" komen waarmee we het overschot aan zonne-energie van de zomermaanden kunnen meenemen naar de wintermaanden (de tijd waarin we extra stroom verbruiken en de zonnepanelen nauwelijks iets leveren).

Ik zie eerlijk gezegd geen ander "iets" dan waterstof.
Ik denk dat het voornamelijk scheelt in accu afval op de langere termijn wat mensen drijft naar waterstof auto's.
Denk dat mensen die denken dat er sprake gaat zijn van 'accu afval' niet helemaal begrepen hebben hoe waardevol oude auto batterijen zijn wanneer deze (net) niet meer goed genoeg zijn voor een elektrische auto.

Behalve het voor de hand liggende: recycling, kunnen de batterijen ook als minder grote batterijen ingezet worden op plaatsen waar volume en gewicht minder een issue is. Zie bijvoorbeeld het project van de Amsterdam Arena met oude Nissan Leaf batterijen.
Uiteindelijk is elke accu batterij vroeg of laat afval grondstof.
Hoe makkelijk zal het recyclen gaan?
Bij een loodaccu is het relatief eenvoudig. Geen idee hoe dat is bij de honderden 16850 cellen die in een Tesla zitten.
Dat is een goede vraag, maar het lijkt me aanzienlijk eenvoudiger dan lithium/kobalt uit de grond halen en moeten verwerken uit ruwe grondstoffen.
Net zo goed als dat plastic huisafval zakken ook ‘uitgerecycled’ plastic is. Alle bruikbare onderdelen uit een accu zijn van waarde totdat het niet meer te herbruiken is. Vervang accu door ieder ander willekeurig object buiten iets als goud en je zin blijft waar, maar het is uiteindelijk veel beter dan benzine/diesel blijven verstoken
En waar het de rest om gaat, is dat 100% van de waardevolle stoffen in zo'n "afval" accu gerecycled kunnen worden. Ja, dat kost natuurlijk ook energie, maar vele malen minder dan nieuwe delfstoffen uit de grond halen.

Ik zou me eerder zorgen maken dat er niet genoeg van die delfstoffen zijn of de milieuschade die het delven veroorzaakt als we allemaal aan de EV gaan. Maar zelfs dat is nog beter dan maar eeuwig op fossiele brandstof blijven gaan.
Laatst las ik dat Nederland zoveel EV's in 2030 wil hebben dat ons land onevenredig veel grondstoffen voor accu's nodig heeft die er (nog) niet zijn.
We moeten van de olie af. Maar de EV is hopelijk toch echt een tussenoplossing tot er iets goeds komt.
Dan ga je uit van dezelfde accus als we nu hebben. Tesla gebruikt al 4x minder cobalt als de rest in zijn accus. Als er ergens veel research en innovatie in zit is het accutech deze dagen. En als de materialen schaars worden worden ze duurder.
Binnenkort gaan ze mogelijk zelfs over op kobalt vrije accu's.

https://www.autoblog.nl/n...-kobaltvrije-accus-140792

Lithiumaccu's recyclen is echter nog zeer kostbaar.
maar vele malen minder dan nieuwe delfstoffen uit de grond halen.
Dat hangt er van af, we delven waar de natuur al het sorteerwerk uitgevoerd heeft en er dus heel weinig energie nodig is.
Vaak maakt de menging van de stoffen het uiterst moeilijk om te scheiden. Zoals bijvoorbeeld de wieken van windmolens, maar ook zaken waar je het niet verwacht zoals koper/aluminium warmtewisselaars die waardeloos schroot worden.
De natuurschade kun je in de kostprijs zetten natuurlijk, maar ook die valt mee want de natuur is zeer veerkrachtig. Zolang je niet te veel met de waterhuishouding rommelt natuurlijk.
Als ze aan fracking gaan doen heeft de natuur dan al het sorteerwerk uitgevoerd? Of lekker handig op zee met een booreiland ondat de natuur het daar handig heeft uitgesorteerd. Er is echt wel wat voor nodig om de fossiele methode uit te voeren..
Fracking hoort al bij rommelen met de waterhuishouding zou ik zeggen.
Welke alternatieve energiedrager bied jij aan waar delfwerk niet nodig is?
En ik ben benieuwd naar jouw methode om rendabel de bouwstoffen uit glasvezel versterkte polymeren, en de lithium uit de batterijen te halen.
Die hele verbrandingsmotor die niet nodig is bij een Tesla wordt ook afval.
Ho, je moet ook wachten als iemand naast je staat te snel laden, dat kan ook niet met twee tegelijk.

Daarnaast: waarom zou mijn compressor bevriezen? Dit is mijn vakgebied en heb ik nog nooit gezien.

En zo groot hoeft je compressor ook niet te zijn.
Ik wist niet dat je ook met snelladen moest wachten op je buurman, Dat is nieuwe informatie voor mij. Weer wat nieuws geleerd! :)

Zoals hieronder al gezegd wordt en ook een andere tweaker in een ander artikel heeft uitgelegd:
mcDavid in 'nieuws: BMW komt waarschijnlijk in 2022 met een X5-suv die op wat...
Als een gas adiabatisch expandeert, verlaagt de temperatuur. En niet zo'n beetje ook. Dit proces moet je dus verwarmen om te voorkomen dat de boel bevriest. Nou heb je de "mazzel" dat brandstofcellen niet bijster efficiënt zijn en aardig wat restwarmte produceren, die je daar eventueel voor kunt gebruiken. Maar dit kost dus wel degelijk energie. Het zelfde gebeurt bij LPG motoren, waar de verdamper verwarmd wordt met koelwater van de motor. Alleen LPG staat "slechts" onder 10 bar, tegenover 700 bar van waterstof.

Helaas is de energie benodigd voor het comprimeren niet uit restbronnen te betrekken, dus daar is het echt puur verlies. En dan hebben we het niet over zuinige beetjes. Comprimeren naar slechts 200 bar geeft al een verlies van 15%. Terwijl huidige waterstofautos drukken tot 700 bar gebruiken.

Voor de exacte berekening verwijs ik wederom naar mux' blog: mux' blog: Why fuel cell cars don't work - part 2
Misschien wat mijn bewoording niet helemaal ok. Dat zou goed kunnen. Ik wil ook niet beweren dat ik kennis heb op het gebied van waterstof en waterstof tanken. Maar ik denk dat het wel belangrijk is om het fabeltje de wereld uit te hebben dat je waterstof 'zo maar even' tankt.

[Reactie gewijzigd door Kliko op 23 juli 2024 19:33]

Het probleem met deze logica is dat LPG vloeibaar is onder druk, en dus moet verdampen. Waterstof is ongeacht de druk niet vloeibaar boven de -240C, en dus is er geen noodzaak voor een verdamper.

Waterstof "bevriezen" is een nog dommer idee. Dat gebeurt pas bij -260C.
Bevriezen van de compressor? Ik vraag mij af welke compressor je bedoeld want bij compressie wordt veelal warmte gegenereerd en geen kou.
Hij zal de omgekeerde beweging bedoelen, waar je het gas onder hoge druk naar je auto-tank op lagere druk brengt. Expanderend gas vraagt energie.
Expansie kost inderdaad energie, in de zin dat de temperatuur van het gas scherp kan dalen. Gelukkig is waterstof tot -240C gasvormig.
... maar e rest van je auto word ook koud. Electronica is niet zo blij met -30!
Mijn bewoording was niet goed. Ik bedoel inderdaad het expanderen van het gas.
"De huidige pompstations, die technisch nog niet zijn ingericht om aan de lopende band klanten te bedienen, hebben na enkele tankbeurten zo veel druk verloren dat we, wanneer we niet tot de eersten behoren, bijna een half uur moeten wachten voordat de druk weer voldoende hersteld is om onze reikwijdte weer te resetten tot de gewenste waarde."

- na enkele tankbeurten
- half uur wachten
- tanken
is nog steeds véél sneller dan het tanken van meerdere EV's achter elkaar.

En let wel: dit is een engineering probleem wat op te lossen valt door de capaciteit te vergroten. De tankbeurt van een EV zal nóóit 5 minuten bedragen.
Niet van 0-100%, wel van 5-75% en dat is waarschijnlijk genoeg voor de praktijk. Zeker voor hen die niet dagelijks meer dan 200 km hoeven te rijden en in de straat/op de oprit kunnen bijtanken.
Je kunt ook een waterstofauto half vol tanken. Dan kunnen er ineens twee keer zo veel waterstofauto's snel achter elkaar tanken. :o
Dat kan idd, maar het is waarschijnlijk een duurdere auto om aan te schaffen die ook duurder is om mee te rijden. Ik geloof ook best dat je die keuze misschien krijgt, maar of je er voor gaat als je het prijsverschil ziet is een tweede...
Je kunt de FCEV en EV niet direct met elkaar vergelijken.

De FCEV heeft een hogere actieradius dan een EV.

Ook de kosten per kilometer zijn niet goed te vergelijken. Heb je een oprit en tank je thuis? Dan betaal je €0,20 per kWh. Bij een laadpaal kan het wel €0,60 per kWh zijn, en in sommige Duitse steden tot €1,00 per kWh.

En verder hebben we nog een overheid die fiscaal beïnvloedt welk type auto we rijden.
0,60 per kWh is wel erg duur, zeker als het geen snellader is, de doorsnee publieke prijs is eerder 0,30 per kWh. Bovendien kun je als consument tot op zekere hoogte zelf kiezen van welke prijs je gebruik maakt en moet je gewoon uitzoeken welke laadpas het beste bij je situatie past.

De actieradius van een Mirai is overigens echt niet heel veel groter dan een Tesla M3. En als je 10 Mirai's hebt die achter elkaar moeten tanken bij een FCEV tankstation met 2 slangen zijn ze nog steedslanger bezig dan 10 Tesla's bij een supercharger station met meer dan 10 stallen die waarschijnlijk minder duur zijn om aan te leggen, alleen hebben de eerste 2 Mirai's mazzel.

We zullen het gaan zien de komende 20 jaar waar de omslag naartoe zal gaan. Als FCEVs in aanschafprijs goedkoper kunnen worden dan BEV's geef ik ze nog een kans, of wellicht een BEV met H2-range extender (ben benieuwd hoe goed de Mercedes-Benz GLC F-Cell het gaat doen, mooie combinatie van efficiency voor korte ritten met long range optie voor als het nodig is). Voor long-range transport in de lucht en op zee zijn er ook wel duidelijke voordelen tov accu's.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 19:33]

Het ie iets duurder dan je denkt.

https://www.engie.nl/laad...ktrisch-rijden-en-opladen
"Als we de gemiddelde energieprijs nemen (€ 0,23 per kWh), kost elektrisch rijden gemiddeld €0,041 per kilometer. Bij veel openbare laadpunten betaalt u vaak meer, het tarief ligt dan tussen de 30 cent tot 59 cent per kWh. "

Je vergelijkt twee slangen (FCEV) met tien laadpunten (EV). Zo lukt het natuurlijk wel om de EV gunstiger te laten lijken.
Verder blijken er in Nederland enorme (en dure) aanpassingen aan de infrastructuur nodig te zijn vanwege de EV (en de warmtepomp). In Amsterdam worden snelladers nu al beperkt vanwege de ontoereikende infrastructuur.

Imho is de EV alleen bruikbaar voor één bepaald type voertuig: de grote, zware auto.
Kleine auto's worden te zwaar door de accu's en hebben een te korte actieradius (FCEV biedt hier ook geen oplossing).

Voor de volgende vervoersmiddelen (naast middenklasse auto's) is imho waterstof de aangewezen weg: treinen, bussen, vrachtauto's, schepen, landbouwwerktuigen en vliegtuigen.

Voor huizen is waterstof eveneens de aangewezen weg. In de winter gebruiken we de meeste stroom, in de zomer wekken we het meeste op. Om de seizoenen te overbruggen zijn accu's onbruikbaar.

Zonnepanelen zijn op grote schaal eigenlijk alleen nuttig i.c.m. waterstofproductie. Anders heb je in de zomer overschot waar je niets mee kunt, en/of in de winter tekort aan electriciteit.
Heb je zelf al wel eens een laadpas gebruikt? Ik betaal gemiddeld toch echt 0,28 a 0,32 per kWh bij publieke laadpalen, zonder er speciaal huiswerk voor te hoeven doen. Thuis overdag 0,22 per kWh en 's nachts 0,20 per kWh. En bij de baas 0,0 per kWh.

Slangen en laadpunten maakt voor een consument niet veel uit, tenzij de consument echt veel meer aan tijd hecht dan aan zijn geld. Ik denk dat veel Nederlanders (met onze zunnige volksaard) toch wel bereid zijn om iets meer te plannen als ze er significant kosten mee kunnen besparen. Wil je overigens zeggen dat er voor waterstof geen dure infrastructurele aanpassingen nodig zijn?

Wat betreft de use case zijn autofabrikanten het niet met je eens dat BEVs alleen een optie zijn voor grote voertuigen. Er zijn al meerdere kleine EVs op de markt, en er komen er steeds meer bij. En laat voor kleinere auto's de actieradius nu ook net iets minder belangrijk zijn dan bij grote auto's. En ja ze zijn iets zwaarder dan hun ICE-broertjes, maar het effect van gewicht op verbruik moet je ook niet overschatten, bij snelheden boven de 70 km/h is de luchtweerstand veel belangrijker, en daar scoren EVs weer beter door de dichte grill.

Ik ben het wel eens dat waterstof een grote rol kan spelen voor schepen, vliegtuigen en misschien vrachtwagens (vooral long-haul, voor kortere afstanden wordt nu al overgeschakeld op accutrucks). Voor treinen is een bovenleiding waarschijnlijk goedkoper, en daarnaast liggen die al op veel plekken (in Europa dan).

Voor de hoogbenodigde seizoensopslag is waterstof zeker zeer interessant, al is de stap naar synthetisch methaan allicht ook een goede optie gezien de hogere volumetrische energiedichtheid. Power To Gas wordt hopelijk een kostenefficiente ontwikkeling de komende jaren. Met een gasturbine of industriele brandstofcelinstallatie kun je vervolgens de waterstof/methaan ook weer heel efficient on-demand omzetten in stroom, veel efficienter dan in een FCEV omdat je geen 700 Bar druk nodig hebt en de systeemmassa is in een statische installatie ook minder van belang.
"Ik betaal gemiddeld toch echt 0,28 a 0,32 per kWh bij publieke laadpalen, zonder er speciaal huiswerk voor te hoeven doen. "

Wie moet ik nu geloven, het artikel of jou?

"Wil je overigens zeggen dat er voor waterstof geen dure infrastructurele aanpassingen nodig zijn?"

Inderdaad. Die is niet nodig.Want of er nou een tankwagen met diesel of waterstof voor komt rijden: er hoeft geen tientallen miljarden kostende aanpassing voor het electriciteitsnetwerk te komen.

"En laat voor kleinere auto's de actieradius nu ook net iets minder belangrijk zijn dan bij grote auto's."

Leuk voor in de stad. Maar op het platteland onbruikbaar. Ik denk overigens dat actieradius in alle gevallen belangrijk is.

"Voor treinen is een bovenleiding waarschijnlijk goedkoper, en daarnaast liggen die al op veel plekken (in Europa dan)."

Hier gebruiken ze al de waterstoftrein.
nieuws: Duitsland neemt eerste waterstoftreinen in gebruik

In Europa bestaan veel verschillende bovenleidingen met verschillende voltages. Dat wordt 'm niet.

"veel efficienter dan in een FCEV omdat je geen 700 Bar druk nodig hebt en de systeemmassa is in een statische installatie ook minder van belang. "

Er zijn vloeistoffen die waterstof kunnen opnemen als een spons en ook weer afgeven. Dat zou een mooi alternatief zijn voor het op druk brengen.
Vergeet de herrie niet van die compressoren,collega van me heeft een buur met zo een station en die hoor je goed.
Airco's hoor je, maar dit is een tand erger en vooral snachts, als je "lekker" ligt te slapen met je raam open.
Verschil is dat in 20 minuten je een compleet volle waterstoftank hebt en met electrisch in die tijd een kilometer of 50 hebt bijgetankt.
Het wil nog niet zo met waterstof hier op Tweakers. Gelukkig hangen de ontwikkelingen niet van Tweakers af.

Intussen komen de berichten voorbij dat de Nederlandse infrastructuur totaal niet voldoet aan de electrificering van Nederland. Er moet voor vele tientallen miljarden aan het electriciteitsnet uitgegeven worden. Nog een extra rekening voor een gebrekkige techniek.
Laat staan dat er nog maar een fractie van het wagenpark elektrisch is. Nu al schijnt het moeilijk te zijn genoeg grondstoffen te vinden om accu's te produceren. En die zooi moet op den duur ook allemaal gerecycled worden.
... ik zie ons ook als zombies op de parking wachten om te kunnen laden eenmaal er 10x meer EV's op de baan rijden. Er is hier (in belgië) totaal geen infrastructuur. Tenzij je een snellader thuis hebt ga je deze 109kw nooit op een nacht volkrijgen....
...
Wij rijden nu bijna anderhalf jaar elektrisch, en rijden slechts iets meer dan 20k per jaar.
Ik realiseer me wel dat het een luxe is om een eigen parkeerplaats met lader te hebben, maar op basis van die situatie hebben we letterlijk nog nooit onderweg geladen.
In 2019 hebben we 2x op bestemming geladen omdat dat nodig was; we doen dat nu iets vaker omdat we een laadpas met tegoed hebben gekregen bij de aanschaf van de nieuwe auto.
...
Ze zijn ontzettend duur en omslachtig in gebruik. Steekt je stekker niet goed, heb je een stroompanne of vergeet je je auto op te laden kan je 's morgens niet naar je werk.
...
In aanschaf wel duur; in gebruik niet.
Stop je de verkeerde tankslang in je brandstof-auto is je motor ineens stuk.
Vergeet je de lichten van je brandstof-auto uit te doen kan je 's morgens niet naar je werk.
Vooral het nooit meer te hoeven tanken onderweg op onvoorspelbare momenten is overigens een genot.
Nogmaals: dit werkt vooral als je een eigen 'paal' hebt en dus altijd vol vertrekt. Dan wil je nooit meer anders.
Je motor gaat niet stuk van verkeerde brandstof, hij doet het er gewoon niet op.

En als je de lichten laat branden vraag je je partner om te helpen met de auto aanduwen en binnen 2 min ben je op weg naar je werk.
Anoniem: 120539 @Fidesnl20 februari 2020 19:00
Diesel in een benzine-motor overleef je vaak wel; benzine in een diesel zorgt meestal (als je gaat rijden) voor aanzienlijke schade. Als je overigens de motor niet start en dus alles weg kunt pompen is de schade vooral de verloren tijd en de kosten van de monteur en zijn voorrijkosten.

Maar dat is niet het punt; mijn reactie was op de boodschap dat je als je de stekker er niet goed in doet je niet meer kunt rijden, wat natuurlijk een flauwe opmerking is.
Ik laad ook 95% thuis, maar bij publieke laadpalen is het gewoon een ramp. Bezetting is een issue, maar ook de beprijzing. Soms betaal je per minuut, dan weer per kWh en vaak ook nog afhankelijk van de gebruikte pas. Prijs thuis is 22ct/kWh, maar ik heb ook al 60ct/kWh betaald. Vooraf vaak volstrekt onduidelijk. Je moet echt alles erg goed uitzoeken en daar heb ik niet altijd zin in. Diesel is aan de snelweg wel iets duurder, maar het scheel geen factor 3. EV rijden blijft pionieren en ik begrijp heel goed dat velen er geen trek aan hebben en lekker diesel blijven rijden. Mijn reistijd op lange trajecten (vakanties) zijn zeker 20-25% langzamer dan met mijn vorige diesel.
Er wordt imho misbruik gemaakt van de nieuwe ontwikkelingen. Waarom zou stroom anders ineens 3x zo duur (of zelfs €1/kWh in Duitsland) moeten kosten aan de laadpaal?
Heel vreemd dat hier niet tegen opgetreden wordt.
Men laat het over aan de markt (marktwerking). Als er meer aanbieders komen dan zal het wel meer uitvlakken. Ik zou het alleen wel goed vinden dat men verplicht is de prijs te vermelden op de laadpaal. Net zoals dat bij een benzinepomp gebruikelijk is. Laadprijs per minuut zou verplicht moeten zijn tov de maximale laadsnelheid. Ik heb wel eens gehad dat je bij een 50kW paal slechts 30kW haalt. Dan is het erg zuur dat je per minuut afrekent.
Er is bijzonder weinig reden om thuis een *dure* "snellader" te hebben staan die 109kW batterypacks snel
kan vullen. Het is echt niet zo dat je altijd thuiskomt met 0%, en waarom zou het een probleem zijn om, in zo'n geval, gewoon op weg te gaan met zeg 70% SoC de volgende ochtend... de wereld vergaat echt niet omdat je op die ene dag dan wellicht 100km eerder een snellader langs de snelweg bezoekt.
Precies, nu is het ook zo dat je accu elke keer 70% volladen ook gunstig is voor de levensduur van de accu.
Mocht je morgen op vakantie gaan, dan stel je in dat je de auto mogen om 8 uur volgeladen wil hebben.
En daarnaast ga je met een brandstof auto ook niet elke dag aftanken om de volgende dag met een volle tank op pad te gaan..
Als je met een halve tank 400km ver komt, hoef je ook niet af te tanken ;)
Dat was niet mijn punt. :)
Maar als je op een dag 100 km rijdt en een actieradius van 300+ hebt hoef je in theorie ook niet elke nacht te laden.
Thuis zou je zelfs tot 22kwh kunnen laden op een 3x 35A netaansluiting. Dan moet de laadpaal wel de andere verbruikers kunnen monitoren, maar daar zijn systemen voor. 11kwh is een standaard 3fase laadpaal en dan ben je gewoon in 10 uur vol.

In de praktijk ga je altijd met een volle accu wegrijden 's ochtends. Waarmee je dan dus 500km actieradius hebt. De gemiddelde auto heeft maar 200-250 omdat de tank gemiddeld half leeg is. Hoe vaak tank je twéé keer per dag met een dinosap slurpende auto?

De focus op actieradius is irrieel. Mijn 2011 leaf kan 100km en dat is voor mij maar heel zelden krap aan.

Als je een keer 6 tot 700 km op een dag rijdt zit je dus zeker 7 uur in de auto. Doen alsof 20 minuten snelladen dan een probleem is, is ook niet reëel.

Het zijn irrationele argumenten van mensen die bang zijn voor verandering. Terwijl electrisch rijden echt een verademing is.
'domineren' van wat precies? Nieuwe verkopen? Die zijn krap 1,3% van de totaal wat op de Nederlandse wegen rijden, een auto rijden is per definitie weggegooid geld, met een simpele ICE gooi je nog steeds wat minder weg dan vergelijkbare. De bijtelling is verminderd/aangepast, aanschafprijs heeft een cap, zakelijk zat puur in de lift wegen de financiele voordelen.

EV's zijn leuk, absoluut, maar de komende 10 jaar veranderd er nog bar weinig.
EV's zijn leuk, absoluut, maar de komende 10 jaar veranderd er nog bar weinig.
Wel dat zijn de autofabrikanten werkelijk niet met je eens. Nieuwe diesels worden al amper meer gemaakt en zelfs de grootste benzine liefhebbers zoals VW is bezig om zijn fabrieken om te bouwen. Als de omstandigheden goed zijn zal de overgang veel sneller gaan dan veel mensen denken. Zeker als de boete regeling voor fabrikanten goed op gang is gekomen zullen ze EV's veel meer gaan pushen. Niemand wil zoals Fiat bijna een half miljoen per dag aan Tesla betalen om maar rechten om te mogen vervuilen te kopen. Deze rechten worden een belangrijke bron van inkomsten voor Tesla. Zo lijkt het nu zeker dat Mercedes er nooit in zal slagen om zich aan de wet te houden in 2022 en zullen ze dus of de boetes aan de staat moeten betalen of rechten kopen. De enige firma die rechten te verkopen heeft is Tesla. Waarom denk je dat Tesla bijna $1000 per aandeel waard is op dit moment?

Persoonlijk zou ik niet eens overwegen om een ICE te kopen. Elektrisch rijden is voor mij veel goedkoper per kilometer, veel comfortabelere en echt veel leuker omdat je veel sneller bent.
Persoonlijk zou ik niet eens overwegen om een ICE te kopen. Elektrisch rijden is voor mij veel goedkoper per kilometer, veel comfortabelere en echt veel leuker omdat je veel sneller bent.
Laastst een prachtige seat ibiza gekocht in 2018 nieuw bij de dealer, met redelijk wat opties en een trekhaak voor 18.000. Een elektrische auto kost ondertussen in 2020 ong 24.000 voor een A klasse auto, nog niet eens een B klasse zoals de ibiza, pak bv de skoda citigo. Voor die 6.000 euro kan ik echt ontzettend veel tanken daarnaast is stroom ook niet gratis. Daarnaast snap ik het comfortabel gedeelte niet? de seat rijdt echt als een trein vergeleken met de citigo waar we laatst een proefrit in hebben gemaakt. Trekt net zo vloeiend op en is werkelijk even snel. Als ik sneller wil zijn als de ibiza moet ik al naar een elektrische auto die minstens 2x zo duur is. Daarnaast mis ik het trekhaak gedeelte en ondanks dat mensen blijven zeggen dat je altijd met een volle tank wegrijdt, kom je met de citigo niet op plaatsen waar ik wekelijks kom. Niet in 1x in elk geval. Laat staan in de winter met kou.

Elektrisch rijden is misschien in een bepaalde prijs range aantrekkelijk, of in zeer specifieke gevallen waarbij je veel factoren laat vallen. Ik denk dat voor het overgrote gedeelte van de nederlanders en daar bedoel ik echt 90+% mee, is een benzine of diesel nog steeds de beste optie. Tot de prijs van EV's daalt, maar ik denk dat hoe meer mensen elektrisch gaan rijden, hoe duurder de stroom zal gaan worden en dat daarna het verschil aan tank kosten ook te verwaarlozen zal zijn. Daarnaast komt wegenbelasting gewoon naar de EV's en is dat in 2026 gewoon de volle mep.

Edit: Ik heb via de tool van een tweaker

" http://iserv.nl/files/pic...wbpi=111&aspi=25&ohpi=400 "

Uitgerekend wat het zou kosten. Er vanuit gaand dat de prijs van stroom en benzine niet stijgt, kost de benzine auto na 10 jaar 2000 euro meer. Maar voor die 2000 euro rijd ik in een hogere klasse auto die makkelijk als familie auto kan gelden, waar een trekhaak achter kan en waarmee ik een aanhangwagen en fietsendrager kan trekken. Als de wegenbelasting terug komt zijn de kosten gelijk voor beide autos

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 23 juli 2024 19:33]

Je vergeet 1 ding onderhoud... Gewoon de slijtage onderdelen, remmen, uitlaat, olie, filters enz. enz.
Waar de meeste leaserijders sowieso geen last van hebben.
Leuk maar de meeste leaserijders kijken alleen naar de grootste bak die het minste kost. :)
Dat dus. :)

Zie bijna alleen maar leaserijders in een EV rond tuffen omdat het voor het normale gepeupel veelste veel geld kost t.o.v. een ICE.

[Reactie gewijzigd door DvE op 23 juli 2024 19:33]

Stel dat de 'subsidie' in vorm van lagere bijtelling bij elek auto's helemaal er af gaat en bij een diesel omlaag; dan gaat iedereen weer diesel rijden. :)

De lease volgt alleen maar hetgeen financieel het meest aantrekkelijk is.
Ik weet ook niet wat ik er van moet vinden.
Zou best electrisch willen rijden maar de prijs voor persoonlijke aanschaf is gewoon belachelijk.
Daarentegen worden leaserijders met kortingen de EV in getrokken. Geld wat de ieder belastingbetaler moet ophoesten.
Leuk ook, geen wegenbelasting voor deze zwaardere auto's en zo (voor nu) maar ook de wegen moet weer onderhouden worden.
Als je met lease net zo goedkoop kan rijden in een EV als in een ICE van de helft van de prijs, is er iets grondig mis en oneerlijk met de manier waarop we iedereen naar de EV willen krijgen.
Onderhoud valt reuze mee, ik kan namelijk voor onderhoud naar een maatje die automonteur is en in zijn vrije tijd dat doet, hij heeft echter geen kennis/bevoegdheid om aan elektrische auto's te sleuten (nog niet). Bij de 50.000km beurt zei hij dat de remschijven nog als nieuw waren en de olie is elke 30.000km, het valt allemaal echt reuze mee. Een grote beurt kost 160 euro en is 1x per jaar, vanwege de grote hoeveelheid km's.

Voor normale mensen zal het idd miss schelen, echter als de accu kapot gaat bij een elektrische auto ben je ook best ver van huis lijkt me
Onderhoud? Dat is de kleinste kostenpost voor auto bezitters.

Voor 2 maanden wegenbelasting verzekering betaal ik hetzelfde als jaarlijkse onderhoud.
olie + olie filter kosten vrijwel nihiel €25 a 30 + 1/2 uurtje werk..
Olie doe je 1x per jaar en kost je €25, remmen doe je 1x per 100.000km en afhankelijk van het type auto kun je remschijven al voor €20 krijgen. Lucht en oliefilter is ook een kwestie van tientjes.
Je uitlaat kan ik niet plaatsen, nog nooit iets aan gehad.
jahoor tuurlijk. ga maar eens naar de auodealer.
Grappig genoeg vandaag op ad.nl:
Reparatie elektrische auto tot twee keer duurder dan brandstof auto.
https://www.ad.nl/auto/re...ee-keer-duurder~a52a31c3/
De Ibiza is een leuke auto maar voor 18.000 is de auto nog steeds ontzettend kaal heh. Ik heb toevallig net een Ibiza gekocht en op 3 opties na alles erbij genomen en zit al op de 24.000.
Mazda 2 rond de 18.000 met vrijwel alle toeters en bellen..
Een Mazda 2 met een beetje een luxe uitvoering is ook al vanaf 22.000.

De vanaf prijs is net geen 18.000 en daarvoor krijg je een auto die uitgerust is als een Russische gevangenis
Dat is sowieso onzin. Mazda auto's zijn op instap model niveau al vele malen luxer dan menig westerse auto. Heeft te maken met dat ze 100en auto's op de boot zetten en het hier verkopen. Als jij dan net geen USB aansluiting achter wilde kan je het niet verkopen. Dus gaan ze allemaal vrijwel afgeladen hier heen.
Nee hoor, alles behalve xenon / led.
De boodschap wordt langzaam duidelijk; als je er het geld voor hebt, koop dan een Tesla.
Ik zou in België hiervoor de wet veranderen: maximum snelheid voor ICE voertuigen: 100 km/h. Voor 100% EV voertuigen 120 km/h.
Je zal de rijken onder ons nogal zien hollen om een EV te kopen. Doen ze ineens ook iets voor het milieu.
Mooie tool, thanks voor de link. Overigens vraag ik me af of de stroomprijs gaat stijgen, zonne- en windstroom zijn namelijk nu al goedkoper dan kolenstroom, en worden nog steeds goedkoper, en met dalende prijzen voor energieopslag kunnen deze bronnen ook een groter aandeel van de stroommix gaan vormen.

Daarnaast, zelfs als de stroomprijzen gaan stijgen kun je zelf ook maatregelen nemen om te blijven profiteren van een lagere prijs, mits je een koophuis hebt met eigen dak en oplaadmogelijkheid. De salderingsregeling zal wel een keer stoppen natuurlijk, maar dat maakt een EV alleen maar interessanter als je je PV-panelen ten volste wilt kunnen benutten, zeker in combinatie met een thuisaccu (de auto staat overdag immers vaak bij de baas op het parkeerterrein).
Anoniem: 710428 @cricque20 februari 2020 15:23
ik heb absoluut geen interesse in benzine en een automatische versnellingsbak, Waarom?
Ik schakel liever zelf, en benzine is normaliter duurder dan diesel en vebruikt gemiddeld 1-1,5l meer per 100km.
benzine prijs tegenover de wegenbelasting van een diesel?
Kan diesel wel goedkoper zijn, moet je wel heel veel kilometers maken om dit te rechtvaardigen.
De meeste produceten van wagens houden rekening met ice wagen tot in 2050 en investeren tegenwoordig nog altijd meer in het ontwikkelen van ice autois dan elektrische wagens.

En decredens zijn heel simpel op een elektrische wagen hebben ze gewoon niet zo veel winst en niet iedereen heeft nu of binnenkort de mogelijkheid om een elektrische wagen op te laden. Engineering explained heeft hier een mooie reeks over op yt.
Ze investeren niet meer in nieuwe platformen voor ICE auto's. Of toch maar enkele bedrijven. Fiat Chrysler fuseerde met PSA omwille van geld tekort. Ook hadden zij geen enkel platform voor ev's. Nu hebben ze dat bij PSA wel dus kan Fiat er ook gebruik van gaan maken.

Vele faseren ICE al uit en doen zeker geen miljarden investeringen meer in de verbrandingsmotor.
Dan de de infrastructuur. Er komen steeds meer laders bij in steden, zelfs in België. Mensen die thuis niet kunnen laden kunnen dat daar doen. Er gaan ook stations komen met meerdere laders waar je heen kunt zoals in grote Amerikaanse steden al het geval is. En in Belgie hebben best veel mensen de kans om thuis op te laden.
Zelfs met de (teruglopende) opbrengsten van CO-2 rechten is die beurskoers natuurlijk precies wat het is, vreselijke gebakken lucht. Met een koers van bijna 650.000 € per verkochte unit is de koers vrijwel hetzelfde als dat van Nissan, dat bijna 25x zoveel automobielen verkoopt. Om die koers te rechtvaardigen moet of de productie enorm omhoog of de winst per verkochte auto. Europese CO-2 rechten zijn daarbij bij lange na niet genoeg. Zelfs als de deal met Fiat, waarmee de Europese markt wel een beetje uitgeput is, uitsluitend winst is, rechtvaardigt dit in normale omstandigheden nog geen 1% van die opgeklopte beurskoers.
Ik rijd een Model S, maar je bent enkel snel van 0-100. De totale reistijd met mijn Audi diesel naar de wintersport was beduidend lager. Ook comfort op de achterbank is minder. Wel veel bagage en bij file is autopilot wel lekker. Voor wintersport reis ik toch liever met een ouderwetse oliestoker. Helemaal als ik geen Tesla supercharger netwerk tot mijn beschikking zou hebben.
komende 5 jaar zal het langzaam gaan denk ik, maar binnen 10 jaar zie ik toch echt wel een ommeslag waar merendeel van de nieuwe auto's EVs zullen zijn..

Als ik mijn auto ga vervangen word het denk ik ook een EV.. en ik vermoed dat ik niet de enige ben..
Niet moeilijk natuurlijk. Dankzij het klimaat gaan steeds meer landen de verkoop van nieuwe wagens met brandstofmotor verbieden. Ook bij ons zal dit de komende jaren gaan gebeuren en het zou me niet verbazen dat er vanuit Europa een impuls gaat komen die het in heel de unie zal verbieden de komende 20 jaar. Daarnaast hebben sommige grote fabrikanten nu al aangegeven dat ze stoppen met de ontwikkeling van nieuwe brandstofmotoren. De huidige ontwerpen zullen dan hun standaard fabricage termijn van om en bij de 10 jaar volmaken, zit je ook weer ergens midden jaren 30.
Maar ik denk niet dat de brandstofmotor direct gaat verdwijnen. Ik geloof meer in Mazda's theorie dat hybride een steeds belangrijker rol gaat spelen, in ieder geval op de consumentenmarkt dan, en pas dáárna een volledige ommeslag naar EV.
Dan ben je te pessimistisch. Dit is gewoon een fabrikant die zo lang mogelijk zn investeringen in oude technieken wil uitmelken.
Hohoho kijk eens hoeveel Techniek Mazda heeft toepgepast in de Skyactiv-X motor, de benzine motor kan nog zo veel geoptimaliseerde worden.
Wel eens van Carnot-rendement gehoord? Dit is een natuurkundig limiterende factor voor brandstofmotoren (of in zijn algemeenheid motoren die warmte in beweging omzetten) qua rendement. En ook nog eens een geidealiseerd geval. Het rendement wordt hoger naar mate de verbrandingstemperatuur stijgt, echter het nadeel van een te hoge verbrandingstemperatuur is de uitstoot van stikstofoxiden. Als je de verbrandingstemperatuur binnen de perken wilt houden, kom je daardoor met een verbrandingsmotor op een ideaal rendement van zo om en nabij 50% uit. Op het moment komen de meeste brandstofmotoren al aardig bij dat plafond in de buurt, dus heel veel optimalisatie is niet meer mogelijk.

Zo heeft Toyota heeft het voor elkaar gebokst om met hun hybride Atkinson motoren een rendement van 41% te halen, wat zeer imposant te noemen valt. En Mazda heeft met de SkyActiv-X zelfs 44% weten te behalen (ze claimen naar de 56% te kunnen, ben wel benieuwd hoe ze dan het stikstofprobleem aanpakken).

Het grote voordeel van elektromotoren is dat ze niet op warmte werken, waardoor er wel een rendement van meer dan 90% mogelijk is en wat in de praktijk dus ook gehaald wordt. Het nadeel van EVs is echter dat de energiedichtheid van accu's een stuk lager is. Zo kun je in een accu van 100 kWh evenveel energie opslaan als in 10 L diesel of om en nabij 11 L benzine zit opgeslagen. Maar je kan met een EV op die energie wel zo'n 450 km rijden (zo'n 1 op 40 dus).

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 19:33]

Op zich heb je daar gelijk in. Kijk naar vliegtuigmotoren, waar efficiency een groter probleem is omdat je daar 10.000 km bereik wil hebben zonder bijtanken. Dan zie je dat je met exotische nikkel-titanium legeringen een heleboel kunt bereiken. Hele turbinebladen worden uit een enkel kristal gemaakt.

Alleen: voor auto's zijn dat soort motoren onbetaalbaar. De benzinemotor daarin mag een paar duizend euro kosten, geen paar miljoen. Ook Mazda gaat tegen het probleem aanlopen dat de investeringen per ton bespaarde CO2 de klauwen uitlopen.
Zelfs het conservatieve UK heeft al een ban in 2035 aangegeven (5 jaar eerder dan oorspronkelijk aangegeven werd) https://www.bbc.co.uk/news/uk-40726868
https://qz.com/1341155/ni...none-have-a-law-to-do-so/

Fabrikanten moeten wel om.. (en terecht).
Ik hoop wel dat er uitzonderingen worden toegelaten voor sportwagens/motoren/andere hobby gevallen..
Juist geen uitzonderingen, want dan gaan de fabrikanten zich in bochten wringen om het als nog te kunnen blijven verkopen.

Fossiele verbrandingsmotoren gaan gewoon de dodo achterna.
Klopt. Als je ziet hoeveel er met poen hier een "hybride" Porsche Cayenne gekocht hebben zuiver voor het financële voordeel... Om kotsmisselijk van te worden.
Oldtimers mogen nu ook nog rijden ondanks groene zones, zou me verbazen dat voor evenementen een verbrandingsmotor bovenhalen verboden zou worden (zou ook zonde zijn). Nutteloos in een cirkeltje rijden (aka motorsport) zal ook wel nog mogen (hoewel dat van mij al lang gestopt zou mogen zijn). Moto's mogen van mij per direct verboden worden, de EV Moto's zijn pakken beter en veiliger, ja ze missen misschien wat van de charme, maar ze zijn echt wel goed. (En snachts ten minste stil) :)
Waarom is een EV motor "pakken veiliger"??
Het model dat ik naar keek had ingebouwde verkeersbord-herkenning, collision avoidance en van die dingen, ik realiseer me net dat dat aan het specifieke model gelegen zal hebben... :P
Als petrol head zou ik dat jammer vinden.
Al is het alleen maar uit historisch besef. Als je het beperkt tot een max aantal voertuigen, die max aantal KM mogen rijden dat forceer je dat het alleen hobby voertuigen blijven en geen daily's..

Net zoals er nu nog steed stoomtreinen rijden.. ook niet milieu bewust, maar heeft wel toegevoegde waarde..
Van de 'nieuwe auto's', precies wat ik zeg, leuk dat er nieuwe worden verkocht, het is krap 1,3% van het totaal wat op de Nederlandse wegen momenteel rondrijd (afhankelijk van de cijfers, ga je particulier, praat je over amper 0,3%).
ja, je moet natuurlijk bij de nieuwe auto's beginnen als je een ommeslag maakt..
Maar let wel, er zijn natuurlijk ook andere krachten aan het werk: diesel verboden in bepaalde plekken.
Stimulering van regering dmv subsidie's.
Toekomstig mogelijk verbod op verkoop ICEs..

Dat verhoogd dat percentage vermoed ik.. maar het gaat zeker wat tijd duren voordat alle auto's vervangen worden door EVs..
Let ook dat in het buitenland die percentage's al veel hoger zijn, en je mogelijk ook meer import van 2e hands EVs gaat krijgen..
Maar let wel, er zijn natuurlijk ook andere krachten aan het werk: diesel verboden in bepaalde plekken.
... hoewel dat verbod her en der ook weer wordt teruggedraaid, zoals bijv. in Rotterdam (wat toch zeker geen kleine stad is, in ieder geval voor Nederlandse begrippen): https://www.nationaletran...20-rotterdam-weer-in.html

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 19:33]

Ja, maar het zit hem hier in de kleine letters. Enkel voor personenvervoer, maar het grootste punt is parkeren. Dat is via kenteken en zal je niet kunnen doen met je vervuilende oude diesel/benzine auto. Waar je die wel mag parkeren? Aan een randparking van Rotterdam zodat je met het OV snel in de stad bent.
De maatregel in Rotterdam is teruggedraaid in het kader van harmonisatie. Elke stad had zijn eigen regels, voortaan wordt dat één landelijke norm. Dat betekent dus ook dat een diesel die buiten die norm valt meteen onverkoopbaar is. Je mag geen enkele stad meer in.
447.000 nieuwe auto's (cijfers 2019) op een Nederlands autobezit van 8,5M totaal maakt 5,2%, geen 'krap 1,3%'.
Als het aantal nieuwe auto's maar 1,3% zou zijn (zeg maar dicht bij de vervanging bij een volwassen markt), dan zou de gemiddelde levensduur van een auto bijna 77 jaar zijn...
Het gaat over het aantal EV's op de Nederlandse wegen...
Maar je kunt ook bekijken naar nieuwe auto's die verkocht zijn op een jaar en dan zien wat het verschil tussen diesel/benzine en elektrisch is.
Idem hier, rij nu nog een Mondeo BA7 Tournier, maar heb een donkerbruin vermoeden dat de volgende, mits haalbaar, gewoon een Model 3 oid gaat zijn. Hij is nu 7 jaar, dus kan nog paar jaar mee voordat de kosten op beginnen te lopen, Precies die paar jaar waarna de hele vloed Model 3's eraan komt op de gebruikte markt.
Tenzij die allemaal naar 't buitenland geëxporteerd worden omdat ze daar meer waard zijn (meer opbrengen). Kijk naar de aantallen die nu geëxporteerd worden!
Grappig, ik exporteer m dan zelf. Ik rij al met Duitse kentekens rond. En hoewel hij meer km's in NL zal maken dan daarbuiten, geldt ie toch als geëxporteerd.
Ik ga natuurlijk op een Nederlandse site uit van in Nederland wonende mensen ;)
Vaak vergeet men erbij te vertellen dat er ook veel geïmporteerd worden, dus het is maar de vraag hoe groot de netto export is. Deze grafiek laat in elk geval zien dat het wel mee lijkt te vallen (vanaf 2017 zijn er ivm bijtelling bijna geen nieuwe PHEVs meer verkocht).

Als particulier eigenaar van een tweede hands PHEV (Passat GTE) kan ik je wel vertellen dat het financieel wel degelijk best interessant is, te meer nu de halftarief wegenbelasting is verlengd tot 2025 en zowel ik als mijn vrouw op het werk gratis kunnen laden en ook in ons rijtjeshuis de auto kunnen inprikken. Net als met LPG/Diesel is het handig om soms verder te kijken dan alleen de aanschafprijs van een auto.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 19:33]

'Cost parity' wordt in 2023 verwacht. Op dat moment is de aanschafprijs van een nieuwe auto even duur elektrisch als brandstof.

Cost of ownership zal al eerder minder zijn bij een elektrische auto. Uiteraard zal de 2e hands markt wat langer op zich wachten. Maar 10 jaar gaat dat echt niet duren. Ik denk dat binnen 5 jaar bijna alle nieuw verkochte auto's elektrisch zullen zijn.
Ik weet niet hoe jij kijkt als je op de weg rijdt, maar de afgelopen 10 jaar is er veel veranderd dankzij Tesla.
Er zijn er eind vorig jaar zo'n 30.000 bijgekomen op de weg... dat betekent dat er 30.000 ICE het land hebben verlaten, one way or the other...
Ik vermoed dat ik dit jaar nog geen enkele keer een rit van minstens 5 km heb gemaakt, waarbij ik geen EV heb gezien. Helemaal die Model 3's vliegen je om de oren.
De verkopen van EV's verdubbelen tot nu toe ieder jaar ;)

Over 10 jaar is zeker 85% van de nieuw verkochte auto's elektrisch.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 23 juli 2024 19:33]

De verkopen stijgen enkel door de financiele impulsen die de overheid geeft door middel van dure subsidies. Op het moment dat die wegvallen zul je de verkopen weer zien inkakken. Precies wat er eerder al gebeurd is met de hybrides.
Niet vergeten dat zakelijk rijden interessant wordt gemaakt voor EV. Hoeveel privé personen zouden een EV kopen tov zakelijk ? Denk het "zakelijk" segment een pak groter zal zijn, denk als je privé aan een 10% van alle verkochte EV zal komen, het veel zal zijn
De bijtelling is dit jaar anders al van 4% naar 8% gegaan (voor de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde in ieder geval, voor het bedrag daarboven betaal je gewoon 22% bijtelling) en zal volgend jaar nog verder stijgen. Dus dat interessant maken van het zakelijk rijden wordt alleen maar minder.
In Belgiê hebben we die bijtelling niet, maar is het ook al een pak minder interessant geworden. En wat zal er met de electriciteitsprijs gebeuren denk je binnen X aantal jaar ... Of de bijtelling of extra taks, die zal evenveel zijn. De prijs van electriciteit zal wel omhoog gaan, met nog een extra taksje voor de overheid. Want er zijn minder inkomsten aan benzine/olie. Maar ipv electrisch te rijden. Waarom beginnen we niet eerst eens met vliegtuigen/boten van een ander alternatief te voorzien. Dan vrachtwagens en tot slot de kleinste wagens ... Lijkt me veel nuttiger voor het milieu. In NL hebben jullie een "overschot" omdat de broeksriem serieus werd aangespannen de afgelopen jaren. Hier is de broeksriem aangespannen, maar wordt het tekort alsmaar groter. Nuja het is koffiedik kijken. In Antwerpen is er een "lage emissie" zone ... Hier gaan we ze invoeren, jullie stoppen er al mee. Laat nu net in Antwerpen een haven zijn en een vliegveld ... Tsja dan is de logica ver zoek. Maar owee als jij als chauffeur met een wat oudere wagen komt aanrijden ... dan krijg je een boete ... of je kan ook een jaartje "vervuilen" voor 350 euro ongeveer ... Of de boete steek zal houden als je het aanvecht voor een rechter is nog af te vragen. Maar kom.
Een EV is gewoon momenteel te duur om de kost te rechtvaardigen. Neem nu de wagen van mijn vriendin ... toyota yaris 5 deurs ... om 10-12km per dag mee te rijden. Laat ons zeggen 4500km max per jaar ... deze auto zal gewoon beginnen roesten voor deze vervangen wordt. Zelfs moesten we hem nu vervangen naar een EV, ik haal er nooit hetzelfde voordeel uit. In tegendeel ik zou een pak duurder uitvallen met een EV. Dit ook door allerhande belastingen op electriciteit en pesttaksen voor zonnepaneel eigenaars. Maar zelfs als zij gewoon gaat tanken aan de huidige prijzen en de huidige prijzen van electriciteit, tsja dat haal je er echt nooit uit. Moest het verschil nu minimaal zijn, dan misschien. Nochthans zo weinig kilometers per maand zou ideaal zijn voor een EV.

Dan is er nog het feit .. laden ... Zij gaat dikwijls nogal eens tanken op het laatste moment ... met een EV mag je tanken omdat het moet vergeten, want dan kan je wel even wachten. En ja we hebben een 3fase aansluiting thuis, maar dan nog. Te laat zal ze zowieso zijn. Ok dit is een mentaliteitswijziging, en kan op termijn wel verholpen worden.
Zo te lezen zijn ze in België net zo goed in het verzinnen van tegendraadse maatregelen als hier in Nederland.

Dat de prijs van elektriciteit omhoog zal gaan is overigens wel zeker. Al is het maar vanwege de kosten die gepaard gaan met het geschikt maken van de huidige infrastuctuur voor de steeds maar groeiende vraag naar stroom. Ze hebben het nu al over miljarden. Links- of rechtsom, die rekening gaat echt wel bij de burger terecht komen.

Voor wat betreft de auto van je vriendin die ooit vervangen gaat worden, ik zou haar aanraden om een elektrische fiets te nemen in plaats van een EV. Voor die 10-12km per dag lijkt mij dat ideaal (op het moeten fietsen met slecht weer na, maar daar bestaat een regenpak voor).
Had daar ook al aan gedacht, maar dat wil ze niet eigenlijk.
Met de 2 kindjes (2 en bijna 5) is dat onbegonnen om op te halen/af te zetten. Dan is er nog de slechte staat van fietspaden etc. Altijd in de ochtend om 6u30 vertrekken. En soms echt moeten spurten om van werk op tijd aan school te geraken als ze wat langer moet werken. Dus geen optie. Ik ga soms zelf wel met de fiets, met een echte "harley trappeson" met 2 lpk (luie benen paardekracht). Maar dat is ook alleen als de weercondities optimaal zijn.

In België is 75% van de factuur voor electriciteit, taksen/transport/btw/bijdrages ... 25% is de prijs van de electriciteit :) Toch blij dat er nog mensen zien die de bui ook al zien hangen dat de huidige structuur dit niet kan oplossen.

En dan zijn er nog het aantal mensen die over geen oprit en/of garage beschikken. De overheid hier wil ook dat we allemaal kleiner gaan wonen. Tsja leuk, maar als je aan een "graaipaal" 0,75 euro moet betalen per KW, dan stopt het vlug. Op een minuutje of 5 rijden is een Lidl met 2 laadpalen ... Deze zijn altijd in gebruik als ik er voorbijkom. Nog nooit geweten dat er plaats was. Deze mag nog iets duurder zijn, maar +-6000 euro, hoe haal je dat eruit op een paar jaar.
Klopt, ter faveure van EV's. De bijtelling en andere voordelen zullen minder worden komende jaren, maar ik zie het wel gebeuren dat brandstof auto's duurder gemaakt worden zodat het voordeel van EV's blijft.
In de komende 10 jaar zullen we ook wel wat meer competitive pricing zien. Die elektrische autos worden een stuk goedkoper, zeker als China op stoom komt.
En hoe gaan al die wagens opgeladen geraken. Hier in Belziek is er al een afschakelplan in de winter. Moest er een stroomtekort zijn dan kan je gewoonweg afgesloten worden gedurende een piekmoment. Dit gaat in fases, Van 1 tot 8 ofzo dacht ik, eerst is 1 aan de beurt, nog niet genoeg dan 2. Bij een volgende afsluiting gaan we dan over naar 3 enzoverder. Als iedereen dan nog eens moet beginnen laden en ook koken op inductie uiteraard ... Leuk om aan je baas uit te leggen, sorry ik had geen stroom ... Kan niet komen. Ok dit is misschien een extreme situatie. Maar bekijk nu eens de netspanning als er veel mensen zijn met zonnepanelen ... Ik zat bijna constant aan 250v, tot ze wat in de kast in de straat gaan aanpassen hebben. Hier hebben de netbeheerdes hun handen vol met kasten aanpassen voor zonnepanelen. Welke ook uiteraard alleen maar werken als er zon is ... En je kan je wagen niet opladen als je niet thuis bent met die panelen. Met een batterij kom je ook niet ver om je wagen op te laden. Ok je moet niet elke dag je wagen opladen. Dus structureel zit er iets fout. Het concept/idee is allemaal leuk, de realiteit is wat anders. Alles vraagt een aanpassing en inspanning uiteraard. Alles staat in zijn kinderschoenen om het zo zeggen. Maar de aanvoer van electriciteit is nog te beperkt. EN meer kerncentrales bouwen ? Daarn zijn veel mensen tegen. Thorium centrales ? Geen idee hoe het daar mee staat, of het zelfs mogelijk zou zijn. Maar er is meer energie nodig om over te gaan op full electric

Nog een voorbeeldje ... een bedrijf wou in Brussel 5 snellaad palen laten zetten. Kon niet, het net kon het niet aan, maximaal 4 ... De investeringen waren veel te groot om dit mogelijk te maken. Tsja dan stop het ook zeer vlug uiteraard
Omdat de voertuigen stroom gaan leveren aan gebouwen bij piekmomenten.
https://www.theverge.com/...ectric-car-plug-in-hybrid

Wanneer er minder vraag is worden de auto's dan weer opgeladen. Je stroomnet zal minder piekvermogens moeten leveren wat de infrstructuur goedkoper maakt.
Het idee is goed, maar wat met de degradatie van de batterij ? Want je gaat veel meer laad en ontlaadbeurten krijgen, dus de degradatie van de batterij zal een pak sneller zijn. Wat uiteraard spijtig is
Klopt, vandaar ook dat iedereen bezig is met batterijen tegenwoordig.
https://www.designnews.co...ycle-life/100396449459972

Tesla wil in China zonder cobalt gaan.
https://www.scmp.com/tech...batteries-china-made-cars

Ze hebben ook Maxwell gekocht: Er is nog wat werk aan de winkel om batterij problemen op te lossen.
Het zou me ook niets verbazen als laadpalen zelf ook standaard een accu krijgen om energie mee te bufferen. Gewicht is dan ook een minder grote issue dan in een auto, dus is het ook mogelijk om goedkopere en veligere accus die meer laadcycli aankunnen in te zetten die als nadeel hebben dat ze iets zwaarder zijn (LiFePO4 bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 19:33]

En hoe vaak is dat al gebeurt in Belgie? Niet. Dat is vooral een spel tussen de mensen van de kerncentrales en de rest om prijzen te kunnen drijven en subsidies te ontfutselen.
Normaal gezien kan het prima bij bedrijven omdat die al veel stroom nemen. Echter is de wetgeving zo dat het ene jaartje of drie kan duren voordat er goedkeuring komt. Dat er hier in Belgie veel moet veranderen? Zeker! Maar kijk naar dat Noorse land dat veel gelijkenissen heeft kwa stroomnet met Brussel. Daar gaat het prima me al die ev's. Waarom zou dat toch komen?
Elektrisch rijden is meer een soort van hype. Binnenkort mijn Elektrische ruilen voor benzine. Het klinkt allemaal leuk dat elektrisch rijden, maar er is 1 nadeel, het opladen. Het infrastructuur is hier het probleem van. Te weinig laadpalen om aan de behoefte te voldoen. Bij mij het geval dat er geen mogelijkheid was om een eigen laadpaal te krijgen in de straat/oprit. Wel een gedeelde paal met nog 10 bewoners. elke dag knokken voor dat ene plekje. De infrastructuur was hier niet op voorbereid. En vorig jaar met de auto naar Zuid-Frankrijk. waar je met een benzine auto ongeveer 13 uur zou over doen, met de elektrische auto 21 uur. Want ja, ik ben niet de enige met een elektrische auto die wil laden op de route soleil. gemiddeld 4 wachtende voor je.......

Edit: Waterstof, dat gaat het worden.

[Reactie gewijzigd door densoft op 23 juli 2024 19:33]

Waterstof gaat het helemaal niet worden. Het is veel te duur om te maken. Zodra consumenten daar massaal achterkomen kan je het wel vergeten. De stroom die nodig is om waterstof te maken kan je echt veel beter in een EV gebruiken, ik dacht dat het bijna een factor 3 scheelde.
Waarom niet allebei? Batterijen voor auto's, waterstof voor zware vrachtwagens en schepen? We hebben nu toch ook én benzine én diesel én LPG?

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.
Ja, daar ben ik het mee eens, ik heb het voornamelijk over personenauto's ;)
Kans is groot dat schepen ofwel EV worden (ferry) of ammoniak voor de grotere afstanden.
Dit filmpje maakt de vergelijking inzichtelijk. Het is inderdaad ongeveer een factor 3 hierop afgaande.
Duidelijk filmpje inderdaad 👍🏻
VAG (VW, Audi etc) stoppen de ontwikkeling van waterstof. En terecht. Die zien er ook geen heil in en gaan inzetten op ‘gewoon’ elektrisch.
VAG (VW, Audi etc) stoppen de ontwikkeling van waterstof. En terecht. Die zien er ook geen heil in en gaan inzetten op ‘gewoon’ elektrisch.
Heb je hier een bron van? Ik lees namelijk het volgende :
Audi intensiveert de ontwikkeling van waterstof auto's . Meer nog, de Audi H-tron zou volgend jaar als productieversie beschikbaar zijn.
https://www.egear.be/rijden-op-waterstof/

Het is een speech van hun CEO op de autosalon Frankfurt begin dit jaar geweest. Ik heb een printje van die speech in JPG maar die krijg ik niet geplakt hier.
We are bringing fuel cells and liquid fuel cells to basic levels (...) For a foreseeable time horizon of at least a decade, they are not an alternative to car engines. We need to concentrate fully on the breakthrough of electric mobility”.
EDIT: https://thelastdriverlice...managers-full-transcript/

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 19:33]

Bart ® Moderator Spielerij @densoft20 februari 2020 12:12
Waterstof, waar je 20 minuten staat te wachten tot het pompstation weer genoeg druk heeft opgebouwd nadat er twee man voor je getankt hebben? Ja, dat klinkt echt veel sneller.
Dat is een pomp-probleem en kan eenvoudig opgelost worden door de infrastructuur wat te upgraden... Dat gaan ze ook alleen maar doen als er meer mensen het effectief gebruiken, want als je nu 3 personen per dag hebt en die toevallig vlak na elkaar, dat de derde dan even moet wachten is geen nieuwe installatie waard.
Dit argument kan je ook opgeven voor elektrisch rijden. Opschalen van stations is altijd een oplossing.
Verschil zit hem echter in de kosten. Een snellaadpaal kost tussen de 50k en 100k om te bouwen, een waterstof pomp rond de 1-3M (afhankelijk van hoe groen hij moet zijn).

Opschalen van snellaadpalen is dus veel goedkoper dan opschalen van waterstof pompstations. Wellicht dat waterstof nog wat goedkoper kan in de toekomst, maar gelijk aan een snellaadpaal zal het niet worden.
Als ik zo even een sommetje maak:
Waterstofpomp = 2 autos/20min (5min/auto + opladen) = 6/uur
482 km/auto (toyota Mirai) = 2892 km/uur per 2.8M (prijs volgens onderzoek)

Laadpaal = 1 auto/45min (VW e-Golf 80%) = 1.33/uur
185 km/auto (VW e-golf 80%) = 246 km/uur
=6888 km per 2.8M

(Enige reden dat VW Golf gekozen is, is omdat ik deze zelf wel zie zitten :p)

Inderdaad die is de helft goedkoper. (Dat valt eigenlijk nog goed mee IMO.) Daarmee dus dat dat even wachten niet zo erg is, je zal toch nog eerder weg zijn dan de BEV.
Zie je de Mirai ook zelf zitten :P ?

Overigens is het maar de vraag in hoeverre 5 minuten snelladen onmogelijk is: https://www.electrive.com/2020/01/15/enevate-announces-next-generation-of-their-batteries/
Dat kun je zo niet zeggen

Ze gebruiken nu kleine prutscompressortjes. Tuurlijk zijn die ook duur (blijkbaar) maar dat is meer een soort pilot dan dat het echt voor een grote groep is.

Een beetje compressor doet zo maar 20.000Normaal kuub per uur en kost misschien 20M. Nu heb je dat niet nodig lokaal maar daarmee kun je 336 Toyot's mirai vullen per uur en dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 360 dagen per jaar (5 dagen onderhoud per jaar)

Ik zeg niet dat het zinvol is maar je moet de huidige pilot installaties niet vergelijken met wat er kan en wat er in de industrie al vele decennia gebeurt.(20000 Normaal kuub is niet erg groot zelfs)
Dat is een pomp-probleem en kan eenvoudig opgelost worden door de infrastructuur wat te upgraden...
Wat natuurlijk ook geldt voor EV opladen...
want als je nu 3 personen per dag hebt en die toevallig vlak na elkaar, dat de derde dan even moet wachten is geen nieuwe installatie waard.
Wat natuurlijk ook geldt voor EV oplaad plaatsen...
Dat is een pomp-probleem en kan eenvoudig opgelost worden door de infrastructuur wat te upgraden...

Wat natuurlijk ook geldt voor EV opladen...
De kabels in de straten vervangen lijkt me toch een pak duurder en moeilijker dan een extra compressor zetten... Maar goed bij genoeg vraag gaan ze dat ook wel doen.
want als je nu 3 personen per dag hebt en die toevallig vlak na elkaar, dat de derde dan even moet wachten is geen nieuwe installatie waard.

Wat natuurlijk ook geldt voor EV oplaad plaatsen...
Bij EV opladen is dat wel makkelijk een paar uur als je iemand met een trage batterij voor je hebt... Tegenover 10min is dat een wereld van verschil.

Maar inderdaad, alleen bij genoeg vraag gaat het erop vooruitgaan bij beide technologieën. Hoewel het altijd zal blijven dat een batterij trager zal zijn wegens de chemische reacties.
De kabels in de straten vervangen lijkt me toch een pak duurder en moeilijker dan een extra compressor zetten...
Die compressor verbruikt ook erg veel energie, dus dikke kabels zijn dan sowieso noodzakelijk.

[q]Bij EV opladen is dat wel makkelijk een paar uur als je iemand met een trage batterij voor je hebt... Tegenover 10min is dat een wereld van verschil.[q/]
Dan zul je dat terug gaan zien in de prijs bij de oplader. Traag laden zal dan duurder worden, zoals ze nu ook al 'parkeergeld' heffen: 40 cent per minuut als de helft van de plaatsen vrij is, 80 cent per minuut als er geen plaatsen vrij zijn.

Vraag is natuurlijk wel of die '10 minuten' ook 10 minuten blijft als er daadwerkelijk veel vraag is en de compressor moet lopen. Dat schijnt nu 30 minuten te kosten voor 1 tankvulling. Dit kun je paralelliseren, maar echt veel sneller zal het niet worden, anders is het vermogen wat je nodig hebt zo hoog dat je er beter een EV mee kunt laden.

Daarnaast blijft natuurlijk het punt dat vanwege het beroerde rendement van het maken van waterstof je alsnog een enorm vermogen nodig hebt bij de waterstof generator.
Hoewel het altijd zal blijven dat een batterij trager zal zijn wegens de chemische reacties.
Ik vraag me af of generatie en compressie van de waterstof uiteindelijk veel sneller is...
Ik had het dan ook niet over generatie die sneller zou zijn, aangezien je waterstof kan opslaan, maar ik zie je niet direct je batterij in 1x wisselen :D
Tuurlijk, dat bedoel ik. Nu, de meeste gaan maar 1x of 2x op vakantie. Dus dat is niet het grote probleem toch wil je niet 5u langer onderweg zijn :)
Tenzij je een snellader thuis hebt ga je deze 109kw nooit op een nacht volkrijgen.
Hoe vaak rijd jij meer dan 640km op één dag?
True maar er zijn genoeg mensen die 250km per dag doen met files.
Dan doe je maar 2 dagen met je auto. Dus de frequentie van laden vs tanken is een heel stuk hoger.
Ik heb zelf een Model 3 die dagelijks rond 19u aan de stekker wordt gehangen (230V/16A) en 's morgens rond 8 uur weer eruit gaat. Geen snellader dus (die zijn vaak 3x16A), maar alsnog kan die zonder moeite 250km opladen in de nacht.

Ja, de frequentie van opladen is hoger, maar het kost misschien 10 seconden om een stekker erin te stoppen als je thuis komt. Ik zie het probleem niet zo?
Mits je een oprit hebt.

Voor een overgroot deel van het land gaat dat echter niet op.
Veel mensen parkeren gewoon op straat of in (semi-) publieke garages waar je die oplaadplekken niet hebt.

En ik ben nog steeds heel sceptisch of dat gaat veranderen. ELKE parkeerplek elektrificeren is gewoon een belachelijk dure onderneming. En een paar per straat heb je niks aan, dan moet je maar hopen dat je op tijd thuis bent. Of dat de buurman nog halverwege de nacht zijn nest uit komt om de auto te verplaatsen.

VVE's met eigen parkeergarages worden er ook al huiveriger voor. Een enkele laadpaal is wel een keer te doen, maar een stapel van die dingen en je praat over serieuze verbouwingen aan de elektrische voorziening plus een flinke verzwaring van de aansluiting met alle bijbehorende kosten.
In België dan weer wel. Daar hebben veel meer mensen een eigen oprit of een eigen garage. En elke parkeerplek hoeft ook niet noodzakelijk.

Maar zijn er nog uitdagingen? Zeker en vast. Hebben we alle antwoorden en oplossingen al? Absoluut niet.
In België dan weer wel. Daar hebben veel meer mensen een eigen oprit of een eigen garage. En elke parkeerplek hoeft ook niet noodzakelijk.
Dat kan wel zo zijn, maar ook in België wonen er veel mensen is binnensteden, dus er blijft dan toch weer een grote groep over waarvoor dit wél een probleem is.
En ik ben nog steeds heel sceptisch of dat gaat veranderen.
Simpel principe van vraag en aanbod. Naarmate de vraag toeneemt, is het economisch interessanter om er bij te bouwen en zullen die er vanzelf wel komen.
Het zal zeker vraag en aanbod zijn. Maar elke parkeerplek elektrificeren is echt achterlijk veel. (en dan hebben we het nog niet over de wijken waar overal en nergens geparkeerd wordt wegens chronisch gebrek aan vakken.

Of wordt rijdende rechter 2.0 een opsomming van burenruzies omdat die klootzak van een buurman zijn auto weer niet wou verplaatsen en ik dus mijn auto niet kon opladen, niet naar werk kon, nu ontslagen ben?


Ben oprecht benieuwd naar de toekomst, er zijn nog een hele hoop vraagtekens om te beantwoorden.
Klopt. Ik verwacht echter dat zodra elektrische auto's voorbij de early-adopters curve zijn (5+ jaar), we volledig autonome voertuigen hebben die zichzelf 's nachts naar een massale oplaad garage (buiten de stad) kunnen rijden.
Daar zie ik ook wel toekomst in.

Maar dan zie ik het nog een stap verder.
Waarom zou je dan nog een eigen voertuig kopen? Kost alleen maar een bult geld elke maand terwijl hij voor de deur staat weg te rotten. In het licht van hoe populair lease en as-a-service is tegenwoordig. waarom geen mobiliteit-as-a-service?

Je wilt morgen van deze locatie naar werk, met aankomsttijd 8:30? Dat kan voor €x.
Kan een half uur later ook? Dan bespaart u y%.
Er zijn 2 anderen in uw omgeving die op dezelfde tijd reizen. Accepteert u 10 minuten extra reistijd? Overweeg dan onze carpool optie voor z% extra korting.
Wilt u een dure hippe bak met reistijdgarantie, kies dan ons premiumpakket

Volledig vraag en aanbod gestuurd. Auto's rijden van rit naar rit, en gaan terug naar het depot als er geen vraag is, of de accu leeg gaat.

Steden en woonwijken kunnen autoluw worden ipv al die afzichtelijke parkeerplaatsen.


Maar ja, dat is nog wel een relatief verre toekomst. En volledig afhankelijk van de vraag of we van autobezit af kunnen stappen. (al zullen de financiën daar vooral leidend in zijn).

[Reactie gewijzigd door timberleek op 23 juli 2024 19:33]

Waarom zou je dan nog een eigen voertuig kopen? Kost alleen maar een bult geld elke maand terwijl hij voor de deur staat weg te rotten. In het licht van hoe populair lease en as-a-service is tegenwoordig. waarom geen mobiliteit-as-a-service?
[......]
Maar ja, dat is nog wel een relatief verre toekomst. En volledig afhankelijk van de vraag of we van autobezit af kunnen stappen. (al zullen de financiën daar vooral leidend in zijn).
Nou ja, je geeft zelf het antwoord al. Ik denk inderdaad dat een deel van de bevolking wel af zou willen/kunnen/moeten stappen van autobezit. Ik kan niet inschatten hoe groot dat deel zal zijn, maar ik weet zeker dat een groter deel van de bevolking vasthoudt aan autobezit. Er zullen straks premium hoge segment EV's komen voor degenen die daaraan status ontlenen, evenals de oprit van de villa waarop deze auto zal staan te glanzen. Er zullen 'fun' EV's komen voor mensen die plezier ontlenen aan het rijden in een auto. Er zullen 'life style' EV's komen voor mensen die in het weekend de paardetrailer, speedboot, caravan, of kart achter de auto hangen om zich te gaan vermaken, of die hun surfboard erin steken om naar de zee te gaan. En dan de mensen die hun voertuig graag personaliseren (zoals je jezelf ook personaliseert middels kleding, accessoires, make-up, tattoos en dergelijke), Etc...etc...etc...

Eigenlijk zal er niet zo heel veel veranderen. De mensen in de stad die 'Mobility-as-a-service' wensen, reizen nu al per openbaar vervoer. En er zullen geleidelijk aan steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, en die overgang gaat vele, vele jaren duren. Er gaat geen revolutie plaatsvinden. Dat kunnen we namelijk als land niet betalen noch praktisch/fysiek uitvoeren.

Elektrisch rijden is geen voorwaarde om volledig autonome voertuigen te hebben. Dat zou nu ook al kunnen met een dieseltje (maar economisch niet rendabel om daarin te investeren). Bewaar deze thread maar...binnen 5 jaar geen full autonomous voertuigen. Ook daar geen revolutie, maar stap voor stap een evolutie tot je er eindelijk zult zijn (als het er ooit komt voor straatverkeer).
De wens voor een eigen auto zal zeker heel belangrijk zijn hierin.

Maar ik denk dat je overschat hoeveel mensen nog perse een auto willen hebben als ze voor een goede prijs gewoon altijd deur-deur verkeer kunnen "huren". Scheelt een berg vaste maandlasten. Met name onder de nieuwere generaties zie je nu al dat autobezit terugloopt.

Maar dit valt en staat wel met full-auto driving. Dat is inderdaad niet voorbehouden aan EV's, maar verwacht wel dat ze hand in hand zullen gaan. Voor plezier ritjes is het natuurlijk anders, maar daarvoor zou je dan eerder iets leuks voor erbij hebben dan als "normale auto". En stel dat full-auto een ding wordt, mag je dan straks nog wel zelf rijden? Of tegen welke extra (verzekerings-) kosten?

Mobility-as-a-service en OV zijn imo totaal niet met elkaar te vergelijken.
Ik zie het wel gebeuren,
De infra ligt eral ookal noemen we het nu straat lantarens.
Straatlantaarns zijn niet zo wijdverspreid als parkeerplaatsen, maar ok. Alleen dan praten we over? Een paar honderd watt per paal?

Itt 16A per parkeerplaats (anders heeft het ook geen zin)?
Gewoon, lantaarnpalen uitrusten met laders. Dan kun je ook langs de weg opladen. https://electrek.co/2019/...nters-a-place-to-plug-in/
Er is een verschil tussen iedereen op EV zetten en pakweg 95% op EV te zetten.

Gemiddeld genomen rijd een wagen amper 15 000 km per jaar, dat is gemiddeld genomen amper 41 km per dag.

250 km per dag is zéér uitzonderlijk, dat zijn getallen die je bij een taxi verwacht. Dat is zuiver aan werkverkeer 50 000 km per jaar zonder privé te rijden. Ja er zijn vast wel vertegenwoordigers of techniekers die dit halen en die iedere dag 4-5 uur in de wagen zitten maar dat is een minderheid. Een minderheid die dan nog altijd geen probleem heeft met een range van 600.

In het klassieke denkpatroon rijd je met een wagen tot hij leeg is om hem dan terug vol te tanken. Dat doe je niet met een EV, die steek je thuis gewoon continu in ook al heb je nog 80% bereik. De stekker insteken is slechts enkele seconden werk en praktischer/minder tijdsverlies dan iedere week naar een tankstation te lopen. Een publieke laadpaal heb je in dit geval nooit nodig.
Indien men privé thuis niet kan laden, de parking van de werkgever is ook een optie. Als men op beide plaatsen niet kan laden, dan heb je een probleem en zou ik richting hybride gaan.

Wat betreft de horror verhalen van EV op reis, dat is kuddegedrag, allemaal hetzelfde weekend naar dezelfde locatie rijden om dan te klagen dat het een half uur aanschuiven was bij het klassiek tankstation & 5-8 uur aanschuiven bij de snellaadpaal ernaast waar auto's staan die niets nauwelijks iets kunnen aanvangen met met die paal (en dus heel lang staan op te laden) en waar iedereen blijft staan tot hun batterij op 100 staat. En uiteraard gaat die paal dan ook nog is defect door mishandeling. Neem je de volgende afslag en dan staat daar vaak een leeg tankstation te blinken. Maar dat gaat niet want ze waren zo slim uit te rekenen om zo ver mogelijk te rijden om dan de snelste laadpaal op de autostrade te nemen waar ze dan uiteraard allemaal samen staan te wachten met een batterij die hun niet toelaat om nog naar een andere paal te gaan, daarom dat ze ook 8 uur staan te wachten, na een uur hebben ze doorgaans wel door dat ze niet al te slim waren geweest. En laadpalen hangen allemaal aan het internet, als het goed is kan je via de spraakbediening gewoon vragen, auto, waar is een laadpaal vrij op mijn route.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 19:33]

25% van belgië die in Brussel of Antwerpen werken rijden 200km+ per dag.
Dat is best normaal hoor! Ik neem aan dat er in Nederland ook genoeg naar Adam of Rotterdam rijden met die afstanden.
Waar haal jij je cijfers? Ze zijn namelijk totaal ongeloofwaardig omdat als je een cirkel rond Brussel trekt met een straal van 100 km je bijna heel het land mee hebt, Oostende - Brussel is 110 km, Brussel - Luik is 98 km. Als je nog verder gaat moet je in de uithoek van West-Vlaanderen zitten of diep in de ardennen tegen Luxemburg aan.

En dan zou 25%, 1 op 4 dat elke dag doen? Als ik dat in tijd nareken dan ben je dagdagelijks 2 uur aan het rijden, de standaard files leveren je nog eens 2 uur op, dan heb je nog 8 uur dat je moet werken en nog is 8 om te slapen. Dat geeft je nog 4 uur tijd per dag, zonder overuren te doen en zonder een groot ongeluk wat met die afstand in de spits regelmatig zal voorkomen. Dat kost je tevens ergens aan 5000 euro per jaar juist aan brandstof om nog maar te zwijgen over de nog duurdere afschrijving, dat allemaal enkel en alleen om naar je werk te gaan?

Ik geloof meteen dat er mensen zijn die om redenen die ik niet begrijp dat dagdagelijks doen maar dat zijn een paar uitzonderingen. Als we naar concrete cijfers gaan kijken, een snelle google search verteld mij dat het gemiddelde rond de 40 km ligt, heen en terug.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 19:33]

Je vergeet limburg? Van centraal Limburg is het ook 100km. En mensen werken niet alleen centraal brussel maar ook in Vilvoorde en randsteden. Die zijn nog iets verder. Er zijn genoeg mensen die 100km moeten rijden per dag.
Ik vergeet niemand, uiteraard is het mogelijk om 200 km woonwerk verkeer te doen, je kan zelfs 400 km woonwerk verkeer doen, gewoon van Hasselt naar de kust heen & terug. Je zal wel iemand vinden die dat doet.

Maar het gaat er niet om dat het gebeurd, het discussie punt is of dit uitzonderingen zijn of een grote groep. Ik zeg uitzondering, jij zegt 1 op 4 doet meer dan 200. Ik leg uit waarom 1 op 4 totaal ongeloofwaardig is en dat als ik cijfers opvraag ze wel heel ver liggen van wat jij zegt.

En een claim als er zijn "genoeg mensen die 100 km moeten rijden per dag", we zijn al gezakt van 200 km naar 100 maar nogmaals, hoeveel % zijn dat er dan?

Ik zit overigens zelf tegen de 100 maar ik weet dat ik een uitzondering ben op dat vlak en continu mensen mij vragen of dat wel te doen is. Gezien ik zelf mijn uren kan kiezen, geen kinderen heb en totaal geen ochtendmens ben kan ik perfect uit de spits blijven waardoor ik daar maar een uur tot 1.5 uur over doe.

Ik heb er ooit ook 200-300 per dag gedaan maar dan was ik voor een klant technische interventies aan het doen, waarbij ik ergens 3 uur aan het werken was en 5 uur aan het rijden.

En wat is dan de terugkoppeling naar een EV? Waarom is 640 km range niet genoeg voor 100 per dag?

Gezien zelfs met een oude wagen op LPG 100 km per dag rijden een klein fortuin kost, ding is over de 400 000km gegaan want dat krijg je als je alle dagen al tegen de 100 km rijd alleen al aan woon-werk heb ik mij een hybride gekocht. Geen EV omdat ik thuis niet kan laden maar er is een publieke laadpaal om de hoek, maar dat geeft mij geen zekerheid; vandaar dus hybride. Op het werk kan hij ook laden en gezien de laadpaal om de hoek een trage paal is komt niemand daar laden, de andere buurtbewoners laden thuis op, is goedkoper en gemakkelijker voor hun.

Dat wilt zeggen dat ik met een bereik van ocharme 56 km rond de 22 000 km woonwerk verkeer elektrisch doe. Heel die discussie dat 600 km range niet genoeg is slaagt nergens op, de meeste hebben zelfs genoeg aan 100km range.

Maar met name in België waar ze gewoon zijn van 1000 km bereik op een tank te hebben (Diesel) is dat een groot probeem als er slechts 400-650km range zou zijn. En dan komen de argumenten die werkelijk nergens op slaan.

Ja maar, er zijn weinig publieke laadpalen => tenzij je met een hybride zit heb je die niet nodig

Ja maar, als de batterij plat is dan duurt het lang om te tanken => je gaat niet gaan tanken, je steekt gewoon thuis/werk de stekker in.

Ja maar, die snelladers zijn duur om te tanken => die gebruik je enkel en alleen als je door meerdere landen aan het rijden bent.

Ja maar, als ik dan toch een platte batterij heb dan sta ik daar zeker zoveel uur te wachten => heel simpel, niet leeg rijden. En stop met dat te doen met u Diesel want je trekt lucht door je common rail injectie systeem waardoor je hoge druk diesel pomp metaal op metaal loopt en u veel te fijne injectors vervuild geraken met bezinksel uit je veel te lege diesel tank waardoor je op termijn nog veel zwaardere problemen krijgt.

Ja maar, wat als ik op reis ga? => De typische valkuil als mensen een auto kopen, hij moet genoeg bereik hebben om in Spanje te geraken en de koffer moet gigantisch zijn. Oja en ook een trekhaak van 1000 euro om met de aanhangwagen die we lenen van opa naar het containerpark te rijden.
Als ze hem dan verkopen moet je is vragen hoeveel keer ze naar het containerpark zijn geweest met een aanhangwagen, krijg je een antwoord van 3 keer, 1000 euro betaald om 3 keer naar het containterpark te gaan.

Snelladers (maar pas op met kuddegedrag van toeristen), wissel met de auto van opa of huur een auto al dan niet uit een deel platform. Zelfs voor je klassieke benzine/diesel, reken uit wat je aan het betalen bent voor de eis ik moet ermee op vakantie gaan en hoeveel keer je effectief ermee op vakantie zal gaan. Niet enkel de ritjes naar het containerpark waar men grof geld voor betaald.

Maar de beste vind ik nog altijd, wij gaan altijd met het vliegtuig op reis maar ja, wat als we ons in de toekomst bedenken en met de auto willen gaan?

Er zijn huidig maar 3 argumenten dat je nog kan geven:

-ik kan thuis niet laden
-het ligt niet in mijn budget of het is te duur (serieus probleem voor de lage inkomens)
-ik ben te tam om iedere avond die stekker in te steken (5 seconden werk) of een geweldige variant daarop van een collega die met moeite 10 000km per jaar haalt, mijn garage staat nog vol met verhuisdozen dus ik kan thuis niet laden. En ja die heeft dan ook nog een diesel genomen in plaats van een benzine, staat na 3 maand te blinken met een kmstand van 2000. Diesel verbruikt minder, weet u wel.
Uit jezelfde artikel:
"Wie handig plant en op gunstige tijden rijdt, ontloopt de andere elektrische rijders met een lege accu."

“De laadpassen bijvoorbeeld zijn overal anders. Het is of je terug in de geschiedenis gaat met in ieder land andere valuta. Die passen moet je tijdig aanvragen.”

Er zijn momenteel 144! verschillende laadpassen in omloop voor de EU maar het is niet zo (gelukkig) dat ze je allemaal nodig hebt. Met een breed ondersteunde laadpas zal het maar zelden voorkomen dat je niet kan laden, het is vooral de prijs die nogal ongunstig kan uitvallen. Maar laadpalen zijn via de apps te activeren, je hebt helemaal geen laadpas nodig en die zijn instant te activeren, helemaal geen ramp dus als je laadpas niet ondersteund of te duur uitvalt.

Dan kom je aan de essentie van wat je hier ziet, Tesla rijders die allemaal naar hetzelfde supercharger punt rijden tijdens een grote vakantietocht als een bende kudde dieren. Zij konden perfect zien in hun auto dat al die superchargers bezet waren, zij konden perfect vragen aan hun Tesla om een ander punt te nemen en als ze slim waren deden ze die oefening toen de batterij 50% was zodat ze niet op hotspots terecht kwamen samen met heel de andere bende.

Maar nee, ze rijden tot hun batterij op 10% staat, komen toe aan hun supercharger en vallen vervolgens uit de lucht. Of ze hadden wel gezien dat ze bezet waren maar dachten dat het wel mee ging vallen. En dan sta je daar natuurlijk met je 10% uren te wachten omdat je niet weg kan naar een ander laadpunt, nog zien dat je niet teveel verwarming aanzet of je kan nog duwen ook. Bijkomstig willen die mensen niet naar een ander snellader, immers die superchargers zijn spotgoedkoop terwijl een 50kW lader hun gemakkelijk het dubbele kost maar die superchargers zijn Tesla only. Daarnaast is een supercharger 150kW piek maar de mensen snappen niet dat een model 3 max 120 kan trekken tenzij je de long range hebt en dit enkel als de supercharger niet vol staat met opladende wagens want ze kunnen geen 150 piek geven op 12 auto's tegelijk, mooi cijfer die 150 maar zoveel verschil zit er niet met een 50kW lader dat je aan de lokale Lidl kan vinden. Bijkomstig zelfs als de lader 150 kan geven en je een long range hebt, aan dat vermogen duurt het niet lang of het vermogen zakt alsnog in elkaar omdat de batterij warm begint te worden. Zeker als je de batterij van leeg naar vol wilt trekken in 1 beurt, wat die toeristen van plan zijn om te doen, zijn die superchargers niet zo intressant als dat die mensen denken. Maar die gaan ervan uit dat een 150kW 3 keer sneller laad dan 50, niet dus.

Overigens juist hetzelfde issue met tankstations, zeker als je een grens oversteekt waar de brandstof duurder is, kan ook een uur duren om te tanken. Vraag gewoon je GPS om een tankstation langs de route maar niet op de autostrade zelf, dan neem je de afrit, 200 meter verder tank je zonder naast de kudde toeristen te staan aan een goedkoper tarief en rij je gewoon terug op.

Zowel die Tesla rijders hier als die toeristen die een uur bezig zijn om brandstof te tanken, het gaat er bij mij niet in en ik heb er 0.0 compassie mee, we leven in een digitale wereld, je rijd met een elektrisch voertuig, leer de 2 combineren. Er zijn ook reacties te vinden van Tesla rijders die op die route zaten op hetzelfde tijdstip die beamen dat zij nergens geen last van hebben gehad en aan superchargers hebben gestaan met een foto erbij waar welgeteld 3 van de 12 plaatsen in gebruik waren. Als je een supercharger passeert en ook al heb je nog 50% batterij, als hij vrij is, je weet dat het druk gaat zijn, steek hem effe 15 minuten in met een plas pause. Dan gebruik je die supercharger ook daadwerkelijk waar hij voor gebouwd is want na 15 minuten staat je batterij warm en zakt de laadsnelheid toch.

Als de kritiek zou zijn dat laadpalen discrimineren en je het bos niet door de bomen ziet met de prijzen en de laadpassen, dat klopt maar dat heeft te maken met een gebrek aan regulatie en allerhande partijen die hun eigen belangen verdedigen. Je kan het Tesla verwijten maar Ionity is in werklijkheid Mercedes, Audi en BMW, je betaald je blauw als je daar met je Tesla staat. Dan heb je nog laadpassen die zich op de fleet markt richten, laadpassen van energieleveranciers die willen dat je bij hun komt en de navigatie in de wagens tonen niet alle laadpalen, met name de gratis varianten zijn opvallend vaak ontbrekend. Gratis bestaat uiteraard niet, vaak heel trage laadpunten aan een groot winkelcentrum, kwestie dat je weet wat doen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 19:33]

Zooooot :+
dan ben je België uit haha

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 19:33]

Maar het voordeel is dat je elke nacht kan laden, dus zolang je minder rijdt per dag dan je 's nacht laadt, hoef je nooit onderweg te laden.
Wat is dat een vreemde redenatie? Je kan toch 's nachts je auto weer bijladen (op straat of op je oprit) zonder enige moeite te doen behalve de stekker er weer induwen?

In de praktijk verspil je met een EV juist minder tijd aan de pomp, of je moet (met de huidige range) meer dan 90.000km per jaar rijden.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 23 juli 2024 19:33]

Anoniem: 206724 @OxWax20 februari 2020 20:33
Ik weet dat je comment -1 is maar...

Mochten nucleair aangedreven auto's ooit serieus worden dan is dat overigens helemaal geen gekke gedachte. Nucleair aangedreven auto's kunnen in theorie op 1 lading vele duizenden kilometers afleggen. Dus dan is een auto die nooit meer "getankt" hoeft te worden en dus wordt weggedaan na een "lege tank" ineens geen gekke gedachte meer. Maar dit is luchtfietserij en waarschijnlijk zijn al die andere toekomstige ontwikkelingen een beter idee..!
Ik denk dat, in het geval van een koude fusie cylinder als brandstof, de tank (quasi) nooit leeg raakt en die dus wel paar auto's verslijt 8-)
Als je vergeet te tanken kan je ook niet verder rijden dan het dichtstbijzijnste tankstation. Zullen tegen die tijd genoeg oplaadstations dichtbij zijn als het laden op locatie niet gelukt was. Een Model 3 kan je al in een kwartier 80% opladen en net zoals met laptops en smartphones zal die Quick charge ook steeds verder verbeteren tot je accu's hebt die 1500km range hebben en in 5 min 50% opgeladen zijn en je dus net zo ver komt als nu met een volle benzine tank.

Dat alles dus nog naast het thuis of op werk laden waardoor 'tanken' langs de weg überhaupt niet nodig is.
80% op een kwartier, dat zal waarschijnlijk enkel bij een Tesla station zijn?
En die zijn er niet zo veel.
Inderdaad. En dan nog moet je er tijd voor hebben. Als je van afspraak naar afspraak rijdt en je hebt maar 5 minuten speling, dan is een kwartier al niet voldoende meer. Dan moet je hopen dat je bij beide afspraaklocaties kunt opladen.
Als je een EV rijdt pas je je planning daar natuurlijk op aan.
Leuk dat jij je planning kunt aanpassen, maar er zijn ook genoeg beroepen waar dat niet kan. Een kennis van me bijv. moet ook van afspraak naar afspraak met kleine tussenmarges en als ze meer marge zou willen, dan zou ze 1 afspraak per dag minder moeten hebben, maar dat mag niet van haar werkgever en áls het al zou mogen, dan krijgt ze ook minder betaald (en het is nu al geen vetpot).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 19:33]

Als je zakelijk een Tesla rijdt heeft je werkgever daarvoor gekozen.

Als je met een privé auto zakelijk gaat rijden, tsja, dat is een keuze. En straks mag je in Nederland overal maar 100. Gaat die werkgever daar ook over zeuren? Dan wordt het tijd voor een andere werkgever.
Of je bent slim en houdt er rekening mee ...
Volgens mij heb je de reactie in mijn link helemaal niet gelezen, anders zou je ook niet denken dat het over *mijn* beroep zou gaan.
Belachelijk, dat kan werkgever niet eisen.
Alsof er geen files of ongevallen op de weg zijn... |:(

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 19:33]

De infrastructuur in Belgie kan inderdaad nog een serieus pak verbeterd worden. Maar ik denk dat mensen ook gewoon teveel van EV's verwachten.

Als je er realistisch over bent, hoeveel kilometer is het gemiddelde woon-werkverkeer dan in Belgie? 99% of meer zal zeker binnen de 100km per dag vallen. Die afstand laad je gemakkelijk bij op een nacht aan de lader bij je thuis, dus je bent ook perfect in staat om het batterijniveau gelijk te houden. Ik ben vrij zeker zelfs dat je net wat meer kan laden op een nacht dan dat er gemiddeld gereden zal worden, dus je komt positief uit, en dan cover je ineens nog eens het occasioneel langere toertje naar familie of dergelijken. Snelladers langs de snelweg zou je eigenlijk enkel willen gebruiken als het echt nodig is; die ene dag op het jaar dat je eens heel Belgie rond moet toeren, of als je op vakantie vertrekt. Voor de rest volstaat thuisladen. Je hebt natuurlijk ook die paar mensen die dagelijks 100-en kilometers doen, maar goed ja, dat zijn dan ook weer de edge cases denk ik.
Het grootste deel van de werkgelegenheid in België situeert zich rond Antwerpen en Brussel. Voor mensen die zoals ik in Limburg wonen, betekent dit dagelijks een verplaatsing van 200 km per dag. Voeg daarbij nog het feit dat veel bedrijven (nog) niet over laders beschikken voor klanten/werknemers... ( gemiddelde pendelafstand is trouwens 43 km )

Eigenlijk heb ik een veel simpelere methode om de C02 uitstoot te verminderen: laat iedereen wat meer thuis werken. 2 dagen per week, dan heb je meteen 40 procent uitstoot minder én heb je een oplossing voor het fileprobleem + gelukkigere werknemers.

Wat het laden betreft onderweg naar vakantie : nu al wordt er gesproken over n elektrische zwarte zaterdag voor mensen die 22februari op wintersport vertrekken wegens een tekort aan laadpalen.
Zoals ik eerder al zei, ga ik natuurlijk akkoord dat de infrastructuur in Belgie nog serieus verbeterd mag worden. Dat geld zowel voor openbare laders als voor laders bij bedrijven zelf, voor eigen werknemers maar ook voor externen (sales, consultant, whatever). Laden op het bedrijf lost ook al veel op dan, want dan kan je in principe zowel 's nachts als overdag laden, en heb je zeker nooit een range probleem.

Gemiddelde pendelafstand van 43km, dat kan je dus perfect compenseren met thuisladen alleen ook.


En qua thuiswerk, daar kan ik natuurlijk ook niet anders als mee akkoord gaan. Wederzijds respect en vertrouwen met de werkgever, en meer dan genoeg infrastructuur beschikbaar om het thuiswerk mogelijk te maken.
hoe gaat een laborant thuis werken? een machinesteller in de petrochemie?
Ik zie buiten het groene aspect nog steeds weinig voordelen in EV's. Ze zijn ontzettend duur en omslachtig in gebruik. Steekt je stekker niet goed, heb je een stroompanne of vergeet je je auto op te laden kan je 's morgens niet naar je werk.
Ik maakte laatst een praatje met een garagehouder. Die vertelde me dat hij al aan het bedenken was wat hij in de toekomst zou gaan doen omdat hij voorzag dat al die electrische auto's praktisch geen onderhoud nodig hebben. En dát is precies jouw voordeel.
Als je vergeet te tanken sta je ook stil.

Steekt je stekker niet goed dan laadt ie niet. Als je de laagslang naast de benzinetank prikt beschadig je ook de lak.

En die garagehouder kan maar beter goed gaan plannen inderdaad 😊
Maar ik zie ons ook als zombies op de parking wachten om te kunnen laden eenmaal er 10x meer EV's op de baan rijden. Er is hier (in belgië) totaal geen infrastructuur. Tenzij je een snellader thuis hebt ga je deze 109kw nooit op een nacht volkrijgen.
Op basis van ervaring met een model 3 en een standaard 1 fase thuislader kan ik je vertellen dat dat allemaal ruim mee valt. We laden de model 3 nu op met een New Motion home advanced laadpaal op 1 fase. Dat is standaard op 16a dus 3,6 kWh. Komend jaar gaan we verhuizen en gaat deze paal op 3 fase, dan gaat dat al omhoog naar 11 kWh. Op 3,6 kWh duurt het inderdaad wel even voordat de accu helemaal vol ik (zo'n 16 uur), maar 's-nachts schalen we deze dus omhoog naar 32a, waardoor we al 7,4 kWh halen. Laden duurt dan zo'n 8 uur.

Hiervoor heb ik echt niets aan de infrastructuur van mijn huis hoeven doen, heb de paal zelf geïnstalleerd en het enige wat ik heb gedaan is een extra groep in de meterkast gehangen en daar een kWh meter tussen geplaatst voor extra inzicht.
Goeie punten, er moet zeker in België (en andere landen) nog flink wat aan laadinfra gebeuren. En net als tanken blijft een stekker handmatig inpluggen toch (minimaal) gedoe.

Ik rij nu 5 jaar elektrisch (vooral in autos met 24 en 50kWh) en heb een aantal waterstofstations bezocht met rondleidingen.

Daarmee de ervaring dat elke dag inpluggen echt niet nodig is. Eigenlijk hoef je voor woon-werk verkeer nooit te stoppen voor een laadstop.

Wil je 1000km rijden (9 à 10u) dan is een eet (en laad)stop om de 4 uur toch wel prettig lijkt me. Met 600km range heeft de auto dat minder snel nodig dan wij.

Er vanuitgaande dat je die 1000km voor valantie rijdt, wil je ook spullen meenemen. En wat mij verraste; je hebt dus meer laadtuimte bij auto's die alleen een batterij hebben dan bij auto's die batterij(tje), plus waterstof tanks hebben.

ANWB heeft een leuk filmpje voor wie vergelijing wil zien: https://youtu.be/Fp6cJzKuR3k
Klinkt als de reactie van iemand die zelf geen EV heeft. Ik heb er wel een (Ampera-e) en vind het geweldig. Elke ICE voelt als een jaren 80 apparaat nu.
Nederland is geen maatstaf voor de hele wereld als het over elektrisch rijden gaat.

Kijk maar naar Frankrijk 18.818 stuks verkocht van de Renault Zoë hier deed Model 3 bijna 2x zo goed. Je zou denken met overvloed aan kernenergie in Frankrijk dat ideaal elektrische auto land is 🤗
Ik vind het altijd wel grappig dat mensen alleen denken aan landen waar de economie wat beter is, maar er zijn genoeg landen (ook binnen Europa!) waar de economie lang zo goed niet is en mensen die dan een nieuwe auto kopen, hebben maar net genoeg geld voor een leuk boodschappenwagentje op benzine.
Ik zie voorlopig nog geen capaciteit bij de productie van elektriciteit om überhaupt zoveel EVs op te laden.

Pak aub je Binas boekje erbij en de gegevens van het CBR over het diesel en benzine gebruik in NL.

Ca 22% brandstof > wiel efficiëntie.
Ca 80% elektriciteit > wiel efficiëntie.

Bekijk dan de huidige elektricteits productie in NL.
Thuis kun je een 11 kW lader laten installeren, stel je komt thuis om 20u en je vertrekt weer om 7u dan is hij gewoon vol in de ochtend, zelfs als hij helemaal leeg is (wat maar zelden zo is).

Extra voordeel is dat je op thuistarief laadt, dat scheelt bijna de helft in Nederland, in België weet ik niet zeker wat het laadtarief thuis is.
Even een simpele berekening (zonder alle andere variabelen en er vanuitgaande dat de ontwikkelingen in de huidige lijn doorgaan).
Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 415.000 nieuwe auto's geregistreerd op kenteken. In Nederland rijden ruwweg 9.000.000 auto's rond. Je zal ongeveer 21 jaar nodig hebben om het HELE wagenpark uit te faseren. De verbrandingsmotor gaat dus nog wel even mee. In deze berekening kun je nog meenemen dat een fractie van die 415.000 auto's FEV is (dus geen hybride wat ook onder elektrische aandrijflijn valt) wat de vervanging van de verbrandingsmotor alleen nog maar verder opschuift. Wat het mogelijk nog lastiger maakt is dat meer dan 80% van de voertuigen in Nederland een waarde heeft van onder de €10.000 omdat ze dan pas betaalbaar worden.
Er zijn meerdere Nederlandse onderzoeken die dit ongeveer (want de waarheid benaderen is lastig) bevestigen, waaronder van de BOVAG, Innovam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Voordat EV's kunnen gaan domineren zal er eerst een enorme aanpassing van het stroomnet moeten plaatsvinden, dit zal hoe graag je ook zou willen niet binnen enkele jaren gerealiseerd worden, temeer daar men ook van het gas af wil en die warmtepompen zo loopt te pushen, en dat zijn ook stroomvreters.
Hoe vaak rij jij meer dan 600km op een dag? De gemiddelde mens maakt minder dan 300 km/dag.
Als je dan thuis kan laden of in de buurt aan een laadpaal dan is het 's-nachts laden en overdag rijden.
Je hoeft dan niet meer langs een tankstation of charge-station. De enige momenten zijn dan nog de vakanties.

Waterstof... verdiep je in de materie en dan weet je waarom Elon dit voor de particulieren auto een no-go vind. Inefficient en blijft duur in onderhoud. Er is zeker ruimte voor waterstof maar beter niet voor de particulier en zijn auto. Dan ben je weer veel geld kwijt aan onderhoud en tanken.
De laad infrastructuur in Nederland is ook niet overal even goed. In het Oosten van het land is het aantal laadpalen eigenlijk al niet voldoende meer. Het elektriciteitsnet zit op veel plekken in Nederland al tegen de grens en meer auto's laden (zelfs thuis) kan daar een probleem vormen. In Amsterdam heeft men al besloten om tussen 17:00 en 22:00 de laadcapaciteit van alle palen terug te schroeven.

Het kabinet kan wel zeggen dat ze meer elektrische auto's willen, maar dan had men vijf tot tien jaar al moeten beginnen met het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Het zijn overigens niet alleen de EV's die het net flink belasten. De warmtepompen staan wat dat betreft hun mannetje ook wel.

Nu is de gangbare actie radius nog ca 200 km. Dat is in een nachtje nog wel te laden. Voor veel mensen is dat voldoende, maar als je meestal lange ritten maakt, of regelmatig in België komt, dan is dat niet praktisch. In Nederland zou ik dan drie keer op een dag moeten laden, in België strand ik dan ergens met een lege accu. Tesla is gelukkig wel verstandig bezig door flinke accu's aan te bieden. Alleen moet je die wel voor vertrek gevuld zien te krijgen.

Het inzetten op waterstof is zo gek nog niet. Je verliest energie, maar een infra-structuur is snel op te zetten omdat je het per vrachtauto kan vervoeren of met een windmolen plaatselijk kan produceren.
Tenzij je een snellader thuis hebt ga je deze 109kw nooit op een nacht volkrijgen.
Hoevaak denk jij met een lege accu te staan als je 644km kan rijden? Een gemiddelde afstand voor woon-werk verkeer is nog geen 30km, dan kan je een hele week rijden zonder uberhaupt op te hoeven laden. Ik kan een km of 300 rijden met mijn huidige Tesla en die staat nooit bijna leeg voor de deur.

109kw in 1x thuis laden zal vrijwel nooit voorkomen bij 99,9% van de automobilisten
Dan moet je je misschien even inlezen waarom waterstof niet rendabel is en nooit zal zijn. Had deze discussie ook al 10 jaar geleden met m'n nonkel toen de brushless / lipo modelbouw wagens de nitro's begonnen belachelijk te maken. Ik wist toen al hoe laat het was :+
https://energypost.eu/hyd...ydrogen-fuel-cell-expert/
Ik ben het met je eens EV zou een stuk beter verkocht wordt als de prijzen wat normaler worden.want dit kan alleen de rijke persoon betalen of als een dure lease auto mag uikiezen. Degeen die bij op de zaak nu met lease auto rijden hebben een max budget op nieuwwaarde van 35k en het moet een station auto zijn ivm vervoer van materialen.

In de buurt waar ik woon is geen laadpunt te vinden dus moet ik van 2 hoog dan een 20 tot 100 meter verlengsnoer naar beneden gooien als ik al binnen 100 meter van mijn huis kan parkeren. Dan op de zaak is ook geen laadpunt. Betekent dit dat Ik dus extra vroeg moet opstaan of niet gaan slapen om ergens langs de snelweg iedere dag mijn auto op te laden????

En dan over een aantal jaar wanneer besloten wordt de wegenbelasting weer normaal te trekken. Nu een gewicht van nog geen 1400 kg en 60L in 5 minuten tanken en een bereik op benzine met een 19 jaar oude auto van bijna 1000 km.
Naar een gewicht voor een EV van 2.5 ton of meer uten wachten tot 100% vol en als je geluk hebt 600km kan rijden. Dit gaat een leuke wegenbelasting worden. En hoe wil je met een auto van 2.5 ton je 1.5 ton wegende caravan trekken? Oh dat kan niet want je mag max beladen met E maar 3.5 ton rijden.

Zelf denk ik dat hybride de oplossing is. Kleine accu met bereik van 200 km en waterstof met bereik van 800 km.
Gewicht blijft een stuk lager. Betere wegenbelasting. Betere wegligging en remweg door lagere gewicht. En veel schoner dan alleen electrisch.
Op gas rijden is het beste.
Voor iemand die dagelijks 400km rijdt, moet je rekenen op een verbruik van pakweg 70 kWh. Thuis laden kan prima aan 7 tot 22 kW, afhankelijk van de elektrische installatie. Wanneer je auto 10 uur thuis staat op een dag, kan je zelfs op 7kW al gerust verder met thuis inpluggen en kan je batterij elke morgen volledig vol zijn.

Als je dan toch eens een dag 600km moet rijden, dan moet je strikt genomen zelfs niet gaan laden voor je weer thuis bent, maar zal je met de 7kW je batterij 's nachts misschien niet helemaal vol krijgen (maar wel weer genoeg voor de 400 km de volgende dag).

Wanneer je een driefasige installatie hebt, en dus aan 11 of zelfs 22 kW kan laden, dan maakt het allemaal niet meer uit, behalve die paar dagen per jaar dat je eens meer dan 600km rijdt. Rijd je vaak meer dan 600 km per dag, dan zal je inderdaad al eens moeten aanschuiven aan een publiek laadstation.

De stekker die niet goed steekt zal onmiddellijk duidelijk zijn, want dan krijg je geen feedback dat het laden begint. Als je verder in een ontwikkelingsland leeft, waar stroompannes een vaak voorkomend probleem zijn, dan moet je misschien inderdaad geen EV kopen. De gemiddelde smartphonegebruiker is intelligent genoeg om dagelijks zijn smartphone/smartwatch in te steken en de batterij weer op te vullen. Ik heb er dus vertrouwen in dat dat ook met een EV gaat lukken.

Je enige steekhoudende argument is voor mij dat EV's nog duur zijn in aankoop. Als je het bekijkt over de levensduur van het voertuig, valt ook dat trouwens best mee.
Waterstof is erg inefficiënt voor kleinpersonenvervoer. Bussen en vrachtwagens misschien, ja.
Waterstof heeft een lagere energie dichtheid als energie drager, kost energie om te maken (het opladen van een accu kent veel minder verliezen), is gevaarlijk om op te slaan.

Voordeel kan inderdaad zijn dat je het sneller tankt, maar wat me niet onwaarschijnlijk lijkt is dat je straks verder komt op een lading van je accu dan een tank waterstof. Dat samen met het feit dat je voor 90% van je ritjes nooit hoef te laten (thuis).

Daarnaast is een belangrijke factor hoeveel geld in een 'systeem' wordt gestoken, en dat heeft niet zoveel te maken met welk systeem technisch 'beter' is. Dat heeft meer te maken met economische stimulans.
Kijk maar eens naar waarom video 2000 niks is geworden t.o.v. VHS:
Het Video 2000-systeem was technisch superieur aan zowel Betamax als VHS, maar werd te laat op de markt gebracht; de VHS-standaard had zich reeds gevestigd als het de facto videosysteem voor thuisgebruik, en Philips en Grundig konden die positie niet meer veroveren.
bron

Ik denk dat waterstof voor personen auto's nooit gaat doorbreken.
Maar moet je eens voorstellen: iedereen van het gas af, dus elektrisch koken/verwarmen en straks iedereen aan een elektrische auto. Daar is de infrastructuur totaal niet op gebouwd . Dat kunnen ze boven de grond nog wel aanpassen, maar wat dacht je van alle kabels onder de grond? Ik denk dat iedereen lekkere warme voetjes krijgt buiten....
Dat is inderdaad een probleem op dit moment.
Echter, hetzelfde argument gaat ook op toen we in de jaren 60 (?) massaal overgingen op gas gestookte CV ketels. Als er geld verdient kan worden + overheid stimulans komt het toch wel hoe dan ook.

Ook wel leuk om te weten: het elektriciteitsnet in Nederland wordt niet beheerd door de energiemaatschappijen maar door de overheid. Hoe de constructie precies zit weet ik niet.
Jawel, elektra infrastructuur kan dat aan, maar er zullen wijzigingen gaan komen voor wat betreft kostenstructuur. Op spitstijden laden bijvoorbeeld zal veel duurder gaan worden. Het is natuurlijk van de zotte, als iedereen thuis zou komen tussen 17 en 19u en dan massaal full power auto's gaat opladen waarna ze 's nachts allemaal opgeladen zijn er opeens bijna geen vraag meer is. Daar kan je geen net op verzwaren. Dat kan veel slimmer.
Waterstof heeft een lagere energie dichtheid als energie drager
Fout! Waterstof heeft een superhoge energiedichtheid van maar liefst 142 megajoule/kg. (Benzine 47,2 mJ/kG). Voor toepassingen waar gewicht van belang is, bijvoorbeeld de luchtvaart, is waterstof daarom zeer interessant. Zeker als je op lange afstand vliegt, is het gewicht van de brandstof momenteel een flinke factor. Als je op waterstof kunt vliegen, zou je dat flink kunnen beperken en zo de luchtvaart kunnen vergroenen.
Volgens mij is nu juist het gewicht (en het volume) van de waterstoftanks een groot probleem voor de vliegtuigen. Kerosine is supermakkelijk op te slaan. Maar waterstoftanks zijn een heel ander verhaal.
Inderdaad, maar dat is precies waar de technologische uitdaging ligt. Bij elektrische auto's was het net zo min triviaal om daar een praktische auto te maken. Het is goed voorstelbaar dat technologische ontwikkeling hier verandering in brengt. Dat is in ieder geval wat men nu probeert met de door waterstof aangedreven olympische spelen van deze zomer: Door er even goed geld in te pompen zodat er legertjes ingenieurs ingezet worden , streeft men waterstof praktisch toepasbaar te maken.
Waterstof heeft een lagere energie dichtheid als energie drager, kost energie om te maken (het opladen van een accu kent veel minder verliezen), is gevaarlijk om op te slaan.
Dat is toch helemaal niet relevant. Als je genoeg groene energie produceerd is het rendement niet belangrijk. Daarnaast is een accu een verschrikkelijk vies ding. Yeah wat zijn we groen bezig met een paar honderd kilo aan zware metalen en zeldzame elementen in de accu.
Ik denk dat waterstof voor personen auto's nooit gaat doorbreken.
Hier loopt je vergelijk met VHS / Betamax en video 2000 geheel mank. Het ging om geld. niet om kwaliteit. Accu's zijn duur, lastig te maken en bevatten veel exotische onderdelen. Zodra we energie centrales hebben met veel overschot. zoals de windparken in de zee straks, dan kan waterstof producite extreem opgeschaald worden omdat dit gemakkelijker te transporteren is en idealer is als opslag. Ondanks het mindere rendement. Want dit rendement is altijd vele malen hoger dan het verlies van de groene energie parken als deze de toevoer niet kwijt kunnen. Zoals nu in duitlsand het geval is omdat ze wel een hele bak aan windmolens hebben, maar te weinig hoogspannings leidingen om de energie van noord naar zuid te transporteren.
Als je genoeg groene energie produceerd is het rendement niet belangrijk.
Echter de prijs van de generatie (PV/wind/water/...) wel.
Tevens: als je voldoende neer zet om met dat beroerde rendement te kunnen bufferen, heb je opeens genoeg om ook in de slechte tijden domweg het direct te gebruiken (Dus 's winters of 's nachts)
Kijk hier bijvoorbeeld voor een berekening hoe dat werkt:
https://www.wattisduurzaa...room-is-keihard-kansloos/
Wat betreft je argument van goedkoop waterstof maken met overschot van groene bronnen klopt.
Alleen waar ik op doelde, is dat er al behoorlijk wat geld zit achter de gevestigde orde van accu producenten, accu-ev producenten e.d. Om waterstof te gaan maken met overschot aan groene energie moet ook investeert worden, en dat gaat wellicht niet gebeuren omdat de grote bedrijven/overheden al diep in de accu technologie zitten. Bij VHS en v2000 had dat ook te maken met gevestigde orde.
In waterstofauto's zit ook nog een vrij forse accu trouwens.
Als waterstof de grondstof is, dan is dat voor een EV dus electriciteit?

Een waterstofauto bevat een Fuel Cell (FCEV) die ook allerlei 'rare' stoffen bevat.
Alle voertuigen bestaan uit een mix van materialen, met coatings, composieten en gelaagde materialen.
Een duurzaam voertuig/onderdeel is ook een voertuig dat lang meegaat.

Als Tesla een accu maakt die 1 miljoen mijl, 1,6 miljoen km meegaat en daarna nog als buffer voor het net is te gebruiken, dan is recycling ineens een minder groot probleem.
De FCEV's zouden zo'n 300k-600k km mee gaan. Dan heb je dus al 3 FCEV's naar de sloop gebracht voordat de Tesla daar is.
Ik zeg ook niet dat batterijen geen verlies hebben, enkel meen ik ergens gelezen te hebben dat bij de waterstof methode meer verliezen optreden.
Maar je haalt ze bij productie uit de lucht, dus er komt geen extra CO2 vrij, dat is bij fossiele brandstoffen wel het geval doordat deze in aardolie zat. :)
100% Groen dus aangezien je de CO2 gewoon verplaats en alleen energie verbruikt!

[Reactie gewijzigd door AnimeDev op 23 juli 2024 19:33]

Wauw, 644 km aan één stuk rijden. Dat is wat iedereen wil, natuurlijk.

Maarre... krijg je er dan ook een blaas van 644 km bij? Meestal wil ik na maximaal 300 km toch even een plasje doen, de benen strekken en wellicht wat eten. Met 350 kW laders heb je in de tijd die je daarmee verdoet ruim meer dan 300 km bijgeladen.

Kortom: ik begrijp het nut hiervan niet zo.
Ik rijd een Model S100D die op papier rond de 550km moet rijden. Maar dan hebben we de realiteit:

- Regen
- Wind
- 130km/h
- Je wil niet tot 0 leeg rijden

Realistisch levert mijn Model S mij 300 a 350km bereik in 99% van de omstandigheden. Dat is leuk! Maar ik kan niet vanaf mijn huis naar Amsterdam en terug (moet ik vaak voor werk). Dat is 390km en haal ik misschien als ik super rustig aan doe.

In Amsterdam kán ik laden en dat doe ik ook. Maar soms komt het niet zo uit en ga ik aan de snellader.

Voor mij wisselen de ritten heel veel. Gemiddeld rijd ik 1.000km per week, maar elke dag is voor mij anders.

Ik zou zeker blij zijn met 400km realistische kilometers in alle omstandigheden. Deze 109kWh batterij zou mij dat leveren en ik zou hem dan ook graag hebben.

Want snelladen is nu gewoon nog té langzaam. Ook zijn er veel factoren die de snelheid negatief beïnvloeden. Denk aan temperatuur, state of charge en drukte bij het laadstation.
Kudos dat je zo eerlijk bent over je praktijk ervaring met deze auto. Je hoort (zeker hier op tweakers) toch vaak andere 'hosanna' geluiden als het op Tesla aankomt.
Ik heb 250.000km in mijn Model S uit 2013 gereden en nu 70.000km in deze nieuwe S100D. Fantastisch! Maar je moet wel eerlijk en realistisch zijn. WLTP waardes liggen bij een ICE en EV gewoon nog steeds ver bij de werkelijkheid vandaan.

En 644km bereik is van 0% tot 100%. Maar in de praktijk rijd je in de 15% ~ 90% van je accu, dan heb je dus eigenlijk maar 75% van je accu.
Ik ben dan benieuwd naar waarom je de oude Tesla weg deed. En wat voor slijtage je had. Bij een ICE hoor je rond die kmstand soms grote herstelling naderen.
Was er iets helemaal "op"? Of ging het puur om afschrijving, goede inruil en /of meer range in een nieuwer model?
We hebben de S85 uit 2013 nog. Mijn vrouw rijd er dagelijks in. Haar ICE is weg gegaan en hebben toen een S100D er bij gekocht die ik vooral gebruik.

De S85 werkt nog steeds super!
Hoe meer wltp hoe meer je ook in praktijk heb. Geen mij maar 1000km wltp waarvan ik er 650km werkelijk in rij. Dat betekent voor mij 1 keer op werk laden voor een hele week.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 23 juli 2024 19:33]

Dat maximum is voor iedereen persoonlijk. Hier in Nederland gaat men er van uit (heb ik ooit gelezen) dat de gemiddelde werknemer een reistijd (deur-deur) van één uur nog acceptabel vindt. Gemiddeld, dus er zijn uitzonderingen. Ik ken genoeg mensen die anderhalf, twee uur reizen om op hun werk te komen.
Dat kun je stom vinden 8)7 , maar niet elke vrouw is bereid om achter haar man aan te reizen als hij ergens een leuke baan kan vinden. En niet elke man is bereid om achter zijn vrouw aan te reizen. En het wordt al helemaal lastig als je kinderen hebt.
Ik reis bijna nooit in de spits. Doordeweeks veel in hotels, maar ik reis veel rond.

Maar het komt wel eens voor dat ik om 05:00 vertrek naar Amsterdam en dan in de avond rond 19:00 weer terug ga. Vervolgens heb ik die dag binnen Amsterdam diverse ritten gehad waardoor ik niet kon laden.

Allemaal geen ramp, maar de realiteit is dat ik dan niet in 1x heen en weer kan.

Dat is de realiteit en vind ik prima.

Ik ben overigens eigen ondernemer en die vrijheid is heerlijk! Al moet ik soms gewoon veel reizen.
Knap dat je dat kan . Ik val in't slaap bij ritten +1u15....
Ik weet nog goed dat ik dacht "ik slaap wel verder in het hospitaal" het moment voor ik tegen de vangrail knalde :z (gelukkig alleen maar blikschade)
Hoe je zo lang kan rijden :? en dan heb ik het niet eens over de tijdsverspilling. Je kan niets anders doen. Ik neem nu de trein en lees dossiertje of eet bammetje 8-)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 19:33]

Autopilot van Tesla doet wonderen! Audioboeken luisteren, podcasts, prima. Ook word ik vaak gebeld en dat gaat met Apple AirPods in heel goed.

Maar ik reis vooral buiten de spits, dan vind ik 180km rijden geen enkel probleem.
Autopilot van Tesla doet wonderen! Audioboeken luisteren, podcasts, prima. Ook word ik vaak gebeld en dat gaat met Apple AirPods in heel goed.
Doe ik ook allemaal (Jabra Active Elites;))
Maar ik reis vooral buiten de spits, dan vind ik 180km rijden geen enkel probleem.
Heb er hekel aan, ook met CC ...
In Duitsland daarentegen O-)
Ik denk dat hij er vrijwel even snel over doet als jouw rit naar Brussel. :) Hell, ik doe er wel eens een half uur over om in Brussel van de Kroonlaan op de Kleine Ring te komen...en dan begint het pas!!! (ik woon iets onder Utrecht en kom regelmatig voor werk in Brussel)
Straks mag je nog maar 100, dat doet wonderen.

@OxWax ik rij 250 enkele reis naar kantoor. En nee niet dagelijks maar om de week 1 dag. De rest werk ik thuis.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 19:33]

100km/h gaat zeker een groot verschil maken! Ik rijd vaak 110km/h en dat is prima. Speed kills range.
Heeft snelle/agressieve acceleratie en deceleratie hier nog een grote impact op?
Zeker, want heel veel stroom (Ampere) in 1x trekken levert meer warmteontwikkeling op en dus verloren energie.
Met een EPA bereik van 800km haal je die 650 vast wel.
De realiteit is echter dat je eerder richting 500km/80% zit met deze capaciteit.
Zo heb je ruime speling en gaat je batt lang mee.
Huh? Waar staat dat je één stuk moet rijden?

Nutige van een langere accu capciteit is dat je van je ene afspraak naar de andere kunt rijden, zonder tussentijds te moeten nadenken of je wel genoeg peut hebt in je accu. Gemiddelde vertegenwoordiger bij ons rijdt gemiddeld 200 km per dag, in theorie kan hij/zij minstens drie dagen rond toeren, zonder aan een laadpaal te hoeven denken.
Rare opmerking. Wat belet je na 200 km de benen te strekken? Als ik jouw redenering doortrek kunnen de benzine of diesel tanks ook kleiner worden.
Ik wil 1MW laders. Alleen gaat dan alles op zwart.
Ik vind als je de auto hacked / software veranderdt je er niet meer mee de straat op mag, de veiligheid is niet meer gewaarborgd. Alleen uitlezen kopie maken zou nog net kunnen.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 23 juli 2024 19:33]

Dat is wel heel kort door de bocht. Dat zou namelijk ook inhouden dat je ook geen onderhoud aan je eigen auto meer mag doen. Dus geen olie vervangen, geen remblokken vervangen, niet zelf je velgen met winter- en zomerbanden verwisselen en al helemaal niet aan de bedrading komen. Ik kan en mag dat allemaal doen, maar ik kan je vertellen dat de veiligheid van mijn auto daarna niet meer gewaardorgd is (zegt mijn vrouw)
Ik heb het over software, niet de mechanische onderdelen van een auto. Software moet altijd vooraf veelzijdig getest worden, zeker als er mensen levens op het spel staan. Wanneer een hacker uit interesse mogelijk iets veranderd, hoe weet je of de software dan nog even stabiel is?

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 23 juli 2024 19:33]

Ik zie geen verschil tussen hardware en software als het gaat om veiligheid en mensenlevens. Slecht onderhoud aan een auto kost ook mensenlevens (daarom hebben we APK).
Veel succes met een keurmeester voor APK te vergelijken met een bedrijf dat je aangepaste software moet gaan testen op duizende kilometers om te garanderen dat het niet gaat glitchen/buggen.

Dat zijn appels en peren. Draadjes in een gewone auto vervangen en mechanische onderdelen, ja peanuts. Dat is niet te vergelijken met een complex software systeem dat de besturing van de auto kan overnemen / beheert.
Ja, maar die auto VRAAGT erom. Net als een Android telefoon, een set top box of een game console. Daarvoor ben je tweaker toch? (nog even los van de vraag of deze kerel überhaupt iets wijzigt, want volgens mij is hij alleen maar aan het analyseren.).

Toch lijkt het me prachtig als er straks custom firmware komt voor 'jouw' elektrische auto. Vooral als e.e.a. dan ook nog beter werkt dan met de originele firmware.

Overigens zijn er momenteel ook hele volksstammen die vanalles in hun Audi/Volkswagen/Seat/Skoda zitten aan te passen middels de VAGCOM kabel met bijbehorende software. (en zal er voor andere merken ook vast wel zijn). Die mogen ook nog gewoon de weg op, ook al hebben ze de turbodruk dusdanig hoog opgevoerd dat er tijdens het rijden een probleem kan ontstaan.

Valt niet tegenaan te handhaven.
Ja oververmoeidheid door externe factoren waar ik helaas nog steeds last van heb en geen grip op heb. Gelukkig presteer jij wel elke dag 100% foutloos ;).

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 23 juli 2024 19:33]

Het heeft geen zin om mensen af te kraken op schrijffouten.
Tijd voor een Samsung Galaxy Tesla S2...
Ik merk in mijn omgeving dat de early adaptors van de Tesla S rijkhalsend uitzien naar iets als een opvolger. Het model bestaat immers al sinds 2012 en sindsdien zijn er alleen nog maar "kleinere" modellen uitgekomen, gevaar bestaat dat deze early adaptor over zullen stappen naar de concurrentie bij uitblijven van een waardige Tesla S opvolger.
Welke concurrentie dan wel?
Tesla prijs/kwaliteit torent hoog boven het maaiveld uit (voorlopig)
@OxWax
Wacht dacht je bijvoorbeeld van de Polestar 2? :)
Daarvan zegt AutoVisie "ruil de Tesla 3 maar in..."
https://www.autovisie.nl/...la-model-3-maar-in-video/
  • Duurder dan de M3.
  • Minder bereik dan de M3.
  • Minder snel opladen dan de M3.
  • Veel langzamer optrekken dan de M3.
  • Geen Autopilot.
  • Geen fast charge netwerk.
  • Privacy vraagtekens (gehele auto draait op Google)
  • Auto is helemaal nog niet in productie.
  • Geen enkele echte review beschikbaar..
  • Ruil die Tesla model 3 maar in' clickbait titel..
Ik vind het echt wel een mooie auto maar puur kijkende naar specs ruil je die Model 3 hier echt niet voor in...
Alsof een auto ooit gekocht wordt op specs of andere objectieve redenen... Emotie is zo belangrijk bij de aankoop van een auto.
Ja, auto's worden uitgezocht op specs of andere objectieve redenen. Verbruik, kosten, betrouwbaarheid, veiligheid, wegenbelasting, pk, wegligging, inhoud, zitplaatsen zijn echt allemaal relevante parameters voor kopers van auto's.
Ja precies met die redenen rijden er mensen in een skoda octavia! Uuuh wacht...
Dat ze er in rijden komt meestal omdat het een interessante leaseauto is, dat is dus niet een gekochte waar Blokker_1999 op doelt.
Ik ben een echte autoliefhebber. Mijn 2e auto is echt al van alles geweest. Van een 235i tot een Abarth 500. Echter voor mijn hoofd auto, mijn daily driver, mijn werkpaardje heb ik onlangs gewoon een Skoda Kamiq aangeschaft. Voor mijn dagelijkse ritjes gaat het vooral om ruimte voor en achterin, grote kofferbak en voor de rest vooral alles wat mijn ritje comfortabel maakt. En natuurlijk lekker zuinig is ook mooi mee genomen. De Skoda Kamiq gaf het meeste van dit voor het bedrag dat ik wilde uitgeven! Er zullen vast meer mensen zijn die op deze wijze een auto kopen hoor. Wat dat betreft denk ik juist dat de emotionele liefhebbers aankoop veel minder gebeurd. Uiteindelijk blijft een nieuwe auto kopen voor de meeste mensen toch heel veel geld en dan komt een stukje verstandigheid toch wel om de hoek kijken. Het is te duur om enkel als emotionele aankoop te doen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 19:33]

Mwoah, veel punten zijn wel wat dik aangezet.

Polestar 2 vs Model 3 LR AWD.

Prijs nagenoeg gelijk, de Polestar wel een tiende trager naar de 100. Paar procent minder range. Privacy vraagtekekens kun je ook bij Tesla hebben.

Heb zelf een Model 3 overigens. Polestar 2 lijkt me ook gewoon een prima EV. Inruilen ga ik niet doen, nu 4%. Maar als ik nu voor de keuze stond zou ik het nog niet weten.
Wellicht een lompe vraag, maar rij je puur een Tesla vanwege de 4% en subsidie die erop zit? (eigen portemonnee)? Of denk je ook echt aan het milleu toen je voor een EV ging zoals de overheid het graag ziet bij EV's?

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 23 juli 2024 19:33]

Het maakt de overheid geen reet uit wat jouw motivatie is om een EV te rijden. Als je hem maar rijdt, de rest zal ze een worst zijn. De overheid heeft op basis van (terechte) maatschappelijke druk milieunormen en CO2-doelstellingen. Die willen ze halen en dus hopen ze dat mensen (met wat voor reden dan ook) overstappen.

Sterker: dat ze belastingvoordelen introduceren geeft toch precies aan dat ze herkennen dat mensen andere motivatie nodig hebben dan alleen het milieu?

[Reactie gewijzigd door WouterOomen op 23 juli 2024 19:33]

Ik heb het gevoel dat ze het doen ondanks (terechte) maatschappelijke druk juist niet aan allemaal dat soort overdreven normen en doelstellingen te willen voldoen.

Als de maatschappelijke druk zo hoog was, dan was het helemaal niet nodig. Dan deden mensen het zelf wel om aan die normen te voldoen. Zoals je zelf al zegt, mensen doen het vooral voor het geld.

[Reactie gewijzigd door Devata op 23 juli 2024 19:33]

Zullen we gelijk maar stoppen met belasting betalen? Iedereen draagt zelf wel bij omdat er zo'n maatschappelijk druk is. Dat slaat natuurlijk nergens op.

Ook al is er een maatschappelijke druk, mensen (en vooral Nederlanders) worden geleid door de prijs. Als het goedkoper kan, doen we dat. Daarom zorgen we dat dingen goedkoper zijn die we willen aanmoedigen en maken zaken duurder (zoals tabak) die we willen ontmoedigen.
"Zullen we gelijk maar stoppen met belasting betalen?" Stuk minder mag wel.

"Iedereen draagt zelf wel bij omdat er zo'n maatschappelijk druk is." Dat zeg ik niet. Ik zeg dat als iedereen per se iets wilt, dan doen ze dat wel.

Het feit dat men het voor het geld doet, en niet voor het klimaat, toont aan dat men het klimaat-issue niet als zo'n groot probleem zien. Daarmee zal er dus ook niet enorm veel maatschappelijke druk zijn om daar iets mee te doen.

Er is wel wat, maar vanuit een kleine groep. De voornaamste redenen voor dit beleid zullen politiek-economisch zijn. Of eventueel ideologisch. Maar niet door een enorm grote maatschappelijke druk.

Pak jouw tabak-voorbeeld. Je probeert met die hogere prijs het juist te ontmoedigen voor de mensen die het wel willen gebruiken. Vanuit die mensen zal er ook niet veel druk zijn om de prijzen op tabak te verhogen.
Mensen die per se willen roken doen het ondanks die prijzen toch, en mensen die echt niet willen roken, doen het ook niet al koste sigaretten bijna niets.

Er is bijvoorbeeld wel veel maatschappelijke druk om criminaliteit aan te pakken, maar de meeste mensen maken zich daar dan ook niet schuldig aan.
De overheid heeft mooie doelstellingen maar de doelstellingen voor de overheid zijn lange na niet zo strak. In 2020 moest het wagenpark van de overheid voor 20% elektrisch zijn, maar de uitstraling qua dienstauto's met chauffeurs is nog steeds slurpend. In 2028 moet het gehele wagenpark emissieloos zijn, maar ik ben benieuwd hoe bepaalde grootverbruikers zoals de politie dit willen behalen. Zou toch gênant zijn dat middenin een achtervolging de accu leeg is (ik bedoel, het plannen van urgente politie-inzet is niet te plannen). Tevens stelt de overheid zelf dat het aanleggen van een breed netwerk laadpalen een must is, maar dan had ik verwacht dat de overheid hier op in zou zetten (niet privaat). De overheid maakt zich alleen zorgen om de staatskas. Voor de EV voertuigen werd opeens voorzien dat 0% bijtelling en geen wegenbelasting niet meer houdbaar zijn. Oftewel, stomme introductie met 0% bijtelling zonder wegenbelasting. Iedereen die nu wilt overstappen voelt zich toch enigzins genaaid. De tesla's en overige waren alleen toegankelijk voor zakelijke rijders. Die consumenten die nu willen instappen missen toch wel veel voordelen, dat stimuleert niet echt. De overheid moet met veel betere realisatie van plannen komen.
Ik kan nu gaan zeggen dat ik het puur voor het millieu deed maar dat is niet zo. :)

Vooraf;
  • 10% millieu
  • 50% kosten
  • 40% specs van de auto. (Acceleratie/features/gadget gehalte)
Na;
  • 25% millieu
  • 5% kosten
  • 70% specs van de auto.
Met andere woorden, ik zou bij gelijke bijtelling nu weer een EV kiezen. Geld is nu eenmaal een goede stimulans voor mensen. Dus je kunt er vanalles van vinden maar het werkt wel.
Ik kijk eigenlijk bijna altijd naar m'n portemonnee wat betreft auto's. Dat is wat de overheid ook probeert, je in de portemonnee te raken, want als mensen het voor het milieu deden, hoefde het niet (zo erg) gesubsidieerd te worden.
Praktisch iedereen rijdt een EV vanwege de subsidies (bijtelling is er ook een subsidie). Waarom zou je in een duurdere lease auto gaan rijden dan noodzakelijk. Als je dan ook nog kan pochen dat je een Tesla rijdt. Die paar uitzonderingen daar gelaten die daadwerkelijk geld over hebben voor een veel te dure batterij auto. En ook daar weer gaat het met name om bragging points, want zijn gemiddeld gezien rijke vriendjes geven geen fu** om het milieu. Ja links lullen, rechts vullen.

Feiten: de subsidie regelingen zijn versobert, bijtelling omhoog en beperkt in aankoopbedrag, gratis tesla laadpalen zijn inmiddels ook al weg. Gevolg: drastische verkoopcijfers. gemiddeld 12000/maand -> januari: 36 stuks en de top10 zijn ICE voertuigen. De koop wordt niet uitgesteld, want anders zou je ook een duikeling zien bij de ICE wagens af andere EV wagens in de top10. De pijnlijke conclusie: het enige milieu dat telt is die van de eigen portomonee.

Net zo zeer dat je zoveel Ford F150 of Dodge Ram 1500 ziet rondrijden. De enige en werkelijk enige reden is het feit dat het goedkoper is om deze bak te rijden als zakelijk busje (grijs kenteken, 70% minder wegenbelasting, geen BPM) dan een personenbak.

Idem met zonnepanelen. Ik heb sinds kort een prachtig dak, pal op het zuiden, 35 graden, geen bomen/schoorstenen/dakkapellen. Meer optimaal dan dat kan je het niet krijgen. En toch stel ik de aanschaf uit omdat er geen duidelijkheid is over de stabiliteit van het stroomnet en de salderingsregeling. Ik kom uit voor de pijnlijke waarheid: ik doe alleen maar mee als ik zelf beter van wordt.
Feiten: de subsidie regelingen zijn versobert, bijtelling omhoog en beperkt in aankoopbedrag, gratis tesla laadpalen zijn inmiddels ook al weg. Gevolg: drastische verkoopcijfers. gemiddeld 12000/maand -> januari: 36 stuks en de top10 zijn ICE voertuigen. De koop wordt niet uitgesteld, want anders zou je ook een duikeling zien bij de ICE wagens af andere EV wagens in de top10. De pijnlijke conclusie: het enige milieu dat telt is die van de eigen portomonee.
Telegraaf lezer? De eerste maand van elk kwartaal bij Tesla is het zeer rustig qua afleveringen. Er zijn alweer de nodige schepen onderweg en in Maart gaat het gewoon weer los qua afleveringen. Er zullen dit jaar genoeg EVs verkocht worden. Misschien nog wel meer dan vorig jaar omdat er veel meer modellen komen. Dus niet zomaar iets als feit gaat bestempelen op basis van ontwetendheid.

[Reactie gewijzigd door Inspired op 23 juli 2024 19:33]

Klopt. Eind vorig jaar heeft Tesla waarschijnlijk alle moeite gedaan om zoveel mogelijk Model 3's af te leveren in Nederland vanwege die lage bijtelling. Dit ten koste van andere landen.

Ik zie nu in België ook eindelijk een grote toename van het aantal M3's dus ik vermoed dat ze nu toch eerst ook even andere Europese landen bevoorraden en dan terug pas beginnen leveren in Nederland bij de volgende schepen die aankomen. Uiteindelijk is alles wat dit jaar nog geleverd wordt meer dan goed genoeg voor hen. :)
Een tesla leverde (vorig jaar) circa 3000 euro meer op in de verkoop dan in andere landen (dankzij die subsidies). Tesla is niet dom en ziet dat de regelingen worden afgebouwd, dus proppen ze er nog even snel 25000 extra voertuigen doorheen. Ten koste van andere landen ja.

Maar wederom dezelfde motivatie. Geld! Tesla heeft in december nog even snel 75 miljoen extra kunnen cashen. Ik zou hetzelfde gedaan hebben, duh. 75 miljoen die ze dit jaar niet meer hadden kunnen verdienen.
Nee, een realist die durft toe te geven dat het enige milieu dat telt die van de portomonee is.

We zullen zien hoeveel EV's er de komende maanden verkocht gaat worden. Maar zonder de juiste subsidies gaat de verkoop naar beneden, hoe dan ook. Waarom zou ik een duurder voertuig gaan rijden? Omdat het zo goed is voor het milieu? Welk milieu? Je bedoeld dat milieu dat ze in China verpesten met het gebruik van verboden broeikasgassen? Mensen denken maar aan een ding en dat is geld, clean and simple.
Weet je wanneer je Tesla adapten echt kan irriteren? Door te vragen hoeveel Mush begaan is met het milieu.

En dan vervolgens vragen waarom hij een 5 ton cybertruck gedrocht heeft ontworpen. Het officiele antwoord is "ja maar mogelijkheid tot zware aanhangers", terwijl 90% nooit een aanhanger op de trekhaak zal krijgen |:(
Geen van beiden, het is gewoon een heerlijke auto met superieure techniek, e.g. het rijcomfort van een EV zonder versnellingen en 1-pedal driving en als je het eenmaal ervaren hebt zit het verschil vooral in kleine softwaredingen. Ik kwam uit een Audi V8 en kan min of meer rijden wat ik wil, dat is sinds 2015 Tesla geworden ipv "nur Deutsch". Inmiddels de 2e Tesla opgehaald en ik zou voorlopig ook echt niets anders willen, behalve een Taycan misschien, maar daar kan ik me op de zaak niet mee vertonen in dit calvinistische land. De bijtelling is natuurlijk wel leuk meegenomen elke maand en telt ook voor mij echt wel aan (met name bij de Model S), ik ben daarom misschien wel wat minder kritisch extra zaken gaan aanvinken, maar het ging me echt om de auto/het merk zélf. Wat de overheid graag wel of niet ziet zal me sowieso roesten.
Wat een vraag.
Als jij 50% subsidie krijgt op zonnepanelen zou je dat ook doen. Alsof een dief van je eigen portemonnee not done is.
• Duurder dan de M3. Een hele 198 euro?
• Minder bereik dan de M3. 100 km. Vervelend, maar nog steeds 470km
• Minder snel opladen dan de M3. Zeker, maar hoe vaakt haalt de M3 daadwerkelijk de piek van 250kW?
• Veel langzamer optrekken dan de M3. 0,1 sec langzamer?
• Geen Autopilot. Yup.
• Geen fast charge netwerk. Yup.
• Privacy vraagtekens (gehele auto draait op Google) Imho juist een pluspunt. Maps, Assistant etc.
• Auto is helemaal nog niet in productie.
• Geen enkele echte review beschikbaar..
• Ruil die Tesla model 3 maar in' clickbait titel..

Vergeet niet dat de Polestar wel een flink betere afwerking heeft, en een wat conservatiever interieur, wat veel mensen zal aanspreken.
Beide hebben voor en tegens, en voor mensen die een M3 net iets te futuristisch of plastic vinden, is dit een erg net alternatief.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 23 juli 2024 19:33]

Hoewel het mij (ook) niet zo enorm boeit, die 0-100 tijd is bij de Model 3 LR AWD wel iets meer dan 0.1 seconde sneller. Polestar (Volvo) en die enkele quick-and-dirty video reviews die online staan gaan uit van oude data. Alle Model 3 LR AWD's hebben paar maanden terug gratis update gehad die de 0-100 tijd heeft versneld. Het kan zelfs nog sneller maar voor die update moet men betalen.

Uit alle foto's, omschrijvingen, reviews maak ik op dat de Polestar 2 een prima EV zal zijn, maar ik zou mijn Model 3 LR AWD er niet voor inruilen, ook niet als ik magisch mijn 4% bijtelling zou mogen behouden.
Ik zou een M3 ook niet zo snel inruilen, maar een beetje concurrentie is altijd fijn.

Ik zie ook wel enkele (plus)puntjes die mensen van een Tesla naar de Polestar zouden kunnen duwen:
- interieur wat minder minimalistisch is (of luxer, net hoe je het bekijkt)
- optie tot mooi beige leer
- een instrumentarium voor je neus, ipv centraal in de auto
- standaard 19" LM velgen, waar je bij Tesla 1.700 euro voor moet neerleggen
- een wat ruiger design

En bekijk het zo: hoe meer Polestar 2's er worden verkocht, hoe minder last jij hebt van volle laadpalen op een Supercharger ;)
Als mensen de Polestar fijner vinden moeten ze die vooral kopen/leasen, prima wat mij betreft.

Zelf vind ik het interieur van de Model 3 veel aantrekkelijker dan die van de Polestar. Ik vind dat minimalistische van de Model 3 juist een grote pre - een van de eigenschappen die me over de streep trok een Model 3 LR AWD aan te schaffen. Ook het centrale instrumentarium bleek - tot mijn eigen verrassing geef ik eerlijk toe - mij veel meer te bevallen dan traditoneel voor mijn neus. Ik moest onlangs een weekje in een wat meer traditionele auto rijden, en hoewel die prima reed, was ik enorm blij toen ik na die week weer in Model 3 terug zat, juist om dat scherm centraal in de auto. Ik word door het centrale scherm veel minder afgeleid, en die keren dat ik de snelheid wil lezen is de oogbeweging net zo groot alleen onder een andere hoek. Het aardige - en voor mijn verrassende - is dat door iets naar rechts te moete kijken ik tegelijkertijd toch meer blik op de weg houd dan de ogen naar beneden te richten op de klassieke plaats van de teller. Of dat een stomgelukkig toeval van Tesla is of zo heel bewust ontworpen zou ik niet weten maar het pakt bij mij enorm goed uit.

Maar ik snap best als anderen juist liever een meer klassiek interieur hebben hoor. Fijn dat er nu met de Polestar 2 een keuze is (komt) voor een nette EV en voor een nette prijs die zich more or less kan meten met de Model 3.

[Reactie gewijzigd door arsimo op 23 juli 2024 19:33]

• Duurder dan de M3. Een hele 198 euro?
M3: 58.980 euro. P2: 59.800 euro.
Check de websites...
• Minder bereik dan de M3. 100 km. Vervelend, maar nog steeds 470km
WLTP, haal er nog maar eens 100KM af in NL. Dan is die 100KM plots best veel. En dan moet je het helemaal nog maar afwachten wat het echt in de praktijk is..
• Minder snel opladen dan de M3. Zeker, maar hoe vaak haalt de M3 daadwerkelijk de piek van 250kW?
Geen idee, ik sta alleen maar bij de normale Tesla superchargers. Die tankstation laders wordt je volledig uitgekleed..
• Veel langzamer optrekken dan de M3. 0,1 sec langzamer?
Het hangt allemaal af van de acceleratiecurve. En die weten we nog helemaal niet voor de P2. Tevens heeft de M3 een optie waardoor je daarboven op nog 0.5 seconden sneller bent.
• Geen Autopilot. Yup.
Hoe goed werkt dat? Niemand weet het...
• Geen fast charge netwerk. Yup.
Welke dan? Of wil je liever meer betalen voor een volle accu dan voor een volle tank:
nieuws: Ionity verhoogt kosten voor elektrische rijders bij gebruik van snell...
Of wil je liever een normale prijs betalen:
nieuws: Tesla vraagt 20 eurocent per kWh voor opladen bij Supercharger-netwerk

Mijn eigenlijke punt is dat we helemaal nog niets weten. Allemaal beloftes maar nog geen enkele auto op de weg en geen enkele betrouwbare review. Ik vind het een mooie auto maar laten we in vredesnaam eerst afwachten tot die dingen echt geproduceerd worden voordat we zaken als alternatief beschouwen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 19:33]

je vergeet dat de polestar 2 nog een papieren auto is die niet te koop is.
Nee, hoor :)
  • Auto is helemaal nog niet in productie.
Prijs kan met alle pakketten ook bij Tesla nog oplopen. Autopilot is niet standaard. Snel optrekken kan alleen als je vooraan staat, of je hebt een Tesla voor je staan die ook snel optrekt ;-), privacy lijkt me bij tesla net zo in het geding als bij Google. Bereik is niet zo interessant dat het een keuzeonderdeel is, met mijn BMW 3 serie diesel rijd ik ook rustig 1000km+ maar als ik lekker sportief naar Oostenrijk rij misschien krap 700, dus ja, bereik zegt mij niet zoveel, voor mij althans geen issue, laat ik het zo zeggen.
Echte redenen voor een auto voor mij zouden zijn, bouwkwaliteit, betrouwbaarheid, uitstraling, keuzemogelijkheden, personalisering. Maw Tesla staat niet eens op een shortlist voor mij op dit moment. Maar het blijft een persoonlijke keuze die momenteel eigenlijk maar door één ding wordt gestuurd, en dat is de bijtelling. Van de 5 mensen met een Tesla die ik ken, van X tot M modellen, zou eentje hem nog een keer willen hebben, de rest kijkt nu al naar de Mustang, één wacht op Hyundai, degene met de X kan niet wachten op zijn Audi E-tron en ik geef ze eigenlijk geen ongelijk. Heel benieuwd hoe Tesla er straks over 5 tot 7 jr voor staat in Europa en met name ook Duitsland. Aanjager zijn ze geweest maar ik vrees dat ze hier gewoon naar de middenmoot gaan.
Ik dacht toch echt even dat je hem aan het vergelijken was met een BMW 8)7
Dit jaar leverbaar, en ik verwacht dat de afwerking van veel hogere kwaliteit zal zijn, leuk dat een Tesla goede specs heeft, maar om eerlijk te zijn vind ik het qua afwerking echt lelijke gedrochten.
Kwaliteit? Prijs en beschikbaarheid ja. Meerdere collega's van mij hebben al hun S vaker in de garage gehad dan ik met mijn Karoq. Ook om simpele dingen als een niet goed sluitende deur of kofferbak.

Het ziet er mooi uit, en het is financieel aantrekkelijk. Maar kwalitatief is het niet altijd top.
Bij Amerikaanse auto's zijn de toleranties toch altijd hoger?
klopt inderdaad, maar meestal zijn dit opstart problemen. Die worden doorlopend verholpen zoals hier eerder al vermeld werd.
En dat zeg je dan als eigenaar van een VAG auto???

Ik heb zelf weer een VAG auto en die blinken toch niet uit in prijs\kwaliteit......
Dat is mijn persoonlijke ervaring en wanneer je dan dingen hebt ga je om jouw heen zoeken en verbaas je jouw wanneer je dit niet eerder hebt gedaan. Mooi bling bling is het allemaal wel....

Tesla's heb ik zelf geen ervaringen mee, maar dit vind ik wel ironisch.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juli 2024 19:33]

Tja, ik heb dan juist weer de omgekeerde ervaring. 2x een nieuwe Tesla waarbij er bij 1 een heel klein issue was (armsteun sluitte niet goed, dat is door mobile service op mn oprit gefixt). Over de ervaringen met 2 gloednieuw geleverde VAG-mobielen kan ik juist bijna een boek volschrijven over alle problemen en vooral ook het ronduit arrogant en moeilijk doen over het vervolgens oplossen daarvan. En dan heb ik het over een volledig nieuwe motor ivm belachelijk hoog olieverbruik, stoelen die zomaar uit elkaar vallen, het doek van de auto trekken, de auto instappen en meteen de hele kerstboom met storingen zien aangaan omdat de kabelboom defect is af fabriek, etc. etc.
Onlangs een model 3 zien rijden waar de kofferklep rechts meer ruimte had tot de bumper dan links.
De spleet liep dus niet mooi evenredig. Kan natuurlijk bij iedereen gebeuren... viel mij gewoon op bij die premium merk.
Afwerking van de Model 3 is helaas niet premium. Er zijn wel veel rapporten van dat soort fouten van bezitters te vinden.

Niet alleen de kofferbak, maar bijv. ook in het interieur (lijmresten, klepjes die stroef zitten, kabels niet goed weggewerkt).
LOL, ik heb OCD en kan mij soms hoeveel volkomen nodeloos echt ergeren aan een Tesla die voor mij staat bij het stoplicht, hoe langer je kijkt hoe meer je je afvraagt hoe dit auto's met zo'n afwerking nog recht sporen.
Zeker dan nog de chrome afwerking op de deuren, man wat een mooi 'kuch' doorlopende lijn met 1cm verschil is me dat.
De Ford Mustang Mach E heeft veel potentie.. komt later dit jaar uit.
Qua range gaat hij zeker de strijd aan met Tesla..
En qua kwaliteit lijkt het ook goed te zitten als ik de previews moet geloven..
Ik reed laatst in een recent model Ford Mustang en de electronica leek allemaal nog erg jaren 80, incl. de bedrading, bediening en motoren en afwerking daarvan om bijv. de stoel te verschuiven. Ik hoop wel dat ze in een half jaar dan 30 jaar electrotechniek ontwikkeling ingehaald hebben :+

[Reactie gewijzigd door ASP op 23 juli 2024 19:33]

Let op.. de Mach E heeft eigenlijk niks met de mustang te maken.. ze proberen mee te liften op het brand wat ze al hebben om over te gaan op EVs.. riskante strategy IMHO..

ICE Mustangs zijn relatief low budget autos.. veel vermogen voor relatief weinig geld (in de US dan).

De Mach E heeft zo te zien een vergelijkbare interface als tesla met een groot scherm in het midden..
Wat impressies:
reviews: Fords eerste ev: de Mustang Mach-E - Veel paardenkrachten en 600km b...
https://www.youtube.com/watch?v=1LLtaox9uh0
https://www.youtube.com/watch?v=QA-qgSB076c
De Ford Mustang Mach E heeft veel potentie.. komt later dit jaar uit.
Qua range gaat hij zeker de strijd aan met Tesla..
En qua kwaliteit lijkt het ook goed te zitten als ik de previews moet geloven..
Licht eens toe ?

Dit is namelijk marketing pur-sang dat je gewend bent uit de auto-industrie die de laatste decennia heel veel labels heeft geplakt op hun wagens, maar in de praktijk heel weinig nieuws heeft uitgebracht. Sterker nog, ze bedotten de boel al lang met als toppunt de dieselgate.


Een elektrische auto heeft geen nieuwe onderdelen nodig die van de grond af moeten worden opgebouwd. Elektrische motor bestaat al heel lang en wordt in veel sectoren 24/7 gebruikt met bijbehorende lagers etc.
Er kan een sprong worden gemaakt naar 800V zoals Porsche nu doet, wat handiger kan zijn voor transport ed.

Lithium doen autofabrikanten ook weinig aan. Heel veel branches zijn daar mee bezig en ze kunnen daar op mee liften.

Een elektrische auto kan tzt nieuwe stoelen en dashboard krijgen zodat het een beetje opgefrist uit ziet,
maar het vernieuwen om het vernieuwen,
don’t fix what ain’t broken.
Nog sneller oid kan ook eigenlijk ook niet meer sinds de tesla een norm heeft neergezet die valt onder AMG, BMW M, etc
Mee eens dat dat mustang label puur marketing BS is..
Maar.... als ford hun unicorn brand op een EV plakken dan vermoed ik wel dat het een serieuze auto is.. anders zou dat brand suicide zijn voor Ford.. dit ding is make it or break it voor ze denk ik..

En qua snelheid gaan ze het niet halen vergeleken met de Tesla.
Maar qua range zeker wel.. en dat is denk ik een grotere factor bij de gemiddelde koper..
En qua prijs zitten ze vergelijkbaar met de model 3..
Geen nieuwe onderdelen? Houdt je ook rekening mee met het grootste onderdeel, namelijk het chassis? Het chassis heeft zoveel functionaliteit dat dit wel van de grond af ontworpen moet worden. Bv sterkte en stijfheid mbt zwaarder gewicht, crash impact, plaatsing van accu's. Toegenomen vrije ruimte ipv de ice onderdelen. Plaatsing van nieuwe onderdelen, bv warmtepomp of remvloeistofpomp.

Als ik dat vertaal zeg je een grote accu te willen plaatsen in het zelfde volume. Probeer maar in een telefoon een grotere accu te plaatsen zonder het volume te vergroten. Alles bestaat al, dus moet het niet te moeilijk zijn?
Je interpreteert grotere accu verkeerd.
De energiedichtheid van de nieuwere accu’s is hoger dan van de oudere modellen. De accu kan in bepaalde gevallen zelfs kleiner.

Dat brengt ons ook naar je punt van chassis.
Die is ontworpen met de kennisgeving dat er altijd onbalans is in de wagen aangezien je nooit volledig beladen bent,
en er zit genoeg marge in dat je met belading onderweg kunt.

Het moet functioneren als er 1 persoon in zit, maar ook met 4 personen en bagage tot een bepaald gewicht.

Auto’s met ICE doen precies hetzelfde overigens.
Naast belading is een wagen niet alleen ontworpen voor een motor met 90pk,
in dezelfde wagen zit ook een 200pk+ motor met minimale aanpassingen. In extremere gevallen worden er stabilisatorstangen geplaatst zodat chassis niet te veel gaat werken door zijwaartse krachten in de bochten.

Maar compleet ontwerpen is reinste marketing. Het beeld wordt vaak geschetst dat er ergens een ingenieur bezig is om een schroefje opnieuw te ontwerpen dat moet functioneren als een schroefje maat dan ontworpen door BMW.

Dacia is fabrikant met meer pragmatische instelling dat werkt met Renault-onderdelen van de plank. Skoda heeft een soortgelijk werkwijze.
Hold your horses...
Je moet nog maar zien wat daarvan overblijft, ze maken nu enkel zeer grote beloftes net als alle andere zogenaamde 'Telsa Killers'. Momenteel hebben ze echter enkel een aantal prototypes rijden. Ze moeten nog door 'Manufacturing Hell' heen en dat is de moeilijkste periode voor iedere auto. Kunnen ze alle onderdelen wel met voldoende snelheid leveren? Wat worden de WLTP/EPA waarden? Kunnen ze voldoende accu's krijgen? Krijgen ze hun software stabiel?

Kort door de bocht, ze beloven veel maar dit is hun eerste elektrische auto. Verwacht maar dat er nog enorm veel verkeerd gaat net zoals dat gebeurd is bij alle andere fabrikanten (inclusief Tesla).
'dit is hun eerste elektrische auto'..

Uh, nee ze hadden in 1903-1914 al EVs..
https://insideevs.com/fea...-past-present-and-future/
https://en.wikipedia.org/...y_of_the_electric_vehicle
Ok die zijn nooit commercieeel doorgebroken..

Maar daarna hebben ze in de jaren '90 nog een Ranger EV gehad..
https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Ranger_EV
Dus nieuw is het concept niet..

Maar het blijft afwachten wat ze in praktijk kunnen leveren dat klopt.
Maar het feit dat ze het mustang brand gebruiken geeft wel aan hoe serieus ze het nemen..

De accu's komen van LG (gemaakt in polen) dus dat zou in theory moeten werken..
https://europe.autonews.c...n-will-help-profitability
"The battery cells for the Mach E and Transit vehicles are made by LG at its plant in Poland where LG installed battery lines dedicated to Ford."

370 Mijl WLTP volgens https://www.ford.co.uk/cars/mustang-mach-e

De software is denk ik het grootste risico..
Leuk voor de latere adopters, maar ik zie Tesla rijders niet zo snel naar de softwarestack van Ford terugstappen. Ik zie het ook niet gebeuren dat ze dat meteen bij de launch c.q. de eerste versie goed voor elkaar hebben. Dat touchscreen en de bijbehorende UI/software zien er echt totaal niet uit op de eerste reviews (scherm heeft een hele slechte kijkhoek, kan niet fel genoeg, zwart is grijs en de software ziet verschrikkelijk lelijk en onhandig uit).

[Reactie gewijzigd door RonJ op 23 juli 2024 19:33]

Zeker deze auto is niet voor early adopters/tech heads. Dat is de markt voor markt van Tesla.
Maar voor latere adopters, of mensen die iets anders na een tesla willen is het zeker wel een optie..

En er zijn wel meer opties met wat meer normaal uitziende auto's zoals de Kia eNiro etc..
De keuze is er tegenwoordig plenty..
kijk maar eens op https://ev-database.uk/#s...tPage=0|paging:number=all

[Reactie gewijzigd door ToolkiT op 23 juli 2024 19:33]

Eens hoor, en voor de "massa" is er nu al veel keus en de komende jaren helemaal. Mijn punt is dat als je eenmaal de Tesla experience gewend bent je niet zomaar terug gaat naar een "oude" analoge fabrikant. Of iig, je dan continu gaat irriteren aan bepaalde zaken. Dat zijn dan van die hele kleine dingetjes zoals gewoon je deur opentrekken met de telefoon als sleutel (moest van de week keihard lachen dat Nissan TV-reclame maakt voor een app die je dan uit je zak moet halen om op een open-knopje te drukken, dat is zelfs nog onhandiger dan een gewone sleutel gebruiken ipv het gemak van de tesla-manier). Of instappen in een EQC, E-tron, E-golf (met kia geen ervaring maar vermoed hetzelfde) en dan moet je eerst op de "Start" knop drukken voordat er eea aangaat, hoezo!? Je ziet toch al dat ik met mn krent op de bestuurdersstoel zit? Of dat bij een E-golf en eerdere firmware versies van de E-tron elke keer na het starten de regen uit of op minimaal staat ipv maximaal voor one-pedal driving. Bloedirritant als je een Tesla gewend bent. Met andere woorden, Tesla is ook heel veel meer dan alleen een EV aandrijflijn en/of Autopilot. Men heeft veel zaken gewoon vanaf de grond aan opnieuw bedacht met de gebruiker als uitgangspunt, iets wat ik de rest nog niet zo 1,2,3 zie doen ivm bestaande structuren, belangen en gewoonten.
de UI van Tesla is idd goed over nagedacht ja, daar lopen traditionele venders op achter..
Maar ik vermoed dat ze het kunstje gaan afkijken (copying is the highest form of flattery).
De Mach E (ik noem hem geen mustang meer ;) ) doet de deur ook met telefoon in de buurt automatisch open. Of met een pincode.. achterdeur met een knopje ipv handel.. dat zijn wel dingen die ze gespiekt hebben denk ik..
Dat vind ik nogal tegenvallen bij de recent gelanceerde EGC, eTron, iPace e.d. Had gehoopt/verwacht dat ze meer en vooral beter zouden kopiëren. Omgekeerd mag Tesla dat trouwens ook best en meer doen }> Doe mij bijvoorbeeld maar een optionele laadpoort aan de andere kant (zoals bij de etron) en die geniale feature van Mercedes waarbij ze je stoel steeds een paar mm verstellen.
Maar toch, op gegeven moment willen de huidige Tesla S rijders (zeker de early adaptor doelgroep) wat "nieuws" en de concurrentie komt er (langzaam) maar zeker wel aan.

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 23 juli 2024 19:33]

Ik ben zo'n early adopter (mid 2014 Model S ohne AP en AWD) en ik heb net de 2. Generatie Model X (Codename "Raven") gekocht en er is dusdanig veel verandert dat het voor mij (en velen) de overstap waard is.
Als het gaat om Range is er geen concurrentie. Ik ken de Audi E-Tron en de Jag iPace en sorry, in real life zijn dat welliswaar goede auto's maar GEEN alternatief voor mij omdat ik werkelijk veel lange afstanden rij. Plus de Model X is zoveel gaver/cooler als de concurrentie. Het is een friggin Spaceship :9

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 23 juli 2024 19:33]

Je stapt dus van het ene oudere model naar een ander nieuwer model. De opmerking hier is dat het oude model, lees S weinig zichtbare updates gehad heeft. Dat is uiteindelijk wat de markt toch vraagt.
weinig zichtbaars? sorry hoor maar de neus, software, range. alleen de stoelen zijn niet veranderd.
Anoniem: 138647 @tailfox20 februari 2020 12:26
Ook de stoelen zijn 3 generaties verder in de "Raven".
De kenner ziet het. Voor de rest van Nederland is een Model S sinds 2012 vrijwel niet veranderd en inmiddels een 'oud model' geworden. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen na hun leaseperiode graag een nieuw fris model/design willen en niet weer (nagenoeg) hetzelfde.
Dus kleine facelift bedoel je. Dat is iets anders dan nieuw model.
Naar mijn idee is de concurrentie:

- Porsche Taycan (maar prijs vanaf 108k)
- Volvo Polestar 1 (pas net/binnenkort pas leverbaar + prijs vanaf 162k?)
- Ford Mustang E (binnenkort pas leverbaar)
Oftewel: inderdaad nog geen waardige concurrentie (mits je een goed gevulde portemonnee hebt).

Ik rijd zelf geen Tesla, maar zou het wel leuk vinden om een nieuwe model S (of opvolger) te zien.
(Toekomstige) concurrenten voor de Tesla S :
- Jaguar XJ
- Audi E-tron GT ( op basis van de Porsche Taycan )
- BMW i4 en iNext ( volgend jaar )
- Lexus UX
- Mercedes EQS
- Polestar 2 ( eerder segment van de Tesla 3 )
- Ford Mustang Mach E ( eerder een SUV )
Zag gisteren op het Youtube kanaal van autovisie een eerste rij impressie van de Polestar 2, 78 kWh, een verwachte range van 470 kilometer. Er komt ook een grotere acccu beschikbaar. Voor een prijs van rond de 60k ook een model dat de concurentie met de Tesla model 3 aangaat. Voor liefhebbers van Volvo zal het interieur zeker aanspreken. Zeker anders dan Tesla. Leverbaar na de zomer dus dat is best okay. Het is maar te hopen dat er voldoende wagens beschikbaar gaan komen..
Ik weet niet of een linkje mag maar bij deze de verwijzing naar een vermakelijke video
Polestar 1 is een hybride, en al uitverkocht.
Daarbij is dit wellicht ook goed moment of af te vragen waarom we altijd een opvolger willen hebben? Als er upgrades uitgevoerd kunnen worden waarom zou je dan een opvolgend model willen hebben?
Kijk naar je smartphone, die wordt in theorie ook elke 2 jaar vernieuwd. Vergeet niet dat de Model S rijders "early adaptors" zijn die niet verlegen zitten om de zoveel jaar een nieuwe auto te kopen. Ik bedoel, waarom komen concurrerende merken wel iedere 4-5 jaar met een vernieuwd model van dezelfde serie? En dan heb ik het niet over een facelift van een bestaand model.
Technisch loop de electronica van Tesla 6 jaar voor las ik gisteren (bron kan ik even niet vinden, gevonden: https://www.rtlnieuws.nl/...ektrische-auto-onderdelen en https://www.autoblog.nl/n...or-op-concurrentie-140693). Dus over 4-5 jaar is er niets aan de hand. Hoogstends een stukje comfort. Ik geloof best dat een electrische XC90 comfortabeler is dan een Amerikaans stuk plastic, maar ook dat valt dan nog maar te bezien.

[Reactie gewijzigd door ASP op 23 juli 2024 19:33]

Veel andere merken zijn een stuk minder zuinig dan Tesla. Volvo lijkt daar helaas ook bij te zitten als je puur kijkt naar bereik van de plug-in modellen. En recente wijzigingen los van de accu hebben de Model S ook alweer zuiniger gemaakt. Niet verkeerd dus.

De huidige Model S na de facelift ziet er nog steeds actueel uit vind ik trouwens.
De volgende zin zegt mij al genoeg, andere merken zullen nooit goedkoper een auto kunnen bouwen en zie ze Tesla niet evenaren als alles maar wordt ingekocht. Ook de batterijen maken ze zelf, de key componenten dat wat een Tesla maakt.
Andere merken hebben ketens van toeleveranciers en hun verdienmodel is gebaseerd op de verkoop van onderdelen. Deze leveranciers leveren ECU’s en elektronische concurrenten die met een chip zoals die van Tesla veelal overbodig worden. Tesla heeft minder te maken met leveranciers en trekt zijn eigen plan.
Als de toeleveranciers een betere economy of scale kunnen opbouwen zullen ze goedkoper dan Tesla kunnen produceren.

Maar ja, mocht Tesla haar auto's niet meer competitief aan de man kunnen brengen (onwaarschijnlijk, maar hypothetisch gezien) kunnen ze nog omschakelen naar de rol van toeleverancier.
Betwijfel dit hoor, ja het opschalende factor zal voor prijs reductie zeker werken. Maar om alles in total control te krijgen. Voorbeeld is Apple, alle high tech in eigen huis en dat zal niet zonder reden zijn. MS heeft deze stap recent ook al gemaakt.

Het probleem is dat bij het outsourcen je achteraan sluit en niet op de markt vooroploopt, dat is kennelijk nu nodig. Maar het wordt ook goedkoper om het zelf te ontwikkelen. Kennis is meer voor handen, de middelen is zelfs voor een hobbiest in hand bereik. Ik zie deze trend nog niet snel veranderen.
Tesla heeft een andere filosofie in heel veel dingen, het zou me niet verbazen als Tesla heel weinig aan nieuwe modellen binnen hetzelfde segment/prijsklasse gaat doen.
Tesla maakt alleen rolling releases, dus ze doen niet zoals de rest van de auto-industrie aan jaargangen met verschillende modellen. Ze hebben 1 Model S en die krijgt het hele jaar door allerlei verbeteringen, gewoon als ze klaar zijn om uit te rollen.
Tesla doet dit misschien meer dan de rest van de auto-industrie, maar ook die overige merken doen vaak aan tussentijdse update/upgrades waar het publiek niet of nauwelijks van op de hoogte is. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een ander slangetje, nieuwere bougies, een verbeterde sensor, etc. Maar ook grotere dingen komen voor. Zo is het niet ongebruikelijk dat bij de release van een auto er bijvoorbeeld 2 benzine en 1 diesel motor beschikbaar zijn, maar na het eerste jaar hier een paar andere motoriseringen bijkomen. Die grotere verbeteringen/veranderingen zijn meestal van tevoren al bekend, maar ook niet altijd.

Ik had Volvo C30 met T5 motor die bij de introductie ongeveer 220pk leverde, maar al na 2 jaar werd het vermogen verhoogd tot 230pk. Pas na 5 jaar kwam er een volledige facelift. Dus dat soort wijzigingen komen ook bij de andere automerken zeker voor, alleen maken ze het minder kenbaar dan Tesla.
Correctie: Tesla maakt tot nu toe alleen rolling releases.
Een model is natuurlijk qua design na een aantal jaren verouderd. En mensen willen gewoon weer eens wat nieuws. Dus ze zullen heus wel eens met nieuwe modellen gaan komen, net zoals de traditionele auto industrie dat doet. Aangezien model-opvolgingen daar steeds sneller gaan wordt het voor de S zo langzamerhand wel eens tijd.
Omdat de concurrenten, hoe ver zij ook achterlopen wat betreft de techniek, veel groter zijn dan Tesla.
Tesla is een jong automerk en niet groot.

Je ziet veel Tesla's daar waar zij gesubsidieerd worden. Dat is maar op een heel klein percentage van deze grote wereldbol.

Dat is geen schande, want ik denk dat wat zij doen bijzonder is. Als jong merk al daar staan waar zij staan.

Echter moet je hen niet vergelijken met VAG, Daimler, GM, Toyota, Honda, of andere merken die al 50 tot 10 jaar bestaan.
De mega kwalitatieve Koreanen ook niet te vergeten!

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juli 2024 19:33]

BYD is verruit de grootste producent van electriche voertuigen.
Kwa tech loopt Tesla veruit voor op de rest. Ze zijn de complete supply chain heel efficient uit aan het werken. We weten allemaal hoeveel problemen (nog steeds) Tesla ondervindt afgelopen 10 jaar in hun productie process. Daar heeft Tesla veel van geleerd.
Producenten als vw, volvo hebben nog een lange weg te gaan voordat zij de supply chain goed in orde hebben. Van de huidige bestaande ic producten zal een groot gedeelte niet meer bestaan over 20 jaar. Het jammerlijke is dat het lijkt alsof Europa de strijd met Amerika (en ook China) gaat verliezen.
Dat doet er toch niet toe!
Op het einde van rit telt hoeveel winst ze maken, hoe lang of hoe kort de complete supply chain is zal de aandeelhouders worst wezen, die willen gewoon divident zien en laat Tesla daar “nu” heel slecht in te zijn.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 19:33]

Ze zijn in volumes misschien wel veel groter, maar hebben daardoor ook enorm veel ballast mee te slepen.
Als je het niet over een facelift van een bestaand model hebt, dan heb je het over een nieuw model (en dus niet vernieuwd, zoals jij het omschrijft).
Concurrenten komen niet elke 4-5 jaar met een nieuw model. De normale cyclus van een auto bedraagt +-7 à 8 jaar. Met halfweg een grote update (nieuwe lichtblokken, nieuw infotainment, ...) en soms eens een kleinere, bv. bij de introductie van een nieuwe motor.
De VW Golf is bv. recent afgelost, het vorige model werd geïntroduceerd in 2012. Dat is m.a.w. een carrière van 8 jaar.
Ook in het luxesegment is 8 jaar niet abnormaal: De Mercedes S (W221) hield het bv. vol van 2005 tot 2014.
Wordt het tijd dat er een opvolger van de S wordt aangekondigd? Mhja, dat mag wel. Is het noodzakelijk? Lijkt me minder. De S is nog steeds pionier en moet het nog niet afleggen tegen concurrenten als Audi, Porsche, ... Qua afwerking ja, maar op de andere vlakken lopen ze nog steeds voor.
Bekijk het zoals de Hololens: versie 2 werd uitgesteld wegens 'gebrek aan concurrentie' waardoor met meteen kon verder ontwikkelen naar een betere upgrade.
Idem voor Tesla: de S kan nog mee en dan is het voor Tesla interessanter om de aandacht op bv. de Y te richten.
Exact dit! Tesla doet aanpassingen aan bestaande modellen zo gauw als dit zinnig is. Dit wil zeggen dat een Model S die vandaag van de band rolt al upgrades heeft ten opzichte van eentje van vorige week. Dat het uiterlijk en interieur niet aangepast worden is ook niet helemaal waar, de nosecone is al verdwenen bij de S en er zijn nog wat andere kleine aanpassingen uitgevoerd. Ondanks alles ziet de model S (exterieur) er wat mij betreft nog steeds heel goed uit en is het tot nu toe een redelijk tijdloos design gebleken.

Het interieur daarintegen kan wel degelijk een opfrisbeurt gebruiken. Onhandige cupholders, laag dpi scherm vergeleken met de 3, geen vakken in de deuren, geen telefoonhouder. Ook qua materiaalkeuze en design begint het interieur toch wel wat ouder aan te voelen als ik het met de 3 vergelijk (maar ik ben fan van minimalisme).
Zeker als je beseft dat daarmee je het bloed onder de nagels van de concurrentie vandaan kan halen.....
Qua hardware loopt de Model S/X toch wel achter op de Model 3. Wat voorbeeldjes:

- Accu koeling: Model S/X throttled met enige regelmaat als je flink "gas" geeft, is geen sprake meer van bij de Model 3 (heb ze beide gereden, thermal throttling is wel irritant)
- Laadsnelheid: Model 3 LR laad met 250 kW, dit is "slechts" 150 kW bij de Model S/X
S/X hebben dan wel weer een warmtepomp, dat maakt 's-winters een groot verschil en dat merk ik wel (ten nadele van de 3) in de range en verbruik. Laden met 250KW is natuurlijk top, maar naast dat alleen bij de eerste 10-20% charge is, staan die laders hier nog vrijwel nergens, bij de huidige NL superchargers en fastned kom je ook niet verder dan 150 resp. 175kW.
Klopt, maar de grootste afzet markt voor de S/X is natuurlijk de US waar de V3 superchargers wel al worden uitgerold.
Omdat niet iedereen zit te wachten op upgrades? Er zijn genoeg computers die ook kunnen worden geüpgradet, maar hoe veel mensen doen dat? Buiten de tweakersgemeenschappen ligt dat percentage bijzonder laag.
Veel mensen doen dat wel, gaat automatisch.
Huh, hoe krijg jij automatisch bijv. een nieuwe SSD in je oude computer? Heb jij een lab met robots of zo? Het ging hier om hardware, niet om software.
Dat is nu de framing van veel mensen. Maar zoals er wel meer gedachte goed veranderd kan de kijk op dit soort zaken ook veranderen. Ik zou het vooral innovatie vinden als ik losse onderdelen makkelijk kan vervangen en upgraden.

[Reactie gewijzigd door ocrammarco op 23 juli 2024 19:33]

Ik kon in 2012 geen Model S betalen en in 2020 nog steeds niet.

Die prijs/kwaliteit verhouding is dus vaak niet relevant.

Verder is de Taycan nu natuurlijk een prima concurrent.
Nu weet ik niet of de kwaliteit per model varieert. Maar telkens als ik aan de kwaliteit van tesla denk, denk ik aan dit youtube filmpje van Model 3.

https://www.youtube.com/watch?v=FSLTNjGI8hw

Bij porsche worden ze ook vaak met krassen geleverd, maar de auto wordt geleverd aan de klant toch eerst goed gepolieerd zodat de krassen er uitzijn.
Prijs torenen ze idd boven iedereen uit, als je kijkt naar de kwaliteit van de techniek volg ik nog ... maar als geheel ... daar durf ik sterk aan twijfelen. Een rolls royce gaat daar én prijs én kwaliteit ook boven :-D
Prijs in prijs/kwaliteit betekent NIET persé dat iets duur is 8)7
Alsof Tesla goedkoop is voor basiskwaliteit. Je hebt mijn opmerking duidelijk niet begrepen.
Een Rolls is een andere markt en niet te vergelijken
Prijs-feature verhouding allicht, de kwaliteit is de laatste jaren schijnbaar hard achteruit gegaan lees je her en der. Iets wat bij andere fabrikanten zelden gebeurd gaat bij Tesla de deur uit. Denk aan scheef zittende panelen e.d.
En vergeet de laad infrastructuur van tesla niet. die is mijlen verder dan menig public fast charger. Geen gekloot met laadpasjes, apps, creditcards etc. Kabel in prikken en laden!
Een Model S uit 2012 is echt totaaaal anders dan een 2020 Model S. Andere rijervaring, andere techniek, autopilot, meer bereik, sneller laden, beter kwaliteit, sneller optrekken etc etc... Ik denk dat het wel mee valt.
Punt wat men maakt is dat uiterlijk weinig veranderd is, innerlijk misschien wel maar uiterlijk is uiteindelijk toch iets waar mensen naar kijken.
Tesla vernieuwd zeker hun model. Het probleem is dat ze de vernieuwingen geleidelijk invoeren waardoor het niet echt goed in het nieuws komt. Andere automakers hebben om zoveel jaar een refresh, dat brengt meer publiciteit met zich mee. De Tesla S die je in 2012 kocht is behoorlijk anders dan die nu. Sterker nog afgelopen 12 maanden is ook al wat voortgang geboekt, zo is het bereik van de model S met 16% toegenomen: https://twitter.com/TeslaPodcast/status/1229831317174587393
Ja, maar dat zijn niet meer dan facelift/"under the hood" aanpassingen, niet een geheel nieuw "version 2.0" model.
Het punt is dat al die aanpassingen bij elkaar op den duur net zoveel meerwaarde hebben als een 'version 2.0'. De enige reden waarom je alle features in versies zou willen verdelen is om het voor de consument duidelijker te laten blijken dat er vernieuwingen zijn. En natuurlijk de extra publiciteit die een lancering van een 2.0 versie met zich mee brengt. Bij tesla hebben ze gewoon een ander cultuur van 1 a 2 producten per categorie auto en dan gewoon deze blijven tweaken tot het perfect is.
Waterfall vs scrum :).
De meeste automakers doe halfweg een update waar je aan uiterlijk kleine dingen veranderd binnen en buiten. De meeste modellen gaan 7-8 jaar mee dan komt de volgende generatie.
Die volgende generatie heeft dan normaal uiterlijk en innerlijk een hele update gehad.

EV heeft natuurlijk andere techniek die je vaak per software kan updaten.
Neemt niet weg dat er op het vlak van productie maar ook uiterlijk ook vernieuwingen mogelijk zijn. de tijd staat ook niet stil op dat gebied. Maar het zal voor tesla gewoon puur centen kwestie zijn. Nieuw model ontwikkelen kost tijd en veel geld. Ze richten zich nu meer op de 3 massa en de S laten ze denk ik gewoon even voor wat het is.
Neemt niet weg dat ook een model 3 niet 10 jaar als model kan meegaan. De markt zal uiteindelijk toch nieuwe uiterlijk willen.
Elke software update wordt als revolutionair nieuws gebracht. Tesla is juist overdreven veel in het nieuws.
Porsche Taycan. Is tenminste ook gebouwd als een echte rijdersauto.
En flink duurder ook.
Een Model S uit 2020 is evenwel een sterk andere wagen dan die uit 2012. Vele hardware is in die 8 jaar van een upgrade voorzien en ook het uiterlijk is niet blijven stilstaan. Wel heb je geen grote wijzigingen in 1 keer, maar past Tesla het stapsgewijs aan terwijl het ook verder de productiemethodes optimaliseert. Mensen die in 2012 of 2013 een Tesla Model S gekocht hebben en op zoek zijn naar een nieuwe wagen zou ik dan ook aanraden om eens een testrit te laten maken met het huidige model om zo de verschillen te ontdekken.
Ik kan 2 redenen bedenken waarom dit niet snel staat te gebeuren.

Ten eerste wat valt er te verbeteren, de auto is (van horen zeggen) subliem en veel van de wijzigingen in de auto gebeuren op basis van firmware/software updates iets wat bij heel veel fabrikanten niet eens mogelijk is (nieuwe functionaliteit = nieuwe auto! of minstens nieuw entertainment systeem a 800+). Ten tweede zijn al die auto's niet aan te slepen, ze verkopen sneller dan ze kunnen produceren, waar halen ze de capaciteit vandaan voor een versie 2 en waarom deze maken/verkopen als het originele model nog steeds als warme broodjes over de toonbank gaat!

Ook is de model S van toen niet de Model S van nu... het zijn dus niet steeds net lekkerdere versies maar gewoon changes zonder dat je iedere 2 jaar doet alsof je een nieuw model released.

Andere fabrikanten sluiten nu zo langzamerhand aan maar van echte competitie/concurrentie kan je volgens mij nog niet spreken.

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 19:33]

Dan is er ook nog leverbaarheid ... Ken genoeg mensen die al langer dan voorzien wachten. En bijkomstig hier in Belgiê is er ook "er is een probleempje", kan je 3 tot 4 weken wachten voor simpele stukken zoals een spiegel bijvoorbeeld. Deze mensen ben je dus gewoon kwijt, op het einde van de leasing gaan deze dus echt wel terug naar Audi/BMW etc. Allen zijn wel tevreden, buiten dikwijls over het bereik
Heb geen ervaring met elektrisch rijden.. Maar wat kost het bijvoorbeeld om zo'n accu vol te laden, hoe moet je dit berekenen?

[Reactie gewijzigd door wifikabelhuren op 23 juli 2024 19:33]

moeilijke vraag om te beantwoorden, maar wel te versimpelen.
maar laten we even uit gaan dat je een klein kabeltje van uit je eigen huis gebruikt.
1kWh = grof weg 0,22€ (een beetje afhankelijk van wat voor contract je tekent.)
109kWh x 0,22€ = 23.98€ voor een volle "tank"

23,98 / 644km = 0,04€/km
of
(uit gaande van een auto die 1 op 16 rijd benzine/diesel/gas etc....)
0,04 x 16 = 0,60€ per liter.

een beetje grof berekend en wat afrondingen daar gelaten.
eigenlijk zijn er veel meer factoren, die het wat duurder of goedkoper maken. ;)
edit:
en zoals je hier na ook leest, het is grof berekend en neemt veel factoren verder niet mee.

als je echt wil weten wat thuisladen kost, dan moet je ook mee nemen dat je een gebruik hebt in huis.
b.v.: 4000kWh gewoon huis gebruik + 4000kWh voor de auto maakt 8000kWh.
8000kWh x 0,22€/kWh = 1760€ per jaar.
1760€ + 235€ (netbeheerder) + 40€ (leverancier) - belasting vermindering 526€ = 1509€ per jaar.
1509€ / 8000kWh = 0,1886€/kWh wat je dan werkelijk betaald per kWh. ;)
109kWh x 0,1886€ = 20.55€ voor een volle "tank"

en als ik dan de berekening voor mijn huis maak.
6000kWh gewoon huis gebruik - 6000kWh zonnepanelen + 4000kWh auto = 4000kWh per jaar.
4000kWh x 0,22€/kWh = 880€ per jaar.
880€ + 235€ (netbeheerder) + 40€ (leverancier) - belasting vermindering 526€ = 629€ per jaar.
629€ / 4000kWh = 0,1572€/kWh wat je dan werkelijk betaald per kWh. ;)
109kWh x 0,1572€ = 17.14€ voor een volle "tank"

afhankelijk van de situatie dus een 17 tot 24€ voor een volle "tank".
maar er is nog iets van laadverlies, maar door gebruik van een kleine lader is die niet heel groot.
(denk aan 2 tot 4% verlies hoogstens.)

bron vermelding:
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 19:33]

Die 644 km haal je alleen nooit. Je moet of vergelijken met WLTP opgaven van een vergelijkbare brandstof auto of realistische waardes pakken voor de Tesla. Mijn Model 3 haalt het aantal KM volgens de WLTP als ze uitgaan van 133 watt/km. Realistisch gezien zit ik echter nu tussen de 180 en 220 watt/km. Dat zou dus ongeveer met 75kw accu pakket op 375km tov 560km WLTP.
EPA is dichter bij de werkelijkheid dan WLTP. Toegegeven dat je 644 in de winter niet gaat halen denk ik dat 600 in 20+ graden best mogelijk is. WLTP zal rond de 700 km uit komen, en is niet realistisch.
Het hangt, net als bij een brandstofwagen, vooral af van je rechtervoet. Ik haal met mijn Ioniq 28kWh op goede dagen 280km op een volle batterij. Ver boven de officiële cijfers terwijl ik mijn verbruik onder de 100wh/km kan houden terwijl dit officieel 144 is, als ik mij niet vergis.
Je rechtervoet maakt een heel stuk minder uit bij een elektrische wagen dan bij een brandstof wagen. Als ik het stuk voor woon-werkverkeer rustig rijdt of elk stoplicht vol optrek, dan scheelt dat maar vrij beperkt op het hele stuk (10%). Snelheid, buiten temperatuur en verwarming/koeling, maken veel meer uit voor een EV. Een brandstof auto is veel minder efficiënt wanneer deze snel op moet trekken, een elektromotor heeft daar minder last van. Hogere snelheid is voor een EV killing, in Duitsland met 180km/u haalde ik nog maar ongeveer 190 km ipv 500. Een brandstof auto heeft daar in verhouding minder last van, omdat de motor vaak net wat efficiënter wordt op hogere snelheid wat compenseert voor extra luchtweerstand. Mijn Passat werd niet 2.5x zo onzuinig van 180 rijden ipv 120.
Dat heeft voor een EV veel minder nut. Een synchroonmotor werkt heel anders dan een ICE wat dat betreft. Je ziet dat Porsche nu een versnellingsbak met 2 versnellingen heeft in de Taycan, en ze halen minder range met zelfde accu pakket dan Tesla.
Maar wel meer fun! Helemaal op prestaties gericht. Het is dus maar net wat je zoekt in een auto. Die Taycan is helemaal niet gemaakt om zo ver mogelijk te kunnen rijden.
Heb geen ervaring met elektrisch rijden.. Maar wat kost het bijvoorbeeld om zo'n accu vol te laden?
Ruwe schattting bij een 74kWh accu (zo'n 410 kilometer bereik):
Volle accu kost ongeveer 15 euro

Er zit een verschil in kosten bij thuis opladen, bij een oplader van een FastNed bijvoorbeeld of bij het opladen bij een Tesla supercharger. Het berekenen gebeurt per kWh of per minuut.

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 23 juli 2024 19:33]

Hier kun je op tweakers veel vinden over EV's en de kosten daarvan.
Een 100kWh batterij laden kost je iets meer dan 100kWh. Een kWh kost 25-30 eurocent (BE), van helemaal leeg tot helemaal vol zou je dat 25-30 euro kosten, als je thuis laadt (wat voor dagdagelijks gebruik het meest voorkomt). Wek je zelf stroom op, dan kan het goedkoper, laden via laadpalen wisselt van prijs en is vaak abonnements afhankelijk maar meestal duurder. Tesla's superchargers zijn gratis geweest, maar voor nieuwe tesla's is dat meestal niet meer het geval.
Anoniem: 120539 @Towap20 februari 2020 13:29
Wek je zelf stroom op, dan kan het goedkoper,
Geen idee hoe dat in België werkt, maar in Nederland is dat niets goedkoper:
Als ik 40 kWh opwek en aan 'het net' lever krijg ik daar precies even veel voor, als dat het me kost als ik deze uit het net trek. Lever ik ze niet, krijg ik ze ook niet. Ergo: kosten zijn gelijk.

Dat wordt pas anders als salderen komt te vervallen.
Grof gesteld natuurlijk is dit afhankelijk van de efficiëntie van een lader. En dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van de snelheid waar je mee laad. Maar als je denkt aan 109kWh, waar één kWh bij je energieleverancier uit het gewone 230v stopcontact ongeveer €0,22 kost, dan denk je aan €23,98 als je 100% optimaal laad. Die 100% haal je niet, maar het zit er wel bij in de buurt. Dan denk je dus aan €25 voor die 644km (en net zoals een ICM auto hangt een hoop af van je rijgedrag/verwarming/airco/etc...).

Ga je echter langs de weg laden dan gaat de kWh prijs natuurlijk heel erg veranderen, soms €0,34, tot soms wel €0,70 bij sommige snelladers.

Het doel van dergelijke laders is ook niet om de volle accu op te laden, maar om genoeg te laden tot de bestemming, of de volgende lader. Bovendien is de laatste 20% trager om op te laden.

En dan heb je natuurlijk genoeg plekken waar je gratis kan laden. Veel werkgevers bieden dat aan, maar ook supermarkten (om klanten te lokken) bieden gratis laden aan (tot 1 uur, net zoals gratis parkeren). Gewoon op de bestemming.

Een elektrische auto kun je dan ook eigenlijk niet vergelijken met een ICM auto, waar je af en toe tankt. De elektrische auto hangt eigenlijk altijd aan de lader als je ergens parkeert, en is zo altijd in staat om je ergens naar toe te brengen. Vandaar dat veel mensen ook met kleinere accu's en géén supersnellaadfunctie kunnen. Grote accus en >300kW laden is pas boeiend als je inderdaad een eur-oad-trip gaat maken. En de praktijk is dat je dan eigenlijk ook heel goed uit de voeten kan met paal-hoppen en niet eens zo veel langer onderweg bent.
Capaciteit de batterij KWh/De prijs van uw elek leverancier per KWh.
Simpeler kan niet. Snelladen aan "pomp" kost natuurlijk wel iets meer.
De kosten zijn zo’n 1/3 van een ice auto.

1 kwh is 20 cent, Dus een 50 kw batterij vol gooien kost 10 euro
Met mijn tesla 3 haal ik hiermee zo’n 225 km.

de epa rating is iets van 400, maar dat is als je 80 rijd zonder wind.
Ik kijk uit naar de supercapacitor buffers voor KERS-achtige systemen. Zodat je nog krachtiger kan remmen op de motor + hoger kortstondig piekvermogen. Wellicht zullen ze zo iets gebruiken voor de Tesla Roadster.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 23 juli 2024 19:33]

Op de hoogste stand (die voor zover ik zie door alle tesla rijders gekozen word) hoef je amper aan je rem te komen. Er gaan soms uren voorbij zonder dat ik rem. Dus daar is vrijwel niets te winnen, alles word al gebruikt. Supercapacitors zijn overbodig omdat de huidige accu de energie die je door remmen wint makkelijk (heel makkelijk) kan opvangen.
De energiedichtheid van capacitoren is nog altijd erg slecht, daarbij ze zijn overbodig (zoals al aangegeven)
in EV's door grote batterypacks. Weinig kans dat ze in auto's terechtkomen.
Ik snap dat energiedichtheid van capacitoren slecht zijn maar dat is niet de functie van die buffer naar mijn mening. Het gaat niet om energiedichtheid maar om vermogensdichtheid, is wat ik bedoel. @Anoniem: 310408 Wellicht inderdaad overbodig voor een Tesla voor straat gebruik, maar wel leuk voor een EV-Hypercar.

Stel je hebt de huidige batterijen pack en je voegt daar aan toe: 100 kg of ~40 liter (best wel veel) aan puur ultracapacitor met een vermogensdichtheid van 40 kW/kg en energie dichtheid van 9 Wh/kg (inderdaad weinig).

Dan heb je in totaal dus 4 MW (5438 pk) aan extra vermogen en 0,9 kWh aan energie bevatten die je kan gebruiken voor acceleratie.

Dat is denk ik even veel energie om van 0 naar 100 te accelereren met een tesla model S bij een acceleratie van 3,2 seconden. Bij 6000 pk verlies je beduidend meer natuurlijk.

Stel het werkt de andere richting werkt ook zo dan kan je 0.9 kWh opvangen met een remmend vermogen van 4 MW (bij 100% rendement). Bij een vrachtwagen kan dat handig zijn.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 23 juli 2024 19:33]

Gaat de goede kant op. Als je hiermee straks met 2000 kilo achter je auto kunt rijden voor ongeveer 400 kilometer, dan instaat er een use case voor een model X als ‘trek auto’. (Nog steeds jammer dat de S op kenteken 0kg trekgewicht heeft).
Moet echt iedereen met een sleurhut de baan op?
Hang er een (elec) aangedreven aan en dat kan nu al
Ja, kennelijk wel. Althans, dat is mijn observatie als ik in de vakantiemaanden op de rijksweg rij. Zelf heb ik geen caravan, maar wel een speedboot die samen met zijn trailer rond de 2 ton weegt. Daar ga ik graag de weekenden lol mee maken, en ook gaat hij jaarlijks minimaal 1 keer mee op vakantie.

Zo'n trailer kun je niet elektrisch maken want je moet hem het water in rijden, wil je je boot te water kunnen laten. Niet echt handig om je elec motoren en accupakket onder te dompelen. :) Bovendien zou dat het eigen gewicht van de trailer ook fors verhogen wat dan weer gecompenseerd moet worden middels het onderstel en het trekkend voertuig. Moet je nog weer een dikkere auto! ;)

Maar om on-topic te blijven: Momenteel gebruik ik een 5-serie om het ding voort te sleuren. Dat zou veel leuker zijn met een EV, maar dan moet ik wel verder dan de grens kunnen komen, en dat is met de huidige Model-X (nog) niet het geval...
Ik heb , ik doe , ik ....Hoe groot is het percentage mensen zoals u?

Het is vast leuk geld te hebben om een speedboot én 5 serie te bezitten maar de meeste mensen hebben gewoon een wagen om van/naar werk te gaan.

Uitzonder(l)ingen moeten dan maar wat meer betalen om te dieselen }>
Hahaha, maar ik ga nooit op wintersport, en ik heb geen dikke Gaming Rig! :) Ik bedoel maar te zeggen, iedereen heeft zijn eigen pleziertjes en geeft daar op eigen inzicht geld aan uit. Jij denk dan meteen aan het hebben van geld, maar dat valt ook erg mee hoor:

Bij mij is dat dan toevallig een bootje omdat ik dat leuk vindt. En die auto is dus een noodzaak om het spul te kunnen trekken. Overigens geen diesel, maar de lichtste benzine versie, zelfs nog met zo'n 'mild-hybride' systeem erin waardoor hij nog relatief zuinig is (want ook met deze auto moet ik soms van/naar werk,). De autokosten hou ik overigens in de hand omdat ik zoveel mogelijk met mijn elektrische fiets (stromer ST-3) naar mijn werk ga. Dat bespaart me 76 kilometer per rit, en kost me 1.2 kilowatt. Dus ik 'doe' er letterlijk ook wat voor om dit allemaal te kunnen doen. (Ik kan dus dik twee maanden fietsen voor de kosten van 1 volle Tesla 'tank'.)

Ik denk dat er (qua vervoersbehoefte) best veel mensen zijn als ik (vooral als ik op de Friese Meren rondkijk). ;) Maar op de snelweg dus ook, als je 'Nederland-Caravanland' ziet rijden. Dus ja, ook deze mensen (mezelf incluis) zullen ooit elektrisch moeten gaan rijden, dus ik juich grotere accupacks wel toe, zodat je niet van lader naar lader hoef te gaan rijden zodra je enig gewicht trekt.

Mooiste zou nog zijn dat je een 'accu extension pack' had, die in de wintermaanden de opgewekte stroom van je zonnepanelen zou kunnen opslaan, en die je op vakantie 'onder je auto' zou kunnen klikken voor extra kilowatts. Hoef je die ook niet mee te slepen bij woon-werk verkeer.
Als je kritisch naar je eigen autogebruik kijkt is een range van 1000 km nogal kansloos. Hoe vaak trap je dat nou weg in een dag?
Verspilling van grondstoffen en energie, want je sleept die obese accu ook mee in je rondjes om de kerk.
Ik zou met 500km ook ruim voldoende hebben voor iedere rit, op 2x per jaar na. Dan zou ik naar een snellader moeten onderweg. Lijkt me niet zo'n probleem, de rest van het jaar laad ik thuis.
Klopt, ze kunnen beter hun energie (pun intended) steken is het sneller opladen van accu's. Dus als je verder rijdt dan het bereik je vlot weer verder kunt zoals je nu gewend bent. Want als ik ver rijd dan sta ik echt niet elke 2 a 3 uur meer dan een half uur stil. Even naar de WC, van bestuurder wisselen je kan binnen 5 minuten weer verder.
Een half uur is wel zo ongeveer het maximum dat zinnig is om op een langere trip bij een snellader te staan. Je kan wel langer blijven staan om te gaan volladen naar 100%, maar je kan beter gewoon gaan rijden bij ongeveer 80% aangezien het laden daarna zo langzaam gaat. Tenzij je natuurlijk gewoon graag bij snelladers rondhangt ipv een beetje tijdig op je bestemming aankomen.
Nou dat scheelt iedere dag laden. Dan hoef ik net als nu maar 1 keer per week aan de pomp te staan.
Wat jij kansloos vindt, vindt een ander heel belangrijk.
Range anxiety is volgens mij vooral iets dat onder ice rijders leeft. Vanaf volgende maand ga ik ook een ev rijden, dus ik kan niet zeggen dat ik er van gevrijwaard ben. Hoop dat ik er snel vanaf ben. Maar een range van 1000 km blijf ik over de top vinden, al is er markt voor. Net als een benzine slurpende Hummer oid.
Range anxiety is volgens mij vooral iets dat onder ice rijders leeft.
In Nederland? Hoe dan? Wellicht als je je portemonnee vergeten bent, je hebt nog geen Apple pay op je iPhone staan, en je tank is bijna leeg, maar anderszins kan ik me dat niet voorstellen. Op de rijkswegen kom je elke 30-40 km wel een pompstation tegen, en als dat niet genoeg is, dan heb je er wel eentje binnen 5 km van de volgende afrit.
Ik bedoelde: range anxiety voor ev's leeft vooral onder niet ev-rijders. M.a.w.: de angst voor het onbekende.
Als je eenmaal ev rijdt schijnt het reuze mee te vallen.
Oh, zo... Welja joh, dat valt ook mee. Je komt echt niet leeg te staan, tenzij je daar je best voor doet. Er zijn voldoende plekken om te laden, alleen gaat het je wat meer tijd kosten als een tankbeurt.
Wat mij weerhoudt om hevig van te zijn van EV, is niet zozeer range anxiety, maar meer de totale vrijheid die je nu hebt als je met een normale moderne diesel (/benzine) rijdt. Overal kan je tanken en je rijdt minstens 800km. Ik begrijp dat "overal EV laders" nog niet voor morgen is, maar op dit moment is het nog een groot verschil. Ook hoe dit in grote steden zal worden opgelost, valt nog te bezien. Ik lees hier vaak "maar de meeste mensen zullen thuis laden". Dat is natuurlijk alleen mogelijk als je auto in een privé garage kan staan - een minderheid in een grootstad. Bovendien laadt een EV in de meeste gevallen nog zeer traag aan een gewoon stopcontact, dus moet je wagen toch 8 à 12u aan de gewone stekker hangen. Kom je laat thuis, is je wagen niet helemaal opgeladen de ochend. Geen probleem als je een range hebt van 500km, maar als je een instapmodel hebt met minder rage, kan het in verhouding wel krap worden.

Tweede punt is dat de meeste EV's momenteel ofwel kleine stadsauto's zijn, grote SUV's of sportwagens. Zelf rijd ik momenteel een rationele wagen die comfort, flexibele ruimte en zuinigheid combineert. Daar zie ik op dit moment nog geen EV alternatief komen.

De ironie is wel dat die totale vrijheid nu meer & meer wordt ingeperkt door steden en centra's waar je niet meer binnen mag met een niet-EV. Wat mij daarin stoort is dat ze 15 jaar oude roetdiesels en hightech quasi nul-uitstotende diesel van nu op één hoop gooien. En dat dit verbod vooral de mensen met minder inkomen en keuzemogelijkheden beïnvloedt. Mensen met geld over of een dikke leasing van de werkgever, hebben meer vrijheid en rijden nu al een EV bijvoorbeeld.
Wat mij daarin stoort is dat ze 15 jaar oude roetdiesels en hightech quasi nul-uitstotende diesel van nu op één hoop gooien. En dat dit verbod vooral de mensen met minder inkomen en keuzemogelijkheden beïnvloedt. Mensen met geld over of een dikke leasing van de werkgever, hebben meer vrijheid en rijden nu al een EV bijvoorbeeld.
Tja, aan de ene kant is het nu hip en sjiek om de Diesel overal de schuld van te geven. Aan de andere kant zijn dit soort bewegingen alleen maar om je meer te laten consumeren. Waarom moet de vervanger van je huidige ice auto een elektrische auto zijn? Veel mensen zouden ook gewoon (elektrisch) kunnen fietsen en besparen op de kilometers (dus uitstoot) van hun ice auto, die ze dan veel langer kunnen blijven rijden.

Ikzelf doe dat ook: 76 kilometer per dag, 3-4 dagen in de week. Dus opeens is de uitstoot van mijn woon/werk verkeer gereduceerd tot gemiddeld 1/4 van wat het was. Daarvan kun je geen Tesla rijden, want die moest ook nog eens geproduceerd worden, wat ook weer energie en grondstoffen kost. Die bespaar ik nu dus.
Ik heb een eenmanszaak, doe voor namelijk langere afstanden op snelwegen en heb bijna altijd een koffer vol materiaal mee, dus voor mij is een elektrische fiets geen oplossing. En ik ben echt niet de enige.
Nee klopt, het is ook geen 'one size fits all'. Ik ben IT consultant, de meeste van mijn klanten heb ik in een cirkel van 30-50 kilometer rond mijn woonplaats zitten. Behalve mezelf is het enige wat ik nog meer te vervoeren heb een Macbook. En zoals mij zullen er velen zijn (mensen die alleen zichzelf en een laptop vervoeren over een relatief korte afstand). Een no-brainer dus. Lekker fietsen.

Jouw use case past niet bij een pedelec. Dus jij moet lekker blijven dieselen. En dan kan (zoals je zelf ook al aangeeft) relatief schoon. Daarom is het inderdaad ook belachelijk dat er zulke beperkingen worden opgelegd. Maat laat mensen waarbij het mogelijk is dan de fiets nemen. Beter kunnen ze dat stimuleren dan die overdadige subsidies op EV's. Gemiddeld (dus gezamenlijk) brengen we dan toch de uitstoot terug.
In een ideale wereld zou het inderdaad een en-en verhaal moeten zijn (EV's, hybrides en moderne motoren) en geen of-verhaal of een verbod verhaal. Maar de realiteit is, dat ik met mijn moderne diesel op korte termijn bepaalde eindbestemmingen niet meer kan halen door een verbod op élke diesel in bepaalde centra. Het lijkt mij té optimistisch om te stellen dat er tegen dan een groot aanbod is van verschillende EV modellen, vergelijkbaar met het huidige ICE aanbod. Time will tell.
[...]

Tweede punt is dat de meeste EV's momenteel ofwel kleine stadsauto's zijn, grote SUV's of sportwagens. Zelf rijd ik momenteel een rationele wagen die comfort, flexibele ruimte en zuinigheid combineert. Daar zie ik op dit moment nog geen EV alternatief komen.
[...]
Volgens mij zijn o.m. de Leaf, de Kona en de Niro geen van bovenstaande en kunnen dus best een alternatief zijn voor jouw zuinige ICE.
De Leaf is een kleine hatchback, de Kona en e-Niro zijn beide een mini crossover. Dat zal dus niet lukken, de laadruimte is ontoereikend.
Kijk uit naar het battery upgrade programma over 4 jaar :)
Exact dat! Als een radius van 1000Km wordt gehaald ga ik eens kijken. Wel positief dat deze ontwikkeling vruchten afwerpt
Rij jij dan 1000km aan één stuk? Het lijkt mij beter om na 2-3 uur te pauzeren en gelijk even bij te laden. Daar heb je geen 1000 km range voor nodig.
Jawel daar draait het allemaal om bij Tesla. Over vier jaar rijdt jouw Tesla geheel autonoom en kom je veel uitgeruster aan. Om de 2-3 uur stoppen om te ontspannen/rusten zoals met een auto op dinosap wordt aangeraden, hoeft dan niet meer. Handjes aan het stuur is dan ook nog maar de vraag als de regelgeving het toestaat.

[Reactie gewijzigd door ASP op 23 juli 2024 19:33]

Ik betwijfel ten sterkste dat autonoom rijden binnen 4 jaar een realiteit is.

En dan nog, stel dat de Tesla in staat is om tegen dan autonoom te rijden, denk je echt dat de regelgeving dit dan gaat toelaten? Vooraleer een land (of Europa) dit toelaat zijn we nog een tijdje zoet ;)
Wat jij schetst als autonoom rijden is meer iets voor in het jaar 2050.
Ik ben de bron kwijt, maar de 'vereniging' van autonoom rijden die een generieke specificatie behoud van de levels van autonoom rijden verwacht dat het pas echt mogelijk is rond het jaar 2050, daarnaast zijn dit soort claims in het verleden regelmatig verder naar de toekomst verschoven.
Geen idee hoe dan de accu's eruit zien. Grafeen? Solid State?

[Reactie gewijzigd door Bensjero op 23 juli 2024 19:33]

Elon Musk heeft wel vaker dingen gerealiseerd die de markt "onmogelijk" had verklaard, niet alleen met Tesla maar ook met SpaceX, Boring Company en niet te vergeten PayPal.
Die verwacht van 2050 is gebaseerd op analyse dat volledig autonoom rijden bij de huidige staat van wetenschap van kunstmatige intelligentie onmogelijk is. Wil Elon Musk het eerder realiseren, dan moet hij ofwel de kunstmatige intelligentie naar een hoger plan tillen (er zijn geen aanwijzingen daarvoor) of bewijzen dat de huidige stand van kunstmatige intelligentie wel afdoende is om veilig een voertuig te kunnen besturen.

Omdat de analyse goed beargumenteerd is, ga ik ervan uit dat het Musk niet zal lukken.
Jij bent ook op hoogte van dezelfde studie waar Bensjero aan verwijst? Heb jij toevallig wel een bron, ben namelijk erg benieuwd hier naar.
Je zou dit artikel kunnen lezen, blijft een beetje algemeen maar geeft wel de problematiek goed weer:

https://www.volkskrant.nl...ntele-problemen~b741474c/
2050? maak daar maar 2025-2030 van met hoe hard de technologie nu al vooruit gaat.
Onder andere in deze podcast hebben ze het over dat het dichterbij lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Het idee dat technologie hard gaat is al een tijdje zo, en in 2015 dachten we dat het in 2020 zover zou zijn.
Interessante podcast trouwens over dit onderwerp ;)
Als je auto geheel autonoom rijd hoe je ook niet echt een eigen auto meer te hebben. Dan lijkt het mij heel makkelijk om een auto op te roepen wanneer je deze nodig hebt.
Voor langere afstanden kan je dan tussendoor wisselen van auto als de accu leeg is, en vervolgens met een andere auto die een volle accu heeft weer 600km verder komen. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat je al je spullen van de ene naar de andere auto moet verplaatsen, maar als je dit 1 of 2 keer moet doen op een lange rit lijkt mij dit nog wel ok.
Autonoom rijden heeft toch niets te maken met de aandrijving/brandstof?
Klopt, maar daar gaat het in dit nieuwsbericht niet om. Waar het wel om gaat is de combinatie van electrisch en autonoom rijden en de maximaal af te leggen afstand.
Het is dan ook een reactie op jou, niet op het bericht an sich.

"Om de 2-3 uur stoppen om te ontspannen/rusten zoals met een auto op dinosap wordt aangeraden, hoeft dan niet meer"

Je impliceert dat autonoom rijden een voordeel is ten opzichte van auto's op "dinosap". En zelfs dat aanbeveling om regelmatig te stoppen niet voor elektrische autos zou gelden.

Verder heb je natuurlijk gelijk. Als je de bestuurder niet meer bent kun je die 1000KM gewoon in een keer doorgaan. Net zoals je passagiers dat nu al kunnen. Lijkt me een prima toekomst, betwijfel echter dat het zo dichtbij is.
1000 km lang zitten lijkt me sowieso niet prettig. Ongeacht of je rijdt of niet.
Dan ga je even liggen. Misschien is het makkelijker om qua inrichting een zelfrijdende caravan voor je te zien dan een auto. Als niemand de auto hoeft te besturen hoeft hij ook niet ontworpen te zijn zoals de huidige autos.
Tuurlijk kost dat geld.
Autonoom rijden heeft toch niets te maken met de aandrijving/brandstof?
Het idee zou kunnen zijn dat de auto zelf 's nachts ff naar een laadstation rijdt en de auto oplaadt om vervolgens terug te rijden naar je huis. :9

Als ik toch aan het fantaseren ben: Wat dacht je van rijdende accu-robots die op bestelling langs komen om je auto op te laden.. Hier heeft vast iemand aan gedacht. Het voelt als een briljant idee... :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 23 juli 2024 19:33]

Even?
Dat kan alleen met vloeibare brandstoffen. Daarna rij ik weer 1200+ km
Electrisch niet.
Je kan tegenwoordig in een half uur een paar honderd km bereik bij laden. De snelste systemen meer dan 300.

Nee het is nog niet zo snel als brandstof tanken maar meer dan snel genoeg. De meeste mensen gaan 1-2x per jaar met de auto op vakantie. En dan is 300+km in een half uur kunnen laden Pima.
De meeste mensen stoppen toch iedere paar uur even.
Het probleem ontstaat als je niet direct bij een lader kan. Je voorganger houdt ook 30 minuten de lader bezet, dus moet je eigenlijk gemiddeld 15 minuten wachttijd bijtellen.
Een lader kan hooguit 2 auto's per uur bedienen, een pomp kan 10 auto's per uur vullen...
Je kunt ook zeggen: Je hebt dus ook vijf keer zoveel laders nodig als pompen om dezelfde service level te krijgen als met de huidige tankinstallaties.

Gelukkig kunnen veel mensen thuis laden, anders zou de omschakeling naar elektrisch rijden echt een probleem worden.
Je kan ook stellen, snelladen is alleen voor mensen die lange trips aan het maken zijn, de rest laad de auto gewoon op terwijl deze toch al stilstaat op werk of thuis, dus er zijn veel minder snelladers nodig dan tankstations.
Je hebt absoluut gelijk. Om het aantal laders onderweg niet een factor vijf hoger dan het huidige aantal pompen te moeten laten zijn, zullen we thuis en/of op het werk *moeten* laden.
Stel je eens voor dat je op weg naar het Zonnige Zuiden als vierde in de rij staat om te laden.
Wachttijd: 3x30 minuten en dan zelf nog 30 minuten laden. En drie uur later hetzelfde verhaal opnieuw...

Ik ben bang dat als het elektrisch rijden eenmaal de wind in de zeilen krijgt (wat een uitdrukking, hè?) dat als vierde in de rij staan geen uitzondering zal zijn en al helemaal niet op de drukke routes. Met andere woorden: veel laders om de wachttijden niet te ver laten oplopen en in verhouding lage laadsnelheden om de energievraag in de hand te kunnen houden. Ik verwacht dan ook dat de 30 minuten van een laadbeurt redelijk optimistisch zal blijken.

Kleine wijziging: tweede zin verbeterd.

[Reactie gewijzigd door M.M op 23 juli 2024 19:33]

Anoniem: 217535 @M.M20 februari 2020 20:44
Ik ben bang dat als het elektrisch rijden eenmaal de wind in de zeilen krijgt (wat een uitdrukking, hè?) dat als vierde in de rij staan geen uitzondering zal zijn en al helemaal niet op de drukke routes. Met andere woorden: veel laders om de wachttijden niet te ver laten oplopen en in verhouding lage laadsnelheden om de energievraag in de hand te kunnen houden. Ik verwacht dan ook dat de 30 minuten van een laadbeurt redelijk optimistisch zal blijken.
Je gaat er vanuit dat in de loop van de tijd er meer auto's komen maar het aantal laadpalen hetzelfde blijft. Ik denk dat er nog veel verbeteringen worden doorgevoerd kwa opladen in de komende tijd.
Ik kan niet het artikel vinden die ik gelezen heb...wel jammer... maar wat gaat over dat elke parkeerplek de mogelijkheid krijgt om te laden. Hoe meer auto's tegelijk laden hoe langer het duurt. Maar je hoeft niet in de rij staan om aan de beurt te komen.
Ik stel mijzelf ook vaak de vraag waarom de battery-pack niet in 2'en of 3'en wordt gesplitst om zo 2x of 3x zo snel te kunnen laden wanneer het helemaal niet druk is bij de laadplekken.
Hier bestaan oplossingen voor: een range extender in de vorm van een aanhangwagentje.
Quote : EP Tender wil bestuurders van die auto’s helpen door dit rijdende trailertje met een accupakket van 36 kWh te verhuren. Over vijf jaar hoopt het bedrijf zelfs aanhangertjes met 60 kWh in het aanbod te hebben. De klant zou zo’n aanhangertje kunnen oppikken op een snelwegparking en dan op een andere kunnen achterlaten wanneer de batterij leeg is. EP Tender mikt op een maximale verhuurprijs van 34 euro per trailer en zegt in gesprek te zijn met PSA en Renault. Eén aanhangertje kost 10.000 euro en EP Tender denkt het concept tegen 2024 op een winstgevende manier te kunnen aanbieden met 4.150 trailers voor 60.000 klanten.
Elektrisch rijden is zeer praktisch voor mensen in de stad, daar is het bereik minder van belang.
Maar laat nu in de stad veel mensen wonen zonder garage, waardoor de wagen buiten moet staan en er geen elektriciteit aanwezig is.
Tja soms is het bij de pomp en kassa ook druk en ben je ook niet in 10 min klaar.

De modernere auto's laten zien welke laad stations vrij zijn. En er komen steeds meer laad stations bij.

Het is ook alleen maar relevant voor hele lange trips. De rest kan prima met huis laden.
Doe je dat soort trips vaak dan is een ev niet de beste oplossing. Maar de meeste mensen doen zo'n trip maar een paar keer per jaar.
Wachten voor een lader was een probleem eerder dit jaar in de VS toen er een storm aankwam - lange rijen bij de oplaadplaatsen. Tesla had toen ook iedereen de maximale capaciteit "geunlocked" via een update zodat ze verder weg konden komen.
In de praktijk sta ik nooit langs de weg te laden, in elk geval niet bij woon-werk verkeer. Vakanties zijn natuurlijk een ander verhaal. Gelukkig is een laadpaal een stuk goedkoper om te plaatsen dan een tankstation, en een paal neemt ook veel minder ruimte in beslag dan een pomp. Dus die 5x zoveel laders zijn niet zo'n probleem.

Wat betreft de aansluiting op het net, er zijn oplossingen met zonnepanelen en lokale storage zodat het net ook niet teveel belast wordt. Mooi voorbeeldje is het jaarbeurs parkeer terrein, daar hebben ze 200 zonnepanelen neergezet en een paar Tesla Megapacks.
De aanleg van de elektriciteitsleidingen kosten niets?
Naast een pompeiland kunnen net zoals bij een laadpaal aan weerskanten maar 1 voertuig staan. Hoezo minder ruimte nodig?
De aanleg van de elektriciteitsleidingen kosten niets?
Er is net verteld dat dat niet nodig is, er is lokale duurzame opwekking + lokale buffer + standaard bedrijfsaansluiting).

Los daarvan, dacht je dat fossiele brandstofboeren uit de goedheid van hun hart, voor niets, tankstations bouwen? Zo nee, wat is je punt nu eigenlijk?
De aanvoer van brandstof naar een pomp worden door de oliemaatschappijen betaald.
De aanleg en het onderhoud van een stroomkabel/het stroomnet wordt door Nederland betaald.
Waarom moet ik -buiten het milieu aspect- betalen voor de infrastructuur van een Tesla rijder?

Een standaard bedrijfsaansluiting voldoet niet aan de afname eisen. Zoals er o.a. vandaag in de kranten staat
Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is veel te zwak voor de hausse aan elektrische auto’s en warmtepompen die eraan komt. Netbeheerders zeggen dat ze miljarden moeten investeren en sluiten niet uit dat de energierekening met tientallen euro’s stijgt.
De aanvoer van brandstof naar een pomp worden door de oliemaatschappijen betaald.
En wie geeft dat geld aan de oliemaatschappijen? De mensen die komen tanken.
De aanleg en het onderhoud van een stroomkabel/het stroomnet wordt door Nederland betaald.
Goh, ook door mensen die het afnemen dus.
Waarom moet ik -buiten het milieu aspect- betalen voor de infrastructuur van een Tesla rijder?
Infrastructuur voor heel Nederland betalen we altijd al met z'n allen. Wat bedoel je met infra van een Tesla rijder? Jij betaalt echt geen cent mee aan Tesla superchargers als je niet een Tesla gekocht hebt.
Een standaard bedrijfsaansluiting voldoet niet aan de afname eisen.
Zoals er o.a. vandaag in de kranten staat
Er staat daar nergens dat een standaard bedrijfsaansluiting niet genoeg is. Waarschijnlijk omdat dat prima genoeg kan zijn, zoals ik al stelde.
Zou het zelf fijn vinden om niet elke nacht te hoeven laden. Ik heb geen oprit en de laadpaal bij ons in de straat is eigenlijk altijd wel bezet.

Dus als ik met 1 lading een week door kom (200km per dag) dan helpt dat wel!
Dit soort verwachtingen gaan dus nooit uitkomen omdat ze nogal ver van de werkelijkheid staan.

Een batterij kost geld, een grotere batterij kost meer geld.

Hoeveel mensen gaan 5x teveel betalen voor de batterij in hun voertuig, terwijl ze gewoon op hun bestemming zouden kunnen laden en dat geld in hun zak kunnen houden?
Ja je moet af en toe pauzeren bij een lange rit, maar ik wil zelf bepalen waar en wanneer ik pauzeer, en niet verplicht zijn dan een snellader op te zoeken. Aangezien ik ook nog eens de snelweg en grotere plaatsen vermijd op langere ritten, is elektrisch rijden voor mij nog geen optie.
... ik wil zelf bepalen waar en wanneer ik pauzeer, en niet verplicht zijn dan een snellader op te zoeken...
Lijkt me best beperkend en onpraktisch als je alleen maar lijnvluchten kan nemen als je op reis gaat.
Geen idee wat je hier nu mee bedoelt...
Ik rijd 1000km in de week. Dan hoef je niet telkens te laden
Ik zie niet helemaal hoe dit een antwoord is op mijn wens om over 4 jaar mijn accu te kunnen vervangen voor een exemplaar met meer range... los daarvan, in het artikel waar je naar verwijst staat nergens dat Tesla vervuildender zou zijn dan reguliere auto's. Singapore is gewoon sowieso geen voorstander van eigen auto's en energie wordt daar voornamelijk opgewekt met "fossil fuel" dus geen 'groene' stroom, dat staat los van de Tesla.
Eerste gerelateerde item op de dezelfde site :Y) :

https://www.bloomberg.com...ingapore-is-welcoming-evs
Singapore, now plans to phase out fossil fuel-powered vehicles in the city-state by 2040.
The government is planning to offer incentives to encourage the adoption of cleaner vehicles such as hybrids and electric cars.
Heb je je eigen artikel wel gelezen?
Singapore weigert alle auto's, Tesla heeft daar weinig mee te maken. Het gaat ze ook niet om uitstoot, maar om aantal voertuigen op de weg. Logisch dat ze dan geen onderscheid maken tussen EV of ICE voertuigen. Of je nu extra EV's of extra ICE voertuigen op de weg hebt, je zult dan meer asfalt moeten aanleggen. En dat wil Singapore niet.
Anoniem: 710428 20 februari 2020 15:27
Leuk voor in amerika waar je voor 30k een tesla kan kopen, maar hier in NL vind ik het te duur als consument. Fabrikanten zie je massaal in EV omschakelen wat toch wel zonde is. Waterstof biedt meer voordelen.
Zoals een nog hogere prijs bedoelt u voor zowel de aanschaf als de kosten per kilometer?
Dat zal op het begin zijn ja, net als dat bij EV het geval was en nog steeds is.
Niet om het 1 of ander maar toen de BEV op de markt kwam was deze duurder dan een waterstof auto. Nu zijn ze goedkoper.

Daarbij zal waterstof ALTIJD duurder blijven tenzij er magische doorbraken komen.
Simpelweg doordat je meer omzettingen hebt naar verschillende vormen van energieopslag en dergelijke.

Zie het zo.
Met een BEV kan je de accu opladen direct van zonnepanelen.

Bij een waterstof auto heeft het een iets langere weg.
Van de panelen ga je waterstof produceren wat vandaag de dag zo rond de 60-70% efficiënt is.
Daarna moet de waterstof nog tot zo'n 700 bar druk gebracht worden om betekenis waardige hoeveelheid mee te kunnen nemen.
Dan als het in de auto is gepompt gaat deze in een brandstofcel die het omzet in elektrische energie weer die een accu oplaad om vervolgens daar van te rijden.

Hoe je het ook wend of keert met elke omzetting van energie verlies je een X percentage. En met elke stap extra blijft er minder energie over.

Dus als je een voertuig hebt die op 1 kWh uit de accu exact de zelfde afstand kan rijden heb je bij een waterstof auto meer zonnepanelen nodig dus kost het meer om die ene kWh te krijgen in de accu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.